yago997 17.10.07, 11:29 j.w. bardzo prosze o fachowe wskazanie wad w wymienionym projekcie www.projekty.ign.com.pl/?id=151&p=detail pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxjoa Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad 17.10.07, 15:10 Proszę bardzo. Wiatrołap za mały, jak cię odwiedzą znajomi z dwójką dzieci, to będą musieli rozbierac się na raty, klucząc pomiędzy butami domowników. Kuchnia!!? Gratuluję projektantom! Lodówka +szafka(zmywarka?)45cm + zlew80cm+ szafka60cm+ kuchenka (W ROGU!!)Widac ,że projektant w życiu nic nie gotował. Powinien się skonsultowac z mamusią.(No dobra,tu można pokombinowac jeszcze ze spiżarką) A gdzie wentylacja? Nie ma. Nie będzie okapu nad kuchenką. Może dobrze, bo taki okap w rogu wygląda okropnie. Ale za to będzie smród w salonie, bo go "pociągnie" wentylacja kominka. No chyba, że zamawiacie do domu catering. Salon. Zamknij oczy i "usiądź" w myślach przy kominku.Z jednego fotela widok na drzwi od wiatrołapu, z drugiego widok na zlewozmywak. Bardzo romantyczne! A! Przed kominkiem potrzeba 60cm czegoś niepalnego. Przeciągnij granicę kafli z kuchni tak, żeby otoczyły kominek. Fajna podłoga wychodzi.Nie? Rozwiązaniem są kafle na całym parterze. Chcesz tak? Góra> Pokoje! Nie ma miejsca na szafy. Jak widac projektant w ogóle szaf nie przewiduje. Zawsze można pokój6 na parterze przenaczyc na garderobę i składzik. Ciekawa jestem jaka jest ścianka kolankowa, bo z elewacji wynika, ze praktycznie schodzi do zera. Wanna w takim kącie? to się może nie udac! Ile macie wzrostu? No i jeszcze jedno. Co z praniem i suszeniem? W tej kanciapie na C.o.? Pomyśl ile masz ręczników, ile potrzebujesz m/b na odzież wierzchnią całej rodziny? Jak duża powinna byc szafka, na wszystkie wasze buty? (powinna byc odzielna, bo potem płaszcze śmierdzą). I po co ci balkon od frontu? Będziesz na nim suszy pranie, czy pijac szampana w romantyczne noce? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago997 Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 15:24 -wiatrołap w tej chwili mam identyczny, wystarczy aby wejść do domu, nie nocujemy w nim a wystawione na pokaz buty w wiatrołapie to chyba nie najlepszy pomysł - kuchnia - po likwidacji spiżarki mozna ja całkiem sensownie zaprojektować - ponad 10m2 - kominek - idealny, na środku domu, aby ew. dogrzać cały salon+resztę, nie siadam przy kominku bo mi za gorąco, siadam na sofach. Widok zależny od rozmieszczenia kuchni - kafle mam w całym domu, nie tylko w kuchni więc problem z "pociągnięciem" płytek od kuchni odpada - góra do małej przeróbki, będą 2 sypialnie, osobna garderoba, a suszarnia i pralnia na stryszku nad garażem - a balkon nad wejściem to akurat wytwór moich marzeń o froncie domu :)po prostu MA być, nie cierpie pseudodaszków lub drzwi schowanych nie wiadomo gdzie -ale to wszystko kwestia gustu a.... Dziekuje za uwagi, czekam na wskazanie bardziej poważnych wad klasyfikujacych Agatkę do poziomu "gargamela" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago997 Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 15:36 może uścislę moją prośbę - prosze o wskazanie wad w wymienionym projekcie dyskwalifikujących go jako projekt zrobiony przez ARCHITEKTA. Chodzi mi o wady architektoniczne, konstrukcyjne. Wady przez które ten projekt jest nie do zaakceptowania przez obecnych na forum architektów projektujących tylko projekty indywidualne . Wady które świadcza o tym, iz jest to "marny gotowiec" dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
xxxjoa Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad 17.10.07, 15:43 Oki!Skoro ci te rozwiązania pasują to nie ma problemu. Kuchnia faktycznie wymaga przeprojektowania i to sie da zrobic. Jeżeli chodzi o elewację frotową,z balkonem nie będę dyskutowac. Przemyśl tylko czy na 100% musi by taki półokragły.To taki element barkowy,a dom raczej "klasyczny" bliższy domowi wiejskiemu niż barokowemu pałacowi. Może balkon mógłby byc prostokątny, podparty słupami, a nie takimi beczkowatymi kolumnami(chyba najbardziej mnie drażnią te kolumny), z półzamkniętym gankiem, takim trochę w stylu amerykańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago997 Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 15:51 hmm, świetny pomysł z tym balkonem! ja faktycznie nie lubię połokrągłych a kolumienki pasuja raczej do czterospadowców i typowych dworków ale to takie detale już do "zrobienia", nad nimi jeszcze nie rozmyślałam, patrze na układ w środku, gdyż z doświadczenia wiem iż po pewnym czasie nie jest istotne jak dom wygląda z zewnatrz, oby był dopasowany w środku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad IP: *.chello.pl 26.10.07, 19:38 Wersja z garażem ma wadę polegającą na skomplikowanym wejściu do pomieszczenia nad garażem (a to są pomieszczenia b. cenne bo muszą być ogrzewane tak by garaż miał tzw. "ciepły sufit". Obniżenie poziomu stropu nad garażem i przeprojektowaniu schodów pozwoliłoby na wygospodarowanie większego widnego pomieszczenia nad garażem. Szkoda że budynek nie był projektowany razem z garażem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago997 Re: projekt AGATKA - mam wadę! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.07, 15:56 własnie otrzymałam maila - wys. ścianki kolankowej - uwaga - 56,5 cm no to chyba koniec tematu, powala mnie ta wysokość:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex Re: projekt AGATKA - mam wadę! :) IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.02.08, 12:38 Słuchajcie, jestem laikiem i przypadkiem trafiłęm na ten wątek (szukałem czegoś innego ;-) Nie mam domu ani nie buduję, ale wyjaśnijcie mi - co to jest "ściana kolankowa" i dlaczego wpomniane centymetry są złe (zamałe? za duże?). Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LRt ściana kolankowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.08, 12:48 to niska ścianka pomiędzy stropem parteru lub ostatniej pełnej kondygnacji a murłatą czyli belką na której dach trzyma się ściany. Dzięki murłacie możliwe jest podniesienie dachu ponad podłogę poddasza co często jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem umożliwiającym wygodne korzystanie z przestrzeni pod dachem. Zazwyczaj ściana kolankowa jest oparta na wieńcu (czyli takiej obręczy ściągającej ściany wykonanej z prętów stalowych zalanych betonem czyli materiału popularnie nazwanego żelbetem) stropowym. Zazwyczaj ścianę kolankową wieńczy się pod murłatą kolejnym wieńcem zwanym wieńcem dachowym. Jeżeli konstrukcja dachu powoduje rozpór dachu na ściany kolankowe (np dachy jętkowe czy krokwiowe) ścianę kolankową dodatkowo wzmacnia się trzpieniami żelbetowymi co 1-1.5m co podraża koszt wykonania takiej ściany. Wysokość ściany powinna być dobrana do kąta nachylenia dachu tak by 60cm od ściany można było stanąć w pozycji wyprostowanej. Jeżeli więc kąt nachylenia dachu wynosi 45 stopni to ścian kolankowa nie powinna być niższa niż 120cm (zazwyczaj robi się 110) Jeżeli 30stopni - 150 itd. Jezeli ścian kolankowa będzie niższa niż ta wyliczona trzeba się liczyć z ograniczeniami w użytkowaniu przestrzeni pod skosami. W przypadku dachów dwuspadowych zazwyczaj jest to mniej dotkliwe niż w przypadku dachów czterospadowych, kopertowych itp... W przypadku dachów płatwiowych zazwyczaj można podnieść ścianę kolankową o pewną wysokość bez bez konsekwencji konstrukcyjnych, w przypadku dachów jętkowych czy krokwiowych podniesienie wymaga wzmocnienia ściany kolankowej np przez zwiększenie ilości trzpieni Odpowiedz Link Zgłoś
xxxjoa Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad 17.10.07, 18:49 Hi! z takiego obrazeczka trudno jest wywnioskowac jakie są wady. Faktycznie taka ścianka kolankowa zmienia w znaczący sposób powierzchnie użytkową ale z rysunku niewiele wynika.Tam gdzie jest przerywana linia powinno byc 190cm. (ze wszystkimi warstwami wykończeniowymi) Szkoda,że nie ma przekrojów. Powinno się zaznaczac jeszcze jedną linię na 120cm. To tyle,ze da się wstawic komodę,albo niską szafę. Może trzeba trochę podnieśc ta ściankę. Ale do tego potrzebny byłby prawdziwy projekt. Pozdrawiam Powodzenia Joa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago997 Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.07, 08:25 dostałam mailem przekroje i rzuty z firmy ign, ale gdy poprosiłam firme archon o przesłanie przekroju i wymiarów do ich projekciku - to odpowiedzieli mi że takie inf udzielaja tylko telefonicznie! smiech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 yagoo mały apel! IP: *.teleton.pl 18.10.07, 12:40 różne uwagi do ciebie niestety nie docierają... pytasz dostajesz solidne odpowiedzi wskazane wady nie są dla ciebie problemem prosisz o wskazanie wad konstrukcyjnych i dyskwalifikujących takich ten projekt zapewnie nie zawiera to psia kupa ale wybudowac ją można balkonik to dramat ale dla ciebie jest spełnieniem marzeń świetnie ale skoro twój własny marniutki guscik jest dla ciebie wazniejszy niz profesjonalne opinie to PO CO ZADAJESZ pytania? na tym forum aktywni są profesjonalisci - którzy - podobnie jak ja sa załamiani poziomem "gotowych" projektów.. o tych paskudztwach rozmawiaj z ich autorami! al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago997 Re: yagoo mały apel! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.07, 13:27 do al9 własnie o to mi chodzi - ten projekt NIE zawiera wad konstrukcyjnych i dyskwalifikujących, tak jak napisałeś..Może tylko cos sie komus podobać a cos nie a o moich marzeniach nie masz prawa się wypowiadać, Profesjonalisto. Ciekawa jestem jak wygląda Twoje cudo architektury, w którym mieszkasz, ale nie mi to oceniac, byc może dla mnie byłoby to również paskudztwo i doszliśmy do sedna - projekty gotowe /byc może nie wszystkie/ NIE zawierają błędów konstrukcyjnych itp, taki dom się nie zawali ale kłuje w oczy Profesjonalistów, którzy moga mieszkać tylko w indywidualnych paskudztwach. Ciekawam, jesli ktoś będzie zmuszony sprzedać swój indywidualny dom, skrojony pod styl zycia mieszkańców - KTO kupi cos takiego?Przecież wg Was ten dom nie będzie pasował już do nikogo innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 yagoo nic nie rozumiesz IP: *.teleton.pl 18.10.07, 16:51 nie jestem architektem i nie buduje domów.. Mój dom zaprojektował mi polecony architekt. Gotowe domy nie zawalą się. Są po prostu niedobre. Brzydkie. Agatka jest ohydna. To nie tylko moje zdanie. Pytasz.. to masz odpowiedź. Ja jak swój dom budowałem to nie zadawałem tu pytań. Jesteś natomiast skrajnie niegrzeczna i apeluje do forumowiczów o ignorowanie twoich próśb o ocenę. Jak je dostajesz - zakładasz kolejne wątki, męczysz konia i mam ciebie dosyć! eot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago997 Re: yagoo nic nie rozumiesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.07, 09:15 fakt - jestem niegrzeczna, ale to niestety TY zacząłes mi ublizać i wypowiadac się na temat mojego gustu. Ja nie oceniałam Twojego. I nie o gustach mieliśmy tu dyskutować. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulla Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 21:42 Jak dasz kilka krasnali do ogrodu i jakąś fontannę (najlepiej ala grecka rzeźba)z przodu domu to nie będzie się wyróżniać na tle innych. Jak ludzie będą w niedziele do kościoła szli to im sczęki opadną taki pięny domek i posesja będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulla Re: projekt AGATKA - proszę o wskazanie wad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 22:02 szczęki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 09:02 akurat agatka moze byc sprawą dyskusyjną zaprojektowana przez architekta ludzie ja kupują inni bedą gadać o krasnalach normalna sprawa ale to mojezacisze.blox.pl/2006/05/Zaciszanski-Disneyland.html TO TEZ ZAPROJEKTOWAŁ ARCHITEKT miał uprawnienia inspektor nadzoru NADZOROWAŁ TAK PIEKNA BUDOWE i spi spokojnie ciekawe byy było podac do publicznej wiadomości adresy ,kontakty do takich architektów kto tym ludziom dał uprawnienia kto im dał rozum ? kto im karze zajmowac sie tym zawodem jak słyszę na forum o projektach ,,indywidualnych " to mi sie zaraz takie cos przed oczmi przedstawia BO NIEWATPILWIE BYŁ TO PROJEKT INDYWIDUALNY bo przeca nie gotowiec jesli tak wyglada praca architekta nad projektem indywidualnym ,to wole agatkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor brawo mizi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 16:35 brawo mizi tak konczą osobniki które nawet własnego niku wymyslec nie potrafią wczesniej pisały jako autor wczesniej jeszcze inaczej a wszystko oparte na chamstwie ,jadzie ,docinkach ,prostactwie brawo mizi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 18:44 autor to twoj projekt ? fajny chyba zrezygnuje z zakupionego juz gotowca i zglosze się do ciebie zebys mi taki sam zrobil podaj namiary pozdr. ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 20:07 równiez alu - pozdro tylko jak juz wielokrotnie pisałem - dla biduli nie projektuję tak ze z niczego nie rezygnj a z forum ludzi do domu nie zapraszam tak ze tylko pozdro i siema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 20:24 hmmm bidula ? z tego co wiem to projektujesz za 5,-zł/m2 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=58739276&a=58762630 mam pieska potrzebuje budy dla niego takiej z wieżyczkami 0,5 m2 czyli 2,5 zł za projekt na tyle mnie stać :) wiem ze jesteś drogi biorę cię :) podaj namiary ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 21:34 a widzisz jaka jestes głupia mówiłem ze bidula? za tydzien świetlny ci zrobię za tydzień świetlny a nie za 5zł kumasz ? tak jak napisałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 21:41 zrob mi za 2,5 zł swietny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 21:46 to ty mi zrób za 5zł podobno robisz wszystkim tylko zeby z tego jakiejs choroby ni ebyło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 21:48 ja nie umiem to ty jestes wielki pan architekt prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 22:00 ale jestes kumata za 5zł to robia loda przy drodze i myslałem ze ci o to chodzi ahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 23:03 mam lodziarnie i nie potrzebuje lodow a ty co masz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: disneyland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.07, 07:49 Gość portalu: ala napisał(a): > mam lodziarnie i nie potrzebuje lodow > a ty co masz ? a ja mam wątpliwa przyjemność pieprzyc ,,gupoty " z porąbancem psychicznym musisz być juz strasznie zmęczona zyciem ikłopoty z tozsamościa musisz byc taki psychiczny bidul skłamał bym gdybym napisał ze ci współczuje ,chociaz pewnie jako dobry człowiek powinienem się nad toba uzalac ale jakos widze ze taka ,,gupota " nie wzbudza we mnie litosci ale spróbuje : oj biedna ty biedna a jak tam klimakterium , pomału sie posuwa ? to dobrze ,cieszę się Odpowiedz Link Zgłoś