Dodaj do ulubionych

120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki koszt?

03.08.07, 19:03
niedługo odbieram mieszkanko 120m2 w stanie developerskim i totalnie nie mam
głowy od czego zacząć i jak to ma być wszystko wykończone, jakie mają być (i
czy w ogóle) sufity podwieszane, jakie okładziny na podłogach i ścianach,
jakie wnętrza kuchni i łazienek, itp itd.

Jestem z Wawy i jeden architekt zaproponował mi cenę 10,000 PLN za
zaprojektowanie wszystkiego w najdrobniejszych detalach, zwymiarowaniem,
podaniem materiałów wykończeniowych, sprzętów, etc. W cenie jedna (sic!)
wizyta w mieszkaniu.

Powiedzcie czy ta cena jest z kosmosu czy da się zdecydowanie taniej ?
Za miesiąc muszę dać plany ekipie wykończeniowej i jestem pod ścianą trochę.
Please help !

Obserwuj wątek
    • Gość: formo3 Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 19:43
      Taniej....? @#&%$!
      Praca polegająca na: "(...)zaprojektowanie wszystkiego w najdrobniejszych detalach, zwymiarowaniem,
      > podaniem materiałów wykończeniowych, sprzętów, etc.(...)" to u "porządnego" arhitekta koszt rzędu 200-300zł za m2. Czyli minimum za taki projekt to jakieś 20 000zł.
      Bierz go odrazu i całuj po rękach! Tylko pamiętaj aby nie mieć żadnej pretensji do niego jak coś nie wyjdzie...

ps. za ile kupilas/kupiles mieszkanie że nie stać cie na porzadny projekt? koszt wykonczenia 1m2 mieszkania dobrymi materiałami tzn. klepka, dobry gres, kuchnia i inne meble na zamówienie etc. to około 1000zł. Oczywiście możesz pojechać do Castoramy i kupic wszystko tam... (sory za ironie)
      • Gość: vincent Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 20:26
        www.favore.pl/search/?q=architekt&mp=0&loctype=0&pid=0&city=&addr=&dist=50&lat=&lon=&dj=0&where=0&lcost=&hcost=&unit=0
        poszukaj tam. Budowlanca tam znalazlem o dziwo..
      • Gość: SQR Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 09:12
        >koszt wykonczenia 1m2 mieszkania dobrymi materiałami tzn. klepka, dobry gres,
        >kuchnia i inne meble na zamówienie etc. to około 1000zł.

1000zł/m2??? Toż to nawet w Castoramie bedzie ciężko.
        Licz 2-3tys. za dobry standard. A projekt faktycznie tanio.
        • scottie23 Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 05.08.07, 11:15
          > 1000zł/m2??? Toż to nawet w Castoramie bedzie ciężko.

2-3 tys.? To za wykończenie mam zapłacić 300-350 tys? Wtedy koszt mieszkania
          wyniesie ok 900tys. Kto to ode mnie odkupi potem za 1 mln PLN (w tym kasa na
          podatek i minimalny zarobek) ? A mieszkanie jest w Ząbkach. 120m2 za 1 mln ???
          Tam za 10 lat nie będzie takich cen. Ludzie opamiętajcie się...

> A projekt faktycznie tanio.

Nie wiem jak to liczysz, że 10 tys to tanio. Ja na razie zapłaciłem temu
          architektowi za zrobienie nowego układu ścian wszystkich pomieszczeń (ten który
          fizycznie zastałem nie podobał mi się). Siedział nad tym przy komputerze 1
          dzień. Potem zrobił mi plan elektryki, bo na szczęście elektryki jeszcze nie
          położyli a ich plan też mi się nie spodobał. Siedział nad tym też 1 dzień. Za 2
          dni pracy wziął ode mnie 2500 pln !!! A teraz mam mu zapłacić 10,000 za dobór
          farb na ściany, zaprojektowanie mebli, sufitów podwieszanych etc. Poklika
          trochę w komputerze i zbiorąc poświęcony czas zajmie to mu max może tydzień
          netto pracy (50 godzin). W TYDZIEŃ 10,000 na rękę to prezesi dużych firm nie
          zawsze zarabiają. I o to mi chodzi. Bo gdyby mu to 3-4 tygodnie (praca dzień w
          dzień zajęło) to jeszcze rozumiem. Nie chcę się zachowywać jak pies ogrodnika,
          dlatego zadałem pytanie: 10 tys za tydzień pracy ? musi być pole do DUŻEJ
          obniżki. Co w pracy architekta jest takiego drogiego że za tydzień pracy kasuje
          10,000 ???? Powiedzcie mi proszę, bo chyba muszę przejżeć na oczy skoro wszyscy
          tu mi mówią, że to tanio....

• Gość: L o o p Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.faith.pl 05.08.07, 12:22
            Przyjmijmy założenie że jesteś zaledwie 2 razy mniej zdolny od tego architekta (
            zwłaszcza że to co zaprojektował nie podobało ci się ) - uwzględniając
            współczynnik twojego braku doświadczenia w projektowaniu - oceniam że projekt
            zrobiony samodzielnie przez ciebie zajmie miesiąc. Zrób to sam a zaoszczędzisz!
            Dobrą radą będą cię wspierać dziadek wujek i teściowa,
          • wiilku Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 06.08.07, 19:42
            Projekt mieszkania 120m2 to jest miesiąc pracy minimum. Wliczając kilka
            uzgodnień z Tobą, wizualizację, objazdówkę z klientem po sklepach itd.
            Nie liczę nadzorów - trudno powiedzieć ilu, bo to zależy od wykonawcy, i
            złożoności projektu.
            Koszt miesięczny prowadzenia jednoosobowej pracowni to minimum 3500 pln. ( mogę
            na priva podesłać arkusik kalk)
            To teraz zadaj sobie pytanie - za ile opłaca się czlowiekowi, który przez x lat
            zasuwał często za psie pieniądze uczac się zawodu wykonać tę pracę dla Ciebie?
            Nieporozumieniem jest natomiast wycena usługi bez nadzorów, nie wiem jak ten
            człowiek sobie to wyobraża...
            Aha... no i sprowadzenie projektowania do "poklikania myszką" Raczej unikaj tego
            typu sformulowań w kontaktach z architektami. Ja bywam w takich wypadkach nerwowy.
            • shadowss Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 06.08.07, 20:37
              zasuwał często za psie pieniądze uczac się zawodu wykonać tę pracę dla Ciebie?

Oj wiele prac ludzkich obecnie pod to stwierdzenie można byłoby podciągnąć;))

Ale tak od rzeczy: próbuj wszędzie szukać. Jakbym miał się decydować na coś
              skorzystałbym z podobnej oferty zamieszonej gdzieś w internecie ( fachowcy
              czasem przesadzają z cenami...kosmos bajka a to przecież nie kraj 50 gwiazdek
              vel America a Polska..). Zacznij szukać gdzieś od serwisu 'favore' , który ktoś
              wcześniej podał w poście.
              • wiilku Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 09.08.07, 18:31

> zasuwał często za psie pieniądze uczac się zawodu wykonać tę pracę dla Ciebie?

hmm, możesz powtórzyć powyższe zdanie bardziej po polsku?
                ...że wyzyskuję młodych?
                ...że zlecałem wyzyskując?
                hę? :)
                • shadowss Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 09.08.07, 22:34
                  wiilku napisał:

>
                  > > zasuwał często za psie pieniądze uczac się zawodu wykonać tę pracę dla Ci
                  > ebie?
                  >
                  > hmm, możesz powtórzyć powyższe zdanie bardziej po polsku?
                  > ...że wyzyskuję młodych?
                  > ...że zlecałem wyzyskując?
                  > hę? :)

Hmm coś namotałeś bo cytujesz sam siebie- chyba, że to zamierzony efekt nie
                  wiem,nie wnikam:D

• mjs80 Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 07.08.07, 01:15
            A ile to wychodzi z metra?? Czyby 83pln za m2 zaprojektowanej powierzchni? Czy
            to zatem dużo?

Znasz cey jakie obowiązuja na rynku????!!!!

Ja otworzyłem w google pierwsza z brzegu stronę z cennikiem robót budowlanych.
            Pozwole sobie przyblizyc:
            ułożenie gresy - 30-50pln/m2
            ułożenie dekoru 10pln/mb
            malowanie - ok 7pln/m2
            montaz drzwi wewnetrznych - 300pln/szt.
            pisałeś o elektryce - montaż punktu elektrycznego 50-100pln

Wyliczac jeszcze??

Proszę się zastanowić jak się cos pisze. Do bycia architektem potrzebne jest
            gruntowne wyksztalcenie. Dodatkowo jeszcze jesli oczekujesz oddania projektu na
            juz to trzeba zewrzec szeregi i kilka nocy zarwac... To nie jest tak, ze
            potrojekt ktos narysowal Ci w jeden dzien - na ten rysunek sklada sie wiedza
            nabyta na studiach, lata doswiadczenia, sprawnosc warsztatowa, umiejetnosc
            sluchania klineta etc.

Mam nadzieje, ze teraz cena jaka zaproponowal Ci jeden z kolegow po fachu jest
            bardziej zjadliwa... moze nalezy potargowac sie z wykonawcami;) tylko jest
            jeszcze takie ryzyko ze rzuca robote i zostaniesz z rozgrzebanym mieszkaniem i
            wrocisz na poczatek kolejnki... moze za pol roku ktos ci zrobi wykonczeniowke
            mieszkanie. Powowdzenia w negocjacjach z majstrami zycze.

• Gość: ania Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.autocom.pl 28.08.07, 20:15
            Najzupelniej zgadzam sie z wypowiedzia kolegi.Ja moze mieszkam w Krakowie, gdzie
            zarobki znacznie odbiegaja od tych warszawskich. Wrocilam jednak po ponad 5
            latach z NY i bardzo sie dziwie takim pianiom nad tanioscia projektu. Nawet dla
            mnie niektore ceny,a tez mam do urzadzenia 140 metrowe mieszkanie wydaja sie
            kosmicze. Rozmumiem,ze w Warszawie jest pewna klasa bardzo bogatych ludzi, ale
            nie czynmy z tych najlepiej zarabiajacych standardu, do ktorego wszyscy zmierzaja.
    • Gość: wzornik Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 10:40
      A ja się dziwię kolegom z Warszawy. My z zona wykonujemy komplaksowo
      projekty wnetrz równierz w Warszawie naprawdę za nizsze cenu...dużo
      niższe- klienci są w szoku że nikt ich nie obraża, nie traktuje z
      góry....tylko pracuje, pracuje, pracuje....
      • Gość: arch Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 11:49
        czy zdajesz sobie sprawę ile kosztuje takie mieszkanie 120m2 w
        Warszawie?? lekką ręką 7ooo pln/m2x120m2= 840.ooopln. Wykonawcy
        stale podnoszą stawki i rzucaja robotę gdy tylko kazac im poprawiac
        fuszerki, a architekt ma schodzic i schodzic z cen, bo za drogo.

Ostatnio slyszalem o takiej sytuacji na budowie. Robotnik rzucil od
        tak... a co on sobie mysli (o kierowniku budowy), że ja tu bede
        jeszcze w sobote przychodzil i co za tlko 5000pln!!! Pan kierownik o
        takich pieniadzach moze jedynie pomarzyc a przyjsc w sobote musi.
        • Gość: Rafał Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.teleton.pl 07.08.07, 15:16
          W Szczecinie bym Ci to zrobił za 5-6...
          • shadowss Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 07.08.07, 18:17
            Nie no zobaczcie sobie na jakieś inne oferty na favore.pl - imo są tańsze koszta
            z tego co piszą ludzie - widzę, że tutaj co post to inna opinia i ciągnięcie w
            swoją stronę;)

...chociaż to jest 4um dyskusyjne więc się nie dziwię. Pozdrawiam w ten gorący
            dzień.
            • Gość: bazyl mhm IP: *.net.autocom.pl 08.08.07, 21:00
              tej stronki poniżej korzystał moj kolega i jest zadowolony.
              www.favore.pl/9137_architektura-wnetrz-aranzacja-projektowanie.html
              Fachowo i bez problemu- tak powinno byc zalatwiane wszystko w Polsce...szkoda,
              ze tak malo firm jest na to nastawionych.
              • shadowss heh Polska;/ 08.08.07, 21:15
                Gość portalu: bazyl napisał(a):

> tej stronki poniżej korzystał moj kolega i jest zadowolony.
                > <a
                href="www.favore.pl/9137_architektura-wnetrz-aranzacja-projektowanie.html"
                target="_blank">www.favore.pl/9137_architektura-wnetrz-aranzacja-projektowanie.html</a>

> Fachowo i bez problemu- tak powinno byc zalatwiane wszystko w Polsce...szkoda,
                > ze tak malo firm jest na to nastawionych.

Tak...jest to niestety bolączką polskich firm, gdyż mało jest firm fachowych.
                Dwa lata temu nająłem majstrów aby mi zrobili cała łazienkę ( kafelki etc).
                Pracowali tak dokładnie, że w pokoju obok ( po drugiej stornie baterii ) wybiło
                dziurę. Niestety nie zauważyłem tego...Po pewnym czasie niestety zaczęły się
                robić nacieki na tapecie..przyszli poprawili od strony łazienki - ale druga
                ściana zniszczona...
              • Gość: bazyl Re: mhm IP: *.net.autocom.pl 08.08.07, 21:18
                No to ladnie lol . Na twoim miejscu od razu wywalilbym ich ...tylko pozostawala
                by sprawa niewykonczonej roboty z ta lazienka bo wiadomo, ze malo osob podejmuje
                sie naprawiac czyjes bledy .
                • shadowss Re: mhm 08.08.07, 21:24
                  Gość portalu: bazyl napisał(a):

> No to ladnie lol . Na twoim miejscu od razu wywalilbym ich ...tylko pozostawala
                  > by sprawa niewykonczonej roboty z ta lazienka bo wiadomo, ze malo osob podejmuj
                  > e
                  > sie naprawiac czyjes bledy .

Wywaliłem prawie ale majster zobowiązał się dokończyć pracę do 10 dni a za każdy
                  nad dzień miał zniżać cenę ogólną o -200 pln.
          • Gość: kwaśny Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 02:01
            @kwasny
            A we Wrocławiu ? ;)
          • Gość: giorgio Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.globalconnect.pl 16.08.07, 09:05
            5-6 tys za 120m2? Rozumiem że na czarno, bez płacenia ZUSu i podatków, na
            kradzionym archicadzie. Taki projekt, jeśli ma być dobrze zrobiony, to zajęcie
            dla pięcioosobowego zespołu projektowego na conajmniej dwa tygodnie. A to będzie
            kosztowało co najmniej 15tyś. A tak na marginesie to też projektuje wnętrza w
            Szczecinie.
    • wiktorka99 Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 13.08.07, 12:06
      A ja znalazlam dziewczyne na wydziale Architektury
      (Architektura Wnętrz), powiesilam ogloszenie ze szukam kogos z
      pomyslami.Znajomi stwierdzili ze chyba zwariowalam dajac 300 metrowy
      dom w rece kogos bez doswiadczenia.Mialysmy tylko dwa miesiace na
      calosc, dziewczyna pelna pomyslow i zapalu a do tego nie zrobila mi
      komputerowej wizualki tylko wszystko na papierze, z probkami.

Efekt wyszedl super.....
      • Gość: gość portalu Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.acn.waw.pl 13.08.07, 21:21
        Dziewczynko, projekt to nie tylko obrazki na papierze, nawet jeśli są z
        wizualizacjami. Poza tym dla inwestora indywidualnego projekt bez nadzoru to
        faktycznie tylko papier.

BTW. W Warszawie, młodzi ludzie po dyplomie, bez doświadczenia i ze śmiesznym
        szkolnym portfolio chcą już na początek 5-10 tys pln netto za pracę na etacie w
        tej branży.
        • wiktorka99 Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 14.08.07, 13:33
          Dlatego nie szukalam po dyplomie.... bo dyplom to nie wszystko jak
          ktos nie ma pomyslow to niestety nic z tego nie bedzie.
          Dla mnie nie liczyly sie obrazki zdjecia, tylko "zywy towar" dla
          mnie najwazniejsze bylo to ze dziewczyna wiedziala co ma mi
          zaproponowac i gdzie to znajdziemy.
          Dobre firmy za 300 m2 mojego domu chcieli ok 30 tys. Dziewczyna
          zrobila to o polowe taniej.Teraz ma zajety kalendarz do konca
          2008 !! roku i ciesze sie ze dzieki mojemu domkowi.
          W "czterech katach" byl pokazany moj dom i ona jako dziewczyna tylko
          z poyslami nie jako architekt wnetrz.
          Dlatego warto dac ogloszenie na uczelniach i trafic na dobrego
          studenta.
          • Gość: ewa Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.aster.pl 15.08.07, 19:31
            10 tys to bardzo drogo jezeli architekt 'tylko' rozrysuje a nie nadzoruje prac wykonczeniowych, latwo sobie wyobrazic co bedzie sie dzialo gdy trzeba bedzie cos zmienic w projekcje w casie trawania prac. No i jezeli ten architekt umie wszystko zaprojektowac w czasie jednej wizycie i kilkunasto minutowej rozmowie z Toba to chyba jakis 'geniusz'!. Ja bym poszukala jednak kogos bardziej uczciwe traktujacego swa prace.

• shadowss Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 16.08.07, 00:35
            wiktorka99 napisała:

> Dlatego nie szukalam po dyplomie.... bo dyplom to nie wszystko jak
            > ktos nie ma pomyslow to niestety nic z tego nie bedzie.
            > Dla mnie nie liczyly sie obrazki zdjecia, tylko "zywy towar" dla
            > mnie najwazniejsze bylo to ze dziewczyna wiedziala co ma mi
            > zaproponowac i gdzie to znajdziemy.

- święta prawda ale takich to tylko ze świeczką szukać co nie?:)

Dlatego warto dac ogloszenie na uczelniach i trafic na dobrego
            studenta.

-Imo każdy sposób jest dobry bo "kto pyta nie (za)błądzi" a ktoś inny z kolei
            wypatruję nadarzającej się jakże doskonałej okazji i potrafi spieniężyć swoją
            nabytą wiedzę;))

pzdr.

• Gość: quadrado Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.static.korbank.pl 17.08.07, 15:54
              hmmmm dalczego w Polsce sprowadza się studenta do najtanszej z mozliwych siły
              roboczej?? to chyba tez nie fair, co? nie wstyd wam? :)
              BTW. cena na poziomie 80zl/m2 jest w miarę średnia dla młodych biur.
              doświadczone i uznane biorą po 150zl/m2. Projekt mieszkania 100m2 to spokojnie
              jest miesiąc pracy, a zazwyczaj przeciaga się do dwóch. dochodza takie rzeczy
              jak utrzymanie biura, oprogramowanie, komputery, przepiękny ZUS itd.
              nie bądzcie smieszni. student robi taniej bo zazwyczaj i tak utrzymuje go
              mamusia więc tylko dorabia, nie placi podatków i pracuje na nielegalnym
              oprogramowaniu, a to jest kradzież. ja w JEDNĄ stacje roboczą musiałem włożyć
              30.00zł a to i tak niedużo. Takze nie zachowujcie się jak niedorozwoje jakies co
              widza tylko czubek wlasnego nosa. Jak taki architekt ma życ mając na przyklad na
              utrzymaniu zone, 2 dzieci i rodziców na rencie? LUDZIE! myślenie nie boli! Jak
              ktoś idzie do dentysty na zalozenie plomby i placi 150zl za 15minut pracy to
              jakoś nikt nie narzeka?
              • Gość: von paulus Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.compi.net.pl 17.08.07, 20:55
                doswiadczone i uznane biora 300-800 zl/m2
              • Gość: ania Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.autocom.pl 28.08.07, 20:38
                "jak taki architekt ma zyc", a jak ma zyc wiekszosc ludzi w tym kraju ktorzy
                ledwo wiaze koniec z koncem.
    • Gość: madzia Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.lutn.cable.ntl.com 17.08.07, 17:16
      wlanie skonczylam studia. jestem plastykiem, dekoratorem wnetrz.
      nie pracuje jeszcze w swoim zawodzie. pracuje nad sworzeniem sobie
      portfolio i chetnie zajme sie twoim mieszkankiem. odpisz jesli
      jestes zainteresowana.cena napewno bedzie korzystniejsza
      • Gość: watzek Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.eranet.pl 18.08.07, 09:06
        madzia - daj kontakt proszę - jesli podejmiesz się domu 160 m w
        Toruniu. Jak nam się uda to klientów w Toruniu przybędzie bo tu
        posucha..
        • gruda Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 18.08.07, 15:44
          Na wspomniamym favore.pl jest sporo usług tego typu. Ja mam dla Was rade,
          piszecie zapytanie ofertowe, rozsylacie po 10 biurach projketowych i wybieracie
          najlepsza oferte.

Opcja ze studentami jest dobra, maja wizje chce im sie, ale sam pomysł to nie
          wszystko.
    • ju105 Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 18.08.07, 19:51
      Jeżeli jeszcze nie masz kogoś kto zaprojektuje tobie wnetrze, to
      zadzwoń ja się zajmuję projektowaniem wnetrz.
      Podaje numer 515-975-028.

• Gość: lubba Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 22:26
      po co ten cały projekt? za kasę równą cenie przyzwoitej kanapy z dwoma fotelami
      nie bedziesz miał do niego za grosz szacunku, projekt wnętrz to moim zdaniem
      ostatnia b. droga ekstrawagancja na jaką może sobie pozwolić inwestor, a ile
      czasu to zabiera, i na ogół trudno ustalić zakres takiego projektu, i zakres
      oczekiwań klienta mającego zawsze rację

i b. zabawne panie które chcą współpracować z projektantem a potem strasznie
      denerwują się, że projektant sugeruje typ wyposażenia, lub najbezczelniej w
      świecie coś dobiera, przecież zakupy to sama przyjemność i nie mozna jej dzielić
      z byle kim
      • shadowss Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 19.08.07, 02:47
        Gość portalu: lubba napisał(a):

> po co ten cały projekt? za kasę równą cenie przyzwoitej kanapy z dwoma fotelami
        > nie bedziesz miał do niego za grosz szacunku, projekt wnętrz to moim zdaniem
        > ostatnia b. droga ekstrawagancja na jaką może sobie pozwolić inwestor, a ile
        > czasu to zabiera, i na ogół trudno ustalić zakres takiego projektu, i zakres
        > oczekiwań klienta mającego zawsze rację
        >
        > i b. zabawne panie które chcą współpracować z projektantem a potem strasznie
        > denerwują się, że projektant sugeruje typ wyposażenia, lub najbezczelniej w
        > świecie coś dobiera, przecież zakupy to sama przyjemność i nie mozna jej dzieli
        > ć
        > z byle kim

Bo być człowiekiem to móc wybierać z szeregu dostępnych rozwiązań, narzekać,
        docinać, skarżyć, pouczać;P Tak czy siak jak ktoś wspomniał na favore.pl macie
        dużo ofert- wystarczy poszperać dokładnie - przynajmniej zawsze można kogoś
        zaskarżyć jak coś nie wyjdzie (joke):DD
        • Gość: lubba Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 12:34
          macie? jakie macie, my nie mamy żadnych ofert, my unikamy współpracy z
          indywidualnym inwestorem jak możemy

ale wracając do wyceny prac projektowych to najlepszym rozwiązaniem jest
          procentowe wiązanie jej z kosztami realizacji, projektownie wnętrza, którego
          realizacja będzie kosztować ok. 300tyś. za np. 3tyś zł +/_ średnia krajowa
          pensja brutto ( w końcu nienajgorsza pensja) jest? dziwne jest i tyle,
          ale można i tak, zwykle praca z inwestorem prywatnym przewleka się w
          nieskończoność, moi rekordziści to 24 miesiące czyli 24 x 3000 = 72.000 brutto
          superrr byłoby
          • gruda Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 19.08.07, 21:21
            no to super macie... a jakies umowy znacie? czy tak tylko na "gębę". moim
            zdaniem inwestor prywatny a firma nie ma znaczenia
            • shadowss Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 19.08.07, 23:10
              gruda napisał:

> no to super macie... a jakies umowy znacie? czy tak tylko na "gębę". moim
              > zdaniem inwestor prywatny a firma nie ma znaczenia

Na gębę w sensie- dobre oczy? znajomy- znajomy?:D
              • lubba inwestor a inwestor 21.08.07, 12:03
                mamy umowy, piękne paragrafy w tym jeden bardzo dziwny wyznaczający
                limit czasowy dla "leniwego" architekta, został dodany po przygodzie
                z XY

inwestor instytucjonalny ma zdecydowanie mniejszą pasję twórczą, nie
                jest taki kreatywny jak indywidualny
    • Gość: realistka realnie patrząc IP: *.gprspla.plusgsm.pl 21.08.07, 16:34
      mam wrażenie, że "renomowane", jak tu ktoś okreslił biuro, które za
      m2 projektu bierze 300-800zł, to biuro, ktoremu sie płaci
      za "metkę".
      traktuj projekt jak ubranie. i zastanów sie na czym ci zależy. na
      metce "chanel" czy na wygodnym, dobrze uszytym ubraniu. nie zawsze
      metka = dobrane ubranie. moim zdaniem nie musisz płacić tyle, żeby
      otrzymać dobry projekt dopasowany do ciebie. wiec 10000 to jest
      dobra cena, z aktora powinnas dostac dobry projekt.
      kiedyś anonimowy szewc zrobił mi buty. wziął 200zł. buty mam do tej
      pory. nie mają marki. ale mają jakość. za dobra cenę.
    • Gość: af Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.jmdi.pl 31.08.07, 21:50
      No,ja bym oszacowała projekt na 9.999 zł ... hm jest taniej :)
    • hiba1 Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 03.11.07, 12:05
      www.meble.pl/pl/26,440/440/strona1/meble3769.html polecam!
    • Gość: qetuo Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 13:51
      a ja proponuję posiedzieć sobie około 8 godzin dziennie nad kartkami, planami,
      komputerem, cadem, 3d maxem, photoshopem i katalogami, do tego zrobić sobie raz
      na kilka dni rundkę po sklepach wnętrzarskich i budowlanych oraz zrobić
      "najprzyjemniejszą" część pracy - inwentaryzację i wycenić to :) gwarantuję, że
      mniej niż 10000 za 120 m2 nie wyjdzie..
      • scottie23 Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 04.11.07, 12:18
        Jeszcze raz Ci powtarzam to co napisałem na początku:
        "Ja na razie zapłaciłem temu architektowi za zrobienie nowego układu
        ścian wszystkich pomieszczeń (ten który fizycznie zastałem nie
        podobał mi się). Siedział nad tym przy komputerze 1 dzień. Potem
        zrobił mi plan elektryki, bo na szczęście elektryki jeszcze nie
        położyli a ich plan też mi się nie spodobał. Siedział nad tym też 1
        dzień. Za 2 dni pracy wziął ode mnie 2500 pln !!!"

I ponawiam pytanie: czy uważasz 2,500 pln za 2 dni pracy za
        normalne ? Toż to rozbój w biały dzień. Ile Wy chcecie zarabiać
        40,000 na m-c ? Chciwość tego zawodu przewyższa wszystko co do tej
        pory spotkałem....Managerowie w zachodnich koncernach nie biorą
        2,500 pln na rękę za 2 dni pracy... na rękę!!! bo ten architekt, a
        jakże, chciał na czarno, bez umowy... to ile by wziął z umową ??? za
        2 dni pracy !!!
        • Gość: qetuo ehhh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 12:37
          Rozumiem w takim razie, że jeśli robiłby to tydzień, to już mógłby tyle dostać
          tak? Pracy nie wycenia się po tym ile ona trwa, tylko po tym jaka to praca, ile
          trzeba mieć wiedzy aby ją zrobić oraz ile i jakich materiałów się zużywa. Ja u
          dentysty płacę 160 zł za 30 minut pracy... to może też nie powinnam, bo to
          przecież 30 minut tylko.. za dwa dni pracy po 8 godzin dziennie zapłaciłabym aż
          5120 pln !!!
          • scottie23 Re: ehhh... 04.11.07, 13:29
            ok...to drodzy architekci nie mówcie (tak jak tu słyszę), że na
            120m2 mieszkanie schodzi architektowi okolo miesiąca (wraz z
            wizytami w sklepach)... temu architektowi, gdybym sie dalej
            zdecydowal na wspolprace... zajeło by 9 dni (8 godzin dziennie)
            przygotowanie wszystkiego w najdrobniejszych detalach... doszłyby do
            tego 3 wizyty w sklepach (jeden cały dzien) i 1 wizyta na
            budowie...razem 11 dni....i za to 12 tys....chyba jednak mozna zejsc
            z ceny, nie sądzisz ? a większość tu mówi że miesiąc na to potrzeba,
            że zapłacić trzeba ZUS, podatki, utrzymać biuro, oplaty za licencję
            CAD'a.....guzik prawda....11 dni pracy i 12 tysiączków na czysto (na
            czarno bez żadnych ZUSów, podatków i szmerów bajerów)....tak działa
            spora część architektów....za kolejne 11 dni kolejne ileś
            tysiączkó....oczywiście na czarno...oczywiście nie chcę obrażać tej
            nielicznej grupy architektów która zasila budżet Państwa
            • scottie23 Re: ehhh... 04.11.07, 13:35
              oczywiście każda następna wizyta na budowie płatna dodatkowo wg
              osobnych ustaleń....a przecież wiadomo że tych wizyt musi być con.
              kilka żeby doprowadzić projekt szczęśliwie do końca...
              • Gość: qetuo Re: ehhh... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 14:30
                Ale niestety taka jest prawda. Na całkowity projekt mieszkania 120m2 potrzeba
                około miesiąca. Oczywiście podkreślam jeśli ma to być zaprojektowane od A do Z.
                Zawsze może Pan sam zaprojektować wnętrza i zapłaci Pan tylko za wyposażenie, a
                przy okazji na własnej skórze przekona się, że w tym wypadku potrwa to około
                dwóch miesięcy. Za inwentaryzację mieszkania trzeba by zapłacić minimum 600 pln,
                a to jest praca na jeden dzień. Koszt projektu można obniżyć tylko robiąc
                projekt mniej dokładny. Czyli samą koncepcję kolorystyczno - stylistyczną, a z
                szukaniem materiałów i wyposażenia zajmie się Pan sam.
    • Gość: architekt Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.07, 16:37
      troche to tak smiesznie sie czyta te stwierdzenia..w jaki sposob
      powstala w ogole taka moda na podawanie ceny za m2 projektu..to jest
      bezsens...na 1m2 mozna przeprojektowac wszystko i prawie
      nic...uwazam i tak stosuje-cena jest uzalezniona od istoty projektu
      i ceny...ostatnio projektowalem szafe na ubrania...3 alternatywy, w
      sumie 4 godziny rozmowy z inwestorem, 30 min. z stolarzem, szafa
      skomplikowana,2,40m dluga i 65 cm gleboka, w koszcie 24.000.00
      zl...a wiec ile musialbym wziasc za ten projekt? na m2
      policzyc...??? bezsens...
      • Gość: qetuo Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 18:09
        zgadzam się, że jest to trochę bezsens, ale ten kto płaci chce mieć wszystko
        zawsze wycenione, a nie podaną cenę z głowy. Bo wtedy jest proste pytanie
        "dlaczego tak, a nie inaczej". Istnieje jakaś cena minimalna poniżej której się
        nie schodzi, ale górnej granicy nie ma, bo to zależy od komplikacji projektu i
        ilości pracy, którą pochłonął. Dlatego te ceny są cenami orientacyjnymi.
    • Gość: architekt Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 10:14
      projekt wnętrza zwierający ;
      ewentualny plan wyburzania ścian ,
      plan nowych ścian,
      wstępną aranżację meblową (pokazanie ustawienia mebli w ich naturalnych
      rozmiarach )
      oprócz rzutów przedstawione sa trójwymiarowe wizualizacje przestrzenne nowego
      wnętrza
      tłumaczące istotę pomysłu
      powyższa usługa kosztuje 20 zł za m2

W tej cenie nie ma;
      rysunków szczegółowych rozmieszczenia kafelków w łazienkach,
      podłączeń hydraulicznych, zmian w usytuowaniu oświetlenia, gniazdek
      elektrycznych, rysunków wykonawczych mebli , i żadnego nadzoru nad realizacja.
      Jednak przy sprawnej ekipie wykonawców oraz odrobinie gustu i wyobraźni
      klienta takie opracowanie projektu w pełni wystarczy do jego poprawnego
      zrealizowania.
      Przekazywana jest w nim sama istota pomysłu architektonicznego

Zapraszam do współpracy tgaforms@o2.pl

• hola-design Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko 08.11.07, 13:11
      Koszt 10.000 zł za projekt kompleksowy 120 m2 mieszkania jest ceną przystępną
      jeśli bierzemy pod uwagę profesjonalną usługę i pełną, szczegółową dokumentację.
      Przygotowanie takiego projektu to minimum 1 miesiąc pracy z klientem i 8-10
      spotkań. To praca nie tylko nad wykreśleniem rysunków, ale również praca
      koncepcyjna i najbardziej pracochłonne dopracowanie szczegółów. To właśnie to
      ostatnie powoduje, że mamy do czynienia z projektami za 20 - 30 zł/m2. To są
      koncepcje. Problemy jakie mogą wyniknąć przy ich wdrażaniu często powodują
      całkowite zagubienie zamysłu estetycznego, nierzadko niestety ujmując też
      funkcjonalności. Zdarza się jednak i tak, ze sprawny inwestor mający poczucie
      estetyki i "smykałkę" w oparciu o samą koncepcję stworzy dla siebie wymarzone
      wnętrze. To od inwestorów zależy jaki produkt i jaką usługę chcą otrzymać i do
      tych potrzeb poszczególne pracownie czy projektanci dopasowują swoje oferty.
      Wydaje mi się, że kluczem jest tu elastyczność właśnie wobec potrzeb inwestorów
      przy zachowaniu standardów odnośnie jakości swojej pracy jakie sobie każda
      pracownia czy projektant wyznacza. Osobiście nie podjęlibyśmy się przygotowania
      projektu kompleksowego w tydzień. Koncepcji owszem. Ale tak jak pisałem
      wcześniej, to inny poziom szczegółowości i inny zakres prac.
      • Gość: ni Re: 120m2 mieszkania - szukam architekta. Jaki ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 15:12
        Na swoich stronkach www. piszecie o nadzorze inwestorskim.
        Wiecie, co to jest nadzór inwestorski ?
        Macie ku temu odpowiednie uprawnienia ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka