Dodaj do ulubionych

dowolność w wymianie okien

IP: *.interq.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.05, 11:30
zauważyłem ostatnio iż w blokach gdy ludzie wymieniają okna każdy robi to po
swojemu i wstawia okna różniące się od okien sąsiadów,tak że w jednym pionie
potrafi byc kilka ich rodzajów. Czy wymiany okien nie regulują jakieś
przepisy, tak żeby wszystkie były takie same?
Obserwuj wątek
    • Gość: ridd Re: dowolność w wymianie okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 18:52
      Wymiana okien wymaga zgłoszenia tego zamiaru właściwemu dla miejsca
      zamieszkania urzędowi.
      • jolanta73 Re: dowolność w wymianie okien 29.12.05, 18:21
        wymiana nie wymaga zgłosenie pod warunkiem,ze wymiary otworów okiennych nie
        ulegną zmianie.
        • Gość: ridd Re: dowolność w wymianie okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:49
          W przypadku zmiany wielkości otworu potrzebna jest decyzja o pozwoleniu na
          budowę, bowiem zmiana taka może pociągać za sobą zmianę wyglądu elewacji i/lub
          wprowadzenia/modyfikacji elementu konstrukcyjnego – nadproża.
      • Gość: Urzędnik z PiSu Urzędnik z PiSu zatwierdza okna IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.12.05, 18:45
        Gość portalu: ridd napisał(a):

> Wymiana okien wymaga zgłoszenia tego zamiaru właściwemu dla miejsca
        > zamieszkania urzędowi.

A odpowiedni urzędnik z PiSu zatwierdza okna.

Naród z PiSem, PiS z Narodem.
    • morgen_stern Re: dowolność w wymianie okien 29.12.05, 19:21
      Też się zastanawiałam, czy nikt nie zwraca na to uwagi? W jednym budunku okna
      ze szprosami, bez szprosów, ze złotymi szprosami - brrrr! - no po prostu wolnoć
      Tomku w nie-swoim domku :-(((
      Wygląda to okropnie, bałaganiarsko i jest wynikiem naszego podejścia do
      otoczenia - nie interesuje nas to, co za progiem, to już nie jest "nasze". Jak
      to wygląda, jak sie komponuje z architekturą wokół? To nieważne, oby nam się
      podobało...
    • Gość: wojtek Trudno przestrzegać przynajmniej głupiego podziału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:55
      Ja rozumiem kolorki, ale robić sobie pośrodku belkę na 20-kilka centymetrów, skoro można wreszcie mieć wielką szybę? Bez sensu, jakby te okna w blokach były nie dość małe...

Poza tym nie wydaje mi się, żeby w obskurnym blokowisku proporcje okien naprawdę wiele zmieniały, moim zdaniem komfort w środku (i tak przecież bardzo niski) liczy się bardziej.
      • Gość: mif Re: Trudno przestrzegać przynajmniej głupiego pod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 21:07
        Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Poza tym nie wydaje mi się, żeby w obskurnym blokowisku proporcje okien
        naprawd
        > ę wiele zmieniały, moim zdaniem komfort w środku (i tak przecież bardzo
        niski)

Niski komfort w blokowisku i niski poziom ludzi, w dowolny sposób zmieniający
        okna, to już chyba depresja :(
    • iru3 Re: dowolność w wymianie okien 30.12.05, 08:09
      U mnie w bloku wymieniali ostatnio wszystkie okna,przyjechała do mnie ta firma
      ale przywiezli złe okno,za kilka dni przywiezli tez inne ale mniej więcej takie
      same,np. u mnie balkonowe założyli składające się z 3 części a sąsiadom z 2...to
      jest chyba tylko w polsce możliwe.
      • Gość: ania Re: dowolność w wymianie okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 11:19
        Przynajmniej jestes szczesciarzem i wymienili ci sami okna... moje okna sa
        atalne , leje sie z nich woda, nawetw niezła pogodę, nie mam pieniedzy, ale
        spółdzielnia okien mi nie wymieni...
        • iru3 Re: dowolność w wymianie okien 30.12.05, 14:05
          spółdzielnia w moim miescie wymieniła w tym półroczu 800 okien,jest to najwięcej
          w całym województwie zachodniopomorskim,a trzeba przyznać że jest to malutkie
          miasteczko(5tyś.mieszkańców)ale mamy to szczęście że na terenie naszej gminy
          leży jeden z największych poligonów w europie i z tąd mamy kupe kasy(nasz budżet
          to 70 mln zł. w tym roku) więc inwestują,okna,dachy itp.
          • Gość: zdziwiony To twoja spoldzielnia wynajmuje poligony? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 30.12.05, 18:02
            Myslalem ze budzet spoldzielni sklada sie z oplat czynszowych jej czlokow, a
            budzet gminy nie ma z tym ni wspolnego. A ciebie natomiast wszystko jest w
            jakis dziwny sposob polaczone, bo gmina swiaga kase a spoldzielnia remontuje.
            Moze ty nie miszkach w lokalu spoldzielczym tylko w lokalu nalezacym do gminy?
            • iru3 Re: To twoja spoldzielnia wynajmuje poligony? 30.12.05, 20:00
              większośc mieszkań w gminie należy do Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej i
              Mieszkaniowej Na którą łoży pieniądze burmistrz miasta i gminy,dla tego takie
              wielkie inwestycje w mieszkalnictwo,jesli niewierzysz to kliknij w te
              linki:www.kaliszpom.pl/aktualnosci/98.dhtml
              ,www.kaliszpom.pl/aktualnosci/104.dhtml
              ,www.kaliszpom.pl/aktualnosci/101.dhtml
              ,www.kaliszpom.pl/aktualnosci/90.dhtml
      • Gość: wojtek Re: dowolność w wymianie okien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 13:42
        > np. u mnie balkonowe założyli składające się z 3 części a sąsiadom z 2...t
        > o
        > jest chyba tylko w polsce możliwe.

Gdyby trzymać się podziału, trzeba by w moim wielkim oknie od południa nie robić lufcika. No i nawet po uchyleniu (w pionie!) mokra podłoga, jeśli bardzo leje czy śnieży. Mam się dusić dla i tak tragicznej estetyki? A muszę mieć otwarte cały czas.
    • Gość: m4a1 Re: dowolność w wymianie okien IP: *.proton.net.pl / *.proton.net.pl 30.12.05, 12:12
      TO JEST CZYJAŚ WŁASNOŚĆ I KAŻDY POWINIEN MIEĆ PRAWO ZAMONTOWAĆ TAKIE JAKIE CHCE.
      pzdr
      • Gość: andy Re: dowolność w wymianie okien IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 30.12.05, 17:54
        W cywilizowanym swiecie o takich sprawach decyduje architekt budynku, o ile
        oczywiscie wczesniej nie sprzedal praw autorskich do projektu np. inwestorowi.
        Reguluja to zwykle przepisy o wlasnosci intelektualnej traktujace projekt domu
        tak samo jak program komputerowy, zezwalajace na jego odplatne uzycie ale
        zabraniajace jednoczsnie dokonywania przerobek czy odsprzedawania go bez zgody
        autora. U nas widocznie autorzy projektow blokow powielanych w tysiacach
        egzemplarzy nie przyznaja sie do przeblyskow swego geniuszu, albo czekaja az
        juz wszyscy wymienia, zeby ich ciagac po sadach za lamanie copyrights.
    • Gość: ph Re: dowolność w wymianie okien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:34
      Dowolność w wymianie okien to moim skromnym zdaniem jakiś koszmar. Nawet w
      blokach. Nie wspominając o kamienicach.
      • Gość: abc Re: dowolność w wymianie okien IP: *.acn.waw.pl 30.12.05, 12:40
        Napisz po prostu że Ciebie nie stać na wymianę okien i cię to denerwuje.

Mnie na przykład denerwuje dowolność w ubiorze ludzi na ulicy.
        Każdy powinien nosić szary, dobrze skrojony garnitur/garsonkę.

Niektórzy promują oryginalność i różnorodność.
        Niektórzy równają wszystko do jednego poziomu.

A to czy okno można wymienić na dowolne czy nie regulują przepisy.
        • morgen_stern Re: dowolność w wymianie okien 30.12.05, 13:05
          Drogi abc, z przykrością stwierdzam, że nie masz pojęcia, na czym polega
          problem.
          Z jeszcze większą przykrością uświadamiam sobie, ilu mamy tak myślących (lub
          raczej nie myślących) rodaków...
          • wj_2000 Szkoda klikania na takiego głupka 30.12.05, 13:12
            jakim jest abc!
          • willow999 Re: dowolność w wymianie okien 30.12.05, 13:48
            morgen_stern napisała:

> Drogi abc, z przykrością stwierdzam, że nie masz pojęcia, na czym polega
            > problem.

prosze mi powiedziec na czym polega problem, bo ja go nie widzę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka