Dodaj do ulubionych

"Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyyyyyyy

03.10.06, 13:12
Szukam takiego projektu (lub bardzo zblizonego)do budynku ,który wystąpił w
filmie i dostaję już oczopląsu i nadal takiego nie znalazłam.Czy naprawdę
wśród gotowych projektów nie ma czegos takiego.Wydaje mi się,ze to bardzo
prosty dworek ziemiański i początkowo myślałam ,że nie bedzie problemu ze
znalezieniem takiego gotowca.Tymczasem wiekszość to nowoczesne domki, w
których nie można się doszukać gdzie przód gdzie bok itp. no i te garaże na
czele ..brrr.Pomóżcie ,może ja nie umiem szukać
Obserwuj wątek
    • Gość: penar Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 13:53

Jak już koniecznie chcesz, to poszukaj prawdziwego dworku, kup go, ewentualnie
      odbuduj, itd. - tylko wtedy ma to jakikolwiek sens.

W XXI wieku chcesz budować dworek ziemiański ? ... i to w dodatku z katalogu ?

Sorry, ale ... :(
      • kamilla29 Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy 03.10.06, 14:27
        Właśnie najbardziej liczyłam na tak kretyńskie porady.Dzięki nie skorzystam .
        Co Twoim zdaniem można budować w XXI wieku?Tylko nowoczesne koszmarki jakich
        wokół pełno?
        • Gość: penar Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 14:38

No cóż, skoro normalne ( dobre ) rady uważasz, za kretyńskie, to ...:(

(...)

- Ja nic na to nie poradzę.

P.S.
          Pomysły też takie bywają.
          • kamilla29 Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy 03.10.06, 16:00
            a na jakiej podstawie twierdzisz ,że twoje rady są yyyy "dobre" .Pytam o
            konkretny projekt , a ty mi wyskakujesz z jakimiś ocenami tego co powinnam a co
            nie.Nie pytałam o ocenę pomysłu budowania dworku w dzisiejszych czasach,tylko o
            podpowiedz gdzie taki projekt znajdę.Nastepnym razem przeczytaj ze zrozumieniem
            treść watku i dopiero wymądrzaj.Delikatnie mówiąc spadaj trolu i nie zaśmiecaj
            mi wątku.
            • Gość: penar Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 17:42
              Oooooooooo...

Widzę, że "prawdziwa szlachcianka (z) pełną gęmbą"
              I takie też "nowo-szlacheckie maniery":(

Tylko, że waćpannie słoma (z gumiaków) wystaje...
              ... i widły w ręku zamiast ...
              • kamilla29 Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy 04.10.06, 17:47
                też cię serdecznie pozdrawiam :-)
                Dawno sie tak nie ubawiłam jak z tych waszych wywodów i filozoficznych
                ocen.Super forum.
    • Gość: ridd Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 15:11
      Odszukaj „Muratora” nr 10 z 1999 r. Tam opisano i narysowano dwór z Soplicowa.
      • Gość: gość gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 08:52
        gratulacje , reprezentujesz nowy styl stajenno-dworkowy z poziomem umysłowym
        boksera po nokaucie, dzięki takim zdecydowanym w poglądach klientom/chamom
        nabiera się dystansu do kiczu realizowanego dookoła.
        • kamilla29 Dziękuję :-) 04.10.06, 09:26
          Nie możesz zdecydować się chociaż na jeden nick w jednym wątku kotku?
          Nadal czekam na wskazówki gdzie taki projekt znajdę,a nie pseudofachowe i
          filozoficzne oceny nudzących się i silących się na ambitnych "architektów"
          • Gość: gość Re: Dziękuję :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 09:36
            no comments :)
          • obly Re: Dziękuję :-) 04.10.06, 10:27
            ;))
            a ty mi powiedz gdzue kupię flakoniki perfum klasowych najlepiej Chanell
            Egoiste ale tanio z katalogu do 20 PLN za klakon 150ml
            tylko nie chce podróbek!
            bo za takie kretyńskie porady to ja dziękuje
            • kamilla29 Re: Dziękuję :-) 04.10.06, 10:48
              wróć do szkółki(poziom chyba 2 klasy) skarbie i dopiero pisz swoje wypociny,bo
              ciężko się czyta.Po raz kolejny za dobre rady filozofów dziękuję, nie
              skorzystam.Jeżeli twoje projekty są takiej klasy jak twój tekst rojący się od
              błędów to warto szukać gotowców.
              • obly Re: Dziękuję :-) 04.10.06, 17:05
                ;)))
                • obly Re: Dziękuję :-) 04.10.06, 17:09
                  poszukaj w domach typowych niejakiej kazimierskiej
                  bueeee
                • obly Re: Dziękuję :-) 04.10.06, 17:12
                  Pracownia Autorska DOMY POLSKIE arch. Beaty Kazimierskiej - Nowy Narodowy
                  Romantyzm - 100 WYBRANYCH PROJEKTÓW. DOMY JEDNORODZINNE, REZYDENCJE, GARAŻE.
                  Zeszyt 2.
                  liczba stron 115, wymiary 200 x 295 mm, oprawa miękka
                  Cena 150 zł

Po wielu latach koszarowo-bunkrowych wsi i miasteczek na okres trzeciej
                  odbudowy naszej ojczyzny przypada twórczość Beaty Kazimierskiej. Po studiach na
                  Wydziale Atchitektury PW była stypendystką w Szkole Architektury Uniwersytetu w
                  Detroit, następnie przez wiele lat zdobywała praktykę w Paryżu. Po powrocie do
                  kraju nie mogła znieść ówczesnej estetyki kraju. I tak zaczęła powstawać
                  architektura przemawiająca prostym językiem, znanym i zrozumiałym dla
                  wszystkich, dająca poczucie bezpieczeństwa, stabilności, nie wywołująca
                  agresji, odpowiadająca oczekiwaniom klientów szukających oparcia w trwałych i
                  uznanych zasadach, pragnących by myśleć o ich życiu zmaterializowanym w formie
                  ich domu z należytą uwagą, życzliwością i troską. Charakterystyczną cechą całej
                  twórczości Beaty Kazimierskiej jest dobre wyczucie proporcji, lekkość i wdzięk
                  w komponowaniu bryły, w zestawieniu poszczególnych elementów budynku. Wszystko
                  to łączy się po mistrzowsku w jasną czytelną i estetyczną całość, która po
                  wybudowaniu tworzy malownicze oazy na architektonicznych pustkowiach. Beata
                  Kazimierska należy do bardzo wąskiej grupy architektów, którzy tworzą nową
                  architekturę inspirowaną wzorami historycznymi. Jednak poziom jaki prezentują
                  jej prace, stawia ją w elitarnej grupie dwu, może trzech nazwisk w kraju,
                  spośród całej rzeszy twórców w kraju.
                  Obie pozycje dla tych, którzy zamierzają budować dom. Mogą sobie wybrać:
                  Pałacyk Rycerski, Jaś i Małgosia, Sen Afrodyty, Pod lipami, Alabastrowy Sfinks,
                  Dworek Babuni, Pani Walewska i wiele innych romantycznych domków. Dużo
                  pomysłów, zdjęcia i plany pięter poszczególnych domów.

i jeszcze raz:
                  bueeeee
                  • kamilla29 Re: Dziękuję :-) 04.10.06, 17:22
                    O własnie o takie odp mi chodziło-konkrety,a nie wywody na temat tego czy mój
                    pomysł jest głupi.Kazimierską sama znalazłam i własnie wczoraj ten drugi zeszyt
                    zamówiłam.To czy jest dla kogoś "bueee" czy "cacy"-mam za przeproszeniem
                    głęboko w du... :-)
          • Gość: penar Re: Dziękuję :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 17:44
            kamilla29 napisała:
            > Nie możesz zdecydować się chociaż na jeden nick w jednym wątku kotku?

Jak zwykle ( i nic dziwnego ): Mylisz się "kotku"! :(
    • Gość: tadusz też pan Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 11:24
      poszukaj na formum dla instalatorów, inzynierów producentów kapci, sprzedawców
      pietruszki mołośników .... ale nie na formum architektów.Najlepiej zadzwoń do
      architekta krajpbrazu i zapytaj czy można u niego kupić krasnala ogrodowego.
      • kamilla29 Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy 04.10.06, 12:15
        Masz rację chyba pomyliłam fora .Mimo ,że w jego podtytule jest informacja ,ze
        jest NIE TYLKO DLA ARCHITEKTÓW,to widzę ,że jest to jakis zamknięty krąg
        wzajemnej adoracji "architektów" (co niektórzy podpisują się jako różne osoby
        hahaha),którzy coś nie mają chętnych na swoje pożal się Boże usługi.Musicie
        szukac chętnych przez forum???To gratuluję.Jeżeli tylko pojawi się post kogoś
        zainteresowanego projektem indywidualnym zarzucani są postami z ofertami.Wątki
        o gotowcach zaś są po prostu bombardowane. Smieszni jesteście.
        Szukam gotowca nauczona doświadczeniem moich 2 znajomych ,którzy budowali w
        ciągu ostatnich 6 lat.Oczywiście rzucili się na architekta ,kupa kasy
        zgarnięta, a teraz obie rodziny szczerze mi to odradzają.A swoich architektów
        najchetniej powiesili by za jaja.Ciekawe dlaczego???
        Drogie mądrale-nie potraficie nawet sklecić zdania po polsku i bez błędu ,a co
        dopiero zaprojektować dom..Dzięki za takich fachowców .Ciekawe dlaczego nawet
        tu próbujecie złapać naiwnych na swoje usługi.Ciuś,ciuś.
        • obly Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy 04.10.06, 17:08
          ja nikogo nie łapię na usługi wpadam tutaj sie rozerwać jeno
          a ty dajesz mnóstwo rozrywki
          w sensie nie obrazaj sięale to co napisałaś to jest mega bzdura
          podobny do tekstu:
          projekt typowy pałacu kultury i nauki

stad żarty ale no cóż..
          • Gość: chwilowo Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: 82.160.108.* 04.10.06, 17:17
            Witam
            W byłym ZSRR pałace to były projekty typowe :D
            Albo chociaż robiły wrażenie typowych :D
            Co do dworku: pod Warszawą działa firma pt Dworek Polski, mają nawet stronę
            www. Ale jeśli chodzi o ich działania na niwie szeroko (bardzo szeroko, bo to
            raczej kicz, niźli architektura) pojętej architektury, czy budownictwa, wyniki
            maja co najwyżej mierne.
            Pozdrowienia dla tych, co mają poczucie humoru.
    • Gość: gość Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 11:28
      hm - to żart?
      • Gość: mif Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 12:22
        „Wśród takich pól przed laty nad brzegiem ruczaju
        Na pagórku niewielkim , we brzozowym gaju
        Stał dwór szlachecki , z drzewa, lecz podmurowany
        Świeciły się z daleka pobielane ściany
        Tym bielsze, że odbite od ciemnej zieleni
        Topoli, co go bronią od wiatrów jesieni
        Dom mieszkalny niewielki, lecz zewsząd chędogi,
        I stodołę miał wielką, i przy niej trzy stogi
        Użytku co pod strzechą zmieścić się nie może
        Widać że okolica obfita we zborze,”

Czyli trzeba zacząć od działki, a nie od dupy strony, czyli projektu gotowca.
        Choć można i tak:
        .......................................................
        „Europa z perspektywy polskiego gościńca”

„Wśród takich pól przed laty, nad brzegiem ruczaju,

Na pagórku niewielkim, we brzozowym gaju,

Stał dwór szlachecki, z drzewa, lecz podmurowany;

Świeciły się z daleka pobielane ściany.

Brama na wciąż otwarta przechodniom ogłasza,

Że gościnna i wszystkich w gościnę zaprasza.”

Tuż przed bramą biegnie gościniec żwirowany

Ze stron obu czerwonym kwieciem wysadzany.

Właśnie stukonną bryką zajechał młody panek

I obiegłszy dziedziniec zawrócił przed ganek.

A we drzwiach rozwartych kochany ojciec stoi,

Lecz cóż! Własnego syna przywitać się boi!

Panicz bowiem z ganku ogląda okolicę,

Odziany w modny fraczek wspomina stolicę.

Tam bowiem nauki przez lat kilka pobierał

I szybko europejskich zwyczajów nabierał.

Oparłszy się więc teraz o swej bryki maskę

Popijał coca-colę i głaskał kolaskę.

Spostrzegłszy we drzwiach ojca, nieco już starego

Panicz krzyknął „Hi father!” i podbiegł do niego.

Uścisnęli swe ręce oficjalnie bardzo,

Po czym weszli do domu, obiadem nie gardząc.

Po południu, gdy pora rozmawiać przy winie,

Poszli ojciec z synem przejść się na gościniec.

Stanęli i oczy swe zwróciwszy na zachód,

Ujrzeli w oddali szereg szklanych gmachów.

Wśród gwiazd na nieboskłonie migocą neony:

McDonald’s, Sheraton, Aquapark oraz Sony.

Schabowego, kapuchę, pierożki, oscypki

Zastępuje „fast-food” to znaczy „obiad szybki”.

Nagle, O la Boga! Owoce i jarzyny!

Ziemniaki-mutanty, sklonowane cytryny...

Ojcu twarz bieleje, oczy z orbit wychodzą,

A tu zastępy euro z zachodu nadchodzą.

Biednego złotego niemiłosiernie gnębią,

Bo teraz one rządzić w naszym kraju będą!

Stary na nogach się słania, w głowie mu się kręci.

Mówi: „żyć w tej Europie wcale nie mam chęci!”

„Śniliście o tem gdyście w innych czasach żyli,”

- Powie na te słowa syn – „o toście walczyli.”

Martyna Buszko
        www.dona.krakow.pl/sejm.htm
        • kamilla29 Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy 04.10.06, 12:27
          :-)) , we brzozowym gaju
          Stał dwór szlachecki , z drzewa, lecz podmurowany
          Świeciły się z daleka pobielane ściany
          Tym bielsze, że odbite od ciemnej zieleni
          Topoli, co go bronią od wiatrów jesieni
          Dom mieszkalny niewielki, lecz zewsząd chędogi,
          I stodołę miał wielką, i przy niej trzy stogi
          Użytku co pod strzechą zmieścić się nie może
          Widać że okolica obfita we zborze,”

Czyli trzeba zacząć od działki, a nie od dupy strony, czyli projektu gotowca.

Brawo za chociaż jedną sensowną odpowiedz.

Moja działka: 3 hektary pola pod lasem :-))
          • Gość: mif Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 20:39
            Mickiewicz wyraźnie pisze o brzozach i topoli. A co to za las?

"I widać z liczby kopic, co wzdłuż i wszerz smugów,
            Świecą gęsto, jak gwiazdy. Widać z liczby pługów,
            Orzących łany ogromne ugoru,
            Czarnoziemne, zapewne należne do dworu."

Czy i ten warunek jest spełniony?
    • Gość: Tadeusz Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 12:53
      Poszukaj w "Katalog domów drewnianych"
    • Gość: masuj_bobra Re: "Pan Tadeusz"-dworek ziemiański-pomocyyyyyyyy IP: *.nyc.res.rr.com 14.10.06, 12:46
      zgapa.pl/data_pictures/architektura/slide0006_image014.jpg
      zgapa.pl/data_files/referat_5.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka