Dodaj do ulubionych

co to za osobowość kobiety?

18.05.13, 21:32
Zawsze zafascynują mnie trudne kobiety.. jakis czas temu poznałem pewną atrakcyjną, ładną kobietę ok. 35 lat. Bardzo inteligentna, wręcz błyskotliwa, na początku bardzo zimna w odbiorze potem mniej. Ale niepokoiło mnie co innego, kobieta miała talent do fantazjowania i fantazjowania takiego, że wszyscy wokół jej wierzyli i ufali. Potrafiła wymyslec sobie, ze ma narzeczonego i opowiadac o nim tak, ze wszyscy wierzyli, ze on istnieje. Na moją znajomą zwróciła uwagę, że tamta jest niby chora psychicznie- znów wszyscy jej uwierzyli i zaczęli odwracac się od tamtej. Łykałem ze znajomymi kazde jej słowo i wierzyłem. Gdy spowodowała wypadek samochodowy- tak się wykręciła, tak namotała że policja i prokuratura dała jej wiarę i sprawę umorzyła, nawet odwołanie pokrzywdzonego nie pomogło. Jak opowiadała potem- pokrzywdzony się pienił na komendzie, a ona rozegrała to na zimno i udawała greka. Podobnie było przy jej rozwodzie, gdzie ex mąż oskarzył ją o stalking- on szalał na komendzie, ona szła w zaparte i z grzecznym uśmiechem powtarzała spokojnie: ależ ja nic nie zrobiłam, ja nc nie wiem, nie byłam tam, nie wiem o co jemu chodzi- tez sprawe umorzyli. z usposobienia duza kultura osobista i spokój, ale gdy trzeba potrafi uzyc dosadnych słów, acz nie jest wulgarna. kłamie bez mrugniecia okiem i to kłamie tak, ze ludzie jej wierzą. Gdy zostanie przyłapana na kłamstwie- zrywa kontakty, a zapytana przez innych- mówi słodko, alez to wariat był, nie wiem o co mu chodzi, albo przedstawia swoją zakłamaną wersję zdarzeń- taką że znowu wszyscy jej wierzą. Szybko zmienia towarzystwo, zmienia przyjaciółki, po czym przeciwko ex potrafi nastawic wszystkich że tylko jej wierzą, czy to modliszka czy to manipulantka, dlaczego ludzie kupują to?
Obserwuj wątek
    • maitresse.d.un.francais nie ma takiej osobowości "modliszka" 18.05.13, 21:42
    • maly.jasio zadna 18.05.13, 21:48
      po prostu modliszka i manipulantka.
      ale dawaj ja do mnie - tez klamie jak z nut
      to chetnie ja przecwicze :)
      • gnomowladny Psychopatka. 18.05.13, 23:42
        Nie ważne czy kobieta czy mężczyzna.To typ psychopaty. Kilka takich lasek znam.Dobrze zarabiające, ładne, 30 kilka lat i bez partnerów. Jedna taka przyprawiła mi gębę na mieście. Ciężko z tym walczyć bo mamy tych samych znajomych. Na szczęście z żadną nie muszę pracować.
        • maitresse.d.un.francais Nie, nie psychopatka 19.05.13, 15:04
          Psychopata to coś znacznie gorszego.
    • twojabogini Re: co to za osobowość kobiety? 19.05.13, 12:19
      To nie typ osobowości kobiecej - tylko typ psychopatyczny, częściej obserwowany wśród mężczyzn niż kobiet. Psychopatia + wysoka inteligencja + trochę socjalizacji daje niezłe efekty w życiu zawodowym i fatalne w osobistym. Patologiczna skłonność do manipulacji i kłamstwa daje się leczyć w długiej terapii.
      U mężczyzn psychopatia o podłożu fizycznym jest związana z nieprawidłową budową mózgu. U kobiet się taka nie zdarza, bo zaburzenie jest powiązane z męskim chromosomem i jego niedostatkami.
      Zarówno u kobiet jak i u mężczyzn występuje za to osobowość psychopatyczna o podłożu traumatycznym. Jedna z teorii - to, że osoby te jako dzieci były poddawane stałej traumie (trudne warunki rodzinne, molestowanie) i co ważne - krzywdy doznawały ze strony osób bliskich. Takie dzieci uczą się hamować emocje, oduczają się empatii, starają się za wszelką cenę uzyskać aprobatę i udawać że wszystko jest okej. Ich inteligencja obraca się przeciwko nim, bo chroniąc przed traumą przyczynia się do powstania nieprawidłowej osobowości - utrudniającej kontakty społeczne i nawiązywanie bliskich więzi. W bliskich kontaktach - wszystkie mity zbudowane wokół własnej wartości, szczęśliwego dzieciństwa itp. ulegają bolesnej weryfikacji i trauma wraca. Dlatego często zmieniają środowiska i znajomych.

Przytaczam teorie bo sądzę, że coś w niej jest - na terapii związanej z trauma gwałtu i molestowania we wczesnym dzieciństwie spotkałam aż dwie swoje panie prezes (wysoko postawione w hierarchii korpo). Samotne i odpowiadające w sumie twojemu opisowi kobiety.
    • krytyk-systemu-edukacji Re: co to za osobowość kobiety? 19.05.13, 12:56
      > Łykałem ze znajomymi kazde jej słowo i wierzyłem.

Młode pelikany. :D

A kłamcom się powinno obcinać języki, żeby więcej nie kłamali. Wtedy byłoby spoko. :)
      • triismegistos Re: co to za osobowość kobiety? 19.05.13, 14:57
        A wiesz, że mam podobny pogląd?
    • minasz Re: co to za osobowość kobiety? 24.05.13, 14:33
      dla mnie to ty masz z głowa jeszcze bardziej cos nie tak skoro cie fascynuja takie laski
    • tonik777 Re: co to za osobowość kobiety? 25.05.13, 12:08
      No właśnie nie wszyscy kupują. Tylko, że ci, którzy się zorientują jaka ona jest naprawdę są odsuwani. Tak jak mąż, który jest już ex-mężem czy znajomi, którzy złapali ją na kłamstwie, a ona zerwała z nimi kontakty. Sam zresztą napisałeś, że szybko zmienia towarzystwo i przyjaciółki. Robi to właśnie po to, żeby się nie połapali. Na początku łatwo jest oszukiwać. Przy bliższej znajomości robi się to trudne, więc trzeba zmienić znajomych.
      Takie postępowanie może daje jakieś korzyści, ale z czasem okaże się, że ta kobieta będzie sama i nikogo nie będzie miała obok siebie. Ciekawe czy ktoś jej pomoże jak np. zachoruje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka