kozica111 10.12.24, 17:23 Dziewczyny, czy któraś z was wstawiała implant po dłuższym okresie czasu od usunięcia zęba, czyli nie po 3 msc tylko np po roku, dwóch? Jeśli tak, jak to wyglądało, czasowo, ewentualna nadbudowa kości itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca007 Re: Późny implant 10.12.24, 18:02 Ja wstawiałam. Po kilku latach. Bez problemu. Jakoś chyba cztery miesiące minęły zanim założyli mi ostatecznie zęby Ale to dlatego, że nie chcieli tego robić przed moim wyjazdem żeby nie wyszły ewentualne komplikacje gdzieś poza krajem. Nic nie wyszło. Ostatnio byłam na kontroli i jest idealnie. Szybko się przyzwyczaiłam do nowego zęba. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Późny implant 10.12.24, 18:06 Ja robiłam od razu koleżanka po dłuższym czasie i niestety musiała robić nadbudowę. U mnie było, bezboleśnie ona bardzo cierpiała Odpowiedz Link Zgłoś
olatopola Re: Późny implant 10.12.24, 18:17 Nie powinno byc zadnych problemow, jesli po ekstrakcji minelo juz nieco wiecej czasu to moze pojawic sie zanik kosci, ktory tez mozna naprawic. Bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Późny implant 10.12.24, 18:20 dzięki, Heca a, Ty robiłaś nadbudowę? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Późny implant 10.12.24, 19:22 No właśnie nie. Lekarz podejrzewał, że może trzeba będzie bo nie pamiętał moich ostatnich zdjęć. Ale jak już zrobiono nowe to okazało się, że kości jest wystarczająco. Trochę bez szału ale ok. Miałam robioną 6 u góry po 10 latach i obok 5, która- świnia jedna raczyła dostać martwicy korzenia 🤬 Przez to implanty przesunęły mi się o pół roku (no i cena podwoiła). Bo trzeba było tą 5 wyrwać. Po założeniu śrub kosc się pięknie wygoiła. Tylko jedna dobę brałam nimesil przeciwbólowy. Nie spuchłam, nie miałam siniaka. Szwy były trochę upierdliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Późny implant 10.12.24, 18:22 Ja wstawiałam i to po 30+ latach. Nigdy nie wyrosła mi dolna czwórka i dopiero po latach zdecydowałam się coś z tym zrobić. Konieczne było nadłożenie materiału kościotwórczego, ale wszystko się udało. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Późny implant 10.12.24, 22:42 Wiele, wiele lat temu usłyszałam w radiu, że podobno dzieci z zagłębia węglowego zaczęły mieć problemy z zębami. Lekarze zauważyli, że dużo częściej niż dzieci z innych rejonów kraju nie posiadają zawiązków zębów stałych (oczywiście nie wszystkich). I łączyli to z mocnym zanieczyszczeniem powietrza. Czy ta teoria jest prawdziwa nie wiem ale tak mi się przypomniała Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Późny implant 10.12.24, 22:48 Całkiem prawdopodobne, tyle że ja z zupełnie innego regionu 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Późny implant 10.12.24, 18:23 Robiłam po 20 latach od utraty zęba. Bez żadnej odbudowy kości i innych problemów. Myślę, że to jest bardzo indywidualne i tylko dentysta ci powie co cię czeka. Ja ząb straciłam w młodości, miałam zrobiony mostek, bo tak się wtedy robiło. Po 20 latach się zużył i wymieniłam na dwa implanty. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Późny implant 10.12.24, 18:40 Ja. Po 7 latach od utraty zęba, już jak go wyrywano to lekarz mówił że konieczna będzie regeneracja zatoki, ponieważ była zharatana. Ząb bowiem pękł wzdłuż do korzenia i były problemy z wyrwaniem. po kilku latach zdecydowałam się na implant. Podniesienie zatoki, czyli włożenie materiału by urosła na nim kość. Po pół roku tomograf jak tam urosło, było ok to wkręcono implant. Miałam chodzić ok 6 miesięcy bo to górna szczęka, (podobno w dolnej szczęce wystarcza i 4). Teraz minęło 6 i właśnie odkryto mi implant, włożono na 2 tygodnie jakieś metalowe śruby czy kształtki tak by dziąsło uformowało się w "falbankę" i za kilka dni będę miała ten implant ostatecznie robiony. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Późny implant 10.12.24, 19:39 Mam implant wszczepiony około 30 lat po ekstrakcji. Nadbudowywania kości nie było. Mały, krótki, ale siedzi i od kilku lat gryzę nim orzeszki, mięso i twarde jabłka. Zanik wyrostka po ekstrakcjach to kwestia indywidualna, jednemu leci błyskawicznie, inny długo długo ma warunki do implantacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Późny implant 10.12.24, 20:19 wszystko zależy gdzie ten impalnt ma być wstawiony w żuchwie czy w szczęce Zazwyczaj 3 miesiące dla implantów w żuchwie (dolnych) i 6 miesięcy dla implantów w szczęce (górnych). Wynika to z różnej struktury tkanki kostnej szczęki i żuchwy. W żuchwie jest zbita i twarda w przeciwieństwie do szczęki. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Późny implant 10.12.24, 20:26 Dodam, ze mam implant w szczęce, czekałam chyba 7 miesięcy. U mnie, mimo że implant wstawiłam zaraz po usunięciu zęba, regeneracja kości niestety była konieczna ponieważ jestem bardzo drobno koścista, i nie było w co wkręcić implanta. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Późny implant 10.12.24, 21:38 Ja wstawiałam pp 1,5 roku, może po 2 latach nic nie musiałam dodatkowo robić. Żadnego nadbudowania kości, dziąsło nie zanikło. Wstawiłam tylko śrubę a po pół roku koronę czy jak to się tam mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Późny implant 10.12.24, 22:06 Ja za dlugo czekałam i musiałam nadbudować kość oraz dziąsło mi się cofnęło. Z tego drugiego powodu słabo to wygląda, no a dziąsła sobie przeszczepiać nie będę (choć podobno można). Żałuję, że tak długo czekałam przez swoją opieszałość. Odpowiedz Link Zgłoś
donna_primasort Re: Późny implant 10.12.24, 22:34 Wystawiałam dwa implanty mniej więcej po 3 latach od ich usunięcia - na zakończenie leczenia ortodontycznego, gdy wszystko się poustawialo i było widać ile faktycznie zostało miejsca dla 5. Odpowiedz Link Zgłoś