niecalkiemwyimaginowana 18.03.08, 00:27 Co o niej sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
portobello_belle Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 11:50 Ja uwazam ze slusznie zostal skazany. Wynik badania DNA jest niepodwazalnym dowodem, a wykazal jego kod. Pierwsze badanie po prostu nie wyszlo przez blad oprogramowania, a nie dlatego, ze wyszedl nie jego kod. Poza tym, inne fakty rowniez wg mnie swiadczyly jednoznacznie przeciwko niemu. Nikt nie zostawia dziewczyn samych w srodku nocy na ulicy, zeby isc po papierosy kawaleczek dalej. Cala grupa by podeszli. Gosciu na nagraniach jest ubrany podobnie (nie widac dobrze)- ma biale buty i koszule. Czasowo wszystko idealnie gra, bo na drugim nagraniu pojawia sie chwile po odlaczeniu od grupy. Poza tym torebka ofiary zostaje znaleziona niedaleko miejsca jego zamieszkania, koszula - dowod rzeczowy w sprawie - sie 'gdzies zapodziewa'. Ostatnia rzecz- gdyby faktycznie mial alibi, gdyby byl niewinny, to obrona by sie chwytala WSZYSTKIEGO zeby to udowodnic. A jedyne co robia, to chca zwrocic uwage na 'bledy proceduralne podczas procesu', czyli lapia sie jedynej szansy na obnizenie wyroku. Gdyby obrona wiedziala, ze gosciu jest niewinny, to sama by zaproponowala powtorne badanie DNA lub np wariograf, ale wie, ze to bynajmniej nie pomoze, tylko jeszcze bardziej go pograzy. Bardzo, bardzo irytowala mnie postawa Polakow w tej sprawie - jakies marsze, protesty... To, ze ktos wyglada jak 'misio' to nie znaczy, ze nie jest psychopata. To, ze jest naszym rodakiem nie oznacza, ze mamy go bronic, na boga. To, ze 'byl dobrym kolega', to nie znaczy, ze tego nie zrobil, a to sugerowaly media. Ilu takich juz bylo na swiecie, co wygladali i zachowywali sie jak anioly? Ilu bylo juz sasiadow, wujkow czy znajomych - mordercow, gwalcicieli, pedofili? Bardzo sie ciesze, ze angielska prokuratura nie ulegla presji polskich mediow i skazala goscia. Niech gnije za kratami. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 18:44 portobello_belle napisała: > Wynik badania DNA jest niepodwazalnym dowodem, a wykazal jego kod. Wedle pewnych sprawozdań profil DNA był zgodny w przypadku próbki spermy, nie był natomiast zgodny z próbką zebraną spod paznokci ofiary. Co czyni całą sprawę co najmniej wątpliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 12:31 Bardzo mocne argumenty oskarżenia i nikłe obrony-właściwie żadne-nie opierające się na dowodach tylko ewentualnych błędach proceduralnych. To daje dużo do myslenia. Ale z drugiej strony dlaczego oddał dobrowolnie materiał do badań DNA? Odpowiedz Link Zgłoś
zoey7 Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 12:39 Gdybym miała bawić się w psychologa, którym nie jestem, to Jakub T. oddał dobrowolnie swoje DNA, żeby nie zburzyć swojego wizerunku idealnego syna, brata, kumpla etc. Na zasadzie - skoro tego nie zrobiłeś a nie mogłeś tego zrobić bo taki z ciebie misio to czemu nie chcesz oddać DNA do badania? I brnął idiotycznie dalej - gdyby się przyznał, okazał skruchę, to dostałby o niebo mniejszy wyrok. A i tak wyjdzie zapewne po 8 latach (ma odsiadywać wyrok w Polsce, 8 lat to minimum, które musi odsiedzieć). Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 17:57 czytałam gdzieś, że powiedzieli mu czy zasugerowali, że mają jakieś DNA pod paznokciami ofiary. ponieważ go nie drasnęła, był pewien, że tam jest inne DNA. tymczasem oni porównali to ze spermą. jego obrońca określił to jako "podstęp". Odpowiedz Link Zgłoś
znowuwzyciuminiewyszlo Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 13:05 Mnie intryguje system sprawidliwosci w UK. Z jednej strony baaardzo surowy wyrok - 2 dozywocia, z drugiej, mozliwosc ubiegania sie o wyjscie juz po 9 bodajze latach. Co do sprawy - wszystko przemawia przeciwko niemu, nie rozumiem po co media robia z bandyty ofiare. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 13:10 Zdaje się, że dożywocie u nich, to zupełnie co innego niż u nas. Znaczy po prostu, że nie ma wyznaczonej górnej granicy kary. Wyznacza się tylko te minimalną. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: Sprawa Jakuba T. 19.03.08, 19:50 I slusznie ze surowy. Wkurza mnie to oburzenie jego rodziny. Zakladajac, ze jest winny, oczywiscie. Nie rozumiem, dlaczego Polakom tak trudno jest pojac, ze zgwalcona kobieta to ofiara, ktorej zniszczono zycie i odebrano godnosc. Mam nadzieje, ze kiedys tak surowe kary za gwalt beda i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
anilana Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 15:41 Nie rozumiem protestow Polakow w tej sprawie... Zgadza sie dna, czas i miejsce, nie ma alibi... Jakos nieszczegolnie mi go zal.. wybaczcie Uwazam ze jest winny, wszystko na to wskazuje... Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 16:47 Zal?? Ja mam nadzieje, ze on nigdy nie wyjdzie z wiezienia. A zal to mi jest bogu ducha winnej ofiary, ktora jest skazana na wegetacje do konca zycia. A wracajac do samego Jakuba, zastanawiam sie, czy ta jego misiowatosc i aseksualnosc wlasnie nie byly przyczynkiem do calej sprawy- koles pewnie w zyciu nie mial dziewczyny, zawsze byl traktowany przez nie jak 'przyjaciolka', nigdy jako mezczyzna - bardzo jest wobec tego prawdopodobne, ze nigdy wczesniej nie uprawial seksu. Jezeli jeszcze dolozyc do tego bycie wychowywanym przez kobiety i wsrod kobiet (nie mam pojecia czy tak bylo), to byc moze jakies zaje*iscie gleboko ukryte frustracje w nim narastaly, narastaly az wybuchly... Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 18:01 Zgadzam się z przedmówcami.Ale prawnik byłby z niego:/ Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 18:32 Ja akurat mam wątpliwości.Zbyt wiele niejasności, wyniki badań DNA też wyszły różne.Poza tym motywacja też niezrozumiała jak dla mnie- po co chłopak, po dobrych studiach,który w przyszłości miałby zostać prawnikiem miałby gwałcić dużo starszą od siebie kobietę.Wiedziałby przecież, że takie coś go pogrąży.Poza tym oddał na prośbę angielskiej policji próbkę swojego DNA,a był już w Polsce. Czy gdyby dopuścił się gwałtu zrobił by to? Z pewnością nie. Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 22:53 Sabriel ty kpisz czy o droge pytasz? Myslisz, ze psychopata sobie najpierw wszystko kalkuluje na zasadzie: Hm, nie mam dobrych studiow, nie bede mial raczej w przyszlosci dobrej pracy, no to sobie zgwalce dzisiaj kobitke, byleby byla mloda i ladna? To jakis zart! To, ze gosciu studiowal, a kobieta byla starsza, o NICZYM nie swiadczy! Gwalcicielowi chodzi o to, zeby, za przeproszeniem, zamoczyc, on nie idzie na randke! "Po co chlopak po dobrych studiach mialby gwalcic"... - no comments. Gwalci, bo jest gwalcicielem, a to, ze robil dobre studia, ma sie do sprawy jak piesc do nosa. Rozni ludzie sa przestepcami - rowniez ci wyksztalceni, madrzy, fajni, przykladni ojcowie i nobliwe staruszki. Jakby nie oddal po dobroci probki DNA, to przeciez i tak by ja od niego wzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Sprawa Jakuba T. 19.03.08, 08:26 O ile dobrze pamiętam,nie był po dobrych studiach,bo wyrzucili go po pierwszym roku,jako że nie zdał żadnego egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Re: Sprawa Jakuba T. 19.03.08, 09:54 No widzisz sabriel, czy w tej sytuacji bardziej przystaje do Twojego wizerunku gwalciciela? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Sprawa Jakuba T. 19.03.08, 12:14 a wyniki nie wyszły różne, tylko pierwszy wynik różnił sie minimalnie od próbki Jakuba, co jest niemożliwe z punktu widzenia biologii, więc był to błąd oprogramowania. Pierwsze badanie właściwie tez wskazywało na niego ], ale było do podważenia przez obronę i oskarżenie zdecydowało się na powtórkę. O trzecie badanie mógł wnioskować obrońca, ale tego nie zrobił, bo to pogrążyłoby jego klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 18:48 Sprawa jest nieco niejasna i pewnie nigdy nie dowiemy się co naprawdę się tam stało. Mam nadzieję, że sąd się nie pomylił. Bo pomyłka tutaj oznaczałaby, że prawdziwy gwałciciel wciąż jest wolny, a niewinnemu człowiekowi zniszczono życie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 18:53 Dokładnie to samo napisałam na którymś forum. Gdyby sie okazało,że to nie on(a wątpliwości jak widać są ), będzie nie jedna, a dwie ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: Sprawa Jakuba T. 19.03.08, 12:23 "jak widać" zwykle garstka ludzi - tak ja ty - wyraża wątpliwości i pokazuje je na dowód,że są. To ty masz watpliwości bo chcesz WIERZYĆ. Kilka dni temu pokazali w TV film. Pokazali te zdjęcia z kamer. To co wygląda jak koszula w pasy po przybliżeniu widać kratkę bo składa się z ciemnych i jasnych pasów. Z obydwu kamer widać takie same wzory i nawet taki ciemniejszy pas z boku. TAKI SAM w obydwu kamerach. Takie same spodnie, takie same sylwetki z pochyloną głową. Tam nie ma wątpliwości. Do tego na 100% potwierdzone DNA które "nie wiadomo skąd się wzięło" . I fachowcy któzy powiedzili,że nie tylko po 72 godzinach można odczytać DNA (w końcu badają je i po wiekach jak widać). Gdtbt było "zabrudzone" to byłoby niezgodne ale one zdaniem takich jak ty "obrońców" było tak "zabrudzone",zę było zgodne. To więcej niż żenada. Zastanawiałam się skąd w GW tyle determinacji by pisać nieparwdę. Podczas pocesu stale czytałąm o wątpliwościach a ich po prostu nie było. Obrana skup[iła się na wykazywaniu "błędów proceduralnych". Dla gwałciciela i bandyty nie ma innej kary. Rozumiem,że matce trudno w to uwierzyć ale niestety, będzie musiała się z tym zmierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sprawa Jakuba T. 23.03.08, 23:41 lena575 napisała: > Tam nie ma wątpliwości. Ekspert przyznał, że na nagraniach z kamer mogą być dwie różne osoby. Co do DNA natomiast wciąż pozostaje pytanie co ze śladami pod paznokciami ofiary. Wątpliwości jak najbardziej istnieją. Mam nadzieję, że bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Sprawa Jakuba T. 26.03.08, 14:38 DNA pod paznokciami ofiary nie istnieje. Urban legend. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Sprawa Jakuba T. 18.03.08, 19:01 W tej sprawie jest więcej niejasności niż w Archiwum X. Sąd, adwokaci i prokuratura nigdy nie upubliczniają wszystkich niuansów dotyczących śledztwa i rozprawy a to co dociera do mediów nie pozwala na obiektywną ocenę sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lena575 Re: Sprawa Jakuba T. 19.03.08, 12:24 Wykaż te niejasności .... Piszesz o polskich mediach ? Jakoś w Rzeczpospolitej takich bredni jak w GW nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Sprawa Jakuba T. 19.03.08, 22:47 Ta sprawa pokazuje jak media mogą przekonać ludzi że gwałciciel to ofiara bezdusznego angielskiego systemu sądownictwa Odpowiedz Link Zgłoś
eleni80 Re: Sprawa Jakuba T. 23.03.08, 21:51 mam wątpliwości co do badania DNA do tej pory sądziłam, że każda osoba na świecie ma inne, aż tu nagle słyszę w TV, że aż 12 osób w samej Anglii mogło mieć ten sam wynik ??? jak to? w takim razie badania DNA niczego nie dowodzą??? Odpowiedz Link Zgłoś
niecalkiemwyimaginowana inne DNA pod pazurami... 26.03.08, 11:53 A jeszcze bardziej co do DNA zaskakujące jest to, że DNA spermy jest zgodne, ale inne DNA było pod pazurami ofiary... Nie zastanawia to was? Mogli się kochać, ale to nie jego drapała, to nie przed nim się broniła... Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: inne DNA pod pazurami... 26.03.08, 12:34 Nie zastanawia to nas, albowiem jest to tzw. "Urban legend". Nie było żadnego "innego DNA" pod paznokciami ofiary. Zresztą... Gdyby było Tomczak pewnie by nie siedział, bo obrona użyłaby tego dowodu z pieśnią na ustach. Nie użyła. Zastanawiające, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
blondie_2 Re: inne DNA pod pazurami... 26.03.08, 12:46 nic o tym nie słyszałam ;) człowiek nigdy nie będzie pewien o czyjejś winie w 100% nawet badania DNA mogą być do dupy (przekupstwo, błędy, niewystarczająca ludzka wiedza) możliwości jest wiele, może zażył jakąś substancję chemiczną działającą jak tzw. pigułka gwałtu (chęć stosunku+amnezja) ? kto wie? a może jest winny? kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Sprawa Jakuba T. 26.03.08, 13:05 > Co o niej sądzicie? Nie śledzę tej sprawy od początku, więc mam luki w wiedzy, ale kompletnie nie rozumiem, dlaczego Jakub został oskarżony o gwałt. Z dowodów wynika, że odbył z tą kobietą stosunek. Kobieta nic nie pamięta, tzn., że gwałtu też nie pamięta. Moze więc wyraziła zgodę na stosunek? Może zalana w trupa leżała na ulicy a J. wykorzystał okazję? I czy sa jakieś dowody, że to J. pobił tę kobietę? Nie można wykluczyć, że J. po stosunku zostawił kobietę na łasce losu (nieprzytomną lub bardzo pijaną), a pobił ją ktoś inny... Jakby nie patrzeć miał coś wspólnego z tą panią (DNA!)i zachował się obrzydliwie. Ale karę powinien ponieść za udowodnione czyny. Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Sprawa Jakuba T. 26.03.08, 13:35 Nie leżała zalana w trupa na ulicy. Kamery CCTV pokazują wyraźnie że wyszła z pubu na własnych nogach i całkiem pewnym krokiem. Niczego nie pamięta bo napastnk zgruchotał jej czaszkę. To po pierwsze. Po drugie, gdyby leżała zalana, czy nieprzytomna z innego powodu, na ulicy a Jakub "wykorzystałby tylko okazję" to też byłby to gwałt. Po trzecie sto metrów od mieszkania Jakuba znaleziono torebkę ofiary. Po czwarte nagrania z CCTV pokazują osobnika nader podobnego do Jakuba, podążającego za Jane na chwilę przed napadem. Jak dla mnie to całkiem wystarczajaca ilość dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Sprawa Jakuba T. 26.03.08, 13:56 > Nie leżała zalana w trupa na ulicy. Kamery CCTV pokazują wyraźnie że wyszła z pubu na własnych nogach i całkiem pewnym krokiem. Dobrze, nie znam szczegółów. Więc to, że wyszła na wlasnych nogach wyklucza jej zgodę na seks i oznacza, że została zgwałcona? > Niczego nie pamięta bo napastnk zgruchotał jej czaszkę. Tak, ale czy są dowody, ze J. był tym napastnikiem? > Po drugie, gdyby leżała zalana, czy nieprzytomna z innego powodu, na ulicy a Jakub "wykorzystałby tylko okazję" to też byłby to gwałt. To prawda. Ale nie ma dowodów, ze wykorzystał okazję/zgwałcił. Dowód jest tylko na odbycie stosunku. > Po trzecie sto metrów od mieszkania Jakuba znaleziono torebkę ofiary. Czy to jest dowód na gwałt, czy na pobicie? > osobnika nader podobnego do Jakuba Ale nie Jakuba? Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Sprawa Jakuba T. 26.03.08, 14:16 demodee napisała: >> Nie leżała zalana w trupa na ulicy. Kamery CCTV pokazują wyraźnie >> że wyszła z pubu na własnych nogach i całkiem pewnym krokiem. > Dobrze, nie znam szczegółów. Więc to, że wyszła na wlasnych nogach > wyklucza jej zgodę na seks i oznacza, że została zgwałcona? A wiesz że istnieje coś takiego jak obdukcja lekarska? Wiesz że istnieją obrażenia na podstawie których można ustalić czy stosunek został odbyty za zgodą kobiety, czy też wbrew jej woli? > To prawda. Ale nie ma dowodów, ze wykorzystał okazję/zgwałcił. > Dowód jest tylko na odbycie stosunku. O. Skąd ta pewność? Byłaś na sali sądowej? Zaglądałaś w akta? >> Po trzecie sto metrów od mieszkania Jakuba znaleziono torebkę >> ofiary. > Czy to jest dowód na gwałt, czy na pobicie? Dowód na to że Jakub najwyraźniej był na miejscu zbrodni w chwili gdy kobieta była nieprzytomna. W połączeniu z jego spermą znalezioną w ciele ofiary obraz jest dość jednoznaczny. >> osobnika nader podobnego do Jakuba > Ale nie Jakuba? CCTV to nie DNA, co jest wiadome powszechnie. Nie można zidentyfikowac osoby utrwalonej na filmie ze stuprocentową pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Re: Sprawa Jakuba T. 26.03.08, 14:20 gdyby wszyscy rozumowali tak jak Ty, wowczas skazac kogos mozna by bylo jedynie, gdy sie go zlapalo za reke, a i to niekoniecznie, bo przeciez jak nei ma swiadkow, to mozna powiedziec, ze 'ofiara sie zgodzila', a jak sa swiadkowie to: 'moga sie mylic', albo 'zostali przekupieni'. Bez przesady, przeczytaj jeszcze raz wszystkie posty traktujace o dowodach przeciwko Tomczakowi i linii obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
portobello_belle Re: Sprawa Jakuba T. 26.03.08, 14:21 to bylo do demodee ofkors. Odpowiedz Link Zgłoś