kajamaja 01.10.05, 09:40 i co dalej?? smutne jest zyc w kraju w ktorym postarchem jest ten czy inny ksiadz dyrektor... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna451 Tylko spróbuj! no nie!!! 01.10.05, 09:45 I co wszystko w porządku? Dlatego jestem katoliczką ale nie praktykującą.Dla mnie żeby pomodlić się do Boga nie potrzeba mi pośrednika.A jeżeli chodzi o powższy artykuł to dla mnie szok.Trzeba tak jak USA oczyścić szeregi z pseudoksięży.Watykan powinien zareagować na taką sytuację bo widzę ,że nasze władze kościelne nie mają wpływu albo chęci na to co się w naszym kraju wyrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 01.10.05, 10:10 Normalnie prywatny folwark...A te kobiety też nie sa nazbyt madre - wystarczyłyby dwa dyktafony i murowane dowody na gnoja. Nie rozumiem tu czegoś - wiekszość z nich to dyplomowane psycholozki i psycholodzy, pracuą z uzależnionymi, a niepotrafia dac sobie rady z mobbingiem???????Jak do cholery taki psycholog, który sobie nie potrafi pomóc, ma pomagac innym. Wariatkowo jakieś... Odpowiedz Link Zgłoś
88lato Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 01.10.05, 17:51 mam dziecko w karanie.jestem zaniepokojona,choć nie odniosłam osbiście złego wrażenia po wizycie w ośrodku wręcz przeciwnie.mam nadzieję że odezwie się ktoś kto tam był lub ma wiarygodne informacje.może warto poczekać na odpowiedż drugiej strony Odpowiedz Link Zgłoś
system_xxx Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 11:29 Na wstepie powiem... ze ja w tym pieknym miejscu o nazwie Karan bylem... 2 lata spedzilem tam jako pacjent. zaczolem pobyt w 2002 i bylem tam do 2004 roku. Wiec wszystko co sie tam dzialo obsetrwowalem na bierzaco. Teraz jesttem tak zwanym "wyleczonym" nie biore, nie pije, nie pale niestety te 3 strawy nie tycza sie wiekrzosci osub ktore tamta "pseudo terapie" zakonczyly. Nie o tym jednak mialem pisac. zaczne moze od uwag wzgledem ludzi ktorzy tutaj swoje zdanie wyglosili.Wiec wzgledem osoby ktora mowila o dyktafonie.. "myslenie nie boli"? niestety 100% brak empatii tymbardziej nie. Banalem jest powiedziec ze mozna bylo cos zrobic i snuc na ten temat domysly. Lecz czlowiek kiedy jest zastraszony i ma kontakt z kims bo inaczej tego nie powiem nie obliczalnym nie jest w stanie myslec tak "przejrzyscie i inteligentnie" szczegolnie kiedy nie wie co moze zrobic przesladowca bo tak go nazwe kiedy przypadkiem ten dyktafon znajdzie. Po 2 wzgledem pana piszacego o wyksztalceniu i tym jacy to byli faceci tam pracujacy. Powiem jedno pomimo ze ksiandz nie kojarzy sie z tym raczej to ten to ten nie dosc zo bic sie umial wazyl swoje 120 kilo i mysle ze i pana by bez wiekrzych problemow golymi rekami zycia pozbawil gdyby tylko tak sobie zechcial... a 100% pewnosci czy nie zechce nigdy nie bylo. Prawda jest tez ze czlowiek bedac tam (mowie z perspektywy pacjeta) jest w innym swiecie. mi osobicie kilka razy sie od ksiedza dostalo (nie mowie tu o jakims ciezkim pobiciu lecz o badz co badz mocnych uderzeniach) Lecz w tedy to byl inny swiat calkowwita prawie ze izolacja, i swiadomosc ze inaczej itak nie bedzie bo przeciez nikt z nas nic nie zmieni lepiej bylo myslec ze to normalne albo choociaz ze da sie to jakos przezyc ... chciaz to nie bylo tylko napiecie lecz istny terror wprowadzany przez naszego "dusz pasterza". JESZCZE OSTATNIA SPRAWA PANI KTORA JEST MATKA PACJENTKI NAJLEPIEJ NIECH NAPISZE DO MNIE NA ADRES E-MAIL I WTEDY ODPOWIEM NA WSZYSTKIE PYTANIA DOTYCZACE TAGO JAK TAAM JEST gdyz tutaj mysle ze niema to duzego sesu i zajmie zaduzo czasu. MOJ E-MAIL- system_xxx@op.pl ... uprzejmnie dziekuje za "wysluchanie" wszystkiem ktorych moze moja wypowowiedz zainteresuje albo cos wyjasni. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 04.10.05, 08:19 Bardzo madra i cieka wa wypowiedź. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 14:06 i ma pani racje, chociaz nie jestem zatrudniona w tej organizacj, ale wspolpracuje z nia od 20 lat, od samego poczatku i daje pani slowo ze tysiace ludzi zawdziecza zycie tym ludziom i to ze maja dzis rodziny i funkcjonuja; a sprawa dotyczy wewnetrznych rozgrywek jdnej z pan wypowiadajacej sie w artykule i jeej synka"Dominika" prosze byc spokojna o los swojego dziecka,ktore moze Pani przeciez powiedziec jak sie czuje w osrodku... Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 14:25 weronikale nie wiem czy byś chciała żeby Twoje dziecko zostało pobite, obrazane i ponizane zwłaszcza przez księdza, albo żeby mówił do nich ze maja ładne cycki, albo sa k...wami i sprzedają d... na dworcach. A to sie zdarzało i nie jest to rozgrywka jednej z pań i jej synka. Sa bardzo dobre osrodki w Karanie i sa ludzie, kórzy poswiecaja wszystko swoim pacjentom, ale jest tez i taki człowiek, który tym rządzi i jego metody nie mają nic wspólnego z terapią i to o niego chodzi a nie o cały KARAN. Moze tysiace ludzi zawdzięczaja im życie ale kilka osób to życie straciło, wiele z nich zostało jeszcze bardziej skrzywdzonych i to przez kogo, przez osobe, która szczyci się zdjęciem z śp Janem Pawłem II i cytuje jego słowa, a zapomniała o przykazaniu o miłości doo bliźniego. No, chyba że całowanie kogoś na siłę i obmacywanie to w jego mniemaniu miłość właśnie. Prosze o tym pomyśleć. Jedna osoba może zrobic wiele krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 16:04 weronikale Dość dużo wiesz o sprawie o wszystkich pracownikach nawet o mecenasie, który sie rozchorował. Z tego wynika że albo sama chodzisz na rozprawy albo czytasz zeznania wiesz to moze wiedzieć tylko bardzo bliska współpracownica księdza może pani Opiłowska ?(dzień dobry), która też często w rozmowach wrzuca seksistowskie uwagi, ciągle mówi o fiutkach i o seksie jako o narzedziu kierowania mężczyznami. skąd pani ma takie doświadczenie mieszkając zdala od rodziny, no chyba że ksiądz zastepuje jej tą rodzinę. Problemy z mężem ani sposób ubierania nie są podstawą do molestowania w pracy. Pracuję już kilkanaście lat w wielu instytucjach i nikt jeszcze z powodu mojego ubioru nie robił mi zadnych propozycji jak to robił ksiądz Rosik. Wiem że możecie przyprowadzic tabun "wdzięcznych pacjentów" i pracowników, którzy nagle za lojalnośc dostali stałe umowy o pracę i wyższe pensję (oj musiało to księdza zaboleć). Weronikle żebys ty wiedziała co opowiadają byli pacjenci i jest ich bardzo wielu, a ty bedąc tak blisko z księdzem nie widziałaś co się dzieje? Jak to mozliwe? Masz problemy ze wzrokiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 04.10.05, 08:25 Bardzo madre i odważne słowa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 04.10.05, 08:22 Cóż znaczą Pani słowa ? Pani patrzy na to z boku ! Odpowiedz Link Zgłoś
ivrp tylko bez wciskania kitu!!!!!!! 05.10.05, 22:10 O jakich tysiącach uratowanych od śmierci Pani pisze?! Kto choć trochę zorientowany w temacie ten się śmieje do rozpuku, choć temat poważny. Odpowiedz Link Zgłoś
jadber Re: tylko bez wciskania kitu!!!!!!! 06.10.05, 00:29 No i w jakim kierunku ten świat zmierza czytam to wszystko bo jestem "zwiazana z karanem" w co ja mam teraz wierzyć Ta dyskusja jest brudna momentami i mało konkretna... przykre to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
ivrp Re: tylko bez wciskania kitu!!!!!!! 06.10.05, 21:04 Dobrze jest wierzyć w siebie, w swoje emocje i umysł, choć nie bezkrytycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 04.10.05, 08:17 A gdy odpowiedzi nie bedzie ? To co wtedy ? Odpowiedz Link Zgłoś
bee7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 04.10.05, 17:57 co chciala by pani wiedziec ja sie tam leczylam Odpowiedz Link Zgłoś
halina731 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 07.10.05, 09:17 Napisałam do Karanu nastepujący list: Przeczytałam artykuł w "Wysokich Obcasach" o historiach jakie rzekomo wydarzyły się w Karanie.Piszę rzekomo , bo aż mi się wierzyć nie chce aby takie ekscesy mogły sie tyle razy zdarzać bez zawiadomienia prokuratury.I to nie z jedną zahukaną, "ciemną"- nieznającą swoich praw kobietą ale z wieloma, często wykształconymi np.psychlożkami. Cóż z nich za specjalistki , kiedy nie mogły sobie pomóc a innym chcą pomagać? A jeżeli bały się straty pracy , powinny grupowo się przeciwstawić i wtedy wiadomo kto by stracił pracę.Tym bardziej , że nie zawsze to sie odbywało w 4 oczy, czasem przy świadkach. Mam nadzieję ,że to się okaże kaczką a nie prawdą Halina Na mój list otrzymałam następującą odpowiedź od pracownicy Karanu:---------- ----------------------------------------------------------------- "Dziękuję, że Pani do nas napisała i dziękuję, że powątpiewa Pani w prawdziwość treści artykułu w gw. Nie jest to prawda w żadnym stopniu. Nasza organizacja, a głównie nasz szef została zaatakowana przez grupę Pań, w sposób żałosny i kłamliwy. Aktualnie odbywa się nagonka prasowa ponieważ Panie nie mają mocnych argumentów do przedstawienia w Sądzie. Wszystkie podpisywały kolejne umowy o pracę, korzystały z aktywnosci - kolejnych programów, które oferował KARAN, były uśmiechniete, problem tylko w tym ,że nie wykonywały swoich obowiązków służbowych. Artykuł zawiera wiele nielogiczności. Pan, wszystkie dowody i nasze argumenty zostaną przedstawione w sądzie. Jestem pracownikiem Stowarzyszenia z 13 letnim stażem pracy i kontaktowałam sie z tymi sobami codziennie. Każda z tych Pań mogła odejść każdego dnia, natomiast one pisały podania o przedłużenie umów o pracę. Jest nam wszystki ogromnie przykro, że zastosowano takie działania, żeby zniszczyć naszą organizację, a nie dano nam prawa do naszych wypowiedzi w gazecie. Pani Ostałowska otrzymała od nas propozycje dwóch spotkań . Niestety z niej nie skorzystała. Nasze oświadczenie przesłane do gazety zostało skrócone z dwóch stron do dwóch zmanipulowanych zdań (...)" ...... Jak było naprawdę niech oceni sąd Odpowiedz Link Zgłoś
wyborcaxx Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 07.10.05, 09:40 To są tylko slowa , ale prawda jest w środku !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wyborcaxx Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 07.10.05, 09:58 Do Haliny ! A jezeli te obowiazki ustala Dyrektor?!!!!!!!!! A może to prawda ? Jedzenie rzygów , odpadkow z kosza ? Klepanie , łapanie itd ? Mówienie skrótami i jak "aluzju nie paniał" to o ścianę. Może to w ramach obowiazków i regulaminu ? A jaki jest regulami życia i pracy w Karanie. Niech go może opublikują !!! Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 09:48 Człowieku, poczytaj najpierw o molestowaniu i mobingu a potem się wypowiadaj! Z twoja logiką to prawnik nie powinien nigdy złamać prawa a lekarz nigdy nie chorować. Jest jeszcze odpowiedzialnośc za pacjentów, którym trzeba pomóc, aby nie skończyli jak Piotrek z artykułu. Ci psychologowie własnie pomogli sobie i innym wreszcie to nagłaśniając i idąc do sądów, przed nimi było wielu innych, w całej polsce i każdy dał sie pokonać, bo milczy do tej pory, a oni sie odważyli i wygrają. Pomyśl najpierw zanim coś napiszesz bo swoimi komentarzami krzywdzisz ludzi, którzy nie zostali obojętni jak większość. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 14:14 wlasnie ze ci ludzie nie pomogli nikomu, bo mozna pomoc mowiac prawde, a nie chcac zabic "kogos" i prace setki ludzi.Te panie biedne schorowane a jednak pracowaly, gdzie, a no pani Maresz zalatwila im prace w telefonie zaufania, jak sie pochwalila jedna z nich pani z ministerstwa wszystko moze, a no wlasnie moze i to czyni.Inni ludzie maja problem z praca ale nie te panie i nie syn pani Maresz mama gora, ale oliwa sprawiedliwa i klamstwo smierdzi z daleka, wszystkie komunistyczne metody tej pani wczesniej czy pozniej zakoncza sie tak jak ludzi jej pokroju... Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 14:33 weronikale Dziwne jest to że w tych innych pracach osoby te są chwalone i skuteczne a tylko w karanie teraz wiesza się na nich psy zarzucając niekompetencję. może niech karan z grodizeńskiej przedstawi swoją kadrę i jej wykształcenie i doświadczenie terapeutów. A panie te miały duży problem ze znalezieiniem pracy, ale jak już znalazły to sa bardzo cenieni. A ksiądz to skończył psychologię juz w końcu? Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 11:11 Hermino5 Dowiedz się najpierw czegoś więcej o molestowaniu i mobingu a dopiero później wydawaj sądy. Łatwo jest mówić skrywając się za klawiaturą komputera, a jak ty byś się zachował(a)? Te psycholożki i psychologowie własnie sobie poradzili zaczynając o tym mówić i idąc do sądów. nie poradzili sobie ci co o tym wiedzą od dawna i nic dotychczas nie zrobili. A wiedzą urzędnicy, wie środowisko - starsze i bardziej doświadczone od młodych osób pracujących wtedy w KARANIE. Tylko oni odwazyli się na mówienie, płacac za to duzą cenę osobista i zawodową. Doceń to a nie krytykuj. Teraz ci psychologowie będa mogli jeszcze lepiej pomagać, bo przekroczyli pewną granicę, której nie potrafią przekroczyć ludzie pracujący w tym zawodzie od kilkunastu lat! wybierz się na jakieś seminarium, szkolenie o mobingu i molestowaniu i po tym wydaj komentarz. Ciekawe jak byś miał(a) coś takiego powiedzieć przed sądem, patrząc swojemu oprawcy w oczy? Zapewniam cię, że nogi by się tobie trzęły ze strachu i wstydu, a głos by się łamał, więc wiecej szacunku dla osób, które coś z tym wreszcie zrobiły!!! Ludzie, może sa wśórd was ci, którzy też mieli kontakt z księdzem i doznali krzywd. Piszcie na adres true7@gazeta.pl. Nie dajcie się zastraszyć, jest nas duzo i chcemy sprawiedliwości, a nie zemsty. ktos musi tego człowieka (jeśli zasługuje na takie miano) odsunąć od pracy z ludźmi. Piszcie zostawcie nr telefonów, wasz głos jest ważny w sądzie. Powiedzcie jak was potraktowano, zeby niedowiarkowie uwierzyli, że to prawdziwe przeżycia a nie wymyślone. Jesli teraz tego nie przerwiemy to on dalej będzie krzywdził ludzi. A jak kiedyś trafi na waszych bliskich, na wasze dzieci - tez bvędziecie obojętni. Hermino - co teraz powiesz? To wina ofiar, to one są winne? Chyba czegoś nie rozumiesz - pójdż kiedyś do poradni pomagającej ofiarom przemmocy i zobacz zywych ludzi opowiadających swoje historie, zobacz ich emocje ich strach, wstyd, a potem dopiero komentuj. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 12:27 A zgwałcił cie ktos kiedyś? Więc nie sil się na długie na 4000 znaków posty, udawadniające mi, że brak we mnie ampatii i nie wiem, co to wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 14:50 Hermino nie chciałem cię urazić ale nazwałaś te kobiety osoby jako niemądre, które nie potrafią sobie poradzić. Jesli byłaś, jak domyslam się z kontekstu twojej wypowiedzi, zgwałcona to równiez tak jak u nich ktoś siłą złamał twoje granice. Czy to ma znaczyć, że kobiety zgwałcone tez są niemądre bo dały się zgwałcić? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 16:02 Po pierwsze - nikogo nie nazwałam niemądrym, ale niekompetentnym. To nie są molestowane seksualnie kobiety po dwóch klasach zawodówki, ktore nie znają swoich praw i nie wiedzą co majązrobić, ale dyplomowane psycholożki, ktore przez studia i staż są szkolona do pracy z ludżmi z problemami, w tym również z osobami molestowanymi . A one same nie potrafią sobie poradzić ze swoim problemem , wiec nie pomogą też innym. A one zachowywały się tak przez grubo ponad dwa lata - to jest tak, jakby ten typ mnie zgwałcił, a nastepnie nie zrobiłabym zupełnie nic, spotykała go na ulicy trzy razy w tygodniu, a ona co miesiąc gwałcilby mnie kolejny raz. One własnie tak się zachowywały - bo jesli ktoś pozwala na takie łapanie za piersi i całowanie księdzu , który dawał ci ślub, to sorry, ale dla mnie to gó.., a nie psycholog. Mobbing to przestepstwo karane tak samo jak gwałt. Kobieta, która nie zgłasza gwałtu daje przyzwolenie na gwałt innych kobiet - nikt po prostu człowieka nie szuka. Te kobiety pozwalały, mimo, ze były psychologami, na totalne poniżanie siebie i pacjentów, czyli kompletnie zaprzeczały zawodowi, który wykonywały. Nie były niemądre, ale niekompetentne. Coś jak lekarz wstrzykujący pacjentowi pavulon. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 18:25 Hermino5 Molestowanie własnie na tym polega, że jest skrywane przez same ofiary, ze wstydu i nie ważne że się jest psychologiem czy prawnikiem. Czy jak się jest lekarzem to się nie choruje? Psycholog jak nie byłlby doświadczony czuje, mysli, przeżywa, ma lepsze i gorsze dni. A do tego niektórzy zareagowali bardzo szybko. Wiesz, osoba molestowana czuje się samotna, czuje się do niczego, boi się okrutnie. Pracujący tam tez pomysleli że jako psycholodzy poradzą sobie. Jak widać ksiądz się okazał od nich silniejszy, ale to przerwały i powiadomiły o przestępstwie. Tak się zachowują ofiary przemocy. Niewiele osób od razu zareaguje. Znasz statystyki ile kobiet nie mówi o zgwałceniu wogóle? 90% to ukrywa. To dziwisz się molestowanym? Tym kobietom grożono wiesz? Poważnie grożono? To co zrobiły teraz jest wielką odwagą. Mam nadzieję że teraz je trochę rozumiesz. Lekarz wstrzykujący pavulon jest przestępcą a nie ofiarą a one były ofiarami i mimo to pomogły wielu pacjentom. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 04.10.05, 08:35 A czy Pani była kiedyś długo bez pracy? Gdy codziennie widzi lekcewazenie otoczenia , a czasem i najbliższych. Podejmuje kazda pracę i zaciska zęby. Tylko czy to jest tego warte? Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 05.10.05, 09:53 Każdą pracę? to dlaczego nie poszły pracować w burdelu? Miałyby to samo, za wiele lepsze pieniądze. Dla mnie to nie jest tlumaczenie - sa cholera psychologami, pracują na ludziach, myślach, odczuciach ---------> skoro taka frustracja i zaciskanie zębów dla"każdej" pracy, to wiadomo, że nikomu sie nie pomoze. Bo co z tego, że komuś pozwolą przetrwać rok, jak ten ktoś powiesi się przez szefa. To gó.. ma wspólnego z psychologią , a to co podjęły, to nie jest kada praca- to jest ich zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 14:24 true7 napisał: > Hermino5 > Dowiedz się najpierw czegoś więcej o molestowaniu i mobingu a dopiero później > wydawaj sądy. Łatwo jest mówić skrywając się za klawiaturą komputera, a jak ty > byś się zachował(a)? Te psycholożki i psychologowie własnie sobie poradzili > zaczynając o tym mówić i idąc do sądów. nie poradzili sobie ci co o tym wiedzą > od dawna i nic dotychczas nie zrobili. A wiedzą urzędnicy, wie środowisko - > starsze i bardziej doświadczone od młodych osób pracujących wtedy w KARANIE. > Tylko oni odwazyli się na mówienie, płacac za to duzą cenę osobista i zawodową. > > Doceń to a nie krytykuj. Teraz ci psychologowie będa mogli jeszcze lepiej > pomagać, bo przekroczyli pewną granicę, której nie potrafią przekroczyć ludzie > pracujący w tym zawodzie od kilkunastu lat! wybierz się na jakieś seminarium, > szkolenie o mobingu i molestowaniu i po tym wydaj komentarz. Ciekawe jak byś > miał(a) coś takiego powiedzieć przed sądem, patrząc swojemu oprawcy w oczy? > Zapewniam cię, że nogi by się tobie trzęły ze strachu i wstydu, a głos by się > łamał, więc wiecej szacunku dla osób, które coś z tym wreszcie zrobiły!!! > Ludzie, może sa wśórd was ci, którzy też mieli kontakt z księdzem i doznali > krzywd. Piszcie na adres true7@gazeta.pl. Nie dajcie się zastraszyć, jest nas > duzo i chcemy sprawiedliwości, a nie zemsty. ktos musi tego człowieka (jeśli > zasługuje na takie miano) odsunąć od pracy z ludźmi. Piszcie zostawcie nr > telefonów, wasz głos jest ważny w sądzie. Powiedzcie jak was potraktowano, zeby > > niedowiarkowie uwierzyli, że to prawdziwe przeżycia a nie wymyślone. Jesli > teraz tego nie przerwiemy to on dalej będzie krzywdził ludzi. A jak kiedyś > trafi na waszych bliskich, na wasze dzieci - tez bvędziecie obojętni. > Hermino - co teraz powiesz? To wina ofiar, to one są winne? Chyba czegoś nie > rozumiesz - pójdż kiedyś do poradni pomagającej ofiarom przemmocy i zobacz > zywych ludzi opowiadających swoje historie, zobacz ich emocje ich strach, > wstyd, a potem dopiero komentuj. true nie wiem dlaczego odpisuje juz ktorys list z kolei ale mierzi mnie to, ze ktos kto nie zna tego czlowieka chce go odsuwac od pracy.Powiem tylko kilka slow, w tej organizacji jest prawie setka kobiet i pracuja z tym ksiedzem juz po 5, 7, albo wiecej lat.I zadnej sie nic nie przytrafilo dlaczego, bo nie jest to prawdai zanim moja droga skrzywdzisz kogos pomysl czy to moze byc prawda, a do tego ostatnio podobnie wydalam sad o Rydzyku na podstawie artykulu wyborcej a teraz wyborcza bedzie przepraszala, bo dziennikarz niedoslyszal, ale temat byl i to na topie -poulizm gora w Wyborczej oj panowie panowie....i panie Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 14:46 weronikale A kto ci powiedział że nie znam księdza? Nie powiedziano, że wszystkie kobiety były molestowane ale wystarczy że choć jedna była i o tą jedną jest za dużo. A co do pani Maresz widocznie są jeszcz ludzie, którzy potrafią docenić czyjąś dobrą pracę, są uczciwi i wrazliwi na ludzka krzywdę, bo u księdza napewno tego nie ma, a i u pani widać też nie bardzo. Czy będzie pani zatem swiadczyła w sądzie jaki to z księdza pożądny człowiek, skoro pani go tak dobrze zna? Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 14:02 chociaz jedno madre spostrzezenie,nie dawaly, bo nie musialy poprostu czegos takiego nie bylo, a chcesz pikantnych szczegulow to powiem ci ze te panie byly potem zatrudnione niektore w telefonie zaufania, a kto im pomogl a no masz jeszcze na dokladke Pani Maresz, a ona jest mamusia pana dominika z tego artykulu, ta sprawa to prywtny folwark nie ksiedza a pani Maresz ...o reszte zapytaj autorke tekstu jestem madra kobieta a przede szystkim myslaca tylko bezmozgowia przyjma to jako fakt nie zastanawiajac sie nad tym jak to mozliwe,,,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
avocad2 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 03.10.05, 22:10 A ja powiem tak. Pracowałam w Karanie, nie powiem gdzie. Kiedy czytałam artykuł to tak jakbym wróciła do przeszłości, i na nowo przeżywała podobne jazdy. Karan uzależnia. Z jednej strony daje kopa w d... pod postacią mobbingu, molestowania ( mobbing to nie tylko ks. R), a z drugiej pozytywne wzmocnienie pod postacą satysfakcji że dziś udało ci się uratować kolejny dzień w życiu młodego narkomana, że gdyby nie Ty, może dziś wieczorem już by ćpał. A że praca w podobnej instytucji to harówka, orka wręcz, Karan szuka ludzi z pełnych ideałów ambitnych i twardych, którzy mimo "przeszkód"! chca coś zrobić dla innych. Przeżyłam to co te kobiety i nie pozwalam mówić że kłamią, a co do bezmózgowia, tylko bezmózgowie nie wie jaką mamy sytuacje na rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 04.10.05, 08:40 Bardzo madry , wspaniały mail. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 04.10.05, 08:16 Zatrudnij się na wolontariat i wtedy dyskutuj. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.01.06, 08:08 wiekszość z nich to dyplomowane psycholozki i psycholodzy, pracuą z > uzależnionymi, a niepotrafia dac sobie rady z mobbingiem???????Jak do cholery > taki psycholog, który sobie nie potrafi pomóc, ma pomagac innym. Wariatkowo > jakieś... Masz złe podejście do psychologów. Z tego co zauważyłem znacząca część z nich to ludzie, którzy sami maja problemy i idą na psychologię, by się o nich dowiedzieć coś więcej. A dopiero potem próbują sie bać za problemy innych. Ale jak komuś moga pomóc, jak sami sobie nie potrafią??? - Lekarzu, lecz się sam!! Odpowiedz Link Zgłoś
basiaq Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 01.10.05, 12:48 Jestem praktykującą katoliczką i jest mi okropnie wstyd, że takie rzeczy dzieją się w Kościele, z którym się identyfikuję. To wstrząsające. Dlaczego władze zakonu nie podejmują żadnych zdecydowanych działań?! Dla mnie ponoszą taką samą winę jak "ksiądz" R. Osobiście nie potrafiłabym odejść z Kościoła (bo, Anno451, są ludzie, którzy potrzebują MĄDRYCH pośredników, a zazwyczaj takich do tej pory spotykałam), ale rozumiem tych, którzy po podobnych aferach decydują się na taki krok. Niewyobrażalny jest dla mnie rozmiar krzywdy, jaką czyni "ksiądz" swoim podwładnym, pacjentom, zakonowi, wszystkim wierzącym... Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Basiaq 06.10.05, 02:28 Dzięki podobnym do Pani wiernym Kościół kiedyś zrobi z tym porządek. Kciuki trzymam, choć niewierząca jestem. Molestowacze wszędzie się zdarzają, ale w zawodach, które powołania wymagają... Brak mi słów. Tak, to żadna ujma dla Kościoła - takich się pozbyć. Wręcz przeciwnie - to szacunku głębokiego przysporzy, a u wiernych jeszcze zaufania. Im wcześniej, tym lepiej, tym mniej niewinnych oraz niewinnie oskarżonych /z rozpędu/ ucierpi. Hierarchowie to powinni zrozumieć ZANIM wierni się wkurzą, bo wtedy rzecz cała łagodniej przejdzie. Życzę im tego serdecznie. Pozdrawiam :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 anna451: otwórz proszę Biblię na "kazaniu na górze 02.10.05, 09:21 ewangelia wg mateusza 6:5,6,gdzie czytamy:"Gdy się modlicie,nie bądżcie jak obłudnicy.Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać modlić się,żeby się ludziom pokazać.Zaprawdę powiadam wam;otrzymali już swoją nagrodę.Ty zaś,gdy chcesz się modlić wejdż do izdebki,zamknij drzwi i módl się do Ojca twego,który jest w ukryciu."-to wypowiedż Jezusa/Biblia Tysiąclecia. Jedynym pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem jest Jego Syn,Chrystus Jezus. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 02.10.05, 13:58 kochanie katolik to ten ktory praktykuje, ale coz mozna pomylic pojecia, ale jedno chce napisac. znam tego czlowieka 20 lat i to jest "shit" zapytaj autorke tekstu o relacje domniemanego Dominika z pania Maresz, a wszystko bedzie jasne.I jak ona pomaga synkowi i jak pracuje jak szantazuje tych ktorych finanse zaleza od niej? Mamusia zapomniala powiedziec,ze synek to obibok, ktoremu nie chce sie pracowac i dlatego.....zapytaj pania autorke o dalsze tresci niech pojdzie tym nurtem a dopiero bedzie ciekawie, dowiesz sie jak pracuja ludzie w ministerstwach i jakie maja kompetencje.... Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronja Re: Tylko spróbuj! no nie!!! 03.10.05, 13:14 wiara nie ma nic do oskarzen. wierzy sie w Boga a nie w ksiedza. po przeczytaniu artykulu krwe sie we mnie gotuje i z trudem powstrzymuje najgorse obelgi pod adresem takiego ksiedza samarytanina...trzeba zglaszac, krzyczec ze sie zle dzieje, znalezc sojusznikow i sie nie wstydzic. chodzi o dobro krzywdzonych czy dobro ooprawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
hanslipke Re: Tylko spróbuj! 01.10.05, 11:25 smutne i żałosne jest to że dyplomowani psycholodzy nie potrfią pomóc sobie w tak prostej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 09:55 Wiesz, rajdowi kierowcy też giną w wypadkach samochodowych mimo, że śświetnie jeżdżą, a psychologowie nie są jasnowidzami i nie mają gotowej recepty na każde zachowanie. To ludzie a nie cyborgi. Skoro uważasz, że to jest prosta sprawa to powiedz jak ty byś się zachował. Poczytaj najpierw trochę, spytaj się innych specjalistów a później osądzaj. A poza tym , własnie ci ludzi sobie pomogli i innym, bo poszli do sądów, bo mówią, a nie milczą. A własnie o milczenie chodzi każdemu sprawcy przestepstwa. Myslisz że molestowanie odbywa się jawnie? Że wszyscy to widzą? Że są swiadkowie? Zastanów się trochę nad tym o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! 04.10.05, 08:44 Idź na wolontariat 3 miesięczny.A potem dyskutuj , gdy nie masz pracy , grozi Ci eksmisja , a w domu nie ma co jeść , chca wyłączyć prąd i gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Tylko spróbuj! 05.10.05, 09:56 I własnie wtedy idziesz jako wolontariusz pracować tak? Prz\eciez wolontariat jest bezpłatny. Coś ci się kolego chrzani. Odpowiedz Link Zgłoś
hellaa Re: Tylko spróbuj! 01.10.05, 12:44 A ja tem byłam, ale w porę spie..łam, co mnie kosztowało utratę pracy!... Prawie o tym zapomniałam, to było dawno, miałam parę razy w tygodniu przychodzić z pobliskiej szkoły, gdzie pracowałam pierwszy rok, na lekcje do chłopaka, który miał indywidualne nauczanie. Byłam może ze dwa razy, bo, choć nie jestem psychologiem /he he!!!/, jestem asertywna i bez zwlekania wychodzę z sytuacji, które mi nie odpowiadają. Tam zdecydowanie mi się nie spodobało! Coś chorego i dusznego wisiało w powietrzu, choć budynek jest stary, przestronny, pomieszczenia wysokie... Jakieś nienaturalne napięcie i zła atmosfera. Za cicho jak na miejsce, gdzie przebywa kilkudziesięciu nastolatków. Jakby wszyscy się czegoś bali... Idąc do pokoju, w którym miałam mieć lekcje, usłyszałam, ku własnej zgrozie, jakieś pokrzykiwania i wulgarne odzywki o zabarwieniu erotycznym dobiegające z któregoś z korytarzy - i nie był to głos pacjenta nastolatka, tylko dorosłego faceta. Od razu pomyślałam, że jeśli w ten sposób tu się mówi do młodych dziewczyn zdanych na czyjąś łaskę i niełaskę, to bardzo mi to wszystko śmierdzi..! Potem pociągnęłam za język mojego ucznia, co dało mi wyobrażenie o kompetencji tamtejszych terapeutów... Nie dziwię się, że krzywdzone psycholożki kurczowo trzymały się tego miejsca, bo gdzie indziej raczej by ich nie zatrudniono. Otóż chłopiec miał, w ramach terapii, wyłożone, że to Szatan kazał mu brać narkotyki, gdyż Szatan istnieje jako zły duch, ma osobowość i jego celem jest opętanie człowieka. Sorry, ale takie mieszanie w głowie dzieciom, które i tak już mają niezły mętlik, powinno być karane /karane - KARAN?/. Moim zdaniem, celem jest nauczenie uzależnionego dziecka samokontroli, a nie zwalenie na Szatana! Postanowiłam nie przykładac ręki do tego syfu, zrzekłam się tych indywidualnych lekcji, za co dyro mojej szkoły zwolnił mnie, jako młodą a stawiającą się! Taka to historia. Wtedy rozpaczałam, a teraz się cieszę, bo kto wie, co by było! Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 11:20 Hellaa Łatwo tak powiedzieć mnie to już nie dodtyczy. może skontaktujesz się na adres true7@gazeta.pl dasz swój telefon i zeznasz w sądzie co tam słyszałaś, co tam czułaś. Twój głos byłby niezwykle ważny. skoro jestes tak asertywna to czekam na Twoja reakcję. Mam jeszcze pytanie, czemu wtedy nie zareagowałaś? czemu mając takie wiadomości nie powiadomiłaś chocby innych psychologów, policji, prokuratury? Co do akurat tych psychologów, którzy wreszcie przerwali ten koszmar i zaczęli mówić, zdziwiłabyś się o ich kompetencjachi i wykształceniu. Ale masz rację. W KARANIE oprócz nich pracowali inni jeszcze ludzie, to byli narkomani, uzalenieni od księdza, mieszkający na miejscu, którzy nie mieli dokad iść i KARAN był ich całym zyciem. Nie mieli zadnego wyksztąłcenia a dopuszczano ich do prowadzenia terapii. Stad ta mowa o Szatanie, a poza tym widac, że nie pracowałaś z uzależnionymi i nie masz pojęcia jakie rzeczy oni mówią, które wydają sie wiarygodne i prawdziwe. To mistrzowie manipulacji, bo nauczyli sie tego przez lata ukrywając swoje uzależnienie. Dopiero jak się zdobędzie ich zaufanie zaczynają mówić prawdę, a nie po 2 spotkaniach z obca osobą. Czekam na Twój głos i Twoją odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
hellaa Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 12:50 Jestem asertywna i nie daję się podpuszczać, więc nie zamierzam udawać się do sądów i tam opowiadać o swoich uczuciach i fragmentach rozmów usłyszanych gdzieś z głebi korytarza, bo to żadne dowody. Jeśli zaś chodzi o rozmowę z chłopcem o Szatanie i jego udziale w nakłanianu do brania, uważam, że pewnie masz rację i że pewnie to był efekt jakiejś domorosłej" terapii byłych uzależnionych, bo nie wyobrażam sobie, żeby profesjonalny psycholog pracował takimi metodami. Jestem jednak przekonana, że chłopiec mnie nie okłamywał mówiąc o tym, co mu wytłumaczono. Pod innymi względami był szczery, wiec czemu tu miałby kłamać? Uważam, że to raczej jego zmamiono /pewnie w dobrej intencji, ale.../, niż że on był jakowymś manipulatorem. Zainteresowani powinni poprosić o zeznania dzieciaki, które przechodziły terapię w KARANIE - oni wiedzą najwięcej i mogą przytaczać nie tylko odczucia, ale, przede wszystkim, istotne fakty. Ja mam tylko wspomnienie miejsca, które - wbrew pastelowym malunkom na bramie - kryje w środku coś zimnego, odrażającego i budzącego lęk. I kojarzy się z chorobą, a nie ze zdrowieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:43 Helleo Dzieciaki, które były w Karanie mówią i mówią straszne rzeczy. szkoda że nie chcesz mówić o tym co nawet przez chwilkę krótka odczułaś i usłyszałaś w Karanie. Nie chciałem cię podpuszczać, tylko wyzwolić nastepną reakcję. To co powiedziałaś mogłoby miec wielkie znaczenie, bo jesli ktoś jest krótko i zaobserwował coś niepokojącego, nawet fragmenty rozmów o seksualnym podtekście, przekleństw to potwierdza niejako to jak ksiądz zachowuje się na codzień. A te fragmenty które słyszałaś to przecież prawda i sa faktami i moga byc dowodami. Może jednak cos zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
poo.poo Re: Tylko spróbuj! 05.05.14, 12:59 Uśmiałam sie!! Pamietam jak przychodziła Pani do tego chłopca. Co za ściema!! Chłopak miał indywidualne nauczanie bo po narkotykach miał początki schizofrenii paranoidalnej i naczytałem sie apokalipsy a Pani jak i zreszta cała tutaj tempa elita łyka wszystko jak młode pelikany!! Byłam tam i śmiać mi sie z was chce żałosne prostaki. Jaki gwałt!? Jaki mobbing?!? Ksiądz mówił prosto z mostu do narkomanek które były prostytutkami ze jak nie leczenie to dawanie dupy na dworcu. Wielkie mi halo, widocznie prawda w oczy kole moje koleżanki prsotytuyki dające d**y za dragi.. Jak wasze dzieciaki wpadną w narkomanie to pierwsze polecicie do księdza Rosika prosić o pomoc. I jeszzcE jedna z cpunami nie ma pogawędek przy herbatce tylko ciężka paca w pocie czoła, często bez widocznych skutków ale co wy tam wiecie szare pionki.. Pozdrawiam i Szczesc Boże!! Odpowiedz Link Zgłoś
sea9 Re: Tylko spróbuj! 01.10.05, 12:46 kochani na to nie ma mocnych ,zostałam wywalona z uczelni ( arystycznej) przez takiego gnoja co to nie zaliczy jak nie zaliczy ,mam pecha jestem atrakcyjna :( moja rozmowa z dziekanem wygladała tak: ma pani swiadka ? nie, to nie mamy o czym rozmawiac. nie bede słuchał pani urojen ....ten typ dalej to robi ... dobiera sie do dziewczyn na pierwszym roku, ktore sie wszystkiego boja ,a uczelnia nadal ma to w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Tylko spróbuj! 01.10.05, 13:00 chyba już napisałam. Swiadek jest niepotrzebny, wystarczy DYKTAFON. moja znajoma tak pojechała z gościem na podstawie takiego NAGRANEGO dowodu, ze gość od 5 lat nie moze z długów wyjść. Myslenie nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 14:33 hermina5 napisała: > chyba już napisałam. Swiadek jest niepotrzebny, wystarczy DYKTAFON. moja > znajoma tak pojechała z gościem na podstawie takiego NAGRANEGO dowodu, ze gość > od 5 lat nie moze z długów wyjść. Myslenie nie boli. masz racje hermino, tym bardziej jesli to trwalo tak dlugo i tak glosno, ale z drugiej strony jak nagrac cos czego nie ma, w tym tkwi caly problem kochani Odpowiedz Link Zgłoś
elefant074 Re: Tylko spróbuj! 01.10.05, 13:06 Kobiety! zacznijcie wreszcie walczyć z hamstwem - móię to ja facet! Nie wolno się bać, nigdy! A swoją drogą, dlaczego wreszcie Kościól nie zacznie odpowiadać za czyny wlasne i swoich "podwładnych"? Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 14:34 elefant074 napisał: > Kobiety! zacznijcie wreszcie walczyć z hamstwem - móię to ja facet! Nie wolno > się bać, nigdy! A swoją drogą, dlaczego wreszcie Kościól nie zacznie odpowiadać > > za czyny wlasne i swoich "podwładnych"? mysle ze bedzie odpowiadal jesli bedzie w tym wypadku za co.... Odpowiedz Link Zgłoś
sunrexik3 Re: WSTRZĄSAJĄCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.10.05, 17:16 Czytałam ten artykuł i nie wierze, że coś takiego może się zdarzyć. To nie tak- jednak wierze. W naszym kraju księża katoliccy traktowani są jak święci już za życia co pozwala im na wykorzystywanie swojej uprzywilejowanej pozycji.Pokusa jest ogromna a to samochodzik bez cła a to kiełbaska z masarni a to mały wypadzik do burdeliku a do tego mały kredycik na koszt wiernych darczyńców...... Dziwi mnie jednak postawa Kościoła - nie potrafią sami oczyścić swoich szeregów przez co stają się mniej wiarygodni dla wiernych. A przecież działaliby na własną korzyść(bo przecież wariaci i zboczeńcy mogą się zaplątać w każdej instytucji zaufania publicznego )jednak właśnie Kościół powinien stworzyć odpowiednie procedury, które zapobiegałyby podobnym incydentom. Odpowiedz Link Zgłoś
kewah Re: WSTRZĄSAJĄCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.10.05, 18:44 Niestety nie liczcie na to, ze kosciol bedzie ganil takie postepowanie. WIele juz bylo przykladow na tuszowanie roznego rodzaju afer z udzialem ksiezy. Najlepsza koscielna metoda, to "ukrecic sprawie leb", zeby sie nikt, nigdy o niej nie dowiedzial. Niestety ja juz nie jestem praktykujaca. Nie da sie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: WSTRZĄSAJĄCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.10.05, 02:55 Kościół kiedyś zgani molestowanie, albo z własnej woli, albo zmuszony. I wszyscy inni też. To się odbędzie stopniowo, albo w formie wybuchu - jeżeli wrzód za bardzo urośnie. Wtedy i dzieci zaczniemy uczyć, co to jest zły dotyk i, że wrzeszczeć i wołać o pomoc mają prawo. To się wiąże z podaniem im informacji, że dorosłych nie trzeba słuchać, jak robią rzeczy złe. Gotowi jesteśmy? Mnie to 2 razy spotkało jako nastolatkę, nic wielkiego, obmacywanie. Obrzydliwe, nie do zapomnienia. Nie wpadłam na to, żeby krzyczeć. Tylko cholernie się wstydziłam. Dlaczego JA się wstydziłam? Tak jest do czasu, kiedy kończy się społeczna ślepota na takie sprawy... Przejrzyjmy na oczy. Mądrze i z rozmysłem... i skończmy z tym! Odpowiedz Link Zgłoś
osualla Re: WSTRZĄSAJĄCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.10.05, 12:22 Szkoda, że wsydziłaś się mówić o złym dotyku. Ja powiedziałam i dzięki temu dziś jestem w przyzwoitej formie. Nie znaczy to, że piętno złego dotyku nie idzie za nami. W zależności w jakich okolicznościach był użyty , w jakim byliśmy stanie psychicznym, kiedy został nam podarowany. Dzieci leczone pod zamknięciem 65 nie miały szans by o tym powiedzieć. Nawet jeśli zgłaszały to zastraszano je albo skutecznie perswadowano i utwierdzano w przekonaniu, że to terapeutyczne. TERAPIA, KTÓREJ SIĘ UFA. Dzieci przychodziły tam w strasznym stanie, nie chciane przez rodziców, kopane przez społeczeństwo więc karanowski image był dla nich ostoją spokoju, czułości i nadziei. Przeplatanka czułosci z krzykiem stawała się normą dla człowieka , który zaczyna rodzić się na nowo. Kto uwierzy narkomanowi ??? Policja, szkoły miały spokój kiedy choć jedno takie dziecko z danego środowiska znalazło się pod dachem ośrodka. Nikt nie wnikał co tam się dzieje. Kiedy zgłosiłam sprawę osobie zajmującej się etyką - to był ksiądz - wtedy kazał mi się modlić o swoje środowisko a gdy wymodlę tam wszystko wtedy mogę zająć się modlitwą o dzieci z KARAN-u. "Przytulanie terapeutyczne" - kiedyś M. po zbiórce pieniędzy prosiła o takie przytulenie " Przytul mnie E. -no co ty M. mam cię przytulić ? -Tak. -No to chodź... " Dobrze by było, gdyby teraz odezwały dziewczęta kto i jak je przytulał, jak manipulował i jak zmieniał pogląd na sprawy czułosci, miłosci i seksu . Kiedyś M. prosił o przedłużenie czasu na naukę .. usłyszał... " a kochasz mnie jeszcze M.? -Tak E. kocham cię. - No to przytul mnie..." i wyszła zza biurka by chłopiec ją przytulał...Chłopiec nie miał wyjścia. "Dlaczego mi ufasz" zapytała innej. Artykuł mówi o podsłuchu w ośrodku ale oni sami byli już tak zepsuci, że żaden podsłuch na ich korzyść nie zatrzymał płynącego gnoju, nie kryli się z niczym. Nawałnica wrzasku, przekleństw, kombinacji obelg, tuszowania, łez, obiecanek, że będzie już dobrze, obawa, czy komuś już się powiedziało o tym czy owym i żeby czasem nie powiedzieć bo księdza nikt jeszcze nie pokonał, że "juz taka jedna zgłosiła ale niczego nie wskórała" i tu nazwała byłą przyjaciółkę " to głupia ci..". Maź wydobywała się poza żelazną bramę 65. " Narkomanów bym się nie bała bo można im wmówić ale boję się pracowników...." a później krzyk, obelgi i zastraszanie. Propozycja wyjazdu na Ukrainę i to prędko zanim wprowadzą wizy. Po co ? Do dzisiaj nie wiem. Komentaże dotyczące nadużyć finansowych wcale nie muszą być nieprawdą. Zaświadczenia z księgowości, podpisy na drukach , fikcyjne miejsca pracy, składki na pielgrzymki gdy dzieci nie korzystały z miejsca pobytu, z posiłków, prądu i wody w tym czasie. Przeterminowane jedzenie, śniadanie składające się z odświeżanego kwaśnego lub piekącego ze starosci ciemnego chleba, do tego porcja czegoś co można było nazwać masłem w ilości 3 razy mniejszej niż prawidłowa, łyżka trajdowatego keczupu no i aktimil lub jogurt spuchnięty lub kwitnący. Mówiono wprost, że dzieci często jedzą przeterminowane jedzenie. Śp. Piotr B, który powiesił się był tak strasznie manipulowany i byłby świadkiem jak ksiądz wrzeszczał by zabierano z Banku Żywności przeterminowane ryby przeznaczone do kubłów... " śmietniki mają zamiast żołądków...","rzuć się z mostu..." - mawiał. Za przypalone lub przesolone posiłki zmuszanie do jedzenia tych resztek, rzygano na talerz ale Rosik stał i wrzeszczał. Pani kierownik o tym wiedziała ale nie reagowała tylko czule uspakajała, że to tylko mały incydent, że ksiądz jst dobry, że w ogóle ich trzyma pod dachem, lub że to tylko żarty. Więc księdzu gotowano "przeprośne" rosołki bo lubi.........i dawano kwiaty, zastawiano stoły, dzieci trzęsły się na jego widok ale mówiły, że gdyby coś księdzu się stało to byłby straszny cios, były nauczone mówić to co w prawidłowej sytuacji odbiorca chciałby usłyszeć " nie to pani chciała usłyszeć..." chłopiec zaczynał drugi raz a Rosik go stłamsił " nie to pani chciała usłyszeć... " i trzeci raz trafił w dziesiątkę - GURU zadowoliła odpowiedź chłopca. Przeprośna Górka przed Częstochową i łzy żalu bo po drodze namawianie na szybkie numerki w lasku. Przed pielgrzymką " kto ci pozwolił ??? !!! krzyk Rosika i odpowiedź " to spier...do E.". Przezwiska i wyzwiska, maltretowanie psychiczne nie tylko dzieci ale też mądrych pracowników, którzy choć raz sprzeniewierzyli się władzy pani kierownik a ta donosiła wszystko....WSZYSTKO do swego z "dobrym sercem szefa". Mieszanie z błotem tych , którzy mieli haryzmę, pomysły a nawet jeśli tylko zwykły zapał do takiej pracy z uzaleznionymi, to wszystko było zdeptane i jeszcze wgniecione w glebę by nie miało siły wstać bo tam panowała jasna zasada ROSIK. Kierowniczka i jej łzy to gra aktorska. Zapytajcie o jej przeszłość. Jeśli ktoś uważa, że mądrzy ludzie powinni reagować od razu a tego nie uczynili to niech uwierzy, że organizacji takiej jak KARAN dotąd jeszcze nie było - taki GURU i EKIPA pojawiła się raz w ciągu stuleci więc jak ktoś mógł przypuszczać jaki z nimi los go czeka lub jak zapobiegać czy zmieniać kierunek działania. Wszystko miało odbywać się według zasad KARANU a te ZASADY były szczegółowo dopracowane. Niech nikt nie obarcza winą dobrych pracowników a raczej zapyta dlaczego tam przychodzili do pracy - nie po całusy księdza ani przytulanie i obiecywanki Elzbiety Ł. Musieli pracować by opłacić mieszkanie, by utrzymać rodzinę. Jąkanie ze strachu - to prawda. Strach to też prawda. Matki i ojcowie przyjeżdżający do KARANU nie pozostawiali dzieci na dodatkowe zepsucie. Zebrania z rodzicami jak w hipnozie - od czasu do czasu wyrywał się jakiś ojciec lub jakaś matka ze słowami uwielbienia dla niej. Sporo osób było z jej rodzinnych stron. To początek góry lodowej. Teraz każdy z tej KARANOWSKIEJ WŁADZY powinien odpowiadać na równi. Statystyki w porządku, leczenie z pozytywnym skutkiem dla niektórych bo przecież nie mogliby istnieć a za tym płynęła F O R S A. Rekin na krajowym rynku leczenia uzależnień. Pani kierownik - psycholog kliniczny mówi...żeby nie zgłaszać sprawy do prokuratora jeśli życie miłe kobiecie lub jej dziecku !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pani Elżbieta Ł. również matka widać bardzo troskliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekborewicz Re: WSTRZĄSAJĄCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.10.05, 18:48 bo po prostu KK to siedlisko patologii, a szczególnie kler... sami faceci ... żon nie mają kochanki mają... w dodatku spora część to sfrustrowani maniacy sexualni... homo i hetero ... kler katolicki= sodoma i gomora Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: WSTRZĄSAJĄCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.10.05, 14:48 slawekborewicz napisał: > bo po prostu KK to siedlisko patologii, a szczególnie kler... sami faceci ... > żon nie mają kochanki mają... w dodatku spora część to sfrustrowani maniacy > sexualni... homo i hetero ... kler katolicki= sodoma i gomora mysle ze wyborcza osiagnela to co chciala , podlozyla kolejny "shit" dla kleru grtuluje udalo sie , oj ludzie ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: WSTRZĄSAJĄCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.10.05, 08:57 A Kościół milczy i czeka. Za inwizycję przeposili po 250 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
swawolny2 Re: Tylko spróbuj! 01.10.05, 20:42 Na wstępie witam, Pokrzywdzone Panie psycholog maja chyba marne wykształcenie, niedobrze to świadczy o środowisku które te Panie reprezentują. Może więc warto podjąć próby doszkolania a nie procesowania - młody umysł dużo chłonie!!!. A Ci Panowie, koledzy z pracy, to chyba jakieś mięczaki - troche odwagi!!!, nie możecie poradzić sobie z jedą osobą? Pni redaktor - to słownictwo, szyk - życzę więcej ambicji przy tworzeniu artykółow na następne równie drażliwe społecznie tematy! Odpowiedz Link Zgłoś
swawolny2 Re: Tylko spróbuj! 01.10.05, 20:48 Mała korekta powinno być artykułów; ech ta radziecka klawiatura :) Odpowiedz Link Zgłoś
duk123 Watykan takich ksiezy aktywnie chroni 01.10.05, 23:20 Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni gwalcicieli zakonnic i kobiet swieckich forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=433&view=findpost&p=10661 Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni pedofilow forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=348&view=findpost&p=10123 Najnowsze o tym jaka Watykan ukrywa zbrodniarza woljennego serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2941156.html;JSESSIONID_GW=D7QLQNyM5CThbVJ1n6MzcfJ7zQrCJ14HGYD9fXFKTWVWwMFcpSg9!338720406 Bez cenzury o Matce Teresie - forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=470 - forumhumanitas.ipbhost.com Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Watykan takich ksiezy aktywnie chroni 02.10.05, 14:50 duk123 napisała: > Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni gwalcicieli zakonni > c > i kobiet swieckich > forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=433&view=findpost&p=10661 > Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni pedofilow > forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=348&view=findpost&p=10123 > Najnowsze o tym jaka Watykan ukrywa zbrodniarza woljennego > serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2941156.html;JSESSIONID_GW=D7QLQNyM5CThbVJ1n6MzcfJ7zQrCJ14HGYD9fXFKTWVWwMFcpSg9!338720406 > Bez cenzury o Matce Teresie - > forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=470 > - > forumhumanitas.ipbhost.com i to sa przyklady na to jak probuje sie podwazyc najwieksze swietosci to juz szczyt glupoty pisac tak o Matce Teresie.... Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Tylko spróbuj! 06.10.05, 03:01 Ech, to radzieckie rozumowanie swawolne! Uch, radziecki ubermensch? Recepty niezawodne na wszystko ma! Chyba sam Lenin z mauzoleum powstał i znów przewodzi nam! Odpowiedz Link Zgłoś
mandzia3 Re: Tylko spróbuj! 06.10.05, 11:15 wszyscy narzekaja na KARAN.sam w sobie miejsce jest niesamowite.nauczylam sie tam wiele,poznalam ciekawych ludzi,nauczylam sie zyc bez narkotykow.leczylam sie w Warszawie dawno temu,mieszkalam na bursie,pomagalam przy pracach w Karanie.nie sadze,aby byly jakies oszustwa machloje.ludzie pracujacy tam (pracownicy biurowi) uwazam za ludzi ktorzy pracowali po nocach zdobywajac pieniadze...sama tak robilam...skrupulatne wniski...jedzenie..zalupy robione regularnie,jak nie bylo pieniedzy nie bylo dobrego jedzenia..prezenty na swieta..paczki... co do terapii..to fakt trafilam na swietna kadre w warszawie...pozniej odeszli..konflikty z kseidzem..pomogli mi ci ludzie..nie bede wymieniala nazwisk...z czasem terapia opadla..wynik npsycholodzy bez doswiadczen..zastraszani...kierwonictwo nie asetywne...przestala liczyc sie pomoc na pacjentow... nie zeznawac przeciwko niemu nie bede...bo po co..to bylo tak dawno...to do was nalezy to...psycholodzy... Odpowiedz Link Zgłoś
mandzia3 Re: Tylko spróbuj! 06.10.05, 11:17 co doks.Rosika..zgadzam sie...nie karzcie Karanu...ukarzcie ksiedza...sprawiedliwe...wszyscy wiemy jaki byl..jest...kto mial stycznosc z karanem ten wie.. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 10:07 Do swawolnego 2 Co ty człowieku wiesz o molestowaniu? Pójdź sam na jakieś szkolenie lepiej, zanim bedziesz się wypowiadał. Te osoby własnie zrobiły coś, co od lat nikt nie potrafił zrobić. I to jest ich odwaga!!! Całe środowisko o tym wiedziało, wiedzieli w urzędach i nic, każdy to miał gdzieś. Nikt sie nie odważył, więc więcej szacunku dla tych osób. Nie obrazaj ich bo dzięki takim jak oni ten świat trochę normalnieje. To dzięki nim prawda wychodzi na jaw. A co do księdza, to myslisz, że on mógłby tak długo działąć sam bez żadnego poparcia? Co bys zrobił, pobił go? tak rozwiązałbys sprawę. Za kilka dni od pobicia siedziałbyś już w więzieniu!! a tu zobacz- toczą się sprawy w sadzie, bada je pokurator już odprawie roku a ksiądz robi dalej to co robił. Organizuje nawet międzynarodowe konferencje na temat przmocy. Tak działa nasze prawo. zastanów się wczesniej zanim tak latwo przyjdzie ci osoądzać jak to nazwałeś "drazliwe społecznie sprawy". to przestepstwo a nie drażliwa sprawa, to dramat dla tych ludzi - pomyśl lepiej siedąc bezpiecznie w domu jak sie oni czują? To chyba nie takie trudne, co? Odpowiedz Link Zgłoś
hellaa Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 13:12 True, ludziom trzeba jeszcze wyjaśnić szerszy kontekst tej sytuacji, bo nie zrozumieją. Pewnie myślą, ze KARAN to coś w rodzaju kliniki w Kalifornii,gdzie leczyła swe uzależnienia Drew Barrymoore. KARAN mieści się przy Grodzieńskiej na warszawskiej Pradze, na terenie parafii należącej do Bazyliki. Nie jest to ekskluzywna dzielnica, jedynymi ekskluzywnymi budynkami są tu budynki sakralne i księża cieszą się tu wielkimi wpływami. Jak w wielu ubogich środowiskach, ksiadz jest tu niekwestionowanym autorytetem. Tu ludzie wyrastają w przekonaniu o wyzszości księży i ich specjalnych prawach. Tu księża o psychopatycznych skłonnosciach mają łatwość pokazania swoich patologii, bo tu im to ujdzie, co byłoby nie do pomyślenia w dzielnicy apartamentowców, np. w Wilanowie czy willowym Mokotowie. Tu księżom nikt nie podskoczy. Niektórzy z nich robią wiele dobrego dla dzielnicy - i przykro bardzo, że i na nich padnie cień księżulka - psychopaty. Księża są tu zwiazani z lokalnymi władzami i jedni drugich wspierają. Tu zwykle wygrywa prawica i najwięcej ludzi w Warszawie głosuje na LPR. W każdym razie, jeśli ktoś, jak te psycholożki, żyje w świecie skonstruowanym na jedną modłę i wszyscy dookoła twierdzą, ze tak musi być, nia ma na to siły i trzeba zgiąć kark przed złem, które się tu dzieje, bo to zło nosi sutannę - to one są wręcz bohaterskie, że podniosły wysoko głowy i zaczeły o tym mówić. Ich odwaga jest porównywalna do tego, co robią ludzie walczący z reżimami. Bo KARAN i jego otoczenie to był taki lokalny taotalitaryzm. Piszę "był", bo myślę, że już z tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 14:58 Hellea Masz rację - chociaż teraz zacznie się, że albo to jest atak na kościół, albo skok na kasę. juz tu jakas jedna piszę, że zna księdza 20 lat i wszystkio to jest nieprawda i wymysł gazety. Pozdrawiam i opowiadaj swoim zanjomym, że są ludzie, którzy nie pozwalają się zastraszać i walczą o swoją godność. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:03 hellaa napisała: > True, ludziom trzeba jeszcze wyjaśnić szerszy kontekst tej sytuacji, bo nie > zrozumieją. Pewnie myślą, ze KARAN to coś w rodzaju kliniki w Kalifornii,gdzie > leczyła swe uzależnienia Drew Barrymoore. > KARAN mieści się przy Grodzieńskiej na warszawskiej Pradze, na terenie parafii > należącej do Bazyliki. Nie jest to ekskluzywna dzielnica, jedynymi > ekskluzywnymi budynkami są tu budynki sakralne i księża cieszą się tu wielkimi > wpływami. Jak w wielu ubogich środowiskach, ksiadz jest tu niekwestionowanym > autorytetem. Tu ludzie wyrastają w przekonaniu o wyzszości księży i ich > specjalnych prawach. Tu księża o psychopatycznych skłonnosciach mają łatwość > pokazania swoich patologii, bo tu im to ujdzie, co byłoby nie do pomyślenia w > dzielnicy apartamentowców, np. w Wilanowie czy willowym Mokotowie. Tu księżom > nikt nie podskoczy. Niektórzy z nich robią wiele dobrego dla dzielnicy - i > przykro bardzo, że i na nich padnie cień księżulka - psychopaty. Księża są tu > zwiazani z lokalnymi władzami i jedni drugich wspierają. Tu zwykle wygrywa > prawica i najwięcej ludzi w Warszawie głosuje na LPR. > W każdym razie, jeśli ktoś, jak te psycholożki, żyje w świecie skonstruowanym > na jedną modłę i wszyscy dookoła twierdzą, ze tak musi być, nia ma na to siły i > > trzeba zgiąć kark przed złem, które się tu dzieje, bo to zło nosi sutannę - to > one są wręcz bohaterskie, że podniosły wysoko głowy i zaczeły o tym mówić. Ich > odwaga jest porównywalna do tego, co robią ludzie walczący z reżimami. Bo KARAN > > i jego otoczenie to był taki lokalny taotalitaryzm. Piszę "był", bo myślę, że > już z tym koniec. hella tak praga to biedna dzielnica ale zapomnialas dodac ze Praga to tez dzielnica penerow, meneli, dealerow narkotykow itd i wlasnie w takim srodowisku pracuja ludzie przy Grodzienskiej,jest wiele innych aspektow o ktorychnie masz pojecia wiec moze nie mowic jak sie nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
hellaa Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 17:48 Ależ droga Weroniko, jak to miło, że uświadomiłas mnie, czym jest Praga i że nic o niej nie wiem, więc nie powinnam się wypowiadać... Hm, tak się składa, że mieszkam tu od zawsze... Ponadto czuję się - ja a i zapewne wielu moich sąsiadów - głęboko urażona tym, że piszesz, że jest to dzielnica meneli, dilerów, etc... Rzeczywiście, jeśli ktoś wychodzi do ludzi z takiego stanowiska i widzi w ludziach "meneli" z którymi z majestatu swej wspaniałości przyszło mu się użerać, to na pewno to raczej taki ktoś nie powinien się wypowiadać w sprawie terapii uzaleznień. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 14:55 true7 napisał: > Do swawolnego 2 > Co ty człowieku wiesz o molestowaniu? Pójdź sam na jakieś szkolenie lepiej, > zanim bedziesz się wypowiadał. Te osoby własnie zrobiły coś, co od lat nikt nie > > potrafił zrobić. I to jest ich odwaga!!! Całe środowisko o tym wiedziało, > wiedzieli w urzędach i nic, każdy to miał gdzieś. Nikt sie nie odważył, więc > więcej szacunku dla tych osób. Nie obrazaj ich bo dzięki takim jak oni ten > świat trochę normalnieje. To dzięki nim prawda wychodzi na jaw. A co do > księdza, to myslisz, że on mógłby tak długo działąć sam bez żadnego poparcia? > Co bys zrobił, pobił go? tak rozwiązałbys sprawę. Za kilka dni od pobicia > siedziałbyś już w więzieniu!! a tu zobacz- toczą się sprawy w sadzie, bada je > pokurator już odprawie roku a ksiądz robi dalej to co robił. Organizuje nawet > międzynarodowe konferencje na temat przmocy. Tak działa nasze prawo. zastanów > się wczesniej zanim tak latwo przyjdzie ci osoądzać jak to nazwałeś "drazliwe > społecznie sprawy". to przestepstwo a nie drażliwa sprawa, to dramat dla tych > ludzi - pomyśl lepiej siedąc bezpiecznie w domu jak sie oni czują? To chyba nie > > takie trudne, co? nie trudne, bo te panie nie siedza w domu tylko pracuja i to nie zle zarabiaja, pomimo ze sa "zajechane psychicznie,"to dzielnie pomagaja uzaleznionym, ale odjazd...zanim cos napiszesz to najpierw pomysl, a ja tez tam bywalam i jakos nie czulam sie molestowana.... Odpowiedz Link Zgłoś
swawolny2 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 21:28 ....fraszka igraszka piłeczka nie stal... - pamiętacie fragment tego wierszyka fajny nie ??? i chyba oddaje w kilku słowach sens całej polemiki. true7 ty to normalnie pachniesz mi jakims podstępem, czy ty nie jestes jakims naganiaczem światkow do sądu? mnie to ta cała sprawa mierzi, ze ktoś kogos oskarza, jak chcesz moge być Twoim świadkiem idziesz na to? Trzymajcie sie ludziki, ale pamiętajcie "kto mieczem wojuje ten od miecza ginie"!!!! P.S. Jestem zaszczycony, że mój komentarz zainteresował Ciebie. Strasznie emocjonalnie podchodzisz do wszystkich komentarzy dlaczego wywołują u Ciebie one skok ciśnienia - czy jesteś autorem tego artykułu ukrytym pod pseudonimem?? true odpocznij troche od monitora bo Cie oczka zabolą i bedzie problem :) Pozdrawiam wszystkich kibiców Motoru Lublin!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarny1025 Re: Tylko spróbuj! 04.10.05, 09:00 Jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Doksztalcanie kosztuje pieniadze i czas a Ci pracownicy nie maja ani pieniedzy ani casu bo zarabiaja grosze , a pracuja za dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_zewsi Re: Tylko spróbuj! 01.10.05, 23:30 jestem przerazona postawa zespolu pracujacego w Karanie.Troche to moze bez sensu, ze na nich skupia sie moja i nie tylko moja zlosc, bo dla ksiedza to potwierdzenie jego wielkosci i bezkarnosci,ale nie moge zrozumiec, ze ekipa, ktora znana jest w Polsce z tego, ze promuje techniki przeciwdzialania przemocy i agresji sama nie potrafi sobie poradzic z tak klasycznym przypadkiem.Co oni na tych kursach(zreszta koszmarnie drogich) kladli ludziom do glowy..? a sam ksiadz, ktorego poznalam- arogancki, chamowaty wrecz..A swoja droga ciekawe co bedzie dalej, kto cos zrobi??? A nastepne moje pytanie :kto nastepny, ja mam jednego swojego typa, znanego typa, zeby tylko ludzie chcieli mowic.... Odpowiedz Link Zgłoś
mgrkleszcz Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 09:53 Wielebnego B.R. znam. Zawsze miałem go za bufona i oblesia. Powątpiewam w kwalifikacje kadry. Robili jakieś szkolenia o przeciwdziałaniu przemocy a sami nie potrafią sobie poradzić z klasycznym przypadkiem molestowania. Czy w takich warunkach młodzież może odbywać terapie? Dlaczego ministerstwo finansuje działania niby sekty? Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 11:54 do mgr kleszcza Skoro znasz księdza i widziałes jego zachowania ro może powiesz to w sądzie jak świadek i potwierdzisz, ze to co ich spotkało to może byc prawda? A co do kwalifikacji kadry - zdziwiłbys się, pracują teraz w innych miejscach i są doceniani, chwaleni, a przede wszystkim skuteczni. Tam nie mieli szansy bo cały ich wysiłek pracy z pacjentem ksiądz R. potrafił zburzyć jednym słowem do pacjenta, mówiąc mu, że jest gównem (to najłagodniejsze okreslenie) albo wyzywając od ch..itp. a poza tym wielu pacjentów zawdzięcza im obecne życie. Pytasz dlaczego ministerstow finansuje takie działania? Dlatego że tacy jak Ty wiedząc nic nie zrobili. Napisz może list do ministerstwa, podpisz się pod nim, zacznij coś robić a nie tylko gadaj. w innych komentarzach znajdziesz mój mail. Jesli masz coś do powiedzenia, to zapraszam, zostaw kontakt, powiesz to na kolejnej rozprawie jako świadek. Nie bądź dalej obojętny - zrób coś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:14 true7 napisał: > do mgr kleszcza > Skoro znasz księdza i widziałes jego zachowania ro może powiesz to w sądzie jak > > świadek i potwierdzisz, ze to co ich spotkało to może byc prawda? > A co do kwalifikacji kadry - zdziwiłbys się, pracują teraz w innych miejscach i > > są doceniani, chwaleni, a przede wszystkim skuteczni. Tam nie mieli szansy bo > cały ich wysiłek pracy z pacjentem ksiądz R. potrafił zburzyć jednym słowem do > pacjenta, mówiąc mu, że jest gównem (to najłagodniejsze okreslenie) albo > wyzywając od ch..itp. a poza tym wielu pacjentów zawdzięcza im obecne życie. > Pytasz dlaczego ministerstow finansuje takie działania? Dlatego że tacy jak Ty > wiedząc nic nie zrobili. Napisz może list do ministerstwa, podpisz się pod nim, > > zacznij coś robić a nie tylko gadaj. w innych komentarzach znajdziesz mój mail. > > Jesli masz coś do powiedzenia, to zapraszam, zostaw kontakt, powiesz to na > kolejnej rozprawie jako świadek. Nie bądź dalej obojętny - zrób coś!!! masz racje true jesli wiesz mow prawde, tobie tez radze dojsc do niej i porozmawiac z tymi ktorzy jeszcze pracuja w Karanie i nie odeszli z tamtad, a jest im przykro ze ktos kto ich nie zna wypowiada sie na icj temat, a sa to ludzie naprawde madrzy i dobrzy fachowcy znajacy sie na rzeczy, a panie ktore rozpetaly to pieklo to osoby po studiach zadne szybkiej kariery i duzych pieniedzy juz mi sie nawet nie chce o tym pisac, bo te madre panie pracuja teraz tez z uzaleznionymi jestem ciekawa kogo tam dorwa teraz Odpowiedz Link Zgłoś
mgrkleszcz Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 18:50 Mnie wielebny nie molestował. Co powiem jako świadek? Że mam księdza B.R. za świntucha? Co napisze do ministra? Że przeczytałem w WO, że w Karanie źle się dzieje? Artykuł szokujący. Psycholog powinien mieć większe umiejętności społeczne a jeszcze jak jego firma szkoli o przeciwdziałaniu przemocy. Z tekstu wyłania się obraz ponury. Ojciec dyrektor dopuszcza się chamstwa i molestowania a zahukane pracownice znoszą to i prowadzą "terapię" za którą płaci ministerstwo czyli my podatnicy. I ta bezradność ludzi z Biura Zapobiegania Narkomanii. Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 19:37 weronikale napisała: > a panie ktore > rozpetaly to pieklo to osoby po studiach zadne szybkiej kariery i duzych > pieniedzy juz mi sie nawet nie chce o tym pisac, bo te madre panie pracuja > teraz tez z uzaleznionymi jestem ciekawa kogo tam dorwa teraz Kampania oczerniania ofiar sie zaczyna. Sa leniwe i zachlanne, i w domysle nikompetentne (zaraz po studiach). Co nastepne, bezwstydnice wyzywajaco sie ubieraly i malowaly. Prowokawaly swatobliwego przez wyuzdane zachowanie. Daruj sobie weronikale, bedziesz jeszcze mial/miala swoje piec minut slawy w prokuraturze. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:09 mgrkleszcz napisał: > Wielebnego B.R. znam. Zawsze miałem go za bufona i oblesia. Powątpiewam w kwali > fikacje kadry. Robili jakieś szkolenia o przeciwdziałaniu przemocy a sami nie p > otrafią sobie poradzić z klasycznym przypadkiem molestowania. Czy w takich waru > nkach młodzież może odbywać terapie? Dlaczego ministerstwo finansuje działania > niby sekty? drogi kleszczu znasz a czy miasz odwage powiedziec mu to w oczy zgroza polskiej populacji Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 10:13 Hanko-ze wsi Ten ART cały , który ma przeciwdziałać przemocy to wielka lipa i wyciąganie pieniędzy. Zastanów się dlaczego osoby te akrat tak mocno zajmują się przemocą. Od lat robią międzynarodowe konferencje oraz akcje społeczne. Widocznie ksiądz jest takim ekspertem od stosowania przemocy, że musi się z tym podzielić z innymi. Jesli masz coś do powiedzenie o księdu to może oprócz forum to w sądzie równiez możesz powiedzieć o jego "chamstwu" jak to nazwałaś. Proszę wszystkich, którzy mają coś do powiedzenia o kontakt true7@gazeta.pl. Łatwo jest się wypoiwadać ukrywajac się za klawiatura komputera, a może ktoś spróbuje osobiście !!! Odwagi Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:18 true7 napisał: > Hanko-ze wsi > Ten ART cały , który ma przeciwdziałać przemocy to wielka lipa i wyciąganie > pieniędzy. Zastanów się dlaczego osoby te akrat tak mocno zajmują się przemocą. > > Od lat robią międzynarodowe konferencje oraz akcje społeczne. Widocznie ksiądz > jest takim ekspertem od stosowania przemocy, że musi się z tym podzielić z > innymi. Jesli masz coś do powiedzenie o księdu to może oprócz forum to w sądzie > > równiez możesz powiedzieć o jego "chamstwu" jak to nazwałaś. > Proszę wszystkich, którzy mają coś do powiedzenia o kontakt true7@gazeta.pl. > Łatwo jest się wypoiwadać ukrywajac się za klawiatura komputera, a może ktoś > spróbuje osobiście !!! Odwagi masz racje odwaga jest potrzebna i powiem ci zwlaszcza przy mowieniu prawdy, bo klamstwa latwo przychodza, ja tez moge isc do sadu i powiem jakim czlowiekiem jest ksiadz i przyprowadze ze soba tych ktorym pomogl, tobie true proponuje tez przyjsc....a moze juz tam bylas? Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:08 hanka_zewsi napisała: > jestem przerazona postawa zespolu pracujacego w Karanie.Troche to moze bez > sensu, ze na nich skupia sie moja i nie tylko moja zlosc, bo dla ksiedza to > potwierdzenie jego wielkosci i bezkarnosci,ale nie moge zrozumiec, ze ekipa, > ktora znana jest w Polsce z tego, ze promuje techniki przeciwdzialania przemocy > > i agresji sama nie potrafi sobie poradzic z tak klasycznym przypadkiem.Co oni > na tych kursach(zreszta koszmarnie drogich) kladli ludziom do glowy..? > a sam ksiadz, ktorego poznalam- arogancki, chamowaty wrecz..A swoja droga > ciekawe co bedzie dalej, kto cos zrobi??? > A nastepne moje pytanie :kto nastepny, ja mam jednego swojego typa, znanego > typa, zeby tylko ludzie chcieli mowic.... Haniu ze wsi skoro masz swojego typa bierz sie d roboty, tylk nie posliznij sie na skorce od bana i nie nabij sobie guza podcas wymyslania i opracowywania planu, bo nad ty planem myslala pani z miast... Odpowiedz Link Zgłoś
maz_leny Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 01:44 Ksiądz który doprowadził człowieka do samobójstwa chyba nie powinien być księdzem? A co z przykazaniem czystości? Może ono księży nie dotyczy? www.karan.pl/index/ tutaj można zobaczyć ks. Bronisława Rosika Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 03:25 Czy na takiego lobuza nie ma w tym dzikim kraju lekarstwa? Ten typ to typowy zboczek w sutannie. Wytoczyc sqrwielowi sprawe i do krymnalu z chamidlem. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:23 jack20 napisał: > Czy na takiego lobuza nie ma w tym dzikim kraju lekarstwa? > Ten typ to typowy zboczek w sutannie. Wytoczyc sqrwielowi sprawe i do krymnalu > z chamidlem. mocne slowa ale czy prawdziwe? powiem ci jakie to dziewczynki poszly do sadu jedna z nich nie dawala sobie rady z mezem i zyciem wiec zamin przyszla po prace do karanu targnela sie na zycie- skutecznie to ukryla na wstepie druga to panienka przychodzaca do pracy w 10 cm butkach i dekoltem wyzywajacym i traktujaca swojego meza jak smiecia i nie pozwalajaca na ale , bo chlop to nikt jak to okreslala, a Dominik to rowerzysta wiezdzajacy do budynku pracy na rowerze a do tego chowajacy sie za mamusinymi plecami...i uwierz mi jest tego troche Odpowiedz Link Zgłoś
maz_leny Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 21:41 A skąd tak dobrze to wiesz? Czyzby Weronika = Bronisław R.? Bo styl podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
maz_leny Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 22:01 Juz przeczytałem. Pani bliska księdzu. Odpowiedz Link Zgłoś
glonojad19 Re: Tylko spróbuj! 05.10.05, 10:00 To, ze ktoś miał próbę samobójczą w zyciu nie znaczy, że można go traktwoać jak gó.., a to, jak się kto ubiera , to jego prywatna sprawa, o ile jest kompetentny. Jak stoisz przy szosie i czekasz na autobuc, to, że tam stoisz w spódniczce do kolan,a nie w gumiakach nie znaczy, że jesteś ku.., ale ,że np. uczysz w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
abracadabra1 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 06:21 Anna 451 wlasnie ja tez jez jestem wychowana w katolickiej rodzinie i trzymam sie przykazan ( przykazania to po czesci nasze prawo karne i moralne ) Poza tym nic - wigilia tradycyjna bez miesa ale nastawiona na choinke , nastroj i prezenty a jesli chodzi o KOSCIOL to jakas osmiornico- ameba i unikam jak ognia tej instytucji jak kiedys unikano czarownic:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodygniewny1 abracadabra1:czy wiesz,że 10 przykazań, 02.10.05, 09:08 których sie "trzymasz" to dał Mojżeszowi na dwoch tablicach kamiennych Bóg JHWH czytaj Jahwe? było to okolo 1500 lat p.n.e. i tylko jeden jedyny raz Bóg te przykazania przekazał ludzkości,tym co w Boga wierza. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 09:43 Mam propozycję, osoby poszkodowane przez księdza R. jesli chcecie pomóc w tej sprawie, jesli macie coś do powiedzenia, a może moglibyście zeznać w sądzie? Nie jesteście same (sami)!!! Jest już grupa ludzi, która postanowiła nie pozwolic takiemu człowiekowi na pracę z młodymi ludźmi i ich krzywdzenie!. Napiszcie na adres true7@gazeta.pl, zostawcie tam też swój nr telefonu. Musimy pokazać innym bezkarnym tyranom, że niezaleznie od tego czy ich chroni koloratka, czy nie - nie są bezkarni. Piszcie, niech usłyszą inni, niech się dowiedzą. Takim osobom właśnie chodzi o to, żeby ofiary milczały ze wstydu, strachu i to ich bardzo cieszy i moga napawac sie swoja władzą i bezkarnością. Podziwiam wszystkich, którzy wreszcie postanowili przerwać milczenie i nie ważne czy to psycholodzy, czy nie - to przecież też tylko ludzie, którzy czują, wstydzą się, czasem boją. Piszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
olotad Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 09:55 Krytykować i pouczać jak powinno sie w takiej sytuacji reagować jest bardzo łatwo, a szczególnie z oddali i przez internet. Ja wiem jak trudno jest człowiekowi, nawet psychologowi, sensownie się wywikłać z tak chorych sytuacji. Szczególnie w Polsce, gdzie relacje kościół i jego instytucje, a z drugiej strony państwo, samorządy i społeczeństwo stanowią delikatnie mówiąc społeczne, polityczne co gorsza już i ekonomiczne tabu. Tak po prawdzie nikt tych relacji nie reguluje oraz nie kontroluje, bo się po prostu z jakiś względów boi. Mam, na myśli również urzedników, którzy uprawnieni sa do regulacji i kontroli tych więzi. Te relacje i więzi sa chore, co każdy rozsądny w tym kraju wie, lecz wie równie,że bezpieczniej dla niego ich nie tykać. Podejrzewam,ze ci krytykujacy psycholożki czynią podobnie jezeli nie gorzej w swych własnych środowiskach. " Widzisz ździbło, a swej kłody w oku nie czujesz" ..to stara prawda nie na darmo powiedziana ludziom przez Zbawiciela Czytam, że niektórzy z komentujących zetkneli się z Karanem oraz z jego o.dyrektorem i mają swoje doświadczenia, które pomogły by tym psycholożkom dochodzić nie tylko swego, przed polskim sądem. Myśle, ze redakcja przekazałaby te relacje z pierwszej ręki, tym psycholozkom majacym cywilną odwagę uregulować swe trudne sprawy we prawidłowy sposób. Ja ze swej strony dziękuję psycholożkom,że nie strefiły jak robi to wielu, w tym zbożnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:37 olotad napisał: > Krytykować i pouczać jak powinno sie w takiej sytuacji reagować jest bardzo > łatwo, a szczególnie z oddali i przez internet. > Ja wiem jak trudno jest człowiekowi, nawet psychologowi, sensownie się wywikłać > > z tak chorych sytuacji. Szczególnie w Polsce, gdzie relacje kościół i jego > instytucje, a z drugiej strony państwo, samorządy i społeczeństwo stanowią > delikatnie mówiąc społeczne, polityczne co gorsza już i ekonomiczne tabu. Tak > po prawdzie nikt tych relacji nie reguluje oraz nie kontroluje, bo się po > prostu z jakiś względów boi. Mam, na myśli również urzedników, którzy > uprawnieni sa do regulacji i kontroli tych więzi. Te relacje i więzi sa chore, > co każdy rozsądny w tym kraju wie, lecz wie równie,że bezpieczniej dla niego > ich nie tykać. Podejrzewam,ze ci krytykujacy psycholożki czynią podobnie jezeli > > nie gorzej w swych własnych środowiskach. > " Widzisz ździbło, a swej kłody w oku nie czujesz" ..to stara prawda nie na > darmo powiedziana ludziom przez Zbawiciela > Czytam, że niektórzy z komentujących zetkneli się z Karanem oraz z jego > o.dyrektorem i mają swoje doświadczenia, które pomogły by tym psycholożkom > dochodzić nie tylko swego, przed polskim sądem. Myśle, ze redakcja przekazałaby > > te relacje z pierwszej ręki, tym psycholozkom majacym cywilną odwagę uregulować > > swe trudne sprawy we prawidłowy sposób. > Ja ze swej strony dziękuję psycholożkom,że nie strefiły jak robi to wielu, w > tym zbożnym kraju. > jesli juz napisalam tyle wspomne tylko jeszcze jedno, ze pokrzywdzona pani psycholozka wraz ze swoim mezem ulozyli piosenke i wiersz wychwalajacy ksiedza to jest tragedia jak ludziom w gowach moze odbic a mozgi odmawiaja posluszenstwa, cos jest nie tak , czy ukladalbys wiersz i piesni chwalace jesli ktos ciebie by molestowal, albo gdybys byl mezem pozwolilbys na to by twoja zona pracowala w takim miejscu i jeszcze sam tam staral sie o prace pomyslcie ludzie i dopiero osadzajcie a autorce tekstu radze porozmawiac z "Dominikiem"i jego mama i pomysle czy tu nie wrzuce rodzinnej fotki pani z ministerstwa i jej nygusa synka, ktory nc nie robiac chce brac pieniadze i zawsze kryje sie za mamusina spodniczka, niech pani pomysli o rozmowie z nimi, o prawdzie ?????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 11:31 To do wszystkich, którzy zetknęli się z księdzem R. i doznali od niego krzywd. Ci psychologowie juz sobie w dużej mierze poradzili, bo odważyli się mówić i wystapić do sądu po sprawiedliwość. Nie macie pojęcia jakim kosztem! Jedanak ci co milcża a mieli z nim juz do czynienia ponoszą jeszcze większe koszty tłumiąc to w sobie i ukrywając przed najbliższymi. Nie bójcie się. Jesli macie coś do powiedzenia, a może chcecie zeznać w sądzie i pomóc w odryciu prawdy o Karanie i jego szefie piszcie na adres true@7gazeta.pl Zostawcie swoje telefony, spotkajmy się. Odważcie się mówić. Niech dowiedzą się wszyscy, kórzy myślą, że to nieprawda. Badźmy odpoiwedizlani. Takich osób jest więcej i co jak spotka to kogoś z waszych bliskich, wasze dzieci, żony, mężów. Schowacie głowy w piasek, a mober, molestator znów zatryumfuje i pomysli - "robię dobrze, mam rację, bo nikt mi się nie sprzeciwił - bedę tak robił dalej bo to sprawia mi przyjemność". Popatrzcie na odwagę tych, którzy zaczęli mówić i dołączcie do nich!!! Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:40 true7 napisał: > To do wszystkich, którzy zetknęli się z księdzem R. i doznali od niego krzywd. > Ci psychologowie juz sobie w dużej mierze poradzili, bo odważyli się mówić i > wystapić do sądu po sprawiedliwość. Nie macie pojęcia jakim kosztem! Jedanak ci > > co milcża a mieli z nim juz do czynienia ponoszą jeszcze większe koszty tłumiąc > > to w sobie i ukrywając przed najbliższymi. Nie bójcie się. Jesli macie coś do > powiedzenia, a może chcecie zeznać w sądzie i pomóc w odryciu prawdy o Karanie > i jego szefie piszcie na adres true@7gazeta.pl Zostawcie swoje telefony, > spotkajmy się. Odważcie się mówić. Niech dowiedzą się wszyscy, kórzy myślą, że > to nieprawda. Badźmy odpoiwedizlani. Takich osób jest więcej i co jak spotka to > > kogoś z waszych bliskich, wasze dzieci, żony, mężów. Schowacie głowy w piasek, > a mober, molestator znów zatryumfuje i pomysli - "robię dobrze, mam rację, bo > nikt mi się nie sprzeciwił - bedę tak robił dalej bo to sprawia mi przyjemność" > . > Popatrzcie na odwagę tych, którzy zaczęli mówić i dołączcie do nich!!! Czekam. rzeczywiscie dolaczcie ale do prawdy, dorzuccie slowo prawdy, true zabraklo ci argumentow i swiadkow na ostatniej sprawie, czy pan mecenas sie rozchorowal i dlatego teraz rozpaczliwie apelujesz przez iternet ? ale masz racje gra warta swieczki, za skrzywdzenie i pomowienie w kierunku 100 osob otzrymac banal moze 100 tys albo 200 tys kto tam wie to wcale nie malo Odpowiedz Link Zgłoś
olotad Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 11:44 Widzę, że psycholożki się organizują i nie zamierzahją o. dyrektorowi puscić płazem. Myślę, że żlee potraktowani lub co gorsza skrzywdzeni młodzi pacjeci ośrodka lub ich rodzice odważa się uszanować siebie i swoich bliskich. Słowa uznania za derminację Odpowiedz Link Zgłoś
moio Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 13:24 Mnie w tej całej sytuacji zastanawia wypowiedz Pana Pawła Wypycha dyrektora biura polityki społecznej, że umowy podpisane z miastem stołecznym Warszawą KARAN realizuje zgodnie z obowiązującymi standardami. Rozumiem, ze standardem dla pana Wypycha są zachowania agresywne wobec pracowników. Ciekaw jestem jak on traktuje podległych mu ludzi. Druga sprawa to wspaniałe samopoczucie pana Piotra Jabłońskiego, który nie widzi problemu bo kierowana przez niego instytucja nie finansuje placówek rehabilitacyjnych (w których dochodziło do przemocy). Rozumiem, że Biuro ds. Przeciwdziałania Narkomanii zareaguje jak krzywda stanie się pracownikom placówek profilaktycznych. Trzecia sprawa to wypowiedz pani Maresz która przez lata kierowała działem rehabilitacji w Biurze ds. Przeciwdziałania. Podoba mi się ta samokrytyka bo to chyba ten dział odpowiadał za kontrole ośrodków dla narkomanów i to kierowany przez nią dział nie opracował odpowiednich standardów. Sprawy pani Elżbiety Ł. i wielu innych osób które przez lata zachowywały się w podobny sposób, ukrywając zachowania x. Bronisława Pawła R. komentować chyba nie warto. Ostatnia refleksja dotyczy ustawy o zawodzie psychologa. Co jeszcze musi się stać, żeby wreszcie samo ukończenie psychologii nie upoważniało do prowadzenia terapii. Przecież te 23 – 24 letnie dziewczyny były kompletnie nie przygotowane do tego typu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
antenka999 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 14:08 Pracowałam w Karanie. Krótko, ale zdążyłam swoje przeżyć. Fluktuacja kadry była tam bardzo duża. Cieszę się, że aż tyle osób jest pewnych, że gdyby znalazło się w takim miejscu pracy, zachowałoby się inaczej niż my. Mam poczucie winy z tego powodu, że nie chroniłam dostatecznie pacjentów. Ale jak dziś jeden z nich zadał mi pytanie co bym zmieniła w swoim zachowaniu - ponownie weszłam wyobraźnią w tamte czasu i... nadal mam wrażenie, że względem księdza twarzą w twarz praktycznie nic nie byłabym w stanie zmienić. Trudno jest wytłumaczyć dlaczego w dwu zdaniach. Co do dyktafonu: nie da się chodzić non stop z włączonym dyktafonem a prawda jest taka, że ksiądz zachowywał się bardzo nierówno: raz był chamski, raz bardzo miły. Nigdy nie wiadomo było co zrobi. Co do wykształcenia: zgadzam się, ze jest potrzebna ustawa o zawodzie psychologa i że samo skończenie studiów nie powinno być jednoznaczne z uprawnieniami do wykonywania zawodu. Proszę zwrócić uwagę kto był zatrudniany do pracy w tym ośrodku? Najczęściej osoby bezpośrednio po studiach. Bardzo trudno jest dostać pracę w tym zawodzie nie mając doświadczenia. Dlatego min zgadzałyśmy się na to. Gdy próbowałam polemizować z Elżbietą Ł. Na temat leczenia pacjentów jej koronnym argumentem było: "pracuję dłużej w uzależnieniach niż pani żyje". Czemu oskarżenie dopiero teraz? Bo wiele jego zachowań było na granicy a nie wprost łamiących prawo. Czy kobiety skarżą wszystkich kolegów / przełożonych którzy przeklinają, mówią nieprzyzwoite żarty? Względem mnie nie było takich zachowań jak np. pocałunek. Dowiedziałam się o tym że coś takiego miało miejsce dopiero z tego artykułu. Jak widać nie rozmawiałyśmy o wszystkim , nie wspierałyśmy się. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 13:53 kajamaja napisała: > i co dalej?? smutne jest zyc w kraju w ktorym postarchem jest ten czy inny > ksiadz dyrektor... Odpowiedz Link Zgłoś
vipa Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 14:08 "Ksiądz" Bronisław Paweł Rosik - bohater reportażu - jest nową, new-age'ową wersją księdza: to znaczy, że niekoniecznie wierzy w Boga a "strój służbowy" zakłada jedynie jak chce załatwić coś w jakimś urzędzie z SLD-owcami (na tzw. czerwonych koloratka robi wrażenie). Poza tym jest jak najbardziej "normalny" - lubi zjeść wypić i poklepać dziewczynę po pupie. Jest poza tym znanym reformatorem religijnym: to jemu zawdzięczamy wynalazek... 10-minutowej Mszy; ponieważ nigdy nie ma czasu "zredukował" niepotrzebne elementy liturgii tak, by odprawianie Mszy nie zabierało mu zbyt dużo cennego czasu. Ponieważ ksiądz Rosik nie ma zbyt dużo wolnego czasu nawet na obowiązki duszpasterskie - więc nawet pisanie własnej pracy magisterskiej także zlecił jednej z woluntariuszek KARANU. Ten ciągły brak wolnego czasu związany jest z głównym zajęciem Księdza - robieniem dobrego wrażenia. Coś o tym może chyba powiedzieć przywołany w artykule Piotr Jabłoński, szef Krajowego Biura do spraw Przeciwdziałania Narkomanii (mam nadzieję, że w związku ze zmianą władzy będzie musiał szukać sobie innej pracy) – niech na przykład opowie ile to razy w ciągu ostatnich lat pił z księdzem R. alkohol w miejscu pracy (i poza nim zresztą też) – nie jakiś tam przyziemny sznaps, ale chętnie przynoszony przez Księdza „koniaczek”. I ciekawe jak to wpłynęło na decyzje o przyznaniu KARANOWI pomocy finansowej ze strony Biura. Pomocy olbrzymiej i udzielanej niezależnie od tego co jak Karan robił; takie „drobiazgi” jak rozliczanie się z otrzymanych dotacji w kilka miesięcy po terminie, składanie wniosków, które zawierały nieprawdziwe informacje (np. co do kwalifikacji kadry mającej realizować programy) lub wręcz wpisywanie jako „realizatorów” osób, które już od dawna w Stowarzyszeniu nie pracowały. Podejrzewam, że prosta weryfikacja dokumentacji Karanu znajdującej się w Biurze wystarczy do „posadzenia” Księdza znacznie skuteczniej niż proces o molestowanie. Tym bardziej, że tzw. tajemnicą Poliszynela jest to, że pacjenci Karanu jadali przeterminowaną żywność oddawaną Rosikowi za darmo przez supermarkety, ale Karan dostawał na nich normalną stawkę żywieniową od Kasy Chorych czy innego NFOZ-u. Niestety, mimo współczucia dla molestowanych przez księdza pracownic Karanu nie mogę się zgodzić z tezą, że chodzi tu o „profesjonalne” terapeutki. Ostatni prawdziwie profesjonalni (bez cudzysłowu) pracownicy Stowarzyszenia odeszli pod koniec lat 90. Później ksiądz Rosik starał się zatrudniać już tylko osoby bez własnego zadania, potulne, zaraz po studiach i nie mające gdzie iść. Ale takie osoby nie mogą prowadzić terapii! Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak ewaluacja programów? Jak superwizja? Jak terapia własna? Bez tego nie ma żadnej terapii. Terapeuta, który zamyka się na klucz przed swoim szefem i w tajemnicy pyta pacjentów czy ich tez ksiądz „dotykał” nie może prowadzić żadnej skutecznej terapii. Bez żartów. Ksiądz R. zabraniał pracownikom się dokształcać „poza Karanem”, jeździeć na szkolenia, nie pozwalał superwizować przypadków, upokarzał terapeutów w obecności pacjentów. Pacjentami gardził, pomiatał, wykorzystywał, nierzadko bił. Wprowadził atmosferę strachu i podejrzliwości. Dołożył do tego chamstwo, ordynarność i różnego typu seksualne podteksty. Więc nie mówcie teraz, że jedynym problemem było molestowanie pracownic. Prawdziwymi ofiarami księdza R. są pacjenci Karanu. Odpowiedz Link Zgłoś
mada500 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 21:46 Swoją drogą ciekawe czy na liście Cerytfikowanych Specjalistów Terapii Uzależnień, Krajowego Biura ds Przeciwdziałania Narkomanii - zwłaszcza tej utworzonej przez Biuro w tzw. "trybie skróconym" figuruje "Ksiądz" B.P.Rosik? To prawda, jak mówi Pani Maresz - nie ma komisji etycznej ale istnieje Rada ds Certyfikacji, która przyznaje Certyfikaty - może mogłaby zweryfikować uprawnienia "Księdza" do wykonywania zawodu terapeuty? Plotki głoszą, a plan studiów pokazuje, że "Ksiądz" został zatrudniony przez Uniwersytet Zielonogórski i będzie prowadził zajęcia "Profilaktyka i terapia osób uzależnionych" - ha! zapewne podniesie to prestiż uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
osualla Re: Tylko spróbuj! 06.10.05, 12:30 Prawdopodobnie pani kierownik warszawskiego KARAN-u E.Łyczewska prowadzi na Uniwersytecie Warszawskim i w filiach innych uczelni zajęcia z agresji. Prowadzi też własną poradnię w Białej Podlaskiej. W związku z wypowiedziami pracownic uważam, że nie jest lepsza od szefa Rosika, kryła go więc weryfikacja jest wskazana. Odpowiedz Link Zgłoś
scotka Re: Tylko spróbuj! 17.10.05, 12:14 Drodzy Obserwatorzy. Czytając wypowiedzi jest jasne, że w Karanie były i są nadużycia. Osoby wypowiadające się o nich mniej lub bardziej otwarcie nie zmierzają do zamknięcia ośrodków i wyrzucenia z nich dzieci ani nie chcą odebrać rodzicom nadziei. ZWRACAJĄ uwagę i otwierają szeroko oczy by RODZICE przebywających tam DZIECI zwrócili uwagę na te nadużycia, zarówno fizyczne, seksualne, psychiczne. Patrzcie też na tych, których dzieci teraz umierają bo wyrzucono je na ulicę gdyż byli "trudnymi pacjentami, rozwalajacymi grupę" mówiły prawdę o molestowaniu, naduzyciach finansowych, o pokładach żywności nieprzeterminowanej i otwieraniu magazynku w czasie dyżuru by wreszcie się inni najedli, mówiły, że na dachu karanu można było popalać bo nikt nie zabezpieczył włazu. Mówiły po to, by Wasze dzieci były bezpieczne, bo terapia miała być dla nich PRAWDĄ. Za to wyrzucano jednego po drugim. Może Wasze dzieci są zastraszone a Wy z nimi zmanipulowani ? Siedzicie na zebraniach rodziców i przytakujecie. Gdy prowadzący złowrogo zerknie lub zgani kogoś to Wy w drugą stronę by nie podpaść jak zawieje wiatr - jesteście konformistami a nie rodzicami walczącymi o życie dziecka a juz nie mówiąc o życie dziecka tego rodzica który siedzi obok Was. Gdy Wasze ma sukces to uważacie ze jest dobrze. A co dowód jakim jest smierć śp. Piotra Borkowskiego, którego życie w karanie opisał "Gall Anonim II " z ośrodka. Jeśli kochasz swoje dziecko to jak możesz pozwolić by ksiądz Rosik i jego zespół - długoletni pracownicy - znęcali się moralnie i fizycznie. Karan będzie istniał, powinien istnieć ale władza i ten najdłużej pracujący personel, który przez kilka lat krył księdza i robił dużo szkody powinien być odsunięty od sterów. Powinny go przejąć osoby kompetentne i moralne. Nie bójcie się, że Wasze dzieci nie będą miały gdzie się leczyć jednak nie pozwólcie na rozprzestrzenianie się zła. Mam dowody na to, że tam są nadużycia, zgłosiłam je w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 14:18 kajamaja napisała: > i co dalej?? smutne jest zyc w kraju w ktorym postarchem jest ten czy inny > ksiadz dyrektor... nie jest postrachem juz wyborcza wlozyla w usta Rydzyka Slowa ktorych nie powiedzial a teraz trabi dalej nie znajac 1005 prawdy, moze warto zapytac tych ktorzy tam wciaz pracuja i nie 1 cz po ale 5, 7 , 15 lat co wy na to?i jeszcze zapytac o wiele wiele innych spraw? Odpowiedz Link Zgłoś
osualla Re: Tylko spróbuj! 06.10.05, 14:29 Kobiety jakie pracują po kilka lat w KARAN-ie nie pracują na umowę-zlecenie. Dostają premie. Wytrzymują !!!!! bo warto !!!!! Kierowniczka biorąca w opiekę, broniąca drugą kobietę "....i ona płakała przez księdza..." Ludzie, o czym tu mowa - do Was płakała a do księdza donosiła. Dlatego wytrzymała bo oszczędzała na skromne mieszkanko w apartamentowcu. Ksiądz nie pożyczyłby przecież karanowskich............. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta53 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 14:41 Jestem bardzo zdziwiona postawą kobiet pracujących w Koranie.Jakimi wy jestescie psychologami,terapeutami,że pozwalacie na takie traktowanie przez ksiedza? Oprócz potrzeby pracy trzeba jeszcze miec własną godność i krytyczną ocenę własnej pracy.Czy wy nie wiecie co to jest mobbing i jak należy z nim walczyć ? Nie zdajecie sobie sprawy z tego jaką krzywdę wyrządzacie pacjentom poprzez aprobowanie zachowań księdza, gdyż tym samym dajecie księdzu przyzwolenie na takie same traktowanie pacjentów.Szkoda,że instytucje kontrolujące działalność tego typu placówek nic nie widzą i nic nie słyszą.A ksiądz ? NIE PIERWSZY I NIE OSTATNI, KTÓRY JEST BEZKARNY Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Czy erotomania to abberacja??? 02.10.05, 14:57 Ciekawi mnie opinia koscielnych autorytetow moralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
daxon18 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 15:33 kajamaja napisała: > i co dalej?? smutne jest zyc w kraju w ktorym postarchem jest ten czy inny > ksiadz dyrektor... wiesz co? jestem byłym pacjetem tej organizacjii aż wytrzymać nie moge Odpowiedz Link Zgłoś
weronikale Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 16:00 daxon18 napisał: > kajamaja napisała: > > > i co dalej?? smutne jest zyc w kraju w ktorym postarchem jest ten czy inn > y > > ksiadz dyrektor... > wiesz co? jestem byłym pacjetem tej organizacjii aż wytrzymać nie moge wlasnie tragedia jest to co te mlode dziewczyny chca zrobic w chwili organizacja to nie tylko ksiadz ale tez 100 innch pracujacych tu ludzi i walczacych o zycie tych uzaleznionych mlodych osob. Najlepiej przekonac sie jakim czlowiekiem jest ks.Pawel przyjsc i porozmawiac z nim.Szkoda tylko ze pani autorka artykulu zadbala o ukrycie nazwisk tych pan ale nie pomyslala o tym jak wielkie krzywdy moze wyrzadzic tym, ktorzy tam wciaz pracuja i walcza o dobro pacjentow.Do vipa, ktory napisal slowa mowiace o tym, ze nie ma tam wyksztalconej kadry wysle tylko zapytanie czy znasz na pewno w takim razie wszystkich ktorzy tam pracuja? a do pani Maresz jesli kiedys przeczyta te komentarze pragne skierowac jedno chociaz dlugie zdanie.Prosze sie zajac przyszloscia swojego synka i nadal wplywac na niego, ale nie kopac juz dolow pod innymi, bo prosze tez pamietac stare polskie, prawdziwe przyslowie mowi "kto dolki kopie ten sam w nie wpada", zycie moi mili weryfikuje wszystko samo.Moja mama zwykla mowic zyj dziecko tak by nikt przez ciebie nigdy nie zaplakal, bo ile osob zaplacze przez ciebie tyle lez wczesniej czy pozniej ty wylejesz tez.I tyle w dzisieszych komentarzach ode mnie; zycze owocnych poszukiwan true 7, dobry ruch moze sie uda i badz pewna ze w sadzie sie spotkamy,dbajcie kobietki o siebie i o swoja psychike, bo ten wasz pan psychiatra bedzie jeszcze mial przez was problemy; pomagajcie innym tam gdzie teraz pracujecie i bron Boze nie knujcie juz nic wiecej, bo pogubicie sie w swoich klamstwach pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olotad Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 18:02 Weronikale, przeczytawszy twoje wypowiedzi dochodzę do wniosku ,ze jesteś o. dyrektorem, czyli głównym bohaterem tego artykułu. Odpwiedz jak to jest mozliwe by tyle pracownic, oskarzało ciebie bezpodstawnie. W dodatku jak czytam, twoja mama mówiła, zyj tak ,zeby nikt nie ronił przez Ciebie łzy. Te kobiety nie płacza i nie płakały przez Ciebie. Widzę, że Boga juz dawno się nie boisz i, a na dodatek wycieraszsie swoja matka. Jezeli jednak się mylę, weronikale to przepraszam, chociaz nadal bedzie mnie dziwiła twoja pozaartykułowa wiedza na tem temat. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 17:10 Daxon 18 Wiesz pewnie duzo może bedziesz chciał to powiedzieć ta prawdę, którą weronikale tak się dopomina skoro tam byłeś to ci współczuję. gdybyś zechciał mówić - true7gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bartena1 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 19:28 Nawet nie wiedziałem, że w Polsce jest aż tylu sędziów wydających wyroki, sędziów niesprawiedliwych, gdyż skazują bez wysłuchania oskarżonego. Jestem bardzo ciekawy jaki cel miał mieć ten artykuł pisany w przededniu oddania władzy przez czerwonych, umieszczony w różowej Gazecie Wyborczej (patrz Waldemar Łysiak: Rzeczpospolita kłamców Salon, W-wa 2004). true 7 nawołuje i poszukuje nowych świadków. I. Jaruga – Nowacka wraz z K. Kądzielą nie są już do tego przekonane i czekają na wyrok sądu. Upublicznianie ma celu spowodować to co powoduje zrobienie zamętu, osłabienie autorytetu Kościoła i Karanu. Ja znam tę organizację i wiem jak wiele rzeczy pożytecznych robi, wiem ile uratowało istnień ludzkich a jakie kłody przed nim rzucają rzadzący. Drodzy Państwo nie podawajmy się emocjom, pozwólmy spokojnie pracować dla sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
true7 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 20:18 do bartena 1 Oskarzony to już dużo powiedział, a nawet za dużo i to wystarczy do wydania opinii. A teraz jak to usłyszy sędzia to wyda dobry wyrok. Jaki cel ma artykuł? Ja tez znam tą organizację i wiem że wielu ludziom pomogli, ale wystarczy że jedna osoba została tak skrzywdzona i to przez duchownego, który zakładał karan. Człowieku, czy to że ktoś pomógł nawet 100 osobom daje mu prawo krzywdzić chociaż jedną? Gratuluję logiki. Sąd tak wolno pracuje że będzie miał dużo czasu spokojnie zajać się tą sprawą. Jak mówisz że znasz tą instytucję to co powiesz jesli okaże się to prawdą, że ksiądz się tak zachowywał? dalej bedziesz mu tak przychylny? Odpowiedz Link Zgłoś
bartena1 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 20:33 Nic i nikt nie daje prawa do krzywdzenia innych, takze i autorce artykułu nik nie dał prawa do osądzania. Stare prawo rzymskie wwyrażnie mówi, że każdy ma prawo do dobrego imienia dopuki nie udowodzni mu się winy, widać, że w Gazecie Wyborczej są inne prawa. Nigdy na czerne nie mówiłem białe, ale i na kolor, który jest niedostrzegalny nie mogę powiedzieć białe. Pani Ostałowskiej nie było nawet stać żeby zamieścić całe pismo jakie otrzymała od Karanu. Życzę dążenia do prawdy a nie szukania sensacji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lut_aki Re: Tylko spróbuj! 20.10.05, 09:51 Artykuł dotarł do mnie zbyt późno a karan znam zbyt długo, żeby coś przeoczyć. Pierwsze, to osoba księdza Rosika. Miły, dobry, wspaniałomyślny w pierwszym kontakcie. Według księdza, nie ma dziedziny i problemu bez rozwiązania - wszystkie problemy mają rozwiazanie. Dlatego m.in. piszę. Zaraz jednak następuje zniecierpliwienie pt. "kto zapłaci", "kto zasponsoruje". Brak realizacji zgodnej z "zasadami myślowymi" księdza powoduje jego gniew. Gniew objawia się w przeróżny sposób : bicie, szturchanie, przezywanie, wyzwiska, wulgaryzmy, nakazy, zakazy ( odbiegające od terapeutycznych ). Szczególnie wspominam karę : jedzenie przesolonej zupy i rzyganie z powodu braku takiej objętości żoładkowej jak ma sam założyciel karanu. Inne " X... zabić cię...?" pyta ksiądz a X... mówi : " niech mnie ksiądz nie zabija...". Innym razem widzę zabawę terapeutyczną kiedy to ksiądz rozsypuje na podłogę materiał sypki , ktoś zamiata a ksiądz znowu rozsypuje, ktoś zamiata...a ksiadz bawi się rozsypywaniem... fajna zabawa - polecam zrobić księdzu na rozprawie. Od wiosny 2003 roku zaczęły się podejrzenia o bezprawne komasowanie składkowych pieniędzy i kilka osób rozpoczęło poszukiwania na terenie ośrodka. Dyscyplinarka. Święta były pracowite bo pani kierowniczka Elzbieta Łyczewska musiała nadrabiać miną przed rodzicami. Pani kierownik to osobna działka w tej kwestii. Przemiła osoba w pierwszym kontakcie, nawet przymilasta a sciślej lgnąca do niektorych osób. Na szkoleniach TZA-ART podkreślała swoją wiedzę w dziedzinie psychologii klinicznej, wyliczała podyplomówki i tylko czasem w ciągu godziny zmieniał jej się ze trzy razy nastrój. Raz bardzo godnie zachowywała się wobec kursantów a to znów po przerwie wpadała wściekła i żałosna. Wpływała w przeróżny sposób na grupę : opowiadała o swoim sukcesie zawodowym z ośrodka na Grodzieńskiej, którą była jej była pacjentka C. i liderka P. Mówiła o sprawach osobistych jak wdowieństwo i trudy samotnego wychowywania, dlatego było w niej tyle empatii do tych dziewcząt, których matka lub ojciec nie wywiązywali się z obowiązków rodzicielskich. Wspomniała o zgonie swojego pacjenta, jedynaka, od którego matki dostała niepoprawny list, tłumacząc się przed grupą, że przecież mogła nie mieć czasu by przyjść na umówioną terapię. Śp. Piotrek był jej prawą ręką. Nauczyła go wiary w dobro a egzekwowała to co było jej potrzebne. Manipulacja tym biednym chłopakiem przerosła wszelkie oczekiwania. Pracownicy, którzy odeszli w tym czasie byli mu bardzo pomocni. Było jasne, że Piotrek nie miał się do kogo zwrócic o pomoc, bo sprawiał wrażenie donosiciela, kablarza i prawej ręki księdza i Elżbiety. NAUCZYLI GO TAKIEJ POSTAWY A PÓŹNIEJ DOBIJALI NA NIM. Ale wiara w Pana Boga pozwoliła na to by co jakiś czas wracała świadomość, że w karanie coś nie gra, ze szefostwo go wykorzystuje i wyśmiewa się z niego. Powiesił się w czasie Męki Pańskiej. Byłby dobrym świadkiem teraz. Dobrymi świadkami byliby ci pacjenci, wobec których stosowano huśtawkę uczuciową, osoby dobierane, wyróżniane. Zdarzało się, że rodzice nie mogli zrozumieć postawy terapeutycznej pani kierownik. Raz wylewna i rodzinna, innym razem pyskująca i odrażająca, czasem zatroskana i obiecująca a w sumie nic się nie działo. Miała kilkoro pacjentów, które należało traktować terapeutycznie do statystyk bo musiała pisać sprawozdania. Inaczej Grodzieńska z powodu braku osiągnięć by upadła a ona straciłaby pracę a za tym powołanie psychologa klinicznego. Miała dużo wydatków na swoje cele bo mieszkanie z córką w obskurnym, brudnym, zagrzybiałym, pokoju którego drzwi niekiedy uchylała było już nie do zniesienia. Za to karan był dopilnowany, tak zapewniała. Koszt poniosła niewyobrażalny. Warto dopytać bo to jest ważne. Karanowi zawdzięczć można wypady na wycieczki i pielgrzymki. Odbywało to się tak : na zebraniu z rodzicami poddawano do przedyskutowania kwotę ile może kosztować wyjazd na wakacje lub pielgrzymka. Rodzice robili zrzutkę. Przecież wynajęcie samochodu kosztowało sporo, kocioł zupy też, mieszkanie w stodołach musiało być opłacone no i woda ze studni a czasem z pieca nagrzana. Za to rodzice płacili mimo tego, że NFZ też zapłacił. Dzieci w tym czasie nie korzystały z usług Grodzieńskiej. Być może wartość pielgrzymkowej zupy z kotła była większa od tej wodzianki z Grodzieńskiej. Sanepid - pytanie kto tam robił kontrole ? Nie było obowiązującego sprawnego sprzętu do wyparzania naczyń. Komórka zamykana na klucz bo czasem zdarzały się konserwy z szynką, która mogła być użyta przed upływem terminu ważności ale po co ? Musiało się wszystko przeterminować. Jedzenie jakie zostawało nie mogło byc spożyte choć niejeden chłopak chętnie by zjadł ale mieliby za dużo a "pod mostami tego nie mieli". Opowiadano takie bzdury rodzicom a oni wierzyli, że ich dzieci nie warte są zabiegu o dokładkę bo pani Ela jest super i wie co robi. Nawet gdy dzieci żaliły się to i tak im rodzice nie wierzyli. Pewna część ucieczek była z powodu złego traktowania. Nie wszystkie dzieci były tak nieprzytomne, że nie odróżniały co można a co jest przesadzone. Warto wszystko sprawdzić, sprawdzić wszystkie ośrodki, punkty konsultacyjne, świetlice terapeutyczne należące do karanu. Pamiętajmy jednak o osobach uczciwych jakie tam pracowały bardzo często nie mając innego wyjścia. Panie Rosik - mówią, że Pan pochodzi z bardzo specyficznej rodziny, gdzie "mocna pięść" i przekleństwa to norma. Normy społeczne sa inne niż te, które Pan wyniósł z domu. Pani kierownik, a Pani w swoim rodzinnym otoczeniu jest bardzo przykładna za wyjątkiem przeszłości która za panią z przesycenia atmosferycznego smrodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaskiba Re: Tylko spróbuj! 06.12.05, 19:27 Leczyłam się w Karanie przez półtora roku.To ten ośrodek pomógł mi zmienić moje życie. Gdyby nie terapeuci tacy jak; Ewa, Kazia,Asia, jak i pani Ela Łyczewska nie wiem co by sie teraz ze mną działo. Gdyby nie ostre sformułowania pani Eli 2ugiego dnia pobytu w ośrodku: "brałaś narkotyki czy nie? i co? ciągle będziesz tak pomiędzy niebem a ziemią?" myślałabym ,że wszystko jest ok. Nierozumiem dlaczego ludzie wypisujecie takie bzdury, że wszystko jest be!!!!!!! Ciekawe czemu nikt w ośrodku nie był taki odważny... Czy tak ciężko było powiedzieć "nie"? !!! A teraz wszyscy są tacy odważni, że nikt się nie ujawnia. Może boicie się księdza Rosika? Śmieszy mnie to, że z tego włamania do biura księdza robicie takie afery-"że ktoś rozpoczął poszukiwania itp." To nie były żadne poszukiwania!! To była poprostu głupota i tyle.Olek,Maciek i Maciek śmieją się z tego i wiedzą, że to było bez sensu. Nie mówię, że wszystko w Karanie jest ok. Każdy głupi wie i wiedział,że są tam przekręty. Tylko kiedy ja wiedziałam już o tym wszystkim nie rozpowiadałam o tym całemu światu, nie wyklinałam księdza ani pani Eli Łyczewskiej, nie pisałam jej nazwiska z małej litery ani nie wyśmiewałam się z terapi. Poprostu wyjechałam z tego miejsca a wcześniej powiedziałam prosto w oczy pani Eli i księdzu dlaczego to robię. Szanuję Karan bo uratował mi życie.Ksiądz nigdy mnie nie molestował,ciekawe dlaczego? może nie byłam w jego typie?? =) a może poprostu nigdy mu na to nie pozwoliłam?!! Jakim prawem piszesz o tym, że terapeuci, Którzy pracowali w Karanie byli nie doświadczeni? Ciekawa jestem z kąd wiesz jak powinni prowadzić ową terapię? Zapewniam Cię,żebyś sobie nie poradził z 20oma narkomanami 24h na dobę!! Jestem w szoku, że byłe terapeutki w tak wulgarny i prostacki sposób piszą o księdzu. Myślałam ,że macie więcej kultury, której tak nas uczyłyście. I jeszcze jedno NIE RÓBCIE ZE ŚMIERCI PIOTRKA JAKIEGOŚ FESTYNU. Nikt tak naprawdę nie wie dlaczego to zrobił i przestańcie o tym pisać. Jemu też należy się szacunek i spokój. Uważam, że jeśli ktoś w ogóle chce się wypowiadać w sprawie księdza Rosika niech się zgłosi do prokuratury,pójdzie na sprawe i patrząc mu prosto w oczy wyrazi swoją opinię i przedstawi zażuty. To co wypisujecie jest poprostu prymitywne!Pozdrawiam swoje "Stowarzyszenie Umarłych Poetów":)Mam nadzieję, że też coś napiszecie,fajnego;))) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaskiba Tu jest prawda!!! Ludzie czytajta!! 06.12.05, 19:29 Leczyłam się w Karanie przez półtora roku.To ten ośrodek pomógł mi zmienić moje życie. Gdyby nie terapeuci tacy jak; Ewa, Kazia,Asia, jak i pani Ela Łyczewska nie wiem co by sie teraz ze mną działo. Gdyby nie ostre sformułowania pani Eli 2ugiego dnia pobytu w ośrodku: "brałaś narkotyki czy nie? i co? ciągle będziesz tak pomiędzy niebem a ziemią?" myślałabym ,że wszystko jest ok. Nierozumiem dlaczego ludzie wypisujecie takie bzdury, że wszystko jest be!!!!!!! Ciekawe czemu nikt w ośrodku nie był taki odważny... Czy tak ciężko było powiedzieć "nie"? !!! A teraz wszyscy są tacy odważni, że nikt się nie ujawnia. Może boicie się księdza Rosika? Śmieszy mnie to, że z tego włamania do biura księdza robicie takie afery-"że ktoś rozpoczął poszukiwania itp." To nie były żadne poszukiwania!! To była poprostu głupota i tyle.Olek,Maciek i Maciek śmieją się z tego i wiedzą, że to było bez sensu. Nie mówię, że wszystko w Karanie jest ok. Każdy głupi wie i wiedział,że są tam przekręty. Tylko kiedy ja wiedziałam już o tym wszystkim nie rozpowiadałam o tym całemu światu, nie wyklinałam księdza ani pani Eli Łyczewskiej, nie pisałam jej nazwiska z małej litery ani nie wyśmiewałam się z terapi. Poprostu wyjechałam z tego miejsca a wcześniej powiedziałam prosto w oczy pani Eli i księdzu dlaczego to robię. Szanuję Karan bo uratował mi życie.Ksiądz nigdy mnie nie molestował,ciekawe dlaczego? może nie byłam w jego typie?? =) a może poprostu nigdy mu na to nie pozwoliłam?!! Jakim prawem piszesz o tym, że terapeuci, Którzy pracowali w Karanie byli nie doświadczeni? Ciekawa jestem z kąd wiesz jak powinni prowadzić ową terapię? Zapewniam Cię,żebyś sobie nie poradził z 20oma narkomanami 24h na dobę!! Jestem w szoku, że byłe terapeutki w tak wulgarny i prostacki sposób piszą o księdzu. Myślałam ,że macie więcej kultury, której tak nas uczyłyście. I jeszcze jedno NIE RÓBCIE ZE ŚMIERCI PIOTRKA JAKIEGOŚ FESTYNU. Nikt tak naprawdę nie wie dlaczego to zrobił i przestańcie o tym pisać. Jemu też należy się szacunek i spokój. Uważam, że jeśli ktoś w ogóle chce się wypowiadać w sprawie księdza Rosika niech się zgłosi do prokuratury,pójdzie na sprawe i patrząc mu prosto w oczy wyrazi swoją opinię i przedstawi zażuty. To co wypisujecie jest poprostu prymitywne!Pozdrawiam swoje "Stowarzyszenie Umarłych Poetów":)Mam nadzieję, że też coś napiszecie,fajnego;))) Odpowiedz Link Zgłoś
poo.poo Re: Tu jest prawda!!! Ludzie czytajta!! 05.05.14, 10:41 Kto ma wiedzieć to wie dlaczego Piotrek tak zrobił :( cieszę sie ze piszesz otwarcie po imieniu. Każdy tylko żeruje i z hienowata zazartoscia szuka ochlapow.. Żałuje ze nie stawiałam sie na wezwania sadu na sprawę.. Tez miałabym duzo do powiedzenia z doświadczeń i przeżyć i co niektórych pan terapeutkek które kosztem pacjentów piely sie wyżej zostaowiajac nas na lodzie.. Pani Joanna Lukjaniuk która z 20 narkomanów leczyła tylko swoich ,,wybranych,, ulubionych niby najlepszych a którzy to śmiali sie jej w twarz i uprawiali sex na sali bilansowej łamiąc regulamin ośrodka.. Manipulanci wyzywacie sie za własne porażki na Karanie. Wstydzicie sie wy co nic nie wiecie a najwiecej gadacie!! Odpowiedz Link Zgłoś
bartena1 Re: Tylko spróbuj! 02.10.05, 19:28 Nawet nie wiedziałem, że w Polsce jest aż tylu sędziów wydających wyroki, sędziów niesprawiedliwych, gdyż skazują bez wysłuchania oskarżonego. Jestem bardzo ciekawy jaki cel miał mieć ten artykuł pisany w przededniu oddania władzy przez czerwonych, umieszczony w różowej Gazecie Wyborczej (patrz Waldemar Łysiak: Rzeczpospolita kłamców Salon, W-wa 2004). true 7 nawołuje i poszukuje nowych świadków. I. Jaruga – Nowacka wraz z K. Kądzielą nie są już do tego przekonane i czekają na wyrok sądu. Upublicznianie ma celu spowodować to co powoduje zrobienie zamętu, osłabienie autorytetu Kościoła i Karanu. Ja znam tę organizację i wiem jak wiele rzeczy pożytecznych robi, wiem ile uratowało istnień ludzkich a jakie kłody przed nim rzucają rzadzący. Drodzy Państwo nie podawajmy się emocjom, pozwólmy spokojnie pracować dla sądu. Odpowiedz Link Zgłoś