Dodaj do ulubionych

imiona dzieci zaleza od wykształcenia

IP: *.238.84.145.adsl.inetia.pl 07.01.05, 08:12
ostatnio przeczytałam artykuł w gazecie i czesciowo sie z nim zgadzam ze
imiona typu Nikola Kasandra Oliwer Sandra itp. nadaja dziecia rodzice bez
wykształcenia sugerujac sie ulubionym serialem
Obserwuj wątek
    • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 09:20
      Wybór imion zależy od wykształcenia i ogólnego poziomu ludzi. Czym niżej - tym
      bardziej wymyślne imiona, w celu dowartościowania się, bez świadomości że taki
      właśnie wybór najbardziej ich kompromituje miast nobilitować.
      • Gość: ona Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.238.89.218.adsl.inetia.pl 07.01.05, 10:20
        powiedz swoje imie a powiem ci kim sa twoi stazy
        • Gość: On Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.datacomsa.pl / 194.246.106.* 07.01.05, 10:32
          Błędy ortograficzne też świadczą o ludziach, stara.
          • Gość: Gucio Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.saint / 195.117.38.* 07.01.05, 10:41
            Raczej nie bledy a to czy ktos sie do nich przyczepia. Ci co wylapuja te
            ortografy to wadomo od razu ze to ludzie plytcy z kompleksami co nic nie maja
            do powiedzenia wiec sie pocieszaja i znajduja ukojenie w tematach zastepczych
            czyli wylapywaniu ortografow.
            • Gość: On Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.datacomsa.pl / 194.246.106.* 07.01.05, 10:51
              Jeśli ktoś tak ostro krytykuje innych (w domysle, ale to sa prostaki, a ja taka
              inteligentna), to powinien sam byc przygotowany na krytykę. Prawdziwa cnota
              krytyki się nie boi.
            • anahella Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 19:35
              Gość portalu: Gucio napisał(a):

> Ci co wylapuja te
              > ortografy to wadomo od razu ze to ludzie plytcy z kompleksami co nic nie maja
              > do powiedzenia wiec sie pocieszaja i znajduja ukojenie w tematach zastepczych
              > czyli wylapywaniu ortografow.

No dobra, to znaczy ze wszystkie korektorki pracujace po redakcjach to
              zakompleksione plytkie baby? Znam takich wiele: w wiekszosci to fajne babki.

Dbaloscia o jezyk mierzy sie tez kulture czlowieka. Wchodze na forum dla
              doroslych ludzi (bo mniemam, ze dzieci i mlodziez stanowi tu marginalna
              mniejszosc) i widze byki. Mysle sobie: "jezeli ja bylam w stanie nauczyc sie
              kilku regulek, to czemu oni nie?".
              Zostalam wychowana w szacunku dla jezyka. Mialam cudownych nauczycieli, i z
              pamieci dla ich trudu staram sie nie robic bledow. Oczywiscie kilka razy
              walnelam jakis blad i zostal on mi bolesnie wytkniety. Bolesne dla mnie bylo
              to, ze napisalam zle, a nie ze ktos mi zwrocil uwage.

Jezeli robimy bledy i w ogole sie tym nie przejmujemy to skazujemy czytelnikow
              na uczenie sie ich w sensie negatywnym. Od czasu gdy siedze na sieci moj poziom
              ortografii bardzo sie obnizyl, mimo ze duzo czytam gazet i ksiazek - coraz
              czesciej zastanawiam sie nad slowami, ktore kiedys mi nie sprawialy trudnosci.
              • Gość: Beatka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:29
                przestańcie już z tą ortografią!!! nie każdy jest mistrzem, nie każdego stać na
                słownik, niektórzy są dysortografami.

mam na imie beata, uwielbiam swoje imię, znaczy błogosławiona, bogata,
                szczęśliwa. i świetnie brzmi. pochodzi z łaciny. jestem wdzięczna tacie(bo to on
                wymyślił) za takie imię. w życiu bym go nie zmieniła. i jest wiele takich równie
                pięknych imion, więc nie wiem, po co sięgać do brazylijskich seriali. ale
                niektóre obce też są ładne. chodzi o to, żeby nie były przesadzone i żeby
                współgrały z nazwiskiem, a nie np. wiktoria przegrana albo maciej maciejewski:)
            • Gość: Poloniostka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:42
              he he he he!!! uśmiałam się niemiłosiernie! niezła teoria, Gucio!!! hi hi hi!
              Jestem nauczycielką polskiego i nie mam żadnych kompleksów. Radzę -przejdź ze
              słownikiem ortograficznym na ty, a będzie Ci się lżej żyło...
            • Gość: Polonistka Polonistka miało być oczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:44
              • Gość: biolożka Re: Polonistka miało być oczywiście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 05:52
                czy hi hi hi nie pisze sie przypadkiem chi chi chi (chichot, chichranie)...
                • julita.o Re: Polonistka miało być oczywiście 16.10.05, 15:29
                  idz w buraki
            • Gość: vikka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:15
              ...raczej oczytani,bo jak najlatwiej przyswoic sobie ortografie?!wlasnie
              poprzez czytanie:))

tak wiem,ze jest cos takiego jak dysgrafia,ale wlasnie jest tak jak ktos
              wczesniej napisal-jezeli ktos kogos krytykuje,sam musi liczyc sie z krytyka
              swojej osoby:)
            • Gość: kika Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: 217.153.210.* 18.01.05, 11:34
              Ludziska, o czym Wy dyskutujecie? Zależność imion od wykształcenia rodziców.
              Jezu, jakie bzdury czasami ludzie łapią, ktoś wymyśli jakiś temat, dla
              sensacji, a Wy się na to łowicie.
            • waranka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 22.01.05, 12:51
              niestety nie masz racji ,błędy jesli nie sa wynikiem choroby- dysgrafii- to
              mówia bardzo duzo o człowieku a zwrócenie uwagi w necie jest tez forma nauki
              dla innych.Nie rozumiem czemu trzeba zawsze rozumiec nieuków o małej
              swiadomości włąsnego jężyka.???
          • Gość: ALICJA ALICJA - i..? ;) IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.05, 14:33
            A ja jestem Alicja. No i co, kim sa moi rodzice? ;) Kim jestem ja?
            A bardzo chcialabym nazywac sie Zosia! Takie imie nosila jedna z moich lalek.
            Inne sie zwaly Agatka i Dorotka. Zosia.. mm.. pyszne polskie imie.. kojarzy mi
            sie z letnim wiatrem, prawdziwym polskim sadem, ogrodami i herbata mietowa..
          • toja1111 VETO !!! 11.01.05, 23:23
            Nie zgadzam się z tą opinią. To zależy jacy rodzice są, i jakie oczekiwania
            mają względem świeżo narodzonego dziecka. Poza tym osoba z wyższym
            wykształceniem nie zawsze jest mądrzejrza od tej z maturą, czy z wykształceniem
            podstawowym. Nie każdy miał możliwość uczyć się. A znam wielu ludzi starszych,
            którzy mieli po 3, czy 7 klas szkoły podstawowej, i zawsze będę twierdziła, że
            są (czy też byli), bardzo mądrymi ludźmi. Nie można tego uogólniać.

Ps.jestem po studiach :)
        • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:35
          Dokładnie tak. Jak słyszę np. <Dawidek i Andżelika> to na bank rodzicami są
          łysy bez szyi ale ze złotym łańcucem i <plastikowa> farbowana blond lala w
          papuzich kolorach...;)))
          • ania30 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 10:43
            No mój synek ma na imię Aleksander i oczym to swiadczy?
            • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:50
              Że ma mądrą matkę:)))
              Mam nadzieję, że córkę też byś nazwała Aleksandrą, a nie Sandrą?
              • ania30 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 11:02
                No córeczke to bym nazwała Helenka lub Weronika, ale pewnie juz nigdy żadnego
                dziecka nie nazwę żadnym imieniem.
                Los niesprawiedliwy.
                • Gość: manka Re: imiona IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 12:55
                  to przykre... A co do imienia Weronika- to bardzo mi się podoba! moja córka ma
                  tak na drugie i niecierpi tego imienia:-) a na pierwsze Eliza...pozdrawiam
                  • Gość: Eliska Re: imiona IP: *.torun.mm.pl 12.01.05, 19:46
                    Ja mam na imie Eliza i ciesze sie ze rodzice nazwali mnie tak, a nie inaczej ;)
                    Jesli chodzi o drugie to przesadzili, poniewaz jestem Tatiana :] ale to tylko
                    dlatego ze tak ma na imie mamy najlepsza znajoma z lat mlodosci. Pozdrawiam
                    • Gość: Eliza_2 Re: imiona IP: *.crowley.pl 17.01.05, 14:25
                      masz racje imienniczko ;) nasze imię jest bardzo ładne i oryginalne, ja na
                      drugie mam po babci - Jadwiga i zważywszy choćby na to że królowa POlska nosiła
                      róznwic to imię nie mam nic przeciwko ;)
                • hella100 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 16.01.05, 21:48
                  ania30 napisała:

> No córeczke to bym nazwała Helenka lub Weronika,

Moja corcia jest Helenka:)))
              • Gość: Aleksandra Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: 195.85.209.* 17.01.05, 14:14
                gdyby miala synka, to nazwala bym go Karol albo Ludwik, a gdybym miala
                coreczke - Viktoria lub Anna - czyli wedlug Ciebie jakby te imiona swiadczyly o
                mnie? :P
                • meshall Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 19.01.05, 19:28
                  ze masz zapedy monarchistyczne ;)
                  • Gość: oola Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 21:10
                    Mój syn ma na imię Franciszek Józef
                • Gość: Anna Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.norstn01.pa.comcast.net 20.01.05, 21:39
                  Moja coreczka ma na imie Wiktoria Anna (drugie imie po mamie, przyznaje). Kilka
                  dni temu urodzil asie nam druga krolewna i nazwalismy ja Stefania Maria (po
                  dwoch prababciach).
                  • Gość: knish Zofia. IP: *.poligrafia.com 21.01.05, 15:03
                    Zosia, Zosienka... przychodzi mi na myśl "Pan Tadeusz", szare szeregi... Co
                    myślicie o tym imieniu?
            • niedzwiedzica_sousie Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 10:51
              że lubiłaś pszczółkę maję? :)
              • tygrysio_misio Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 16:48
                brawo Misiu.....3maj sie tak dalej i powodzenia......widac ze jestes baba z
                jajami:)

powiez nam cos wiecej o niedzwidzatku???
            • Gość: D Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 16:31
              O tym, że ma między 4 a 7 lat. Bo wtedy tak nazywano większość dzieci.
              (niestety)
          • Gość: Kasia Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:45
            No prawie trafiłeś. Wczoraj dowiedziałam się jak mają na imię dzieci meliniaży
            z mojego sąsiedztwa: otóż Dawid i Olivia (jak zaznaczyła mamusia przez v)
            • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:50
              usmialem sie czytajac ten watek. upraszczanie, poslugiwanie sie stereotypami i
              klocenie sie....a to Polska wlasnie.
              • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:54
                A co masz na imię Isaura ? :)))
                • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 10:58
                  Mam na imie Lełoncio:))
                  • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:02
                    hehehe... boski jesteś i masz poczucie humoru :DDDD
                    Właśnie spostrzegłam swoją pomyłkę, i miałam zmienić Isaurę na Leoncia, ale
                    mnie ubiegłeś...:DDDDDDDDDD
                    • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:07
                      aaa tam to nic wielkiego, po co od razu pisac, ze boski;))
                      • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:12
                        ups.. przepraszam, zapomniałam , że na tym forum <boski> może się nie najlepiej
                        kojarzyć;))))
                        • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:55
                          a nie, ja po prostu jestem z tych skromnych i dlatego wole
                          okreslenie "superfajny" albo "cool" jako lepiej oddajace moje glebokie wnetrze
                          i nieprzecietne zdolnosci ;))
            • Gość: justyna Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:02
              Ja jestem po studiach,większa część mojej rodziny też.Mnie się podobają imiona Dawid i Oliwia...
              • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:14
                Dawid Kowalski i Oliwia Malinowska - to brzmi <imponująco>;)))
                • Gość: ona Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.238.89.218.adsl.inetia.pl 07.01.05, 11:54
                  przeczytajcie sobie fajny artykuł w Przekroju jakie niesamowite imiona ludzi
                  epotrafia wymyslec
                • Gość: margie Dawid i Olivia IP: *.kcp.pl / 213.241.45.* 07.01.05, 12:23
                  Jeszcze lepeij brzmi Dawid Krosta i Olivia Rzygalska...
                  • Gość: onno imię z Hollywood - nazwisko z Gnidowa małego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 14:49
                    właśnie - chodzi o to, żeby imię pasowało do nazwiska.
                    Żeby nie ośmieszało właściciela.
                    Ileż łez wylewają dzieciaki, jak rodzice obdarzą ich jakimś wydziwionym
                    imieniem do np. śmiesznego nazwiska...
                    Do prostego, polskiego nazwiska pasuje proste polskie imię.
                    Jeśli nazwisko jest obco brzmiące, to wtedy można poszukać i obcego (a
                    najlepiej międzynarodowego ;-) imienia.

Może być i Aretta, byle nie Bucek czy Burak.
                    Pamiętajmy, że imię niejako naznacza człowieka na całe życie.

Znam parę rodzin tzw. starej inteligencji - wykształceni, kulturalni, a ich
                    dzieci noszą imiona takie jak - Marysia, Zosia, Staś, Bartek, Ola, Piotrek,
                    Krzyś... itd. :-)

• Gość: ALICJA Re: imię z Hollywood - nazwisko z Gnidowa małego. IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.05, 14:31
                      A ja jestem Alicja. No i co, kim sa moi rodzice? ;)
                      A bardzo chcialabym nazywac sie Zosia! Takie imie nosila jedna z moich lalek.
                      Inne to byly Agatka i Dorotka. Zosia.. mm.. pyszne polskie imie.. kojarzy mi
                      sie z letnim wiatrem, prawdziwym polskim sadem, ogrodami i herbata mietowa..
                      • Gość: mixi karolina cwalina IP: *.portgdansk.pl 17.01.05, 12:29
                        Niby wszystko Ok, ale czy ktos sie zastanowil jak to razembrzmi/
                    • Gość: Jurek Re: imię z Hollywood - nazwisko z Gnidowa małego. IP: *.cementownia-nowiny.com 12.01.05, 15:00
                      A u mnie na uczelni jest dziewczyna co ma na imie Sandra Pluta.haha Dobrze,ze
                      nie Opluta bo to by już wcale nie pasowało.
                  • Gość: euue Re: Dawid i Olivia IP: 133.30.1.* 07.01.05, 16:25
                    czego wy chcecie od Dawida? Imie ogolnochrzescijanskie, zakorzenione wiec tez w
                    kulturze polskiej. A Oliwia jest ok., pod warunkiem, ze przez w a nie v bo to w
                    wlasnie przesadza o roznicy. Pisane przez w jest niejako "zadomowione" w jezyku
                    polskim, pisane przez v jest pretensjonalne, od razu widac ze rodzice z tych
                    co to uwazaja, ze "co zagraniczne to lepsiejsze"
                    • Gość: Anna DAWID TO IMIE TYPOWO ZYDOWSKIE A NIE CHRZESCIJANSK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.01.05, 20:16
                    • Gość: :) Re: Dawid i Olivia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 00:52
                      zgadzam sie że te imiona są w swietne nic do nich nie mam Dawid i Oliwia to
                      zajebiste imiona i sama tak nazwe swoje dzieci :D !!!!!
                      • Gość: Mona "zajebisty" IP: *.filg.uj.edu.pl 17.01.05, 12:02
                        No i właśnie modne(?) słówko "zajebisty" też klasyfikuje ludzi pod względem
                        poziomu i upodobań. Zastanawiam się, czy używające go osoby nie wiedzą, że
                        pochodzi ono od wulgarnego określenia "je..", czyli "odbywać z kimś stosunek",
                        ale nie w znaczeniu "kochać się z kimś", tylko bardziej prostacko, prymitywnie,
                        "na siłę" itd. Ciekawe, że znajomi z placu zabaw rodzice nadużywający tego (i
                        innych) słówek mają dzieci o imionach Andżelika i Patryk. Nazwisko pospolite.
                • Gość: mika Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.crowley.pl 13.01.05, 21:01
                  Ale sobie wymyśliłeś!!!Haha..mam kolege na roku co mam dokładnie tak samo na
                  imię i na nazwisko..tylko że jest bardzo inteligentny i z tego co wiem pochodzi
                  z bardzo dobrej rodziny!
              • Gość: niunia chgo Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.dialup.chcgil.ameritech.net 14.01.05, 02:08
                skoro jestesmy Polakami to nasze dzieci powinny miec polskie imiona a Dawid to
                oczywiscie imie zydowskie, wiec po co jeszcze nadawac przez imie jakies
                zydowskie i tak znienawidzone przez Polakow cechy.
                • facecja Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 15.01.05, 18:31
                  no dobra, a które imiona są polskie? bo piotr, paweł, szymon, dawid, łukasz,
                  jan, andrzej, józef, anna, maria, magdalena też są podobno żydowskie, a ile
                  Polaków je nosi? nie wspominając o imionach z rodowodem łacińskim,
                  niemieckim... jakbyśmy się ograniczyli do polskich, to mielibyśmy samych
                  mieszków i leszków, nie ujmując nic tym imionom - nieciekawa perspektywa...
                  • bombelinka facecja przybij piatke:) 21.01.05, 19:40
                    wszystkie imiona ktore wymienilas sa na 100% zydowskie poniewaz pierwszymi
                    chrzescijanami byli..(i tu UWAGA wszyscy 'pseudokatolicy', ktorzy nie lubia
                    Zydow) wlasnie Zydzi...z Jezusem na czele

ps. ja bardzo lubie Zydow, zeby nie bylo nieporozumien :)
          • Gość: Sylwia Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 00:50
            powiem prosto : jesteście powaleni !!!!!! jak kto nazwie swoje dziecko zależy
            wyłącznie od tego jakie imię mu sie podoba , poprostu każdy ma inny gust i
            nazywa inaczej i tyle
          • Gość: ANGELA ej ej IP: *.umcs.lublin.pl 20.01.05, 17:48
            mam na imie Angela tata nazwał mnie na czesc działaczki murzyńskiej Angeli
            Davis a nie z powodu jakiegos serialu, jest bardzo oczytany i inteligentny
        • Gość: Kinga K. Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 16:37
          No dobra. Powiedz. Moje imię znasz.
        • Gość: pawel.beata Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.pl / 81.219.224.* 12.01.05, 10:04
          a ja i bez Twojego imienia powiem, że masz braki z ortografii
        • Gość: olga Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 19.01.05, 20:41
          olga
          • Gość: irokez Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:18
            a co powiecie na Bestwina Balbina
      • Gość: gabryśka GABRIELA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 12:09
        mam na imie - no i mądralińscy - co wy na to?
      • Gość: bay.b Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.05, 21:26
        moi rodzice (z wyzszym wyksztalceniem) nadali mi imie, ktore z pewnocia
        wiekszosc osob z tego forum okreslilaby nabzdyczonym. i tutaj cie zdziwie.
        bardzo lubie swoje imie i jestem z niego dumna. bardziej irytowaly mnie moje
        cioteczki, nauczycielki, ktore pytaly jak mam na drugie imie (kasia) i tak tez
        do mnie sie zwracaly, nie zwracajac uwagi na to ze zmieniajac mi imie robia mi
        przykrosc. mysle, ze wybor imienia nie ma zwiazku z wyksztalceniem rodzicow.
        znam rodzicow dzieci o imionach z brazylijskich seriali, ktorzy mieli i niskie,
        i wysokie wyksztalcenie. osobiscie mysle, ze my polacy nie mamy za duzo
        tolerancji do innosci. na zachodzie, za oceanem zadne imie nie dziwi. tym
        bardziej obecnie w dobie kiedy chcemy laczyc sie z europa powinnismy byc
        przygotowani na to, ze wejscie imion zachodnich do polskiej rzeczywistosci jest
        nieuniknione. mnie osobiscie nie dziwia najbardziej nabzdyczone imiona. i nie
        ma reguly czy nasze dzieci beda to nadane przez nas imie lubic czy nie. moj maz
        ma imie z serii tych tu na tym forum akceptowanych. i co? i nie przepada za
        nim, bo gdy byl piata osoba w klasie o takim imieniu przestal je po prostu
        akceptowac. pozdrawiam wszystkich "naznaczonych" "dziwnymi" imionami, a
        pozostalym zycze wiecej tolerancji.
        • Gość: rena11 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.01.05, 21:48
          Piszesz: "na zachodzie, za oceanem zadne imie nie dziwi".

NO tak nie dziwi, bo na Zachodzie czy w Ameryce mieszka cale mnostwo narodowsci
          w jednym kraju, ktore na dodatek kultywuja swoje tradycje takze w zwiazku z
          nadawaniem imion dzieciom. Nie slyszalam jeszcze aby jakis Turek urodzony w
          Niemczech mial na imie Uwe czy Peter, zawsze to bedzie Ahmed lub Ali. Mnie
          osobiscie bardzo smiesza takie "egzotyczne" imiona powiazane ze "swojskimi"
          nazwiskami typu, Alan Malina czy Brenda Kozera.
      • tomasdyg a my z mą lubą /Żabusią/ chcemy Nabuchodnozora 20.01.05, 08:17
    • sol_bianca Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 11:55
      I co z tego?
      • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:03
        Co z tego? - przeczytaj to się dowiesz;)))
    • rachela180 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 12:09
      Słyszała taki dialog w autobusie linii 180:

(starsza pani) - Masz cukierka, dziecko.
      (dziewczynka) - Dziękuje.
      - a jak masz na imię?
      - Nikola.

Autobus ryczał ze śmiechu (słodka dziewczynka z warkoczykami dziecinnym
      głosikiem "NIKOLA"!!!!!!!!!!)

To nie jest jakieś tragicznie nieładne imię, ale NIESTETY u nas brzmi to
      okropnie szpanersko. Jak synek Edytki G. - Alan :)))))))))
      • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:11
        No tak, bo Edytka ma popularność , nie poziom...
        • rachela180 Imię dla córeczki E. G. 07.01.05, 12:15
          Ciekawe jak córeczkę nazwie... ma ktoś propozycje?????????
      • Gość: jan_bez_cyferek Alan Górniak to faktycznie lipa, ale jeśli ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 01:02
        np. po tatusiu chłopczyk będzie się nazywał jakoś z obca, to chyba nie będzie
        tak tragicznie.
        Już Allan Starski nie brzmi najgorzej, a co dopiero Allan Starsky... ;-)))
        • Gość: xy2 a Wódż nieUStraszony:) IP: .48.242.* / 80.51.176.* 08.01.05, 01:05
      • Gość: Jurek Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.cementownia-nowiny.com 12.01.05, 14:53
        A u mnie na uczelni jest Sandra Pluta.I co wy na to? Jej nazwisko i imię wcale
        do siebie nie pasują. Dobrze,że sie nie nazywa Opluta haaha
    • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:20
      a jak Wy macie na imie??
      • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:22
        Ełżbieta - nie przepadam co prawda za nim, ale też i się go nie wstydzę.
        • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:23
          EŁżbieta?? Ach ten LeŁoncio zakrecil w glowie;)))
          • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:30
            Elżbieta, oczywiście - i nie tyle jest to wina LeŁoncia co okularów co mi z
            nosa spadły:))))
            • Gość: aaa ta Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:38
            • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:41
              Lełoncio bedzie zawiedziony, a moze chociaz okulary spadly pod wplywem jego
              uroku??;))))
              • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:13
                Częściowo, ale głównie z powodu starczego zniedołężnienia;)))
                Ludzie którzy pamiętają Izaurę i Lełoncia młodzi już nie są;DDDDDDDD
                • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:35
                  Starosc jest stanem ducha nie ciala:))
                  • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:38
                    Masz rację - to właśnie ciało jest winne temu <ł>;)))
                    Duch jest sporo młodszy;)))
                    • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:40
                      ale dzieki temu "ł" trwa bardzo sympatyczna rozmowa:))
                      • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:49
                        choć się wcale na to z początku nie zanosiło...;)))
                        • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 13:54
                          Na poczatku z reguly na nic sie nie zanosi;)) A potem to juz z gorki: roznosi,
                          donosi , wynosi, kokosi itp;))
                • Gość: Sylwia Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:27
                  Ja pamiętam Isaurę a mam zaledwie 23 lata
      • Gość: margie Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.kcp.pl / 213.241.45.* 07.01.05, 12:24
        Małgorzata- bardzo lubie swoje imie i pase do mnie idealnie:))
        • Gość: aaa tam Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 12:25
          a ja kocham pewna Malgosie, ale cale forum juz o tym wie;))
          • tygrysio_misio Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 17:10
            wie i sie cieszy ze jestes bo przez 3 dni sie za Toba stesknilo:)))))

:*
    • mamdylemat Re: imiona dzieci zaleza od wykszta?cenia 07.01.05, 12:50
      a ja mam na imie rozalia. po babci. i mam trzy siostry: zosie, marysie i
      helene. jakie w zwiazku z tym moze byc wyksztalcenie moich rodzicow?
      • rachela180 Re: imiona dzieci zaleza od wykszta?cenia 07.01.05, 12:56
        Nie chodzi o wykształcenie a pozim kultury
        • mamdylemat Re: imiona dzieci zaleza od wykszta?cenia 07.01.05, 12:58
          oj wiem, wiem, tak tylko na glos dumalam.
      • magic00 Re: imiona dzieci zaleza od wykszta?cenia 09.01.05, 13:56
        Jak dla mnie lepiej brzmni niż Olivia przez "v", albo Andżelika.
        A dla wzbogacenia statystyk: moja kuzynka, która z ledwością skończyła
        podstawówkę dała córce na imię Olivia i była bardzo z tego dumna.
    • Gość: ona Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.238.89.218.adsl.inetia.pl 07.01.05, 13:52
      kazdemu podoba sie inne imie i ok ale czasami warto pomyslec o przyszłosci
      dziecka a takze dopasowac imie do nazwiska
    • e883 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 13:55
      A ja mam na imię Ewelina? Co o tym powiecie?
      • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 14:02
        Mnie się podoba - kojarzy mi się z wielką miłością Balzaca - Eweliną Hańską.
        • meg_83 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 14:20
          co prawda nie wiem co macie do "Dawida"...

ja sie nazywam Magda, kiedys nie lubialam,

ale teraz mi sie podoba :)

za to co do "Nikoli"

to w istocie nie jest to imie brzydkie,

w naszej (polskiej) odmianie

gdzie mowie sie Nikola (to 'a' na koncu mam na mysli)...

to po prostu smiesznie brzmi...

podobie jak nazywanie dzieci

zgodnie z amerykanska pisownia:

DaVid, OliVier, ViCtoria, VioleTTa,

CamiLLa, czy chocby takie jak:

Jessica, Samanta, Kevin...

nie chce tu mowic "wrocmy do tradycji

i nazywajmy dzeci Staszkiem,

Genowefą, Jozkiem czy Wanda"

choc jak sie przyjrzy

polskim "osobom publicznym"

to ich dzieci sie wlasnie tak nazywaja

Marysia corka Foremniak :)

pozdrawiam
          • magic00 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 09.01.05, 14:00
            powtarzam za meg_83

> ja sie nazywam Magda, kiedys nie lubialam,
            >
            > ale teraz mi sie podoba :)

Te serialowe lub amełykańskie imiona świadczą o złym guście rodziców.
          • Gość: annette tak a np po wlosku nikola ( Nicola) to meskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 11:31
            imie hehehe , a propos, we francji po mistrzostwach swiata w 1998 pojawilo sie
            sporo dzieciakow skrzywdzonych przez rodzicow imionami : Zinadine lub Zidane,
            nie mamy wylacznosci na debili::))))
            • Gość: laurka Re: tak a np po wlosku nikola ( Nicola) to meskie IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 26.01.05, 10:31
              co tu gadać ja nazywam się laura moja córeczka sara , ja jestem po studiach,
              rodziców mam wykształconych mama nauczycielka tato po AGH nie rozumiem waszych
              poglądów SARA zona Mojżesza i takie tam to co wypisujecie to bzdury, moze
              poprostu ktoś chce być orginalny ?
              • Gość: Ewa Re: tak a np po wlosku nikola ( Nicola) to meskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 13:07
                Szczyt oryginalności, przyznaję. U mnie na osiedlu kilka suczek (dziewczynka
                psa, nic obraźliwego) wabi się SARA.
          • Gość: Ania Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.ma.charter.com 20.01.05, 04:20
            Olivier jest zgodny z francuska pisownia
            z amerykanska jest zgodny Oliver

Ania
      • Gość: h aaaa Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:39
        Własnie to wy jestecie mało wykształceni jak sie zajmujecie takimi pie..mi
        ja mam sasiadow , super wyksztalceni a dziecku dali na imie Tytus i uwazam ze
        to ich sprawa jak im sie podoba?????????????? a dziecko obojetnie jak bedzie
        mialo na imie to i tak jak dorosnie to bedzie nie zadowolone z swojego
        imienia i tyle po co te gdybanie nie macie innych problemow?
    • Gość: obierzyna juz wiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 14:18
      dlaczego mam na imie Sara, jak suka sasiadow.
    • pierozek_monika Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 14:27
      ponieważ zatrzymałam się na etapie fascynacji pszczółką Mają moja córka teraz
      ponosi tego konsekwencje :)
      A syn miałby na imię Mikołaj - czyli wsyzstko się zgadza :)
      • Gość: baba Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.acn.waw.pl 07.01.05, 16:35

Ja po prostu od lat mlodzienczych marzylam,zeby synka nazwac Dobromir.
        Zakochalam sie w tym imieniu, kiedy lecial serial i ten chlopczyk... taki lebski,
        iskierki w oczkach...
        No i udalo sie.
        Nie sadze, zeby to bylo pretensjonalne imie , jedynie rzadkie.
        Ale nie nadalam go dlatego, zeby sie dowartosciowac.Drugi syn ma zwyczajne imie.
        • rachela180 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 16:38
          Jest piękne i staropolskie :

Ja z moim chlopem nie mogę dojść do porozumienia: Stanisław czy Mateusz?
        • magic00 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 09.01.05, 14:01
          Dobromir to całkiem przyzwoite słowiańskie imię.
        • Gość: kobietka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:23
          Co do imion rzadkich- ja mam na imię Jadwiga, mój chłopak- Mieszko, a jego
          brat - Światosław
          Miło, prawda?:) Mnie się podoba!
          • pierozek_monika Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 18.01.05, 17:44
            a Miron?
            Też niespotykane
          • Gość: kdzauer Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 12:36
            A co powiecie na ŻAKLINA (pisane po polsku - bo tak kazali w urzędzie)- to
            córka kuzynki mojego męża, o syn mojego szefa: Krzesimir Bożydar - co Wy na to?
          • bombelinka jakie jest zdrobnienie od 'Swiatoslawa'?! 21.01.05, 19:54
            Slawek? Swiatek? :P
    • midorii Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 16:50
      hej
      Mateusz piękne imie, ale kolezanka zaczela inaczej wołać do synkapo tym jak
      weszla do sklepu i co 2 dziecko miało tak na imie...teraz jest podobno moda na
      rosyjskie imiona,,dla mnie okropne Borys, Natasza, Sergiusz...
      pozdrawiam
      • rachela180 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 16:52
        Ja się upieram przy Stasiu (na cześć Stanisława Augusta, mój ukochany
        król) :))))))))

Rosyjskie imiona jakoś mi nie leżą :(
    • tygrysio_misio a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 16:57
      ....bo tak sie nazywala dziewczyna z mego LO

POZDRAWIAM MOJE LO BUZIBUZI
      • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 16:58
        wspólczuję :(
        • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:02
          mam nadzieje ze nie pomyslalas ze to ja bo ja jestem Beatka
          • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:05
            Jak B. Tyszkiewicz :)
            • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:08
              tak ....ale ona fajna jest i ze szlacheckiej rodziny......i jak wyglada mimo
              wieku......chce byc taka jak ona :)
              • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:09
                A gdzie znajdziesz drugiego Gucia? ;)
                • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:11
                  ale ja mam glupie skojarzenia z tym imieniem hehe

samotne kaszaloty tak juz maja hehe
                  • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:12
                    Kaszalot - piękny waleń... a jaki głos ma :)
                    • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:13
                      a jak milo sie do niego przytulic....i jest za co zlapac hehe
                      • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:16
                        Oj tak... za płetwę i nie tylko :D
                        • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:18
                          NO I ONE TO MAJA CZYM ODDYCHAC HEHE:d
                          • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:20
                            Już się oblizuję...
                            • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:21
                              nie oblizuj sie to faceci maja sie oblizywac:P
                              • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:22
                                Ale wiesz, są rzeczy b. smaczne, np. płetwa płetwala.
                                • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:27
                                  nie wiem - nie lizalam nigdu pletwala hehe
                                  • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:28
                                    Lubię goryle
                                    • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:30
                                      ja tez ostatnio lubie jak samiec jest owlosiony i nieogolony
                                      • rachela180 Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:37
                                        Lubię włoski na pośladkach!!!!!!!!!!! :DDDDDDDDDDDDDDDD
                                        • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 07.01.05, 17:45
                                          a ja lubie jak to akurat nie
          • Gość: a propos Bełaty Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce IP: *.crowley.pl 17.01.05, 14:40
            okropne, kojarzy mi sie z klezaka z podstawowki która była fleja i niestety
            półgłówkiem :( przykro az pisac ale taka prawda.
      • Gość: Amica Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 08.01.05, 15:30
        Tygrysio, to Ty chyba z białego jesteś, hm? ;)
        • tygrysio_misio Re: a co powiecie o Justynie Maji Pszczółce 08.01.05, 15:34
          TAK
          kim jestes i co robilas w XILO??
      • Gość: Aga UNISŁAWA WSZOŁEK... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:10
        to jedno z najdziwniejszych zestawień , na jakie natrafiłam...i był jeszcze
        WUJEK PRZEMYSŁAW-imiona i nazwiska autentyczne, z mojej podstawówki...
    • Gość: Triss Merigold Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.noname.net.icm.edu.pl 07.01.05, 17:21
      Na bierzmowaniu ndałam sobie imię Isaura, a jestem wykształcona, więc sama
      widzisz jak bardzo się mylisz.
      • tygrysio_misio Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 17:26
        przepraszam jesli urazi cie to co powiem

przeciez to nie chodzi o wyksztalcenie bo mozna byc wyksztalconym za pieniadze
        lub bo sie podlizywalo albo dla rodzicow!!

to chodzi o to co sie soba prezentuje

bylas mala jak bylas biezmowana i moze zamiast lalkami zainteresowalas sie
        serialem-to nie przesadza o tym jak sie rozwinelas teraz
        • tygrysio_misio Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 07.01.05, 17:29
          przepraszam za mala - mloda o to chodzilo
          i za lalki to sie wytlomacze ze fascynacje rodza sie wczesniej i maja
          dlugotkwale skutki czesto - nie chodzi to ze bylas dziecinna

przepraszam jesli zle zrozumialas moje intencje bo sie zle wyrazilam
    • Gość: Anna KOMPLEKSY DWOJAKIEGO RODZAJU IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.01.05, 20:45
      Najwazniejsze moi kochani aby dziecko to imie polubilo i czulo sie z nim
      dobrze. Takie na sile udziwniane i niespotykane albo serialowe imie
      rzeczywiscie moze wzbudzac podejrzenia ze rodzice chca aby choc w ten sposob
      ich dziecko stalo sie wyjatkowe. Z drugiej strony popadamy w skrajnosc
      przeciwna na sile chcemy aby dziecko pasowalo do grupy aby nie rzucalo sie od
      razu w oczy, aby nie wzbudzalo zawisci, drwiny, czy kpin otoczenia z powodu
      wyjatkowosci swego imienia.
      • Gość: kk Re: KOMPLEKSY DWOJAKIEGO RODZAJU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:15
        chcialam dac synowi na imie cyprian jednak świadomość ,ze bede go przezywac
        cipis mnie odstraszyla..
        pozdrawiam
        • Gość: sprostowanie:) Re: KOMPLEKSY DWOJAKIEGO RODZAJU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:18
          "beda" nie "bede"go przezywac mialo byc,za pomylke przepraszam
          pozdrawiam
          • Gość: mch Re: KOMPLEKSY DWOJAKIEGO RODZAJU IP: *.238.75.176.adsl.inetia.pl 10.01.05, 19:27
            A ja miałam kolegę który miał (ma )na imię Giedymin.To jest imię zawsze
            przekazywane u niego w rodzinie z pokolenia napokolenie na chłpców. Był z
            rodziny wykształconej i "artystycznej"
        • Gość: Anna CYPRIAN TO PIEKNE IMIE, JAK NORWID IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.01.05, 03:00
          Chcemy dla naszych dzieci jak najlepiej. Boimy sie innych aby nie mieli
          niepotrzebnych uprzedzen, a ludzie i tak jak zechca to sie przyczepia do
          czegos. Pozdrawiam Ps. jakie mu dalas imie?
        • Gość: *** Re: KOMPLEKSY DWOJAKIEGO RODZAJU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:58
          niektóre imiona umierają , np Genowefa, Stanisław, Kazimiera... Franciszek
          gdzieniegdzie się pojawia....
          • rachela180 Re: KOMPLEKSY DWOJAKIEGO RODZAJU 10.01.05, 22:06
            Zaraz, Staś nie umarł, ja się wciąż kłócę z moim chłopem o to czy ma być Staś
            czy Mateusz (opyuję za Stasiem).
        • Gość: Chmurka Re: KOMPLEKSY DWOJAKIEGO RODZAJU IP: 217.96.16.* 13.01.05, 12:24
          Cypis albo Cypisek! Hahaha!
    • Gość: Greta Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.chello.pl 07.01.05, 22:47
      Wiecie, że coś w tym jest. Znam wiele przykładów takiej zależności. Biedne
      dzieciaki :)
      • Gość: ekstradycja Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.slawik.rybnik.net.pl 07.01.05, 23:07
        A co sądzicie o imieniu Hiacynta? Moja wieloletnia przyjaciółka ma tak na imię,
        ale pamiętam jeszcze ze szkoły, że zawsze kiedy się przedstawiała dało się
        słyszeć salwę śmiechu.

Dodam tylko, że mam na imię Ewelina ;) -> Nie żywię żadnych uczuć do swego
        imienia ;)
        • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 23:19
          W moim przekonaniu nazwanie dziecka Hiacynta dowodzi, że rodzice mieli
          fantazję, natomiast nazwanie Nicola, Samanta,Olivia dowodzi niestety
          prymitywizmu i ograniczenia.
          Co innego imiona oryginalne, a co innego pretensjonalne.
          Ewelina podoba mi się (już to pisałam) - kojarzy mi się z piękną Eweliną Hańska.
          • Gość: Anna Ewelina objaw prymitywizmu i ograniczenia ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.01.05, 03:11
            Hiacynta, Ewelina to imiona polsko brzmiace, natomiast Nicole, Olivia, Samantha
            to imiona o brzmieniu obcojezycznym i zaadaptowane przez Polakow. Dlatego moze
            wydaja ci sie nieco dziwne. Ale pisac ze to objaw prymitywizmu i ograniczenia
            to totalna bzdura. Mieszkam za granica i te imiona sa tu dosyc powszechne. Coz
            w tym prymitywnego??? Natomiast jesli piszesz ze Ewelina jest pieknym imieniem
            bo spodobala ci sie bohaterka jakiegos romansu to naprawde traci tymi
            wspomnianymi powyzej serialami. Ps. Imie Ewelina lubie bo nosi je moja ciocia.
            • Gość: nn Re: Ewelina objaw prymitywizmu i ograniczenia ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:17
              Owszem, zgadzam się , że za granicą te imiona są na miejscu - tak jak u nas
              imiona polskie.

Dla mnie Ewelina Hańska jest postacią historyczną, a nie serialową;)))
          • Gość: graham Kaj i Gerda IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.01.05, 16:36
            dla rodzenstwa albo :
            Madlena,Anna,Magdalena,Aleksandra,Emilia,Nina
            dla chlopca:
            Krzysztof,Tomasz,Przemyslaw,Graham
            • Gość: Chmurka Re: Kaj i Gerda IP: 217.96.16.* 13.01.05, 12:26
              Nie ma imienia Madlena.
              O Grahamie też nie słyszłam.
              Chyba że w piekarni.
      • Gość: Anna kazdy wybiera najpiekniejsze imie dla dziecka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.01.05, 03:02
        A dlaczego biedne dzieciaki jesli maja kochajacych rodzicow?
        • Gość: nn Re: kazdy wybiera najpiekniejsze imie dla dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:22
          Kochających tak...ale nie zawsze przewidujących jaki balast nakładają na swoje
          dziecko nadając mu wymyślne imię.
    • Gość: kaja Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 03:29
      dam przyklad imion dzieci moich najblizszych przyjaciolek
      damian,rita.hubert,dorian,ania, natasza,borys,karolina,piotr,daniel,jas
      niektore to imiona nadane przez osoby z wyzszym wykształceniem a inne przez
      osoby po podstawowym
      • Gość: Anna Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.01.05, 03:45
        Zgodnie z teoria artykulu pozwol mi zgadnac: ludzie z wyzszym :ania,karolina,
        piotr, daniel, jas . Z podstawowka: rita, natasza, borys,damian, hubert.Napisz
        na ile ta teoria pracuje wsrod twoich znajomych?
      • Gość: gabryska GABRIELA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 12:11
        mam na imie - no i co wy na to mądralińscy??
    • Gość: me August, Kazimierz, Fryderyk to ci wyksztalceni :)) IP: *.chello.pl 08.01.05, 03:52
      zartuje:)

tez nienawidze imion typu Sandra, Davidek, Paula, itp. Nawet spotkalam sie z
      Pamela - biedne dzieci...glupich rodzicow:((((
      • Gość: Anna Re: August, Kazimierz, Fryderyk to ci wyksztalcen IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.01.05, 04:01
        A ja nienawidze imienia Barbara, bo mi sie zle kojarzy. Tez biedne te dzieci
        • Gość: Ewa Re: August, Kazimierz, Fryderyk to ci wyksztalcen IP: *.aster.pl 08.01.05, 09:58
          Kurczę, jakoś nie przemawia do mnie ta zależność, że niewykształcony
          rodzic=modne, "zagramaniczne" imię dla dziecka.
          Oczywiście, z pewnością wiele osób nazywa swoje dzieci pretensjonalnie, nie
          zwracając uwagi na to, że a) imie nie pasuje do nazwiska b) samo w sobie może
          się kojarzyć wyłacznie z serialową popularnością.

Ale - jeśli ktoś nazwie dziecko Esmeraldą - to możemy się zastanawiac, czy
          zainspirowała go postać z wenezuelskiego serialu, czy z powiesci Victora Hugo ;)
          No i inaczej będzie brzmiała Esmeralda Nowak, córka właścicielki sklepu
          mięsnego i i menadżera podbiałostockiej dyskoteki, a inaczej Esmeralda
          Gutierrez, córka polskiej nauczycielki francuskiego ;) i meksykańskiego
          dziennikarza ;)
          Pewnie obie będą miały przechlapane w polskiej podstawówce, tyle że ta pierwsza
          poradzi sobie z tym dzięki "chłopakom" od tatusia, a ta druga będzie to miała w
          nosie jako dziecko z domu ludzi swobodnie myslących
        • magdalin Re: August, Kazimierz, Fryderyk to ci wyksztalcen 16.01.05, 09:54
          A moja córcia ma tak na imię i bardzo do niej pasuje. Basia, Basieńska, co w
          tym okropnego?
      • lena_zienkiewicz Re: zależy co komu się podoba 08.01.05, 10:26
        mnie również "drażnią" imiona typu Nicola, Paula, Olivia itp, itd.Ale nie mam
        swoich "ulubionych" imion.Będąc w ciąży przeżywałam dramat :/// Nie miałam
        zielonego pojęcia jak nazwę swoje dziecko :// naprawdę.Całą ciąże lekarze
        wmawiali mi, że to będzie chłopiec, więc "ubzdurałam" sobie imię Natan!Teraz
        się tego wstydzę!Jak mogłam chcieć nazwać tak dziecko??Rany, dobrze, że się
        córka urodziła :)) Imię jednak ma niemniej dziwne :/
    • Gość: evergrey Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:21
      A gdzie dokładnie znalazłaś ten artykuł? Chętnie przeczytam!!
      • Gość: nn Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 11:49
        w Przekroju z 2 stycznia
        • denay szczyt szczytow... 08.01.05, 13:05
          .. przynajmniej dla mnie. Kolezanka chrzesniaczki meza ma na imie NIKOLINA.
          miejsce zamieszkania mazurska wies. Szczescie w nieszczesciu, ze chociaz
          nazwisko konczy sie na -ski.
          Inny przypadek: Oktawia i Klaudia. nie mam nic przeciwko tym imionom (stare
          rzymskie), ale w polaczeniu z konkretnym nazywiskiem brzmia po prostu
          smiesznie. Dodam, ze mamusia tych dziewczynek nie ma wyzszego wyksztalcenia i z
          kultura u niej roznie.
          • rachela180 Re: szczyt szczytow... 08.01.05, 14:19
            ...no właśnie. Kiedyś trafiłam na chłopca noszącego piękne imię Wawrzyniec.
            Niestety szanowna mamusia chłopca wbiła go w dumę z powodu imienia, więc mały
            obnosił go jak skarb... wyobrażcie sobie małego chłopca puszącego się przy
            pytaniu o imię... można nosić ładne, tradycyjne imię i dalej być sobkiem. Nie
            muszę dodawać, że małego Wawrzyńca (Wawrka? ktoś wie jak to zdrobnić?) nikt nie
            lubił, nawet dorośli.
            • Gość: Wendy Re: szczyt szczytow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 15:55
              Nie oceniam ludzi przez pryzmat rodziców ani imion które noszą.
              Mimo wyższego wykształcenia podobają mi się imioma Sara, Olivia (Olifka) i
              David, nie widzę nic zdrożnego w nazywaniu nimi dziećmi.
              Nie lubię za bardzo imion typu Radosław, Jarosław brrr, ale z powodu ich
              brzemienia a nie pochodzenia, Choć znam kilku ludzi Radków i Jarków całkiem na
              poziomie.

Więcej wolności w nazywaniu dzieci!!!!
              Myślę, że ci któzy naśmiewają się z malutkiej Nikoli czy Pameli dają świadectwo
              własnego niskiego poziomu kulturalnego gdyż mimo imion typu Elżbieta, Helena,
              Bartłomiej rodzice nie zdołali im wpoić szacunku dla ludzi lecz jedynie dbałość
              o pozory i przekonanie w własnej wyższości.
              Oceniać kogoś z powodu imienia to takie niskie. Nie uchodzi wybrzydzać nad
              nazwiskami typu Sierota, Wróbel Niemota itd. odnosi się to też do imion.
              Ważniejsza jest osoba która nosi dane imię.

Jeżeli poznam dziewczynę o imieniu Pamela to jedynie mogę być pewna że nie
              pomyli mi się z kolejną Agnieszką czy Magdą - są ich tuziny w moim otoczeniu.

Ci którzy się śmieją z imion
              • amona13 Re: szczyt szczytow... 08.01.05, 16:34
                moje dzieci mają następujące imiona Jędrzej i Tomasz , chociaż bardzo
                chciałm aby młodszy syn miał Krzesimir Tomasz , dzisiaj uważam że
                Tomek to proste , ciepłe imię
                • Gość: tosia autentyczne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:27
                  Autentyczne!jestem "uczycielką" i w jednej z wielu klas, w których uczę jest
                  Gracjan Dydymski i Sybilla Jóźwiak...
                  to taka mała podkrakowska miejscowość...
                  • bombelinka Re: autentyczne! 21.01.05, 20:10
                    Sybilla Jozwiak jest dobra :P
              • Gość: Wanda Re: szczyt szczytow... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:37
                Masz rację droga WENDY, nie naśmiewajmy się. Nie wydziwiajmy też nad sposobem
                ubierania. Przecież białe frotowe skarpety do czarnych mokasnyów z kutasikami
                pasują jak ulał, a do tego np. zielone spodnie i buraczkowa marynarka, a na
                szyi śliczny złoty łańcuszek + "rodowy" sygnet-kastet. Albo markowy dresik
                Addidasa....i ogolona główka i zgrabny kijek bejsbolowy. Nie oceniajmy ludzi po
                wyglądzie, ale po ich wnętrzu - głębokim na 10 browarów.;))))
              • magic00 Re: szczyt szczytow... 09.01.05, 14:12
                Co innego naśmiewać się, a co innego dyskutować czyto teoretycznie.
                Nie śmiałabym się z żadnej Pameli czy Nikoli, (tym bardziej, ze to nie ich
                wina, że noszą takie imiona), ale jak tu wyprzeć wrażenie i myśl, że te imiona
                sa pretensjonalne i w złym guście?
              • Gość: Buka Re: szczyt szczytow... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 08:52
                Popieram zdanie Wendy - wiecej wolności, mniej ustalania "słusznych" schematów!

Najgorsza, według mnie, opcja, to średnio pięć bezpretensjonalnych Ań w każdej
                klasie, albo Ew, albo Agnieszek...

Czy nie lepiej, gdy jest kolorowo, zabawnie, różnorodnie, a zamiast pięciu Ań
                są: Rozalka Słowik, Areta Franke, Nadja Jesienna, Olena Korniłowska, Inga Khun..

Imiona i nazwiska moga być prywatnym kawałkiem poezji, jaki rodzice dają
                swojemu dziecku. W pradawnych czasach imie było czyms bardzo indywidualnym:
                zaklęciem, wróżbą - to widać po źródłosłowach imion. Było efektem swobodnej
                twórczości.

Myślę, że mama Nikoli chce w tym imieniu "zakląć" dla córki szczęśliwą miłość -
                ostateczny los bohaterki serialu - to wzruszające. Zastanawiałabym się
                natomiast nad intencją imienia Scholastyka /znałam jedną/.

Chciałabym nazwać córkę Ula /nie Urszula/ a syna Dago /nie Dagobert/ - ale
                prawo na to nie pozwala /na Scholastykę - owszem!/, choć to pierwsze jest
                barzdo często uzywane a drugie ma świetne tradycje - to dawne imię Mieszka I.

POSTULAT: Więcej wolności dla twórczości imiennej!!! /Jak w USA: Winnona - źle?/
            • Gość: Agulina Re: szczyt szczytow... IP: *.inter / *.inter-c.pl 09.01.05, 12:52
              Wawrzyńca mam w klasie.... uroczy chłopak, grzeczny, madry i kulturalny,
              rodzice - przemili ludzie o wysokiej kulturze... Zdrabniamy to imię jako
              Wawrzek. Pozdrawiam.
              • rachela180 Re: szczyt szczytow... 10.01.05, 13:40
                Pozdrowienia dla Twojego Wawrzyńca :)

Nie chodziło mi oto, że to imię pretensjonalne, przeciwnie, uważam je za b.
                ładne :) problem w tym, że pretensjonalność rzadkiego imienia bierze się z
                zachowania noszącej je osoby. Imię to nie fasada domu ani nie mini cooper. Nie
                trzeba się nim chwalić, nie jest naszą zasługą przecież.
                • monika9967 Re: szczyt szczytow... 17.10.05, 13:01
                  Wawrzyniec to poprostu Wawa:)) mam kolegę i tak na niego mówimy.
    • Gość: symulacrum Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 19:08
      myślałam, że zejdę: jakaś matka wychyla się z okna i krzyczy: Dejwid, Patti,
      kolacja, do domu!
      moje ulubione imiona z dzieciństwa to Mateusz i Matylda ( tak nazywały się moje
      lalki)
      swojemu synowi, jeżeli takowy się narodzi chcę dać Justyn, po dziadku (dobrze,
      że nie po pradziadku, he, he - Reinhold)albo jakieś stare polskie imię
      z dziewczynką już bym miała problem, może też po przodkach- Rozalia, Marianna?

• Gość: Juanita Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.05, 23:41
        to, ze ktos ma wyzsze wyksztalcenie nie znaczy, ze reprezentuje soba wysoki
        poziom intelektualny - mozna miec tytul magistra i kiczowaty gust.
        nic na to nie poradze, ze pretensjonalne imiona w polaczeniu z prostymi
        nazwiskami budza u mnie salwy smiechu.
        Andzelika naprzyklad - imie samo w sobie pretensjonalne do bolu, adaptowane na
        sile do polskiego slownika. niestety pisane w wiekszosci przypadkow przez g.
        niemniej lepiej brzmi Andzelika Tyszkiewicz niz Andzelika Precel.
        ostatnio slyszalam, ze ktos nazwal swoje dziecko Michalina - niby polskie imie,
        ale kojarzy sie ze starsza pania, a nie malutka dziewczynka. wiecumiar w
        nadawaniu modnych ostatnio rdzennie polskich imion w stylu Anoni, Jozef i inne
        tez bylby wskazany.
        jesli bede miala dzieci beda mialy zwyczajne POLSKIE imiona - Basia i Michal.
        ladnych imiona jest naprawde duzo: Zofia, Ewa, Magda, Dorota, Paulina, Marta,
        Joanna, Malgorzata, Krystyna (szkoda, ze to imie wychodzi z uzycia),
        Marcin, Piotr, Pawel, Rafal, Lukasz, Tomasz, Przemek, rosyjskie tez sa ladne.
        rosyjska kultura jest nam blizsza niz anglosaska...
        • Gość: Jan Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 23:52
          Generalnie się zgadzam z Juanitą. Co do bliskości kultury rosyjskiej to nasza
          historia wskazuje na zupełnie co innego - i niech tak zostanie.
        • Gość: blooi Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:17
          A co powiecie na taki zestaw: Nikol Kordupel?

Aha, znałam jeszcze kiedyś Andżelikę Śledź.
        • Gość: Chmurka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: 217.96.16.* 13.01.05, 12:23
          Chyba nie powiesz że imię Dorota to ładne imię!?!
          • Gość: Dorcia Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:26
            ..oczywiście, imię, Dorotka, jest bardzo ładne!
            • midorii Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 13.01.05, 22:18
              Georgina i Tymoteusz.......:)czyz nie piekne imiona???:)
    • Gość: symulacrum Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 00:13
      a mi się Michalina bardzo podoba, koleżanki córeczka tak ma na imię
      mała Michasia :) kochana misia ;)
    • Gość: D Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 16:50
      PATRYCJA to dla mnie patologiczne imię, ilekroć oglądam program o biednych
      dzieciach, (np. kochaj mnie), to jest tam jakaś Patrycja.
      • Gość: Wanda Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 09:21
        No, a Xawier Wiśniewski - jak Wam to brzmi ?

Czy nie lepiej byłoby Ksawery Wiśniewski ?
        • Gość: dziefczynka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:23
          a ja znam blizniaków o imionach Jarogniew oraz Gromisław.
          • rachela180 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 10.01.05, 18:25
            Piękne, staropolskie imiona :))))))))))
          • Gość: JohnMalkovitch Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.toya.net.pl 10.01.05, 18:29
            Jarogniew brzmi intrygująco...
            A tak nawiasem parę lat temu poznałem pewną pannę i to, że miała
            na imię Honorata było naprawdę mało ważne....
            • Gość: polka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:15
              a ja w ogólniaku miałam koleżankę Świętosławę :-)na poczatku zastanawialiśmy się
              czy zdrobnienie tego imienia to moze Swięta?!
              • Gość: blooi Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 17:14
                Czy Świętosława może w Gdańsku mieszka?
                • Gość: polka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:50
                  tak:-))) czyżby ta sama?
                  • Gość: blooi Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:10
                    Jeśli Świętosława D. to napewno ona!
                    • Gość: polka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 18:50
                      a skąd ją znasz???
                      • Gość: blooi Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 18:30
                        ze studiów
                        • Gość: polka Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 13:42
                          a masz z nią teraz kontakt? wiesz co u niej słychać?
                          pozdrawiam
                          • Gość: blooi Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 18:35
                            dotychczas tylko przez kartki świateczne, ale szykuje się spotkanie po latach.
    • czajek76 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 10.01.05, 20:27
      A nowa polska klasa srednia ma nowa polska mode:
      Chlopiec to koniecznie Jas, Stas albo Antos.
      A dziewczynka: Marysia, Krysia Zosia.
      :)
      I co z tego?
      Nikola, Kasandra, Oliwer, Sandra, to bardzo fajne imiona (Kasandra moze troche
      zlowieszcza ;)
      • Gość: malgos Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: 158.75.36.* 12.01.05, 09:53
        podpisuje sie!
        to takie modne i "na poziomie"- Antoś, Jaś, Marysia i inne Zosie, ok, moga sie
        podobac ale dac teraz na imie inaczej niz mieli nasi dziadkowie to juz
        nietakt...bzdura!!!czytam to wszystko i nie wierze! obluda i "wiesniaki" z was
        przemawiaja!
    • Gość: karolina Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:18
      Rzeczywiście te wszystkie Andżeliki, Samanty i Pamele brzmią śmiesznie.
      Znajomej niedawno urodził się syn. Nazwała go Alan. Razem z nazwiskiem: Alan
      Klocek :))).
      • rachela180 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 10.01.05, 22:05
        O wielbicielka Edytki G. znaczy????????????? :))))))))))))))))))))))))
      • Gość: Maria Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.01.05, 20:38
        Moja córka chodzi do jednego z najlepszych liceów społecznych w Warszawie,
        elitarnego ze wzgledu na poziom, nie zamożność rodziców.
        W klasie jest Ula, Basia, Kasia, dwie Ewy,Marysia, Asia, Michał, Jasiek, Antek,
        Staś, Adam, Piotr....
        • Gość: ona Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.238.93.219.adsl.inetia.pl 12.01.05, 08:24
          a Isaura jest
    • Gość: wykałaczka Forum Cosmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 22:48
      A propo imion :)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=520&w=19312792&v=2&s=0
    • Gość: niziołek Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:28
      mam na imie magda, swoja corke chcialabym w przyszlosci nazwac emilia a synka
      kamil. jak to niby o mnie swiadczy??to ze moze w przyszlosci moja corka bedzie
      nosic imie emilia znacze ze mam wyzsze wyksztalcenie czy skonczylam jedynie
      technikum ekonomiczny czy moze jestem w trakcie studiow architektury krajobrazu
      otwartego??
      • Gość: asu Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia IP: *.netcontrol.pl 12.01.05, 01:16
        a ja mam na imie agnieszka i bardzo cierpie z tego powodu , bo tak ma na imie
        polowa mojego rocznika.....w mojej klasie byly 3 agnieszki, teraz na roku tez
        ich troche jest...i jak tu wierzyc, ze czlowiek jest wyjatkowy, nawet na drugie
        imie nadano mi drugie co do popularnosci - Anna:)
        A swoje dzieci to moze Wojtus i Irenka , w planach jeszcze Gucio(ale to jedt
        dopiero do przedyskutowania:D)
      • monika9967 Re: imiona dzieci zaleza od wykształcenia 17.10.05, 13:10
        Architektury krajobrazu otwartego? a zamkniety to niby jaki? wydaje mi się że
        krajobraz to krajbraz

ps. jestem po architekturze krajobrazu, ale nie słyszałam o podziale na otwarty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka