Dodaj do ulubionych

notebook dla architekta

28.02.07, 19:37
noszę sie z zamiarem kupna botebooka. potrzebuję taki, który bedzie miał
bardzo dobry monitor, duży, jasny, dobrze odzwierciedlający kolory. No i
szybki, obsługujący programy typu CAD i graficzne. co polecacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxl Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:47
      archiarchi napisała:

> noszę sie z zamiarem kupna botebooka. potrzebuję taki, który bedzie miał
      > bardzo dobry monitor, duży, jasny, dobrze odzwierciedlający kolory. No i
      > szybki, obsługujący programy typu CAD i graficzne. co polecacie?

Z "rozmachem" zabierasz się do sprawy :)
      Jak zaczniesz szukać odpowiedniego "botebooka", to mina Ci trachę zapewne nieco
      zrzednie :) :

Wymagania systemowe dotyczące programu AutoCAD 2007 dla użytkowników
      korzystających z nowych funkcji projektowania koncepcyjnego:

Procesor Intel® 3,0 GHz lub szybszy
      System operacyjny Windows XP Professional (z dodatkiem SP2)
      Co najmniej 2 GB pamięci operacyjnej
      2 GB wolnego miejsca na dysku, oprócz miejsca wymaganego podczas instalacji
      Karta graficzna VGA obsługująca rozdzielczość 1280 x 1024 w trybie 32-bitowym
      (true color)
      Karta graficzna z co najmniej 128 MB pamięci, obsługująca standard OpenGL.
      • archiarchi Re: notebook dla architekta 28.02.07, 19:59
        no oczywiscie chodziło mi o notebooka, a nie botebooka.. literówka..

nie pomogłeś mi. tyle to ja wiem. potrzebuję rady użytkowników. każdy notebook
        jest inny. a ja mam kłopot z wyborem.
        • Gość: xxl Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:47
          archiarchi napisała:
          > nie pomogłeś mi. tyle to ja wiem.

hmmm .. napewno ?
          Notebooki z takimi parametrami, jakie wymieniłem, kosztują: no właśnie ..
          wiesz ?
          Stacjonarny z takimi samymi jest mniej więcej 3-krotnie tańszy, a bez dużego
          monitora, odpowiedniej karty graficznej,...itd. - To raczej "kicha".
          Notebook, owszem, ewentualnie, ale dodatkowo :)
          • Gość: S'Kubana Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:17
            3 krotnie droższy potrafię policzyć, ale 3-krotnie tańszy ? Jak pomnożyć
            wartość dodatnią x 3 żeby była mniejsza kwota od wyjściowej ? ;)))
            • halmak Re: notebook dla architekta 28.02.07, 22:33
              Powiedz mu ze gledzi to sie zawstydzi. No powiedz mu.
              • Gość: autor skubana - powiedz halmakowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 06:37
                skubana - powiedz halmakowi ze gledzi
                spłynie po nim jak po kaczce
                o nie halmako-galax napizalby ,,po kadzdze"
          • evonka Re: notebook dla architekta 01.03.07, 09:08
            słuchaj, ale ja sie nie pytałam ktory jest tańszy i ktory lepszy czy
            stacjonarny czy notebook, bo potrzebuję notebook i tyle. nie wazne czy jako
            dodatkowy czy główny sprzęt. dla mnie oba muszą byc dobre i sprawdzac sie w
            warunkach dla ktorych są przeznaczone.
            • Gość: xxl Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 10:30

Procesor Intel® 3,0 GHz lub szybszy
              System operacyjny Windows XP Professional (z dodatkiem SP2)
              Co najmniej 2 GB pamięci operacyjnej
              2 GB wolnego miejsca na dysku, oprócz miejsca wymaganego podczas instalacji
              Karta graficzna VGA obsługująca rozdzielczość 1280 x 1024 w trybie 32-bitowym
              (true color)
              dodam jeszcze: monitor min. 19, a lepiej 21, 22, albo 24 cale

mówi Ci to coś ?
              Karta graficzna z co najmniej 128 MB pamięci, obsługująca standard OpenGL
              • archiarchi uparty jesteś strasznie 01.03.07, 19:25
                z tymi twoimi wytycznymi...
                jak pisałam: tyle to ja wiem.

jeśłi nie mozesz polecić mi żadnego konkretnego notebooka, to nie powtarzaj juz
                tych wytycznych, naprawdę.. ja to wiem. serio. potrzebuję rad uzytkowników.
                zadowolonych.
    • Gość: SQR Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:13
      Ja od pół roku używam Della Precision ze stacją dokującą
      i 21" monitorem stacjonarnym - jestem zadowolony.
      O odwzorowaniu kolorów w notebooku zapomnij - panele TFT,
      nie są wiarygodne.
    • wojtek33 Re: notebook dla architekta 01.03.07, 15:31
      Te spełniające podane przez kogoś wyżej wymagania zaczynają się od 13500 PLN. Za
      tyle kupisz bardzo dobry stacjonarny z 21" CRT, przyzwoitego notebooka na
      wyjazdy i jeszcze zostanie na golfa II na dojazd do klienta.
      • archiarchi Re: notebook dla architekta 01.03.07, 19:29
        ale ja mam stacjonarny!!!
        ludzie, czytajcie o co mi chodzi.. nie o to, żeby mi ktoś doradzał co lepsze:
        stacjonarny czy notebook. bo ja wiem. potrzebuje notebooka do pracy pod gruszą,
        w mojej letniej pracowni od czasu do czasu. nie wazne ile kosztuje, wazne, zeby
        Cad i Photoshop działały na nim szybko i sprawnie...
        • Gość: mif Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:43
          > stacjonarny czy notebook. bo ja wiem. potrzebuje notebooka do pracy pod gruszą

Przedłużacz jest zdecydowanie tańszy :)
          • utalia Re: notebook dla architekta 02.03.07, 08:33
            no a kto Wam powiedzial, ze ten noetbook ma byc tani? Najwyrzniej zalozyciel
            watku ma kase na taki sprzet i chce ja na to przeznaczyc. Zazdrosni jestescie,
            ze bedzie mial cos takiego???? Czy nie mozecie przebolec, ze nie macie takiego
            sprzetu i nie mozecie nic konkretnego polecic?
    • Gość: lekko tak nie żal nam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 08:44
      nie żal nam, raczej życzymy koledze (i sobie), aby z własnej pracy mógł sobie
      kupić najlepszy sprzęt, bo takiego wszyscy potrzebujemy (i dlatego nie chcemy
      robic projektów za pól darmo),aby mógł tez kupować legalne programy i aby na
      tym forum normalnie dyskutowało się (również o architekturze :))))))))))))))))))
      • Gość: pekar Re: nie żal nam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:44
        Gdyby szanowna autorka wątku / tudzież szanowna Utalia / miały chociaż odrobinę
        wyobraźni i miały chociaż elementarne pojęcie o notebookach to wiedziałyby, że
        nie ma notebooków z odpowiedniej wielkości ekranami. Z założenia notebook
        jest ... Podobnie jest np. z odwzorowaniem kolorów. O innych sprawach nie
        wspomnę. Została na to wyraźnie zwrócona uwaga przez poprzedników.
        Jeżeli natomiast szanowna autorka wątku chce się zadowolić półśrodkami i bawić
        się komputerem pod gruszą to może sobie kupić notebooka takiego jakiego chce -
        pierwszego lepszego, ale będzie to tylko i wyłącznie "zabawa pod gruszą" -
        lepsza lub gorsza - nic więcej.
        • archiarchi ależ kolego 02.03.07, 10:51
          pracuję na stacjonarnym 19 calowym monitorze, ktory mi wystarcza. potrzebuję
          sprzet na wyjazdy, zeby nie zabierac ze soba całego biura, ale jedynie
          komputer, ktory otworzę klientowi w ciagu sekundy, a nie będę mowic: zaraz,
          zaraz, ja tu popodłaczam kabelki, i zaraz wszystko bedzie gotowe do ogladania
          na moim wypaśnym stacjonarnym superkomputerze..." ;-))
          nie wiem dlaczego pracę na świerzym powietrzu określasz jako "zabawę".. i
          dlaczego radzisz mi pierwszy lepszy sprzęt.. jeśli nie mozesz pomóc
          merytorycznie to, proszę, nie oceniaj moich potrzeb, bo niczego to nie wnosi.
          • Gość: pekar Re: ależ kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:06
            archiarchi napisała:
            jeśli nie mozesz pomóc merytorycznie

Szanowna Koleżanko,
            poszukaj sobie notebooka, który spełnia tylko dwa parametry :
            Ma procesor min.3GHz oraz min.2GB RAM.
            O ekranie ( jego wielkości ) już nie wspomnę.
            www.google.pl/search?hl=pl&q=Notebook+3GHz+2GB+RAM&btnG=Szukaj&lr=
            Jak się zapewne zorientujesz nie jest to - wbrew pozorom - taka prosta sprawa.
            A inne rozwiązania są półśrodkami - oczywiście na które możesz się zdecydować.
            • archiarchi konkrety użytkownika 02.03.07, 11:10
              tego potrzebuję. opinii użytkowników. ja mam selekcję zrobioną wedle własnych
              potrzeb. notebooków, ktore mogłabym zakupić jest kilkanaście. dlatego
              potrzebuję porady. jak sie sprawdzaja konkretne modele w praktyce. i tyle.
              jeśli nie jesteś uzytkownikiem notebooka to naprawdę niewiele mozesz mi
              pomóc...
              • Gość: pekar Re: konkrety użytkownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:16
                archiarchi napisała:
                ja mam selekcję ... ktore mogłabym zakupić jest kilkanaście ...

Wątpię,
                ale to tylko i wyłącznie Twoja sprawa.
                Życzę dokonania właściwego wyboru.
                Dalszą dyskusję uważam za bezprzedmiotową.
                • archiarchi Re: konkrety użytkownika 02.03.07, 11:24
                  oczywiscie, ze moja sprawa. bo to ja będę użytkownikiem notebooka.

> Wątpię.
                  szkoda, że wydaje Ci sie, ze czegoś nie ma, jesli o tym nie wiesz.. ale to też
                  tylko i wyłacznie twoja sprawa..

peace!:-)
          • Gość: mif Re: ależ kolego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:45
            > sprzet na wyjazdy, zeby nie zabierac ze soba całego biura, ale jedynie
            > komputer, ktory otworzę klientowi w ciagu sekundy,

Jest różnica między gruszką i klientem :)
      • archiarchi a propos.. 02.03.07, 10:47
        kolezanką jestem.. ;-)
        no i nie wyobrażam sobie pracy na "nielegalu"...

szkoda, że nie ma tu nikogo kto korzysta z notebooka... muszę polegać na swoim
        przeczuciu chyba i organoleptycznie jedynie ocenic komfort pracy na notebooku
        robiac selekcje spośród dostępnych w salonach komputerowych..
        • Gość: zyczliwy Re: a propos.. IP: 62.29.174.* 02.03.07, 11:41
          archiarchi napisała:
          > szkoda, że nie ma tu nikogo kto korzysta z notebooka...
          A zastanowiłas sie dlaczego? Jak juz odpowiesz sobie na to pytanie, to stanie
          sie jasne, ze poza parametrami, ktore ci tu juz ktos dwukrotnie podawal (a,
          ktore tak lekcewazaco zbywalas), nie uslyszysz zadnej innej porady. Wiec
          moze "skoro juz sama wiesz" (a stale to powtarzasz), kup sobie tego wymazonego
          nubuka, zainstaluj w nim co tam powinnas i jedz do klienta. Na pewno wzrosnie
          Twoj prestiz jak otworzysz przy nim to wypasione cacko z ogromnym ekranem i
          naturalnymi kolorami.
          A na drugi raz, nie pytaj, skoro sama wiesz lepiej. A jesli nie wiesz, to nie
          szpanuj swoja wiedza.
          • archiarchi dziwne, ale 02.03.07, 11:50
            otrzymałam odpowiedzi na skrzynkę. napisały do mnie osoby, któe korzystają z
            notebooka w swojej pracy. napisały o plusach i minusach pracy na konkretnych
            urzadzenich. nikt mnie nie oceniał, nie pouczał... po prostu, kolego życzliwy,
            dla tych osób i dla mnie notebook to żaden szpan. urządzenie jak każde inne. na
            Tobie jednak robi wciąż jakieś niesamowite wrażenie, bo piszesz jakbys miał
            jakiś kompleks..

dziękuję za porady i odpowiedzi wszystkim tym, którym sie chciało.
            • Gość: zyczliwy Re: dziwne, ale IP: 62.29.174.* 02.03.07, 13:15
              archiarchi napisała:
              > otrzymałam odpowiedzi na skrzynkę. napisały do mnie osoby, któe korzystają z
              > notebooka w swojej pracy. napisały o plusach i minusach pracy na konkretnych
              > urzadzenich.
              Ehe. To z pewnoscia byly tlumy. Czytania na pare godzin. Ale niewazne.
              archiarchi napisała:
              > na Tobie jednak robi wciąż jakieś niesamowite wrażenie, bo piszesz jakbys
              > miał jakiś kompleks..
              Pisze jak czlowiek, ktory nie cierpi takiego zachowania jak Twoje. Zadajesz
              pytanie na forum, a pozniej sie wymadrzasz. I do tego pouczasz tych, ktorzy Ci
              odpowiadaja. Albo czegos wiesz albo nie. Zdecyduj sie.
              • archiarchi Re: dziwne, ale 02.03.07, 13:33
                a ja niecierpie jak sie mi wmawia intencje, jakich nie mam.
                wiem czego potrzebuję. pisałam juz o tym. notebook wyjazdowy. pod gruszke i do
                klienta. taki, na którym mozna pracować w CADzie i Photoshopie. wszystko. mam
                swoje typy, ale pytałam o porady użytkowników. otrzymałam sugestie, zeby się
                zastanowić jakie brednie wygaduję, ze taki notebook to kit i wogóle pewnie chcę
                go dla szpanu(twój komentarz)... nie pomogeś mi, a jedynie nagadałeś.
    • Gość: lekko tak Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:36
      bywa ze pracuję tez na notebooku z dużym monitorem oczywiście,(- ten z notbooka
      zawsze za mały) ale wolę stacjonarny-,kwestia przyzwyczajenia czy co ?
      teraz mam Fujitsu 2 latka, ale na pewno bywają ciekawsze opcje
    • Gość: autor Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:34
      archiarchi
      pamietasz ?
      własne słowa?

...,,nie trzeba od razu zamawiać
      sobie super-trendi projektanta, który bierze 400zł/h konsultacji, żeby zrobił
      wnętrze, któym będą zachwycać się znajomi. nie o to chodzi chyba...

na kiego grzyba ci lapcok za 150 koła i legal program?
      chcesz świrować ,,super-trendi projektanta"

jak ktos kiedys napisał : ,,nie o to chodzi "
      • archiarchi o, mamooo.... 02.03.07, 13:41
        chciało Ci sie wyszukiwać moje wypowiedzi, żeby sie do czegoś przypiąć??
        gratuluję hobby..
        ale nie rozumiem co ma piernik do wiatraka? ale moze zechcesz mi wyjasnic, na
        pewno bedzie niezwykle ciekawie..
      • pianazludzen Re: notebook dla architekta 02.03.07, 19:27
        > na kiego grzyba ci lapcok za 150 koła i legal program?

z tego co zrozumialam to archiarchi ma swoja pracownie, w tym kontekscie nie
        rozumem twojego pytania, po co jej legal program, bo to chyba oczywiste.
    • Gość: SQR Re: notebook dla architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:52
      Prosze sobie skonfigurować i skończyć temat:
      commerce.euro.dell.com/dellstore/config/frameset.asp?c=603&n=324&b=68084&m=pln&l=pl&s=plbsd&store=plbsd&sbc=plpadprecn&v=d
      • wojtek33 Re: notebook dla architekta 02.03.07, 22:30
        Gość portalu: SQR napisał(a):

> Prosze sobie skonfigurować i skończyć temat:
        > <a
        href="commerce.euro.dell.com/dellstore/config/frameset.asp?c=603&n=324&b=68084&m=pln&l=pl&s=plbsd&store=plbsd&sbc=plpadprecn&v=d"
        target="_blank">commerce.euro.dell.com/dellstore/config/frameset.asp?c=603&n=324&b=68084&m=pln&l=pl&s=plbsd&store=plbsd&sbc=plpadprecn&v=d</a>

Dokładnie na podstawie tego modelu wyliczyłem te 13 500 PLN ;-) A wiesz ile on
        waży? Trzeba się trochę naszukać, ale podają, że od 3,9 kg w podstawowej
        konfiguracji. Czasu pracy na bateriach nie znalazłem, ale obstawiam 80 minut,
        może na początku trochę dłużej, ale niewiele jeśli będzie pokazywać klientom
        wizualizacje 3D. A najlepszy laptop jakiego miałem miał 12" calowy ekran, 1,5 cm
        grubości po zamknięciu i wagę 1,3 kg
    • pianazludzen moj notebook 02.03.07, 19:24
      czesc

ja co prawda studiuje, ale rowniez intensywnie eksploatuje mojego notebooka.
      software, jakiego glownie uzywam, to photoshop, illustrator, indesign i
      microstation.

w tym semestrze robilam projekt w katedrze städtebau und regionalplanung, wiec
      dane ktore musialam opracowywac to byly ogromne masterplany, o wadze
      kilkudziesieciu mega (w przyplywie weny udalo mi sie stowrzyc psdka prawie
      jednogigowego hihi ale pryznam sie ze moj komputer tego nie zedizierzyl, choc
      trzeba przyznac, po 15 minutach otworzyl i zapisal zmiany:)) ).

jesli chcesz zeby twoj laptop byl do zabrania "w droge" to nie wiem czy ma sens
      branie takiego z wielkim ekranem. ja mam 15 cali i jak sie musialam tarabanic
      codziennie z tym ciezarem to zalowalam ze nie mam malutkiego 13 lub mniej
      calowego cacka...

nie polece ci konkretnego modelu, bo one sie bylskawicznie zmieniaja, powiem ci
      ogolnie co moja Toshiba w sobie ma:

- procesor core duo T2050 z zegarem 1,6 GHZ
      - 1Giga RAM
      - Karte graficzna niezintegrowana ATI Mobility Radeon x1400 z 128 MB swojej
      pamieci
      - dysk chyba z 100 GB ale to zawsze mozna zmienic.

jak powiedzialam, przy takich parametrach dawal sobie rade z danymi o wadze,
      ktora wspominalam wczesniej.
    • pianazludzen Re: notebook dla architekta 02.03.07, 19:56
      aha, apropos konkretnyhc firm, to slyszalam ze acer ma tendenje do lamania sie
      zawiasow. w hapeku nie podoba mi sie ze glosniki sa z przodu, muzyka pada tak
      bez sensu prosto na ciebie. moja toshiba ma fajne to, ze glosnosc reguluje sie
      pokretlem a nie przyciskami, uwazam to za wygodniejsze rozwiazanie. niby nie
      jest to tak istotne dla architekta;) ale zakladam ze bedzesz tez sobie muzy
      sluchac od czasu do czasu, warto zwrocic uwage na takie trywialne szczegoly:)
      • halmak Re: notebook dla architekta 02.03.07, 23:46
        autorowe brudy zostaly usuniete - amen!
        • Gość: autor spokUj galax IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 07:47
          tfuj spokuj tesz usunięto

a z kad ty sie pisac uczyłes

spokuj
          ale jaja
          jaki arcitek

spokuj
          • Gość: Kielski Re: spokUj galax IP: *.bchsia.telus.net 03.03.07, 19:46
            autor, forum jezyka polskiego kilka separatek dalej. sam robisz bledy od ktorych
            oczy bola a pouczasz innych. naucz sie pisac poprawnie a dopiero potem pouczaj
            innych. Ja rozumiem ze trudno bylo pogodzic pasanie gesi z nauka, no ale troche
            wysilku dac z siebie mozna. nic sie nie martw, niedlugo przeniosa cie z sali
            architektow do sali napoleona, tam ci rozum troche odpocznie. Moze nawet dadza
            ci do poogladania ksiazeczke z laptopami, he he!
            • Gość: autor Re: spokUj galax IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 20:28
              galaxy
              daj jeden przykład tego o czym mówisz

JEDEN

ALBO NIC NIE GADAJ
              • domgalaxy Re: spokUj galax 06.03.07, 19:58
                przyklad tego co mowie? a zkond ty wiesz co ja muwie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka