Dodaj do ulubionych

projekt-opinie

IP: *.hsd1.co.comcast.net 02.09.05, 16:46
Bardzo prosze o opinie na temat tego domku. Ile potrzeba na jego budowe?
Budowany mialby byc nie sposobem tzw. gospodarczym. Czy te okna w projekcie
sa bardzo drogie? A jak z wnetrzem, czy jest dobrze pomyslane?
z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.

link:
www.a-kwadrat.pl/projekty.php?na=1&full=1&tryb=display&skad=search&id=452
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: projekt-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:06
      Poza łazienką na górze (mała), schodami zabiegowymi i troche zamkniętym hallem
      od salonu - może byc. Okna faktycznie moga być drogie. O koszty budowy pytaj
      projektanta, może robił kosztorys. Systemem gospodarczym zawsze taniej.
      • Gość: anulka Re: projekt-opinie IP: *.hsd1.co.comcast.net 02.09.05, 23:13
        Dziekuje za podpowiedzi.
        pozdrawiam
    • Gość: bbb Re: projekt-opinie IP: 81.210.26.* 02.09.05, 17:54
      tragedia... ale podobno ktos kiedys powiedzial, ze lepiej miec zly gust, niz
      nie miec zadnego...
      moze udaloby sie go z piernika wybudowac.....
      • Gość: monika do bbb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 22:15
        Czepiasz się
        • floton Re: do bbb 03.09.05, 19:24
          wygląda na przysadzisty i baaaaaaardzo drogi.
        • Gość: bbb Re: do moniki itp IP: *.hyperion.pl / *.katowice.msk.pl 03.09.05, 23:45
          ...czego sie czepiam? wiem, ze prawda boli. polacy niestety nie maja gustu.
          stereotypowy dom musi miec spadzisty dach (nawet gdy wszystkie w okolicy to
          kostki), do tego podjazd, kolumienki wykonane z rur kanalizacyjnych PCV, wykusz
          w pokoju dziennym, krasnal w ogrodzie, imitacje matreialow naturalnych,
          betonowy plot wokolo itd. i prosze nie pisac, ze nie mam racji. zyjemy w XXI
          wieku, a budujemy jak w XVII - dworek polski. i potem chwalimy sie znajomym jaki
          LADNY dom mamy. a gdzie kontekst? a gdzie krajobraz? dlaczego w sopocie nad
          morzem stoja chalupy w stylu podhalanskim z odpowiednim spadkiem dachu, skoro
          tam prawie w ogole nie sniezy? itd itd... mina jeszcze ze dwa pokolenia, zanim
          ludzie tacy jak anulka uswiadomia sobie, ze to projekt robiony jest dla klienta,
          a nie klient dla gotowego projektu. chyba ze odczuja to na wlasnej skorze po
          zamieszkaniu w piernikowym domku, i wtedy moze ich dzieci nie beda juz
          przeszukiwaly podobnych stron z projektami, jak kiedys zrobili ich rodzice.
          przykre, ale za brzydote nasego otoczenia odpowiadaja tacy klienci jak anulka,
          architekci robiacy podobne gowna katalogowe i urzednicy miejscy, ktorych
          wyksztalcenie w kierunku architektura i zagospodarowanie przestrzenne konczy sie
          na magazynach ladny dom, elle i twoj styl. pozdrowienia.
          • Gość: anulka Re: do moniki itp IP: *.hsd1.co.comcast.net 04.09.05, 05:31
            ...czego sie czepiam? wiem, ze prawda boli. polacy niestety nie maja gustu.

A Ty kim jestes? Nie Polakiem? I dlaczego uwazasz,ze to wlasnie Twoj gust jest
            dobry?
            • Gość: bbb Re: do anulki IP: *.hyperion.pl / *.katowice.msk.pl 04.09.05, 14:37
              A Ty kim jestes? Nie Polakiem? I dlaczego uwazasz,ze to wlasnie Twoj gust jest
              dobry?

... jestem Polakiem i bardzo jestem z tego dumny. Piszac Polacy oczywiscie
              generalizuje, natomiast odnosi sie to zapewne do minimum 80%. Niestety bardzo
              podobne zdanie ma duza wiekszosc znajomych architektow. 50lat komuny pozbawilo
              ludzi resztek wrazliwosci estetycznych, glebszej percepcji otoczenia itd.
              Nowobogaccy aktulalnie budujacy, rzucaja sie na chlam oferowany przez katalogi z
              domkami, ktore stylizowane na dworki polskie oszpecaja krajobraz. Osobiscie
              bardzo lubie architekture regionalna sprzed kilku wiekow i bardzo cenie
              tradyzyjne stylowe chaty ze spadzistym dachem, i charakterystycznym zajazdem. Te
              czasy jednak minely, i wszelkie kopie i imitacje wykorzystujace motywy
              staropolaksie sa szpetne. Dlaczego Polacy chaca jezdzic modnymi samochodami,
              ubierac sie wedlug aktualnych trendow mody, sluchac nowosci muzycznych itp, a
              chca budowac domy tanio imitujac XVII i XVIII wiek. Tego typu domki katalogowe
              sa wlasnie cuchnaca tanioscia imitacja. W miare funkcjonalna, ale tutaj nie
              konczy sie architektura. Jest jeszcze odpowiedzialnosc za cos takiego jak
              przestrzen i krajobraz, w ktorych wszyscy zyjemy. Ten krajobraz zasypywany
              domkami z piernika, ktory kole w oczy. Bo Polaka odpowiedzialnosc za krajobraz
              rozciaga sie do jego wlasnego betonowego plotu z imitacja wersalskich tralek. Na
              szczescie jest jescze te kilka procent, ktore cenia pewne doznania estetyczne,
              podrozuja po Europie, Stanach czy Japonii i widza na czym polega architektura
              wspolczesna. Ktorzy umieja uszanowac to c jest dookola, zbudowac prosty,
              funkcjonalny, ekologiczny dom, ktory bedzie ich domem, dostosowanym do ich
              potzeb, stylu zycia, spedzania wolnego czasu itd itd. Nie bedzie tania, sztuczna
              imitacja domu sprzedawana w katologu z empiku dla wszystkich kowalskich. A tobie
              anulka zycze, abys zagladnela czasem do fachowej prasy i ksiazek poswieconych
              architekturze, designowi i urbanistyce, nie tylko tej w kiosku pod domem i moze
              wtedy zaczniesz rozumiec, ze jednak istnieje pewne cechy i wartosci estetyczne,
              ktore potrafia wskazac roznice pomiedzy dobrym gustem, a kiczem w postaci
              wybranego przez ciebie projektu. Trzymam kciuki.
              • Gość: a22 Re: do anulki IP: *.acn.waw.pl 04.09.05, 14:58
                bbb-generalnie masz racje, ale sadze, ze taki a nie inny wybor anulki znaczy,
                ze jednak nie jest z nią tak źle!!!

mogła wybrac takie gó..
                img211.imageshack.us/img211/1267/gwno6hv.jpg
                i wtedy przyłaczyłabym się do lamentów
                ...............................................
                sorki, że znów wzoruje się na tej samej pracowni, ale jest to chyba najgorsze
                coś co udało mi się znależć w necie..
                ..................................................
                doemk, kt wybrała, jeśli zrobi w dobrym, odpowiednim do architektury miejscu, w
                adekwatnym otoczeniu, w dobrych materiałach-w końcu preferowany tu jest łupek-
                moze być ok, i na pewno ta dziewczyna nie zrobi betonowego płotu
                ..................................................
                jak ja kocham beton, ale inny
                • Gość: do bbb Re: do anulki IP: *.hsd1.co.comcast.net 04.09.05, 16:13
                  Dzieki za wszystkie opinie. Wybralam ten projekt do rozpatrzenia, jeszcze go
                  nie kupilam, ale to nie jest istotne, bo nie o tym chce pisac.
                  Akurat tu gdzie ja bym chciala go postawic to bardzo komponuje sie z
                  otoczeniem. Hmm, mam zajrzec gdzies dalej niz kiosk przy bloku, dobre:) Wiesz,
                  ja duzo podrozowalam, wiem jak sie buduje w Stanach i wiem jak sie buduje na
                  Dalekim Wschodzie. Domy w Stanach podobaja mi sie z zewnatrz bardzo, natomiast
                  we wnatrz juz zdecydowanie mniej. Sa to ogromne landary, mnostwo pomieszczen z
                  ktorych i tak nikt nie korzysta. Domy maja urzadzone piwnice, parter i pietro.
                  Sa ogromne, a mieszkancow w takim domu gora 3 osoby. Fakt, ze z zewnatrz sa tak
                  pomyslane, ze tego ogromu nie widac, ale gdzie funkcjonalnosc?

O betonowym plocie nie pomyslalma:)
                  pozdrawiam
                  • Gość: monika bbb zmienia świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 21:58
                    Owszem, przyznam Ci racje. Faktycznie bezguścia jest sporo. Ale nieraz
                    proponuje na forum , zreszta nie tylko ja, jak coś masz to się pochwal,
                    pokaz,że można inaczej.
                    A swoim gadaniem jestes typowym Polakiem,który jeczy i narzeka, a już ,nie daj
                    Boże, zaproponowac mu jakieś rozwiązanie ( dom od anulki ) to zmiesza cały
                    swiat z błotem. Dom, jaki jest każdy widzi, jednemu się podoba, innemu nie.
                    Anulka prosiła o opinię, to ją dostała. Wolę taki dom, niż to co potrafią
                    zrobić moi koledzy po fachu na odwal, bo tak się traktuje w większości domki -
                    co to za robota, zadna architektura. Oczywiście nie wszyscy, ale po nastu
                    latach projektowania domków moge spokojnie powiedziec, że to jednak wyższa
                    szkoła jazdy, a klient jak był tak i jest niezbyt wychowany estetycznie. Choć
                    dzięki typówkom może się z grubsza okreslić i to przy indywidualnych projektach
                    jest niezmiernie ważne. Śmiejesz się z dworków- fakt, troche tego za dużo i
                    często w fatalnych lokalizacjach , ale jest tez sporo przyzwoitej architektury,
                    bez polotu, ale przyzwoitej. I co zauwazam, że klient stara się jednak
                    doprowadzić dom do wyglądu z obrazka, za co tez mu chwała. Dzieła spotyka sie
                    niestety rzadko, dla mnie to co publikuje "fachowa prasa" architektoniczna w
                    Polsce to wynaturzenia, które rzadko z domem do mieszkania mają coś wspólnego.
                    Cud, bo facet dom obłożył blachą lub wypiął się na ogród. Tu mam swoje zdanie i
                    niekoniecznie takie jak Ty. Ameryka to większy chłam niż polskie przedmiescia.
                    Podlaska wies, choć troche zdegradowana lepiej wygląda.
                    Anulko, chałupa do wzięcia, ale wez do serca pare moich uwag.
                    • Gość: anulka Re: bbb zmienia świat IP: *.hsd1.co.comcast.net 04.09.05, 22:48
                      Dziekuje Pani Moniko!
                      Pozdrawiam
                    • Gość: ten dom Re: bbb zmienia świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 08:30
                      ten dom jest taki jaki jest czyli nieproporcjonalny i brzydki, stodoła z
                      czterospadowym dachem
                      • Gość: monika Re: bbb zmienia świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 13:47
                        Proszę o rozwinięcie tematu: co to jest stodoła i jaki to dach, a co to znaczy
                        nieproporcjonalny - co do czego? Stodoły z czterospadowym dachem to straszna
                        rzadkość.
    • Gość: ros Re: projekt-opinie IP: *.chello.pl 11.09.05, 21:39
      Mnie się podoba. BBB biadoli o gustach a nic konkretnego nie powiedział o twoim domu. Podrzucam ci projekt podobny NEPTUN.
      www.nowydom.onet.pl/3200,projekt.html
      • Gość: bbb Re: projekt-opinie IP: *.hyperion.pl / *.katowice.msk.pl 12.09.05, 19:42
        ... a ja zyczylbym najpier dobrze poczytac ze zrozumieniem, a potem zabierac
        glos. mowilem o formie i estetyce tego piernikowego domku, z kolumienka i
        przepieknie wygietym nadprozem wejsciowym. jestem ciekawy jak funkcjonowac
        bedzie ten budynek na dzialce, kiedy okaze sie ze dojazd i wejscie sa od
        polnocy. domownicy zaprosza wtedy znajomych i wspolnie zasiada przy kawie w
        garazu, bo to bedzie w koncu pd-zach i az milo po poludniu... takich pytan
        moglbym zadac jeszcze kilka, ale chyba nie ma sensu. wystarczy w koncu jeden
        tani render z niebem, laskiem w tle i kolumienka wejsciowa, a juz dziesiatki
        ludzi od razu kupi taki dom, nie wiedzac, ze za podobna cene (mowie o cenie z
        uzgodnieniami, pozwoleniem itp..) mogli by zamowic ubranie u krawca. neptum
        prosze pana jeszcze lepszy, tez zolty tynk gruboziarnisty i dachowka ... to sa
        szczyty kreatywnosci i marzenia dzisiejszego spoleczenstwa. ....co mozna wiecej
        powiedziec o tego typu architekturze, nad ktora architekt nie myslal dluzej niz
        godzine + czas renderowania. na prawde przykre to...

a co do poprzednich postow pani moniki itd.... od kiedy zeby krytykowac
        cokolwiek (w pozytywnym tego slowa znaczeniu) trzeba rowniez pokazywac realizacje?
        ile wybudowal Hans Ibelings na przyklad???
        pozdrowienia
        • Gość: monika Re: projekt-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 21:05
          Jasne, na forum jezdzenie po projektach jest na porzadku dziennym i tu sie nic
          nie zmieni. Chłamu wsrod projektow pełno, rzeczywiscie dobre renedery mozna
          zrobic z niczego - doskonale o tym wiem, bo z ładnym obrazkiem sprzedam
          najgorsze g....
          Poza tym nie zlikwidujesz tych tysiecy typówek, to już potężne firmy, sprzedają
          w każdym kiosku
          Ale skoro tyle złych rzeczy tu się pojawia, ciągle namawiam tych co krzyczą
          najbardziej - pokaż lepsze. Niekoniecznie Twoje...
          Kolor, łuczki to bzdura przy szkolnych błędach w funkcji. Nie wspomnę już o
          reszcie, o której piszesz - posadowieniu, kierunkach swiata. Kasa zasłania
          wszystko. Tani projekt, tani architekt, a potem drzwi do sracza za 5 tysiecy.
          Tu i wieki nie pomogą. Niestety bliżej nam do wschodu niż do zachodu.
          • Gość: bbb Re: projekt-opinie IP: *.hyperion.pl / *.katowice.msk.pl 12.09.05, 23:36

...kropelka w morzu.. na dobranoc

www.maccreanorlavington.com
            www.kaufmann.archbuero.com/projekte/f_01_pro.htm
            www.saas.nl/welkom.html
            • Gość: a22 Re: projekt-opinie IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 07:36
              bbbb-ile masz lat i jak dlugo pracujesz???

ja tez kocham taka architekture..ale...

inwestorzy
              przepisy
              warunki klimatyczne
              technologie i materiały
              .....
              • Gość: bbb Re: projekt-opinie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.05, 00:20
                ...pieprzenie kotka przy pomocy mlotka
                wszedzi sa przepisy, klimat itd...
                zgadzam sie, ze dobry inwestor to ponad polowa sukcesu...
                ale to spoleczenstwo nalezy rowniez wychowywac, i do nas architektow to nalezy!
                a skoro na tym forum architekci pozytywnie podchodza do katalogowego chlamu
                (potem przyznajac sie, ze i tak na prawde maja inne zdaniei wola inna
                architekture), to szkoda w ogole takiej dyskusji. najlatwiej jest sie
                wytlumaczyc, ze okolicznosci nie pozwalaja na projektowanie, wiec odwalamy
                adaptacje katalogowki i kasujemy pieniadze. a jednak jest pare firm, nawet w
                Polsce, ktore potrafia isc pod prad. tylko kilka. to kosztuje, ale moze warto...
            • Gość: monika Re: projekt-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 11:19
              Mysle,że wyobrazni nam nie brakuje.
              Problem jest gdzie indziej. Na 50 klientów jeden odwazy się na coś innego, ale
              zaraz szuka oszczednosci. Za to ten co ma kasy za duzo podchodzi zupelnie
              inaczej. Kupic duzo ziemi, postawic dwór albo pałac ,wpakowac mase pieniędzy w
              rzeczy totalnie zbedne- 3 stawy, baseny, grille, przy których nigdy nie
              siądzie, bo nie ma czasu.
              Znam za to realizacje bliską temu co Ci sie podoba, tu w Polsce. I widzac to z
              boku dochodze do wniosku, ze architekt eksperymentuje za pieniądze niezbyt
              świadomego Inwestora. Nie jestem tego wrogiem, ale jak m kw. powierzchni domu
              jednorodzinnego zaczyna przekraczać kilka tysięcy Euro, a pokoje dzieci mają po
              10m i własciwie dom nadaje sie do katalogu, nie do mieszkania, to mam
              wątpliwości.
              I ja tego architekta traktuje jako wroga klienta. On sobie robi reklamę, ale
              to co zostawia inwestorowi to zgroza. Dom tez ma służyć do mieszkania a nie na
              pokaz.
              Większość budujących ma 500 euro na m kw. do wydania i to czesto z kredytu,
              który beda spłacac dzieci. I tu trzeba dobrego rzemieślnika, a nie artysty.
              Te domy z katalogu to 80-90% rynku.
        • Gość: Ros Re: projekt-opinie IP: *.chello.pl 13.09.05, 17:14
          Teraz cię rozumię. Piszesz konkretnie co ci się nie podoba (np. kolumienka). Forma i estetyka sprawa gustu. Ważniejsza jest funkcjonalność rozwiązania. Wolał bytm żebyś o tym mówił nie o żółtym kolorze elewacji.
    • Gość: anulka Re: projekt-opinie IP: *.hsd1.co.comcast.net 14.09.05, 17:13
      Brat znalazl mi taki projekt
      www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=41&a=92&sid=5&projekt=24
      na 90% sie na niego zdecydujemy. Pytal sie juz o opinie na innym forum i opinie
      te byly powiem szczerze rozne. Ja chcialabym sprobowac zapytac tez tutaj. Wiem,
      wiem, ze mam sklonnosci do "piernikowych" domow i tych lukow:), ale chodzi mi
      raczej o opinie dotyczace wnetrza.

1) chcialabym poszerzyc kuchnie likwidujac ten podcien, czy to jest latwe do
      zrobienia?
      2) zlikwidowac to okno na scianie, te wysoko, tu gdzie ta "pustka"
      3) zostawic ta pustke, czy rzeczywiscie to ladnie wyglada?
      4) na gorze, zrobic jeszcze jeden maly pokoik taki goscinny, likwidujac
      garderobe i troszke zmniejszajac lazienke
      5) czy da sie te schody zrobic bardziej "proste",najlepiej ze spocznikiem, moze
      troszke kosztem gabinetu? Czy jest to wykonalne,bo ja jakas tego nie umiem
      zobaczyc.

Czy to ma sens? Zmian nie za wiele jak na projekt gotowy.
      Pani Moniko, moze Pani cos doradzi?

dziekuje
      • Gość: anulka Re: projekt-opinie IP: *.hsd1.co.comcast.net 14.09.05, 17:14
        ten projekt to Kalina z pracowni horyzont
        www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=41&a=92&sid=5&projekt=24
        • Gość: anulka Re: projekt-opinie IP: *.hsd1.co.comcast.net 14.09.05, 17:22
          poza tym chce zostawic tylko jeden taras, ten z tylu domku, i nie wylewac tego
          betonu wokolo.
          • Gość: ale numer! anulka znalazla nam plagiat!!! IP: *.acn.waw.pl 14.09.05, 17:37
            img168.imageshack.us/img168/2144/plagiat7pa.jpg
            • Gość: anulka Re: anulka znalazla nam plagiat!!! IP: *.hsd1.co.comcast.net 14.09.05, 18:24
              myslicie, ze to plagiat? Sa podobne wprawdzie, bo wokol "piernikow" oscyluje;)
      • Gość: mif Re: projekt-opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 21:52
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=28547888&a=28570115
        tu zaczynają się wypowiedzi o Kalinie z innego forum :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka