Dodaj do ulubionych

Prośba o ocenę projektu

26.04.06, 17:29
Witam!
Wiem jaka panuje na tym forum opinia o projektach gotowych, ale jednak proszę
o wszelkie uwagi na temat projektu:
www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712b.html
Projekt zgodny jest z grubsza z naszymi oczekiwaniami, planujemy tylko
zamienić jeden pokój na dole na pomieszczenie gospodarcze i połączyć je z
garażem, powiększyć garaż i, być może zrobić częściowe podpiwniczenie. Jakie
są zdania fachowców na temat tego projektu i planowanych przez nas zmian? A
może ktoś wie jaki mniej więcej byłby koszt adaptacji obejmującej
doprojektowanie podpiwniczenia?
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • corrii Re: Prośba o ocenę projektu 27.04.06, 08:09
      Pomijając fakt, że wizualnie delikatnie mówiąc - nie podoba mi się, to do
      funkcji trudno się przyczepić. Wysokość pomieszczeń też do rzeczy. Nie rozumiem
      tylko tych drzwi z przedsionka do kuchni. Co chcesz mieć w tej doprojektowanej
      piwicy?
      • joamor Re: Prośba o ocenę projektu 27.04.06, 08:33
        Wizualnie faktycznie nie jest to cudo, ale ładnie wykończony może chyba
        prezentować się przyzwoicie, a ważniejszy jest dla mnie układ wewnętrzny no i
        koszt budowy. Drzwi z przedsionka do kuchni faktycznie chyba można sobie
        podarować, chociaż takie dyskretne wyjście z kuchni np. po pietruszkę do ogrodu
        może się przydać.
        Piwnicę uważam za bardzo praktyczną rzecz, do przechowywania warzyw, przetworów
        i wszelkich gratów jest niezastąpiona. Dodatkowo w naszym przypadku za
        zrobieniem częściowego podpiwniczenia przemawia układ działki z lekkim spadkiem.
        • corrii Re: Prośba o ocenę projektu 27.04.06, 08:49
          to jak przetwory chcesz trzymać w piwnicy, to skasuj sobie spiżarnie i powieksz
          kuchnie.
    • Gość: gosia-architekt Re: Prośba o ocenę projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 09:14
      Proponuje zmienić jakoś wejście do budynku te cegiełki przy drzwiach
      podkreslają jakiś dziwny pion nie wygląda to dobrze, może jakoś innaczej warto
      podkreślić ten front budynku. G
    • Gość: Loan Re: Prośba o ocenę projektu IP: *.chello.pl 27.04.06, 14:28
      Nie wypowiadam się na temat projektu, ale zwracam uwagę, że nie można tak sobie
      "doprojektować" piwnicy.
      Trzeba wtedy od nowa przeliczyć fundamenty, odpowiednio wszystko pogłębić,
      zamienić podłogę na gruncie na strop nad częścią podpiwniczoną, przewidzieć
      gdzieś schody do tej piwnicy , zaprojektować doświetlenie, itd, itd..
      Powstaną nowe przekroje, elewacje, rzut części podpiwniczonej i co jeszcze to
      sie okaże w trakcie projektowania. ( np. , że woda gruntowa jest -1,0m pod
      terenem i trzeba robić dodatkowe izolacje i odwadnianie wykopów )
      • joamor Re: Prośba o ocenę projektu 27.04.06, 15:06
        Na wstępie dziękuję za odpowiedzi.
        Oczywiście zdaję sobie sprawę, że doprojektowanie piwnicy to nie drobna zmiana
        kosmetyczna, ale chyba architekt może to wykonać w ramach adaptacji? Na stronach
        biur projektowych czytałam, że jest to możliwe. Schody widziałabym po prostu pod
        schodami na poddasze. Może ktoś mógłby mi w przybliżeniu podać koszt takiej zmiany?
        Jeśli chodzi o poziom wód gruntowych, to na interesującym mnie terenie jest on
        raczej niski, głębokość studni np. mierzy się tam w dziesiątkach metrów.
        • corrii Re: Prośba o ocenę projektu 28.04.06, 19:14
          oczywiscie, ze jest to mozliwe. pytanie tylko, ile bedzie kosztowalo ;) i czy
          nie okaze sie, ze wcale sie nie opłaca.
    • kajusia76 Re: Prośba o ocenę projektu 09.05.06, 13:06
      Witaj Joamor.
      My właśnie dokononaliśmy zmiany w projekcie domu jednorodzinnego podpiwniczając
      połowę domu. Architekt zaprojektował schody do piwnicy pod schodami na
      poddasze. W sumie dobrze wygląda, jest funkcjonalnie. Tak jak Ty mamy dom na
      wzniesieniu - podpiwniczenie az sie prosiło! Będziemy tam mieli spiżarkę i
      saune :-)Dodam cene za zmianę w projekcie (schody, podpiwniczenie, przesuniecie
      okna, w sumie 5 zmian) jakoś 500pln. (woj. mazowieckie). Pozdrawiam,
      Kajusia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka