andrzej.sawa 08.02.06, 10:08 Jakie jest Wasze zdanie na temat jakości projektów Studia Atrium?Chodzi mi o ewentualne pomyłki lub braki w dokumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: Studio Atrium 09.02.06, 01:13 Naprawdę potrzebna mi konsultacja.Firma ma dobrą opinię,ale każdemu może coś się przytrafić,dlatego potrzebne mi uwagi na ich temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mordziak666 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:57 Za dużo danych na temat tej firmy podałeś. Sam znam 3 firmy o tej nazwie i jestem pewien ze o żadną z nich nie pytasz :P Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 18:01 Nie znam innych,ale ich strona- www.studioatrium.pl I tam są,ale nie chodzi mi o obrazki,są ciekawe,a o jakość ich projektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:23 Zazwyczaj wszystkie "gotowce" są jedynie projektami architektoniczno- budowlanymi ( tymi, na podstawie których otrzymuje się pozwolenie na budowę ). - Często nawiasem mówiąc nie spełniają one warunków formalnych do uzyskania pozw.na bud. Nie są to natomiast projekty realizacyjno-wykonawcze ( techniczne ), a więc te , które wykonuje się po otrzymaniu pozwolenia na budowę i które trafiają do wykonawców na budowę - na podstawie których "się buduje". Tzn. np. w skali 1:50, ze wszystkimi wymiarami, detalami, szczegółami, zestawieniami, ze szczegółowymi rozwiązaniami materiałowymi, itd.,itd. "Inwestorzy" kupując je, nie wiedzą o tym, ... i budują potem na podstawie projektów arch.-bud., a nie realiz.-wyk.(tech.) - co mają zresztą innego zrobić ( ? ). Trudno jest więc mówić o jakości projektów , skoro są one niekompletne - brak jest proj.realiz.-wyk.( tech.). P.S. Obrazki są przecież w tym wypadku najważniejsze, bo dzięki nim się sprzedają .;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JErzy Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:42 Te projekty są poprawne ze względu na stronę techniczną. Mam tu jeden przed sobą (GLX-31) i ma on w sobie wystarczająco informacji, a jest ona jednocześnie adekwatna do ceny. Jest nawet i więcej,tzn. dodatkowe zestawienia. Są oczywiście projekty branżowe. Wszystko podane w skali 1:100 oraz 1:10 dla detali konstrukcyjnych. To co tu zostało powiedziane o rys. wykonawczych (cyt. realizacyjno-wykonawcze) dla tego typu rozwiązań można delikatnie nazwać niedorzecznością i niejak ma się do procesu administracyjnego i budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:57 Oto cytat ze strony Studia Atrium : Zasadniczą różnicą, dzielącą projekt typowy od indywidualnego, są przyjęte do obliczeń statycznych warunki gruntowe i klimatyczne. W projekcie typowym przyjmuje się warunki właściwe dla danego konkretnego terenu (w przypadku naszych projektów przyjęliśmy warunki dla miasta Bielska-Białej i okolic), które mogą się nie pokrywać z warunkami w innych regionach Polski. Ze względu na te różnice, każdy projekt typowy powinien być poddany tzw. adaptacji. W Polsce istnieje wiele rodzajów podłoży o różnych parametrach technicznych, cztery strefy przemarzania gruntu i kilka stref obciążenia wiatrem i śniegiem. Ma to wpływ na różnice, np. w konstrukcji fundamentów, głębokości ich posadowienia i potrzebnych przekrojów konstrukcji dachu. Natomiast posadowienie budynku w terenie szkód górniczych wymaga często odrębnego opracowania projektowego. Czynności te powinna przeprowadzić osoba ze stosownymi do tego uprawnieniami lub biuro projektowe ( ... ) No wiec jak ? Skoro np. fundamenty , więźba dachowa , ... itd. nie są odpowiednio uwzględnione nawet w projekcie arch.-bud. (!) - to po pierwsze . Po drugie : Są do projektów tych dołączone ważne ( !!! ) zaświadczenia z izby ? - Ja nigdy takich nie widziałem - a jest to podstawa do otrzymania pozw.na bud. ( art. ... Pr.bud. ) Po trzecie : A co np. z nadzorem autorskim, jeżeli tzw. urząd nałoży taki obowiązek ( art. ... Pr.bud. ) ? Autor projektu z Bielska Białej będzie pełnił nadzór autorski np. w Szczecinie ? - Chyba ewentualnie "teoretycznie" . A może to też jest wliczone w cenę ? Po czwarte, piąte, itd.: ... itd.,itd.,itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Studio Atrium IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.02.06, 21:10 Bardzo mnie interesuje to czwarte, piąte itd.....bo nigdy tego nie rozwijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 21:12 Poczekaj,nie poganij,bo w pośpiechu się pomyli,a ja naprawdę chciałbym mieć opinie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:23 O czwartym, piatym, ... dziesiątym, itd. dowie się Pani, gdy np. dostanie Pani odmowę wydania decyzji na budowę ( tak na poczatek ), a zwłaszcza w trakcie realizacji inwestycji ( budowy ) ! - Wtedy wszystko ładnie "powychodzi" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Studio Atrium IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.02.06, 21:45 jasne...zabiorą mi pozwolenie na budowę..co za brednie Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 21:49 Bożenko,bez nerw.Poczekamy na inne opinie i będziemy więcej wiedzieć.Ja też doradzając w innych sprawach radzę spokój i cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Studio Atrium IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.02.06, 21:57 a bo mnie denerwuje takie typowo polskie narzekanie, że nic się nie da zrobić i na pewno się nie uda. NIe mam 15 lat i nie porywam się z motyką na słońce, wiele godzin spędzamy na planowaniu inwestycji, a tu ciągle słyszę tylko biadolenie. Ja jakoś nie widzę, żeby wszędzie straszyły niedokończone domy. Na pewno nie każdy nadaje się do budowania, ale nie można wszystkich zniechęcać i wypisywać bzdury,że koszty budowy podane przyprojektach należy mnożyć przez 6. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Studio Atrium 10.02.06, 22:11 Dlatego mówię mimo wszystko bez nerw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:33 Gość portalu: Bożena napisał(a): > a bo mnie denerwuje takie typowo polskie narzekanie, że nic się nie da zrobić Da się. I uda się. Ale lepiej być przygotowanym na to, co może się wydarzyć, niż być zaskoczonym i dalej nie ruszyć. Zalecam opanowanie. Zwłaszcza od rozpoczęcia budowy. Będziesz miała styczność z różnymi ludźmi, a przebrnięcie przez problemy forum, to pryszczyk w porównaniu z wyobraźnią sąsiadów, robotników i urzędników. Oby Ci udało się wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:53 Gość portalu: Bożena napisał(a): > wypisywać bzdury,że koszty budowy podane przyprojektach należy mnożyć przez 6. W tym kosztorysie były koszty materiałów na stan surowy, a nie cały koszt stanu surowego. Jeszcze nie masz projektu w ręku. Jak zobaczysz w projekcie murłatę o przekroju 120 x 120 mm, to spokojnie ten projekt wyrzuć do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JErzy Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:43 Gość portalu: arch.1234 napisał(a): > No wiec jak ? Skoro np. fundamenty , więźba dachowa , ... itd. > nie są odpowiednio uwzględnione nawet w projekcie arch.-bud. (!) - to po > pierwsze To jest sprawa oczywista i skoro podana na stronie, to i znana inwestorowi. > Po drugie : > Są do projektów tych dołączone ważne ( !!! ) zaświadczenia z izby ? - Ja nigdy > takich nie widziałem Są. Może jeszcze będziesz miał okazję zobaczyć. > A co np. z nadzorem autorskim Prócz lektury Prawa budowlanego ważne jest zgłębić inne akty. A upraszczając, to autor nie musi być jednocześnie tym samy człowiekiem, który pełnił ów nadzór. No i nie ma to też związku z projektami typowymi, które są tu przedmiotem dyskusji, bo tak samo ten autor z Bielska-Białej może wykonać dowolny, indywidualny projekt w Szczecinie. > Po czwarte, piąte, itd.: > ... itd.,itd.,itd. To co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 22:56 Tak to jest potem, gdy buduje się samemu ... Bierze się "gotowca" i heyah ... Gdzie oczywiście architekt ( autor projektu ) nie jest kierownikiem budowy, albo nie pełni co najmniej nadzoru autorskiego . ( Polak potrafi !!! = w Polsce każdy zna się na wszystkim - a najlepiej na budowaniu ! ) : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35691474&a=35691474 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35626561&a=35626561 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35418095&a=35418095 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35789315&a=35789315 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwes... Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 11:02 O k.... ! Mam gotowca . Kto chce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek498 Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 02:59 to jest kuriozum proj. gotowych anonimowe dla nikogo i do budowy nie wiadomo gdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Studio Atrium 12.02.06, 11:59 Przepraszam,może nie chce wam się pisać z namysłem,ale prosiłem o konkretne uwagi,bo przyznam się,że dziwię się jak to jest,że o konkretnym wyrobie,konkretnej firmy nie można konkretnie napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Studio Atrium IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.02.06, 21:12 Ja też od nich kupuję projekt i na razie nie mam żadnych zastrzeżeń. Odpowiadają na wszystkie zapytania, podpowiadają ewentualne roziązania (zmieniam dach ze względu na WZ)mimo, że jeszcze nic ode mnie nie dostali. Bardzo miła i fachowa obsługa. Wydają bez problemu zgodę na wszystkie zmiany w projekcie, a adaptację projektu gotowego trzeba robić zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Studio Atrium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:18 I oby tak, po maśle, przeszła cała budowa. Odpowiedz Link Zgłoś