Dodaj do ulubionych

Feng Szuj - szukam architekta

IP: 83.238.100.* 19.01.06, 16:00
Gdzie w W-wie moge znalezc arhitekta ktory sie zna na Fen Szuj?
Obserwuj wątek
    • Gość: Łysy mowi sie: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:58
      fenk-szłaj. nie fenk-szuj.
      • pishor Re: mowi sie: 19.01.06, 19:53
        Mozna też powiedzieć fenk-szłaj-czek.No chyba ,że się płaci gotówką :))
        • Gość: lokke Re: mowi sie: IP: *.gprspla.plusgsm.pl 21.01.06, 01:39
          A dla mnie zawsze było thanx szuji! Cokolwiek by to nie znaczyło.
    • svolo Re: Feng Szuj - szukam architekta 19.01.06, 23:37
      A po co Ci obce kulturowo feng shui? Bedziesz budowac pagode?
      Wystarczy ,ze projektant zna dobrze historie arcxhitektury.
      Jesli bedzie przestrzegal zasad,w/g ktorych budowano do mniej wiecej polowy
      XVIII wieku bez problemu zbilansuje ruchy energii .Europa ma wlasne
      "feng-shui.A rozni sie ono tylko tym od wschodniego ze nie zostalo spisane.
      Przyjrzyj sie drewnianym stropom w starych zamkach,palacach czy nawet wiejskich
      chatach.Czy belki na nich maja kanty?Nie sa wyfrezowanelub wyokraglone.
      Wedlug feng-shui likwiduje sie w ten sposob tzw zatrute strzaly.
      Zwroc uwage ,ze oltarze w starych kosciolach budowane sa zawsze po ich
      wschodniej stronie.Ma to wg feng-shui zapewnic stabilny,plynny przeplyw energi
      kosmicznej przez budynek.Albo stare dworki.Zawsze vis a vis glownego wejscia do
      budynku jest wyjscie ogrodowe.Po to azeby zapewnic swobodny przeplyw energii.
      Takich zasad zaleznosci sa setki. Poukrywane sa w ludowych p[owiedzeniach,czesto
      piesniach.Trzeba to wszystko znac,zebrac do kupy i wtedy zadne feng-shui nie
      jest potrzebne.
      Pozdrawiam
      PS jesli naprawde zalezy Ci na zbudowaniu stabilnego energetycznie domu,moge
      przygotowac Ci koncepcje architektoniczna.
      pierwszy kontakt droga meilowa-svolo@op.pl
      • Gość: dyletant Feng Uj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 00:14
        "Jesli bedzie przestrzegal zasad,w/g ktorych budowano do mniej wiecej polowy
        XVIII wieku bez problemu zbilansuje ruchy energii .Europa ma wlasne
        "feng-shui.A rozni sie ono tylko tym od wschodniego ze nie zostalo spisane(!)"

w pytę - zasada sytuowania ołtarza w kościołach we wschodniej nawie , podobnie
        jak zwyczaj sytuowania ich na osi wschód - zachód jest nieco starszy niz XVIII
        w :P chehce - pewnie to jakieś chińskie wpływy , Marco Polo i kupcy korzenni i
        wolna masoneria (no wtedy to oni jeszcze budowali) :)))))))) Zwyczaj spisywania
        traktatów architektonicznych to też stara historia - a Marcus Vitruvius Pollio
        to co ??? ;))))

"Albo stare dworki.Zawsze vis a vis glownego wejscia do
        > budynku jest wyjscie ogrodowe.Po to azeby zapewnic swobodny przeplyw energii."

Hehehehe troche głupio byłoby wjeżdżać na cour d'honneur gdzieś z flanki :)
        Swoją drogą pomysł rozpowszechnił się w renesansie (podpowiedz wczesniej niz w
        XVIIIw ) :)))).

"Po to azeby zapewnic swobodny przeplyw energii.
        Takich zasad zaleznosci sa setki. Poukrywane sa w ludowych p[owiedzeniach,czest
        opiesniach.Trzeba to wszystko znac,zebrac do kupy i wtedy zadne feng-shui nie
        jest potrzebne" proponuje np takie powiedzenie : "homo sapiens non urinat in
        ventum" zapewne to ludowe (i stare) i cos o przepływie energii też w tym
        jest :)))

"PS jesli naprawde zalezy Ci na zbudowaniu stabilnego energetycznie domu,moge
        > przygotowac Ci koncepcje architektoniczna." - z głebi serca polecam - za
        stabilność psychiczną nie odpowiadam :)))))
        • svolo Re: Feng Uj 20.01.06, 00:24
          Napisalem "do mniej wiecej polowy XVIII wieku a nie w polowie XVIII wieku.
          Co do reszty,kazdemu moze sie zdarzyc pomylic przyczyne ze skutkiem.
          Niestety wspolczesnie zdarza sie to nagminnie.
          Tak samo jak zdarza sie nagminnie mylenie stabilnosci z niestabilnoscia.
          Takie to dziwne czasy mamy.
          Pozdrawiam
          svolo@op.pl
          • Gość: dyletant Re: Feng Uj IP: *.dobrynet.pl / 83.238.140.* 20.01.06, 10:01
            hehehe tak czy inaczej twoja "reklama" szczerze mnie ubawila.

"Co do reszty,kazdemu moze sie zdarzyc pomylic przyczyne ze skutkiem. Niestety
            wspolczesnie zdarza sie to nagminnie" - powinienem powiedziec to mojemu
            wykladowcy na egzaminie z historii architektury :))))

"Tak samo jak zdarza sie nagminnie mylenie stabilnosci z niestabilnoscia.
            Takie to dziwne czasy mamy"
            No i to ładne niedopowiedzenie w Twojej odpowiedzi. Wprost bije od niego aura
            tajemniczości i tajemnej wiedzy (mowisz jak ... prawedziwy mędrzec ;))) ). Stary
            JESTEŚ MOIM MARKETINGOWYM IDOLEM ;)))
            • Gość: Keja Re: Feng Uj IP: 83.238.100.* 20.01.06, 13:35
              A ty co? potrafisz projektowac czy poprostu lubisz Fen Szuj?
              • svolo Re: Feng Uj 20.01.06, 19:18
                Keja -to sympatyczne pytanie > a ty co?< potrafisz projektowac czy lubisz
                feng-shui to bylo do mnie?
                svolo@op.pl
              • Gość: dyletant Re: Feng Uj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 00:00
                Hejka

Nie znam sie na Feng Shui i nie będe Ci mydlił oczu że potrafię projektować
                zgodnie z zasadami jak moj łasy pochwał oponent svolo :))) Swoją drogą po
                krótkim szperaniu w sieci nie znalazłem zbyt wielu biur, które przyznałyby się
                do projektowania domów "zgodnie z zasadami Feng Shui" ;)

Na marginesie svolo - poszukaj sobie w słowniku znaczenia słowa "SARKAZM" to
                może wtedy pogadamy ;)))

P.S.
                przy okazji, znalazlem taka dyskusje w archiwum forumowym:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33706956&a=33706956 :)))))))

• svolo Re: Feng Uj 20.01.06, 19:16
              Bardzo sie ciesze dyletant ze tak mnie"marketingowo" cenisz.To wielki dla mnie
              zaszczyt.
              Przy okazji zapytaj swojego wykladowce,czy fakt ze cos jest opisane w jednym z
              twoich podrecznikow swiadczy o tym ze istnialo to wczesniej .Czy tez fakt ze
              ktos to opisal spowodowal ze to cos zaistnialo. Mam nadzieje ze jasno tym
              razem sie wyrazilem.
              Tworczych rozwazan przy jajku[i moze a propos] na miekko.

Jak medrzec mowisz?Moj Boze. Jak w takim razie w twoim swiecie mowi glupiec.Nie
              moge sobie tego nawet wyobrazic.
              Serdeczne wyrazy wspolczucia i pozdrowienia
              svolo@op.pl
      • wojtek33 Re: Feng Szuj - szukam architekta 22.01.06, 09:54
        svolo napisał:

> Jesli bedzie przestrzegal zasad,w/g ktorych budowano do mniej wiecej polowy
        > XVIII wieku bez problemu zbilansuje ruchy energii.

O XVIII wieku już ktoś niżej pisał, ja poproszę o wyjaśnienie bilansowania
        ruchów energii. Czy dobrze rozumiem, że chodzi o projektowanie instalacji CO na
        wzór chiński?
        • helenka17 Choroba, na którą cierpią 22.01.06, 17:48
          właściciele poglądów PODOBNYCH do Twoich nazywana jest zwykle europocentryzmem.
          Jakkolwiek dowcip z CO na wzór chiński jest niezwykle wprost wyszukany, to
          wiedz,że istnieją także i takie rzeczy i zjawiska, których nie widać. A są.

Nerwowość Europejczyków - szczególnie zaś nie nawykłych do czytania książek
          Europejczyków świeższej daty (albowiem coś, czego nie ma w internecie jak
          wiadomo nie istnieje ??) wygląda zabawnie oglądana z miejsc cywilizowanych w
          czasach, kiedy Europejczycy jeszcze po drzewach chodzili.
          H.
          • czarny_kocoor ... 27.01.06, 09:32
            "> Nerwowość Europejczyków - szczególnie zaś nie nawykłych do czytania książek
            > Europejczyków świeższej daty (albowiem coś, czego nie ma w internecie jak
            > wiadomo nie istnieje ??) wygląda zabawnie oglądana z miejsc cywilizowanych w
            > czasach, kiedy Europejczycy jeszcze po drzewach chodzili."

Wyglądała zabawnie do momentu przybycia "nerwowych" europejczyków ;))) Zobacz na
            XIX w. modernizację Japonii albo to co teraz dzieje się w Chinach.To dokad nie
            dociera ta nielubiana przez Ciebie westernizacja :))) ?
    • helenka17 Re: Feng Shui - szukam architekta 22.01.06, 17:50
      64.233.183.104/search?q=cache:93tzS8NPfkcJ:firmy.gery.pl/%3Ffirma%3D5305560%26kat%3D5730+Anna+Grzegorzewska+Aleja&hl=pl
      • Gość: Keja Re: Feng Shui - szukam architekta IP: 83.238.100.* 24.01.06, 12:46
        To wcale nie zababony bo mi pomaga!
        • Gość: Keja Re: Feng Shui - szukam architekta IP: 83.238.100.* 24.01.06, 13:17
          A ja nadal szukam architekta!
    • Gość: a Re: Feng Szuj - szukam architekta IP: *.acn.waw.pl 27.01.06, 15:46
      MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL FENG SHUI

Ekologia przestrzeni
      31.03 - 02.04.2006 r.
      Centrum Konferencyjno-Kongresowe PWSBiA , ul Bobrowiecka 9, Warszawa

Zapraszamy na pierwszy w Polsce Międzynarodowy Festiwal Feng Shui - Ekologia
      Przestrzeni, który odbędzie się w dniach 31.03 - 02.04.2006 r. w Warszawie.
      Główną ideą, jaka przyświeca Festiwalowi jest propagowanie wiedzy pomagającej
      żyć w zdrowiu, szczęściu i harmonii oraz przybliżenie jej szerszemu ogółowi. Do
      udziału w Festiwalu zaprosiliśmy wybitnych przedstawicieli wszystkich niemal
      szkół i środowisk feng shui, by na szerokim forum, mogli wygłosić swoje teorie.
      Wszystkim zainteresowanym poszerzeniem wiedzy na temat tej wielowiekowej
      tradycyjnej sztuki mamy do zaoferowania: konferencje, wykłady oraz spotkania z
      mistrzami.
      A dla osób, którym filozofia feng shui była dotychczas obca, Festiwal będzie
      doskonałą okazją, by się zapoznać z podstawowymi jej zasadami oraz by zasięgnąć
      porad u wybitnych autorytetów z Polski i zagranicy.

Cześć targowo - wystawiennicza festiwalu mieścić się będzie się w Centrum
      Konferencyjno-Kongresowym PWSBiA , ul Bobrowiecka 9.
      W tym właśnie miejscu najlepsi producenci i usługodawcy zapewnią naszym gościom
      fachowe porady z zakresu aranżacji wnętrz i ogrodów oraz umożliwią zakup
      niezbędnych akcesoriów, również tych potrzebnych do wprowadzenia w życie zasad
      feng shui.
      Ponieważ wciąż dysponujemy wolnymi stoiskami wystawowymi, zachęcamy nowych
      wystawców do wzięcia czynnego udziału w targach.
      Mamy nadzieje, że w ciągu 3 dni, FESTIWAL FENG SHUI - Ekologia Przestrzeni
      odwiedzi kilka tysięcy osób, a następne kilkaset tysięcy, dowie się o nim od
      naszych Patronów Medialnych.
      Gośćmi specjalnymi Festiwalu będą niektóre gwiazdy filmu i estrady.

Serdecznie zapraszamy.
      • czarny_kocoor Re: Feng Szuj - szukam architekta 27.01.06, 16:27
        "nie wiem czy dziala, bo ja zawsze trzymam klape od sedesu zamknieta aby kot nie
        chleptal wody z kibla, a potrafie wydac kilka razy wiecej niz zarabiam
        dziala niewatpliwie dla roznych "ekspertow", ktorzy bez feng-szui czesto byliby
        po prostu na bezrobociu" :)))) fragment poprzedniej dyskusji nt F-S :D co$ w
        tym jest :)))
        P.S. rosyjskie forum FS niezłe,niezłe ;)
        • Gość: Keja Re: Feng Szuj - szukam architekta IP: 83.238.100.* 13.02.06, 16:39
          I co - nie ma nikogo?
          • Gość: Architekt Re: Feng Szuj - szukam architekta IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 11:04
            To forum jest jak widzę dla ludzi którzy lubią się wyśmiewać a nie faktycznie
            komuś pomóc... strasznie to dziecinne ...
    • Gość: ping pong Re: Feng Szuj - szukam architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 18:02
      a jak mam się zgłosić, skoro mogę powalczyć z feng shui, bo co to "feng szuj"
      to nie wiem, a może to jaka szuja ? (uwielbiam Irenę Kwiatkowską )
      • Gość: Keja Re: Feng Szuj - szukam architekta IP: 83.238.100.* 13.04.06, 16:41
        Ha! Ha!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka