Dodaj do ulubionych

Ciepły, nowoczesny dom

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:52
Mam zamiar budować dom - ciepły, nowoczesny, energooszczędny, w żadnym razie
nie może to być betonowy bunkier z małymi oknami. Proszę o rady, sugestie w
tej materii. Dom ma mieć ok. 150 m kw pow. użytkowej i garaż.Mogę wydać 400
tys. zł, a więc niezbyt dużo. Z góry dziękuję, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: wercyngetoryks Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.koleje.cuni.cz 20.11.05, 18:32
      Na poczatek chcialbym panu pogratulowac loginu "minimorris" :O)

Jak juz wspomnialem to w innym poscie mysle ze energooszczedne domy sa obecnie
      jednym z glownych nurtow | wykluczajac free formy | na wydzialach architektury
      | a przynajmniej jest tak w Czechach | dlatego tez polecalbym Panu zglosic taka
      propozycje projektowa na jeden z wydzialow architektury gdzie w ramach prac
      projektowych zdobedzie Pan :

a: wiele pomyslow
      b: zmobilizuje studentow do glebszego zainteresowania sie tematem architektury
      energooszczednej na co wiekszosc architektow nie ma czasu.
      c: sam fakt realizacji sadze ze wspolnie ze skromna nagroda | jaka moze Pan sam
      zdefiniowac | bedzie wystarczajacym wynagrodzeniem dlatego pieniadze ktore
      mialby Pan przeznaczyc na architekta wyda Pan na inwestycje budowlane | np: w
      miejsce tzw. podwojnych okien zakupi pan okna z potrojna tafla szkla a tym
      samym lepsze termiczne wlasciwosci | .
      D: dzieki nadzorowi kadry profesorskiej bedzie to mozliwe do realizacji .

minusy:

- bedzie Pan mogl to zglosic dopiero na poczatku przyszlego semestru co oznacza
      ze mozliwosc wyboru projektu bedzie mial Pan dopiero pod koniec czerwca.

pozdrawiam
      • Gość: MiniMorris Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 21:31
        Dziękuję za doskonałe rady, po raz pierwszy jestem usatysfakcjonowana /tak, to
        nie błąd - MiniMorris jest kobietą/, pozdrawiam serdecznie i proszę o wiecej.
        • Gość: qmaan Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 23:54
          gratulujemy pierwszego usatysfakcjonowania
          to za szczyt dla naszego forum
          ale zarty na bok
          400 tys za 150 m to 2666 zl za m2
          za te pieniadze cieply bedzie,
          ale obawiam sie ze na pelną nowoczesnosc juz nam zabraknie
          jesli chodzi o studentow i ich profesorow to bym uwazal
          studenci slizną sie po temacie, zas kadra bedzie zbyt mocno zajeta fuchami by
          gryżć darmowe tematy
          to raczej temat za ktory trzeba zaplacic
          projektnatowi ktory wykaze - realizacje
          , ich ceny, ich koszty dzialania po roku itd
          ten bedzie wart ceny
          powodzenia
          qmaan@gazeta.pl
          • Gość: wercyngetoryks Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.sh.cvut.cz / *.sh.cvut.cz 21.11.05, 20:03
            Pozdrawiam

Zdaje sobie sprawe ze poruszamy sie w plaszczyznie "pawdopodobienstwa".

"studenci slizną sie po temacie, zas kadra bedzie zbyt mocno zajeta fuchami by
            gryżć darmowe tematy"

Owszem jest to mozliwe.
            Niechcialbym forsowac swojego pomyslu ale sadze ze warto sprobowac poniewaz z
            moejgo doswiadczenia wiem ze to studenci dzieki swojej swobodzie jezykowej
            przegladaj znacznie wiecej prasy swiatowej w szkolach a takze uczestnicza w
            miedzynarodowych konferencjach czy projektach typu workshop`ow z danej tematyki.
            Przykladem jest chociazby atelier szkoly w ktorej studiuje | wydzial
            architektury w Pradze | w ktorym wspolpracujemy z inwestorem nad projektem
            realizacyjnym wykorzystujacym konstruckcje z wlokien szklanych.

Zyjemy w dobie internetu gdzie swoja propozycje wystarczy przeslac za
            posrednictwem maila do okreslonej osoby zajmujacej sie projektowaniem na
            jakimkolwiek wydziale architektury.
            Po czym chociaz raz odwiedzic grupe studentow ktorzy sie tego podejma w celu
            zapoznania sie z Pania i Pani przedstwa na temat tego domu.

Ma to rowniez pozytywne pod wzgledem tego ze w niektorych elementach architekt
            podobny jest innym specjalizacja jak np: lekarza... zawsze lepiej poradzic sie
            wielu zaniem sie podejmie decyzje ktora bedzie nas kosztowac 400 tys. zl.
            A prosze miw ierzyc ze studenci z ktorymi "wspolpracuje" w ramach projektu nie
            zamykaja sie z jednym profesorem w sali ale konsultuja to z wieloma firmami czy
            inzynierami.

P.S.
            Prosze dac "nam" troche radosci z tego ze spimy po 4 godziny dziennie.
            A zapewniam ze "nasze" projekty beda co najmniej pewna inspiracja dla Pani :O)

Dziekuje.

• Gość: MiniMorris Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 12:10
      Ponieważ tak się szczęśliwie dla mnie złożylo, że zechciały na mój post
      odpowiedzieć miłe osoby, pozwolę sobie jeszcze trochę popytać. 400 tys. nie
      jest kwotą oszałamiającą, ale może jednak da się coś z tym zrobić. Myślę o domu
      skromnym, otwartym /dużo światła i przestrzeni/, niewkoniecznie murowanym /mogą
      to być materiały typu trzcina np./Nie zależy mi na zakasowaniu sąsiadów, raczej
      na tym , aby moja idea się ziściła. Nie wiem jeszcze niestety, gdzie to będzie,
      rozważam rózne opcje, w tej chwili mieszkam w Warszawie i mam już dość.
      Wkrótce zacznę penetrować Polskę, może coś podpowiecie.Pozdrawiam
    • Gość: dompasywny.com Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.icpnet.pl 21.11.05, 13:06
      zapraszam do wspolpracy. Na poczatek: www.dompasywny.com
    • Gość: earleen Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.visp.energis.pl 21.11.05, 22:27
      Po pierwsze, czy ma Pani dzialke? Projektowanie zaczyna sie od wyboru miejsca
      lub oceny miejsca. Jezeli miejsce nie zostalo wybrane, to nalezy od tego zaczac.
      Czy Pani budzet jest przeznaczony na dom,czy na cala operacje przeniesienia sie
      z Warszawy donowego domu? W drugim przypadku sprawa wyglada zupelnie inaczej niz
      w pierwszym. W tym drugim przypadku radze zwrocic sie do profesjonalisty. Jezeli
      zas chodzi o technologie, cieplote i dlugoterminowa oplacalnosc inwestycji to
      CVUT w Pradze i Politechnika Warszawska wspolpracuja scisle na tym polu i daje
      slowo, ze nie znajdzie Pani lepszej wiedzy na ten temat w Europie Srodkowej. Nie
      od rzeczy bedzie zwrocic sie do Narodowej Agencji Poszanowania Energii
      www.nape.pl po wiecej informacji.
      • Gość: MiniMorris Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 00:08
        Dziękuję za odpowiedż i dobre rady. Niestety nie mam jeszcze wybranego miejsca
        do życia i myślę że to będzie najtrudniejsze w całej sprawie. Na zakup działki
        lub siedliska zamierzam przeznaczyć około 100 tys. zł, mam nadzieję że to
        wystarczy, a jeśli nie to będą potrzebne jakieś kompromisy. Pozdrawiam
        • Gość: klakson Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 15:19
          MiniMoris, zasięgnij porady zywego człowieka(przyjaciele, znajomi)o podobnym
          modelu rodziny, mieszkajacych w swoim domu.Zapewniam, dowiesz się bardzo wiele.
          Wiarygodne opinie moga przedstawić osoby ktore buduja lub wybudowały
          dom.Sprawdź, to nic nie kosztuje.
          Pozdrawiam
    • Gość: MiniMorris Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 15:11
      Dziękuję wszystkim i proszę o opinię czy Państwa zdaniem to przedsięwzięcie
      jest realne /money/, a jeśli tak to jaki typ budownictwa spełnia podane
      parametry ? Pozdrawiam
      • Gość: mif Re: Ciepły, nowoczesny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 22:33
        Gość portalu: MiniMorris napisał(a):
        Mam zamiar budować dom - ciepły, nowoczesny, energooszczędny, w żadnym razie
        nie może to być betonowy bunkier z małymi oknami. Proszę o rady, sugestie w
        tej materii. Dom ma mieć ok. 150 m kw pow. użytkowej i garaż.Mogę wydać 400
        tys. zł, a więc niezbyt dużo.
        ......
        czy Państwa zdaniem to przedsięwzięcie
        > jest realne /money/,

Przy dużych oszczędnościach, począwszy od projektu indywidualnego, rezygnacji z
        fanaberii i pomieszczeń 2-go rzędnych do zamieszkania (garaż), moim zdaniem
        jest realne. Garaż stawiałbym osobno, jak pieniędzy wystarczy, po pełnym
        urządzeniu pomieszczeń mieszkalnych.
        Alternatywą spełniającą ambicje posiadania 2 w 1 (bardziej upierdliwa) jest
        budowa garażu z jego wykończeniem, zamieszkanie w nim i budowa części
        mieszkalnej, w ramach posiadanych środków finansowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka