Dodaj do ulubionych

Aaaaa, będę krzyczeć ;)

24.04.06, 10:49
Mój wymarzony dom ... postanowiliśmy że zaszalejemy - kupimy działkę i
będziemy stawiać cudo.
I pojawił się pierwszy probielm nie do przeskoczenia.
W okolicach które nas interesują nie ma możliwości
postawienia "postmodernistycznego" budynku, aaaaaaa ... dlaczego !!!!
Kto wie gdzie na terenie przyległych gmin do Wrocławia można postawić
budynek, piętrowy z płaskim dachem ???
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) 24.04.06, 10:54
      A sądzisz,że to taki dobry pomysł.
      Nie namawiam do zbytniego konformizmu,ale do refleksji.
      Dom budujesz nie na rok,dlatego myślenie i refleksja nie jest szkodliwa.
      • mynia_pynia Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) 24.04.06, 11:34
        tak ale ten rodzaj domów podoba mi się od 15 lat, a to że teraz weszła na nie
        moda. Nie mówie tu o okrągłych oknach i różowej elewacji ale o klasyku,
        prostocie, pięknie i funkcjonalności jak i rówież mam na względzie koszt budowy
        który jest niższy od większości projektów o cały dach.
        Lubie prostotę, estetykę i kanty i beton ;)
        • andrzej.sawa Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) 24.04.06, 11:58
          Z kosztem nie jest tak.Tradycyjny dach o kącie pow.15% jest sumarycznie niewiele
          droższy.Inne pokrycie,lekka/zwykle/ konstrukcja.Płaski dach to mocniejsza
          konstrukcja/śnieg/,droższe pokrycie i lepiej kładzione/woda/.
          To tylko tak szkicowo
    • mynia_pynia Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) 24.04.06, 11:37
      www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=132&IdKolekcji=22
      Nie o taki mi chodzi ale w takim stylu ;)
      • Gość: arch. Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 11:41
        Nie jestem z Wrocławia to niestety nie pomogę z ziemią.
        Natomiast chętnie pomogę z projektem:)

pozdrawiam kkrusiewicz@poczta.onet.pl
      • Gość: gocha Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 17:27
        jakieś 15 lat temu cos podobnego stanęło na sąsiedniej do mojej ulicy, dzisiaj
        raczej straszy niz zachwyca
    • opiniodawca Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) 24.04.06, 13:30
      Niech Pani szuka okolicy gdzie stoja juz domy z plaskimi dachami- to jedyne
      rozwiazanie.

Jesli mimo wszystko nie znajdzie Pani takiej dzialki to prosze sie nie martwic:
      istnieja tez projekty bardzo nowoczesnych domow ze spadzistymi dachami- w/w nie
      znajdzie Pani w katalogach lecz u ambitnych architektow.

Domy z plaskim dachem niekoniecznie sa od razu NEOmodernistyczne. POSTmodernizm
      zas oglosil raczej powrot do spadzistych dachow. ;-)

opiniodawca.
      • Gość: observator Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) IP: 82.146.246.* 24.04.06, 14:08
        Niesamowite. Urząd kładzie klienta na łopatki, a on zamiast uzyskać na forum
        pomoc jest kopany, bo tak łatwiej. Czyżby nowe objawienie Działaczy ? Przecież
        pytanie było wyraźne - co zrobić, aby taki dom móc zrealizować, a nie od tego
        pomysłu odejść.
        • opiniodawca Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) 24.04.06, 16:14
          Kopani w swoj zmysl estetyczny sa rowniez niewinni obywatele, ktorzy musza
          znosic chaos urbanistyczny w prawie calej Polsce bedacy wynikiem "chciejstwa"
          inwestorow i niedoleznych urzedasow.

Jesli w danym miejscu, regionie, dzielnicy obowiazuje okreslony styl (np.
          wyrazajacy sie okreslonym spadkiem dachow) to nalezy sie do niego dostosowac a
          nie rozpoczynac walke z wiatrkami. Zaledwie nieliczne budynki maja prawo
          wyrozniac sie od ogolu- domy jednorodzinne posiadajace jakis tam sasiadow
          napewno tego prawa nie maja.

opiniodawca- niedzialacz.
    • Gość: proarchitektura Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 14:35
      a czy zasięgali Państwo opinii w Urzędzie Miasta, gdzie plany miejscowe
      przewidują zabudowę o jaką chodzi ?
      poszukam namiarów na znajomych we Wrocławiu (architektonicznych) i może
      dzowiedzą się czegoś
    • Gość: Spacedreamer Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:18
      Nic mi się gorzej nie kojarzy nic postmodernizm.
      Nic mie się lepiej nie kojarzy niż modernizm,
      najlepiej z domieszką popu.
    • Gość: proarchitektura Re: Aaaaa, będę krzyczeć ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 13:08
      carramba, dwoje znajomych z Wrocławia już jest w Irlandii....
      ale nie upadajmy na duchu.....jeszcze....
      pozwolę sobie zwrócic uwagę, że jeśli podoba się komu chata z dachem płaskim,
      jakby ją nie zwać post.. czy mod...czy współcz... i czuję przemożną potrzebę
      posiadania takowej, niech raczej sprawdzi możliwości realizacji "swojego
      marzenia",
      nie dyskutujmy o wyższości świąt nad świętami, bo ja nawet pewności nie mam że
      o tym samym mówimy (post.. albo mod..), dobra architektura jak dobra muzyka-czy
      rock czy klasyka....
      gdzies w archiwach fotograficznych mam zdjęcia tak udatnych chatek (płaskich i
      pochyłych), szkoda tylko że nieco podupadłych, ze do dzisiaj w oczach mam ich
      obraz, a tak naprawdę byłby pewnie kłopot z jednoznacznym przypisaniem ich do
      nurtu....każda z nich była jednak tak mocno osadzona w swoim miejscu, że nie
      wiem już co tam było wazniejsze, chyba wszystko razem
      • Gość: arch To bezprawie, chamstwo i drobnomieszczaństwo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 17:55
        Polak to chory człowiek Europy! Jak nikt ich nie trzyma za mordę to sami
        sobie założą pęta i to nawet w takiej dziedzinie jak kształt dachu domu
        jednorodzinnego! Nie ma czegoś takiego jak "styl ze spadzistym dachem"!
        Jest albo architektura albo budownictwo i kropka! Dobra architektura to nie ta
        ze spadzistym ani ta z płaskim dachem tylko ta dobra!!! Jakim prawem urzędas
        urbanista zapisał w planie zakaz budowy domów z płaskim dachem zabraniając
        ludziom wybudować dom o jakim marzą! Kto powiedział że teraz nie wolno,
        nieładnie, nie wypada mieszkać w takim domu?!
        Jutro może postanowią że nie można jeżdzić w Polsce kabrioletem bo to nie
        pasuje do naszego klimatu i wzorca ogólnie akceptowanej karoserii!
        To zwykły podły BOLSZEWIZM!
        • Gość: arch Re: To bezprawie, chamstwo i drobnomieszczaństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 17:56
          A zapisał w tym samym planie: zakaz budowy domów paskudnych i bylejakich?????
          • Gość: proarchitektura paskudy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 09:37
            nie zapisał i dlatego 80 % klientów pyta "jak tanio projekt" i dostaje "tak
            tanio",czasem ambitniejsi jak juz nawet byka strzelą w wycenie to potem ćwiczą
            dopłacając, ale ilu ich ?
        • opiniodawca Re: To bezprawie, chamstwo i drobnomieszczaństwo 26.04.06, 09:37
          W Europie przyjelo sie, ze prawo budowlane definiuje charakter, przeznaczenie,
          wielkosc i styl obiektow budowlanych. Ma to zapewnic pokojowa koegzystencje
          ludzi na ograniczonej powierzchni kontynentu.
          Tam gdzie mieszkaja ludzie nie stawia sie fabryk itd. To trywialne i mam
          nadzieje, ze to zrozumiales.

"Styl" odgornie narzucony przez urzedy urbanistyki i architektury, ma na celu
          wprowadzenie ladu do przestrzeni publicznej. Twoj dom jest elementem tej
          przestrzeni i troska o jej jakosc zostala przerzucona na delegowane do tych
          zadan urzedy wybierane w drodze demokratycznych wyborow.

Brak takich regulacji prowadzi do samowoli i chaosu- jak mi nie wierzysz to
          wybierz sie na wycieczke do dowolnego poludniowoamerykanskiego miasta. Wrazenia
          z wycieczki od razu skonfrontuj z wrazeniami z pobytu we Francji, Anglii,
          Wloszech, gdzie miejscowe prawo budowlane jest duzo bardziej rygorystyczne niz
          w Polsce.

opiniodawca.
          • Gość: proarchitektura Re: To bezprawie, chamstwo i drobnomieszczaństwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:32
            czy to to mnie? to chyba się nie zrozumieliśmy kompletnie, jestem za ładem i
            dobrą architekturą, jeżeli ktos marzy o domu....jakims tam, niech szuka miejsca
            gdzie go może postawić, niech zatrudni ARCHITEKTA, niech tworzą go razem...
            jak nie ma siły i czasu szukać takiego miejsca należy z ARCHITEKTEM co dobrego
            robić w ramach zasad obowiązujących w danym miejscu....
            a co do nurtów, stylów i innych ....bez przekraczania barier mentalnych i
            poszukiwań estetycznych nie ma rozwoju
            AMEN
            • opiniodawca Re: To bezprawie, chamstwo i drobnomieszczaństwo 26.04.06, 14:27
              To bylo do arch.
              Ale tu wszyscy arch. wiec o pomylke nietrudno :-)

opiniodawca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka