Gość: magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 23:16 Dom to typowa kostka , ma być rozbudowany parter . Aktualnie parter ma 50m2 , docelowo ma być 100m2. Piętro i dach bez zmian . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 14:08 czy 3,5 tys to dużo czy mało? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? 15.06.06, 14:13 Ciekawe jaki zakres projektu /instalacje/,znajoma architekt wycenia od 2-2,5 tys,a więc 3,5 jest w miarę.No i kwestia gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 20:53 chyba bez instalacji (nie wiem dokładnie), dom w Milanówku położony w strefie zabytkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 21:00 marta = magda Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? 15.06.06, 23:02 No może coś utargujesz,ale to jednak chyba prawie ceny warszawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch.1234 Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 02:50 Gość portalu: magda napisał(a): > czy 3,5 tys to dużo czy mało? Śmieszne pieniądze ... ... zapewne też śmieszny "architekt". Odpowiedz Link Zgłoś
maximme Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? 15.06.06, 23:05 Wszystko zależy od tego co tam ma być. Czy projekt ma także obejmować aranżację wnętrz (wtedy od 50-200zł/m2)- architekci wnętrz to bardzo drodzy ludzie. 3,5 tys. za prostą rozbudowę to przesada. Polecam Ci jakąś niedużą pracownię. I pamiętaj-umowe podpisz tak, że płacisz za projekt dopiero jak otrzymasz z urzędu pozwolenie na budowę (w twoim przypadku rozbudowę). Pozdrawiam. Gość portalu: magda napisał(a): > Dom to typowa kostka , ma być rozbudowany parter . Aktualnie parter ma 50m2 , > docelowo ma być 100m2. Piętro i dach bez zmian . > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:03 witam projekt nie obejmuje aranżacji wnętrz. Dziękuję za rady , będę je brała pod uwagę podpisując umowę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 09:43 a za sukienkę 800-1000 zł to dużo czy mało ? spyta Pani jaką ? i słusznie, bo może to kretonowa gnieciuszka na jeden sezon a może coś innego, indywidualnego, a może od projektanta na specjalną okazję ? porównujcie Państwo pieniądze, jakie wydajecie na dobra codzienne, które się Wam nizczą, staromodnieją, w ogóle nie sa warte pieniędzy, jakie płacicie a potem P O M Y Ś L C I E chwilę, to Was może czasem uchronić od popełniania błędów już na poczatku drogi.... jako średnioceniący się architekt ale za to pracujący w "wolny weekend", bo terminy mam, radzę to ostatnie najbardziej..... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? 16.06.06, 09:53 Świetne słowa,zatrudnianie taniego,ale byle jakiego,to nie jest najlepsze wyjście.Potem to może kosztować znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? 16.06.06, 10:12 Jeszcze jedna sprawa.Jeżeli to typowa kostka,to czy dach na rozbudowanym parterze będzie pasował.Widzę teraz remontowane i rozbudowywane kostki /w mojej okolicy/ i mam poważne wątpliwości.Weż kogoś,niech Ci doradzi.Może wyjść dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:00 Witam jest to typowa kostka z płaskim dachem , na na rozbudowanym parterze również będzie płaski dach . Wstępna wizualizacja zewnętrznego wyglądu domu po rozbudowie jest już zrobiona , ma to być styl art deco. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? 16.06.06, 14:13 To jest Twoja chałupa,Tobie ma się podobać,my tylko pozwalamy sobie zwrócić uwagę. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:13 ha dobrze napisane problem w tym ,że ja tu w swojej okolicy nie mam dużego wyboru , projektant który krzyknął 3,500 jest tu tzw "szychą" i jego projekty łatwo przechodzą w urzędzie miasta , a że mieszkam w stefie zabytkowej , każda budowa , dobudowa jest ściśle kontrolowana . Chyba nie mam wyjścia . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observator Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: 82.146.246.* 16.06.06, 17:11 100 m2*1.800 zł/m2*3,5% = 6.300 PLN Każda suma mniejsza od podanej wartości projektu jest Twoim zyskiem. Podałem cenę średnią budowy 1m2=1.800zł, a nie cenę sprzedaży, która wynosi średnio ok. 2.500 zł. Oczywiście piszę o pełnym projekcie z branżami (B+E+S). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra źle policzone procenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 19:31 bardzo niski procent jest tu podany, przy małych inwestycjach ten procent powinien wynosić znacznie więcej, 5-6, a więc policzcie sobie dalej drodzy czytelnicy, przy skomplikowanych rozbudowach jeszcze więcej, nawet 8-10 %...rozumiem, że tu o prymitywnej robocie sie mówi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observat Re: źle policzone procenty IP: 82.146.246.* 17.06.06, 00:39 Te procenty to nie mój wymysł, ale rozporządzenia. I podkreśliłem, że dotyczy to stawki minimalnej. Czytać, nie mędrkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: źle policzone procenty IP: *.framuga.net / *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 10:30 w jaki sposób chcesz rozbudować parter w "kostce", nie ruszając pietra i dachu? to po pierwsze. z tego co mówisz wynika że bedziesz potrzebowala architekta i konstruktora, cena 3500zl jest ceną śmieszną. minimalna cena projektu konstrukcyjnego, obejmującego fundamenty, konstrukcja dachu itd - to ok.1500 -2000 zł. sama będziesz wystepowala o uzgodnienie proj. u konserwatora? (jest to raczej niemożliwe) jezli nie, to arch. tez sobie za to policzy. nie sądze,żebyś znalazla arch pracującego za 1000 zl. to sie poprostu nie oplaca... biuro kosztuje... choć kto wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: źle policzone procenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 14:07 do kostki zamierzam dobudować coś na krztałt werandy z tarasem , piętro nie zmienia metrażu krztałt dachu (płaski) również pozostaje bez zmian . Zewnętrzna elewacja domu ma być ze wstawkami z boazerii drewnianej i boniowaniem. Facet z którym rozmawiałam , powiedział ,że zrobi cały projekt kompletny i gotowy do zatwierdzenia u konserwatora tzn. że musi być arcitektem i konstruktorem w jednej osobie? Rozumiem ,że 3500tyś. to jest suma nieprzesadzona. Dziękuję wszystkim za inormację i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: źle policzone procenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 13:54 chyba prywitywna to będzie robota z kostki willę barokową czy góralską chatę ciężko zrobić , malucha na mercedesa nie przerobisz ,ewentualnie możesz sobie dokupić przyczepę... i ja to chcę zrobić właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puk puk co komu potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 14:07 czego komu potrzeba- o to pyta, a może potrzeba jednak przyzwoitej rozbudowy i może tak sie stanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 14:03 "prymitywna" to znaczy bez sprawdzenia rzetelnie co można "wyciągnąć z bryły i domu", na tym polega architektura, zeby zawsze robic cos dobrze tu i teraz i w tych, konkretnych warunkach, nie ma to nic wspólnego z przerabianiem " na góralską chałupę ani mercedesa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 14:13 na tak rzetelną robotę i może jeszcze jakieś dobre rady od serca Pana projektanta to raczej nie liczę , wizualizację elewacji domu sama musiałam robić w photoshopie co zresztą się Panu projektantowi bardzo spodobało. W sumie to nie mam dużego pala menewru . Dom stoi na bardzo wąskiej działce , i jakby nieszczęść było mało to z jednej strony mam przyklejony dom sąsiada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? 17.06.06, 15:12 Magda,nie obraź się,ale widać z tego,że nie masz ruchu,bo trzyma Cię za d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 15:01 a więc zaczynam rozumieć....albo nie.... 1.Pan projektant wizualizację robi też za pieniądze, jeśli sam nie umie, musi zlecić, nie jest to przyrodzony fragment projektu 2.jeśli sytuacja jest trudna jak tu opisana, to jest albo trudno i powinno się rzetelnie myśleć i projektować albo ktos próbuje coś od...co nie wiem, czy ma miejsce w tej sytuacji czy nie 3.jeśli klient najpierw mówi, ze tak tylko do urzędu papier potrzebuje i żeby taniuchno było, to tak bywa,- co nie wiem czy ma miejsce w opisanej sytuacji czy nie 4.życze jednak, aby nie powstał z tego koszmarek a nawet przeciwnie, żeby było dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.framuga.net / *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 20:40 sorry magda, zle ja tu nie widzę tych dodatkowych 50 m2 parteru. a co do konserwy, to mam z nimi doczynienia na co dzień bedzie trudno, ale trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makieta Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 10:24 Nie znam szczegółów technicznych planowanej rozbudowy ale cena bardzo rozsądna. Ale czy na pewno to będzie projekt z branżami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ile kosztuje projekt rozbudowy domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 19:04 Z instalacji to tylko elektryka jest potrzebna i centralne ogrzewanie , ale to nie jest uwzględnione w umowie . Projekt jest już w trakcie tworzenia się , na razie wszystko przebiega zgodnie z planem . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś