Dodaj do ulubionych

do architektów

IP: 213.77.40.* 18.07.03, 15:49
Mam pytanie: jakie przedmioty należy zdawać na egzaminie dojrzałości aby
dostać się na architekturę. Czy potrzebne przed egzaminem na studia są kursy
z rysunku ?
I jeszcze coś. Czytałem że nie przepadacie za budynkami a la MURATOR. A
chodzi mi o budynek BRE Bank w Bydgoszczy, który został budynkiem X-lecia w
konkursie tego właśnie pisma. Nie wierzę że tego budynku nie doceniacie. Jak
go fahowym okiem ocenicie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: money b Re: do architektów IP: *.chello.pl 18.07.03, 20:56
      witam

e niczego sie nie trzeba uczyć, do kina pochodzić, poczytać W Poszukiwaniu
      Straconego Czasu, ogólnie cwanym trzeba być.
      A ten BRE bank osobiście to oceniam jako zbyt agresywny (a niech się koledzy na
      mnie rzucą, a co..)
      Myślę, tak nawiązując do Bydgoszczy, że nowa arch. może się ładnie wpisać w
      zabytkową, tylko współczesny architekt to lubi się wychylić, jak mu się robota
      trafi. Jest taka biblioteka w Opolu szkło i beton, super. Elewacja z 5 kresek,
      tylko gdyby ta jedna kreska - ściana nie wystawała pod kątem, jaka tam by była
      ładna uliczka.
      powodzenia
    • Gość: aninia Re: do architektów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.03, 21:14
      BRE bank mnie osobiście się podoba.Cegła i szkło dobrze komponują się z
      otoczeniem budynku.Dobra wyważona architektura.Widziałam budynki o wiele
      gorsze,którym przyznaje się nagrody.
      Jeśli chodzi o egzamin na architekturę to na każdej uczelni pewnie wygląda on
      inaczej.W Łodzi najlepsza jest łączona matura, później zdaje się test z ogólnej
      wiedzy z zakresu architektury(można zapisać się na kurs przygotowywawczy) i
      rysunek.Na rysunek trzeba chodzić wcześniej, najlepiej do kogoś, kto na uczelni
      prowadzi zajęcia właśnie z rysunku.powodzenia.
    • Gość: rooti Re: do architektów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.03, 01:04
      Bydgoski BRE jest poprostu porzadny. To moze niewiele z mojej strony, ale
      ogolnie rzecz biorac: ja malo rzeczy kwalifikuje jako porzadne :). Forma z
      jednej strony dosc agresywna, z drugiej jednak: jest swiadomym skokiem na kase.
      Trzeba nadmienic: udanym skokiem :)).

Pozdrawiam
      • Gość: JotZet Re: do architektów IP: 213.77.40.* 19.07.03, 23:34
        Pytałem bo mi ten budynek bardzo pasuje, a widzę go często. Jako mieszkaniec
        Bydgoszczy dobrze rozumiem rozwiązania w nim zawarte. Część czerwona zlewa się
        niemal z czerwoną cegłą okolicznych gmachów. Druga, przeszklona ,to po prostu
        nowoczesność, ale także harmonia z rzeką. I jeszcze wyłożone drewnem nabrzeże,
        przypominające o dawnym portowym charakterze tego miejsca. Chyba najważniejsza
        jest sama forma budynku jako dwa połączone ze sobą spichlerze. Nawiązujące do
        pobliskich spichlerzy- symbolu miasta. To może też swoista rekompensata za dwa
        inne nie istniejące od 1960 spichlerze(w nieco innym miejscu). Budynek
        doskonale wpasowuje się do pałacyku do którego przylega. Stał się on już niemal
        symbolem miasta, zabierając sławę prawdziwym spichrzom. Znajduje się na wielu
        pocztówkach, był też na billboardach promujących Bydgoszcz.
        Rozpisałem się ale chodzi mi przede wszystkim o to:
        czy potrzebne jest zdawanie na egzaminie dojrzałości fizyki i matematyki, może
        czegoś innego ? To ważne dla mnie, więc proszę o odpowiedź. ;)
        • Gość: rooti Re: do architektów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.03, 01:46
          Zdecydowanie nalezy rozeznac to na uczelni, na ktora chce sie zdawac. Kazdy ma
          inne wymagania. Ja tego nie powiem bo zdawalem.. dawno! ;) Moge jedno
          powiedziec: fizyka i matematyka w samym juz procesie nauki i projektowania sa
          bardzo przydatne. Tak wiec polecalbym zdawanie ich rowniez na egzaminie
          maturalnym (jesli dobrze zrozumialem...).
          Mat-fiz pojawia sie w konstrukcjach. Trzeba troche wektorow policzyc, czasami
          sobie cos przecalkowac, czasami dodac slupek liczb ;)) Dlatego daja inz. :))
          Pozdrawiam i zycze szczescia
          • moneyb Re: do architektów 20.07.03, 04:34
            pppozdrawiam z pracy, jeżeli to nie zniechęci kandydatów bowiem jest 4.18.
            Ludzie jaka matematyka, całeczki? Chyba, że ktoś lubi. Konstrukcja musi być w
            główce. obliczenia zostawmy konstruktorom.
            • Gość: rooti Re: do architektów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 00:17
              Ano niby tak... Ale mnie sie nie chce czekac, az konstruktor laskawie policzy
              beleczke. Wole sobie dobrac taki bardziej przyblizony przekroj juz na etapie
              koncepcji: to sa dwa wzory na krzyz. Poza tym ich znajomosc pozwala na wzajemne
              dogadanie sie z konstr (czyt: zeby nie wyjsc na idiote ;)
              A poza tym lubie czasami cos pocalkowac ;-pp

Pozdrawiam
    • Gość: jusT Re: do architektów IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 21:58
      BRE Bank jak dla mnie to jedna z najlepszych polskich realizacji ostatnich lat.
      Nie widzę mankamentów - ekstraklasa.
    • Gość: mikimol Re: do architektów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.03, 00:31
      zeby zdac egzamin warto miec pewna reke w rysunku i byc mniej wiecej
      zorientowanym w sztuce i architekturze na zasadzie skojarzen tak jak w
      krzyzowkach :)
      co do budynkow a'la murator - tyle jest gustow ile architektow. ja jestem za,
      choc budynek na pewno troche sie juz postarzal. kiedy powstal na pewno byl
      obiektem z gornej polki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka