Dodaj do ulubionych

Nasza dzietność

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 00:00
Dziewczyny, co sądzicie o badaniach spisu powszechnego? Czy odpowiedzie na
formularz o dzietności? jak oceniacie tamte pytania?
Obserwuj wątek
    • goga.74 Re: Nasza dzietność 07.05.02, 00:24
      Gość portalu: Melba napisał(a):

> Dziewczyny, co sądzicie o badaniach spisu powszechnego?
      Czy odpowiedzie na
      > formularz o dzietności? jak oceniacie tamte pytania?

A masz jakis link do tych pytan? Dla tych co nie
      mieszkaja w Polsce i nie bardzo wiedza o co chodzi?
      • ad12 Re: Nasza dzietność 07.05.02, 00:44
        goga.74 napisał(a):

> Gość portalu: Melba napisał(a):
        >
        > > Dziewczyny, co sądzicie o badaniach spisu powszechnego?
        > Czy odpowiedzie na
        > > formularz o dzietności? jak oceniacie tamte pytania?
        >
        > A masz jakis link do tych pytan? Dla tych co nie
        > mieszkaja w Polsce i nie bardzo wiedza o co chodzi?

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
        ????????????????????????????????????
      • Gość: grogreg Re: Nasza dzietność IP: 212.160.165.* 07.05.02, 07:53
        Wyglada to w uproszczeniu tak:

- czy masz dzieci?
        - ile zywych dzieci urodzilas?
        - czy zamierzasz miec jeszcze dzieci?

Badane kobiety zostaly wyznaczone losowo. Rachmistrz zadajacy te pytania bedzie
        kobieta. Mozesz bez zadnych konsekwencji odmowic odpowiedzi.
        • Gość: ala Re: Nasza dzietność IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 07.05.02, 08:03
          Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Wyglada to w uproszczeniu tak:
          >
          > - czy masz dzieci?
          > - ile zywych dzieci urodzilas?
          > - czy zamierzasz miec jeszcze dzieci?
          >
          > Badane kobiety zostaly wyznaczone losowo. Rachmistrz zadajacy te pytania bedzie
          >
          > kobieta. Mozesz bez zadnych konsekwencji odmowic odpowiedzi.

Oczywiscie ze odmowila bym !!
        • Gość: Liver Re: Nasza dzietność IP: 157.25.84.* 07.05.02, 10:43
          Dorzucę i ja swoje trzy grosze,
          pytania do kobiet w wieku 16 lat i po wyżej mniej więcej wyglądają tak :
          - należy podać małżeństwa i związki partnerskie
          w kolejności ich powstawania,
          - ilość żywych urodzonych dzieci,
          - podać informacje o wszystkich żywo urodzonych dzieciach,
          - oraz określić się czy zamierza się jeszcze mieć dzieci

Jest to formularz D a odpowiedzi na pytania 8-14 są nieobowiązkowe.

Moja żona powiedziała, że odmówi odpowiedzi. I bardzo dobrze.
          • Gość: fanny Re: Nasza dzietność IP: *.chello.pl 07.05.02, 11:07
            Czy mozecie mi napisac, dlaczego chcecie odmowic odpowiedzi na pytania
            dotyczace dzietnosci?
            Bardzo mnie to interesuje.
            • Gość: Pom Re: Nasza dzietność IP: 2.4.STABLE* 07.05.02, 11:13
              Bo pytania te są bardzo osobiste i zahaczają o sferę bardzo drażliwą dla
              niektórych kobiet. To tak, jakby pan z gazowni zapytał pzy okazji sprawdzania
              licznika, jak układa mi sie pożycie z mężem.
              • Gość: fanny Re: Nasza dzietność IP: *.chello.pl 07.05.02, 11:16
                Qrcze, ale to nie bedzie pan z gazowni.
                Raczej porownalabym to do wizyty u lekarza, ktorego widzisz pierwszy i ostatni
                raz w zyciu.
                • Gość: Liver Re: Nasza dzietność IP: 157.25.84.* 07.05.02, 11:41
                  I zaufasz osobie, którą widzisz pierwszy i ostatni raz ?
                  A jaką mam pewność, że osoby takie nie handlują danymi i że, nie wyśmiewają się
                  później po wyjściu z mieszkania, np.
                  A skąd wiesz czy osoba, która do Ciebie przyjdzie, zobaczy jak mieszkasz i że,
                  nie okradnie Cię w niedalekiej przyszłości ?
                  Poza tym dzietność i pożycie małżeńskie to moja sprawa i mojej żony i nie mam
                  zamiaru być jakąś cyferką w statystyce.
            • Gość: Melba Nie odpowiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 11:15
              Ja odmówię, ponieważ jest nieuczciwa "propaganda" wokół tych pytań, że niby
              odpowiedzą na pytania o spadające urodzenia, o sytuację ekonomiczną rodziców, o
              wpływ na decyzję o posiadaniu dzieci itp. Poza tym takie pytania powinny być
              też adresowane do mężczyzn. Ale te w formularzu, to tylko kilka pytanek o
              liczbę urodzonych ŻYWYCH dzieci (czy nie można ściągnąć tych danych np. od
              położników czy z aktów urodzenia?) oraz o Twoje kolejne związki, ich długość
              trwania itp. A kogo obchodzi Ikśiński, z którym randkowałam w liceum?
              Formularze można znaleźć na stronie; www.stat.gov.pl
              • Gość: fanny Re: Nie odpowiem IP: *.chello.pl 07.05.02, 11:20
                Gość portalu: Melba napisał(a):

> Ja odmówię, ponieważ jest nieuczciwa "propaganda" wokół tych pytań, że niby
                > odpowiedzą na pytania o spadające urodzenia, o sytuację ekonomiczną rodziców, o
                >
                > wpływ na decyzję o posiadaniu dzieci itp. Poza tym takie pytania powinny być
                > też adresowane do mężczyzn. Ale te w formularzu, to tylko kilka pytanek o
                > liczbę urodzonych ŻYWYCH dzieci (czy nie można ściągnąć tych danych np. od
                > położników czy z aktów urodzenia?) oraz o Twoje kolejne związki, ich długość
                > trwania itp. A kogo obchodzi Ikśiński, z którym randkowałam w liceum?
                > Formularze można znaleźć na stronie; www.stat.gov.pl

Tak samo jak nikogo nie obchodzi metraz Twojego mieszkania.
                Te dane posluza tylko do robienia zbiorczych zestawien statystycznych.
              • Gość: frisky2 Re: Nie odpowiem IP: 62.233.139.* 07.05.02, 11:20
                Wg mnie nie ma nic kontrowersyjnego w tych pytaniach, zwlaszcza, jesli ankieta
                jest anonimowa. Ale jesli dla kogos jest, to moze nie odpowiadac. W czym
                problem?
                • Gość: ? Re: Nie odpowiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 18:58
                  Jestem 30-letnią samotną matką, rok po rozwodzie, wynajmuję mieszkanie.
                  Parę m-cy temu straciłam niezłą pracę, teraz boję się, że wylądujemy po prostu
                  na ulicy. Jak do cholery mam zareagować na pytanie: czy zamierzam jeszcze miec
                  dzieci? Co ja mogę "zamierzać" w takiej sytuacji? (pyt. retoryczne)
        • matrek Re: Nasza dzietność 07.05.02, 11:46
          Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Wyglada to w uproszczeniu tak:
          >
          > - czy masz dzieci?
          > - ile zywych dzieci urodzilas?
          > - czy zamierzasz miec jeszcze dzieci?
          >
          > Badane kobiety zostaly wyznaczone losowo. Rachmistrz zadajacy te pytania bedzie
          >
          > kobieta. Mozesz bez zadnych konsekwencji odmowic odpowiedzi.

Co Ty zagłupoty wypisujesz ... :(
          Spisem powszechnym bą objęci wszyscy pelnoletni obywatele, także kobiety. Wszycy,
          a więc bynajmniej nie losowo wybrane kobiety.
          • suzume Re: Nasza dzietność 07.05.02, 11:51
            matrek napisał(a):

> Co Ty zagłupoty wypisujesz ... :(
            > Spisem powszechnym bą objęci wszyscy pelnoletni obywatele, także kobiety. Wszyc
            > y,
            > a więc bynajmniej nie losowo wybrane kobiety.

matrek
            1) odwiedź odpowiednią stronę (www.stat.gov.pl)
            2) zapoznaj się z częścią poświęconą spisowi powszechnemu, zwłaszcza
            formularzowi 'd'
            3) i dopiero wtedy zabieraj głos

pzdr
            su
            • matrek Re: Nasza dzietność 07.05.02, 12:00
              OK, nie chce mi się, ale jeżeli się pomyliem, to zwracam honor.
    • ydorius Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:08

Może mi się uda uratować kilka "dusz" dla kolegów statystyków z rządu :-))

Zastanówcie się nad tym: na zdrowy rozum wiadomo, że sa w Polsce regiony
      bardziej skażone niż inne, prawda? Czy w związku z tym na tych regionach jest
      większa śmiertelność dzieci? Nie wiadomo. Można oczywiście przeprowadzić desk
      research w oparciu o dane szpitali, ale byłoby to kosztowne. Lepiej jest zadać
      pytanie osobom, które wiedzą o tym najlepiej, prawda? Nie chodzi o to, czy
      pytanie jest drażliwe, czy nie.
      Może na podstwie tych danych przyznawane będą fundusze (sam nie bardzo w to
      wierzę, ale może..?)

Inne pytania także sa ważne korelacyjnie.
      Naprawdę.

.y.
      • Gość: Liver Re: Dlaczego odmówicie??? IP: 157.25.84.* 07.05.02, 12:12
        A te fundusze to pewnie z naszych składek, co ?:))))
        Nie bądź naiwny.
        A jeśli chodzi o spis to napisałem o tym wyżej.
        Howgh.
        • ydorius Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:22

Nie będę się z Toba kłócił.
          Twoje życie, Twój wybór. Zaufania możesz, jak dla mnie, nie mieć nawet do
          samego siebie.

Chodziło mi o to, że spis powszechny robi się nie dlatego, że trzeba dać
          zajęcie statystykom z rządu (bo akurat są bezrobotni). Kierują tym ważne powody
          (między innymi właśnie planowanie wydatków i ocenianie trendów).
          Ankieter również jest człowiekiem i nie zadaje pytań z ankiety, bo czerpie z
          tego perwersyjną przyjemność. Zapewniam także, że po spłynięciu ankiet nie
          zbiega się grono zaślinionych badaczy, bo się ponaśmiewać z zebranych danych,
          co śmieszniejsze skopioweć i via e-mail posłać w świat. Na to nie ma czasu.
          Zwyczajnie.

.y.
          • Gość: Liver Re: Dlaczego odmówicie??? IP: 157.25.84.* 08.05.02, 11:03
            Też nie chce kłótni ale ile razy się słyszało, że dokumenty zostały znalezione
            na śmietniku albo gdzieś na ulicy z danymi personalnymi ( i z ZUS i ostatnio
            bodajże z jakiegoś szpitala z opisami chorób pacjentów ) i też wydawałoby się,
            że to ni powinno mieć miejsca. Już nie mówię o aktach sądowych, które też
            gdzieś kiedyś ktoś odnalazł na ulicy.
            Nie, nie przekonasz mnie.
      • suzume Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:26
        wiesz co, ygrek
        pytania o dzieci mnie ani ziębią, ani parzą i może nawet odpowiem na nie -
        zobaczymy
        ale szlag mnie trafia jak widzę pytania o poprzednie związki zadawane tylko
        babom. czemu to ma służyć, zapytuję uprzejmie.
        pzdr
        su
        ps: opuszczacie się w bagnieniu, żołnierzu
        • ydorius Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:35

to dobre pytanie.
          Wygląda mi na błąd w ankiecie. Serio. Czasem się coś konstruuje, w oparciu
          wyłącznie o własne wyobrażenia (na przkład pytania o perfumy kobiece zadaje się
          tylko kobietom), co jest błędem. Jeżeli kobietom się zadaje pytanie o
          poprzednie związki, to mężczyznom oczywiście również powinno (albo w ogóle nie
          zadawać: to, co dla jednego było związkiem, wcale nie musiałoby byc dla
          drugiego. Czy jednonocna przygodę nazwać zwiąkiem - cholera wie... Ale to są
          meandry metodologii, od tego się nie ucieknie...)

.y.

P.S. Wlazłem dziś i chciałem wdepnąć w to bagno, a tu ni holery nowego wątku.
          Może założymy jakiś razem, co (będziemy mogli to wliczyć w przeszłe związki)?
          • suzume Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:40
            tak czy inaczej powinni byli uprzedzić obywateli, żeby zapisywali kiedy, z kim
            i ile razy ;-) i w jakich okolicznościach przyrody...
            może trzeba było z dowodu spisywać?
            • ydorius Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:43

to prawda.
              przy następnym spisie będą mądrzejsi.

.y.
              • suzume Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:44
                ydorius napisał(a):

>
                > to prawda.
                > przy następnym spisie będą mądrzejsi.

akurat... ;)
                ps: wątek bagienny już jest i spada...
    • Gość: LadyBlue Re: Nasza dzietność IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.02, 12:29
      nie rozumiem po co to wielkie zamieszanie o te kilka pytań. ani szczególnie
      osobiste nie są ani nie poruszają drażliwych tematów. co do pytań o związki -
      wpisuje się tylko te "poważniejsze" - zwykle kryterium jest np. mieszkanie
      razem, czy bycie ze sobą kilka lat. poza tym jest zalecenie dla organizujacych
      spis aby te badania były przeprowadzane przez kobiety, w wieku powyżej 30 lat.
      wyjaśnijcie mi proszę, dlaczego tak sie boicie (?) odpowiedzieć na te pytania.
      • Gość: Melba Re: Nasza dzietność IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 12:41
        ja się nie boję, ale dlaczego mojego M. nie pytają ile ze mną jest, a mnie tak?
        Nie lubię fuszerki i dlatego nie przyłożę do niej ręki.
        • Gość: Melba LadyBlue? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 12:42
          LadyBlue, czy to Ty pisałaś takie piękne wiersze do "Filipinki"?
    • Gość: Aton Cały ten spis to jakaś katastrofa IP: 195.94.207.* 07.05.02, 12:59
      Co to w ogóle za pomysł, żeby jacyś wysłannicy rządu
      łazili po domach i bez wyraźnego powodu zawracali
      ludziom głowę? Co to ja jestem, bydło ze stada
      obciążonego BSE, żeby mnie o takie sprawy wypisywać?
      Upokarzający spektakl - i to za moje pieniądze.
      Zająłby się ten rząd czymś poważnym - na przykład
      policją i sądownictwem.
      • Gość: ryża Re: Cały ten spis to jakaś katastrofa IP: *.lublin.mm.pl 07.05.02, 17:00
        A co myślicie o pytaniu o narodowość? Podejrzewam, że większość z Was nie ma z
        tym problemu ale moje pochodzenie według niektórych nie jest " dostatecznie
        polskie". A skąd ja wiem, że w wyborach za 5 lat nie wygra w Polsce jakis Le
        Pen i że nie sięgnie w złych celach po te dane?
        Zamierzam odmówic odpowiedzi na to pytanie.Bo to tez jest bardzo prywatna
        sprawa.
    • agniecha27 Re: Nasza dzietność 08.05.02, 10:54
      Nie widzę nic zdrożnego w tych pytaniach, ale rzeczywiście powinni się pytać o
      związki i dzieci również mężczyzn (uprzedzam: wiem, że mężczyźni nie rodzą
      dzieci :-))), bo naprzykład pan może mieć też dzieci z innego związku i to on
      może nie chcieć mieć więcej dzieci, a obecna żona się na to godzi, bo nie ma
      innego wyjścia, jeżeli chce z nim być...
      Ja odpowiem, jeżeli to mnie oczywiście wylosują. Poświęcę się dla dobra badań
      statystycznych, a co.
      Polska jest podobno jedynym krajem w Europie, który nie posiada aktualnego
      spisu powszechnego.
      • gero1 Re: Nasza dzietność 08.05.02, 11:01
        To pytanie ma swój sens. Pozwala okreslić fachowcom w gusie przyblizona date
        plajty ZUS-u. Wiadomo bedzie kiedy odpalac z Polski wrotki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka