anwad 08.04.10, 11:05 Za to go kocham:) www.rp.pl/artykul/454603.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 11:21 Kogo: Kaczyńskiego czy Ziemkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 11:30 To chyba oczywiste, że Kaczyńskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
no_ale_o_co_chodzi Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 14:37 Nie to co Tusk - ten się reformuje co 15 min w zależności od wyników badań opinii publicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Tfu, tfu, różne są perwersje... 08.04.10, 11:59 Ale ty wybrłaś sobie naprawdzę wyjątkowy obiekt. Odpowiedz Link Zgłoś
n.michal Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 14:42 moze w tezie Ziemkiewicza jest czesc prawdy, ale jak zwykle splycil on temet opierajac sie tylko i wylacznie na ogolnikach, a jak że istotny szczegol jest taki ze senator Skorupa nie wylecial z PiS za uzywanie "jezyka bardzo potocznego" ale za probe wyludzenia gruntu a to moim zdaniem zmienia ocene tej sytuacji o 180stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:11 No coz! Jakie intelektualne mozliwosci, taka milosc. Dlatego pantofelek kocha amebe miloscia namietna i nieposkromiona. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:22 Jarosław Kaczyński ma doktorat, a Ty, arogancka pseudointelektualistko? Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:26 anwad napisała: > Jarosław Kaczyński ma doktorat, a Ty, arogancka pseudointelektualistko? A Ty co masz? Już tu taki jeden się chwalił... magisterium socjologii :D Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:31 Ja się niczym nie chwalę, a co mam, to moja sprawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:36 anwad napisała: > Ja się niczym nie chwalę, a co mam, to moja sprawa:) Fakt, inteligencji w sensie sprytu i strategii Kaczyńskiemu odmówić nie można, jednak głównie idzie nam tutaj o charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:52 Silny charakter Kaczyńskiego mi odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 16:00 anwad napisała: > Silny charakter Kaczyńskiego mi odpowiada. Cynizm też? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 16:11 Nie, nie powiedziałabym, że Kaczyński jest cyniczny. Jest idealistą i zarazem pragmatykiem, ale nie cynikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 16:32 anwad napisała: > Jest idealistą i zarazem > pragmatykiem, ale nie cynikiem. Wskaż JEDNO pragmatyczne działanie Kaczyńskiego. Bo jakoś przychodzą mi do głowy same idee fix tego pana: -"polityka historyczna", - tropienie "układu", -"IV Rzeczpospolita" (nie wiem czemu chciał odciąć się od przemian po 1989 roku?) Gdzie tu pragmatyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 18:02 Uważasz, że którakolwiek z tych kwestii nie jest ważna? Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 18:19 Mnie akurat chodzi o próbę odcięcia się od czegoś, w czym walnie uczestniczył razem z bratem- Okrągły Stół i wspieranie L.Wałęsy którego potem zaczął atakować. To jest dopiero przewrotność i cynizm: liczenie na amnezję obywateli, którzy nie pamiętają, że trzymał sztamę z ludźmi i porozumieniami, które teraz atakuje. Ludzie Tuska przynajmniej nie ukrywają swojego poparcia dla tego, co wydarzyło się 20 lat temu i zawsze trzymali się swoich przekonań (jedyne wyjątki to Rokita i Niesiołowski, którzy wcześniej reprezentowali bardziej konserwatywne nurty). Nie próbują nikomu wmawiać, że byli przeciwni Magdalence i O.Stołowi. W takie polityczne "nawrócenia" nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:22 Przewrotność i cynizm czy właśnie pragmatyzm? Poza tym, czy Kaczyńscy chcieli, żeby ustalenia okrągłego stołu były ostateczne? Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:44 anwad napisała: > Przewrotność i cynizm czy właśnie pragmatyzm? Poza tym, czy Kaczyńscy chcieli, > żeby ustalenia okrągłego stołu były ostateczne? Nikt tego nie chciał, ale takie były wymogi czasu. Kiedy Mzawiecki powoływał rząd demokracja była jeszcze połowiczna, z resortami siłowymi w rękach komuchów i armią radziecką w kraju. Zaś Okrągły Stół obradował jeszcze w warunkach reżimu, a "S" liczyło się nawet z potajemnym zabójstwem przywódców podczas obrad. Wszystko odbywało się początkowo w warunkach nerwowości. Jednakże bracia K. uważają, że można było "wycisnąć" jeszcze więcej z tamtych porozumień, a może nawet i położyć Jaruzela i Kiszczaka na kolanach, a tymczasem tej okazji się nie wykorzystało. I że można było dzięki temu przeszkodzić nomenklaturze w uwłaszczeniu się, tymczasem moim zdaniem to przekonanie jest płonne, a żaden kraj z naszego regionu sobie z tym problemem lepiej nie poradził. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 20:11 Idę się zrelaksować, może Ci jutro odpiszę:) Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 20:37 anwad napisała: > Idę się zrelaksować, może Ci jutro odpiszę:) Miłej relaksacji. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 09:12 Można było - bracia Kaczyńscy mieli lepsze przeczucie, że komunizm bardzo szybko upadnie... Ale nie chodzi oczywiście o całkowite dyskredytowanie okrągłego stołu, tylko o brak zgody na gloryfikację jego rocznicy, bo to musiałoby oznaczać zgodę na trwałość ustaleń, jakie zostały tam podjęte. A niby z jakiej racji mielibyśmy się godzić na to, żeby to nomenklatura komunistyczna nadal była - z jakiej niby racji - elitą naszego państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 20:40 > Można było - bracia Kaczyńscy mieli lepsze przeczucie, że komunizm bardzo szybk > o > upadnie... Tak? A niby skąd? A może raczej na zasadzie: "Jakoś to będzie. A jeśli Jaruzelski i Kiszczak użyliby siły to my się nie boimy"? Czyli dowód na brawurę godną organizatorów Powstania Warszawskiego. I mamy wariant rumuński, co? Na szczęście dla nich komuniści nie próbowali konfrontacji siłowej i tylko dlatego Kaczyńscy i spółka mogą teraz beztrosko krzyczeć, że "można było". Tymczasem tylko idiota się wtedy nie bał. Akurat historia potoczyła się inaczej, jednak wtedy nic nie było pewne. Ale nie chodzi oczywiście o całkowite dyskredytowanie okrągłego > stołu, tylko o brak zgody na gloryfikację jego rocznicy, bo to musiałoby > oznaczać zgodę na trwałość ustaleń, jakie zostały tam podjęte. Ja raczej nie uważam, by 4 czerwca czynić świętem narodowym. Bardziej już 30 sierpnia. Jednakże głosy całkiem dyskredytujące O.S. ze środowisk PiS padały często. Trwałość ustaleń? I tak te ustalenia się zostały rozciągnięte: w końcu w 1991 odbyły się nowe, w pełni demokratyczne już wybory. Zatem, nie ma mowy o zakonserwowaniu ustroju wypracowanego w 1989, bowiem O.S. był tylko początkiem zmian. Niezbędnym początkiem, dodajmy. Nie ma i nie było więc IV RP, lecz jest wciąż III RP, która ciągle "się staje". Jesteśmy wciąż w trakcie procesu jej formowania się w dojrzałe państwo. Tymczasem, wg Kaczyńskich III RP zastygła w postaci, jaką miała w 1989 roku i od tamtego czasu nie wykonała żadnego kroku do przodu. Ich zdaniem, jesteśmy wciąż państwem postkolonialnym i de facto niedemokratycznym, z kastą uprzywilejowanych. Fakt, komuchy wykorzystały sytuację, ale przecież nie ma mowy o istnieniu jakiegoś rodzaju oligarchii a'la państwa WNP. Obok czerwonych interesów mamy też i mnóstwo ludzi, którzy wzbogacili się własnymi siłami. Owszem, afera Rywina pokazała b. wiele, ale nie róbmy z Polski republiki bananowej, bo aż tak źle nie jest. A niby z jakiej > racji mielibyśmy się godzić na to, żeby to nomenklatura komunistyczna nadal był > a > - z jakiej niby racji - elitą naszego państwa? A niby z jakiej racji twierdzisz, że Okrągły Stół dał czerwonym monopol na bycie elitą? Szczerze mówiąc, nie widzę dziś, aby elity zdominowane były przez nomenklaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 18:24 anwad napisała: > Uważasz, że którakolwiek z tych kwestii nie jest ważna? Anwad, Piszesz,że Kaczynśki jest a)idealistą, b) jest pragmatyczny. Wymienione przez mnie sprawy to walka o pewne idee. Podaj mi argument za tym,ze to polityk PRAGMATYCZNY, proszę...pragmatyzm cenię, ale Kaczyński pragmatykiem nie jest, niestety. Podasz jakiś konkret, który przemawia za jego pragmatyzmem, czy tak sobie pleciesz na forum, bez przemyślenia swoich własnych sformułowań? Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 18:30 rosa_de_vratislavia napisała: Wiesz, można nazwać pragmatyzmem sojusz z Lepperem i Giertychem, udając, że się nie pamięta, jak kilka lat wcześniej pomstowało się na ubeckie korzenie SO. Facet jest dobrym strategiem, ale faktycznie, jego pragmatyzm na tym się kończy. To ciekawe połączenie manii prześladowczej z cynizmem, tak bym to określił. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:00 anwad napisała: > Jesteś wyraźnie uprzedzony. Może dlatego, że w czasach skorumpowanych rządów SLD nawet sympatyzowałem z jego partią, co dziś przyznaję ze wstydem. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:11 A nie wstyd Ci sympatyzować z PO? Bądź konsekwentny... Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:22 anwad napisała: > A nie wstyd Ci sympatyzować z PO? Bądź konsekwentny... Nie ma partii, której będę bronił jak niepodległości ani będę wierny. Polityka składa się z mniejszych lub większych układów, manipulacji i amnezyjności prezesów. Dotyczy to wszystkich. Pozostaje zatem wybór mniejszego zła. SLD i PiS już pokazali, co potrafią. Teraz czas na PO- polityka tej partii jak na razie trzyma się tego, czego od niej oczekuję, choć oczywiście, jak każda inna partia tak i Platforma zalicza wpadki. Jednakże póki co, jeszcze nie stracili mojego kredytu zaufania. Zobaczymy, co przyniesie przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:29 Nicnierobienie i afera za aferą - wymagający to Ty nie jesteś...:D Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:49 anwad napisała: > Nicnierobienie i afera za aferą - wymagający to Ty nie jesteś...:D Nicnierobienie a może raczej robienie swojego bez błysków fleszów? Rozsądne poczynania zamiast np. zniszczenia naszej misternie budowanej przez lata siatki szpiegowskiej przez Macierewicza? Ja po prostu preferuję chirurgię zamiast tępego walenia młotem bez pomyślunku. PO istotnie nie dokonuje spektakularnych czynów męstwa, ale przynajmniej nie boję się, że coś zepsują. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 20:08 A po co nam służby z ruskimi agentami? Przypominam Ci, że za rozwiązaniem WSI głosowała cała PO (wraz z PIS). Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 20:37 anwad napisała: > A po co nam służby z ruskimi agentami? Przypominam Ci, że za rozwiązaniem WSI > głosowała cała PO (wraz z PIS). WSI było przede wszystkim umoczone w handel bronią i przekręty, a nie w pracę dla Rosjan. PO było za, ale liczy się sposób, w jaki się tego dokona. Ktoś taki jak Macierewicz to po prostu małpa z brzytwą. Owszem, likwidacja była potrzebna, ale nie na zasadzie ujawniania wszystkich agentów. Takie rzeczy powinny odbywać się w sposób tajny. Winnych ukarać, ale po cichu. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 15:51 jedzoslaw napisał: > WSI było przede wszystkim umoczone w handel bronią i przekręty, a nie w pracę > dla Rosjan. W to też, ale nie próbuj zaprzeczać, że WSI to oczy i uszy KGB. PO było za, ale liczy się sposób, w jaki się tego dokona. Ktoś taki > jak Macierewicz to po prostu małpa z brzytwą. Owszem, likwidacja była potrzebna > , > ale nie na zasadzie ujawniania wszystkich agentów. Takie rzeczy powinny odbywać > się w sposób tajny. Winnych ukarać, ale po cichu. Nie wyobrażam sobie likwidacji jakiejś służby całkowicie po cichu... PS To pewnie też potępiasz "GW" za ujawnienie polskich agentów w Afganistanie? Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 18:45 > W to też, ale nie próbuj zaprzeczać, że WSI to oczy i uszy KGB. Będę zaprzeczał, bo na to dowodów pewnych nie ma. Ale jeśli są, a ja słusznie o nich nie wiem (słusznie, bo to powinno być ściśle tajne) to dobrze się stało. Mnie tylko idzie o metodę, która na miejsce służb zainfekowanych zafundowały nam niemal ich zniszczenie. > Nie wyobrażam sobie likwidacji jakiejś służby całkowicie po cichu... A ja sobie wyobrażam. Jest nadzór komisji i żadnych przecieków na zewnątrz. Żadnego ujawniania. To są tak delikatne kwestie, że to co zrobił Macierewicz podchodzi pod Trybunał Stanu. > PS To pewnie też potępiasz "GW" za ujawnienie polskich agentów w Afganistanie? Może przybliżysz? Aha, tytułem wyjaśnienia: analiza moich postów na tym forum pokazuje, że bynajmniej fanem Michnika nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 19:48 www.rp.pl/artykul/112904.html Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 20:08 anwad napisała: > www.rp.pl/artykul/112904.html Wobec tego mamy do czynienia z ubolewania godną głupotą tych nowych tajniaków jak i kierownictwa "GW", które pewnie chciało dowalić Macierewiczowi, ale przedobrzyło. Nie widziałem tych zdjęć, ale nawet zasłonięcie im oczu czarnym paskiem nie załatwia sprawy. Więc, owszem, "GW" miało współudział w sprawie, choć opowieści Macierewicza o tym, że "GW" działało pod wpływem środowisk związanych z WSI należy zaliczyć do political fiction. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 20:37 Więc, owszem, "GW" miało współudział w sprawie, > choć opowieści Macierewicza o tym, że "GW" działało pod wpływem środowisk > związanych z WSI należy zaliczyć do political fiction. A myślisz, że skąd "GW" wiedziałaby, że tych sześciu żołnierzy to oficerowie kontrwywiadu?!... Przecież wyglądali jak zwykli żołnierze, co więcej, zdjęcia były podpisane: żołnierze Wojska Polskiego na misji w Afganistanie, żadnej wzmianki o tym, że należeli do kontrwywiadu. wyborcza.pl/1,84763,5063523.html Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 20:49 A myślisz, że skąd "GW" wiedziałaby, że tych sześciu żołnierzy to oficerowie > kontrwywiadu?!... Przecież wyglądali jak zwykli żołnierze, co więcej, zdjęcia > były podpisane: żołnierze Wojska Polskiego na misji w Afganistanie, żadnej > wzmianki o tym, że należeli do kontrwywiadu. Sądzisz, że paru byłych agentów WSI zadzwoniło do Michnika i zdradziło mu "niusa"? Może i tak, niemniej jednak dowodów nie ma. Nie zamierzam bronić "Wyborczej", ale ich informatorzy są tylko w sferze domysłów. Nie zmienia to faktu, że "Gazeta" jest umoczona i tu się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 21:05 Ale kto mógł być tym informatorem: albo ktoś z WSI, albo nawet jeden z tych żołnierzy (aż 5 z nich to pozytywnie zweryfikowani agenci WSI)? Taka wersja jest zdecydowanie najbardziej prawdopodobna. Ile osób więcej wie, kto należy do polskich tajnych służb i zarazem miałby mieć interes w ich ujawnieniu? Jak widać ani "GW", ani WSI nie interesuje interes Polski - wszystko, byle tylko ośmieszyć Macierewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 22:09 anwad napisała: > Ale kto mógł być tym informatorem: albo ktoś z WSI, albo nawet jeden z tych > żołnierzy (aż 5 z nich to pozytywnie zweryfikowani agenci WSI)? Uważasz, że kolega tych naszoklasowiczów postanowił ich sypnąć? Ile osób więcej wie, kto należy do > polskich tajnych służb i zarazem miałby mieć interes w ich ujawnieniu? > Ciekawe pytanie, ale wyraźnie stawia tezę,że coś się znowu za tym kryje. A to już prosta droga do kolejnej teorii spiskowej. > Jak widać ani "GW", ani WSI nie interesuje interes Polski W każdej redakcji i organizacji są idealiści i karierowicze. Dowalanie PiSowi i Macierewiczowi było dogodne, dorodne i poniekąd modne (choć najczęściej słuszne, niestety), bo z pewnością zwiększało nakład. Redaktorzy naczelni muszą umieć wypośrodkować pomiędzy dziennikarstwem idealnym a pragmatycznym. Ideały ideałami, ale trzeba też umieć się sprzedać. Jestem pewien, że w redakcji GW jest mnóstwo idealistów, mających na sercu pluralizm, wolny rynek i dobro Polski jako kraju, ale i sporo jest karierowiczów, których celem jest wysmażenie maksymalnie mocnego tekstu. - wszystko, byle tylk > o > ośmieszyć Macierewicza. Przykro mi, ale Macierewicz ośmieszył się sam, a GW usiłowała na tym ogniu upiec własną pieczeń. Jednakże zaznaczam, że skutki działań Macierewicza pierwszy raz uświadomiła mi nie "GW" tylko telewizyjny wywiad z płk.Petelickim, twórcą GROM-u. A ten facet nie reprezentuje żadnej opcji politycznej, a jedynie dobro kraju (tak, wiem, że Pałubicki z AWS-u kiedyś nazdepił mu na odcisk, ale wykluczam, by ten facet był prawicożerny). Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 21:13 Ale cieszę się, że się zgadzamy co do oceny "Wybiórczej":) Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 21:54 anwad napisała: > Ale cieszę się, że się zgadzamy co do oceny "Wybiórczej":) Miło mi również, choć zależy na jakim aspekcie działalności GW się skupiamy. Można i należy zwracać uwagę na "lajtowość" podejścia Michnika względem czerwonych, na obsesję na punkcie polit-poprawności i feminizmu (przykro mi, dziewczyny, ale feminizacja końcówek: te wszystkie "-lożki" i "tacierzyństwo"- kolejny potworek made in GW- podnoszą mi ciśnienie krwi). Ale nazywanie "Gazety" gazetą "żydowską" czy innymi epitetami, odwołującymi się do Żydów (a co niestety jest domeną środowisk PiSo-radiomaryjnych) jest poniżej mojego poziomu dyskusji. Pomimo tych minusów, uważam, że "GW" ma i tak swoje miejsce w historii polskiej demokracji (jakby nie było, byli jednym z pierwszych niezależnych głosów w latach przemian) i pomimo subiektywności w niektórych kwestiach nadal jest ważną częścią dyskursu publicznego. Nawet, jeśli w imię dowalenia Kaczyńskim i Rydzykowi dopuszczają się nadużyć. Gazeta Polska czy Nasz Dziennik wcale przecież lepsze nie są, różnica polega tylko na wektorze. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 18:51 Rzecz w tym, że walka o idee ma też swój wymiar pragmatyczny. Przykładowo, walczysz z układami, tym samym budujesz zdrowe, silne państwo, w którym uczciwym ludziom lepiej, łatwiej się żyje (wspierasz demokrację, wolny rynek i państwo prawa). Czy np. obniżenie podatków i składek rentowych nie było decyzją pragmatyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:04 anwad napisała: > Rzecz w tym, że walka o idee ma też swój wymiar pragmatyczny. Przykładowo, > walczysz z układami, tym samym budujesz zdrowe, silne państwo, w którym uczciwy > m > ludziom lepiej, łatwiej się żyje (wspierasz demokrację, wolny rynek i państwo > prawa). > > Czy np. obniżenie podatków i składek rentowych nie było decyzją pragmatyczną? Zgadzam się generalnie co do celu. Powstanie CBA jako takie też uważam za słuszne. Tylko, że podatku liniowego jakoś się nie doczekaliśmy, a praktyka nawet w naszej części Europy pokazuje, że to byłby dobry pomysł. PO też by go wprowadziło, gdyby znów nie PSL-owski balast. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 09:26 anwad napisała: > Rzecz w tym, że walka o idee ma też swój wymiar pragmatyczny. Przykładowo, > walczysz z układami, tym samym budujesz zdrowe, silne państwo, w którym uczciwy > m > ludziom lepiej, łatwiej się żyje (wspierasz demokrację, wolny rynek i państwo > prawa). :D Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 19:58 anwad napisała: > Uważasz, że którakolwiek z tych kwestii nie jest ważna? A która jest ważna? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 20:19 figgin1 napisała: > anwad napisała: > > > Uważasz, że którakolwiek z tych kwestii nie jest ważna? > > A która jest ważna? Ano,żadna...ani walka z "układem" (co to u licha jest?), ani "polityka historyczna" (ideologizowanie historii)ani "budowa IV Rzeczpospolitej" (jakby nie można było ulepszać istniejącej...trzeba wszystko negować?) to nie są działania konkretne, tylko zabawa w ideologię. Wszystko to uważam za szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 21:36 > ani "polityka historyczna" (ideologizowanie historii)ani "budowa IV > Rzeczpospolitej" (jakby nie można było ulepszać istniejącej...trzeba > wszystko negować? Otóż to. Do tego czynienie mitu założycielskiego z Powstania Warszawskiego: wydarzenia tyleż dramatycznego, co kontrowersyjnego, z pogardą dla dnia wyborów 4 czerwca. Dokładnie to samo robili komuniści: gardząc 11 listopada i 15 sierpnia narzucili swoje własne rocznice, tworząc sztucznie nowe mity narodowe wraz z datami 22 lipca i 12 października. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 09:21 Z chęcią Ci na to pytanie odpowiem, później. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:37 anwad napisała: > Jarosław Kaczyński ma doktorat, a Ty, arogancka pseudointelektualistko? Ten jego doktorat jest wart dokladnie tyle samo co dzialalnosc jego rodzicow w AK (nikt ich nie zna, nikt nie pamieta)i ciepla posada tatusia w czasach w ktorych wszyscy akowcy ogladali swiat przez kraty. Stopien trudnosci tematu jest wrecz porazajacy jak na takiego prawniczego asa: Rola ciał kolegialnych w kierowaniu szkołą wyższą. Tyle to i nawet portier z rektoratu napisze;) Co do mojego wyksztalcenia, to mam dwa fakultety, mohairowa oslico! A dyplomy zdobylam wlasna praca, a nie lizaniem dupy promotorom i tematami prac godnymi uczniow podstawowki. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:43 Nie widać tego wykształcenia po Tobie. Kończę dyskusję z Tobą, bo nie dyskutuję z osobami niekulturalnymi. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:52 anwad napisała: Nie widać tego wykształcenia po Tobie. Nie chcesz mi chyba wmowic, ze po Kaczynskich widac? Kończę dyskusję z Tobą, bo nie dyskutuję z osobami niekulturalnymi. EOT. Jestes niesprawiedliwa! Kaczynscy to zywy przyklad parcianego prostactwa, a sie z nimi zadajesz. I to jak! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 15:22 ale ziemkiewicz o tym pisze. o, w tym fragmencie: Naprawdę, PiS miało wielką szansę załapać się na ten sam mechanizm, który sprawił, że afera hazardowa, a zwłaszcza sprawność w jej "skręceniu" i zamieceniu pod dywan, mocno poprawiła notowania PO, podobnie jak mebelki szwagra i inne drobne grzeszki poprawiały ongiś notowania Aleksandra Kwaśniewskiego. Polacy naprawdę nie lubią sztywniaków kłujących ich w oczy swą cnotą. Lech Wałęsa, póki uchodził za człowieka prawego, też był pośmiewiskiem elit, etatowym głupem i wsiórem, dopiero gdy wyszły na jaw teczki, gdy zaczął kręcić i plątać się w wyjaśnieniach, stał się podziwianą ikoną. Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Niereformowalny Kaczyński 08.04.10, 21:01 Anwad !Jesteś mądrą dziewczyną; czy nie zwróciłaś uwagi na fakt, że PiS-partia prawicowa (Bóg, honor, Ojczyzna i te klimaty) w programie gospodarczo społecznym-lewica a może już populizm.Przecież ta schizofrenia , powiem ładniej-to rozdwojenie jaźni obciąża nadprezytenta Jarosława Kaczyńskiego.Poza tym obaj bracia są starzy, nie metrykalnie ale mentalnie- nie ogarniają już świata. Odpowiedz Link Zgłoś
el_quatro Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 00:49 Nie wiem skad sie biora takie schematy 'prawicowosci' i 'lewicowosci'. Mozna byc konserwatysta bogoojczyznianym i jednoczesnie socjalista w dziedzinie gospodarki. Problem zaczyna sie kiedy mamy ewidentne klamstwa. I tutaj przoduje PO. Teoretycznie przyznaje sie do liberalizmu gospodarczego. W praktyce stara sie zwiekszyc panstwowe regulacje i ograniczac wolnosc gospodarcza drobnicy w interesie roznych lobby ostatnie przyklady: - rozporzadznie zakazujace sprzedazy lekow bez recepty w sklepach zielarskich - oslabienie niezaleznej branzy zdominowanej przez malych polskich wytworcow - zwiekszenie limitow w programie 'rodzina na swoim' - utrzymanie wysokich cen mieszkan, dotowanie bankow i developerow - ustawa o zakazie palenia stworzona pod dyktando koncernow tytoniowych - w pracach komisji stale uczestniczyli legalni lobbysci, efekt znany - projekt kontroli zawartosci internetu - potencjalnie narzedzie nie tylko do walki polityczne ale tez likwidowania konkurencji w e-gospodarce - dzialania w sprawie otwarcia zawodow prawniczych - tu Ziobro probowal cos robic, teraz temat ucichl zupelnie Partia ma w nazwie 'obywatelska' a w rzeczywistosci reprezentuje interesy oligarchii przeciw drobnicy. To jest dopiero hipokryzja: wielki brat sprzedal sie ludowi jako partia ludowa i spokojnie, drobnymi kroczkami, robi lud w bambuko Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 01:03 To jest dopiero hipokryzja: wielki brat sprzedal sie ludowi jako partia ludowa i spokojnie, drobnymi kroczkami, robi lud w bambuko. A w co byl robiony lud przez Kaczynskiego i PiS? Wszyscy wiemy w co. ps. Co wy, pisolubni, robicie na portalu znienawidzonej przez was Gazety? To wyprawa krzyzowa czy agitacja? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 09:30 el_quatro napisał: > Nie wiem skad sie biora takie schematy 'prawicowosci' i 'lewicowosci'. Mozna by > c > konserwatysta bogoojczyznianym i jednoczesnie socjalista w dziedzinie gospodark > i. Owszem, śmieszą mnie takie założenia, że poglądy trza mieć od szablony. Ja mam w zasadzie lewicowe zapatrywania na wiele rzeczy, ale jestem kapitalistką (wiem, kretyńskie określenie, ale nie chce mi się szukać adekwatniejszego słowa). Szalenie rozbawił mnie jeden typ, który zaczepił mnie na pewnym portalu i zasugerowany moimi "lewackimi" wypowiedziami zaczął wmawiać, ze popieram Gułagi w Zwiazku Radzieckim... Ale to był wariat. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 09:19 Nie widzę sprzeczności. Odpowiadają mi elementy prosocjalne w wizji polityki społeczno-gospodarczej Kaczyńskiego (jest w tym dużo mądrości, ale też serca). Kaczyński nie neguje wolnego rynku, ale też nie wierzy naiwnie, że mechanizmy rynkowe same rozwiążą wszystkie problemy społeczne, jakie ten wolny rynek stwarza. Kaczyńscy są właśnie młodzi duchem - dawno po pięćdziesiątce, a wciąż są ideowcami!... Rewelacja:) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 09:31 anwad napisała: > Nie widzę sprzeczności. Odpowiadają mi elementy prosocjalne w wizji polityki > społeczno-gospodarczej Kaczyńskiego (jest w tym dużo mądrości, ale też serca). Mylisz serce z pupulizmem... Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 10:01 figgin, pozwol, ze zmodyfikuje twoja wypowiedz - w przypadku Kaczynskich chodzi o tani populizm najgorszego gatunku, dzielenie spoleczenstwa za pomoca siania nienawisci i rozbudzania najnizszych instynktow. Lamentable! Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 10:06 Wybacz mi godną ubolewania nieścisłość ;) Chociaż po namyśle, pozwole sobie się nie zgodzić, tani ten populizm nie był. Trochę nas kosztował... Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Niereformowalny Kaczyński 09.04.10, 20:16 > Kaczyńscy są właśnie młodzi duchem - dawno po pięćdziesiątce, a wciąż są > ideowcami!... Rewelacja:) Ideowcami, którzy nie rozumieją i nie chcą rozumieć współczesności. Lech się jeszcze wyrobił, ale Jarosław nie dość, że do niedawna nie wiedział, co to aquapark to jeszcze ze spokojem publicznie się przyznaje do tego, że nie ma konta w banku. Tu nie chodzi o względy bezpieczeństwa: nawet jeśli, to i tak naraża się na śmieszność oraz stawia znak zapytania nad swoją życiową zaradnością. Odpowiedz Link Zgłoś