Gość: max IP: 195.205.179.* 19.11.03, 11:10 17m2 kawalerka. Czy da sie takie malenstwo jakos sensownie urzadzic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanjose Re: wlasne ale ciasne 19.11.03, 12:17 Gość portalu: max napisał(a): > 17m2 kawalerka. Czy da sie takie malenstwo jakos sensownie urzadzic? ciężka sprawa, nie wiem, czy można coś zaproponować bez zobaczenia planu mieszkania (okna, komin, rury kanalizacyjne, etc.etc.), poza tym nie jestem architektem, ale ponieważ sama miałam podobny problem (38 m2, ale dwie osoby + dwa koty ; ) i przez ostatnie dwa lata przejrzałam BARDZO DUŻO różnych czasopism/ poradników dot. małych metraży i poczytałam sporo w internecie, to spróbuję pomóc (przepraszam za chaos ; ): * kabina w łazience (ja mam taką "ściętą", chyba najmniejszą na rynku (nie jest to pełna "ćwiartka"), promień 80 cm, KABI), sedes najlepiej podwieszany, umywalka np. Koło (mają taką serię do bardzo małych łazienek), najmniejsze pralki maja 34 x 60 cm, * jeżeli będziesz raczej mało gotował(a) to do kuchni mozna kupić taką szafkę, w której jest zlew, lodówka i kuchenka (wszystko w wersji mini, można to zamykać - wygląda jak normalna szafka i nie "zagraca" pokoju /bo zakładam że przy tym metrażu to minikuchnia musi być w pokoju?/), * jeżeli pomieszczenie jest wystarczająco wysokie (ok. 3.40 m) to mozna zrobic antresolę albo kupić np. w Ikei taką konstrukcję z łóżkiem na górze i biurkiem/ minisofą na dole, jeżeli nie jest wysoko to pozostają meble rozkładane, jeżeli meble stojące to najlepiej na wysokich nóżkach lub na kółkach (optycznie nie zabieraja tyle przestrzeni), * kolory jasne, pastelowe; elementy poziome tam gdzie chcesz "rozszerzyć" pomieszczenie, np. dywan z wzorem w paski trzeba połozyć tak, żeby paski biegły prostopadle do krótszych ścian), pionowe tam gdzie wydłużyć, * np. szafki wiszące, szafki z frontem szklanym, sprzęt rtv na wysięgniku, * jeżeli jest wnęka to może dobrze byłoby ją zabudować całą (drzwi przesuwne z lustrami) i schowac w niej wszystko co nie musi byc na wierzchu - unikniesz nagromadzenia przedmiotów i jednocześnie dzieki lustrom zyskasz wrażenie duzo większej przestrzeni, * oświetlenie róznorodne, tzn. w wielu miejscach, dzięki temu "rozbija" się nawet mikroskopijne mieszkanie na kąciki (przykład z mojego mieszkania: mam jeden duzy pokój podzielony na trzy strefy: we wnęce stoi łóżko, nad nim po obu stronach na wys. ok. 1.90 wiszą dwa kinkiety skierowane tak, żeby "odpychały" przeciwległe ściany od siebie - w ten sposób ma się wrażenie, że wnęka (2.35 x 1.55) jest jak gdyby mini-mini-pokojem /dostęp jest od tego dłuższego boku/), kącik wypoczynkowy z fotelami i stolikiem jest oświetlony kinkietem (1.30 od podłogi) z dwoma halogenami, które mozna sobie ustawiać dokładnie na czytaną książkę : ), przy "stanowisku pracy" też będzie mała lampka, poza tym są dwa plafony dające bardzo rozproszone światło - włączamy to wszystko w zalezności od potrzeb i muszę powiedzieć że bardzo ładnie i funkcjonalnie to wyszło) * dobrze wyglądaja powierzchnie błyszczące (odbijają światło) - np. jeżeli obrazy to w ramce z taflą szkła, jeżeli lustro w łazience to nie małe "tylko na twarz" : ), tylko jak największe, najlepiej na dłuższej ścianie (oczywiście bez przesady z tą wielkością), jeżeli zamiast w.w. kombajnu kuchennego osobne sprzęty to kuchenka i zlew nie matowe tylko błyszczące, itd. * kolory na ścianach: w b. b. małym pomieszczeniu (np. łazienka) można obniżyć sufit (zeby unormować proporcje) i zamontowac halogeny albo np. pomalowac go na inny kolor niż ściany nie do styku ściany-sufit tylko trochę niżej, żeby się "kończył" np. 5 cm niżej niż w rzeczywistości, jeżeli masz mieszkanie typu wagon tramwajowy czyli bardzo długie i wąskie to możesz pomalowac ścianę połozona nagłębiej (najdalej) na odrobine ciemniejszy kolor, żeby ją trochę optycznie przyblizyć, to tyle takich pierwszych pomysłów, mam nadzieję, że coś ci się z tego przyda : ) pozdr. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz. Mamon Re: wlasne ale ciasne IP: *.dietrich.untertrifaller.com 19.11.03, 14:29 Prawde mowic: nie da sie. Lacze pozdrowienia, inz. Mamon Odpowiedz Link Zgłoś
sanjose Re: Da się urządzić 19.11.03, 16:25 Proszę wybaczyć, Wielce Szanowny Inż. Mamoń, ale każde mieszkanie da się urządzić na wiele sposobów : ), w tym na sposób 1. Zupełnie Nielogiczny i Pozbawiony Sensu i na sposób 2. Sprytny, Rozsądny i Na Tyle Funkcjonalny Na Ile To Możliwe; problem pojawia się wtedy, kiedy ktoś, kto chce urządzic tak male mieszkanie, zwraca sie o pomoc do osob przyzwyczajonych do standardow min. kilka razy większych, wtedy najprosciej rzeczywiscie odpowiedziec: nie da sie i nie zawracac sobie glowy, prawda? moze inz. Mamon ma 300 m2, a projektuje dla 600, ale nie wszyscy tak maja (ha, co wiecej, niektorym wystarcza duuuzo mniej : ) łączę zamaszyste ukłony : ) M. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Da się urządzić 19.11.03, 17:44 Da sie. Postudiuj rozwiazaniwa w przyczepach kempingowych (niektore bardzo pomyslowe), to okaze sie, ze te Twoje 17 metrow to cos. Odpowiedz Link Zgłoś
togo_julka Re: Da się urządzić 19.11.03, 22:18 Popieram Cię sanjose, gdy ktoś z moich klientów mówi, że ma mały salon czyli 20m to zawsze odpowiadam, że z drugiej strony to 50% mojego mieszkanka w którym żyjemy we troje: Mama, tata + Julka. A każdy kto wchodzi do niego to wzdycha z niedowieżaniem, że łączy ono w sobie: - maksymalnie wykorzystaną przestrzeń - funkcjonalność każdego cm - oszczędność w formie Odpowiedz Link Zgłoś