Dodaj do ulubionych

blat kuchenny - kamien czy konglomerat?

22.10.03, 15:52
podzielcie sie prosze opiniami z uzytkowania... jestesmy o krok od decyzji
wybrania pieknego kamienia breccia, pozostaje jednak obawa jak bedzie sie
sprawdzal jesli chodzi o nieuniknione w kuchni plamy, zarysowania etc... moze
jednak sensowniej wybrac konglomerat?

pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: julek Re: blat kuchenny - kamien czy konglomerat? IP: *.czajen.pl 23.10.03, 10:41
      ............jaki konglomerat przecie to tragiczny "ERZAC"!!!!!!!
      tu nie ma wyboru tylko naturalne materiały!!!!!!!!
      • Gość: ji Kamien? IP: 62.29.248.* 23.10.03, 18:28
        A jak taki kamien dostosowac np do ksztaltow (rogi, wybrzuszenia..)?
        Trzeba go jeszcze polaczyc... cos mi sie wydaje ze fantazjujecie z tym 'zlym'
        konglomeratem'..
        • Gość: julek Re: Kamien? IP: *.czajen.pl 24.10.03, 11:36
          ............ w granicie wszystkie łuki , otwory na zlew , kuchenkę ,baterię i
          zaokrąglenia pięknie wykonują kamieniarze .......np. zakład "ROGALA" - patrz
          www...........

będziesz zaskoczona !!!!!!!
          • aguniap Re: Kamien? 24.10.03, 11:42
            to prawda, widzialam u kamieniarza, z tzw. obrobka nie ma najmniejszego
            problemu... mna raczej targaja obawy co do trudnosci z utrzymaniem tegoz
            kamiennego blatu, narazonego na kontakt z roznymi roznosciami - a gotowac
            uwielbiam:) mam jednak nadzieje ze breccia wlasciwie zaimpregnowana bedzie
            dlugo cieszyla moje oko:)

pozdrawiam,
    • architekt-m Re: blat kuchenny - kamien czy konglomerat? 23.10.03, 16:02
      Zdecydowanie kamień. Trochę droższy ale na lata całe. Należy jednak pamiętać,
      że powinien to być granit. Marmury lubią się przebarwiać. Nie lubią niestety
      kawy, kwasu cytrynowego, mlekowego itd. Nie są także tak wytrzymałe na
      temperaturę jak granity. Jestem architektem i w mojej kuchni jest kamień na
      blacie już od 8 lat- no i wygląda jak nowy :)
      Konglomerat ma wiele wad- odradzam
      • Gość: Sol Re: blat kuchenny - kamien czy konglomerat? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 14:36
        Jesli kamien: zdecydowanie granit, marmur ma budowe hydroskopijna, co oznacza,
        ze zbyt latwo chlonie plyny. Blat kamienny jakikolwiek by nie byl powinien byc
        zabezpieczony. Wyboru kamienia radze dokonac bezposrednio u kamieniarza -
        wskazac mu palcem blok, z ktorego ma byc wykonany blat - kamien jako naturalny
        material jest nieprzewidywalny w ubarwieniu :)

Jesli sztuczne (corian np): Zalety-mozna uzupelniac ubytki, przy duzych blatach
        nie bedzie widac laczen, mimo wszystko latwiejszy w obrobce i ksztaltowaniu,
        bez obawy mozna wybrac wzor z probki - zamowiony blat bedzie taki sam (zaleta
        to czy wada? co kto woli...). Wady-zawsze bedzie wygladal sztucznie (idealna
        powtarzalnosc wzorow etc), nie mozna postawic na takim blacie garnka zdjetego
        prosto z ognia (ale rozlac wrzatek mozna, postawic kubek goracej herbaty etc).
        W obu przypadkach na blaty kuchenne nie wybierajcie powierzchni o jednolitej
        kolorystyce - bedzie widac wszytskie zarysowania. Tego typu blaty stosuje sie
        raczej do lazienek.

Pozostaje wam jeszcze blat z masywu drewnianego - olejowane drewno naprawde
        dobrze sprawdza sie w kuchni, po jakims czasie mozna blat zeszlifowac i od nowa
        zabezpieczyc olejem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka