Dodaj do ulubionych

a ten projekt?

17.03.06, 20:02
witam, podczytałam trochę wątki i osmielam się zarzucić projekt, który mnie
odpowiada (co nie znaczy,że zachwyca). Jesteśmy 3-osobową rodzinka z psem, z
szansą na powiększenie. Z kasą krucho, marzy nam się naiwnie własne podwórko,
co z tego będzie, zobaczymy. Musi być tanio, stąd projekt taki a nie inny...
może ktos jednak wypatrzy w nim rozliczne wady? :)
www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=249&IdKolekcji=
Obserwuj wątek
    • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 18.03.06, 09:18
      jak mam interpretować milczenie- nikomu się nie chce popatrzec, czy projekt jest
      do bani?;)
    • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 18.03.06, 09:30
      a czy dałoby się w tym projekcie na górze wykroić trzy pokoje?
      www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=269&IdKolekcji=38&action=showRzuty
    • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 11:03
      jasmina29 napisała:
      > szansą na powiększenie. Z kasą krucho, marzy nam się naiwnie własne podwórko,
      > co z tego będzie, zobaczymy. Musi być tanio, stąd projekt taki a nie inny...

Jak tanio, to bez garażu. Przynajmniej do zakończenia budowy domu mieszkalnego.
      Zaoszczędzasz 50 m2 dachu, ocieplenia ścian wewnętrznych garażu oraz ściany i
      fundamenty samego garażu (ok. 30 tys. zł). Łazienkę 6 można zmienić na
      garderobę (oszczędność ok. 10 tys. zł).
      W przyszłości, konieczny będzie składzik na narzędzia (z konieczności
      zamknięty) i garaż lub wiata na samochód (zależy od zasobności kieszeni, ale po
      zakończeniu budowy, przygotuj się na deficyt).
      Dach 2- spadowy o kącie 40 stopni, strop gęstożebrowy, kręte schody (2,5 m2) i
      można myśleć o 2 pokojach na górze. Ale to już inny dom :(
      Najwięcej zaoszczędzisz w fazie projektowania. Przy gotowcu jest wybór:
      - czy poprawiać to, co spartolił "architekt", czy zostawić?
      - czy tańsze materiały?
      - czy żałować, że pożałowało się 3 tys. zł na fazę projektu?
      • kasiaimisia Re: a ten projekt? 18.03.06, 11:23
        zaleta jest prosta bryla, to co mnie sie nie podoba to ze kuchna jest daleko od
        salonu i jeszcze rozdzielona od niego lazienka, przy imprezach rodzinnych gdzie
        trzeba podac duzy obiad to oznaczac bedzie baaardzo duzo biegania, mozna
        zamienic miejsce lazienki z kuchnia, ale to tez nie jest dobrym pomyslem bo
        dostaniesz kuchnie bez okien...
        • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 18.03.06, 11:43

Odpowiadasz na :

kasiaimisia napisała:

> zaleta jest prosta bryla, to co mnie sie nie podoba to ze kuchna jest daleko od
          > salonu i jeszcze rozdzielona od niego lazienka, przy imprezach rodzinnych gdzie
          > trzeba podac duzy obiad to oznaczac bedzie baaardzo duzo biegania, mozna
          > zamienic miejsce lazienki z kuchnia, ale to tez nie jest dobrym pomyslem bo
          > dostaniesz kuchnie bez okien...
          święta prawda, też mi to dyskwalifikuje całość, łazienki nijak przenieść się nie
          da, no chyba że jakaś sławojka:)))
      • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 18.03.06, 11:40
        co to znaczy, "czy żałować,że pożałowało się 3 tys. zł na fazę projektu"? Wybacz
        ignorancję. Z tym garażem to tak jest,że jak się od razu nie zrobi, to juz
        pewnie nigdy (taki będzie deficyt po budowie, o którym wspomniałeś- wybacz
        poufałość-internetowy nawyk:))
        • Gość: Loan Re: a ten projekt? IP: *.chello.pl 18.03.06, 13:22
          Nikt nie komentuje bo oba projekty są złe. Po prostu nie ma tu co poprawiać.
          Ten drugi jakby ciut lepszy niż pierwszy ale totalna ciasnota .Radzę poszukać
          jeszcze.
        • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 15:45
          Gość portalu: jasmina29 napisał(a):
          > ignorancję. Z tym garażem to tak jest,że jak się od razu nie zrobi, to juz
          > pewnie nigdy (taki będzie deficyt po budowie, o którym wspomniałeś

A więc sama sobie odpowiedziałaś. Wybudowanie garażu w bryle domu, to deficyt +
          30 tys. zł kosztów budowy tego garażu. Czy lepiej mieć od razu budowany garaż w
          niedokończonym domu z niedokończonym garażem, czy dom prawie wykończony lub
          wykończony, a garaż lub wiata, "jak Bóg da"? (Wiata + drewutnia na narzędzia i
          rupiecie, to 10 tys. zł)

> co to znaczy, "czy żałować,że pożałowało się 3 tys. zł na fazę projektu"?

To znaczy, że architekt, w fazie projektowania, może dopasować technologię
          budowy, wielkość i rozkład pomieszczeń do Twoich możliwości finansowych. Ten
          dom, bez garażu, może mieć kotłownię i łazienkę od frontu, a kuchnię zbliżoną
          do salonu. Może mieć schody na górę i 1 lub 2 pokoje dodatkowe. Może zachować
          układ parterowy i zmieścić dodatkowy pokój z zachowaniem tarasu. Itd. Z
          architektem możesz porozmawiać, a z gotowcem nie.

Spacery z psem skłaniają do rozmyślań :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=32944524&a=32980248
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25650786
    • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 18.03.06, 17:13
      jeżeli to miałby byc koszt faktycznie 3 tys więcej, to czemu nie. Z podanych
      linków jednak wynika,że to znacznie więcej. A szkoda, bo projekt indywidualny to
      niewątpliwie luksus. Pozostaje wertować stosy gotowców wyszukując wad i
      niedociągnięć. A garaż musi być- może być przecież w bryle i wtedy odpada
      skomplikowany dach, nie muszę ocieplać go (oto upór niekonsekwentnego inwestora-
      chce tanio, a wybiera drogo:X)
      • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 19:18
        Do gotowca dolicz przeróbki i adaptacje projektu, projekty podciągnięcia
        mediów, zagospodarowanie terenu itp. kosztowne, bardziej lub mniej, pierdoły.

> A szkoda, bo projekt indywidualny to
        > niewątpliwie luksus.

Potrzeba "ubogiego" inwestora.

> niedociągnięć. A garaż musi być- może być przecież w bryle i wtedy odpada
        > skomplikowany dach, nie muszę ocieplać go

Nie musisz, możesz go ogrzewać.
        • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 19.03.06, 07:55
          samochód bogu dzięki ciepło mieć nie musi;-/
          poza tym co za ton!że się oburzę, jako ubogi inwesyor, więc niewymagający szacunku.
          • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 20:59

> samochód bogu dzięki ciepło mieć nie musi;-/

Nie zrozumiałaś. Garażowe ściany i strop, graniczące z częścią mieszkalną,
            trzeba ocieplić od wewnątrz lub ogrzewać garaż, żeby nie mieć strat ciepła w
            przyległych pomieszczeniach. W przeciwnym wypadku wydasz więcej na ogrzewanie,
            niż kosztuje ocieplenie. Reasumując: garaż w bryle domu jest drogi i w Twoim
            przypadku, budowa jego wraz domem, niesie ryzyko niedokończenia budowy. Lepiej
            zrezygnować z czegoś na etapie projektu, niż zrezygnować z zamieszkania.
        • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 19.03.06, 07:59
          a w ogóle jaki jest cel tego forum? dyskusji o nędznych płacach, skąpych
          inwestorach,oburzenia i jad lejący się strumieniami. Biedni sfrustrowani
          architekci, a tacy błyskotliwi.
          • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 16:50
            Nie czytałaś załączonych linków, bo wiedziałabyś, że nie jestem architektem.
            Forum A służy architektom do wyrażania myśli twórczych, "tfurczych" i
            odreagowania się od ciężkiej pracy i ciężkich rozmów z inwestorami i
            współmałżonkami.
            Niektórym służy do znalezienia ciężkiej pracy za niewspółmierną gratyfikację.
            Architekci, na tym forum, mają jedną dobrą cechę. Jak nie mają o czym pisać, to
            nie piszą narażając się na zarzut, że lekceważą inwestora, potencjalnego
            klienta. Uważają, że skoro oni tak uważają, to wszyscy muszą tak uważać. Nie
            biorą pod uwagę, że zagubiony inwestor tak nie myśli, albo wogóle nie myśli i
            nie wyciąga wniosków.
            • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 19.03.06, 16:56
              czytałam. nie mam zwyczaju nie czytac a potem twierdzić,że czytałam. Wiem,że nie
              jesteś architektem. Nie miałam na myśli TYLKO Ciebie- i tak jesteś względnie miły:)
              • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 19.03.06, 17:00
                dodam,że link "patyskowy" znalazłam sobie sama i przeczytałam , nim Ty mi go
                podałeś. Zresztą przeczytałąm wiele innych wątków, stąd mój poprzedni wniosek-
                bynajmniej nie doszłabym do niego ograniczając się li i jedynie do mojego wątku.
                • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 17:11
                  :)
                  A za "ubogi" przepraszam, choć był użyty w w znaczeniu "chciała by dusza do
                  raju, ale warunki nie pozwalają" :(
    • w_gumofilcach Re: a ten projekt? 19.03.06, 17:13
      To jest bungalow z dużą powierzchnią połaci dachowej.

dobra uwaga - są tam rozliczne wady; nadaje się na dom letniskowy w
      technologii "kanadyjskiej", aby ściany nie zabrały za dużo.

zastanawiam się jaką brykę wrysowano w ten "garażyk" - tak na oko o szerokości
      1.5 m.

• Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 19.03.06, 19:30
        ok. to odpada w przedbiegach.
        teraz na topie rozważań mam smyka lub codzienny. Opinii może jednak poszukam
        gdzie indziej- zawsze to o jeden stres mniej:DD
    • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 21.03.06, 13:02
      dobra, wrzucę jeszcze to coś:
      www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=330&IdKolekcji=&action=showRzuty
      i proszę napisac, czy podnosząc stope kolankową czy co tam o 30 stopni da się na
      tym poddaszu zyc?
      • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:12
        Za ciasno, żeby wejść, za ciasno, żeby żyć.
        Najwygodniej jest w garażu i kotłowni :(
        • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 22.03.06, 07:55
          czyli pies i auto mieliby najwygodniej;/
          jak się zyje na 38 m kw z dzieckiem i labradorem to 90 wydaje się niezłym wypasem:)
          • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 17:17

> czyli pies i auto mieliby najwygodniej;/
            > jak się zyje na 38 m kw z dzieckiem i labradorem

Labrador w przedsionku się nie zmieści :(
    • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 22.03.06, 20:23
      tu się musi zmieścić. a jak nie, wywalę spizarkę i tam dam psie legowisko.
      www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=332&IdKolekcji=&action=showRzuty
      • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 21:21

> tu się musi zmieścić. a jak nie, wywalę spizarkę

Razem ze schodami :)
        • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 25.03.06, 08:30
          zaczęłam szukać większego.. ale są albo maleńkie, albo chawiry!! Tragedia.
          • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 08:34
            Szukaj architekta, a nie projektu. Taniej, szybciej, efektywniej.
            :)
            • Gość: jasmina29 Re: a ten projekt? IP: 212.244.78.* 25.03.06, 15:23
              że taniej to już demagogia!:D
              • Gość: mif Re: a ten projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 20:48
                Oszczędności robi się na etapie projektu. Projekt indywidualny, może nieco (+/-
                20 - 30%) droższy ode gotowca, daje odszczędności 20-30% kosztów budowy.
                Projekty branżowe, wykonywane przez jedną osobę (tą samą, która robiła projekt
                domu), są tańsze od wykonanych przez projektantów branżowych.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=32944524&a=32980248
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36343959&a=36503703
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=31600026
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka