Dodaj do ulubionych

Szlak Architektury Modernistycznej

• Gość: bart Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: *.stk.vectranet.pl 16.08.09, 20:10
      Na Śląsku jest już oddział Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków, który powinien promować i wspierać takie inwestycje. Czy skłócony ze Śląskim Centrum Dziedzictwa Kulturowego, "ośrodek" poparł projekt?
      Czy ktoś wie jakie jest stanowisko ROBIDZ Katowice?
    • Gość: swoboda_t Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 07:42
      Niektórzy mają chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem. owszem, tu i tam są jakieś budyki moderniztyczne, nawet całkiem sporo, ale tylko Gdynia i Katowice mają je w tak dużej ilości i zagęszczeniu. Tym, co jest w Katosach możnaby obdzielić wszystkie większe miasta w Polsce ;) A przecież w innych miasatch aglomeracji też jest wiele świentych przykładów tego stylu. I nie tylko o ilość idzie, ale i jakość oraz unikalny styl oraz innowacyjność (że wspomnę tylko prezentowany już na Bryle sejm śląski, na kórym wzorowano gmach w Warszawie czy pierwszy w Polsce wieżowiec, na którym wzorowano warszawski Prudential). Urząd Marszałkowski wykazuje się ignorancją i krótkowzroznocznością. Dobrze, że chociaż UM Katowice dostrzega potencjał tych skarbów, byoby dobrze, żeby szlak powstał w ramach GZM Silesia, bo poza Kato też jest wiele do pokazania.
    • Gość: swoboda_t Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 07:48
      A tak przy okazji to wyrażam żal, że tak mało zdjęć przy tym artykule. Przy odrobinie chęci, zaglądając choćby na Skyscrapercity, możnaby go okrasić dziesiątkami tylko tych najbardziej interesujących pryzkładów z samych Katowic. Oj nie postarał się autor ;P
    • hrabia_piotr Re: Szlak Architektury Modernistycznej 17.08.09, 09:33
      Jeśli ktoś nie zrozumiał mojej poprzedniej wypowiedzi - byłem i w Katowicach i w Gdyni i wiem, że tam jest masa dobrej przedwojennej architektury - nie neguję tego. Zresztą oba miasta mi się bardzo podobały.

Ale nie podoba mi się zdanie "Nigdzie w Polsce, poza Gdynią, nie ma tylu tak ciekawych przykładów tego architektonicznego stylu."
      RÓWNIE DUŻO jest ich w Warszawie. Oczywiście (z uwagi na specyfikę Warszawy) nie są one wszystkie w jednym miejscu, ale akurat o tym artykuł nie mówi.

W liczbie bezwzględnej budynków, w łącznej kubaturze oraz w stylowości tej zabudowy, Warszawa nie ma czego "się wstydzić" przed Gdynią i Katowicami.

Mógłbym napisać: "ble" i "swoboda_t" a byliście w ogóle w Warszawie? Widzieliście WSZYSTKIE modernistyczne budynki, żeby móc napisać, że "tu i tam są jakieś budynki modernistyczne"?

Ale tak nie napiszę, tylko zapraszam Was do Warszawy - czeka Was moc odkryć naszej ulubionej architektury międzywojennej. Mogę pooprowadzać.

Zapraszam też na mojego bloga o architekturze Warszawy:
      fenomenwarszawy.blogspot.com/search/label/funkcjonalizm
      Na razie jest tam tylko kilka budynków funkcjonalistycznych, ale z czasem będzie przybywało.
    • Gość: maciek Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: 91.198.15.* 17.08.09, 15:41
      swoboda_t: warszawski wieżowiec prudential został wybudowany w zupełnie innym stylu niż katowicki drapacz chmur; poza tym zostały wybudowane w tym samym czasie więc pisanie że jedno było wzorowane na drugim jest nie prawdą.
      a wszystkim polecam artykuł w wikipedii o stefanie bryle, projektancie katowickiego drapacza chmur, gdzie zamieszczona listę jego udanych projektów, wśród których jest i prudential i katowicki drapacz chmur i muzeum narodowe w warszawie i warszawski dom bez kantów i wiele innych.
      a co do warszawy to prawda: jest tej architektury dużo (sam stefan bryła zaprojektował kilka wielkich budynków) nie mówiąc o całej masie mniejszych.
    • Gość: schelest Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: 193.111.166.* 17.08.09, 16:23
      Spędziłem 3 lata pracując na Śląsku i miałem okazję podziwiać tamtejszą wspaniała modernę, o której wcześniej jedynie czytałem, oraz obiekty architektury przemysłowej. Zadziwia mnie zupełny brak zainteresowania ze strony władz Regionu tym, co Śląsk ma i czym może przyciągnąć pasjonatów architektury, techniki i historii. Wróciłem już do rodzinnego Wrocławia ale na przekór katowickim urzędnikom będę zachęcał wszystkich znajomych do eskapad na już prawie mój "Ślonsk".
    • Gość: schelest Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: 193.111.166.* 17.08.09, 16:27
      A przy okazji zachęcam do spaceru po chorzowskim osiedlu Ruch, gdzie wspaniałe przedwojenne domy jednorodzinne są dewastowane przez ich aktualnych właścicieli. A gdzie jest konserwator?
    • Gość: sdsdfsdf Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: *.chello.pl 19.08.09, 19:31
      fuj
    • hrabia_piotr Re: Szlak Architektury Modernistycznej 20.08.09, 18:45
      Zachęcam też do zaznajomienia się z powojenna modernistyczną architekturą Warszawy. Na przykład z dworcem PKP Ochota z 1963 roku:
      fenomenwarszawy.blogspot.com/2009/08/xxii-akcja-gtwb-kontrasty-metamorfoza.html
    • hrabia_piotr Re: Szlak Architektury Modernistycznej 20.08.09, 18:47
      Tak, jak w powyższym linku oraz tym: fenomenwarszawy.blogspot.com/2009/08/xxii-akcja-gtwb-kontrasty-metamorfoza_20.html Dworzec wyglądał przed remontem.

A tak wygląda obecnie po remoncie:
      fenomenwarszawy.blogspot.com/2009/08/xxii-akcja-gtwb-kontrasty-metamorfoza_8115.html
    • Gość: Jastrząb Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: *.chello.pl 06.09.09, 15:12
      Duzo o modernizmie piszą i chwalą też na MMSilesia.pl największym portalu u nas na Śląsku. To przynajmniej oznacza, że media wcale nie są takie dyletanckie
    • Gość: eei Re: Szlak Architektury Modernistycznej IP: 89.241.145.* 08.09.09, 10:30
      fenomen katowic polega na duzej gestosci AWANGARDOWEJ architektury modernistycznej zgromadzonej w jednym kwartale miasta...
      czegos takiego nie ma ani w gdyni ani w warszawie nie wspominajac o lodzi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka