Dodaj do ulubionych

layouts w autocad

18.08.06, 17:05
witam mam prosbe. ostatnio zaczelm ich uzywac ale nie udaje mi sie to chyba w
pelni.Czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak uzywac ich w taki sposob ze jak cos
zmienie w modelu to tez automatycznie zmieni sie na zadanych layoutsach?
narazie potrafie tylko cos wkleic z modelu ale po zmianach w samym modelu nic
nie zmienia sie automatycznie na layoutsach a wiem ze to mozliwe.pracuje z
wersja 2006. za wszelka pomoc z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: archie Re: layouts w autocad IP: 212.160.252.* 19.08.06, 10:51
      na layouty nic nie kopiujesz z modelu. tworzysz tam rzutnię, która wyświetla ci
      rysunek z modelu w zadanej skali. na layoucie rysujesz tylko tabelki i inne
      takie pierdoły - komponujesz formatkę do wydruku.
      • Gość: autor Re: layouts w autocad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:00
        no nie archi
        młody dobrze kombinuje tylko cos pokręcił
        jak wkleja w arkusz blok ( dowolny ) to ten blok ma tylko na tym arkuszu
        a nie w modelu
        tylko po co
        od tego jest model zeby własnie w arkuszach sie ,,samo" zmieniało
        • Gość: autor Re: layouts w autocad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:08
          no chyba ze zakombinuje tak:
          uaktywni rzutnie ( jam mu se zrobi gruba krecha) i wtedy wklei cos w ,,obrazek"
          to wtedy i w modelu są smainy
          ale jak pisałem na poczatku ,zbyt wiele niewadomych zeby cos doradzić
        • Gość: autor Re: layouts w autocad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:08
          no chyba ze zakombinuje tak:
          uaktywni rzutnie ( jam mu se zrobi gruba krecha) i wtedy wklei cos w ,,obrazek"
          to wtedy i w modelu są zmiany
          ale jak pisałem na poczatku ,zbyt wiele niewadomych zeby cos doradzić
    • Gość: autor Re: layouts w autocad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:54
      sprecyzuj jasno o co chodzi ,łatwiej bedzie ci pomóc
      moze cos pokręciłes z inastalacją pirata i dlatego masz problem
      z tego co sie musiałem domysleć to jak zmienis w modelu to i layoutsach powinno
      ci sie zmienic
      tylko po co coś wklejasz z modelu i gdzie to wklejasz
      jak wklejasz blok to ci sie zapisuje tak jak masz zapisany blok i nic sie nie
      zmienia
      • Gość: archie Re: layouts w autocad IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.08.06, 22:40
        jestem może uparty ale nadal twierdzę, że mój post był na temat. na layouty nic
        się nie wkleja bo nie taka ich rola. pracuje się tylko i wyłącznie w modelu i
        jak masz rzutnię na layoucie to ona wyśiwtla ci aktualny rysunek z modelu;-)
        • seiw83 Re: layouts w autocad 21.08.06, 10:33
          dzieki za wszelaka pomoc sorcia ze nie odzywalem sie przez tyle czasu ale
          niestety bylem odciety od neta przez tydzien. podoba mi sie opcja rzutni i
          postaram sie ja jakos uruchomic tylko nie bardzo wiem jak wiec jak moglibyscie
          mi poprowadzic za raczke przez ten etap to bylbym wdzieczny. co do wklejania to
          tworze layoutsy a nastepnie ctrl + c a pzniej v to layoutsa blokow nie
          wrzucalem jeszcze.
    • seiw83 Re: layouts w autocad 21.08.06, 10:54
      rzeczywiscie rzutnie dzialaja tak jak trzeba. Mam jednak i problem z tym. jak
      na layoutsie wybieram obszar w ktorym mam wkleic model to musze narysowac jakis
      kwadrat czy cos.
      • seiw83 Re: layouts w autocad 21.08.06, 11:02
        narzedzie ktorego uzywam to convert obj. to viewport w zakladce layouts(rysuje
        tam prostokat i wybieram go na obiekt). problem w tym ze wkleja mi wtedy caly
        model nie moge mu zadac zadnej skali ani nic. pewnym rozwiazaniem byloby
        kasowanie i wklejanie tylko potrzebnych mi czesci poprzez zostawienie w modelu
        tylk potrzebnych w danej chwili ale jak tak nie chce.
        • Gość: autor Re: layouts w autocad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 11:41
          po co te kombinacje z wklejaniem
          narysuj w modelu to co masz rysować
          poszczegolne elementy rysunku narysuj na roznych warstwach
          potem dopiero w arkuszu ( bez wklejania i kopiowania) kresl to co ci potrzeba
          a elementow nie kasuj tylko zaznacz w warstwach ktora warstwa ma sie nie
          drukowac ,a ktora ma sie drukowac
          bo nawet ukrywanie wastw nie zabezpiecza przed drukowaniem
      • seiw83 Re: layouts w autocad 21.08.06, 11:44
        problem polega na tym ze jak stworze jeden layout s to nie moge stworzyc
        drugiego bo jest nastepujacy komunikat object is already cliped viewport
        • domgalaxy Re: layouts w autocad 21.08.06, 21:10
          dotykamy z tego co widze powszechnego problemu wsrod "projektantow" - jezyk
          angielskina poziomie kursu w Kole Kolek Rolniczych. "I is akitekt" i z tad
          problemy w zrozumieniu programow. Polecam korespondencyne kursy, zawsze mozna
          pouczyc sie dojezdzajac PKS'em do roboty :D
          • Gość: archie Re: layouts w autocad IP: *.tvsat364.lodz.pl 22.08.06, 00:53
            stąd, jeśli już ;-)
            • Gość: autor Re: layouts w autocad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 10:11
              nie tylko angielski wiochmenie galaxy
              zobacz jakie bledy robisz w polskim ,żenada

a odnosnie layoutow
              moze byc jakis problem z piratem ( jak juz pisalem na poczatku)
              przeciez jak nawet masz pirata ,to zainstaluj polska wersje
              z dobrym crakiem i problem moze zniknie sam

• Gość: archie Re: layouts w autocad IP: 212.160.252.* 22.08.06, 14:06
                uffffffff, myślałem że do mnie pojechałeś per wieś, lol
                • domgalaxy Re: layouts w autocad 22.08.06, 20:54
                  autor moj ty "lej.w.aucie" fachurko miastowa. widze zes swoje "fortpolio"
                  skonczyl robic. niewiele czasu ci to zajelo, stad wnioskuje ze ono - te
                  forpolio penka w szwach - jak zyleta, wiesz.:) z tad tez sie ciesze i podrawiam
                  z miejsca s kond masz pocztowki szpilkami poprzypinane do slomianki przy
                  wersalce.

ciao bambiniarzu!
                  • Gość: autor Re: layouts w autocad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 07:05
                    współczuje ci domek z galaxy ze nie miałes okazji rozwinąć się ponad poziom
                    wioskowego mądrali
                    z tego co piszesz ,wnioskuje ze masz zadatki na wielkiego erudyte
                    ten niewątpliwy wdzięk i bezpretensjonalność ,niespotykany nigdzie pod remizą
                    dowcip,
                    po prostu : madrośc ,piękno ,dowcip ,inteligencja

szkoda ze marnujesz na mnie swoje talenta,
                    zamiast rozwijac swoje zawodowe
                    z poziomem programu dla małpy typu sims i pro100
                    nie wyjdziesz poza przedszkole i to nie tylo architektoniczne

kawadratowe kible i toaletowy papier kwadratowy
                    podobnie jak twój kwadratowy łeb stawiaja cie zawodowo na poziomie
                    malarza pokojowego
                    a nie projektanta chyba ze zapałek

ale nie obrazaj się ,zostań z nami na forum ,nawet jesli nie masz nic madrego
                    do powiedzenia ,to pisz dalej ,
                    w wolnych chwilach zabawnie jest zapoznac się co roi sie w twojej pięknej (
                    niewatpilwie ) głowie

powinieneś sie spotkać ( wirtualnie ) z gosciem bob budowniczy
                    wymienić poglady ,
                    chorzy powinni wspierać sie w cierpieniu

i wytłumacz nam co znaczy bombiarzu ,kogo tak w we wsi Kocopały Wielkie
                    nazywacie
                    nei wiem czy nie jest to czasem okreslenie pejoratywne ( pejoratywne - trudne
                    słowo ,jak nie wiesz to ci objasnie co to znaczy )
                    nie wiem czy mam cię za to słowo opier.....zdzielic czy tez dac ci buzi z
                    jęzorem do żołądka

spróbuj bardziej jasno precyzowac swoje włochate i potargane przemyslenia
                    • domgalaxy Re: layouts w autocad 23.08.06, 18:30
                      no no, co my tu mamy bambiniarzyku (mamy w Kocopalach Wielkich instytut jezyka
                      wloskiego, tuz zaraz obok biura wloskich lini lotniczych Gen-Italia)

Sorki zem nie pisal ale lzy mi ciekly z oczu po przeczytaniu tego portfolia jak
                      zyleta. Niezly lejnaaut, dobra skladnia, logiczny wstep i imponujace
                      zakonczenie. Moja bujna wyobrazni aprojektanta, od razu wykreowala obraz twoich
                      krotkich paroweczek energicznie "tanczacych" po klawiaturze twojego ZX Spectrum.
                      Z tego co piszesz ,wnioskuje ze masz zadatki na wielkiego erudyte
                      ten niewątpliwy wdzięk i bezpretensjonalność ,niespotykany nigdzie pod remizą
                      dowcip, po prostu: madrosc ,piękno ,dowcip ,inteligencja!

Szkoda ze nie bede mogl poswiecic tobie wiecej czasu bo wlasnie dostalem nowa
                      wersje ukochanego przez ciebie programu i wreszcie bede mogl zaokraglic te
                      kwadratowe kible spedzajace ci sen z powiek. Nie martw sie - takie obsesje da
                      sie wyleczyc, poza tym powiem ci w tajemnicy ze chorzy powinni wspierac sie w
                      cierpieniu - glowa do gory.

No nic, lece bo mam kilka meetingow (nie, nie jest to odmiana stringow tak dla
                      twojej rozwinietej ponad poziomy inteligencji typu IQ 0001). Jak wroce to przy
                      butelce Jasia, wpadne na forum (dzieki za pozwolenie), i byc moze - zaznaczam,
                      byc moze - cos stworze, autorze!
                      • janinwestor Re: layouts w autocad 23.08.06, 22:35
                        Czytam kolejny post kogos kto sie podpisuje "domgalaxy" i zbiera mnie na
                        wymioty.

Autor trzynaj sie!
                        • Gość: autor Re: layouts w autocad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 06:52
                          dzieki jan ( podpusczasz mnie ale dzieki)

wszyscy tu na tym forum współczujemy temu komuś
                          ale jednoczesnie chyba wszscy go podziwiamy
                          naprawdę

czlowiek z zapadłej wsi ,bez zadnego wykształcenia i ogłady,bez grama kultury

potrafił pokazac sie nam z najlepszej strony
                          przy pomocy klku przewodów wyrwanych ze starego ,nieuzywanego od lat pastucha
                          elektrycznego ( w byłym PGR )
                          potrafił dzieki tym przewodom wpiać sie na dziko do sieci TPSA
                          i przy pomocy starego komunijnego atari połaczyc sie z internetem

brawo

bedąc od dziecka chorym na dauna
                          potrafił sklecic te pare niezbornych słow i zdań
                          sciągnął chiński program z anglelskojezycznej strony ,
                          i zachwycony prostotą sama w sobie jego obsługi
                          zaszpanował na naszym małym forum
                          zachwycił nas wszystkich

człowiek z patologicznej rodziny ,z rejony o bezrobociu dochodzacym do 90%
                          półsierota ,
                          a ile pychy ,dumy ,samozaparcia w pokazaniu sie na swiecie

ma moje pełne poparcie i podziw

o jedno tylko go prosze ,jak siadasz do kompa to UZYWAJ PESPIRANTÓW
                          bo pocisz się jak myslisz co napisac i capi zdziebko

• domgalaxy Re: layouts w autocad 24.08.06, 18:32
                            1. do janainwestora - chlopie po jakie licho sie wtracasz i komentujesz. chcesz
                            puscic pawia to go puszczaj tylko nie zalej sobie klawiatury, czesc!

2. do portfoliarza - siemka bambolini, stesknilem sie, wiec milo znowu pomeczyc
                            sie czytajac to pustoslowie. milo byc w centrum uwagi, nawet jezeli jest to
                            centrum uwagi domoroslego majsterklepki. cierpisz na manie wielkosci, co
                            wnioskuje po wypowiadaniu sie w imieniu calego forum, a przy okazji
                            pozdrawiam "was tu wszystkich na tym forum". Napisz co to sa te pEspiranty, bo
                            jakos nie rozumiem. z drugiej strony nie dziwie sie ze czlowiek ktory od
                            dziecka myje sie szarym mydlem, ma klopoty z pisownia. He
                            He, "angleskojezyczna" strona, literki ci polyka - powiedz tacie zeby mlockarni
                            nie wlanczal kiedy podejmujesz smiala probe napisania trzech wyrazow z sensem.
                            Badz grzeczny to moze sw. mikolaj przyniesie ci obcinarke do paznokci to
                            przestaniesz bezwiednie naciskac nie te klawisze co trzeba.

widze w tobie sporo pychy ,dumy i samozaparcia w pokazaniu sie na swiecie. rob
                            tak dalej to byc moze mamusia wreszcie kupi ci twoja wymarzona bateryjke R-14,
                            i wreszcie na wlasne oczy doswiadczysz swiata ktory znasz jedynie z kolorowych
                            gazet ogladanych w przydworcowej swietlicy. Glowa do gory, autor !
                            • janinwestor Re: layouts w autocad 24.08.06, 19:13
                              Wypraszam sobie, od kiedy to kolego jestesmy na ty?
                              • Gość: autor do człowieka z pgr galaxy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 21:55
                                ty mi mosku zarzucasz braki w pisowni?

cytuje cie ciole:
                                ,,Re: ajachyba
                                Autor: domgalaxy
                                Data: 23.08.06, 23:30 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                                w natloku pracy nie mialem okazji zamowic sobie strony internetowej. Kiedy
                                zaczynalem nie bylo jeszcze internetu i w miare uplywu lat i rosnoacej grupy
                                klientoe nie jest to narzedzie ktore bardzo potrzebuje...ale cos pomyslimy :)

w natloku klientoe nie jest to narzedzie ktore bardzo potrzebuje

weżmnij to i przełóz na nasze ,po polskiemu ,bo nie kumam czaczy

• domgalaxy Re: do człowieka z pgr galaxy 24.08.06, 22:01
                                  a jednak, mama bateryjki nie kupila - bidnys ty, bateryjki ni ma, i pisac nie
                                  potrafisz. boze - nie zapomnij o autorze!

• Gość: autor Re: do człowieka z pgr galaxy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 22:01
                                  nie wystarczy na mzecie podjechac pod kościół zeby porawiac ksiedza

a stronuy internetowe to mozna zrobic dowolnym kreatorem
                                  jak sie nie zna HTML-a

tak że usprawiedliwianie braków w wykształceniu staroscia czy demencją starczą
                                  niewiele pomaga
                                  nieuk to nieuk
                                  skleroza nie usprawiedliwia,moze nie boleć ale nie usprawiedliwia
                                  • domgalaxy Re: do człowieka z pgr galaxy 24.08.06, 22:11
                                    Fajny komentarz o tej MZ-ecie.
                                    Udalo ci sie, to pewnie wspomnienia z wakacji
                                    Cytuje: porawiac ksiedza.
                                    Koniec cytatu. Moj wiek to moja sprawa.

Yutro napisze wiecej, zebys sie synku nauczyl pokory.
                                    Oczywiscie wiem ze nie warto.
                                    Uprzedzam - moze byc goraca.

dla twoje wiadomosci, mam skonczony kurs html na poziomie
                                    srednio-zaawansowanym, zatkalo?
                                    • domgalaxy Re: do człowieka z pgr galaxy 24.08.06, 23:44
                                      autor....aaautooorrr........spisz?
                                      eee...jestes tam? ok....bede pisal cicho
                                      tak zeby cie nie zbudzic, tzn. nie chodzi mi o ciebie
                                      ale o drob i prosiaczki z ktorymi dzielisz ta obore.
                                      Jak wstaniesz i znajdziesz beret to sie odezwij. na razie
                                      delikatnie poprawiajac fufajke ktora sie nakryles, pozdrawia cie
                                      cichutko, twoja ukochana bateryjka Amelka,
                                      pa!

pa, pa - odpowiedzialo echo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka