Dodaj do ulubionych

dobra maszyna do szycia.

04.02.15, 17:26
Hej.
Pytanie do pań szyjących. Mam już zepsutego Łucznika i Red Stara. Ta druga maszyna miała być Husquarną ale okazało się, że to chińska podróbka, chodzi coraz ciężej, problemy z regulacją naciągu nici itd. Smarowanie pomaga na chwilę.
Na maszynę mogę wydać 1200-1500 zł. Dobrze żeby była z funkcją owerloka i nawlekaniem igły.
Nie musi haftować ani mieć wiele ściegów. Raczej analogowa niż komputerowa.
Oglądam w necie, czytam na forach ale jest tego za dużo i brak konkretów.
Jedni zachwalają Singery inni Bernina albo Toyoty.
Obserwuj wątek
    • stokrotka_a Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 17:31
      panzerrover napisał(a):

> Hej.
      > Pytanie do pań szyjących. Mam już zepsutego Łucznika i Red Stara.

Kup sobie Kałasznikowa - będziesz mieć Łucznika i czerwoną gwiazdę w jednym, a szyje to jak jasna cholera.

PS. Znów za mną chodzisz?
    • wersja_robocza Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 18:27
      panzerrover napisał(a):

> Na maszynę mogę wydać 1200-1500 zł. Dobrze żeby była z funkcją owerloka i nawle
      > kaniem igły.
      > Nie musi haftować ani mieć wiele ściegów. Raczej analogowa niż komputerowa.

Proponuję bardzo analogową igłę z nitką! Z każdym ściegiem a nawet z haftowaniem sobie poradzi. Wydasz parę złotych. Zaoszczędzone pieniądze proszę przekazać na konto, które podeślę na priv.
    • molly_wither Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 18:32
      To kup Lucznika, o ile jeszcze produkuja. Ja mam maszyne Lucznika od 40 lat (sporadycznie uzywana), ale dziala idealnie.
      • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 18:48
        Tyż mam Łucznika kupionego kilka lat temu. Prawie nie używam, ale stoi idealnie.
        • molly_wither Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 18:53
          I dlugo tak moze ci stac?
          mendigo napisał:

> Tyż mam Łucznika kupionego kilka lat temu. Prawie nie używam, ale stoi idealnie
          > .
          • coffei.na Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 18:59
            A Wy ino o jednym...zboczuchy pierzińske!
            • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:06
              Ja się nawet dziwię, jak komuś się wydaje, że nie mówię o seksie.
        • czoklitka Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 18:57
          moja mama tyż ma dwudziestoletniego Łucznika i jej dziala bez zarzutu.
          Ja nie mam maszyny, ale za to kiedyś strzelałam z Łucznikowej wiatrówki i sobie palucha przycięłam.
          • taki-sobie-nick Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:02
            czoklitka napisała:

> moja mama tyż ma dwudziestoletniego Łucznika i jej dziala bez zarzutu.

O, właśnie, to jest to, co nazywam starym grzmotem, bez urazy. Grzmot dlatego, że duże i w metalowej obudowie. Ale z czasów sprzed chińszczyzny.
            • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:09
              No dobra, ale jak dobrą maszynę kupisz za kilka stów, to sorry, może lepiej lekką i poręczną, niż trzymać trzydziestoletniego grzmota, którego ledwie sama uniesiesz. Bo w końcu co przeciętna kobieta pracująca na takiej maszynie robi? No kto dziś szyje sobie płaszcze z wielbłądziej wełny? Chińszczyzna wystarczy.
              • taki-sobie-nick Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:23
                mendigo napisał:

> No dobra, ale jak dobrą maszynę kupisz za kilka stów, to sorry, może lepiej lek
                > ką i poręczną, niż trzymać trzydziestoletniego grzmota, którego ledwie sama uni
                > esiesz.

Nie do mnie z tym, ja mam chińską, to autor(ka) takiej nie chce.

Bo w końcu co przeciętna kobieta pracująca na takiej maszynie robi? No
                > kto dziś szyje sobie płaszcze z wielbłądziej wełny?

Dlaczego akurat z wielbłądziej? Prozaiczny loden jest wystarczająco gruby.

Chińszczyzna wystarczy.

Zależy ile chce się szyć. Moja, najtańsza z dobrych, jest owszem dobra, ale po dwóch godzinach nieustannego szycia zaczyna mieć fanaberie.
                • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:31
                  A, to z kolei ja nie jestem taka dobra, żeby dwie godziny ciurkiem szyć. Po dwie godziny za to klęczę nad wykrojami, ale na szczęście kolana mam trzydziestoletnie i polskie...
                  • taki-sobie-nick Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:38
                    mendigo napisał:

> A, to z kolei ja nie jestem taka dobra, żeby dwie godziny ciurkiem szyć. Po dwi
                    > e godziny za to klęczę nad wykrojami, ale na szczęście kolana mam trzydziestole
                    > tnie i polskie...

A po co ci wykroje? Naucz się konstruowania, będziesz szyć co chcesz.

Chociaż przyznam, że x godzin nad konstrukcją bluzki podstawowej (rękawy robi się osobno :-PPPP) trochę mnie załamało...
                    • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:41
                      Jestem zwolenniczką podejścia: chcesz się nauczyć pisać, zacznij od trzymania ołówka, a kaligrafię zostaw na koniec.

Skromny ze mnie człowiek.
                      • taki-sobie-nick Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:45
                        mendigo napisał:

> Jestem zwolenniczką podejścia: chcesz się nauczyć pisać, zacznij od trzymania o
                        > łówka, a kaligrafię zostaw na koniec.
                        >
                        Kiepska metafora. Szyjesz takim samym ściegiem, czy kiecka jest z "Burdy", czy skonstruowałaś wykrój sama.

W szkołach krawieckich też widać zaczynają od kaligrafii, bo uczą ich konstruować, a nie szyć z wykroju.
                        • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:52
                          Oczywiście. Być może to kwestia osobowościowa, bo ja nawet gotuję i na drutach robię zgodnie z przepisem. Taka jestem niemiecka z natury.
                          • leptosom Re: dobra maszyna do szycia. 05.02.15, 11:27
                            czułem, że najeźdźca to twa natura.
                            • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 05.02.15, 12:15
                              Na jeźdźca, tu trafiłeś, nie da się ukryć.
                              • leptosom Re: dobra maszyna do szycia. 07.02.15, 10:46
                                Świetnie ukrywasz się.
                                • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 07.02.15, 17:34
                                  Nie trzeba się ukrywać, by być niezauważonym.
                                  • leptosom Re: dobra maszyna do szycia. 07.02.15, 18:23
                                    To jest przerażające.
                                    • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 07.02.15, 19:15
                                      Niekoniecznie. Zależy, jakie masz zamiary wobec świata, i wizję swojego miejsca w nim oczywiście.
                                      Zresztą ostatecznie co za różnica, czy cię widzą? Jeśli dostrzeżenie drugiego człowieka pociąga za sobą jakieś przyjazne działanie wobec niego, to pewną wartość ostatecznie ma. A w pozostałych przypadkach?
                                      Na ile możesz tak naprawdę zobaczyć (poznać) drugiego człowieka? Przecież widzisz w nim głównie siebie, jakieś własne fantazje, konstrukcje i bógwico. I podobnie zabieganie o uwagę jest oczywiście trudne do wyrugowania i najwidoczniej niezmiennie przynależne człowiekowi - bo wszyscy zabiegamy - ale w końcowym rozrachunku prowadzi przecież głównie do rozczarowań. Tak więc może nie ma się co tak (na)rzucać <rzekła, składając ukłon w kierunku sali>.
                                      • leptosom Re: dobra maszyna do szycia. 07.02.15, 21:11
                                        Trudne do ogarnięcia. Ogólnie żal mi ludzi krzywdzonych, krzywdzących siebie. Narzucać się? Rzadko. Z wyczuciem?
                    • taki-sobie-nick Aha, te x godzin 04.02.15, 19:46
                      to było w towarzystwie pani, która mnie tego uczyła.

Jeśli sugerujesz, że fachowcom zajmuje to 5 minut, a tylko ja się wygłupiam. Nie, fachowcom to też zajmuje parę godzin. Krócej niż mnie, rzecz jasna, ale 5 minut to też nie jest.
      • taki-sobie-nick Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:05
        molly_wither napisał(a):

> To kup Lucznika, o ile jeszcze produkuja.

Nie ma po co, przenieśli się do Chin. Podobnie jak dawniej niemiecki, niezawodny Singer.
    • taki-sobie-nick z funkcją overloka, znaczy z fałszywym 04.02.15, 19:01
      ściegiem overlockowym?

Bo prawdziwy to masz tylko w maszynach typu overlock i coverlock, które kupujesz osobno.

Jak chcesz, żeby nie była chińska, to kup starego zabytkowego grzmota marki Singer albo Łucznik. Ale czy toto miało te fałszywe overlocki i nawlekanie igły (eeeee? jak wygląda funkcja nawlekania igły?), to nie mam pojęcia.
    • taki-sobie-nick a co jest temu Łuczniku? 04.02.15, 19:03
      • leptosom Re: a co jest temu Łuczniku? 07.02.15, 10:43
        a co pani jest? krawcowa?
    • kalllka Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:04
      Tzw "Analogów" na stalowych blokach ( tak jak było w luczniku na licencji singera) już nie znajdziesz. Jeśli potrzebujesz do "ciężkiego szycia" wybierz singera lub yuki - tradycja i gwarancja.
      Mnie najbardziej podoba pfaff. Ale to nie jest tania maszyna,., zreszta przejrzyj sewings - HomePages i sama zadecyduj)
    • kura_wuja Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:15
      Wiec albo dobra, albo tania. Czasy kiedy slowa dobry i tani byly synonimami juz sie skonczyly.
      Jesli dobra to juki, siruba, brother lub pfaff.
      • taki-sobie-nick Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:25
        kura_wuja napisał(a):

> Wiec albo dobra, albo tania. Czasy kiedy slowa dobry i tani byly synonimami juz
        > sie skonczyly.

Ależ nie, trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. :-P

Na marginesie - czasy, kiedy drogi oznaczało dobry, też się skończyły. :-P
        • taki-sobie-nick Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 19:26
          taki-sobie-nick napisała:

> kura_wuja napisał(a):
          >
          > > Wiec albo dobra, albo tania. Czasy kiedy slowa dobry i tani byly synonima
          > mi juz
          > > sie skonczyly.
          >
          > Ależ nie, trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. :-P
          >
          > Na marginesie - czasy, kiedy drogi oznaczało dobry, też się skończyły. :-P
      • leptosom Re: dobra maszyna do szycia. 07.02.15, 18:26
        moja babcia terkoce na czeskiej Ledzie i jest uśmiechnięta.
    • panzerrover Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 20:17
      Dziękuję za odpowiedzi ale spodziewałam się konkretów typu kup rotacyjną a nie wahadłową, model taki a taki, bo mam itd. Może jeszcze ktoś napisze.

Co wyczytałam w necie i obejrzałam na "co kupić" i "ceneo".
      Łuczniki są nadal produkowane i jest wiele modeli. Mają sporo złych opinii.
      Singery są w wielu przypadkach produkowane w Chinach.
      Te tańsza mają części plastikowe, nietrwałe i źle pracujące.
      Najlepsze są podobno szwajcarskie. Janome albo Bernina. Dobre modele są od 1000 zł wzwyż.
      Mam napady szycia albo przerabiania ciuchów a maszyna źle szyjąca denerwuje i... rwie nitki, plącze itp.
      Mam milion szpuleczek do łapacza wahadłowego i igły, więc chyba taką kupię.
      • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 20:29
        Takie porady to na forum o maszynach do szycia. A jak ci tam brak konkretów, to zadajesz konkretne pytanie.
        • panzerrover Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 20:45
          Zadaję pytania na forum "krawieckim" i po miesiącu nie mam odpowiedzi albo taką w stylu poszukaj w google. ;PP
          Czy tu żadna kobieta sama nie szyje? Kupujecie wyłącznie gotowce? Nie lubię "mundurków".
          • mendigo Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 20:58
            No to już nie wiem. Może wkraczasz na forum ze stwierdzeniem, że piszący są mało oryginalni i raczej durnowaci. Krawcowe są podobno bardzo dumne.
          • taki-sobie-nick Ja tam niczego nie zadaję po forach 04.02.15, 21:30
            panzerrover napisał(a):

> Zadaję pytania na forum "krawieckim" i po miesiącu nie mam odpowiedzi albo taką
            > w stylu poszukaj w google. ;PP

krawieckich - sama je czytam. I to liczne, a nie jedno. Plus blogi krawieckie.

Naprawdę przesadzasz, mamy cię za rączkę zaprowadzić, najlepiej do sklepu, w którym są przeceny, i wskazać paluszkiem "TO kup".

Po czym, gdyby maszyna jednak marudziła, pretensja będzie DO NAS.
          • kalllka Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 21:48
            Zapytałaś o maszynę nie precyzując jej "zadań"
            ( np trudno znaleźć niekomputerowa z wieloma funkcjami)
            Poza tym nie ma co narzekać na forum kobieta ze nie możesz pogadać z krawcowa; Każdy przeciez wie , nawet ci ,którzy szyciem zajmuja sie hobbystycznie, ze kiepskiej baletnicy przeszkadza rombek u spódnicy.
          • slottka.ja Re: dobra maszyna do szycia. 05.02.15, 08:46
            mam łucznika, ok 10 lat, używam mało ale wszystko w nim działa, jakby co to łatwy dostęp do części i serwisu, mam stopkę do overlocka ino nie używałam jeszcze, ale planuję się nauczyć.
      • taki-sobie-nick Re: dobra maszyna do szycia. 04.02.15, 21:27
        panzerrover napisał(a):

> Dziękuję za odpowiedzi ale spodziewałam się konkretów typu kup rotacyjną a nie
        > wahadłową

A co my, zespół konsultantów? Za dużo wymagasz.
      • taki-sobie-nick w dodatku 04.02.15, 21:31
        nie napisałaś, co jest temu Łucznikowi.
      • locker1111 Re: dobra maszyna do szycia. 22.09.16, 10:45
        ze starych łuczników została tylko nazwa. Ponoć prawa do nazwy zostały wykupione przez jakiegoścwaniaka ktory sprowadza szajs z chin dokleja logo i sprzedaje jako łuczniki
    • facettt zachawalamy Stingera 04.02.15, 21:05
      mial STO lat i do konca zycia (mamuski) dobrze sluzyl.
      • mendigo Re: zachawalamy Stingera 04.02.15, 21:19
        Stinger to chyba ten twój wierny sługa.
        • facettt zgadza sie. 05.02.15, 11:55
          chetnie bym cie na niego posadzil:
          pl.wikipedia.org/wiki/FIM-92_Stinger#mediaviewer/File:FIM-92_Stinger_USMC.JPG
          • mendigo Re: zgadza sie. 05.02.15, 12:14
            Odpowiem cytatem z ostatniej wybitnej produkcji dla ginącej już polskiej inteligencji: Nie kuś, diable.
      • leptosom Re: zachawalamy Stingera 05.02.15, 11:34
        Simply Stonger
    • m.a.l.a_syrenka Re: dobra maszyna do szycia. 05.02.15, 13:01
      Jeśli to nie są plastikowe maszyny do zabawy to może warto uśmiechnąć się do dobrego ustawiacza. Wiem też, że są tacy którzy naprawiają przechadzane i dobrej jakości maszyny (kiepskich nie opłaca się rozgrzebywać),oni potrafią nie tylko sprzedać ale też często doradzą jaki typ do jakiego szycia. Taniej wychodzi i od razu masz obsługę techniczną.
    • delayla JUKI 06.02.15, 09:22
      Oto konkret, który poleciłabym ja w tym przedziale cenowym:
      www.impall.pl/product/card/id/1201
      Juki HZL-357ZP-C
      Cena to 999 zł, a w gratisie 15 stopek.
      Japońska jakość ;).

Znajoma, która hobbistycznie zajmuje się szyciem używa tej serii i bardzo sobie chwali! :)
      • delayla Re: JUKI 06.02.15, 09:28
        Ja osobiście używam serii F (HZL-F600), ale to zupełnie inna bajka cenowa...
      • mili.tarka [...] 07.02.15, 07:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • samuela_vimes Re: dobra maszyna do szycia. 07.02.15, 20:48
      ja mam berninę milan 8 plus. Jest genialna, sobie i małej czaruje niezłe rzeczy teraz :-)
      • mara0000 Re: dobra maszyna do szycia. 15.07.15, 13:54
        Czy ktoś z was ma maszynę brother nv1300?, szukam czegoś podobnego.
    • obrotowy mam na zbyciu Eis MaXX 22.09.16, 18:08
      wprawdzie nie szyje, tylko robi doskonale lody, ale w koncu kiedys tez czas na relaX ?
    • molly_wither Re: dobra maszyna do szycia. 22.09.16, 19:13
      Kup se z Lidla, czasami tam bywaja.
    • konwalia55 Re: dobra maszyna do szycia. 30.09.16, 22:39
      obecnie mam Toyote, model TOYOTA ERGO34D, z nakladka. uszyje nia wszystko.
      ale wczesniej bylam zachwycona Lucznikiem, nie pamietam modelu, ale byla ekstra cicha, lekka i bardzo kobieca, bo cala w kwiatuszki, taki model eksportowy :-)

zerknij sobie na ten blog:
      www.szyj.pl/blog.
    • ochacha Re: dobra maszyna do szycia. 19.07.18, 08:14
      Parę lat temu kupiłam sobie brother'a. Jestem zachwycona. Szyję na niej wszystko od lekkich do ciężkich. Jak dla mnie, mogłaby w ogóle nie mieć ściegów ozdobnych, ale zdaje się, ze to dzisiaj już niewykonalne. Przedtem wieki całe szyłam na Łuczniku. Brakowało mi paru ściegów użytkowych i niektórych funkcji (nawlekacz nitki, automatyczne obszywanie dziurek, ściegi podobne do overlokowych), więc zamieniłam na inny model. Nie żałuję swojej decyzji. Niedawno dokupiłam coverlok i jestem równie zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka