szajowiec 02.10.04, 16:48 Witam, czy ktoś może mi udzielić paru rad jak się za to zabrać i jakie są tego koszty. Mam na oku strych i nie wiem czy gra jest warta świeczki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iconqa Re: nadbudowa strychu 08.10.04, 17:04 poszukaj w wątku nr 1336 na forum wspólnoty mieszkaniowe tam znajdziesz wszystko. Dodam, że jak ja planowałam adaptację 65 m strychu w starej poniemieckiej zabudowie to inspektor budowlany oszacował mi adaptację na ok 60- 90 tyś- to za całość- pod klucz włącznie z wymianą dachówki. Pozdrawiam i życze sukcesów nam niestety nie wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka_hesia1 Re: nadbudowa strychu 08.10.04, 17:55 Witam. Z mojej perspektywy to wcale nie jest takie trudne, wystarczy znaleźć strych, załatwić zgodę wspólnoty na przekwalifikowanie strychu no i wywalić trochę kasy na remont (zazwyczaj generalny). My dodatkowo podnosiliśmy dach. Jakoś poszło... Odpowiedz Link Zgłoś
babanabudowie Re: nadbudowa strychu 08.10.04, 19:11 Cześć ,z nieba mi spadasz , opowiedz jak było z tym podnoszeniem dachu .właśnie mam już projekt , tylko obawiam się tego podnoszenia o 3 warstwy pustaka. Proszę cię o kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka_hesia1 Re: nadbudowa strychu 08.10.04, 19:12 Pytaj, o co chcesz :) słucham Odpowiedz Link Zgłoś
olo1968 Re: nadbudowa strychu 12.10.04, 13:34 Czy podjęłabyś się jeszcze jednej adaptacji strychu? Odpowiedz Link Zgłoś
szajowiec Re: nadbudowa strychu 11.10.04, 22:14 Witam.Niestety jeszcze nie mogę Ci pomóc. Sam dopiero zaczynam się tym interesować. Jak już będę coś wiedział, to wtedy odezwę się na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
szajowiec Re: nadbudowa strychu 11.10.04, 22:17 Bardzo dziękuję za wiadomość. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
babanabudowie Re: nadbudowa strychu 09.10.04, 00:00 Czy w ogóle zminialiście dach ,czy podnosiliście istniejący. Jesli tak , to w jaki sposób ,czym podnoścnikami , dżwigiem , rękami . proszę o opis tego podnoszenia, bo nie wyobrażam sobie jak to można preprowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka_hesia1 Re: nadbudowa strychu 09.10.04, 00:42 Dach został ten sam (wymienione pokrycie), został przez nas wydzierżawiony, a to obliguje nas do dbania o jego dobrą kondycję. W bliskiej przyszłosci jednak zrobimy na nim taras. Mamy już wszelakie pozwolenia. Sam moment podnoszenia trwał 2 dni i odbył się w czasie któregoś z długich, letnich weekendów (brak ludzi w kamienicy). Potrzebna była sprawna ekipa i 50 stempli do podtrzymania stropu. Ja na ten czas wyjechałam, bo wyobrażałam sobie różne apokalipsy. Było ok, dach został podniesiony podnośnikiem, regulowane stemple podtrzymywały strop, belki wymienione na dłuższe, a murarz wymurowywał brakujące ściany i przedłużał komin. Dach nie jest łamany i był podnoszony tylko z jednej strony. Było tak sprawnie jak u Boba Budowniczego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
babanabudowie Re: podnoszenie dachu 11.10.04, 20:06 Dzięki za przybliżenie tematu. My nie chcemy zmieniać powierzchni dachu , chcemy tylko przedłużyć krokwie i wszystko podnieść. Słyszałam jednak , że bez zmiany pokrycia nie da się tego dachu dobrze zaizolować. Może wtedy skraplać się woda i krokwie będą gniły . Czy możesz zrobić rozeznanie. Nadmieniam że dach jest z ok 1 mm blachy , a konstrukcja dachu tzw. : "Kleina" Większość osób doradza zmianę warstwy wierzchniej ale wiadomo to kosztuje i znacznie podroży wydatki nadbudowy. Jeśli jednak nie ma innego wyjścia to przecież nie będę ryzykować. Będę wdzięczna za każde wypowiedzi ,które pozwolą mi upewnić się w przekonaniu, które rozwiązanie jest bardziej słuszne. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
olo1968 Re: podnoszenie dachu 12.10.04, 15:14 Dużą oszczędnością byłoby podniesienie więźby dachowej w całości jak sugerowała Owieczka_Hesia. Pod każdą krokwią należy ustawić stemple stalowe i równomiernie je "rozkręcać", wydłużając się będą podnosić dach. Oczywiście najpierw trzeba odciąć (uwolnić) murłate i obróbki kominowe. Kominy trzymają dach (aby nie odleciał z wiatrem), a murarze kładą pustaki, wieniec i nowe słupy. Co do blachy to musisz sama stwierdzić: cieknie czy nie, może wystarczy tylko konserwacja? Izolacja cieplna: można ją ułożyć dwa centymetry od blachy wtedy ewentualna wilgoć będzie miała miejsce aby odparować i kominkami wentylacyjnymi wydostać się na zewnątrz - belki na pewno nie zgniją. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
olo1968 Re: nadbudowa strychu 12.10.04, 13:59 Gra jest warta świeczki, jeżeli naprawdę odpowiada Ci klimat mieszkań strychowych. I pod warunkiem, że miejsce jest ok np. centrum miasta z widokiem na park. Koszty adaptacji strychu są porównywalne z budową nowego domu. Musisz zacząć od zgody właściciela budynku i projektu, potem kredyt i wykonawca... Odpowiedz Link Zgłoś