01.04.24, 14:26
Znalazłam takie cóś na strychu. I zastanawiam się jak takie coś się używa i co można na nim robić.

Na dole mam takie jakby patelenki, na górze dwie tacki i pośrodku kamienna płyta.

Czego i jak się używa? Niestety nie mam instrukcji
Obserwuj wątek
    • ardzuna Re: Racklette 01.04.24, 14:30
      Używa się do raclette smile
      beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/raclette-co-jest-i-jak-je-przygotowac-skladniki-porady-i-przepisy-na-raclette-aa-n9PQ-1Foq-1642.html
      • mikams75 Re: Racklette 01.04.24, 16:06
        Nie czytaj tego... Feta, camembert, gorgonzola, fasola, wędzone ryby, małże. Kogoś fantazja poniosła.
    • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 15:37
      raclette i provolono to sa sery swietnie nadajace sie do podgrzewania. Pomijajac danie grillowane raclette to np dodaje je sie do omletow jajecznych, na warzywa czy ziemniaki sie leje. Eliszka czy ingryd czy jeszcze jedna tu forumka z Szwajcarii powiedza wiecej
      • 35wcieniu Re: Racklette 01.04.24, 16:13
        Naprawdę z tego opisu zrozumiałaś że autorka znalazła na strychu ser?
        • beaucouptrop Re: Racklette 01.04.24, 16:23
          🤣
        • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:26
          no przeciez nie pyta sie o to jak rozgrzac ser na girlu do sera tylko co dalej z tym robic, To mowie ze polewac to tamto itd
          • 35wcieniu Re: Racklette 01.04.24, 16:30
            Pyta jak używać poszczególnych elementów zestawu, a ty jej opowiadasz że ser się nadaje do podgrzania. Jak to mówiłaś? "Nie czytam tylko odpisuje"?
          • angazetka Re: Racklette 01.04.24, 16:32
            Pyta właśnie o to, jak rozgrzać ser...
            • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:44
              ja zawsze odpowiadam tak jak mi sie podoba, bo przeciez nie bede mowic jak sie wtyczke do kontaktu wsadza
              • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:47
                o i to jest najlepsze podsumowanie forumowania prince, ja zawsze odpowiadam tak jak mi sie podoba, i nic to, ze zwykle mija sie z prawda
                • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:56
                  to ze w Chile nie sprzedaja sera Raclette ktory zawsze jest pod ta nazwa i zawsze wyglada tak samo nie znaczy ze masz monopol na prawde.
      • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:22
        prince i znowu wiesz, ze dzwonia, tylko nie wiesz, w ktorym kosciele tongue_out

raclette to nie ser, a sposob podania sera, moze byc i provolone
        • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:29
          maszyna to grill do Raclette

a Raclette to jak najbardziej ser:

• mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:31
            nie, to co to jest ser do raclette a nie ser raclette
            • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:33
              * to co pokazujesz
              • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:40
                I to jest zawsze tak samo wygladajacy ser. Jakosciowo sie tylko rozni jak wszystko
            • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:37
              to chyba po polsku tylko. Ja nie wiem jak to w Polsce funkcjonuje, ale tu to jest ser. a maszyna to grill do Raclette

Raclette to jak najbardziej tez rodzaj sera. Tak samo jak Fondue to rodzaj sera do Fondue i jest sprzedawany pod nazwa Fondue
              • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:41
                no, mowie, idziesz zaparte, jak zawsze
                • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:43
                  tak a ty nie upierasz sie.lol

W kazdym sklepie w UK lezy taki sam ser pod nazwa Raclette i nigdzie nie sa to "cheeses for Raclette" ani "cheeses for Fondue."

no chyba ze ktos sobie chce gruyere rozpuszczac itd to tez mozna.
                  • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:46
                    upieram sie, bo fantazjujesz, jak zwykle
                    • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:56
                      a to co wkleilam to narysowalam czy angielskiego nie znasz?
                • annpierle Re: Racklette 01.04.24, 17:00
                  No akurat tu nie, bo rzeczywiscie mozna kupic ser Raclette, nawet kilka rodzajow.
                  • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 17:02
                    zazwyczaj nie, ale chodzi o to by robic z kogos glupa.
                    • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 17:16
                      z ciebie to akurat lubie robic glupa, szczegolnie w nabialach tongue_out
          • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:39
            jest dokladnie tak jak pisze Mayaalex

mayaalex Re: Racklette 01.04.24, 16:19
            W Belgii sprzedaja specjalny ser do raclette ale mysle, ze warto poprobowac rozne gatunki latwo topiacych sie serow. Chodzi o to, zeby ser byl wlasciwie plynny.

ale ty oczywiscie, jak zwykle, bedziesz szla zaparte, ze jest inaczej
        • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:32
          a tu masz Raclette Grill:
          • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:35
            alez ja doskonale wiem, co to jest urzedzenie do raclette - uzywam od lat- akurat plyta i tackami to nie jest typowe raclette, a wariacja na temat
            • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:41
              W Uk w sklepie kupisz ser sprzedawany jako "Raclette" a nie "Cheese for Raclette".
              maszyne sprzedaja jako Grill for Raclette. Zdjecia wyzej. Jest to bardzo okreslony ser, najczesciej juz sprzedawany w plastrach acz niekoniecznie
              • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:44
                serio, prince, oszczedz sobie tych twoich madrosci
                • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 16:58
                  jak zwykle sie kompromitujesz bo nie wiesz co to jest ser Raclette.

Zapewne smazycie mozarelle albo queso blanco tamsmile))
                  • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 17:15
                    kompromitujesz sie to ty ale juz do tego przywyklam smile

o widze, ze idziesz w narracje snake, masz jeszcze jakie rewelacje ?

ok, dzieki za poranna rozrywke smile
                • madameleloupblanc Re: Racklette 01.04.24, 17:01
                  Przetlumacz sobie- nizej. Szok ze ktos mowi o raclette a nie wie ze raclette nie tylko odnosi sie do grilla ale i konkretnego rodzaju sera, A nie, czekaj ja sobie to narysowalam. No to moze wygooglaj sobie
      • karyna-z-tarchomina Re: Racklette 01.04.24, 16:42
        Może mi pani podpowiedzieć gdzie kupię taki serek z tackami i kamienna plytą?
      • m_incubo Re: Racklette 01.04.24, 17:06
        😂
        Myślałaś o jakiejś weekendowej polskiej szkółce? Dla siebie.
        • annaboleyn Re: Racklette 01.04.24, 18:43
          Incubo, wypluj tę radę, chyba bym nie odżalowała!
    • mikams75 Re: Racklette 01.04.24, 16:11
      Przede wszystkim to musisz mieć odpowiedni ser do Raclette. Nie wiem czy są w pl ot tak dostępne.
      Do tego gotujesz małe ziemniaczki, na talerzykach układasz różne warzywa konserwowe - ogórki, kukurydzę, cebulki i co tam jeszcze lubisz. Możesz też podać warzywa do grillowania na wierzchniej płycie. Do tego różne świeże warzywa - cebuta, pieczarki, papryka. To w sumie można wiele podać ale np. pomidory czy kalafior nie pasuja. Każdy sobie sam grilluje ser z dodatkami lub bez na bieżąco.
      • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:24
        nie musi byc ortodoksyjnie szwajcarski ser do raclette, wystarczy dobrze topliwy i raczej nie lagodny
        • mikams75 Re: Racklette 01.04.24, 16:38
          To niech inni dopiszą, które się nadają. Ja kiedyś testowałam inne i np. oddzielal się tłuszcz za bardzo po podgrzaniu, nie miało to jednolitej konsystencji.
          • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:43
            nie wiem co w PL, z reguly uzywam goudy veldhuyzen albo jakis smakowy basirona

z tym, ze w PL bez problemu dostanie specjalny ser do raclette
      • kasiamat00 Re: Racklette 01.04.24, 16:43
        Kurki! To są najwłaściwsze grzybki do raclette, nie jakieś pieczarki.
    • mayaalex Re: Racklette 01.04.24, 16:19
      W Belgii sprzedaja specjalny ser do raclette ale mysle, ze warto poprobowac rozne gatunki latwo topiacych sie serow. Chodzi o to, zeby ser byl wlasciwie plynny. Te sery wrzucasz na te male lopatki/patelenki. Do tego micha salaty i swieza bagietka plus dobre wino - i masz fajne cos innego jak zaprosisz znajomych na przekaske (a jak dodasz jakies ciekawe wedliny i salatke lub dwie to masz niezobowiazujaca kolacje). To fajna opcja na zimne wieczory bo wszyscy siedza przy tym cieplutkim urzadzeniu wink My nigdy nie korzystamy z tej kamiennej czesci i robimy tylko ten ser wiec tylko tyle moge doradzic ale lubimy raclette i kilka razy kazdej zimy z niego korzystamy.
    • mysiulek08 Re: Racklette 01.04.24, 16:20
      z grubsza, jak w linku Ardzuny ale tylko z grubsza

na patelenki kladziesz dobrze topliwy ser, na gore (nasze preferencje)-rmarynowanecrozbite mniejsze kawalki piersi z kurczaka, kawalki papryki, pieczarki, plastry cukini, baklazana, ananas z puszki (bardzo lubimy) ale tylko puszki!, gotowane ziemniaki ( gotowane w skorce, ostudzone, pokrojone w grubsze plastry)
      do tego sos czosnkowy i na quacamole

na plycie 'griluje' sie to co powyzej, na dole roztapia ser, na talerz nakladasz kaski z plyty, roztopiony ser, sosy, bagietka, biale wino, nasza tradycyjna sylwestrowa kolacja

oczywiscie nie jest to prawdziwe i sluszne szwajcarskie raclette
      pl.wikipedia.org/wiki/Raclette

ale wersja bardzo luzna
    • agnes_gray Re: Racklette 01.04.24, 16:25
      Jak już wyżej napisano - na patelniach każdy biesiadnik roztapia sobie ser, którym polewa ugotowane ziemniaki, a na górnym kamieniu zwykle piekliśmy wędlinę albo boczek.
    • izabela1976 Re: Racklette 01.04.24, 17:00
      Jeszcze jedno pytanie, czy te górne tacki do grillowania to smaruje się tłuszczem czy nie?
      • mikams75 Re: Racklette 01.04.24, 19:40
        Zależy z czego są. Jak z czegoś nieprzywierajacego to nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka