Dodaj do ulubionych

E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta

IP: 188.33.171.* 15.12.09, 18:54
"W końcu, zniechęcona, biorę wolne i idę do lekarza prywatnego."

a co ma jedno do drugiego, najczęściej prywatnie idziemy właśnie w takich
porach, że nam to nie koliduje z pracą. Bo płaci się i się wymaga.
Obserwuj wątek
    • Gość: czesio Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.28-79-b.business.telecomitalia.it 15.12.09, 19:03
      A u mnie w przychodni na umowie z NFZ zadnych problemów. O 7-mej nie ma co
      dzwonić, bo otwieramy o 8-mej:-)Wizyty domowe codziennie, bez kolejek, nie ma
      trudności z rejestracją, ani z badaniami dodatkowymi, Przychodnia mała, prywatna
      i 2-osobowa, a nie żaden kombinat, gdzie pacjenta opier.....ją za byle co.
      Każdego pacjenta znam i wiem co bierze i na co jest chory. Jednym słowem : małe
      i prywatne - to jest to.
      • Gość: R Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.09, 19:34
        Juz od paru lat mój tzw. lekarz domowy ma elektroniczną kartotekę
        pacjentów. Przyjmuje 3-4 lekarzy. Niezaleznie do którego idę, widzi
        historie choroby na monitorze.
        W prywatnym centrum medycznym tez od dawna mozna sie rejestrowac
        zdalnie itd. Autorka mało wie.
      • Gość: MR Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: 80.50.61.* 16.12.09, 07:28
        I modlisz się aby ten stan trwał jak najdłużej bo kaska z NFZ jest
        całkiem ładna.
    • Gość: Mi E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.chello.pl 15.12.09, 19:45
      A co na to GIODO?
      • Gość: GIODO Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.tktelekom.pl 15.12.09, 20:48
        Konta zdrowotne są anonimowe. Kluczem do konta jest nr karty i pin lub odcisk palca.
        • Gość: Mi Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.chello.pl 15.12.09, 21:03
          Jak anonimowe - to jak lekarz będzie wiedział kto na co jest chory?

pin? Typowy Personal Identification Number to 4 cyfry. No to
          ładne zabezpieczenie :)
          • Gość: Zibi Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.3s.pl 16.12.09, 13:17
            Mendzenie. A ilu cyfrowy masz PIN do banku? starcza?
        • Gość: PSO Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.soldamed.com 15.12.09, 22:54
          Zbieranie danych osobowych przez jednostki ochrony zdrowia nie wymaga nawet
          zgłoszenia do GIODO. Wystarczy spełniać ogólne standardy ochrony danych.
    • Gość: Krzycho E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.chello.pl 15.12.09, 20:45
      Czy zniknie przy okazji instytucja "obowiązkowego" lekarza? Przecież to
      nie amerykański film. Chcę iść do lekarza tam gdzie mam ochotę i czas.
      Po to jest ta karta. A "obowiązkowy" lekarz i tak nie pamięta pacjenta,
      nie ma dla niego czasu, za daleko mieszka i ma pacjentów za dużo!!! A
      zarejestrować się do niego!!! A czekanie w kolejkach!!! Karta jest
      super, zgadzam się nawet na więcej danych, choćby nawet była informacja
      "pacjent upierdliwy", byle wejść i załatwić a nie planować wizytę u
      lekarza jak wyprawę na biegun.
    • Gość: przerazony OSOZ czyli system made in kamsoft IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 21:09
      jestem przerazony bo niestety wiem jak jest tworzone ich oprogramowanie
      • Gość: Major Re: OSOZ czyli system made in kamsoft IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.10, 15:01
        Niestety tez mam okazje korzystac z ich programow -PPSa i SOMEDu. Ja
        to ja, juz teraz jest mase problemow z ich rozliczaniem (zwlaszcza
        przy ciaglych weryfikacjach i filtrowaniach umieszczonych w SZOI),
        ale lekarzy juz totalnie w tym nie widze. Max 10 pacjentow dziennie
        w przypadku POZ (nie 50-ciu jak jest u moich do tej pory)
    • Gość: Dawid E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.chello.pl 15.12.09, 21:53
      Od roku z żoną korzystamy z prywatnej służby zdrowia (ok. 100zł/m-c za osobę).
      Wolę płacić niż tracić czas. Elektroniczna rejestracja, przypomnienia sms,
      zamawianie recept online na leki, które wcześniej lekarz przepisał to działa.
      Po prostu dobry system zarządzania przedsiębiorstwem - firmą medyczną. Co do
      sfery publicznej, pewnie z czasem doczekamy się takiego systemu, kiedy lobby
      papierkowej ewidencji ucichnie. Bo wiadomo, w papierkach trudniej się połapać
      i lekarze często mogą być w 3 miejscach jednocześnie.
    • Gość: gość Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.stk.vectranet.pl 15.12.09, 22:00
      a po o prywatnie? cz\wonię do przychodni i umawiam wię na popołudnie , no czasami na następny dzień. badania na miejscu , specjaliści.......a kartę chipową mam od niepamiętnych czasów! no tak ale to na śląsku - polska jak zwykle 10 lat do tyłu - smutne!
    • radzido Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta 15.12.09, 22:07
      Gość portalu: Anisz napisał(a):

> Konia z rzędem, który pięćdziesięcio-, sześćdziesięcio- lub
      > siedemdziesięciolatek (czyli główna grupa odbiorcza)ze swoim słabym wzrokiem
      > będzie w stanie nawigować w zaprezentowanym interfejsie.

Chyba żarty sobie robisz. Znam sporo osób w tym wieku, które nie mają żadnych
      problemów z obsługą programów komputerowych, jakie by one nie były.
      A do korekty słabego wzroku służą okulary.
      • Gość: Anisz Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.chello.pl 16.12.09, 21:41
        Absolutnie nie robię sobie żartów. Ja również znam osoby we wspomnianym wieków,
        które radzą sobie dość sprawnie z obsługą komputera - niemniej jednak to tylko
        reprezentacja tej grupy, nie tworzyłbym z tego reguły. Ja osobiście -
        trzydziestolatek bez widocznej wady wzorku - nie wyobrażam sobie posługiwania
        się takim systemem na ekranie wielkości 10,1" w rozdzielczości 1024 x 600
        pikseli (vide coraz popularniejsze netbooki) lub na dotykowym ekranie smartfona
        wielkości 3-4". A jak zapatrywać się będzie na taki pomysł użytkownik w
        podeszłym wieku często z poważną wadą wzroku - może warto zapytać, zrobić
        ankietę lub testy useability? W tym konkretnym przypadku odnoszę wrażenie, że
        projektanci tego systemu o pojęciu projektowania przyjaznych użytkownikom
        interfejsów nie słyszeli lub nie chcieli słyszeć i po prostu wykorzystali
        komponenty istniejącego systemu z lat 90-tych portując go do przeglądarki jak
        najniższym kosztem.
        Sam zresztą radzido piszesz o programach "jakie by one nie były"... więc
        zapytam przekornie, czy nie można od razu zaprezentować systemu, który byłby
        dobry i po prostu wygodny w użytkowaniu dla swoich użytkowników, miast wywoływać
        oczopląs? Absolutnie szczerze, mnie zaprezentowany interfejs przypomina czasy
        aplikacji tworzonych jeszcze dla DOSa i aż tak się zastanawiam, ile dyskietek
        5,25” zajmują źródła?;) Łezka się w oku kręci normalnie, a to przecież powinien
        być krok w przyszłość, a nie wstecz!

Nawiasem mówiąc ciśnie się na usta pytanie, co z niezinformatyzowaną częścią
        społeczeństwa w razie powszechnego wprowadzenia takiego systemu - czyżby
        przykład cyfrowego wykluczenia osób bez internetu i tych słabiej posługujących
        się komputerami?

P.S. Bardzo mi się podobają makrofotografie na linkowanych przez Ciebie
        stronach. Mogę zapytać jaki obiektyw/światło/system wykorzystujesz?
    • Gość: Mariusz82 Tendencyjny artykuł...:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.09, 22:35
      Na rynku jest zaledwie kilka takich systemów, a opisano jeden z gorszych i najmniej popularnych. W placówce gdzie ja chodzę działa rejestracjaonline.pl (jakoś tak nie pamiętam dokładnie) i powiem, że nie da się go w żadnym elemencie porównać z tym co wypisali w artykule...
    • Gość: PSO E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.soldamed.com 15.12.09, 22:53
      Ciekawe dlaczego w opisie i na obrazkach jest tylko system OSOZ, a nie ma
      innych np. Soldamed (Tekst linka)?
    • Gość: gemis E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.09, 00:18
      Co do kart pacjenta, na śląsku od dawna funkcjonuje taka elektroniczna karta,
      reszta Polski pod tym względem średniowiecze:( Wprowadźmy w całej Polsce coś
      takiego to będzie mniej problemów.
    • Gość: MalaRysa To lekarze nie chcą zmian IP: 80.50.61.* 16.12.09, 07:31
      Teraz dostają ładną kasę z NFZ i modlą się o to aby nie było żadnego
      uszczelnienia systemu gdyż może to ukrucić dochody. Zauważcie że
      wszyscy pacjenci popierają zmiany a lekarze milczą.
    • aunap E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta 16.12.09, 07:47
      Cieszy to że wreście ktoś zaczął myśleć a to już powino być wprowadzone 10 lat temu. A teraz do pełnej realizacji projektu
      minie pewnie jeszcze z 10lat.
    • Gość: outcast E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: 167.3.114.* 16.12.09, 08:27
      Idea elektronicznej karty pacjenta jest bardzo szczytna. Nie powiem, że super
      nowoczesna, bo pewnie na "zachodzie" takie rozwiązania funkcjonują
      przynajmniej od kilku lat. Jednakże wdrożenie takiego systemu na pewno będzie
      kosztowało setki milionów PLN. Tak samo jak wdrożenie nowych dowodów
      osobistych z chipem, o którym to zamiarze mogliśmy przeczytać nie dalej jak
      wczoraj. Moje pytanie brzmi, skoro dowód osobisty ma mieć chip, na którym mogą
      być zakodowane dodatkowe informacje (np. takie, które mają być zakodowane na
      elektronicznej karcie pacjenta) to po co wprowadzać kolejny system na kolejną
      kartę zamiast opracować wszystko tak, żeby każdy kolejny system administracji
      Państwa, służby zdrowia, itp. mógł korzystać z danych na tej samej karcie
      zwanej dziś dowodem osobistym?
      Na pewno firma, która wygra przetarg się ucieszy. A może będzie miała
      szczęście i wygra dwa przetargi?
      Pozdrawiam.
    • Gość: gosc Re: E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 08:44
      a mi ten artykuł śmierdzi pseudo reklamą KAMSOFTU
    • Gość: gość Re: Artykuł wprowadza ludzi w błąd!!!!!! IP: *.chello.pl 16.12.09, 09:28
      Zgadza się. Co więcej nie udało mi się znaleźć listy współpracujących placówek,
      co jest tutaj kluczowe przed podjęciem decyzji o korzystaniu z systemu. No i to
      wstrętne podszywanie się pod coś urzędowego: ogólnopolski, orzeł w koronie.
      No i jestem zdegustowany poziomem artykułu, gdzie pisze się o tym OSOZI-e bez
      wzmianki co i kto za tym stoi, a żeby nie było tendencyjnie to jeszcze zdjęcie
      Enelmedu. Co innego sieciówka medyczna jak Enelmed ze swoim dedykowanym systemem
      informatycznym, a co innego przedsięwzięcie majce ambicje skupiać placówki
      różnych firm.
    • Gość: obiektywny czarny PR na forum IP: *.edge.petroinform.com 16.12.09, 11:24
      czytam już któryś artykuł z branży medycznej i zauważam, że czarny PR
      szczególnie w tej branży osiągnął już apogeum - każdy artykuł pojawiający się
      w Internecie jest krytykowany, firmy w nim opisywane opisywane jako najgorsze
      z możliwych.. a za wszystkim stoi konkurencja - zazdrosna, że pojawił się
      ciekawy artykuł bez ich udziału..
    • Gość: ali E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.09, 13:18
      Zgadzam się , tu nie chodzi o to, której firmy jest ten produkt! Rzecz w tym,
      że taki system powinien być już dawno wprowadzony w naszych placówkach służby
      zdrowia, skoro wszędzie informatyzacja poszła do przodu np. w urzędach
      (elektroniczne kolejki)itp. A to, który program jest lepszy niech określą
      eksperci!
    • Gość: Tjall E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta IP: *.chello.pl 11.01.10, 17:40
      Aby można było mówić o ukłonie w strone pacjenta, należy spełnić jedną zasadniczą powinność.
      Obsługa w takiej przychodni powinna być kompetentna, a czesto sie zdarza ze tak nie jest.
      Chodzi mi tu o przychodnie ENELMED, gdzie bardzo trudno jest dostać dogodny termin mimo wykupionej karty, a osoby rejestrujące nie sa skłonne do jakiejkolwiem pomocy.
      Tak więc raz jeszcze podkreslam ze e przychodnie to bardzo dobry pomysł, ale pomysł to jedno a wykonanie drugie
    • n0mad5 E-przychodnie - ukłon w stronę pacjenta 13.05.10, 12:57
      Nie wiem czym sie tu podniecać, bo i jaka tu filozofia? Wystarczy odrobinę
      poszukać i co się okazuje? Każda prywatna placówka może za śmieszne pieniądze
      zamówić sobie choćby iGabinet (igabinet.pl) i
      dysponować takimi samymi możliwościami na swojej stronie WWW, łącznie z
      publikacją wolnych terminów, rejestracją online, powiadomieniami SMS i innymi
      nowoczesnymi bajerami - zresztą oto przykład:
      www.neurochirurg.opole.pl .

Problemem, dla którego gabinety niespecjalnie dążą do informatyzacji jest
      postępująca homeostaza, szczególnie starszych lekarzy, którym udziela się
      ograniczony entuzjazm jeśli chodzi o wydawanie pieniędzy, na dodatkowe
      dogadzanie pacjentom, których przecież mają i bez "zbędnych inwestycji". Cała
      nadzieja w młodych pracownikach służby zdrowia, którzy jako aktywni internauci
      mają ogromną szansę zmienić nasze "odrobinę" zacofane realia ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka