Dodaj do ulubionych

kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archipelagu

04.08.05, 00:46
Sandra to dla nas kompromis ekonomiczny po Henryku:) Wiem, wiem, że w
prostocie cały urok, no ale marzy nam się coś nieprostego.
Przeglądnęliśmy tony katalogów projektów gotowych i Sandra, to jedyny domek,
który i mi i mężowi wspólnie przypadł do gustu. Oczywiście ma sporo wad, co
już nam po części uświadomili użytkownicy i tego forum. Nawiązaliśmy kontakt
z dwoma rodzinami co Sandrę już mają, bądź ją budują aktualnie.
A my ciągle jeszcze się wahamy - kupować projekt gotowy czy nie?
a tu link do Sandry:
www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=374
i do Henryka:
www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=362
Obserwuj wątek
    • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 04.08.05, 00:53
      tu otwierają się rzuty Sandry
      www.e-dom.net.pl/index.php?projekt=51
      • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 05.08.05, 12:48
        nikogo przez internet nie znajdę? Szczerze mówiąc łatwiej by mi było z kimś
        nawiązać współpracę znając go trochę z forum:) A tak... idę do biura i widzę
        obcą osobę, która ma mi zapewnić komfort życia w moim domu. Jak takiemu obcemu
        zaufać???
        • architerror Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 01:53
          uffff. ulżyło mi że sie nikt nie zgłosił, bo ten domek ani nowoczesny ani
          tradycyjny, ani ładny, ani brzydki, jednym słowem nijaki

marzy wam sie cos nieprostego, ale to właśnie jest prosty dom, tyle że... z
          falką na dachu. a po co ta falka? ani to ładne, ani pożyteczne

• Gość: Spacedreamer Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 07:59
            Gdyby temu Henrykowi usunąć turbulencje z dachu i wywalić wszystkie łuczki,
            to bryla całkiem byłaby nienajgorsza. Niestety gołym okiem widać, że bryła była
            pierwsza, a potem funkcja została wciśnięta na siłę. Więc to co zostaje po
            usunięciu mankamentow, to trochę za mało. Lepiej od zera.
            • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 09:58
              no właśnie obawiałam się, że artysta architekt skrytykuje zawsze gust laika
              nieartysty. No cóż. Jeśli tak się to nazywa jak piszecie, to w takim razie
              marzy nam się coś nijakiego z turbulencjami i łukami na dachu:)))) Czyli coś w
              stylu Sandry i Henryka. A swoją drogą gdyby nie te turbulencje i nijakie łuki
              te domy niczym by się nie różniły od tysięcy wymyślanych przez was domów.
              Niestety razem z mężem należymy do tej grupy niewyedukowanych i
              niereformowalnych bez poczucia estetyki, którym te turbulencje, łuki przypadły
              do gustu. A swoją drogą ciekawa jestem czemu architekci z archipelagu stworzyli
              coś tak nijakiego. Tylko wy jesteście artystami? Oni nie?
              ...
              • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 10:03
                a i czy znajdzie się jakiś projekt, który moglibyście wskazać, że waszym
                zdaniem nie jest nijaki? Tak na wzór... do wyrobienia sobie gustu. Bo dużo
                czytam jaka ta Polska brzydka, bo wszyscy architekci jakieś takie nijakie te
                domy wymyślają, tylko te przez was wymyślone są chyba jedynie piękne. No ale
                jakoś nie chwalicie się ani waszymi projektami ani żadnych ładnych nie
                wskazujecie. Ja proszę o wskazanie projektu miłego dla oka, dla oka nieartysty,
                który nie zachwyca się dwuspadowymi dachami osadzonymi na prostopadłościanie.
                • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 10:10
                  a na projekt indywidualny już się zdecydowaliśmy. Teraz się zastanawiam czy
                  znajdziemy jakiegoś architekta w Szczecinie, który nie będzie z politowaniem
                  ubolewał nad naszym gustem i nie poczuje się w obowiązku poprawiać nasze
                  poczucie estetyki na siłę i forsować dwuspadowy dach osadzony na prostokącie
                  lub połączenie kwadratowych klocków w różnych konfiguracjach z płaskim dachem,
                  lub nie daj Boże stylu dworkowego
                  • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 10:12
                    architerror z chęcią bym posłuchała, czemu twoim zdaniem łuki i fale są
                    brzydkie? Bo źle wymyślone w tych domach, czy w ogóle fale są brzydkie? Tylko
                    proste linie są ładne? Dlaczego? Naprawdę chciałabym się dowiedzieć
                    • Gość: Spacedreamer Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 10:53
                      Fale i łuki nie są brzydkie. Problem Heńka i jego koleżanki Sandry polegana
                      niekonsekwencji. Kawałek fali, z krzywym słupem ją podpierającym, wmontowany w
                      tradycyjną bryłę jest zabiegiem bezsensownym i świadczy o dyletanctwie autora,
                      o kompletnej ignorancji i niewiedzy. Dobry projekt to projekt konsekwentny od
                      początku do końca - jak ktoś się decyduje na łuki to powinien mieć jaja i na
                      łukach oprzeć całe założenie. A tu jakaś dupa nie architekt chciał, ale jakoś
                      nie mógł. Oczywiście jednoznaczne podejście do bryły architektonicznej jest
                      rozwiązaniem najprostszym ( aż dziw bierze ),ale nie można przecież wykluczać
                      układów "prostopadłościennych", w których znajduje się np. łukowy akcent (
                      przykładów cała masa w architekturze ), ale takie działania muszą być
                      zdecydowane i czytelne.
                      Jeśli chcesz zobaczyć co to jest konsekwencja - przeglądnij sobie te strony:

www.richardmeier.com/
                      www.andotadao.org/
                      www.zaha-hadid.com/
                      • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 11:14
                        no w końcu jakieś linki
                        pooglądam - dzięki
                        • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 11:16
                          tak sobie myślę, że gdyby cały projekt był oparty na łukach, to za bardzo by mi
                          się nie podobał. Ale to nie znaczy że pragnę domu na prostych kreskach
                          • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 11:29
                            oj niewiele mi te linki pomogły. Pomóc to one mogą architektom w nauce może. Ja
                            oczekuję gotowego rozwiązania. Gdybym się znała na architekturze sama bym sobie
                            dom zaprojektowała. Nie stety muszę liczyć na pomoc. Ciągle się zastanawiam,
                            czemu nie ma odważnego na forum, by zaproponować mi gotowy projekt do
                            pooglądania. Nie chodzi mi już o projekt dla mnie ale projekt domu, który
                            uważacie za ok. Oglądanie jakiś tam nowoczesnych olbrzymich budowli z tych
                            podanych linków w najmniejszym stopniu nie pomogło w rozwiązaniu mojego
                            problemu:((( Tak czy siak dziękuję. Zastanawia mnie ciągle, czemu tak boicie
                            się wskazać ten dom ok. Czyżby w ogóle nie było takich? A może boicie się
                            pokazać własnych preferencji, by nikt nie mógł oskarżyć was o brak warsztatu,
                            gustu, konsekwencji itp? Najlepiej przecież tylko krytykować w sferze tajemnicy
                            zostawiając swe zapatrywania na ten właściwy dom? Czytałam sobie wątek dom
                            idealny i co? Nikt nie pokusił się pokazać ten dom. Sama krytyka
                            • Gość: mif Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 11:34
                              lgosia1 napisała:

> zostawiając swe zapatrywania na ten właściwy dom? Czytałam sobie wątek dom
                              > idealny i co? Nikt nie pokusił się pokazać ten dom. Sama krytyka

Krytyka rodzi kompromisy, o ile znajdzie się strona, która chce projektu bronić.
                              Widać, gotowce są nie do obrony:(
                              • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 11:47
                                mif ale ja chcę cokolwiek by mi pokazano, że jest ok. O domu oczywiście mówię.
                                Nie musi być gotowiec. Trochę się denerwuję, że wszyscy tylko krytykują i
                                operują słownictwem z pogranicza abstrakcji dla mnie a nikt po prostu nie
                                pokaże zdjęcia - może być projekt indywidualny- i nie powie to jest ok
                                • Gość: a22 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.acn.waw.pl 06.08.05, 11:54
                                  images.google.com/images?q=gaudi&hl=en&lr=&rls=GGLD,GGLD:2004-
                                  15,GGLD:en&sa=N&tab=ii&oi=imagest
                                • Gość: mif Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 12:03
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=27377172&a=27401196
                                  Nikt z tego forum nie pokaże Ci projektu bez rozmowy z Tobą, zobaczenia działki
                                  i warunków zabudowy.
                                  Linki miały pokazać Ci przykład konskwencji stosowania łuków. Heni i Sandra mogą
                                  wyglądać ślicznie (z poprawkami) w specyficznych warunkach, o czym już gdzieś
                                  pisałem) W normalnej zabudowie szeregowej, miejskiej, nawet najlepiej
                                  podrasowane, będą wyglądać , jak koszmarki.
                                  Pozostaje:
                                  - szukać architekta, który zrobi projekt kompromisu Waszych wyobrażeń i sztuki
                                  budowlanej, a potem szukać działki (z odpowiednimi warunkami zabudowy) pod ten
                                  projekt - prawie nie wykonalne.
                                  - szukać urzędnika-architekta, który zrobi projekt, dostosowując go do warunków
                                  zabudowy, uwzględniając Wasze potrzeby i sugestie, ale dom może być bez polotu,
                                  - szukać architekta z polotem, ale dogadanie się z nim będzie niezwykle trudne.
                                  - szukać normalnego człowieka z zawodem architekta, który cierpliwie będzie
                                  nanosił poprawki i sugestie
                                  :)
                                  • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 12:10
                                    co pokazać miały linki to wiem, ale bez bicia się przyznaję, że ja nie jestem
                                    specem i w 3 min smaku architektonicznego się nie nauczę. Tak jak nie nauczę w
                                    5 min architekta bycia wilkiem morskim i czucia w każdej komórce emocji
                                    wynikających z piękna sztormu na morzu - no chyba że też jest żeglarzem.
                                    Smutno mi tylko, że architekci robią projekty gotowe skoro architekci uważają
                                    je za kiepskie projekty. Szkoda mi też, że żaden architekt krytykujący projekty
                                    gotowe nie pokaże projektu, który by był ok. Żaden architekt też tu na forum
                                    nie postawił warunków, by pokazać działkę, sąsiadów itp i wtedy mi pokażą fajny
                                    domek. Krytykują tak ot sztuka dla sztuki.
                                    A jeśli chodzi o działkę to ma 1500 m kwadratowych, sąsiednie działki są
                                    jeszcze większe, a domy na nich postawione są pochowane w zieleni i z mojej
                                    działki ich nie widać. Jakoś mi się nie uśmiecha iść na kompromisy i stawiać
                                    następną zwykłą stodółkę w stylu poniemieckim - bo takie właśnie domy są w
                                    miejscowości, w której zamierzam się budować.
                                    • Gość: a Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.acn.waw.pl 06.08.05, 12:29
                                      jezu, to sa najladniejsze domy...te poniemieckie..
                                      • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 12:34
                                        no właśnie....stąd chyba to powiedzenie, że o gustach się nie dyskutuje. Mi te
                                        poniemieckie domy w ogóle się nie podobają. Czy to jest tak, że na studiach
                                        wszystkich architektów uczą, że poniemieckie domy są najładniejsze? Czy
                                        architektami się zostaje, gdy się uważa, że wszystkie poniemieckie domy są
                                        najładniejsze? Czy jest jakiś architekt, któremu poniemieckie domy się nie
                                        podobają?
                                        • Gość: a22 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.acn.waw.pl 06.08.05, 13:26
                                          na pewno nie wszyscy, zajrzyj tutaj
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=26406327
                                          • Gość: a22 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.acn.waw.pl 06.08.05, 13:27
                                            albo tutaj
                                            www.linearte.pl/
                                            • Gość: monika do a 22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:31
                                              O co chodzi? Przecież gorzej być nie może.
                                              • Gość: a22 do moniki IP: *.acn.waw.pl 06.08.05, 13:36
                                                oczywiscie

ale jesli przesledzisz watek..
                                                ja jestem pod wiekomi wrazeniem starego budownictwa na kaszubach, ogolnie na
                                                pomorzu, jestem wielbicielem prostych i malych domow jakie widze na bornholmie
                                                i w ogole w danii
                                                a lgosia nie lubi tego, wiec podeslalam jej strony, ktore dokumentuja teze, ze
                                                jednak nie wszyscy maja tak zly gust jak ja..:)))
                                                • Gość: a22 Re: do moniki IP: *.acn.waw.pl 06.08.05, 13:39
                                                  inna sprawa zenie wiemy jak wyglada sasiedztwo lgosi
                                                  pisze o nim tak:
                                                  "A jeśli chodzi o działkę to ma 1500 m kwadratowych, sąsiednie działki są
                                                  jeszcze większe, a domy na nich postawione są pochowane w zieleni i z mojej
                                                  działki ich nie widać. Jakoś mi się nie uśmiecha iść na kompromisy i stawiać
                                                  następną zwykłą stodółkę w stylu poniemieckim - bo takie właśnie domy są w
                                                  miejscowości, w której zamierzam się budować.
                                                  "

byc moze jest to mierne nasladownictwo!!
                                                  • Gość: monika Lgosiu -dobra rada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:52
                                                    Nic nie wiemy. Na pisanego się nie projektuje. Nie biore tematu, jak nie
                                                    zobacze działki. Pare razy to co w koncepcji wygladało idealnie, wywracało sie
                                                    na działce. A to drzewo, obora u sąsiada itd.
                                                    Lgosiu. Zaciągnij tego z którym złapiesz nić kontaktu na działkę, jak nie
                                                    pojedzie to ciul.
                                                  • lgosia1 Re: Lgosiu -dobra rada 06.08.05, 13:56
                                                    ooo!!!! to jest cenna uwaga!!! Na to nie wpadłam! Niech jedzie ze mną na
                                                    działkę! Dzięki!!!
                                                    A czy dobrym argumentem wykluczającym "ciuli" jest to czy posiada uprawnienia
                                                    kierownika budowy?
                                                  • Gość: monika Re: Lgosiu -dobra rada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 14:21
                                                    Z reguły uprawnienia które mamy na to pozwalaja. Kierownik budowy nadzoruje
                                                    ekipę budowlaną. Po Twojej stronie powinien byc inspektor nadzoru, on
                                                    kontroluje kierownika w Twoim imieniu. Wez kogoś znajomego, emeryta co ma czas
                                                    bywac na budowie, kogoś kto nie skumpluje się z kierownikiem i obaj bedą Cie
                                                    robić w bambuko. W czym rzecz. Jak zlecasz firmie, to płacisz za materiały,
                                                    choć i tak nie wiesz ile tego poszło. Inspektor- Twój- jest w stanie to
                                                    kontrolowac i nie dopuscić do płacenia za cos na papiierze, a co pojechało na
                                                    inna budowe.Jak to mówi znajomy - chcesz zbudowąc dom za darmo - załóż firmę
                                                    budowlaną. Po 3 klirntach dom stoi. może przesadzam , ale z ty to ostrożnie.
                                                    Łaczenie stanowisk na dobre nie wychodzi.
                                            • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 13:39
                                              no i wychodzi na to, że domy poniemieckie to jedyne dobre domy co?:))))
                                              • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 13:40
                                                uwierzcie!!! Ja nie chcę przegiąć w żadną stronę:)))) Ja chcę, by dom podobał
                                                mi się latami. Ale też nie chcę by był totalnie klasycznie niemiecki, jakich
                                                stoją w zachodniopomorskiem tysiące
                                                • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 13:45
                                                  domy w mojej okolicy to domy, które od frontu wyglądają tak, jak rysunek domku
                                                  przedszkolaka:) Są to prostopadłościany, na których są dwuspadowe dachy, bez
                                                  żadnych tam ganków nic takiego. Największa klasyczna prostota. Czasami zdarzają
                                                  się wypierdki (jak to ktoś określił) na dachu w postaci wolego oka.
                                                  Prostopadłościany są większe, bądź mniejsze - ale wszystkie wyglądają tak samo.
                                                  W tej części gdzie ja się będę budować są i stare domy i nowe. Każdy z tych
                                                  nowych w innym stylu oczywiście:))))) Wpasować się w to chyba nie będzie
                                                  trudno, bo obojętnie jaki bym styl nie wybrała, to i tak w takim pomieszaniu
                                                  zginie:))). Blisko jest lasek i Zalew Szczeciński
                                                  • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 13:48
                                                    a22 i zamiast próbować ze mnie estetycznego głupa robić, to może podeślij
                                                    stronki, które wg ciebie są ok. O strony domów mi chodzi. Takich dla ludzi. Nie
                                                    jakieś wielkie gmachy z Japonii. Dlaczego tak łatwo wam jest krytykować a tak
                                                    trudno podać wzorce??? Nawet mogą być wasze własne przecież. Bo zakładam, że
                                                    wasze domy są ok
                                                  • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 06.08.05, 13:51
                                                    a jak się ma indywidualność do kopiowania poniemieckich domów? A jak jest z
                                                    tym, że zawsze mi się wydawało, ze we wszystkim trzeba iść do przodu?
                                                  • Gość: monika Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:55
                                                    A w mojej okolicy to domów poniemieckich nie ma i przynajmniej nie ma wzorca.
                                                    Choć, to co robię bywa i wiktoraińskie i greckie, holenderskie czy w ogóle
                                                    nijakie
                                                  • Gość: architekt22 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.acn.waw.pl 06.08.05, 21:52
                                                    a mogłabys wytlumaczyc dlaczego Henryk nie a Sandra tak? ceny? jak je liczysz?
                                                    bo przyjmuje sie okolo 3000/m2..mimo ze oni podaja jakies malutkie-chyba na
                                                    rybke
                                                  • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 07.08.05, 09:04
                                                    czy to jest pytanie do mnie?
                                                    Przecież tytuł wątku mówi o Sandrze - mój pierwszy post też. Ja chcę coś w
                                                    stylu Sandry bo na Henryka mnie nie stać. Henryka podałam jako odnośnik, żeby
                                                    pokazać jakiego typu domy nam się podobają.
                                                    Proszę wrócić do mojego postu, który zaczyna ten wątek
                                                  • Gość: znudzona monika i Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 09:09
                                                    jestem ciekawa kiedy ,, monika,, i ,,a22,, pracuja , bo ciagle są na forum. że
                                                    też im sie chce tracic czas na często niekonstruktywne polemiki. A poza tym
                                                    wydaje mi sie ,ze sa wnętrzarzami a oni kieruja sie trochę innymi wzorcami.
                                                    dla nich liczy sie < aby drzwi które się otwieraja nie zasłaniały obrazka na
                                                    scianie, itp > .W dokumentach do urzędu zaczynaja się gubić < co to jest BIOZ?>
                                                    Nie maja zamiaru po prostu pomóc forumowiczą lecz traktują forum jako rozrywka
                                                    do nabijania sie
                                                  • Gość: znudzona Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 09:10
                                                    przepraszam za błąd < forumowiczom>
                                                  • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 07.08.05, 10:18
                                                    eeee a mi tam miło, że chce im się wyrazić swoje opinie - nawet jeśli trochę
                                                    zabawy mają ze mnie przy tym:)
                                                  • Gość: Spacedreamer Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 10:15
                                                    Twoja wypowiedź jest najlepszym przkładem niekonstruktywnej polemiki.
                                                    Bzdury gadasz i tyle.
                                                    Jestem architektem wnętrz - w Twoim mniemaniu gorszy gatunek, jak sądzę - a
                                                    wiem co to jest BIOZ. Daruj sobie takie quizy.
                                                    Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia, to spadaj.
                                                    Jeśli ktoś tu zagląda w miarę regularnie, to znaczy, że ma na to czas i jak mu
                                                    się chce to czasem komuś pomoże, skrytykuje, odradzi i doradzi.
                                                    Rozrywkowo też czasem bywa, na szczęście.
                                                  • Gość: monika Znudzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 10:52
                                                    Nie zajmuje sie wnetrzami. Projektuje i to sporo. Ale robote tez trzeba umieć
                                                    sobie ustawić, a nie tylko samemu zasuwać. Forum, to nie przychodnia, ze
                                                    przyjdziesz, a lekarz zaaplikuje Ci lekarstwo. Dla mnie to przerywnik w pracy.
                                                  • Gość: jonka w obronie kolezanek IP: *.acn.waw.pl 07.08.05, 12:10
                                                    ponadto praca architekta to nie tylko rysowanie, ale rowniez przemyslenia, tzw
                                                    dupogodziny, ktore nad projektem soedzic trzeba ale mysli sie o tym również
                                                    wtedy gdy surfuje sie w necie i zaglada na ulubione forum
                                    • archi27 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 09.08.05, 12:07
                                      Najlepiej zrobicie jak ktoś wam zaprojektuje skromny dom w stylu poniemieckiej
                                      stodółki. A domy katalogowe w stylu Sandry i Henryka z presesjami kiepskiego
                                      architekta są poniżej krytki. Więc jesli macie pieniądze na projekt
                                      indywidualny radze skorzystać z usług architekta.
                                      • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 09.08.05, 12:41
                                        ciekawa jestem czy tak samo głęboko w dupie pan Wójcik ma Twoje projekty???
                      • architerror Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 09.08.05, 00:29
                        wyjales mi to z ust
                        pozdrowienia
    • patyska Gosiu, jako Twoj... 10.08.05, 09:39
      ... biznesowy partner ;))) (pamietasz mnie jeszcze?) radze Ci dobrze: sluchaj
      ludzi na tym forum! jest tu kilka dobrych serduszek, ktorych rady sa swietne!
      rozumiem, ze podoba sie Wam ta sandra (choc ja uwazam ja za potworka, tylko
      prosze nie obrazaj sie, przeciez gusta sa rozne i bardzo dobrze, ze tak jest)
      ale jesli chodzi o inne poza "urodowymi" aspekty projektu, to wez pod uwage
      rady architektonicznych forumowiczow. ja pokochalam nielubiane przeze mnie
      stodolki jak otworzono mi oczy na ich zalety. uwierz, bryla i ozdobki to rzecz
      wtorna, najwazniejsza jest funkcjonalnosc projektu i jego zalety, ze tak
      powiem, finansowe ;) sluchaj ludzi!
      • lgosia1 Re: Gosiu, jako Twoj... 10.08.05, 09:46
        cześć:)))))
        słucham rad oczywiście, dlatego będzie projekt indywidualny, no ale żadna
        potworkowa stodółka:))))
        • lgosia1 Re: Gosiu, jako Twoj... 10.08.05, 09:52
          bo myślę, że są architekci, którzy potrafią narysować funkcjonalny projekt,
          który nie jest stodołą. Na pewno są. A ci, co uważają, że nie ma to chyba nie
          są dobrymi architektami. No nikt mi nie powie, że stodoły są tylko
          funkcjonalne!!!!!
          • bedi Re: Gosiu, jako Twoj... 10.08.05, 10:29
            Projekt jest zawsze kompromisem, ale funkcjonalnosc jest pierwsza a potem
            bryla. To czy Sandra mi sie podoba czy nie nie ma znaczenia, natomiast co do
            planu parteru to moge Ci powiedziec ze garaz jest za waski na 2 sam, salon za
            maly i moze byc ciemny, dlatego zastowano sciane z oknami co po 1 jest drogie
            po 2 powoduje wzrost kosztow ogrzewania, po 3 zmniejsza mozliwosci ustawienia
            mebli w salonie.
        • patyska Re: Gosiu, jako Twoj... 10.08.05, 13:29
          i tak trzymac! swiat sie kreci wlasnie dlatego, ze jednym podobaja sie sandry a
          innym stodoly ;) ja po prostu jestem baba praktyczna - podobaja mi sie domy
          parterowe, rozlozyste, kopertowe dachy, zero ozdob. i fajnie, tylko, ze one
          maja mnostwo wad, to znaczy nie wad, ale cech, ktore dla mnie sa nie do
          obejscia - sa duzo drozsze i na 1200 metrach zajmuja cala dzialke. przy
          stodolkach nie maja szans. pewnie gdybym miala 3000 metrow i wolnych 600
          tysiecy to wystawilabym rozlozystego parterowca z dwustanowiskowym garazem. ale
          ja mam niestety tak, ze jak widze zalety to mi sie podoba, wiec juz wiecej
          zlego slowa o stodolach nie powiem. i nawet znalazlam jedna dosc przystojna
          stodole wsrod projektow gotowych (patrz moj watek "czy taki jakis" czy jak ja
          go tam nazwalam nie pamietam. bede ja brala plus uwagi od forumowiczow do
          architekta, zeby mi cos takiego mniej wiecej tylko oczywiscie fajniejsze ;)
          zrobil ;) o ile w ogole sie bedziemy budowac, bo jestesmy coraz blizej decyzji
          o kupieniu domu z dzialka w innym miejscu ;)
          a o gustach sie nie dyskutuje, wiec to czy sie komus domy w stylu sandry
          podobaja czy nie jest zupelnie nieistotne ;) i zdobny, pokrecony domek moze byc
          fajny jesli go zaprojektuje dobry architekt majacy dystans i poczucie humoru. i
          stodolka moze byc piekna jesli bedzie miala to "cos", co sprawi, ze nie bedzie
          zwykla, nudna stodolka ;)
          right? ;)
      • szczypior74 Re: Gosiu, jako Twoj... 10.08.05, 10:19
        Dołączam się do opinii Patyski.
        Prostota obroni się zawsze. Niemieckie domki, które tak krytykujesz mają
        niewątpliwą zaletę - pasują niemal do każdego krajobrazu. I naprawdę potrafią
        być piękne. To kwestia jakości wykonania (diabeł tkwi w szczegółach),
        kolorystyki i umiejętnego zagospodarowania samej działki.
        Popatrz na architekturę w Szwecji, Norwegii lub wspomnianej wcześniej Danii.
        Tam wszystkie domy są proste. Zbudowane zwykle na podstawie prostokąta. Różni
        je kolorystyka. Dzięki konsekwencji w zabudowie miasta wyglądają urokliwie.
        A nie tak jak w Polsce - każdy nowy inwestor stawia coraz to większe i
        udziwnione paskudztwo. Tu kolumienka, tam niepotrzebny wykusz, albo
        zaokrąglenie dachu. Obok domu z lat 60. typu kostka lub jakiejś
        hipernowoczesnej bryły. Pomieszanie z poplątaniem. I potem wszyscy się dziwią
        dlaczego ta polska architektura taka brzydka...

Ps. Zerknij na polecane przeze mnie już raz na tym forum strony, np.:
        www.trivselhus.se
        Kliknij w BILDARKIV, a następnie, po prawej stronie, EXTERIOR. Otworzy się nowe
        okno ze zdjęciami domów. Miłego przeglądania.
    • bedi Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 10:46
      I jeszcze jedno. Wiekszosc nowych domow w Twojej okolicy to projekty gotowe,
      ktore potem Majster na budowie przerabia a kierownik budowy zatwierdza.
      Wychodza z tego koszmarki. Typowym bledem jest podwyzszanie scianki kolankowej
      co niszczy bryle domu no ale miejsca jest wiecej. Niestety niemal wszystkie
      zmiany podczas boduwy mszcza sie na inwestorze, takze projekt powinien byc jak
      najbardziej dopracowany na papierze. NICZEGO nawet najdrobniejszego szczegolu
      nie mozna zostawic na potem, bo czesto jest tak ze podczas budowy zapomina sie
      o tym ale jak sie czlowiek opamieta to jest juz a pozno i zaczynaja sie
      przrobki.
      Projekt gotowy to jest dla mnie nieporozumienie, z jednej strony dom kosztuje
      300 - 400 tys a wiekszosc inwestorow stara sie oszczedzic 5 - 6 tys na
      projekcie.
      • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 11:01
        chyba zapominacie o tym, że ja nie chcę budować domu na podstawie projektu
        gotowego!!!! Chcę mieć projekt indywidualny, który nie będzie miał nic
        wspólnego z pomieszczeniami Sandry czy Henryka. Natomiast bardzo bym chciała,
        by ten indywidualny projekt miał coś ze stylu Sandry i Henryka. Sandra od
        Henryka tak się różnią.... a już mój projekt indywidualny na pewno i od Sandry
        i od Henryka będzie się różnił bardzo..... "Ze stylu" - nie znaczy kopia.
        Liczę, że dobry architekt, będzie potrafił nazwać coś, czego my nazwać nie
        umiemy i będzie potrafił zaproponować rozwiązania zarówno funkcjonalne jak i w
        naszym guście. I bez sensu jest tu krytykować skośny zastrzał Sandry, czy
        łazienkę w Henryku, bo to nijak się będzie miało do projektu indywidualnego.
        Bez sensu jest też próbować zmieniać nasz gust wyciągając argumenty o brzydocie
        Polski i pięknie Szwecji, bo po pierwsze.... gusta są różne; po drugie.... kto
        powiedział, że stodoła tworzy kanon piękna????? i z jakiego powodu miałabym
        wydać kilkaset tysięcy na coś, co mi się nie podoba i do końca życia męczyć
        się we własnym domu, który tak naprawdę nie będzie mój tylko będzie narzuconym
        rzekomym pięknym domem ku chwale ojczyzny osób, którą tę chwałę ojczyzny
        pojmują właśnie w "poniemiecki" sposób???
        • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 11:06
          szczypior napisał: "Dzięki konsekwencji w zabudowie miasta wyglądają urokliwie.
          ". No ale skoro ta Polska jest taka brzydka, i tej konsekwencji nie ma w ogóle.
          Wszystkie nowe domy w okolicy mojej działki są z innej parafii... - to jaką
          konsekwencją mam się wykazać??? Budować dom w stylu dworkowym sąsiada x? czy w
          stylu poniemieckim rudery sąsiada y? czy w stylu zameczkowym sąsiada z? czy
          może w stylu modernistycznym sąsiada Q????????
          Nie jest w tym wypadku najlepszym rozwiązaniem budowa domu wg projektu
          indywidualnego w moim guście, w którym będę się dobrze czuła, który będzie
          funkcjonalny i będzie pięknie wkomponowany w moją działkę????? Z jakiej racji
          mam się dopasowywać do rudery poniemiecjkiej sąsiada y???????
          • bedi Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 11:32
            Z jednej strony zgadzam sie z Toba, budujesz za swoje pieniadze i dom ma sie
            Tobie podobac a nie Architektowi, ale z drugiej strony jak widze taka maszkare
            z wiezyczkami, itp to sadze ze to tez sie podobalo temu co sobie taki dom
            wymyslil. Projektowanie jest sztuka kompromisu, dobry dom musi sie Tobie
            podobac i jednoczesnie dobrze wygladac w otoczeniu. Inaczej moze tak byc ze na
            papierze dom bedzie OK a jak go postawisz to nie bedzie pasowal do otoczenia i
            nie mam na mysli koszmarkow postawionych przez innych ale teren. W mojej
            okolicy sa 2 ladne domy, moj parterowy z wielospadoym dachem (wiem ze to
            nieskromne ale tak jest) i sasiada ladny projekt gotowy z 2 spadowym dachem.
            Reszta to taka typowa wolna amerykanka.
          • szczypior74 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 11:34
            Nie rozumiem dlaczego się tak złościsz. (Ta masa wykrzykników...)
            Chyba nie po to założyłaś topik, żeby każdy schlebiał Twoim marzeniom?

Nie narzucam Ci stodółki. Szanuję cudze gusta, mimo że czasami skrajnie
            odbiegają od moich. Próbuję pokazać, że poniemicka chata też potrafi być
            piękna.

Projekt indywidualny to najlepsze rozwiązanie. Przejrzałam mnóstwo katalogów i
            nie znalazałam tego co mnie interesuje i jestem po pierwszych rozmowach z
            architektem.

A co do konsekwencji... no właśnie tej konsekwencji potwornie brak.
            Dla okolicy, w której kupiłam działkę, szczegółowo ustalono wzizt. Pewnie u
            Ciebie jest podobnie. Określona jest bryła, wysokośc budynku, szerokość
            elewacji, kształt dachu itp. I naprawdę nie wiem dlaczego urzędnicy nie
            trzymają się norm, które sami inwestorom narzucają, pozwalając im budować coś
            innego. Mój sąsiad np. stawia dom o wysokości przekraczającej tę narzuconą. I
            kto mu na to pozwolił i dlaczego? a może powinnam zapytać "za co mu pozwolił"?
            Ale to temat nie na ten wątek.

Pewnie domy z innej parafii w Twojej okolicy powstały i powstawać będą podobnie
            jak w mojej...

Ps. A "rudera poniemiacka" może jest ruderą, bo właściciel nie ma pieniędzy na
            jej remont. Popatrz na to pod tym kątem.
            • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 12:13
              złoszczę się, bo na obu wątkach które w tym temacie założyłam, każdy zapomina,
              że ja przecież nie chcę Sandry ani Henryka, chcę projekt indywidualny w stylu
              Sandry czy Henryka. Większość mi wytyka brak gustu i prawie każdy namawia do
              domu z dwuspadowym dachem na bazie prostokąta.
              Już mi się znudziło szczerze mówiąc odpierać ataki. Tak jak bym chciała
              wybudować zameczek z masą wieżyczek na dodatek źle wkomponowany w działkę i
              jeszcze kłócący się stylem z otoczeniem. Nikt nie widział mojej działki ani
              otoczenia ale z góry zakłada, że mój dom będzie przeczył zasadom estetyki i to
              tylko na podstawie wskazania dwóch projektów domów, które mi się podobają. A w
              końcu te projekty robił architekt i pracownia. Czy to nie jest tak, że tak
              naprawdę winę za brak konsekwencji w domach w Polsce ponoszą architekci
              właśnie???? A dlaczego tworzą takie szkaradzieństwa???? W końcu sama domu nie
              stworzę, kupuję wytwór myśli architekta. Wg większości na tym wątku świetnie by
              było, gdyby wszyscy architekci w Polsce tworzyli tylko stodółki....
              • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 12:19
                a co do spraw formalnych - mam wypis, mam wyrys, nie zamierzam robić nic co
                byłoby sprzeczne z tymi planami, nie zamierzam przesadzić w żadną stronę! Ja
                chcę tylko znaleźć architekta, który nie wyśmieje mojego gustu, nie obarczy
                winą za brzydotę Polski i stworzy mi projekt, który będzie moim wymarzonym
                domkiem.... Rany! Jak widzę za wiele wymagam!
                • szczypior74 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 12:35
                  Lgosiu, nikt Ci niczego nie narzuca. Oczywiście, że nie wymagasz zbyt wiele :o)
                  Jak większość pragniesz zrealizować swoje marzenia. Jedyny problem - że nie do
                  końca są specyzowane. I może to Cię frustruje. (Zaraz mi powiesz, że zachowuję
                  jak pseudo-psycholog). Nie klikaj na forum tylko jak najszybciej wybierz się do
                  architektów, których masz na swojej liście :o)

"Czy to nie jest tak, że tak naprawdę winę za brak konsekwencji w domach w
                  Polsce ponoszą architekci właśnie???? A dlaczego tworzą takie
                  szkaradzieństwa????"

A jak myślisz, bo - generalizując - im na to pozwalamy kupując te paskudy.

Pozdrawiam! I życze powodzenia!
                  • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 12:40
                    szczypior - kupujemy to, co nam oferują. Wejdź sobie na wątek dom doskonały,
                    lub przeanalizuj mój wątek od początku. Nikt na tym forum nie potrafi wskazać
                    domu, który byłby ok. Więc albo nie ma domów ok, bo architekci nie potrafią ich
                    narysować, albo prawdą jest oczywista sprawa, że co człowiek to inna opinia i
                    inny gust i nie można z przekonaniem twierdzić, że coś jest dobre a coś złe. Bo
                    jest to pojęcie bardzo względne
                    • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 12:42
                      a co do precyzji moich preferencji, to wg mnie są bardzo sprecyzowane. Jedyny
                      problem architektoniczny, który mamy, to ten, że nie wiemy czy chcemy garaż czy
                      wiatę, a może i garaż i wiatę.
                      • bedi Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 19:13
                        Hej, ja wcale nie sugerowalem ze chcesz sobie wybudowac dom z wiezyczkami, ja
                        tylko sadze ze wlasciciele tych szkaradztw sa bardzo z siebie zadowoleni i
                        sadza ze postawili sobie wspaniale palace. Moze jest tak ze dom musi sie Tobie
                        podobac ale tez musi sie komponowac, bo inaczej moze sie Tobie przestac
                        podobac. I nie mam na mysli tego ze musi myc podobny do szkaradztw stawianych
                        po sasiedzku. Spokojnie postaraj sie przedstawic Architektowi swoje wymagania i
                        zobacz co z tego wyjdzie. W trakcie pracy nad projektem beda dyskusje, zmiany
                        wymagan, rezygnacje z pewnych, moze dodanie nowych (dobry Architekt to taki co
                        jest w stanie podpowiedziec tez pewne rozwiazania). U mnie podstawa byl dom
                        parterowy z otwarta kuchnia i salonem, 4 pokoje, jeden z lazienka i lazienka
                        dost z korytarza. Wymagalismy aby do min byla ograniczona przestrzen na
                        komunikacje. Jezeli chodzi o garaz to polecam dwustanowiskowy (pojedyncza
                        brama) z przejsciem do domu.
                        A tak ogolnie to jestem bardzo zadowolony z mojego domu i sadze ze innego bym
                        sobie nie postawil, ale jak juz powiedzialem nie jest to chyba zaden argument.
                        Najciekawsza (najsmieszniejsza) opinie o moim domu wyrazil pewien gosciu
                        stwierdzjac ze taki duzy dom a nie ma kominow (jest tylko jeden od kominka ale
                        nie jest widoczny z przodu). Takze jak widzsz opinie moga byc rozne.
                        • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 19:21
                          a może w takim razie ktoś podpowie bardziej technicznie.... bo my nie chcemy w
                          ogóle kominków, myślimy o pompach ciepła, które być może nie wystarczą??? i
                          będziemy musieli dogrzewać jakimś konwencjonalnym ogrzewaniem, chcemy też
                          mechaniczną wentylację z rekuperatorem ciepła - te tematy studiuje mój mąż
                          wprawdzie, a ja ciągle mam wątpliwości, czy to możliwe, że dom w ogóle będziemy
                          mieć przy takich założeniach bez kominów?
                          • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 19:23
                            bedi a mógłbyś wysłać na priv jakieś zdjęcia twojego domu???? jako wizytówkę
                            twojego architekta???
                            • bedi Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 11.08.05, 10:30
                              Ja o pompie ciepla wiem tylko tyle ze inwestycja jest malo oplacalna z powodu
                              wysokiego kosztu wstepnego i wysokich kosztow energii elektrycznej, ale moje
                              dane moge byc niescisle. Dod pompa to zrodlo niskotemperaturowe wiec jako
                              odbiornik pozostaje tylko podlogowka. Jezeli macie gaz to jest to w/g mnie
                              najlepsze rozwiazanie. Ja mam kondensacyjnego Junkersa i w zimowe miesiace
                              place nie wiecej niz 450 za gaz, a lubimy cieplo, takze temp nie schodzi
                              ponizej 22 - 23. Dlaczego nie chcecie kominka, nie trzeba w nim ciagle palic
                              (jako podst zrodlo ogrzewania to pomylka) ale dla przyjemnosci i jako awaryjne
                              jest swietny. Rekuperator mam nie dla oszczednosci ale dla komfortu. W domu
                              parterowym kominy wentylacyje z natury rzeczy nie moga byc dlugie wiec jedynym
                              rozwiazaniem pozostaje wentylacja wymuszona. Okna mam w 100% szczelne a mimo to
                              zima nigdy nie wystepuje zjawisko skraplania sie wody. Zdjecia moge Ci wyslac
                              ale niestety po 22 Sierpnia.
                              • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 11.08.05, 11:35
                                rekuperator też chcemy dla komfortu, a kominka nie chcemy, bo nie widzimy
                                przyjemności w paleniu w kominku. Może dlatego, że 20 lat mieszkałam w domu z
                                kominkiem "dla przyjemności", którego nikomu nigdy nie chciało się palić. I
                                może w całej historii tego domu był palony "dla przyjemności" z 20 razy. Biorąc
                                pod uwagę tempo naszego życia, brak czasu na cokolwiek, nie mogę sobie jakoś
                                wyobrazić, że idziemy rąbać drewno, nosimy je do salonu po drodze sypiąc
                                drzazgami, później męczymy się z rozpalaniem... a później co? Siedzi się i się
                                patrzy w płomienie czy co? Ale mało romantyczna jestem co??
                                No jeśli kominek jakoś nas uchroni przed zimnem podczas wojny terrorystycznej -
                                no to możemy się zastanawiać:)))))
                                Naprawdę mamy strasznie mało wolnego czasu i jakiekolwiek minuty znajdujemy, to
                                albo czas spędzamy poza domem - albo wypoczywamy w przez nas lubiany sposób.
                                Kominek dla przyjemności mur beton nie byłby palony!
                                Na zdjęcia będę czekać:)
                                A co do rur w ziemi, to nie mam pojęcia czy wytrzymają do starości???? Jakieś
                                tam rury w ziemi przecież się zakopuje)))) Woda nimi leci itd. - może i nasze
                                by wytrzymały???
                                • bedi Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 11.08.05, 12:46
                                  Jezeli tylko dla sytuacji extremalnych to odradzam kominek. Lepiej te 10 tys
                                  wydac na cos innego. Jak bedzie wojna to kupisz koze i rozpalisz w salonie. My
                                  tez mamy b malo czasu ale zdarza nam sie zapalic w kominku. Rury od pompy to
                                  wytrzymaja ale ja preferuje systemy ogrzewania ktore pozwalaja na szybka zmiane
                                  temp pomieszczenia. Przy podlogowce czas reakcji systemu to srednio 8 godz.
                                  • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 11.08.05, 12:53
                                    no właśnie - nie ciągnie mnie do kominka, bo całe życie takowy posiadałam:)
                          • Gość: mif Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:29
                            Pompy ciepła wymagają, do swojej pracy, elektryczności – czasem, zawodnej w
                            dostawie. Przydałoby się ogrzewanie alternatywne. Może jednak kominek? Niestety
                            z kominem nad dachem. :(
                            • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 22:33
                              kominek absolutnie nie, ale cos innego..... coś co mniej pracy wymaga, jakaś
                              automatyka pełna... - no ale to też pewnie na prąd - ach
                              tak szczerze mówiąc w dobie zamachów terrorystycznych jakiś schron zamiast
                              piwnicy i jakaś koza do ogrzewania by się przydała
                              ...
                              • Gość: mif Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:44
                                Może być ognisko na środku salonu i pieczone ziemniaki. Mniam ;)
                                Pompy ciepła zjedzą Was finansowo :(
                    • szczypior74 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 12:52
                      Lgosiu, bo nie ma domów doskonałych. To co jest dobre dla mnie nie musi być
                      dobre dla Ciebie. Nawet jeśli projektantem jest doskonały architekt.
                      A ponieważ nasze opinie zaczynają się zbiegać to kontunuacja tej dyskusji
                      wydaje mi się niepotrzebna.
              • Gość: mif Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:51
                lgosia1 napisała:

> złoszczę się, bo na obu wątkach które w tym temacie założyłam, każdy zapomina,
                > że ja przecież nie chcę Sandry

Spokojnie lgosiu. Tytuł wątku jest tak sugestywny, że może nieuważnych
                czytelników wprowadzić w błąd. Najważniejszy jest rozkład i wielkość
                pomieszczeń. W tym domu będziesz mieszkać z mężem i musi być dla Was WYGODNY,
                jak poranny pantofel, sympatyczny, mający klimat, który Wam odpowiada.
                Opakowanie pomieszczeń (bryła, elewacje, dach) też musi się Wam podobać. Wierzę,
                że znajdziecie zadowolenie w podpowiedziach i propozycjach architekta.
                bedi napisał / a:
                "...Projektowanie jest sztuka kompromisu, dobry dom musi sie Tobie
                podobac i jednoczesnie dobrze wygladac w otoczeniu. Inaczej moze tak byc ze na
                papierze dom bedzie OK a jak go postawisz to nie bedzie pasowal do otoczenia..."

...i może Wam przestać się podobać (dodam od siebie)
                Życie jest pasmem kompromisów i sztuką wyboru. Wszystko będzie dobrze.
                Uśmiechnij się :)
                • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 23:08
                  rozważamy te pompy ciepła, bo natrafiamy na artykuły rzekomo ludzi
                  użytkujących - no i rzekomo jest to inwestycja dla której mitem jest
                  to "zjadanie przez koszty". I jest na tyle mało użytkujących ludzi, że ciężko
                  stwierdzić co jest prawdą a co nie:((((
                  • Gość: mif Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:12
                    lgosia1 napisała:

"...no i rzekomo jest to inwestycja dla której mitem jest
                    > to "zjadanie przez koszty". I jest na tyle mało użytkujących ludzi..."

Bo mało opłacalna. Zwrot inwestycji po 20 latach :(
                    • lgosia1 Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 10.08.05, 23:19
                      no ale my mamy 30 lat - a założeniem jest mieć dom tani na starość.... cholerka
                      nie wiem. Jakieś inne argumenty proszę
                      • Gość: mif Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:47
                        A rury w ziemi dotrwają do Waszej starości?
                      • architerror Re: kto mi zaprojektuje dom w stylu Sandry Archip 11.08.05, 00:09
                        lgosia, zcedcyuj sie wreszcie na cos, henryka, sandrea czy inna basie i
                        zatrudnij architekta, ktory dostosuje to do twoich potrzeb
                        • Gość: monika Lgosiu! No i co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:12
                          Tyle gadania! Wybierałaś sie po architektach, jak wrażenia?
                          • lgosia1 Re: Lgosiu! No i co? 11.08.05, 12:15
                            wrażenia na razie miłe:) Ale też ze zbyt wieloma pracowniami nie miałam do
                            czynienia. Na razie z dwoma. Jedna pracownia wydawała się bardzo suuuuper.
                            Chodzi mi tu o zaangażowanie architekta, zainteresowanie naszymi "widzimisie",
                            no ale ta pracownia znalazła w międzyczasie lepszego klienta - za lepsze
                            pieniądze i chwilowo mam nadzieję poszliśmy z naszymi wymaganiami w
                            odstawkę:))) Mam nadzieję jednak, że chwilowo. Druga pracownia nie wyobraża
                            sobie rysowania dla nas czegokolwiek bez zaliczki 20% więc jeśli ich nie
                            namówię na chociaż kilka orientacyjnych kresek, to raczej nie będę ryzykować
                            kupowaniem kota w worku. Jestem w trakcie namawiania na te kreski.:)))
                            • Gość: monika Re: Lgosiu! No i co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 12:21
                              Pare kresek za 20 %!? Jak na targu - macane-sprzedane. A pokazali Ci
                              przynajmniej do robią?
                              • lgosia1 Re: Lgosiu! No i co? 11.08.05, 12:25
                                widzialam w internecie i o zgrozo!!!!! maja tez projekty gotowe:))))) sami
                                jeszcze niczym sie nie chwalili - czekam ciagle na ich odpowiedz po przeslaniu
                                przeze mnie wstepnych danych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka