Dodaj do ulubionych

taki pomysł

02.08.06, 22:51
Chodzi mi po glowie taki pomysl aby sobie wybudowac dom parterowy bez
uzytkowego poddasza ale zeby jego dach nie zaczynal sie na wysokosci sciany
ok. 2,50 (bo chyba mniej wiecej na takiej wysokosci sciany zewnetrznej opiera
sie dach) ale np. na wysokosci 1,80? Idac juz do konkretnego architekta
chcialabym wiedziec czy taki pomysl wogole przejdzie. I jeszcze odpowiedz na
pytanie po co tak chce zrobic? Bo w warunkach zabudowy mam 35-45 stopni dach.
A moj maz twierdzi, ze przy takim dachu dom tylko parterowy to bedzie
ZMARNOWANA przestrzen pod dachem i koszt wiekszy....
Wiec wlasnie wymyslilam cos takiego. Poza tym mysle sobie, ze klimat bylby
fajniejszy, zwlaszcza jakbym w salonie zostawila czesc dachu odkryta. Co Wy
na to. Tylko jesli to brednie to prosze o lagodny wymiar kary.
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:08
      Pod okapem nikt nie przejdzie. No, chyba karzeł... z tych lilipucich.
      • utalia Re: taki pomysł 02.08.06, 23:47
        No a jak przechodza mieszkajac na tzw. uzytkowym poddaszu? Tam w wielu
        projektach jest jeszcze nizej, czesto skosy sa od samej podlogi. I prosze o
        mniej lakoniczne wypowiedzi.
        • Gość: mif Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 01:04
          utalia napisała:

> No a jak przechodza mieszkajac na tzw. uzytkowym poddaszu? Tam w wielu

Przechodzą w miejscach, gdzie są wyprostowani.

> projektach jest jeszcze nizej,

Tam "walą się w łeb"

czesto skosy sa od samej podlogi

Tam nawet trudno jest porządnie wysprzątać :(

Rynnę będziesz miała na wysokości 1,2 -1,5 m. Jeżeli odpowiada Ci wysokość, to
          buduj.
    • Gość: Rman Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:50
      Chodzi Ci o coś takiego jakby namiot? Więcej z dachu, a mniej ze ścian?
      • utalia Re: taki pomysł 02.08.06, 23:56
        No mozna tak powiedziec, chcialabym aby sciany byly troche nizsze niz to sie
        projektuje "normalnie".
    • Gość: walter Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 00:47
      W chatach wiejkich, takich krytych strzechą dach zaczynał się gdzieś na takiej wysokości, okap zasłaniał co prawda okna, a drzwi miały jakieś 160cm, ale jeśli o tym marzysz...
      Oczywiście można tez zrobić otwory okienne i dzrwiowe wyłącznie na w ścianach szczytowych, wtedy możesz pójść na całość i dach zacząć od samiutkeij ziemi.O tak:
      www.drevimed.pl/dom.php?dom=t-2&typ=letnie
    • Gość: j23 Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 04:01
      utalia napisała:
      > Chodzi mi po glowie taki pomysl aby ...

Czego to ludzie nie wymyślą
      • utalia Re: taki pomysł 03.08.06, 11:29
        J23 - jesli jestes architektem to nie powinienes byl byc zdziwiony. Powinienes
        byc otwarty na rozne pomysly, ba siegac nawet dalej. Ja mam taki pomysl a Ty na
        to jeszcze lepszy!
        Co do propozycji dachu az od samej ziemi to nie az tak bym sie rozpedzala.
        Faktycznie widze juz teraz wszelkie niedogodnosci. Aczkolwiek mieszkam teraz w
        domu z poddaszem i w jednym pokoju dach zaczyna sie na wysokosci 1,1-1,2 i nie
        mam problemow ze sprzataniem. Ale taka jest tylko jedna sciana reszta normalne
        2,50 wiec w takim ukladzie wyglada to fajnie. W łeb sie nigdy nie walilam, choc
        jestem wysoka. W koncu po co chodzic zaraz przy scianie. Przy scianie zazwyczaj
        cos stoi (fotel, komoda itp. ) a juz zaraz obok tych mebli mozna sie poruszac
        swobodnie.
        Ale co Wy na temat "zmarnowanej" powierzchni dachowej przy takim spadku i
        parterowym domu. Moze macie inny pomysl niz ja? Nie chcialabym tam robic
        graciarni czyli strychu bo to wiqazaloby sie z dodatkowymi kosztami stropu a ja
        chcialabym zrobic taki, po ktorym nie mozna chodzic tylko taki aby byl
        ocieplony.
        • Gość: Kicia Re: taki pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 13:32
          Nie rozumiem do końca, to chce Pani mieć poddasze nieużytkowe i dodatkowo
          zrobić poddasze z parteru?
          Dach ma być dwu- czy wielospadowyi i na jakiej maksymalnej wysokości może być
          kalenica wg decyzji?
          • Gość: mariusz Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 19:59
            ciekawy pomysl, sam kiedys o tym myslalem, tez pod katem oszczednosci przy
            budowaniu.
            Ciekawe jak taki domek moglby wygladac.I sprawa funkcjonalnosci wnetrza...
            Jakies propozycje?
            • utalia Re: taki pomysł 03.08.06, 22:42
              W decyzji wysokosc kalenicy do 7 metrow. Dach koniecznie dwuspadowy.
              Dachowka koloru ceglastego, elewacja kremowo-biala, wykonczony ciemnym drewnem
              jak stare chalupy na Mazurach. Cokol z klinkieru elewacyjnego (takiej plytki
              wygladajacej jak cegla). Okna ciemne ze szprosami. Byc moze moglyby byc
              okiennice drewniane.
              Wewnatrz salon z aneksem kuchennym, wyjscie na taras, dodatkowo 4 pokoje. No
              coz bede pisala o wnetrzu tego sie chyba nie d abez planu. W kazdym razie
              chcialabym aby salon bylo od podlogi po ten skosny dach. Reszta pokoi z sufitem
              podwieszanym.
              Nie chce miec poddasza uzytkowego poniewaz dostaje wysypki kiedy po cos
              mam "pojsc na gore". I nie chodzi tu o kondycje, ze ciezko mi wchodzic po
              schodach ale stanowi to dla mnie bariere psychiczna jakby te pomieszczenia na
              gorze byly wogole q innym budynku. Ale sam wyglad pokoi na gorze podoba mi sie
              z tymi skosami i wyobrazam sobie, ze salon nabralby "wrazliwosci" zeby nie uzyc
              terminu - klimatu-.
              • Gość: mif Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:04
                utalia napisała:
                Ale sam wyglad pokoi na gorze podoba mi sie
                > z tymi skosami i wyobrazam sobie, ze salon nabralby "wrazliwosci"
                Nawet tych skosów nie zauważysz. Wysokość salonu do 5 m nad podłogą.
                Sufit taki jest piękny i kosztowny. Eksploatacja takiego salonu, też kosztowna.

zeby nie uzyc
                >
                > terminu - klimatu-.

Pod sufitem klimat tropikalny, a przy podłodze koło podbiegunowe.
                Kilkadziesiąt lat przeżyłem w mieszkaniu 3,70 m wysokim.
                • Gość: Rman Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:42
                  > Pod sufitem klimat tropikalny, a przy podłodze koło podbiegunowe.
                  > Kilkadziesiąt lat przeżyłem w mieszkaniu 3,70 m wysokim.

Wysokie pom. trzeba inaczej ogrzewać.
                  • Gość: mif Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:49
                    Ale koszt prawie ten sam :(
                    • utalia Re: taki pomysł 04.08.06, 00:02
                      A laczego nie zobacze tych skosow???
                      A jak sie ogrzewa domy z uzytkowym poddaszem z antresola albo tzw. pustka nad
                      salonem (dfosc powszechne). Czym sie rozni takie rozwiazanie?
                      • Gość: Rman Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 00:34
                        >A jak sie ogrzewa domy z uzytkowym poddaszem z antresola albo tzw. pustka nad
                        >salonem (dfosc powszechne). Czym sie rozni takie rozwiazanie?

Grzejnikami radiacyjnymi lub ogrzewaniem podłogowym.
                      • Gość: mif Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 01:11
                        utalia napisała:

> A laczego nie zobacze tych skosow???

Oczywiście, że będziesz mogła je podziwiać, chodząc z wysoko podniesionym
                        czołem.. No... b. wysoko podniesionym czołem z uwagi na niski wzrost :)
                        • utalia Re: taki pomysł 04.08.06, 11:43
                          Nie do konca rozumiem Wasze wywody.
                          Sugerujecie, ze trudno mi bedzie zauwazyc te skosy sufitowe (na marginesie
                          wzrost mam znaczny). Moi znajomi wybudowali dom wlasnie od podlogi do sufitu,
                          wieksza czesc domu jest calkiem odkryta, na gorze jest tylko 1 pokoj wlasnie na
                          antresoli. Ogrzewaja sie wkladem kominkowym jotul, tylko i wylacznie i te skosy
                          sie widzi i "czuje" a w domu jest cieplo pomimo braku specjalnych rozwiazan
                          grzewczych.
    • obly Re: taki pomysł 04.08.06, 12:09

pomysł przejdzie.
      jak dach sie zaczyna na wysokosci 180 to do tego dochodzi nadproze (chyba ze
      cały dom z drewna) ok 30 cm i okna kończą sie tobie na wysokosci 150 i
      zaczynają np przy ziemi. pozostajawtedy okna w czesciach szczytowych bądz w
      polaci dachowej (ale wtedy powyzej 220 cm). Te 180 to newralgiczna wysokosc
      gdyz zblizona jest do wysokosci człeka i poziom oczu stojącego fagasa jest ok
      12 cm mniejszy niz wzrost i horyzont zbiezny z ramiakiem to słaba jest proszę
      państwa perspektywa. (są techniczne sposoby oczywiscie na zrobienie nadproza np
      z belki stalowej i stawienie tam okna - ale nadal to bedzie około 162 - 164 max
      minus ramiak ok 7-8 cm). jesli bedzie to swiadomie projektowane w
      pomieszczeniach techniczno gospodarczych wc lubo nawet kuchni (okna tylko w
      przestrzeni tuz ponad blatem!!!) bedzie fajny prekst do dzialania i kreacji
      fajnego mieszkadła.
      moze byc ciekawie zaleznie od przestrzeni w jakiej sie tego użyje.
      i tutaj jest bardziej pies zagrzebion niz w wysokosci połaci.
      jakosc przestrzeni jaką chcecie uzyskac.
      troszke to takie skupianie sie na namiocie i jego formie - a blizej temu do
      domka letniskowego typu brda i w sumie wasze marzenia trzeba by zaczac
      precyzowac na papierze i wizualizacjach. i wtedy pewnie i wam i reszcie pojawia
      sie dalsze pomysły i zapowiada sie na niezłą zabawę ;))

• Gość: mariusz Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:43
        robi sie coraz ciekawiej, moze ktos ma jakies wizualizacje???
        • utalia Re: taki pomysł 04.08.06, 21:41
          Hm.... To moze ten dach ciut wyzej. Nie na 180 cm ale na 2 metry. Bo na jakiej
          wysokosci opiera sie dach tradycyjnie 250cm? I jaka bedzie wysokosc samego
          dachu przy 35 stopniach jego nachylenia?
          • Gość: gok Re: taki pomysł IP: *.acn.waw.pl 04.08.06, 22:24
            a ja mam taki pomysl
            moi znajomi maja dom, ktory
            1.ma dach dwuspadowy
            2.sypialnie i lazienka sa nieco uniesione-pewnie z 60cm ponad poziom salonu,
            kuchni, wejscia itd
            nad tym wszystkim jest poddasze nieuzytkowe, niskie
            daje to fajne urozmaicenie bryly, schodkow tylko kilka-4?, absolutny zwiazek
            czesci intymnej z goscinna

a niedlugo wykoncza gore, podniosa dach bo sie..rozwiedli
            czego tobie i innym forumowiczom nie zycze
          • Gość: mif Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 08:11
            utalia napisała:
            > I jaka bedzie wysokosc samego
            > dachu przy 35 stopniach jego nachylenia?

O ile dobrze pamiętam, przy dachu 2-spadowym, o równych spadkach i tym samym
            kącie nachylenia:
            0,7 x (połowa szerokości budynku + szerokość okapu)
    • rutinofino Re: taki pomysł 05.08.06, 13:04
      Wbrew pozorom, taki dom jest dość skomplikowany.
      Skomlikowany tym bardziej, im szerszy będzie trakt, czyli odległość pomiędzy
      ścianami zewnętrznymi, równoległymi do kalenicy.
      Żeby ww ściany się nie przewróciły na zewnątrz budynku, w konstrukcji dachu
      pojawią się ściągi, belki czy coś podobnego.
      A to już trochę psuje "klimat".
      Zresztą, najprościej narysować sobie jedną kreską przekrój takiego domu.
      Zakładając, że dom ma ok. 120 m2
      - 6-metrowy trakt, to dom o długości 20m
      - 8-metrowy trakt - od podłogi do kalenicy jakieś 6 m itp.

Oczywiście spokojnie mozna taki dom zaprojektować i wybudować. Po realizacji
      idealnie nadawałby się na okładkę "Detail"a :)

• utalia Re: taki pomysł 06.08.06, 22:49
        Coraz bardziej sie to robi skomplikowane. Chcialam mifie obliczyc te wysokosc
        ale nie wiem co to jest szerokosc okapu, czyli dokladnie co?
        Natomiast Rutinofino calkiem te sprawe komplikuje. Poniewaz jak mi sie wydaje w
        kazdym domu czy to parterowym czy z uzytkowym poddaszem jaks odleglosc pomiedzy
        owymi scianami jest. Dom nie jest specjalnie duzy wiec i ta odleglosc nie jest
        chyba nadzwyczaj wielka. Z mich "wprawek" wynikaloby, ze odleglosc to 12 metrow.
        I jaki to ma zwiazek z moim pomyslem? Z tym, ze sciany tego domu maja byc o pol
        metra nizsze?
        Natomiast dom o szerokosci 6 metrow a dlugosci 20 to jest dopiero ciekawa
        koncepcja.
        A co to jest "Detail"? czasopismo?
        • Gość: mif Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 23:59
          Okap, to część dachu wystająca poza ścianą zewnętrzną
          www.e-dach.pl/1484_4503.htm
          utalia napisała:
          > owymi scianami jest. Dom nie jest specjalnie duzy wiec i ta odleglosc nie
          jest
          > chyba nadzwyczaj wielka. Z mich "wprawek" wynikaloby, ze odleglosc to 12
          metrow

Od szerokości budynku, a właściwie rozstawu krokwi zależy konstrukcja dachu. Im
          szerzej, tym konstrukcja bardziej skomplikowana. Rutinofino lepiej to opisze.
          • utalia Re: taki pomysł 07.08.06, 00:22
            Ojej to wyszlo mi przeszlo 4 metry wysokoaci samego dachu...Chyba cos nie tak?
            A wlasciwie to jaki wplyw ma to co wystaje nad sciana z sama wysokoscia dachu,
            czyli wysokoscia trujkata dachu?
            • Gość: mif Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 00:39
              Zdolna jesteś :)

PS.
              Wcześniej pisałem, że wysokość dachu będzie ok. 5m przy kącie 45 stopni
        • rutinofino Re: taki pomysł 07.08.06, 09:15
          12 metrów traktu, to bardzo dużo.
          Przy takim trakcie, na wymyślonym przez Ciebie poziomie 180 cm,
          najprawdopodobniej znajdą się elementy ściągające całą więźbę dachową. Belki w
          rozstawie ok. 1 m.
          Czy o coś takiego chodziło?

• utalia Re: taki pomysł 07.08.06, 11:09
            no zdolna jestem nieslychanie jak zobaczylam ten "trujkat" zamiast rojkata to
            myslalam, ze z krzesla spadne. No trudno bywa.
            A jak te belki wygladaja? Czy to jest takie "zebrowanie" ? Jakbym przykryla to
            karton-gipsem chcac utorzyc sufit to moglyby wystawac wlasnie takie belki grube
            drewniane? Jesli to to, to wlasnie o to mi chodzilo. Tylko faktycznie wycofuje
            sie juz z tej wysokosci 180 na 2 metry bo nie moglabym sobie nawet podskoczyc z
            radosci. Moj maz z pewnoscia juz by sie nawet nie pomiescil. A jaka
            proponujecie Wy wysokosc zeby byly te wszelkie efekty a jednoczesnie wygodnie?
            2-2,10?
            Co do odleglosci scian czyli traktu - to mam taki jeszcze pomysl aby nie
            przykrywac calej bryly jednym dachem ale z tej bryly stworzyc jakby dwa
            mniejsze i wezsze domki przytykajace do siebie prostopadle. Kazdy pokryty
            dachem dwuspadowym. Wtedy odleglosc scian traktu wynosilaby 6-7 metrow. Nie
            wiem czy sie jasno wyrazam. Bo w tej bryle domu jest taras, ktory mialby byc
            pod dachem domu. Jest to jakby wyciety kwadrat z bryly domu. Wiec mozna
            potraktowac to jakby wlasnie wyciecie z bryly albo wolana przestrzen powstala z
            polaczenia dwoch bryl. Jak znajde na dom podobnie zlaczony to przesle link.
            • utalia Re: taki pomysł 07.08.06, 11:13
              www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=398
              o wlasnie tak polaczone. Choc moznaby pokryc ten dom jednym dachem.
              • Gość: mariusz Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:01
                a co powiecie o tym/:
                domy.interia.pl/dom.php?p=po&cid=11&pid=261
    • Gość: art-domus Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:45
      podaj adres wyśle projekt
    • Gość: art-domus Re: taki pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 14:46
      podaj e-adres wyśle projekt
      • utalia Re: taki pomysł 18.08.06, 15:51
        No dom wyglada ciekawie, choc nie podoba mi sie to okno wykuszowe to sie chyba
        nazywa. Poza tym powierzchnia prawie o polowe mniejsza niz jest mi potrzebna.
        Co do propozycji podania adresu iwyslania projektu to mam pytanie za ile? I
        drugie pytanie - jak to ma sie odbyc: tak ciach rach robisz projekt bez
        ogladania dzialki, informacji co lubie jakiej wielkosci salon, gdzie kominek
        itd. i wysylasz?
    • Gość: harcerz namiocik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 17:10
      ten dom-namiocik jest po prostu dziwaczny i nieco bez sensu
      • utalia Re: namiocik 19.08.06, 23:56
        "dziwaczny i nieco bez sensu" - warto byloby podac argumentacje. Dlaczego bez
        sensu i dlaczego dziwaczny. No dziwaczny potrafie sobie to wyjasnic bo inny niz
        wiekszosc domow z dachami tam gdzie potrzeba ale to chyba nie musi od razu
        oznaczac bezsensownosci.
        • Gość: gość portalu Re: namiocik IP: *.acn.waw.pl 20.08.06, 06:04
          W takiej estetyce domy.interia.pl/dom.php?p=po&cid=11&pid=261 faktycznie
          jest dziwaczny. Ale gdyby drewniana konstrukcja dachu była odkryta a ściany
          zewnętrzne wykonane ze szkła bez ram mógłby być to bardzo odważny nowoczesny
          projekt. Dodatkowo poziom parteru można by obniżyć tak by jak najwięcej widzieć
          z pod dachu. Ale to tylko dla specyficznych i majętnych klientów :)

Takie rozwiązanie może wydawać się bez sensu z uwagi na duże straty powierzchni
          użytecznej funkcjonalnie. Wszystkie szafy i urządzenia trzeba lokalizować
          centralnie w budynku.

Mój ulubiony polski dom jest bardziej funkcjonalny a mimo to wygląda jakby by
          składał się tylko z dachu
          www.europaconcorsi.com/db/pub/architecture.php?id_scheda=7333&idimg=57435
        • Gość: Łysy namiocikom mowie nie! IP: *.zax.pl 20.08.06, 18:32
          namiocik jako typowka jest glupim, idiotycznym wrecz pomyslem zblazowanego i
          niezdolnego "dizajnera". po co projektowac takie domy? jaki jest sens takiego
          czegos? jest to drogie, nieefektywne rozwiazanie: budujesz sciany, ale od razu
          niefunkcjonalne wnetrze, ze skosami i o ograniczonej uzytecznosci.
          czemu nie zrobic sobie skosow i okna w lukarnie na dowolnym pietrze bloku z
          wielkiej plyty. trzeba tylko zmniejszyc kubature dowolnego pokoju po polowe i po
          sprawie. "klimat" prawie jak w domku letnim albo, nomen omen, namiociku na
          wakacjach.

czemu bezsensowny? a jakie czynniki wplywaja na taka forme? bo na forme domu
          parterowego z poddaszem uzytkowym moge podac: zapisy planu miejscowego dotyczace
          wysokosci w kalenicy, tradycja lokalna, tradycyjny ksztalt i kat dachu danego
          obszaru zapisany w planie itp.
          co do samego domu z obnizonym okapem pomysl o oknach w takiej scianie: na jakiej
          wysokosci bedzie parapet i nadproze? co bedziesz widziala przez takie okno
          stojac? czy przypadkiem nie nadproze (czyli juz sciane ponad oknem), czy tez
          moze spod okapu? i to zamiast krajobrazu za oknem.
          jesli szukasz oszczednosci budowlanych zbuduj dom parterowy bez ciezkiego
          stropu, czesc (jak np. living) moze byc wysoka (do dachu), a nad reszta zrobisz
          lekki drewniany strop (albo wrecz tylko sufit) z zapasowa przestrzenia
          magazynowa (narty itp). oszczedzasz na stropie!
          • utalia Re: namiocikom mowie nie! 22.08.06, 13:59
            Ten nowoczesny dom to bardziej same sciany niz sam dach. Ale wyglada ciekawie,
            choc to nie moj styl.
            Moze masz racje, ze typowy projekt ma byc typowy a jak sie chce cos wiecej to
            indywidualnie. Takiego wogole bez scian bym sobie nie wybudowala bo faktycznie
            troche trudno byloby cokolwiek w nim usytuowac.
            Moj pomysl ze scianami na "pewnej" w miare sensownej wysokosci (juz teraz coraz
            wyzszej) ok. 1,80-2 m zakladalby, ze parapety okna beda nisko jak w domach w
            Danii, parapet na wysokosci kolan albo jeszcze nizej. I okno do samego konca.
            Czy bym widziala co potrzeba stojac to trudno mi sie wypowiadac bo nie mam
            doswiadczenia w tej materii.
            "dom parterowy bez ciezkiego
            > stropu, czesc (jak np. living) moze byc wysoka (do dachu), a nad reszta
            zrobisz
            > lekki drewniany strop (albo wrecz tylko sufit) z zapasowa przestrzenia
            > magazynowa (narty itp). oszczedzasz na stropie!" Alez wlasnie o takim stropie
            caly czas tu piszemy. I wlasnie o takim widocznym dachu nad salonem po sam
            koniec a w sypialni i pozosta;lych pokojach widoczne tylko belki stropowe.
            Tylko, ze jesli na takiej wysokosci chcialabym miec np. w sypialni wystajace
            belki stropowe a pomidzy nimi plyte z ociepleniem kartonowo-gipsowa to chyba
            niekoniecznie bym sie czula z sufitem niewiele ponad 20 cm ponad moja
            glowa.............................................................
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka