Dodaj do ulubionych

czy ktoś mi pomoże

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:23
na zajecia z rysunku mam taką pracę domową: są dwa rzuty jeden z boku jeden z
góry oba są takie same czyli mały kwadrat narysowany w dużym kwadracie. Jaka
figura z tego powstanie? Myślę o tym ok soboty i pustka w glowie. Czy ktoś da
radę mi to wytłumaczyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:31
      Sześcian z wnękami
      • Gość: bism Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:45
        Może, ale raczej mały sześcian lub jego brak w połówce sześcianu przeciętego po
        przekątnej.
        • Gość: aska Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:48
          w tym wypadku ta przekatna tez by musiala byc zaznaczona na rzycie a jej tam nie ma
      • Gość: aśka Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:47
        ale wtedy na rzucie trzeba bylo zaznaczyć linie które oznaczaja wgłebienie w ten
        szescian a tego na rzucie nie ma
        • Gość: Gość Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 20:49
          W rzucie prostokątnym nie widac krawędzi pionowychwięc może to być tak jak
          napisałem sześcian z wnękami lub z brakiem materiału. Najlepiej podaj e-mail to
          ci wyślę rysunki
    • Gość: Spacedreamer Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:52
      W podstawówce na ZPT miałem takie zadania.
      Mam nadzieję Asiu, że ty najwyżej w gimnazjum jesteś?!

• Gość: arch Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 18:58
        Z tego wynika, że licea niczego nie uczą - na egzamienach na architekturą też
        takie bywały ;)
        • Gość: aśka Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:52
          no to jeszcze jedno zadanie: są dwa rzuty jeden z góry drugi z boku oba są
          okręgami, w przestrzeni to bedzie kula ale podobno mozna to narysowac na 2
          sposoby kule i coś jeszcze pomyslałam ze moze to być połówka kuli ustawiona
          ukosnie ale wtedy na rzutach powinnym byc elipsy wiec to odpada
          • Gość: bism Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:04
            tak: kula lub 3/4 sfery - wszytkie inne będą miały linię przerywaną.
    • Gość: aśka Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:44
      -----------------
      I I
      I --------
    • Gość: aśka Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:45
      no dobra nie wyszło mi chcialam to narysowac nic z tego
    • Gość: Mi Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 20:38
      czy miniejsze kwadraty stykają się wierzchołkami
      z połową boku więkrzego kwadratu?
      jeśli tak to jest to sześcian z odciętymi
      "rogami" w kształcie ostrosłupów o podstawie
      trójkąta równoramiennego.
      • Gość: Waldek Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 21:59
        Aśka, napisz swojego maila to wyślę rozwiązanie
        • anciakrakowianka Re: czy ktoś mi pomoże 28.11.05, 22:30
          to jest moj adres ma maila (aśka)
      • Gość: aśka Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 22:27
        nie stykaja sie
        • Gość: Mi Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 23:04
          druga hipoteza:
          to sześcian przekrojony po przekątnej
          z którego wystaje minejszy sześcian
          a dokładnie jego połowa - do przekątnej.
          • Gość: bism Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 08:12
            Gość portalu: Mi napisał(a):

extra! plagiat w ramach jednego wątku :))
            • Gość: Pawlak Re: czy ktoś mi pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:15
              Oj, ciemniaki, nikt z was nie ma racji!
              Asu! Wykonuj moje polecenia:
              1. Narysuj w aksonometrii sześcian;
              2. Na dwóch sąsiadujących płaszczyznach tego sześcianu narysuj centralnie
              umiejscowione kwadraty;
              3. Końce najbardziej oddalonych od siebie RÓWNOLEGŁYCH krawędzi tych małych
              kwadratów połącz szkicowo (czyli cienką linią): będą to dwie linie ukośne;
              4. Teraz "wykończ" rysunek, czyli wzmocnij linie, które są widoczne dla
              obserwatora - widoczna będzie tylko jedna linia ukośna, ALE przerwana przez
              krawędź dużego sześcianu i dwóch tym razem najbliższych sobie RÓWNOLEGŁYCH
              krawędzi tych małych kwadratów, co razem da w efekcie coś w rodzaju
              uchwytu-rączki od np. damskiej torebki.
              • Gość: bism Re: 3-cia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:50
                Kryste! Widok bocznych ścian - zamień na fonta textowego lub otwórz notatnikiem:

|\__
                | \ |
                | \|
                |___\
                • anciakrakowianka Re: 3-cia 29.11.05, 17:00
                  dzięki udało mi sie to narysować: to ma byc duży sześcian przecięty ukośnie, a
                  do niego "przyklejony" ukośnie przecięty mały sześcian?
                  • Gość: Pawlak Re: 3-cia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 18:00
                    Tak,
                    z tym, że to jest rozwiązanie, które ktoś inny Ci proponował - nie ja.
                    Jestem winien przeprasiny za użycie słowa "ciemniaki" w moim poprzednim liście,
                    co niniejszym czynię:
                    PRZEPRASZAM!
                    Zapewniam przy okazji, że było ono użyte w w formie trochę zawadiackiej lecz
                    pieszczotliwie.
                    Moje rozwiązanie - to z rączką od damskiej torebki - jest błędne. Owszem, można
                    sobie narysować taką bryłę, jak Cię instruowałem, ale obydwa rzuty tej "mojej"
                    bryły musiałyby mieć na "rączce" zaznaczone przerywane linie.
                    Podwójnie mi wstyd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka