Dodaj do ulubionych

Trudny wybór LCD

02.10.05, 20:24
Witam
Noszę się z zamiarem zakupu TV LCD i mam tradycyjne już pytanie do fachowców
i bywalców tego forum , co wybrać. Biorąc pod uwagę następujące dane :
1. odległość od ekranu 3,5 - 4m
2. sygnał z ant.sat. (Cyfra+)
3. oglądam 80% tv a 20% dvd
4. mój budżet to 6000 zł
Obserwuj wątek
    • Gość: locoloco Re: Trudny wybór LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 03:31
      witam
      w tej klasie cenowej sięgnij po
      Plazma Samsunga D5S
      Plazma Panasonic 42 PA 50 - 6950 zł
      Plazma LG 42PX 3
      ale dokładnie w Twój Budżet pasuje do Plazmy Samsunga 42V 4 s,
      LCD JVC 32 A 60, Panasonic 32 LX 50, Sharp 32 P 50

Ale najlepszym wyborem -tylko musisz dorzucic 400 zł
      JVC 32 S 60 za 6399 zł
      pozdrawiam
    • villac Re: Trudny wybór LCD 03.10.05, 16:40
      W przypadku odbiorników TV i monitorów innych niż kineskopowe, nie ma znaczenia
      odległość z jakiej będziesz oglądał, możesz tkwić twarzą w ekranie, nie ma to
      żadnego znaczenia. Przy kineskopowych (i to starego typu) które "siekły"
      różnorakim promieniowaniem istotne było, żeby nie oglądać ze zbyt bliskiej
      odległości właśnie ze względu na owe promienie. Przy wszystkich innych nie
      występuje zjawisko promieniowania.
      • Gość: Kornik Re: Trudny wybór LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 19:26
        > W przypadku odbiorników TV i monitorów innych niż kineskopowe, nie ma
        znaczenia
        > odległość z jakiej będziesz oglądał, możesz tkwić twarzą w ekranie, nie ma to
        > żadnego znaczenia.
        Ma zasadnicze znaczenie.I nie chodzi tu bynajmniej o promieniowanie, ale o
        jakość obrazu. Jak usiądziesz 1,5 metra od słabego ale dużego telewizora
        podłączonego do słabej anteny to zobaczysz przede wszystkim wszystkie
        niedoskonałości obrazu (m.in. to, że obraz składa się z wielu poziomych
        pasków). Jak w to samo miejsce postawisz wysokiej klasy TV podłączony do DVD to
        obraz będzie "żyleta". I dlatego ważna jest odległość od TV, zwłaszcza przy
        dużych ekranach.
        • villac Re: Trudny wybór LCD 04.10.05, 19:04
          Chyba niezbyt dokładnie czytasz posty (w tym mój) o jakich poziomych paskach
          piszesz? cały czas mowa jest o TV LCD .....
          • Gość: Kornik Re: Trudny wybór LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 07:35
            Obraz telewizyjny składa się z ok. 600 linii. Jak usiądziesz blisko dużego
            telewizora, to je zobaczysz.
            > Chyba niezbyt dokładnie czytasz posty
            Obawiam się, że to dotyczy raczej ciebie. Napisałem że zobaczysz cyt."wszystkie
            niedoskonałości obrazu", te linie są tylko jedną z nich. Jest jeszcze np
            smużenie, które jest typową przypadłością LCD.
            • Gość: villac Re: Trudny wybór LCD IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 05.10.05, 15:07
              kornik - apeluję do Ciebie zastanów się jeszcze raz: O JAKICH LINIACH POZIOMYCH
              PISZESZ W PRZYPADKU TELEWIZORA LCD ??
    • gaja24 Re: Trudny wybór LCD 03.10.05, 22:32
      Słuchajcie ja równiez planuję zakup telewizora LCD. Zastanawiam sie nad 26 lub
      32 cale. Na oku mam samsunga, philipsa, panasonica. Podoba mi się ostatni model
      Grundika - ten z szybą z przodu, niemniej jednak parametry ma trochę słabsze
      niz pozostałe.
      Co o tym myślicie?
      • Gość: locoloco Re: Trudny wybór LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 00:56
        kazdy przypadek jest indywidualny
        gaja 24- musisz podać warunki
        jak kolega powyżej.
        Wiele LCD ma slaby czas reakcji i smuzenie przy słabym sygnale jest wkurzające
        Wyglad zewnetrzny nie jest głównym kryterium wyboru.
        Bardzo ważne
        jaki sygnał?
        jaka odległość od ekranu ?
        jaka kasa ?
        Jeśli odpowiada Ci jakość - kupuj.
        Ale za te same pieniądze możesz kupić telewizor który bedzie grał znacznie
        lepiej.
        pozdrawiam
        • gaja24 Re: Trudny wybór LCD 04.10.05, 13:49
          do tej pory porównywałam takie parametry jak jasność, kontrast , czas reskcji.
          Na zakup mam zamiar przeznaczyć nie więcej jak 5 tys.
          Poza tym LCD Philips i Grundig mają np. HD ready, co wydaje mi sie istotne, tym
          bardziej, że telewizora nie kupuje się na 2, 3 lata, ale na znacznie dłużej.
          Jakie jeszce parametry wpływają na jakość sygnału i generalnie odbiór?
          • Gość: ks Re: Trudny wybór LCD IP: *.such.nat.hnet.pl 04.10.05, 21:05
            Parametry to nie wszystko musisz zobaczyć jak dany telewizor gra naprawdę. Jak
            radzi sobie z np. słabym sygnałem itp. Parametrów wpływajacych na sygnał jest
            bardzo dużo i większość się często nie podaje.
            • Gość: locoloco Re: Trudny wybór LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 01:23
              zdecydowanie - Racja
              Liczac cena do jakosci - w tej klasie cenowej , zostaje tylko Samsung

Ale jeśli ciut dorzucisz , masz lepszego - Sharpa, Panasonca, JVC, Philipsa ,
              Sony
              Ważne w przypadku ostrego słonca , jaka matryca i jaka odbudowa.
              Jaki ma stojak - obrotowy i uchylny , Jakie ma złącza i ile, jaki ma procesor ,
              jaka ma różnicę barw przy HDTV , jakie sterowanie kolorami i podświetleniem
              matrycy,gdzie znajdują się złącza w przypadku powieszenia na ścianie.
              Jaki pobór mocy - i wiele innych.
              pozdrawiam
              • gaja24 Re: Trudny wybór LCD 05.10.05, 13:36
                O rany nie wiedziałam, że będzie to takie trudne.
                • Gość: locoloco Re: Trudny wybór LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 01:11
                  najlepiej zamów pokaz do domu
                  Bez analizy spacjalistycznej sprawdź trzy telewizory we własnyn domu z własnego
                  sygnału.
                  wybierz takie które Ci najlepiej leżą albo takie które maja najlepsze notowania.
                  daj odpowiedzi na pytania - to wyjdzie który telewizor najlepiej będzie się
                  extra sprawował u Ciebie w domu .
                  To tak jak u krawca . Ja dobrze wymierzy - to ubranko leży jak ulał.
                  pozdrawiam
                  • gaja24 Re: Trudny wybór LCD 09.10.05, 21:48
                    Ostatnio byłam w sklepie i wybrałam sobie 2 modele. Panasonic i Samsung 26
                    cali. W sumie zdecydowałabym sie na samsunga (LE 26R51B lub LE 26 M 51 B) nie
                    ukrywam, że ze względu na cenę, ale panasonic ma tzw. filtr grzebieniowy 3D.
                    Słyszałam , że ma to wpływ na jakość obrazu. Co o tym myślicie? czy funkcje
                    obrazu tj. 14:9, 4:3, autodopasowanie obrazu do ekranu sa przydatne? Dlatego
                    tez im więcej sie zastanawiam, tym bardziej przychylam sie do Panasonica - TX
                    26 LX 50 lub TX 26 LX 500?
                    Będę bardzo wdzięczna za każdą wypowiedź.
                    • Gość: locoloco Re: Trudny wybór LCD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 01:03
                      Samsunga ma więcej ostrości , Panasonic ma więcej szczegółow
                      Licząc ,że nowe niższe ceny podniosły znacznie atakcyjność tych modeli.
                      Panasonic daje sobie też doskonale radę z kablówką
                      spawdź tylko ceny na infolinii
                      pozdrawiam
    • gaja24 Re: Trudny wybór LCD 17.10.05, 12:16
      Chba sie zdecydowałam, tzn. ograniczyłam sie do 2 modeli. Panasonic TX-26LX500
      lub Philips 26PF5320. Który lepszy??? Możecie mi wyjasnić łopatologicznie czym
      różnią sie telewizory LCD z HD Ready od telewizorów LCD cyfrowych, np. Philipsy
      maja taką ofertę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka