Dodaj do ulubionych

Burza mózgów potrzebna - prezenty

21.11.24, 14:12
Mam syna, niepełnosprawnego. Jest mentalnie na poziomie 5 może w niektórych aspektach 7 latka.
I zbliżają się święta, czas prezentów i mój koszmar pt. co kupić pod choinkę.

Z racji, że mój syn intelektualnie już się nie rozwija, od jakiś 5-6 lat stoi prawie w miejscu jeśli chodzi o zainteresowania więc już wszystko w tym zakresie ma zakupione.

Policja, straż pożarna, psi patrol, strażak sam – ma już: pojazdy wszelkiego rodzaju, puzzle, playmobil - różne warianty, książki, pościel, ręczniki, obrazki, figurki, audiobooki do słuchania.

Dinozaury – ma książki, audiobooki, puzzle, pościel, milion figurek dinozaurów i akcesoriów do nich
Scooby doo – książki, pościel, figurki itp.

Z elektroniki ma: telefon, tablet, komputer – to wszystko jednak w ograniczonym zakresie.

Różne układanki, proste gry, domino – też ma.

Lubi układać lego, ale tylko z czyjąś pomocą i lego jest na 1 raz. Ułożymy razem i mogę wynieść na strych. Sam nic z klocków nie układa, tylko odtwórczo wg instrukcji.

Książeczek do malowania ma setki.

Z racji niepełnosprawności ruchowej typowe zabawki rozwijające ruch, np. piłka do grania, są niemożliwe.

Z wypasionych ubrań cieszyć się nie będzie, bo od Mikołaja wymaga czegoś do zabawy a nie do ubierania się. Wyjazdy, wyjścia są fajne, ale nie traktuje tego w ramach prezentu. Prezent musi być rzeczowy, zapakowany i czekać pod choinką.

Cała rodzina idzie na łatwiznę i daje kasę – kup mu coś od nas, ty go znasz najlepiej

A ja już nie mam pojęcia. Może wy coś mi podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 14:18
      Drewniany domek,taki kilkupoziomowy, z akcesoriami? Takie mini gospodarstwo domowe?
      • izabela1976 Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 14:47
        Ma już bazę psiego patrolu, komisariat, remizę, szpital, zamek piracki.

Ma też strój lekarza i wszystkie do tego akcesoria. Strój policjanta plus dodatki, strój rycerski, strażacki, kościotrupa itp.

Samego zainteresowanego nie mam sięco pytać, bo odpowiada zawsze, że samochód a tych ma całe pudło.
        • memphis90 Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 15:08
          Rozłóż, wsadź w pudełko i podaruj któryś z tych zestawów Lego wyniesionych na strych…
          • maleficent6 Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 15:14
            Serio?
        • tania.dorada Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 15:37
          A dywan z nadrukowanymi ulicami?
    • consponsa Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 14:44

Mój syn ma 6 lat, więc może przydadzą się jego ulubione zabawki (niewymienione wcześniej) lub te wymarzone z listy do Mikołaja:

Auta zdalnie sterowane – różnorodne, każde się sprawdzi. Mój syn bawi się nimi od zeszłego roku. Te zabawki nie wymagają dużej sprawności manualnej ani ruchowej – dla mojego syna największą frajdą jest jeżdżenie autkiem po domu. Można znaleźć zarówno tańsze modele za kilkanaście złotych, jak i bardziej zaawansowane, np. z funkcją "dymu" (para wodna uruchamiana przyciskiem).

Roboty zdalnie sterowane – syn ma robota „tańczącego”. Chociaż panel sterowania wydaje się skomplikowany, mój syn wciska wszystkie przyciski w przypadkowej kolejności, a robot biega, „tańczy” i wydaje różne dźwięki – zabawa gwarantowana!

Tory Hot Wheels – szczególnie te z napędem, gdzie autka same jeżdżą po pętlach. To świetna zabawa dla dzieci w wieku od 4 do 10 lat.

Seria Zings/Piratix – małe figurki do kolekcjonowania. Można dokupować do nich różne pojazdy, roboty, łodzie czy dinozaury, w których postacie mogą jeździć, pływać lub zbierać inne ludziki. U nas to hit od kilku lat.

Samolot z wyrzutnią – piankowy samolocik z plastikową wyrzutnią. Zabawka za kilka złotych, ale daje mnóstwo radości, bo samolocik naprawdę lata.

Projektor do pokoju – mamy prosty model za kilka złotych, który wyświetla na suficie i ścianach „gwiazdy” i „drogę mleczną”.

Klocki inne niż Lego – np. „wesołe przyssawki”, które są łatwe w obsłudze, można je łączyć i przyczepiać do płaskich powierzchni, takich jak lustro.

Większe zabawki do domu lub ogrodu – np. kokon hamak, jeśli jest możliwość powieszenia - można się huśtać, poleżeć, odpocząć, zrobić w nim bazę, huśtać miśki lub iść na drzemkę

Mam nadzieję, że te propozycje będą pomocne!
      • izabela1976 Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 14:54
        Z takiego samolocika najbardziej będą ucieszone koty smile

Czy możesz mi jakiś projektor polecić?

I dzięki za pomysły.
        • consponsa Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 15:06
          My mamy dwa:
          - astronautę takiego: www.euro.com.pl/lampy-dla-dzieci/extralink-starry-sky-galaxy-.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=it_pmax&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOJlEVU-4VNDzUzQjXtiwvy_hQ5KX47lVW_UYTVMRQg9YKFMMTP4zp0aAgpUEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
          Na empiku teraz chyba jest za 32zł, ładnie wygląda ale pokrywa mniejszy obszar

- Lepszy jest taki: allegro.pl/oferta/projektor-gwiazd-lampka-nocna-rzutnik-led-do-sypialni-dla-dzieci-na-prezent-12818797984?offerId=12818797984&inventoryUnitId=CTHaAoIi9ir0D17UqPzqOw&adGroupIdshockTI3MDY2NGEtZDQzYy00MTdlLWJiMjItY2ViN2MyNGViZjgxAA&campaignIdshockTYwMTk4NDMtOTkxYi00MWFlLWIyMzgtY2ZkZDAxMTQwNzhmAA&clientIdshockDg0OTI4ODAA&sig=e1d9ce86dc87a3b0160335bb0ab51e85&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0fu5BhDQARIsAMXUBOIoenaoIRAVIThoo7XQ8Vyl_3oIhhi2TTIFSnyTzkEJDIuh60-HrbcaAlrgEALw_wcB
          bo ma szerszy kąt padania.
    • tairo Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 14:55
      Zestaw "mały paleontolog" z dinozaurami www.amazon.pl/Clementoni-laboratoryjno-archeologiczna-skamienialo%C5%9Bci-paleontologia-19227/dp/B0CTMZVSWW
      Jak u niego ze sprawnością manualną i cierpliwością?
      Tego typu dinozaury da radę? www.amazon.pl/Georgie-Porgy-r%C4%99kodzielo-triceratops-parasaurolophus/dp/B0BTBSCR9M - są też prostsze, bez szkieletu, tylko sama figurka i kończyny
      Klocki magnetyczne ma? Typu Geomag (pałeczki, kulki i panele) albo Magna-Tiles (płaskie figury geometryczne z magnesami w krawędziach)?
      K-nex?

Walkie-talkie
      Nerf gun (są zestawy z kamizelką typu policyjnego)
      Tabliczka podświetlana do bazgrania www.amazon.pl/Vicloon-kre%C5%9Blarska-elektroniczny-graficzny-odr%C4%99cznego/dp/B09PY2DN1Z
      Zdalnie sterowany robot-dinozaur albo auto policyjne
    • maleficent6 Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 15:04
      To trochę zależy jak się bawi.
      Interaktywne zwierzątko?
      Albik?
      Zestaw do robienia glutów, naklejek, ciastolina, aqua żel?
      Są takie fajne jaja z niespodziankami w środku, 5 latki w moim otoczeniu akurat bardzo lubią.
      Auto sterowane?
      Tory i pociąg?
      Kuchnia, akcesoria kuchenne lub agd?
      Klocki inne niż lego? Jakieś wafle, magnetyczne - to jest furrora, kwiatki?
    • berdebul Re: Burza mózgów potrzebna - prezenty 21.11.24, 15:32
      Playdoh ma zestawy z Psim Patrolem, lubi masy do ugniatania?
      Coś kuchennego? Typu wycinacze do ciastek w ulubionym kształcie (o ile udałoby się upiec już w święta coś?).
      Maty wodne do malowania?
      Generatory baniek?
      Projektor do gwiazdek/kosmosu/bajek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka