martakosiorowska 10.10.08, 18:51 Jaka jest różnica pomiędzy architektem (wnętrz), a projektantem (wnętrz)? Czy jest sens zwracać na to uwagę przy wyborze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jakiśTam Re: architekt, a projektant IP: *.gprs.plus.pl 10.10.08, 19:15 Prawnie Architekt jest tytułem chronionym, zarezerwowanym dla osób z określonym wykształceniem i/lub uprawnieniami. W przypadku aranżacji wnętrz nie ma to większego znaczenia ( z wyjątkiem pewnych sytuacji ) bo działalność w zakresie wystroju wnętrz nie jest licencjonowana. Zatem, w zależności od tego, co chcesz zrobić, czasem może mieć znaczenie czy wybierasz kogoś z uprawnieniami budowlanymi lub nie. Z drugiej strony - sprawdzenie papierów NIE gwarantuje klientowi obsługi na poziomie. Czasem jest tak, że architekci z tytułami są nadęci, jak żaby. Znam też projektantów, którzy sobie świetnie radzą bez uprawnień. Do tego celu korzystają np. z Konstruktorów z uprawnieniami. I taniej i przyjemniej. Do ustawienia ścianek, mebli, dobory kolorów - trzeba zwrócić uwagę na doświadczenie, znajomość ludzkiej natury itp. ... I tu niestety najlepszy architekt świeży po studiach polegnie ... A doświadczony projektant nie ... Zatem - to zależy, do czego potrzebny Ci jest ten ktoś. Odpowiedz Link Zgłoś
jezior23 architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? 10.10.08, 22:02 Dla mnie architekt to bardziej artysta a projektant - budowlaniec. Pełno jest też samozwańczych architektów ale łatwo sprawdzić na pieczątce jak arch. to architekt a jak mgr inż. to projektant. Jeśli chodzi o wnętrza to wg mnie w sam raz będzie architekt wnętrz ;) Nie ważne czy młody czy stary czy facio czy kobiecina, najlepiej niech pokaże wizualizację swoich projektów i wszystko jasne. Pozdrawiam. P.S. Ile teraz kosztuje projekt wnętrz? Powiedzmy domu z bala p.u. 120m2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakiśTam Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: *.gprs.plus.pl 11.10.08, 09:15 projektant ( w tym temacie ) to często osoba po ASP lub innych kierunkach typowo artystycznych. Kierunek inżyniera, z czałym szacunkiem dla tego zawodu, nie jest powołany do projektowania przestrzeni pod względem estetycznym - czyli ładnych. Zatem osoba, któa projektuje wnętrza może być arch. ale może też być bez specjalnego tytułu naukowego. A propos wizualizacji: są i rzeczywiści projektanci i oszuści. Nie tak dawno na innym forum umieściłam ogłoszenie. I przysyłano mi jako własne wizualizacje obrazy skopiowane ze stron www. Trzeba bardzo uważać, by się nie naciąć. Zwłaszcza, że częsta praktyka to zaliczka na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
martakosiorowska Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? 12.10.08, 12:19 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Moje pytanie wzięło się stąd, że na jednym z portali, na którym bywają architekci/projektanci wnętrz w swoich profilach mają podane różne szkoły, kóre kończyli i różne nazwy zawodów, które wykonują. Niestety nie pokrywa się to z tym, jak napisałaś. Widziałam architektów wnętrz po politechnikach, asp czy innych prywatnych uczelniach oraz projektantów, którzy również kończyli takie szkoły. I przyznam, że dalej jest dla mnie zagadką, że np. jedna osoba po ASP jest architektem, a druga projektantem ;) A szukam kogoś, kto byłby mi w stanie pomóc urządzić mieszkanie w stylowej kamienicy, które miałoby w sobie to coś, klimat, duszę, itp. Architekci kojarzą mi się bardziej ze sprawami technicznymi i mam obawy, czy mieszkania wg ich projektów nie są zbyt zimne, geometryczne, pozbawione finezji. Z drugiej strony chciałabym poprzesuwać/usunąć ściany, więc tu przydatny byłby architekt. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakiśTam Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: *.gprs.plus.pl 12.10.08, 13:50 CYTUJĘ: "A szukam kogoś, kto byłby mi w stanie pomóc urządzić mieszkanie w stylowej kamienicy, które miałoby w sobie to coś, klimat, duszę, itp. Architekci kojarzą mi się bardziej ze sprawami technicznymi i mam obawy, czy mieszkania wg ich projektów nie są zbyt zimne, geometryczne, pozbawione finezji. Z drugiej strony chciałabym poprzesuwać/usunąć ściany, więc tu przydatny byłby architekt." W krajach, gdzie rynek na tego typu usługi jest bardziej rozwinięty, często można znaleźć duety: architekt+projektant. Ten pierwszy zajmuje się stroną techniczną, a ten drugi - stroną estetyczną. Być może powinnaś poszukać takiego rozwiązania. Zacząć z projektantem. Jeśli rzeczywiście przesuwanie ścian będzie konieczne- wziąć osobę z uprawnieniami: architekta lub inżyniera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutdesign Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 21:24 Podsumowując to jest tak. Architekt wnętrz to jest tytuł po studiach na uczelni wyższej. Natomiast jak ktoś już zauważył, nei trzeba mieć tytułu aby wykonywac ten zawód. Dlatego zwykle jest tak, że osoby po studiach kierunkowych tytułują się architekt a bez studiów projektant. Chociaz róznie bywa :) Nie ejst też prawdą, że architekt wnętrz jest tylko techniczny a projektant artystyczny, to jest zupełnie indywidualna sprawa. Zależy jakie kto wykonuje projekty, jakie ma doświadczenie i wiedzę. Poza tym architekt wnętrz nie ma żadnych uprawnień budowlanych ani inżynierskich. Jeśli chce naruszać konstrukcję budynku musi i tak iść do inżyniera po pieczatkę na projekcie. Uprawnienia ma inz arch po studiach z architektury. Nie mylić ze studiami architektura wnętrz bo to nie to samo. A w praktyce większość architektów wykonuje również projekty wnętrz, stawiają budynki i projektują je w środku. I wcale nie musi być tak, że taki techiczny architekt wnętrz nie potrafi zaprojektować artystycznego wnętrza. Dobrze obejrzeć czyjeś projekty i zobaczyć co i jak. Pozdr. Projektantka wnętrz :) Odpowiedz Link Zgłoś
go27 Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? 13.10.08, 15:21 Dla mnie sprawa jest prosta -ukończyłam studia w zakresie ARCHITEKTURY WNęTRZ, więc jestem Architektem Wnętrz, taki mam tytuł w dyplomie, w zależności od poziomu edukacji może on mieć z przodu dopisek magister lub inżynier. Osoba o innym wykształceniu zajmująca się tą dziedziną może być tylko projektantem lub dekoratorem wnętrz. Reasumując -w moim pojęciu Architekt zawsze jest projektantem, ponieważ ma potrzebne kwalifikacje i dyplom, projektant -nie zawsze jest architektem a często amatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TakiSobie Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.08, 16:47 żaba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutdesign Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 00:48 Śmiem twierdzić, że projektant z doświadczeniem bez dyplomu jest większym zawodowcem niż architekt wnętrz tuż po dyplomie - ten może być wtedy amatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutdesign Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 21:15 Taak :) A co powiesz na mgr. inz arch? To jest tytuł po wydziale architektury na politechnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: 77.252.227.* 13.10.08, 23:04 W tym cały problem. Ludzie myślą, że jak zobaczą wizualizację to wiedza kto co potrafi zrobić... jest jednak spora różnica między wizualizacją a zdjęciem z realizacji. Wizualizacja bywa niekiedy tylko pobożnym życzeniem (zwłaszcza w niektórych portfolio, którymi chwalą się co poniektórzy twórcy publikujący tutaj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutdesign Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 00:55 Dokładnie. Ja tłumaczę inwestorom, że wizualizacja to nie jest projekt. Bo większość osób na wejście chce ode mnie wizualizacje, dobrze jak chcą realizacje. Wizualizacja jest nie ukrywajmy pewnym bajerem, chociaż potrafi przybliżyć to, jak będzie wyglądać wnętrze. Ale trzeba pamietac o tym, że kolory z komputera często nijak mają się do materiałów na żywo, że wizualizacje można pięknie ubrać oświetleniem, odbiciami i dekoracjami. Projekt to są rysunki techniczne i metariały, które sobie oglądamy na żywo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania85a Re: architekt. Ile kosztuje projekt wnętrz? IP: *.limes.com.pl 23.11.13, 20:29 Stawka najczęściej liczona jest za m2.. Przykładowy cennik jaki zalazałam, link poniżek: www.maq-studio.pl/oferta-wn-etapy.php pozdrawiam, Adni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopla Re: architekt, a projektant IP: 85.128.109.* 13.10.08, 19:49 pl.wikipedia.org/wiki/Architekt Odpowiedz Link Zgłoś