Dodaj do ulubionych

pomóżcie, bo będę mordować!!

23.12.11, 20:59
głupia sprawa, a jak potrafi wyprowadzić z równowagi:/ szykuję ubrania na jutro, już zabieram się do prasowania kiecki, patrzę na metkę - "nie prasować", no szlag mnie trafił, bo kiecka z zakładkami, które się powyginały i nieco odkształciły. dobra, myślę, do miski z wodą i płynem, potem na wieszak i ułożyć. no i kuwa kuwa, znowu zerkam na metkę, a tam - "nie prać w wodzie". tu: seria bardzo wymyślnych i okropnych przekleństw, a obiecywałam sobie, że już nigdy więcej:/ co ja mam, do cholery, z tym zrobić??? kiecka była prezentem, bardzo udanym zresztą, więc nie mogę się nawet wściekać na siebie, że kupiłam tototo. na jakieś żelazka parowe, sranie w banie, już nie zdążę na jutro, ale może któraś z Was ma tę kieckę i JEDNAK prasowała albo JEDNAK prała i nic się nie stało?? kiecka z popularnej sieciówki (Z-a), taka czerwona, z "pagonami", z szerokimi plisami na dole, rękawy do łokcia (z zeszłego roku chyba, a ja jej jeszcze nie zakładałam, szit, szit, szit)

a tak poza tym, niestresowych świąt życzę.
Obserwuj wątek
    • real_mayer Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:02
      Ja bym wyprasowała przez inny materiał.
      Zresztą, sama zobaczysz jak sukienka się zachowa. Pójdzie sobie obrażona, albo zostanie i wytrzyma.
      • real_mayer Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:02
        weź przeczytaj skład materiału tej kiecki.
        • gr.eenka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:06
          teraz?
          • real_mayer Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:08
            No wcześniej to już chyba nie może :) A tak jest szansa że wujek gugiel cos podpowie.
        • skrytapiromanka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:14
          wrr, bawełna 87, poliamid 19, strecz 3%
          no i nie wiem, bo przecież bawełnę prasować można, strecz też, tylko chyba na niewielkiej mocy, nie bardzo kojarzę co to ten poliamid, będę szukać w guglu, ale najpierw musiałam się wyładować:]
    • gr.eenka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:05
      skoro już wyprasowałaś i wyprałaś to spróbuj ją dosuszyć
      • skrytapiromanka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:12
        przecież nie pisałam, że wyprasowałam i wyprałam:)
    • cuttle_fish Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:06
      Mam tę kieckę, też czerwoną:)

Gdzieś ją upchała, że Ci się wygniotła? Mnie się nigdy jej nawet trochę wygnieść nie udało.
      Nigdy jej nie prasowałam, za to prasowałam inne ciuchy, których prasować nie wolno.
      Kładziesz na kieckę lekko wilgotną ścierkę (czystą kuchenną) i prasujesz żelazkiem o niskiej temperaturze:)
      • real_mayer Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:09
        Ja tak robię z każdym podejrzanym materiałem :) działa za każdym razem.
      • skrytapiromanka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:18
        jak pisałam, kiecka była prezentem, no i była zapakowana w pudełko, potem cały czas wisiała na wieszaku i czekała na swój dzień, ale czuję, że się nie doczeka...

podejrzane materiały też prasuję przez ściereczkę, nawet jeśli nie jest zaznaczone, żeby nie prasować, ale ogólnie - poza okryciami wierzchnimi i jakimiś cekinowym szajsem - nie mam (tzn. nie miałam) ubrań, których bezwzględnie nie można prasować
      • skrytapiromanka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:38
        tej, rybcia, a skoro ją masz, to może mi napiszesz, czy wg Ciebie to to to się nadaje na świąteczną kolacyję? nie za kusę, dobrze się to to nosi? i za przeproszeniem, nie pośmierduje? bo w dotyku jednak jakieś sztuczne mi się to wydaje i się boję, że ciało może średnio oddychać:(

w komplecie będę miała mikołajkową czapkę w tym samym odcieniu;>
        • cuttle_fish Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 22:00
          > tej, rybcia, a skoro ją masz, to może mi napiszesz, czy wg Ciebie to to to się
          > nadaje na świąteczną kolacyję

Nadaje jak najbardziej.

> nie za kusę, dobrze się to to nosi?

Dobrze się nosi, u mnie ostatnio w pracy nawet przeszło z ciemnymi rajstopami:) Kuse jest, ale jak masz dobre nogi i rozsądny obcas (nie wyżej niż 6,5 cm) to będziesz nieźle wyglądać.

> i za przepro
          > szeniem, nie pośmierduje? bo w dotyku jednak jakieś sztuczne mi się to wydaje i
          > się boję, że ciało może średnio oddychać:(

Nie pośmierduje, bo skoro kiecka na zimę z krótkim rękawem, to trudno raczej przepocić:)

• skrytapiromanka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 22:12
            dziękuję za odp.:)

ja niestety tarczycowa jestem, i chociaż niemal zawsze mi zimno, to zdarza mi się mocniej spocić, zwłaszcza jak jest dużo ludzi, stres i podobne klimaty.

wesołej przerwy świątecznej:)
    • six_a Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:08
      uprasuj przez jakąś szmatę inną, pewnie żelazko wyświeca materiał czy coś tam.
      • gr.eenka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:11
        nim na to wpadłam wyświeciłąm spodnie
    • skrytapiromanka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:33
      dobra, nie wiem, czy kogoś z Was to interesuje, ale poszłam na całość. stwierdziłam, że jak mąż wróci i zostanie mnie zapłakaną, to i tak kupi mi nową sukienkę:> niestety... chyba nic z tego. górę już uprasowałam i to wcale nie w najniższej temp., bo na tych dwóch kropkach, i nic się nie stało. teraz jeszcze trochę wina i zabiorę się za te kaszaniaste zakładki. a po świętach ją wypiorę, za karę. <złowieszczyśmiech>
      • lonely.stoner Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:42
        mozna i na chama, ja takie ciuchy prasuje na lewa strone i dodatkowo klade jakas wiglotna czysta sciereczka.
        Co do prania- mam jedna taka kurtke/zakiet z wiskozy chyba ? i tez nie wolno prac w wodzie, mozna niby tylko chemicznie. JA piore recznie i jest ok.
        • skrytapiromanka Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 23.12.11, 21:48
          ja wszystko i zawsze prasuję na lewej:)
          • koham.mihnika.copyright a meza koszule? Ja bym sie rozwiodl. nt 24.12.11, 07:25

• koham.mihnika.copyright suck & see 24.12.11, 01:59

• bez-nikowa Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 24.12.11, 02:04
      W zaćmieniu kupilam kiedys bluzke, ktorej wg metek nie wolno bylo w ogóle prac (nawet chemicznie) ani prasowac - powinni jeszcze dopisac "nie nosić", bo to chyba jednorazowka byla :/
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: pomóżcie, bo będę mordować!! 24.12.11, 02:24
      Myślałam, że będzie o karpiu i już chciałam protestować;)
      • koham.mihnika.copyright wszystkie karpie w okolicy maly jasio ukatrupil 24.12.11, 07:27

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka