Dodaj do ulubionych

Urząd Skarbowy

13.06.05, 09:47
Miałam dzisiaj niewątpliwie wątpliwą przyjemnośc bycia sprawdzaną w US. Wiem
dlaczego - wpłaciłam sporą kwotę na cele charytatywne i zgodnie z PIT-0 (i
prawem) odliczyłam od podatku. Nastawiłam się na chandryczenie o to czy
wydruki komputerowe przelewów z Inteligo są dokumentami prawnymi nie
wymagającymi podpisu. Okazało się,że wszystko mi uznano i do tego - ponieważ
zapomniałam zabrać dokumentu poświadczającego prawo do zajmowanego
mieszaknia - mogę to wysłąć im fax-em. Normalnieją nam urzędy!!!
Obserwuj wątek
    • liss.ek Re: Urząd Skarbowy 13.06.05, 09:55
      Ja mam na co dzień do czynienia (w związku z pracą) z Urzędami Stanu Cywilnego
      rozsianymi po całym kraju. Początkowo byłam trochę wystraszona, no może to złe
      słowo, ale niepokoiły mnie wszelkie historie o nadętych urzędnikach, sprawach,
      które toczą się miesiącami itd. Tymczasem mało kto robi mi kłopoty, wiele rzeczy
      da się załatwić telefonicznie, faksem. Do tego jest naprawdę przyjemnie. A już
      pracownicy państwowych archiwów... kochani!
      PS w US też ostatnio miałam przyjemność i również odniosłam wrażenie, że coś sie
      zmienia na lepsze :)
    • trzydziecha1 Re: Urząd Skarbowy 13.06.05, 09:58
      Tylko ZUS jest niereformowalny :((((
    • sagis Re: Urząd Skarbowy 13.06.05, 09:59
      Darowujesz na cele charytatywne i płacisz podatek, to przy okazji sprawdzają
      cały Twój majątek.
      Wszystko i wszyscy pod kontrolą, starym zwyczajem:-)))
      W urzędach pracuje wiele pań, które nie mają pojęcia o tym, co robią. Moja
      koleżanka ostatnio trochę w US musiała nalatać się, bo każda co innego mówiła.
      A, w końcu i tak nie było to potrzebne.
      • squirrel9 Re: Urząd Skarbowy 13.06.05, 10:30
        Właśnie miałam takie wrażenie po wcześniejszych kontaktach z US,że łatwo nie
        będzie. Wprowadzili w tym roku zapis,że na cele charytatywne wolno tylko 350 zł
        ale były w tym niejasności. NSA zadecydował,że jest to niezgodne z prawem
        (czyli z konkordatem jako nadrzędnym przepisem regulującym sprawy prawne z
        kościołem) i jesli daję na cele charytatywne kościoła to mogę odliczyć tyle ile
        dałam. Panie w US mimo decyzji NSA o których czytałam w prasie twierdziły, ze
        nic o tym nie wiedzą a ta decyzja była tylko decyzją NSA w jednym mieście (!!!)
        i ich zdaniem nie miałam na co czekać tylko odliczać to 350. Poczekałam,
        odliczyłam tak jak powinnam a oni mnie myk, spawdzili. Pytałam też
        telefonicznie o te wydruki przelewów z Inteligo i jedna z pań oburzyła się,że
        przecież mogę sobie to podrobić. Jakbym wpłaty pocztowej nie mogła !!! To panią
        zadziwiło ...
    • kobieta_na_pasach Re: Urząd Skarbowy 13.06.05, 10:13
      ciekawe czy twoja euforia bylaby taka sam, gdybys zostala wezwana , bo
      popelnilas bład przy wupelnianiu PITa, lub, o zgrozo, za malo zaplacila
      podatku. mnie zagrozono zajeciem mienia, bo maz nie uiscil 56 zl.
      • six_a Re: Urząd Skarbowy 13.06.05, 10:19
        eee nieeee, ja kiedyś miałam niedopłacony, pani mnie pokierowała do kasy, gdzie
        inna miła pani obliczyła mi odsetki i w ogóle kultura na całego. niczym nie
        grozili.
        • kobieta_na_pasach Re: Urząd Skarbowy 13.06.05, 10:44
          akurat u mnie nie chodzilo o podatek, tylko odsetki od niezaplaconego mandatu.

six_a napisała:

> eee nieeee, ja kiedyś miałam niedopłacony, pani mnie pokierowała do kasy,
          gdzie
          >
          > inna miła pani obliczyła mi odsetki i w ogóle kultura na całego. niczym nie
          > grozili.
          >
      • squirrel9 Re: Urząd Skarbowy 13.06.05, 10:33
        Sama rozliczam swoje podatki od początku i staram się nie myslić:)) Ale tego
        wykluczyć nie mogę nigdy:))Mam kolegę któremu kilka lat temu tak kary naliczyli
        bo nie wykreślił z rachunku pędzla i worków na smieci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka