isobel2 06.11.05, 20:18 moge na noc soczewki wstawic do zwyklej wody? czy nic zlego im wtedy sie nie stanie? nie straca swoich wlasciwosci? czy lepiej nie zdejmowac ich na noc. (niestety nie mam mozliwosci aby wstawic je do pyny do soczewek) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reniatoja Re: soczewki kontaktowe - help 06.11.05, 21:31 Nie wiem co w koncu zrobiła(e)ś, ale po wyjeciu z wody nie dai sie chodzic w soczewkach, ból jest nie do zniesienia. Nie znaczy to jednak, ze straca swoje wlasciwosci - po wypłukaniu ich później w płynie do soczewek sprawa wraca do normy. Ale prosto z wody do oka, to odradzam, bo jest po rpsotu koszmar. Ból nie do wytrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
larysa86 Re: soczewki kontaktowe - help 06.11.05, 21:47 zostaw je na noc na oczach!! tylko potem jak najszybciej zdejmij i skombinuj pojemniczek z płynem. nie wolno wstawiać soczewek do zwykłej wody bo to grozi różnymi stanami zapalnymi oka i powikłaniami! Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: soczewki kontaktowe - help 06.11.05, 22:16 Z dwojga złego ja bym jednak wybrała włożenie do wody. Jeśli potem normalnie wrócisz do domu i wypłuczesz w płynie, to chyba nie powinno być zadnych powikłań - ja tak robiłam trzy razy i jakoś żadnych powkłań nie miałam. Poza tym, że bezpośrednio po wyjęciu z wody i włozeniu do oka to był szok - z bólu nie mogłam wytrzymać, musiałam natychmiast wyjmować. Byłam w szoku, bo przeciez niejednokrotnie w oku miałam wode - czy to na basenie, czy podczas kąpieli i to jakos nie boli, nie piecze, ale soczewka wyjeta z wody i wlozona do oka to jest bardzo źle. Spanie w soczewkach to bardzo zły pomysł, to chyba grozi gorszymi powikłąniami niz włożenie awaryjnie do wody. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: soczewki kontaktowe - help 07.11.05, 09:54 A ja doradzałabym wprost odwrotnie. Spanie w soczewkach nie jest przyjemne, ale dopuszczalne (oczywiście tylko od czasu do czasu) - soczewki są już teraz cieniutkie, przepuszczają powietrze. Każdy kolejny mój okulista mówił, że w razie bezwzględnej potrzeby można. Płukanie soczewek w tym, co jest pod ręką, to moim zdaniem niedobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś