Gość: inwestor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 13:48 Ile może kosztować projekt budowlany, a ile budowlany i wykonawczy budynku biurowego o powierzchni użytkowej około 1500m ? Może ktoś zna przybliżony koszt całości albo 1m kwadratowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: penar Re: projekt biurowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 14:24 izbaarchitektow.pl/pliki/reg-ha-t.pdf zgodnie z opisem: ceny minimalne, netto, bez nadzoru, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: projekt biurowca 02.10.06, 16:05 Przybliżony koszt 1m2 zależy od: rodzaju konstrukcji, obciążeń, kosztu mat. budowlanych, wykończenia. Koszt jest tak rózny w zalezności od wykończenia, że raczej należałoby złożyć ofertę na wycenę inwestycji i związanej z nią dokumentacją wykonawczą. Z kosmosu to cen się nie bierze. Koszt przyblizony budynku biurowego to między 1000-2000 zł za 1m/2. Natomiast bardzo wiele zależy od materiałów, technologii itp. P.S. Dla kolegi, który wszędzie wkleja tabelki z cenami pracy architektów - trochę duże są te ceny dlatego mało kto je stosuje. Aczkolwiek do wyceny jak najbardziej mogą zostać uwzględnione. Natomiast sam architekt to nie wszystko - jest jeszcze branża konstruktorska i instalatorzy - i to te dwie ostatnie przeważnie kosztują najwięcej. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^ Re: projekt biurowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 16:23 ramonka27 napisała: jest jeszcze branża konstruktorska i instalatorzy - i to te dwie ostatnie > przeważnie kosztują najwięcej. Buhahahahahahahaha co może znowu jeszcze ciekawszego palniesz ? zwłaszcza może tacy 'jaja-fachowcy' jak ty ? coś mi się wydaje, że za 6 stówek miesięcznie zasuwałeś ? taki był z ciebie (i jest) " dupek-specjalista " ? idiotą byłeś boli teraz ? tirówki zarabiają więcej w ciągu ... ale, gdzie tobie do tirówek - daleka, nieosiągalna droga - bez szans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor widzę ze sie nie logujesz szusty lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 16:40 widzę ze sie nie logujesz szusty lol nie masz odwagi ? pacanie nie wiem czy wiesz ,ze jak sie nie logujesz to latwiej jest namierzyc ,,tfoje" IP myslisz że jak nie wpiszesz ,ze jesteś debilkiem to nikt cie niepozna??? to świadczy że jesteś glupszy niż zaklada ustawa i moja wiedza o tobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^ Re: widzę ze sie nie logujesz szusty lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 16:52 z gównem nie dyskutuję Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: projekt biurowca 02.10.06, 17:01 No masz pełną rację. Mi tam do tirówek daleko - natomiast Ty świetnie się do tej roli nadajesz. Napisz jeszcze kiedyś - poczytamy sobie co masz ciekawego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portalu Re: projekt biurowca IP: *.chello.pl 02.10.06, 17:39 Dolna granica to ok k. 10,-/m2 konceopcja, 40,- budowlany i 50,- wykonawczy w pełnych zakresach branżowcyh. Podany przez realizacji dotyczył chyba stanu surowego, bo 1000,- to może na m2 skóra biórowca wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonka27 Re: projekt biurowca 02.10.06, 20:38 Ciężko się przekłada to na m2 powierzchni z dwóch przyczyn. Po pierwsze mało wiemy na temat koncepcji. Po drugie wycenia się projekt raczej za tonaż konstrukcji stalowej lub m3 żelbetu. Wszystko zależy także od skąplikowania konstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI Re: projekt biurowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 23:10 1500m2 to daje 6,5 do 7 mln pln - koszt budowy biurowca w przyzwoitym standarcie, bez działki oczywiście. Więc koszt projektu powinien się zamknąć w ok 500 000 pln. UWAGA - liczone na kolanie, może nie pokrywać się z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inwestor Re: projekt biurowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:48 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larysa Re: projekt biurowca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 15:10 cóż za idiotyczne odpowiedzi otrzymałeś! do pozwolenia na budowę potrzebujesz projektu budowlanego ze wszystkimi branżami i uzgodnieniami : sanepid, strażak i bhp z okazji budynku użyteczności publicznej. koszt możesz wyliczyć z cennika a u architekta być może dostaniesz rabat. projekt wykonawczy możesz zamówić czekając na pozwolenie. jeśli będziesz budował firmą to sama sobie zrobi wykonawczy w takim zakresie jaki będzie jej potrzebny. a tak na marginesie to biorąc się za taką inwestycję chyba wiesz ile to kosztuje i wielkich oszczędności nie porobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MI Re: projekt biurowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 17:01 Tylko spokojnie. Człowiek pytał konkretnie: ILE? To ilu specjalistów musi do tego przyłorzyć rękę to inna sprawa. Może ktoś też chciałby oszacować koszty projektu - chętnie podyskutuję. Odpowiedz Link Zgłoś