Gość: Melba IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 00:00 Dziewczyny, co sądzicie o badaniach spisu powszechnego? Czy odpowiedzie na formularz o dzietności? jak oceniacie tamte pytania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goga.74 Re: Nasza dzietność 07.05.02, 00:24 Gość portalu: Melba napisał(a): > Dziewczyny, co sądzicie o badaniach spisu powszechnego? Czy odpowiedzie na > formularz o dzietności? jak oceniacie tamte pytania? A masz jakis link do tych pytan? Dla tych co nie mieszkaja w Polsce i nie bardzo wiedza o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ad12 Re: Nasza dzietność 07.05.02, 00:44 goga.74 napisał(a): > Gość portalu: Melba napisał(a): > > > Dziewczyny, co sądzicie o badaniach spisu powszechnego? > Czy odpowiedzie na > > formularz o dzietności? jak oceniacie tamte pytania? > > A masz jakis link do tych pytan? Dla tych co nie > mieszkaja w Polsce i nie bardzo wiedza o co chodzi? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Nasza dzietność IP: 212.160.165.* 07.05.02, 07:53 Wyglada to w uproszczeniu tak: - czy masz dzieci? - ile zywych dzieci urodzilas? - czy zamierzasz miec jeszcze dzieci? Badane kobiety zostaly wyznaczone losowo. Rachmistrz zadajacy te pytania bedzie kobieta. Mozesz bez zadnych konsekwencji odmowic odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Nasza dzietność IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 07.05.02, 08:03 Gość portalu: grogreg napisał(a): > Wyglada to w uproszczeniu tak: > > - czy masz dzieci? > - ile zywych dzieci urodzilas? > - czy zamierzasz miec jeszcze dzieci? > > Badane kobiety zostaly wyznaczone losowo. Rachmistrz zadajacy te pytania bedzie > > kobieta. Mozesz bez zadnych konsekwencji odmowic odpowiedzi. Oczywiscie ze odmowila bym !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liver Re: Nasza dzietność IP: 157.25.84.* 07.05.02, 10:43 Dorzucę i ja swoje trzy grosze, pytania do kobiet w wieku 16 lat i po wyżej mniej więcej wyglądają tak : - należy podać małżeństwa i związki partnerskie w kolejności ich powstawania, - ilość żywych urodzonych dzieci, - podać informacje o wszystkich żywo urodzonych dzieciach, - oraz określić się czy zamierza się jeszcze mieć dzieci Jest to formularz D a odpowiedzi na pytania 8-14 są nieobowiązkowe. Moja żona powiedziała, że odmówi odpowiedzi. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Nasza dzietność IP: *.chello.pl 07.05.02, 11:07 Czy mozecie mi napisac, dlaczego chcecie odmowic odpowiedzi na pytania dotyczace dzietnosci? Bardzo mnie to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pom Re: Nasza dzietność IP: 2.4.STABLE* 07.05.02, 11:13 Bo pytania te są bardzo osobiste i zahaczają o sferę bardzo drażliwą dla niektórych kobiet. To tak, jakby pan z gazowni zapytał pzy okazji sprawdzania licznika, jak układa mi sie pożycie z mężem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Nasza dzietność IP: *.chello.pl 07.05.02, 11:16 Qrcze, ale to nie bedzie pan z gazowni. Raczej porownalabym to do wizyty u lekarza, ktorego widzisz pierwszy i ostatni raz w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liver Re: Nasza dzietność IP: 157.25.84.* 07.05.02, 11:41 I zaufasz osobie, którą widzisz pierwszy i ostatni raz ? A jaką mam pewność, że osoby takie nie handlują danymi i że, nie wyśmiewają się później po wyjściu z mieszkania, np. A skąd wiesz czy osoba, która do Ciebie przyjdzie, zobaczy jak mieszkasz i że, nie okradnie Cię w niedalekiej przyszłości ? Poza tym dzietność i pożycie małżeńskie to moja sprawa i mojej żony i nie mam zamiaru być jakąś cyferką w statystyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba Nie odpowiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 11:15 Ja odmówię, ponieważ jest nieuczciwa "propaganda" wokół tych pytań, że niby odpowiedzą na pytania o spadające urodzenia, o sytuację ekonomiczną rodziców, o wpływ na decyzję o posiadaniu dzieci itp. Poza tym takie pytania powinny być też adresowane do mężczyzn. Ale te w formularzu, to tylko kilka pytanek o liczbę urodzonych ŻYWYCH dzieci (czy nie można ściągnąć tych danych np. od położników czy z aktów urodzenia?) oraz o Twoje kolejne związki, ich długość trwania itp. A kogo obchodzi Ikśiński, z którym randkowałam w liceum? Formularze można znaleźć na stronie; www.stat.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanny Re: Nie odpowiem IP: *.chello.pl 07.05.02, 11:20 Gość portalu: Melba napisał(a): > Ja odmówię, ponieważ jest nieuczciwa "propaganda" wokół tych pytań, że niby > odpowiedzą na pytania o spadające urodzenia, o sytuację ekonomiczną rodziców, o > > wpływ na decyzję o posiadaniu dzieci itp. Poza tym takie pytania powinny być > też adresowane do mężczyzn. Ale te w formularzu, to tylko kilka pytanek o > liczbę urodzonych ŻYWYCH dzieci (czy nie można ściągnąć tych danych np. od > położników czy z aktów urodzenia?) oraz o Twoje kolejne związki, ich długość > trwania itp. A kogo obchodzi Ikśiński, z którym randkowałam w liceum? > Formularze można znaleźć na stronie; www.stat.gov.pl Tak samo jak nikogo nie obchodzi metraz Twojego mieszkania. Te dane posluza tylko do robienia zbiorczych zestawien statystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frisky2 Re: Nie odpowiem IP: 62.233.139.* 07.05.02, 11:20 Wg mnie nie ma nic kontrowersyjnego w tych pytaniach, zwlaszcza, jesli ankieta jest anonimowa. Ale jesli dla kogos jest, to moze nie odpowiadac. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Nie odpowiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 18:58 Jestem 30-letnią samotną matką, rok po rozwodzie, wynajmuję mieszkanie. Parę m-cy temu straciłam niezłą pracę, teraz boję się, że wylądujemy po prostu na ulicy. Jak do cholery mam zareagować na pytanie: czy zamierzam jeszcze miec dzieci? Co ja mogę "zamierzać" w takiej sytuacji? (pyt. retoryczne) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Nasza dzietność 07.05.02, 11:46 Gość portalu: grogreg napisał(a): > Wyglada to w uproszczeniu tak: > > - czy masz dzieci? > - ile zywych dzieci urodzilas? > - czy zamierzasz miec jeszcze dzieci? > > Badane kobiety zostaly wyznaczone losowo. Rachmistrz zadajacy te pytania bedzie > > kobieta. Mozesz bez zadnych konsekwencji odmowic odpowiedzi. Co Ty zagłupoty wypisujesz ... :( Spisem powszechnym bą objęci wszyscy pelnoletni obywatele, także kobiety. Wszycy, a więc bynajmniej nie losowo wybrane kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: Nasza dzietność 07.05.02, 11:51 matrek napisał(a): > Co Ty zagłupoty wypisujesz ... :( > Spisem powszechnym bą objęci wszyscy pelnoletni obywatele, także kobiety. Wszyc > y, > a więc bynajmniej nie losowo wybrane kobiety. matrek 1) odwiedź odpowiednią stronę (www.stat.gov.pl) 2) zapoznaj się z częścią poświęconą spisowi powszechnemu, zwłaszcza formularzowi 'd' 3) i dopiero wtedy zabieraj głos pzdr su Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Nasza dzietność 07.05.02, 12:00 OK, nie chce mi się, ale jeżeli się pomyliem, to zwracam honor. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:08 Może mi się uda uratować kilka "dusz" dla kolegów statystyków z rządu :-)) Zastanówcie się nad tym: na zdrowy rozum wiadomo, że sa w Polsce regiony bardziej skażone niż inne, prawda? Czy w związku z tym na tych regionach jest większa śmiertelność dzieci? Nie wiadomo. Można oczywiście przeprowadzić desk research w oparciu o dane szpitali, ale byłoby to kosztowne. Lepiej jest zadać pytanie osobom, które wiedzą o tym najlepiej, prawda? Nie chodzi o to, czy pytanie jest drażliwe, czy nie. Może na podstwie tych danych przyznawane będą fundusze (sam nie bardzo w to wierzę, ale może..?) Inne pytania także sa ważne korelacyjnie. Naprawdę. .y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liver Re: Dlaczego odmówicie??? IP: 157.25.84.* 07.05.02, 12:12 A te fundusze to pewnie z naszych składek, co ?:)))) Nie bądź naiwny. A jeśli chodzi o spis to napisałem o tym wyżej. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:22 Nie będę się z Toba kłócił. Twoje życie, Twój wybór. Zaufania możesz, jak dla mnie, nie mieć nawet do samego siebie. Chodziło mi o to, że spis powszechny robi się nie dlatego, że trzeba dać zajęcie statystykom z rządu (bo akurat są bezrobotni). Kierują tym ważne powody (między innymi właśnie planowanie wydatków i ocenianie trendów). Ankieter również jest człowiekiem i nie zadaje pytań z ankiety, bo czerpie z tego perwersyjną przyjemność. Zapewniam także, że po spłynięciu ankiet nie zbiega się grono zaślinionych badaczy, bo się ponaśmiewać z zebranych danych, co śmieszniejsze skopioweć i via e-mail posłać w świat. Na to nie ma czasu. Zwyczajnie. .y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liver Re: Dlaczego odmówicie??? IP: 157.25.84.* 08.05.02, 11:03 Też nie chce kłótni ale ile razy się słyszało, że dokumenty zostały znalezione na śmietniku albo gdzieś na ulicy z danymi personalnymi ( i z ZUS i ostatnio bodajże z jakiegoś szpitala z opisami chorób pacjentów ) i też wydawałoby się, że to ni powinno mieć miejsca. Już nie mówię o aktach sądowych, które też gdzieś kiedyś ktoś odnalazł na ulicy. Nie, nie przekonasz mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:26 wiesz co, ygrek pytania o dzieci mnie ani ziębią, ani parzą i może nawet odpowiem na nie - zobaczymy ale szlag mnie trafia jak widzę pytania o poprzednie związki zadawane tylko babom. czemu to ma służyć, zapytuję uprzejmie. pzdr su ps: opuszczacie się w bagnieniu, żołnierzu Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:35 to dobre pytanie. Wygląda mi na błąd w ankiecie. Serio. Czasem się coś konstruuje, w oparciu wyłącznie o własne wyobrażenia (na przkład pytania o perfumy kobiece zadaje się tylko kobietom), co jest błędem. Jeżeli kobietom się zadaje pytanie o poprzednie związki, to mężczyznom oczywiście również powinno (albo w ogóle nie zadawać: to, co dla jednego było związkiem, wcale nie musiałoby byc dla drugiego. Czy jednonocna przygodę nazwać zwiąkiem - cholera wie... Ale to są meandry metodologii, od tego się nie ucieknie...) .y. P.S. Wlazłem dziś i chciałem wdepnąć w to bagno, a tu ni holery nowego wątku. Może założymy jakiś razem, co (będziemy mogli to wliczyć w przeszłe związki)? Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:40 tak czy inaczej powinni byli uprzedzić obywateli, żeby zapisywali kiedy, z kim i ile razy ;-) i w jakich okolicznościach przyrody... może trzeba było z dowodu spisywać? Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:43 to prawda. przy następnym spisie będą mądrzejsi. .y. Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: Dlaczego odmówicie??? 07.05.02, 12:44 ydorius napisał(a): > > to prawda. > przy następnym spisie będą mądrzejsi. akurat... ;) ps: wątek bagienny już jest i spada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyBlue Re: Nasza dzietność IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.02, 12:29 nie rozumiem po co to wielkie zamieszanie o te kilka pytań. ani szczególnie osobiste nie są ani nie poruszają drażliwych tematów. co do pytań o związki - wpisuje się tylko te "poważniejsze" - zwykle kryterium jest np. mieszkanie razem, czy bycie ze sobą kilka lat. poza tym jest zalecenie dla organizujacych spis aby te badania były przeprowadzane przez kobiety, w wieku powyżej 30 lat. wyjaśnijcie mi proszę, dlaczego tak sie boicie (?) odpowiedzieć na te pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba Re: Nasza dzietność IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 12:41 ja się nie boję, ale dlaczego mojego M. nie pytają ile ze mną jest, a mnie tak? Nie lubię fuszerki i dlatego nie przyłożę do niej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba LadyBlue? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 12:42 LadyBlue, czy to Ty pisałaś takie piękne wiersze do "Filipinki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aton Cały ten spis to jakaś katastrofa IP: 195.94.207.* 07.05.02, 12:59 Co to w ogóle za pomysł, żeby jacyś wysłannicy rządu łazili po domach i bez wyraźnego powodu zawracali ludziom głowę? Co to ja jestem, bydło ze stada obciążonego BSE, żeby mnie o takie sprawy wypisywać? Upokarzający spektakl - i to za moje pieniądze. Zająłby się ten rząd czymś poważnym - na przykład policją i sądownictwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża Re: Cały ten spis to jakaś katastrofa IP: *.lublin.mm.pl 07.05.02, 17:00 A co myślicie o pytaniu o narodowość? Podejrzewam, że większość z Was nie ma z tym problemu ale moje pochodzenie według niektórych nie jest " dostatecznie polskie". A skąd ja wiem, że w wyborach za 5 lat nie wygra w Polsce jakis Le Pen i że nie sięgnie w złych celach po te dane? Zamierzam odmówic odpowiedzi na to pytanie.Bo to tez jest bardzo prywatna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha27 Re: Nasza dzietność 08.05.02, 10:54 Nie widzę nic zdrożnego w tych pytaniach, ale rzeczywiście powinni się pytać o związki i dzieci również mężczyzn (uprzedzam: wiem, że mężczyźni nie rodzą dzieci :-))), bo naprzykład pan może mieć też dzieci z innego związku i to on może nie chcieć mieć więcej dzieci, a obecna żona się na to godzi, bo nie ma innego wyjścia, jeżeli chce z nim być... Ja odpowiem, jeżeli to mnie oczywiście wylosują. Poświęcę się dla dobra badań statystycznych, a co. Polska jest podobno jedynym krajem w Europie, który nie posiada aktualnego spisu powszechnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gero1 Re: Nasza dzietność 08.05.02, 11:01 To pytanie ma swój sens. Pozwala okreslić fachowcom w gusie przyblizona date plajty ZUS-u. Wiadomo bedzie kiedy odpalac z Polski wrotki. Odpowiedz Link Zgłoś