Dodaj do ulubionych

czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się tylko.

14.10.10, 20:21
bawią i nic nie robią ?

Pokłóciłam się z chłopkiem właśnie o to. Ja jako przyszła nauczycielka zachrzaniam po nocach przygotowując konspekty, robiąc pomoce dydaktyczne dla dzieciaczków żeby się cieszyły, żeby zajęcia były ciekawe, planuje wycieczki, wymyślam zabawy itd. Jak tylko zacznę pracować nie spocznę na laurach i będę działać dalej. To moja pasja. Boli mnie to,że niektórzy twierdzą iż nauczyciele tylko chcą odbębnić te 25 godzin w tygodniu i nic nie robią... Wy też tak myślicie ?
Obserwuj wątek
    • ursyda Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 20:24
      jeeeeju, jak to jest pracować 25 godzin w tygodniu?
      <rozmarzyła_się>
      • tygrysio_misio Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 20:31
        no cos Ty.... oni pozniej po nocach klasowki sprawdzaja <hahaha>
        • ursyda Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 10:01
          tia.. całki
    • berta-live Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 20:34
      Tak mi się przypomniało.

Młody nauczyciel idzie na swoją pierwszą lekcję. W jednej ręce ma stos książek, w drugiej stos innych pomocy naukowych. I spotyka starego nauczyciela, który idzie sobie wyluzowany z rękami w kieszeni. Młody pyta starego: Pan panie kolego po tylu latach pracy to pewnie to wszystko ma już w głowie? A stary odpowiada: W dupie, panie kolego, w dupie.
      • kasiaczek181987 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 20:50
        No własnie każdy widzi tylko te 25 godzin a reszta ? w przedszkolu jest diagnoza KAZDEGO DZIECKA i wszystkie inne dodatkowe obowiąki/ prace o których pisałam wczesniej a pensja z tego jest bardzo niewielka :(
        • berta-live Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 21:00
          To o czym mówisz, to czysta teoria. W praktyce nauczyciele wszystkich placówek mają swoją pracę w dupie. Inaczej by zwariowali. Przedszkolaki okładają się łopatkami po głowach, uczniowie rysują po ławkach, rzucają głupimi tekstami albo śpią. A nauczyciele patrzą tylko, żeby jak najszybciej odbębnić pańszczyznę i iść do domu. I nawet jak się trafi jakiś aktywista i idealista to bardzo szybko zostaje sprowadzony na ziemię. Rozruch jest tylko w ostatnich klasach, które kończą się państwowym egzaminem. Ale tez mi się coś wydaje, że to głównie jest pozorowane zaangażowanie i jak uczeń sam nie zadba o swoją edukację, to żaden nauczyciel nie zrobi tego za niego.
          • dystansownik Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 16:37
            > To o czym mówisz, to czysta teoria. W praktyce nauczyciele wszystkich placówek
            > mają swoją pracę w dupie. Inaczej by zwariowali. Przedszkolaki okładają się łop
            > atkami po głowach, uczniowie rysują po ławkach, rzucają głupimi tekstami albo ś
            > pią. A nauczyciele patrzą tylko, żeby jak najszybciej odbębnić pańszczyznę i iś
            > ć do domu. I nawet jak się trafi jakiś aktywista i idealista to bardzo szybko z
            > ostaje sprowadzony na ziemię.

Dokładnie. Gdyby wszyscy się tak przejmowali, to ta edukacja jakoś by jeszcze działała. W praktyce na początku młody będzie się chciał wykazać, więc będzie robił jak najwięcej, a im dalej tym bardziej będzie widział, że i tak nic z tego nie ma, więc zacznie odbębniać tylko to co ma do roboty.
            Na początkowych szczeblach edukacji jeszcze nie jest tak źle. Co mają powiedzieć np. nauczyciele akademiccy, którzy swoje zajęcia mają rozwalone na 7 dni w tygodniu, czasem od 7 do 21. Do tego konsultacje, poprawianie kolokwiów, itd. Zawsze znajdzie się ktoś kto ma gorzej i w porównaniu nauczyciele w przedszkolach wcale nie mają tak źle.
            • pompeja Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 17:08
              Nie wiem do jakich szkół chodziliście, w mojej byli nauczyciele z pasją. Nikt nie odpieprzał jak wy to nazwaliście "pańszczyzny". Brakuje mi tej szkoły, choć się czasem z lekcji uciekało ;)

Berta - w przedszkolu dzieci mają łopaty? :D
    • bijatyka Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 20:34
      Bardzo lubię wychowawców z przedszkola młodego. Efekty ich pracy widać codziennie. Są fenomelnalni. Czasami myślę, że mógłby tam zostać do 18-tki :D Podziwiam ! Ich i Ciebie za takie plany !
    • sundry Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 20:53
      Chyba nikt, kto zna bliżej jakiegoś nauczyciela,albo sam nim jest, nie będzie twierdził, że oni przez 25 godzin nic nie robią. Ja pracuję w biurze i w życiu bym się nie zamieniła z moją mamą, która uczy w przedszkolu, nawet biorąc pod uwagę te 15 godzin w pracy więcej.
    • emka222 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 21:05
      nie 25, tylko nawet 18.
    • maretina Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 21:13
      nie. mój synek ma dwie wspaniałe panie nauczycielki (przedszkole), którym chce się w ciekawy sposób organizować dzieciom czas. chwała im za to. od tego, jak dzieci opanują w przedszkolu kolorowanie, kreślenie szlaczków itd zależeć będzie to, jak sprawnie w przyszłości będą czytać, pisać itd.... dobre przedszkole to połowa mniej upiornej roboty i stresu w szkole!
    • six_a Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 21:45
      ja pamiętam, że panie w przedszkolu bardzo wysportowane są, jedna mnie kiedyś ganiała po całym podwórku - to ciężka praca fizyczna jest. chociaż umysłowa też - obliczenie takiej trasy przejazdu, żeby złapać dzieciaka zanim dopadnie furty i wyrwie na wolność, no to jest wysiłek.
      • kasiaczek181987 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 22:04
        25 godzin w przedszkolu
        20 godzin w szkole ( doszła teraz jakaś jedna czy dwie darmowe, nie orientuje się zbytnio - wiem ze kiedyś było 18)

Nauczyciele sprowadzani sa na ziemię w szkole. Miałam praktyki i co z tego,że chciałam przeprowadzić zajęcia w ciekawy sposób, zorganizować wycieczkę jak nauczycielka ( opiekunka praktyk) powiedziała mi wprost ,ze dzieci mają miec uzupełnione karty pracy w podręcznikach Tych kart bylo tyle że praktycznie siedzielismy caly czas tylko z tymi kartami. Oczywiscie udało mi się przemycić swoje pomysly ale w przedszkolu tak naprawdę nauczyciel może się wykazać, pokazać coś bo tak naprawdę są założenia, pewne wymagania ktore dziecko osiągnąć a jak to nauczyciel zrobi to jego sprawa. Dlatego zdecydowałam, że w przyszlości będe pracowała w przedszkolu. Oczywiście,że anayczycuelka nieraz nie jest w stanie przewidzieć i ogarnąc tego co sie dzieje w grupie ( mimo checi) ale winą powinni rodzice obarczać przedszkole ktore zapisuja do grupy 30 osób. Mialam okazje pracować z 32 dzieci w grupie i z 14 nieraz 7- jest olbrzymia róznica.

• 83kimi Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 22:12
          Chciałabym, żeby moje potencjalne dziecko miało fajnych nauczycieli, z powołania. I żeby Ci nauczyciele byli odpowiednio motywowani do pracy m.in. wynagrodzeniem.
        • maretina Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 22:14
          w moim mieście grupy są 25-26 osobowe i uważam, że to już sporo.
        • thelma.3333 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 22:26
          ja tak nie uważam; (zwłaszcza od kiedy przeczytałam przygody małego mikołaja :-)
          no i sama pamiętam co się działo;
          ciężka robota moim zdaniem, a ostatnio nawet czytałam artykuł (link poniżej), ze jakieś badania robiono z których wniosek jeden: dobra przedszkolanka = dobry start;

www.care2.com/causes/education/blog/study-finds-that-good-kindergarten-teachers-are-worth-320-000/
          chłopakiem się nie przejmuj, faceci tak maja, ze często próbują dyskredytować wartość pracy kobiety;
        • berta-live Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 22:39
          Zrób sobie fakultet z języka obcego i zatrudnij się w jakiejś szkole językowej. Większość prowadzi grupy nawet 4-latków. Tam będziesz się mogła wykazać. Maksymalnie 5-6 dzieci i jeszcze wszyscy, łącznie z właścicielami szkoły i rodzicami, są bardzo nastawieni na efekt. I jeszcze nie najgorzej płacą. I wszelkie nowatorskie metody są mile widziane. Byle dzieciak jak najszybciej zaczął gadać językami.

Praca w publicznych placówkach oświatowych jest wyjątkowo demotywująca. I to nawet nie dlatego, że mało płacą, tylko dlatego, że wszyscy mają w głębokim poważaniu wyniki. Nie mówiąc o tym, że w PL nie mamy żadnej miarodajnej oceny pracy nauczycieli. Bo nawet te egzaminy końcowe, które są, to tak naprawdę jest fikcja. Te dzieci, które same są ambitne i mają ambitnych rodziców, to albo same dają radę albo chodzą na prywatne lekcje a pozostałym nauka nie w głowie. I te pozostałe zazwyczaj tak absorbują nauczycieli, że ci na resztę nie mają już czasu. A w prywatnych jest jeszcze gorzej, bo tam to już wszystkim tylko na papierze zależy. Na zasadzie płacę, to mi proszę dzieciakowi stawiać dobre oceny i przepuszczać z klasy do klasy.
    • minasz Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 14.10.10, 23:16
      tak z ciekawosci zapytam jakie ty pomoce dydaktyczne robisz dla przedszkolaków??????
      ps
      dla mnie twoje podejscie wyglada na takie ktore wiecej popsuje niz da
      • kasiaczek181987 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 07:35
        Dzieci różnią się tym od dorosłego,że tym drugim wystarczy puścić prezentację na komputerze i czegoś się dowiedzą a tym drugim to nie wystarczy. Oni muszą dotknąć , zobaczyć. Jeżeli chodzi o te pomoce dydaktyczne to wiadomo są tez takie zwykle czyli przy okazji takich tematów jak owoce warzywa przynoszę do przedszkola prawdziwe, dzieci je próbują , robimy sałatki, surówki ( tak- jak widać dzieci przedszkolne też potrafią, mam szczeście ze w tym przedszkolu w ktorym mam teraz praktyki jest specjalna kuchnia przygotowana dla maluszków). Organizuje kaciki przyrody, książki ( oczywiście razem z dziećmi), robię plakaty, zgadywanki ( to są takie plansze, gdzie dzieci po kolei odkrywają obrazek i zgadują co to może być ), robię instrumenty dla dzieci ( grzechotki, bębęnki czyli te mniej złożone robie razem z dziećmi), zapraszam gości do przedszkola, organizuje wyprawy ( np do piekarni , gdzie dzieci moga zobaczyć jak sie piecze chleb, miały tez okazję robić swój), maty z róznymi powierzchniami, gry dydaktyczne , masy solne , układam układy taneczne, ozdabiam klasę z uwzgldnieniem pór roku ( nie wszystko mogą zrobić dzieci), tajemniczy worek- raz w tygodniu przynoszę tajemniczny worek- dzieci dotykiem odgadują co tam się znajduje, jest t przy okazji rożnych tematów , dzieciaki to uwielbiają itd.

Bardzo dużo pracy koszuje zrobienie np historyjek obrazkowych przy okazji zadań matematycznych. Prosto licząc np taka historyjka sklada sie z 5-8 obrazków razy 30. Oczywiście sa drukarki ale potem to wszystko trzeba pociąć, porozkładać do kopert.
        Odbywam od 5 lat praktyki więc nie mialam okazji prowadzic grupy przez dluuugi czas ( teraz np od 2 miesięcy jestem na praktykach ale juz w 3 placówce) jednakże jak widać nie siedze tych 5 godzin). Pracy jest sporo bo do tego dochodzi pisanie konspektów i sprawozdań hospitacji.

Jedno powiem,że praca nauczyciela wiąże sie z duzym nakladem finansowym- kolorowy druk, kartki, kupno np warzyw/owocow... nie jest to wszystko takie tanie jak sie wydaje. Dlatego ja mam taką zasadę,że robię cos raz a porządnie.
        • triss_merigold6 Szacun 15.10.10, 09:35
          Moje dziecko 3 lata chodziło do bardzo dobrego publicznego przedszkola, panie były świetne, zaangażowane i dzieci autentycznie korzystały z zajęć. Sama zabawa zajmowała w sumie niezbyt dużo czasu. Niemniej współczuję Ci kobieto, bo 20-25 dzieciaków codziennie przez parę godzin to hard core.
          • alpepe Re: Szacun 15.10.10, 18:47
            czyli przedszkole wcale nie było takie dobre. Najważniejsza jest właśnie zabawa, a nie nauki. Zabawa, w czasie której dziecko rozwija kompetencje socjalne, uczy się współpracy, rozwiązywania konfliktów,samooceny, różnych ról w grupie itd. Niesterowane zabawy przygotowują dziecko do szkoły i życia lepiej niż warsztaty i zajęcia.
            • lacido Re: Szacun 16.10.10, 16:47
              ta nauka w przedszkolu to polega na tym, że dziecko ma się nauczyć kartkowanie książki i posługiwania kredkami/długopisem, dzieciaki siedzą przy stolikach stad zostało to nazwane nauką. Nie da się tego nauczyć dziecka poprzez zabawy w kółeczku czy tarzanie po dywanie :)
              Przedszkole zwłaszcza w końcowym etapie ma przygotować do nauki w szkole

---
              Ludzie rozstają się z jakiegoś powodu. Mówią jaki to powód, dając ci szansę byś odpowiedział. Nie uciekają, ot tak sobie. Nie, to po prostu dziecinada. (MP)
        • sundry Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 10:02
          Wiesz co myślę? Jesteś młoda, pełna zapału,jeszcze Ci się chce- trochę jak Stasia Bozowska. Ale nauczyciele szybko się wypalają.
          • kasiaczek181987 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 16:18
            Jeżeli coś się zrobi raz na porządnie ( mam na myśli pomoce dydaktyczne) to się tego używa nieraz kilka lat :) Jeżeli chodzi o wypalenie zawodowe... no cóż... nie wiem jak to będzie ze mna- mam nadzieje,ze się nie wypalę . Na razie bardzo bym chciała pracować w przedszkolu bo to moja pasja :) Niestety w przedszkolu pracuje bardzo duzo emerytek skutecznie blokujących miejsca mlodym ludziom takich jak ja. Od razu przypomina mi się cytat : ,,Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść, niepokonanym..."
            • sundry Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 16:31
              Wiesz, jaką się ma emeryturę nauczycielską? Może po prostu potrzebują pieniędzy.Nie każdy może sobie pozwolić na emeryturę w wieku 50 lat.
              • dystansownik Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 16:42
                > Wiesz, jaką się ma emeryturę nauczycielską? Może po prostu potrzebują pieniędzy
                > .Nie każdy może sobie pozwolić na emeryturę w wieku 50 lat.

A może też jest po prostu za duża produkcja potencjalnych nauczycieli. Niestety pedagogika jest jednym z najbardziej obleganych kierunków studiów i potem nie dla wszystkich trafi się etacik. Często trzeba wykorzystać znajomości, żeby coś znaleźć. Starych (jeszcze nie w wieku emerytalnym) przecież nikt nie wyrzuci tylko dlatego, żeby młodym miejsce zrobić.
        • deczko Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 16:21

> Jedno powiem,że praca nauczyciela wiąże sie z duzym nakladem finansowym- koloro
          > wy druk, kartki, kupno np warzyw/owocow... nie jest to wszystko takie tanie ja
          > k sie wydaje. Dlatego ja mam taką zasadę,że robię cos raz a porządnie.

Jedyne znane mi przedszkole, to tam jak potrzebne sa owoce/warzywa lub cos innego na zajecia, dzieci przynosza z domu, przedszkolanki nie kupuja zadnych materialow ze swoich srodkow. A ksiazka dla czterolatka potrafi kosztowac kilkadziesiat zlotych. :O
          • kasiaczek181987 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 16:41
            Oczywiście,ze są i takie przedszkola gdzie nauczyciele nie kupują nic bo wszystko zapewnia przedszkole albo rodzice. Przedkszola mi znane tego nie zapowniają a rodzice twierdzą,ze nie mają czasu by kupic np marchewke ( usłyszalam od mamy dziecka: ,,PROSZE PANI, JA NIE PRZYNIOSE MARCHEWKI BO NIE MAM CZASU ISĆ DO SKLEPU.PRACUJE...) Jak widać nie wszytsko jest takie proste :)

A co do emerytury to zdaje sobie sprawę,że nie jest wysoka, pensja też ale uważam,że nauczyciel w przedszkolu oprócz pomysłowościa powinien też się cechować dobrym zdrowiem. Poszłam do przedszkola na praktyki a tam 90% nauczycieli na emeryturach, stoja tylko i się patrzą. Ja mam energię, biegam z dziećmi, bawię sie a niestety mam wrażenie ze nauczyciele na emeryturze pracuja w tym przedszkolu nie wiem po co. Rozumiem jeszce prace nauczyciela na emeryturze w SZKOLE ale w PRZEDSZKOLU to moim zdaniem powinno być jakieś ograniczenie wiekowe.

Możliwe,że kiedyś tez bede na emeryturze i bede chciala pracować ale na dzień dzisiejszy mam takie zdanie. Na szczescie coraz wiecej dyrektorów zatrudnia młodych.Chwała im :)
        • devilyn Oplułam ekran ze śmiechu... 15.10.10, 16:39
          Bez przesady...w każdym programie nauczania wychowania przedszkolnego jest robienie sałatki owocowej i warzywnej. Więc nie olśniłaś mnie...kąciki w salach są wszędzie, wyjścia do piekarni, policji, straży też są...masa solna też jest w programie nauczania. Halo!!!! Zejdź na ziemie i się nie podniecaj.
        • lacido Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 16.10.10, 16:50
          kasiaczek181987 napisała:

> Jeżeli chodzi o te pomoce dydaktyczne to wiadomo są tez taki
          > e zwykle czyli przy okazji takich tematów jak owoce warzywa przynoszę do przed
          > szkola prawdziwe,

znaczy robisz to co dzieci mogłyby zrobić, wyręczasz je?

Bardzo dużo pracy koszuje zrobienie np historyjek obrazkowych przy okazji zadań
          > matematycznych. Prosto licząc np taka historyjka sklada sie z 5-8 obrazków r
          > azy 30.

widzę, że Ty z tych co to wyznacznikiem dobrej roboty jest urobienie się po łokcie ;/ po co uprościć sobie życie lepiej samemu wynajdować koło ;/
    • pompeja Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 17:13
      Gratuluję zapału, oby trwał i trwał..

Nigdy nie uważałam, że nauczyciele się lenią. Od małego wpojono mi wielki szacunek do nich.

W naszym przedszkolu dzieci co dzień uczą się czegoś nowego. To naprawdę widać, zapał dzieci i wychowawców. Jestem bardzo zadowolona. Poza tym moje rumburaki (nie mylić z bukarami :P) uspokoiły się i już się tak nie tłuką jak kiedyś ;)
      • kasiaczek181987 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 18:22
        devilyn – SA w programie ale większośc ich nie robi, bo uważa że dzieci są za male żeby kroić prawdziwym nożem . Co do kącików to jest tak samo jk z tym piwem ,,PRAWIE JAK ŻYWIEC” większość to 2 liście, 3 kasztany i ksiażki. Jeżeli chodzi o wyjścia do piekarni/ remizy to nauczycielki to załatwiają SAME – takie wyjści nie jest ich obowiązkiem. Oczywiście nie będę ci teraz udowadniała co robię wklejając moje konspekty... Jeżeli zazdroscisz że twoja nie jest dla ciebie taka pasja jak moja dla mnie to trudno- twoja sprawa
        • raohszana Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 18:40
          Heh, nie imputuj od razu zazdrości.

Mnie tylko zastanawia - znam dwoje dzieci w wieku przedszkolnym - dlaczego panie przedszkolanki wymyślają wyprawkę taką, że oczy bolą patrzeć na ceny? Miliard rodzajów kredek i to czasem jeszcze konkretnej firmy mają być, miliard rodzajów mas plastycznych, papiery takie, śmakie...
          • alpepe Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 18:52
            odpowiem tylko co do kredek. Jako matka byłej przedszkolaczki. Połowę kredek świecowych i ołówkowych, jak nie więcej, należy od razu wyrzucić. One zwyczajnie nie spełniają swojej funkcji, blado piszą. Małe dzieci potrzebują wytrzymałych kredek, których nie trzeba przyciskać do papieru do złamania, by pisały.
            Też byłam oburzona, że każą mi kupować konkretne kredki, a to w sumie była oszczędność, bo nie musiałam wywalać do śmieci dziadowstwa i kupować ponownie.
            Podejrzewam, że podobnie jest z innymi materiałam.
            • raohszana Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 18:59
              A o widzisz, to jestem w stanie zrozumieć :)
              Ale tam były motywy z jakąś dziką ilością rodzajów - pastele takie, śmakie, kredki takie, inne, wodne, cudne i w ogóle - wiesz, ja to z tych czasów, że się smarowało zwykłymi woskowymi i też się żyło, to nie wiem na co tyle rodzajów :)
              • alpepe Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 19:03
                moja miała ołówkowe i świecowe i farbki i szlus. Ale z drugiej strony czasem rodzice z muchami w nosie przychodzą i mówią: a czemu nie takie farbki a takie kredki a to a tamto. Nie można tylko świecowymi mazać, jak teraz jest tyle możliwości, więc panie kapitulują.
                • raohszana Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 19:07
                  Taaa, rodzice z przerostem ambicji to samo zło i na pewno potrafią uprzykrzyć życie.
                  Bo dzieciom to chyba, jak patrzę po znajomych małolatach, nie robi różnicy jakie kredki czy farby - kolor to kolor, a czy plakatówka, akwarela czy olejna - to już zero różnicy.
        • devilyn Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 19:19
          Póknij się w czoło....twojej inteligencji napewno nie zazdroszczę. Co mnie Twoje konspekty...mi to lotto. Mam lepszą pracę.
          • alpepe Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 19:21
            może i masz lepszą pracę, ale to nie usprawiedliwia twojego poczucia wyższości.
            • devilyn Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 19:30
              Każdy ma prawo do własnego zdania. Znam wiele "przedszkolanek" i są fantastyczne.
    • 0riana Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 18:55
      Absolutnie tak nie uwazam! Fascynuje mnie wrecz konstrukcja psychiczna osob, ktore chca pracowac z malymi dziecmi. Dla mnie caly dzien z bratanica bywal problemem, nie wiem czemu dzieciaki dzialaja na mnie strasznie usypiajaco. Dlatego tez podziwiam osoby ktore sie tej pracy podejmuja, bo ja siebie w tej roli nie jestem sobie w stanie wyobrazic.
    • skarabeusz.easy Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 20:15
      Ludzie myslą, ze nie tylko w przedszkolu nauczyciele nic nierobią. Owszem tacy tez są i to oni psuja opinie tym pedagogom z powołaniem, a tylko tacy powinni uczyc w szkołach i przedszkolach.
    • lacido Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 15.10.10, 20:58
      tak ma zdrowy rozum to dorosłe kobiety bawią się nieco inaczej niż przedszkolaki ;)
      • kasiaczek181987 Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 16.10.10, 12:21
        raohszana - dlatego,że przedszkola nie stać na to by te pomoce dziecku zapewnić a co do kredek to watpie że nauczycielka powiedziała,że takie kredki maja być i koniec, mogla jedynie zasugerowac.. Prawda jest taka,że nieraz rodzice wklładaja dziecku do teczki takie kredki których nie da się zupełnie używać a co dopiero zatemperować. Moim zdaniem to dobrze,że nauczycielka wspomniala kredki jakiej firmy SA godne polecenia. Jeżeli KAZAŁA takie kupić to cóż… widać, że albo krótko pracuje w przedszkolu i nie miała nic zlego na myśli albo jest dziwna…

devilyn- He He na pewno masz lepszą pracę  lepiej płatna nie równa się lepsza… Jeśli dla ciebie wyznacznikiem są pieniądze to już nie będę tego komentować. Dla mnie praca z dziećmi jest najlepsza pracą na świecie. Skończyłam z tobą dyskusje . pozdrawiam

lacido – zdziwiłabyś się  Ja uwielbiam bawić się z dziećmi- kiedy trzeba to musi być dyscyplina i wtedy jestem nauczycielką, która przekazuje wiedzę , stara się czegoś nauczyć a jak jest czas na zabawę to jest czas na zabawę  Uwierz ,że bawię się równie dobrze jak dzieci
        • lacido Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 16.10.10, 16:44
          nie jesteś w stanie mnie zdziwić ale jeśli dla osoby dorosłej najlepszą rozrywką jest zabawa z dziećmi to chyba coś nie bardzo jakieś rozwojowe opóźnienie czy coś ;)
        • sundry Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 16.10.10, 17:01
          Dla mnie praca z dziećmi jest najlepsza pracą na świecie.

Ile lat z nimi przepracowałaś?
          • lacido Re: czy uważacie że nauczycie w przedszkolu się t 16.10.10, 17:43
            Ja jako przyszła nauczycielka
            forum.gazeta.pl/forum/w,16,117568636,117568636,czy_uwazacie_ze_nauczycie_w_przedszkolu_sie_tylko_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka