Dodaj do ulubionych

Studio Atrium

08.02.06, 10:08
Jakie jest Wasze zdanie na temat jakości projektów Studia Atrium?Chodzi mi o
ewentualne pomyłki lub braki w dokumentacji.
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Studio Atrium 09.02.06, 01:13
      Naprawdę potrzebna mi konsultacja.Firma ma dobrą opinię,ale każdemu może coś się
      przytrafić,dlatego potrzebne mi uwagi na ich temat.
      • andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 14:42
        Czy naprawdę nikt nie ma opinii?
        • Gość: mordziak666 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:57
          Za dużo danych na temat tej firmy podałeś.
          Sam znam 3 firmy o tej nazwie i jestem pewien ze o żadną z nich nie pytasz :P
          • andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 18:01
            Nie znam innych,ale ich strona- www.studioatrium.pl
            I tam są,ale nie chodzi mi o obrazki,są ciekawe,a o jakość ich projektów.
            • Gość: arch.1234 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:23
              Zazwyczaj wszystkie "gotowce" są jedynie projektami architektoniczno-
              budowlanymi ( tymi, na podstawie których otrzymuje się pozwolenie na
              budowę ).
              - Często nawiasem mówiąc nie spełniają one warunków formalnych do uzyskania
              pozw.na bud.
              Nie są to natomiast projekty realizacyjno-wykonawcze ( techniczne ), a więc
              te , które wykonuje się po otrzymaniu pozwolenia na budowę i które trafiają do
              wykonawców na budowę - na podstawie których "się buduje".
              Tzn. np. w skali 1:50, ze wszystkimi wymiarami, detalami, szczegółami,
              zestawieniami, ze szczegółowymi rozwiązaniami materiałowymi, itd.,itd.
              "Inwestorzy" kupując je, nie wiedzą o tym, ... i budują potem na podstawie
              projektów arch.-bud., a nie realiz.-wyk.(tech.) - co mają zresztą innego zrobić
              ( ? ).

Trudno jest więc mówić o jakości projektów , skoro są one niekompletne - brak
              jest proj.realiz.-wyk.( tech.).

P.S.
              Obrazki są przecież w tym wypadku najważniejsze, bo dzięki nim się sprzedają .;-
              )
            • Gość: JErzy Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:42
              Te projekty są poprawne ze względu na stronę techniczną. Mam tu jeden przed
              sobą (GLX-31) i ma on w sobie wystarczająco informacji, a jest ona jednocześnie
              adekwatna do ceny. Jest nawet i więcej,tzn. dodatkowe zestawienia. Są
              oczywiście projekty branżowe. Wszystko podane w skali 1:100 oraz 1:10 dla
              detali konstrukcyjnych.
              To co tu zostało powiedziane o rys. wykonawczych (cyt. realizacyjno-wykonawcze)
              dla tego typu rozwiązań można delikatnie nazwać niedorzecznością i niejak ma
              się do procesu administracyjnego i budowlanego.
              • Gość: arch.1234 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:57
                Oto cytat ze strony Studia Atrium :

Zasadniczą różnicą, dzielącą projekt typowy od indywidualnego, są przyjęte do
                obliczeń statycznych warunki gruntowe i klimatyczne. W projekcie typowym
                przyjmuje się warunki właściwe dla danego konkretnego terenu (w przypadku
                naszych projektów przyjęliśmy warunki dla miasta Bielska-Białej i okolic),
                które mogą się nie pokrywać z warunkami w innych regionach Polski. Ze względu
                na te różnice, każdy projekt typowy powinien być poddany tzw. adaptacji.

W Polsce istnieje wiele rodzajów podłoży o różnych parametrach
                technicznych, cztery strefy przemarzania gruntu i kilka stref obciążenia
                wiatrem i śniegiem. Ma to wpływ na różnice, np. w konstrukcji fundamentów,
                głębokości ich posadowienia i potrzebnych przekrojów konstrukcji dachu.
                Natomiast posadowienie budynku w terenie szkód górniczych wymaga często
                odrębnego opracowania projektowego.

Czynności te powinna przeprowadzić osoba ze stosownymi do tego
                uprawnieniami lub biuro projektowe ( ... )

No wiec jak ? Skoro np. fundamenty , więźba dachowa , ... itd.
                nie są odpowiednio uwzględnione nawet w projekcie arch.-bud. (!) - to po
                pierwsze .

Po drugie :
                Są do projektów tych dołączone ważne ( !!! ) zaświadczenia z izby ? - Ja nigdy
                takich nie widziałem - a jest to podstawa do otrzymania pozw.na bud. ( art. ...
                Pr.bud. )

Po trzecie :
                A co np. z nadzorem autorskim, jeżeli tzw. urząd nałoży taki obowiązek (
                art. ... Pr.bud. ) ? Autor projektu z Bielska Białej będzie pełnił nadzór
                autorski np. w Szczecinie ? - Chyba ewentualnie "teoretycznie" .
                A może to też jest wliczone w cenę ?

Po czwarte, piąte, itd.:
                ... itd.,itd.,itd.

• Gość: Bożena Re: Studio Atrium IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.02.06, 21:10
                  Bardzo mnie interesuje to czwarte, piąte itd.....bo nigdy tego nie rozwijasz.

• andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 21:12
                    Poczekaj,nie poganij,bo w pośpiechu się pomyli,a ja naprawdę chciałbym mieć
                    opinie na ten temat.
                  • Gość: arch.1234 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:23

O czwartym, piatym, ... dziesiątym, itd. dowie się Pani, gdy np. dostanie Pani
                    odmowę wydania decyzji na budowę ( tak na poczatek ), a zwłaszcza w trakcie
                    realizacji inwestycji ( budowy ) ! - Wtedy wszystko ładnie "powychodzi" .
                    • Gość: Bożena Re: Studio Atrium IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.02.06, 21:45
                      jasne...zabiorą mi pozwolenie na budowę..co za brednie
                      • andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 21:49
                        Bożenko,bez nerw.Poczekamy na inne opinie i będziemy więcej wiedzieć.Ja też
                        doradzając w innych sprawach radzę spokój i cierpliwość.
                        • Gość: Bożena Re: Studio Atrium IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.02.06, 21:57
                          a bo mnie denerwuje takie typowo polskie narzekanie, że nic się nie da zrobić i
                          na pewno się nie uda. NIe mam 15 lat i nie porywam się z motyką na słońce,
                          wiele godzin spędzamy na planowaniu inwestycji, a tu ciągle słyszę tylko
                          biadolenie. Ja jakoś nie widzę, żeby wszędzie straszyły niedokończone domy. Na
                          pewno nie każdy nadaje się do budowania, ale nie można wszystkich zniechęcać i
                          wypisywać bzdury,że koszty budowy podane przyprojektach należy mnożyć przez 6.
                          • andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 22:11
                            Dlatego mówię mimo wszystko bez nerw
                          • Gość: mif Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:33
                            Gość portalu: Bożena napisał(a):

> a bo mnie denerwuje takie typowo polskie narzekanie, że nic się nie da zrobić

Da się. I uda się. Ale lepiej być przygotowanym na to, co może się wydarzyć,
                            niż być zaskoczonym i dalej nie ruszyć. Zalecam opanowanie. Zwłaszcza od
                            rozpoczęcia budowy. Będziesz miała styczność z różnymi ludźmi, a przebrnięcie
                            przez problemy forum, to pryszczyk w porównaniu z wyobraźnią sąsiadów,
                            robotników i urzędników.
                            Oby Ci udało się wszystko :)
                          • Gość: mif Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:53
                            Gość portalu: Bożena napisał(a):

> wypisywać bzdury,że koszty budowy podane przyprojektach należy mnożyć przez
                            6.

W tym kosztorysie były koszty materiałów na stan surowy, a nie cały koszt stanu
                            surowego.
                            Jeszcze nie masz projektu w ręku. Jak zobaczysz w projekcie murłatę o przekroju
                            120 x 120 mm, to spokojnie ten projekt wyrzuć do kosza.
                • Gość: JErzy Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:43
                  Gość portalu: arch.1234 napisał(a):

> No wiec jak ? Skoro np. fundamenty , więźba dachowa , ... itd.
                  > nie są odpowiednio uwzględnione nawet w projekcie arch.-bud. (!) - to po
                  > pierwsze

To jest sprawa oczywista i skoro podana na stronie, to i znana inwestorowi.

> Po drugie :
                  > Są do projektów tych dołączone ważne ( !!! ) zaświadczenia z izby ? - Ja
                  nigdy
                  > takich nie widziałem

Są. Może jeszcze będziesz miał okazję zobaczyć.

> A co np. z nadzorem autorskim

Prócz lektury Prawa budowlanego ważne jest zgłębić inne akty. A upraszczając,
                  to autor nie musi być jednocześnie tym samy człowiekiem, który pełnił ów
                  nadzór. No i nie ma to też związku z projektami typowymi, które są tu
                  przedmiotem dyskusji, bo tak samo ten autor z Bielska-Białej może wykonać
                  dowolny, indywidualny projekt w Szczecinie.

> Po czwarte, piąte, itd.:
                  > ... itd.,itd.,itd.

To co jeszcze?
                  • Gość: arch.1234 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:56

Tak to jest potem, gdy buduje się samemu ...
                    Bierze się "gotowca" i heyah ...

Gdzie oczywiście architekt ( autor projektu ) nie jest kierownikiem budowy,
                    albo nie pełni co najmniej nadzoru autorskiego .
                    ( Polak potrafi !!! = w Polsce każdy zna się na wszystkim - a najlepiej na
                    budowaniu ! ) :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35691474&a=35691474
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35626561&a=35626561
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35418095&a=35418095
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35789315&a=35789315
                    • Gość: inwes... Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 11:02

O k.... !

Mam gotowca . Kto chce ?
                • Gość: jacek498 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 02:59
                  to jest kuriozum proj. gotowych anonimowe dla nikogo i do budowy nie wiadomo gdzie ?
                  • andrzej.sawa Re: Studio Atrium 12.02.06, 11:59
                    Przepraszam,może nie chce wam się pisać z namysłem,ale prosiłem o konkretne
                    uwagi,bo przyznam się,że dziwię się jak to jest,że o konkretnym
                    wyrobie,konkretnej firmy nie można konkretnie napisać.
        • Gość: Bożena Re: Studio Atrium IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.02.06, 21:12
          Ja też od nich kupuję projekt i na razie nie mam żadnych zastrzeżeń.
          Odpowiadają na wszystkie zapytania, podpowiadają ewentualne roziązania
          (zmieniam dach ze względu na WZ)mimo, że jeszcze nic ode mnie nie dostali.
          Bardzo miła i fachowa obsługa. Wydają bez problemu zgodę na wszystkie zmiany w
          projekcie, a adaptację projektu gotowego trzeba robić zawsze.
          • Gość: mif Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:18
            I oby tak, po maśle, przeszła cała budowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka