miroda 30.04.03, 12:21 Gdzie, na jakich wydziałach i uczelniach, jakie przedmioty są najbardziej akcentowane, czy są ciekawe czy nie, czego wam brakuje, co zmienić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukaszbandi Re: Studia 04.05.03, 23:25 Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, kierunek gosp. przest. Od końca września dowiem się co się pod tym kryje. Odpowiedz Link Zgłoś
meenzer Re: Studia 06.05.03, 19:13 4 maja jesteś pewny że się dostaniesz ? Pozdrawiam To narazie jest tu nas dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszbandi Re: Studia 07.05.03, 07:39 Jestem na 2 roku AE w Poznaniu i dopiero teraz wybieraliśmy kierunki i specjalizacje, które zaczniemy od 3 roku (wystarczy zdać sesje). Dziś w SKN Gospodarki Przestrzennej podam link i myślę, że ktoś się jeszcze tutaj pojawi. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwonajankowska Re: Studia 07.05.03, 12:24 aaa no juz sie wyjasnilo:) bo niektorzy kandydaci na AE mysla ze od I roku juz sa na tym co chcieli studiowac :)) hehe Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszbandi Re: Studia 07.05.03, 15:14 Wszystko na to wskazuje, wystarczy zaliczyć tą sesję. Stratując na AE wskazuje się jedynie swoje "preferencje", a przez pierwsze dwa lata każdy wydział robi swoje, masówka,że aż sie przykro robi. Na GP będę miał 20 osobową grupę i mam nadzieję, że będzie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia78 Re: Studia 07.05.03, 23:14 gospodarka przestrzenna jest na Uniwersytecie Warszawskim w ramach Centrum Studiów Regionalnych i lokalnych EUROREG, dwuletnie uzupełniające magisterskie. jest egamin pisemny i ustny. mogą tam zdawać osoby po kierunkach najogólniej mówiąc społeczno ekonomicznych. fajne studia, własnie koncze. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bartgol Re: Studia 05.04.04, 10:01 Jestem studentem III roku na Uniwersytecie w Poznaniu i powiem wam jedno o obijaniu się nie ma mowy trzeba ostro kuć i przykładać się do zajęć bo sporo, aż za duzo wymagają ale mimo wszystko polecam - proszę zwrócić szczególna uwagę na przedmiot : analiza przestrzenna bo trudno go zdać Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Studia 10.04.04, 17:34 analiza przestrzenna to jeden z moich ulubionyc przedmiotów był, no, ale ja to w ogóle dziwak i lubiłam wszystkie te przedmioty na które reszta roku klnęła, hihi Odpowiedz Link Zgłoś
richelieu_ Re: Studia 08.05.03, 22:00 miroda napisał: > Gdzie, na jakich wydziałach i uczelniach, jakie przedmioty są najbardziej > akcentowane, czy są ciekawe czy nie, czego wam brakuje, co zmienić ? No to tak - w Łodzi gospodarka jest na wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym więc nacisk nie bardzo wiadomo na co jest poożony, bo to i ekonomia i socjologia. Jednak chyba ekonomia. - w Olsztynie gospodarka jest na Wydziale Geodezji i Gospodarki Przestrzennej obok geodezji i kartografii. Kierunek więc zdaje się być mocno geograficzny. Więc jak ma się to do ekonomii i socjologii? - na UAM w Poznaniu (tu były tylko z AE w Poznaniu? czy mi się przywidziało?) gospodarka jest na Wydziale Nauk Geograficznych i Geologicznych obok geografii, ochrony środowiska i turystyki. Zasób programowy nie budzi więc wątpliwości. - na UW, jak napisała już jedna forumowiczka gospodarka jest w Centrum Stidiów Regionalnych (niewiele to mówi), ale na wstępnych trzeba zdać egzamin ze znajomości nauk społeznych, czyżby więc socjologia i politologia? pytanie do kończącej ten kierunek - na polibudzie we Wrocławiu gospodarka jest na Wydziale Architektury ze specjalnością planowanie przestrzenne. Mamy więc typowo projektowo-techniczny kierunek - na AE jest w Krakowie na Wydziale Finansów, - na SGGW na Międzywydziałowym Studium Gospodarki Przestrzennej nastawiona raczej na zagospodarowanie obszarów wiejskich z egzaminem z matmy i geografii - Akademia Rolnicza we Wrocławiu ( tylko konkurs śwadectw ) - są jeszcze 2 prywatne szkoły z gospodarką : w Białymstoku i w Szkole Wyższej Warszawskiej i wsio i bardzo piękne forum, sama myślę nad gospodarką przestrzenną jednak mieszkając w Gliwicach najbliżej mam do Wrocławia, najbardzie podoba mi się w Warszawie, a najlepiej byłoby gdyby było w Katowicach a tu ZONK, nie ma ;) i cały czas próbuję rozwiązać zagadkę czym gospodarka przestrzena jest, bo to i ekonomia i socjologia i geografia i architektura. jako prawie mgr geografii i licencjat socjologii pojęcie i to nie blade o tych 2 kierunkach mam, ale jeśli w geografii blisko było do gospodarki z takich przedmiotów jak geografia osadnictwa, geografia społeczna, analiza przestrzenna, to z socjologii poza naciąganą tematycznie socjologią miasta żadnych związków raczej nie widzę. Na ujotowskiej geografii plan zajęć jest bardzo elastyczny i tam można wybrać sobie wiele przedmiotów bardziej go gospodarki przestrzennej pasujące. na UŚ niestety to co podadzą trzeba zjeść i nie można wymienić na inne. Wrocławska gospodarka też jest interesująca z racji tego, że jest architektoniczna Odpowiedz Link Zgłoś
meenzer Re: Studia 09.05.03, 15:11 Dzięki za tą mini bazę danych i analizę. Widzę że nasze grono powoli się powiększa. Oby tak dalej. UAM Poznań WNGiG Odpowiedz Link Zgłoś
richelieu_ Re: Studia 09.05.03, 22:08 Bo to wszystko przez to, że za 4000 w Warszawie jest podyplomowa urbanistyka. I teraz opłaca się czy się nie opłaca. Nie tylko finansowo, ale i perspektywicznie. a za 3200 planowanie przestrzenne Odpowiedz Link Zgłoś
akozka Re: Studia 11.05.03, 19:03 richelieu_ napisała: > Bo to wszystko przez to, że za 4000 w Warszawie jest podyplomowa urbanistyka. > a za 3200 planowanie przestrzenne Powaznie tak to wyglada? Bo ja spotkalam sie z informacjami, ze sa dwa kierunki podyplomowej urbanistyki na Politechnice Warszawskiej, jedena 4400 a drugiza 3100. Moja kolezanka sie tam wybiera od pazdziernika i wlasnie takie dane otrzymala. Odpowiedz Link Zgłoś
akozka Re: Studia 11.05.03, 19:13 richelieu_ napisała: > No to tak > - w Łodzi gospodarka jest na wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym więc nacisk > nie bardzo wiadomo na co jest poożony, bo to i ekonomia i socjologia. Jednak > chyba ekonomia. Zdecydowanie ekonomiczne podejscie. Oprocz tego jest takze na geografi, jako specjalizacja licencjatu a potem magisterskie uzupelniajace. Koncze to w tym roku, wiec moge dosc duzo o tym powiedziec. Niestety zeby otrzymac uprawnienia urbanistyczne trzeba jeszcze skonczyc studia podyplomowe i miec 3 lata praktyki, wiec nie jestem pewna czy mozna to uznac za kierunek stricte planistyczny... > i cały czas próbuję rozwiązać zagadkę czym gospodarka przestrzena jest, bo to i > ekonomia i socjologia i geografia i architektura. jako prawie mgr geografii i > licencjat socjologii pojęcie i to nie blade o tych 2 kierunkach mam, ale jeśli > w geografii blisko było do gospodarki z takich przedmiotów jak geografia > osadnictwa, geografia społeczna, analiza przestrzenna, to z socjologii poza > naciąganą tematycznie socjologią miasta żadnych związków raczej nie widzę. Nie wiem jakie przedmioty dokladnie mialas na geografii, ale ja na swojej specjalizacji przerabialam raczej prawo przestrzenne, geografie uslug, statystyke i metody analiz planistycznych, prognozowanie, itp. A z przedmiotów przez Ciebie wspomnianych praktycznie wszystkie sa na kazdej geografii, a nie planistyce. Osobiscie, po 5 latach ukierunkowywania sie na planistyke moge powiedziec chyba, ze gospodarka przestrzenna to skrzyzowanie wielu dziedzin. Wlasciwie wszystko zalezy od spojzenia na nia. Bo mozna podchodzic do tego zarowno z punktu widzenia socjologii (planowanie z punktu widzenia ludzi), geografii (przestrzenne i takze "ludzkie"), ekonomii (kasa i zarzadzanie zasobami), geodezji (podzialy dzialek roznego rodzaju), prawa (przepisy), architektura (techniczne podejscie) i naprawde wielu innych. Przynajmniej nas na uczelni ucza, ze jest to kierunek interdyscyplinarny i nie mozna jednoznacznie okreslic pod co moze podpadac. Jak to ladnie ujal jeden z doktorow wykladajacych na moim kierunku - najlepszym zespolem planistycznym bylby zbior ludzi majacych pojecie o roznych dziedzinach i nie wchodzacych sobie za bardzo w droge. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia78 Re: Studia 12.05.03, 23:50 > - na UW, jak napisała już jedna forumowiczka gospodarka jest w Centrum Stidiów > Regionalnych (niewiele to mówi), "CSR i Lokalnych" a co mam dodać- tak się nazywa ta jednostka funkcjonująca w ramach UW. my z resztą juz kiedyś rozmawialiśmy tylko wtedy ja bylam pod nickiem "ma" chyba o geografii na UŚ. ja też skonczylam geografię, tylko na UW, a teraz koncze gp. gospodarka przestrzenna w tym instytucie -wszystkiego po trochu urbanistyki, planowania, samorządu, UE, bezpośrednich inwestycji zagr., geografii, ekonomii, socjologii, zarządzania, finansów lokalnych, moge jeszcze wymieniać troche, czy o to chodziło. studia są za darmo- bo to dzienne >ale na wstępnych trzeba zdać egzamin ze >znajomości nauk społeznych, czyżby więc socjologia i politologia? pytanie do > kończącej ten kierunek test jest inny co roku, zmienia sie jego formuła, jak ja zdawalam to był test około 40 pytań, w zeszlym roku bylo z 10, teraz nie wiem jak bedzie. tematyka ogólnej wiedzy o świecie współczesnym, samorząd, geografia, UE, polityka. pytania od powiedzmy" formy ochrony przyrody w POlsce, przez co to jest deflacja, do jakichs nazwisk, siedzib, itp. nie pamietam dokladnie... pozdrawiam w razie dalszych pytan chetnie odpowiem tylko nie wiem kiedy tu znow zajrze magda Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Studia 30.04.04, 06:06 O! No prosze, a w moich zamierzchlych czasach egzamin byl ustny, czasem w obcym jezyku, a tematyka zalezala od deklarowanych specjalnosci "klienta".... No, ale to bylo jakies 6 lat temu... Jak sie miewa moj ulubiony promotor - prof G.G? Pozdrawiam, S. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Studia 30.04.04, 06:10 Ach, zapomnialam sie zapytac jak sie sprawuja moi koledzy: Smetek i Karol? Dalej sa asystentami na wydziale? S. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Studia 30.04.04, 06:10 Ach, zapomnialam sie zapytac jak sie sprawuja moi koledzy: Smetek i Karol? Dalej sa asystentami na wydziale? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sabik Re: Studia 18.05.03, 21:55 Ja studiuje we Wroclawiu i poki co bardzo mi sie podoba. Jesli ktos ma lekko architektoniczne zaciecie, to polecam Wroclaw. Sporo rusunkow, projektow, mozna tez liznac samej architektury. Calkiem przyjemnie. Chyba kazdy moze znalezc cos dla siebie. Fakt jednak, ze mniej jest np. ekonomii, a wiecej urbanistyki. Wlasciwie, bardzo duzo urbanistyki. Pare 'zbednych' przedmiotow, wiele ciekawych i fajnych. Jesli jakies pytania by ktos mial, to smialo pisac. Pozdrawiam serdecznie Sabina Odpowiedz Link Zgłoś
droga2 Re: Studia 23.05.04, 12:19 A gdzie we Wrocławiu studiujesz? Na politechnice czy na AR. Ja za rok ide na studiach i myśle o politechnice (gospodarka przestrzenna oczywiście), jeśli tam studiujesz, to jak możesz (i wiesz) napisz ile jest średnio chętnych na jeden rok, i jak sie studiuje Odpowiedz Link Zgłoś