Dodaj do ulubionych

ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2

02.05.12, 20:33
witam, właśnie kupiliśmy mieszkanie w nowym bloku, który oddają w sierpniu 2013. Ponieważ jesteśmy małżeństwem z małym dzieckiem zdecydowaliśmy się na zrobienie aneksu w dużym pokoju a w miejscu kuchni planujemy mieć sypialnie. Czy ktoś kto się na tym zna może rzucić okiem na plan mieszkania i odpowiedzieć mi na pytanie czy da się zrobić aneks w salonie (chodzi mi o odprowdzenie i podłączenie wody)?
Obserwuj wątek
    • madziamagic Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 02.05.12, 20:38
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3102940
    • plan2p Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 05.05.12, 13:19
      Witam!
      Zajmujemy projektowaniem wnętrz mieszkalnych i w swoim dorobku posiadamy wiele realizacji związanych ze zmiana lokalizacji pomieszczeń i instalacji.
      Prosze o przesłanie rzutów mieszkania na adres plan2p@plan2p.pl a odpowiemy na Państwa pytanie.

Pozdrawiam

Paweł Prusaczyk
      plan2p
      mobile 502 354 085
      e-mail plan2p@plan2p.pl
      www.plan2p.pl
    • enjo Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 06.05.12, 18:19
      Witaj.
      Specjalista nie jestem, ale strasznie lubie takie kombinacje :-)
      Jezeli chodzi o zmiany - to wszystko sie da, tylko trzeba popatrzec na koszty. Obawiam sie, ze ciagniecie rurek przez cala kuchnie-sypialnie bedzie kosztowne, problematyczne i na dodatek malo komfortowe w zakresie korzystania z sypialni.
      A zastanawialiście się nad czesciowym lub calkowitym wyburzeniem sciany pomiedzy kuchnia i pokojem i postawieniem nowej miedzy oknami w salonie? wowczas kuchnia pozostaje w tym samym miejscu tylko "wydluza sie" o czesc pokojowa.
      Jedyne minusy to: salon stanie sie pokojem przejsciowym do sypialni i bedziecie mieli wyjscie na balkon z sypialni, nie z salonu. Ale z drugiej strony - moze to nie minusy, tylko "bardziej nowatorskie spojrzenie na mieszkanie" ;-)
      Pozdrawiam i zycze powodzenia
      e.
    • homohome Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 07.05.12, 13:20
      homohome.pl 885484763
    • marzena_arch Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 08.05.12, 13:17
      Podłączenie wody nie jest problemem. Raczej więcej kombinacji wymagałoby dociągniecie wentylacji do okapu. Pion instalacyjny znajduje się w łazience i w obecnej sytuacji kuchenka jest tak zaplanowana, żeby rura wentylacyjna była jak najkrótsza (co powoduje właściwą pracę wentylatora). Poprowadzenie rury do salonu może być niemożliwe. A jeśli się da to wentylacja nie będzie działała prawidłowo a wy będziecie musieli zastanowić się jak zamaskować brzydką rurę idącą od łazienki do salonu (oczywiście można zastosować sufity podwieszane, które z kolei zmniejszają wysokość pomieszenia). Otwarcie kuchni na salon mogłoby być lepszym rozwiązaniem o ile ściana pomiędzy nimi nie jest nośna (na planie jest narysowana grubszą kreską co może właśnie to oznaczać). We wszystkich tych kwestiach najlepiej zapytać budowlańca, żeby ocenił możliwości zmian na miejscu lub zorientować się u dewelopera.
      • enjo Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 09.05.12, 13:02
        Mi sie wydaje, ze wszystko co ma sie ciagnac (czy woda czy odplyw czy wentylacja) przez pol mieszkania jest uciazliwe i zawsze dziala troche slabiej.
        Sadze natomiast, ze sciana, nawet jezeli jest sciana nosna, nie jest wielkim problemem. Mozna bowiem tej sciany nie usuwac w calosci - zostawic jakies elementy i optycznie oddzielic w ten sposob czesc kuchnio-jadalniowa od tej salonowej. Mozna takze zostawic kawalek (25-30cm) sciany pod sufitem i wzmocnic specjalna belka - nazywa sie toto chyba "nadproze" czy jakos tak. Sama mam takie rozwiazanie w lazience, ktora powiekszalam i nikt nie mial do tego zastrzezen.
        no chyba, ze to mieszkanie jest na parterze w 30pietrowym bloku... ;-)
        pzdr
        e.
    • milamilka Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 08.05.12, 17:50
      A ja jestem ciekawa gdzie deweloper przewidział miejsce na szafy bo w przedpokoju się żadnej nie wciśnie w obecnym jego kształcie. Takie to mają pomysły :) Moim zdaniem należało by pomyśleć nad nowym układem ścian w tym mieszkaniu.
      • madziamagic Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 16.05.12, 22:13
        niedługo idę na spotkanie z architektem, napiszę co wymyśliła. Zależy mi na dodatkowym pokoju w miejscu kuchni więc otwarcie jej na salon mnie nie ratuje. Mam nadzieję,że jednak da się pociągnąć wodę i wentylację do salonu i tam zrobić aneks. Co do szafy myślę,że nie będzie z nią problemu.
        • enjo Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 17.05.12, 10:44
          powodzenia zatem
          e.
        • jo-an-na-29 Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 29.07.12, 17:26
          No i jak, są już jakieś pomysły? Ciekawa jestem bardzo, czy w blokach możliwe są aż takie przesuniecia kuchnie :) Nie wiedziałam, ze administracja wyrazi na to zgodę, ale jak widać czasy się zmieniają ;)
    • noomo Re: ARANŻACJA WNĘTRZA BLOK 55m2 30.07.12, 15:14
      witam serdecznie,
      odnośnie zmian, które chcą Państwo wprowadzić w mieszkaniu to chyba wszystko zostało już napisane.... Trzy główne sprawy to wentylacja (chyba że okap ale tylko z funkcją wyciągu), woda i odpływ - bez tego kuchnia w salonie nie będzie działała.
      W naszej pracy zaczynamy od przygotowania kilku (różnych) układów przestrzennych mieszkania, przy zachowaniu istniejących instalacji oraz tkanki konstrukcyjnej budynku.

Duże doświadczenie zawodowe oraz wiedza techniczna (pracownię tworzą absolwenci Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej) pozwalają uniknąć wielu błędów przy projektowaniu i wykonawstwie.

Proszę się z nami skontaktować jeśli będzie Pani zainteresowana podjęciem współpracy.

pozdrawiam serdecznie,
      Anna Kołtyś Dąbrowska
      501 507 502
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka