iberia.pl 09.06.08, 09:28 co o tym sadzicie? www.tvn24.pl/-1,1552823,wiadomosc.html po prostu rece opadaja.....z calyms zacunkiem dla zmarlej, ale na Boga w czym Jej dziecko bedzie lepsze od setki tysiecy innych osieroconych dzieci????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciaew Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 09:34 no właśnie zawsze mnie to strasznie denerwuje, że jak tylko sportowcom, dziennikarzom itp coś się dzieje, to zaraz uruchamia się zbiórka pieniędzy na osierocone dzieci. a gdzieś po drodze cały świat niezauważa, że tych w Polsce osieroconych jest zdecydowanie więcej i często w dużo gorszej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 09:36 Lubimy popadać w skrajności. Co roku osieracanych jest mnóstwo dzieci. Ale nie wszystkie mają sławnych rodziców, więc nie mają co liczyć na czyjąkolwiek pomoc. Nawet państwa. Szkoda maleństwa. Nie mam matki. Jednak ma jeszcze rodzinę i zdrowego młodego ojca. Wiec bez przesadyzmu. Lubimy wspomagać obcych, a zapominamy i udajemy, że nie widzimy dziecka sąsiadów. Ot polski patriotyzm i solidarność. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 12:03 > Lubimy wspomagać obcych, a zapominamy i udajemy, że nie widzimy > dziecka sąsiadów. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 09:45 Ach, nie chciałabym wyjść na gruboskórną istotę, ale uważam, że spora przesada. Dziewczynka nie ma mamy, mama zmarła w dramatycznych okolicznościach, ale uważam, że są dzieci w o wiele gorszym położeniu, które już nie mogą na nikogo liczyć. I one potrzebują pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 10:50 mam identyczne zdanie. Wszystko k.wa pod publiczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
catherine_durango Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 11:43 Wstyd poprostu.Są tysiące dzieci żyjących bez obydwu rodziców lub w rodzinach patologicznych i całymi dniami szwendających się po ulicy bez opieki,nimi jakoś nikt się nie przejmuje. Niestety w TYM kraju każdy kto nie ma rodziców z dobrą pozycją musi liczyć sam na siebie,absolutnie nie na państwo Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 11:51 Może to i jest niesprawiedliwe, ale jest to jedna ze skuteczniejszych metod motywowania ludzi do ciężkiej pracy i osiągania sukcesu. Na zasadzie, wygraj wyścig szczurów a cały świat będzie cię nosił na rękach a twoje potomstwo, do siódmego pokolenia włącznie, będzie miało zapewniony wikt, opierunek, dach nad głową i szacunek społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:52 bertrada napisała: > Może to i jest niesprawiedliwe, ale jest to jedna ze skuteczniejszych metod motywowania ludzi do ciężkiej pracy i osiągania sukcesu. Na zasadzie, wygraj wyścig szczurów a cały świat będzie cię nosił na rękach a twoje potomstwo, do siódmego pokolenia włącznie, będzie miało zapewniony wikt, opierunek, dach nad > głową i szacunek społeczny. bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 11:58 Mam odmienne zdanie niż większość z was. Agata Mróz była wielokrotną reprezentantką Polski, dwa razy zdobyła złoto dla naszego kraju, w naszych barwach, z sukcesów siatkarek cieszyli się wszyscy. I właśnie uważam, że tak jak jej się należało tak i teraz jej dziecku. A osieroconego dzieci "ulicy" to zdecydowanie inna sprawa, która powinna być rozwiązana jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 12:07 Zn jest dziedziczką sukcesów swojej matki i dlatego ma inny żołądek niż inne dzieci?;) Poeciu, nie przesadzajmy.;) Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 12:12 Ja to odbieram jako objaw wdzięczności, podziękowania, pamięci. Żołądek i nakarmienie głodnych dzieci to po prostu inna sprawa. A znieczulica i brak reakcji na krzywdę wokół jeszcze jenna. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 12:59 Hmm, a czy zasługi rodzica przechodzą na dziecko? Nie wiem, nie znam się, ale ta "święta Agata od piłki siatkowej" to nieco przesada jest. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:47 Najgorsze, że na takich zagraniach najbardziej ucierpi pamięc Agaty. Wielu ludzi jej bliskim podkreślało, że ona sama nigdy niczego nie chciała dla innych, zawsze była chętna do pomocy i wydaje mi się, że raczej nie chciałaby być nazywaną 'świętą'. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:59 pani.misiowa napisała: > Najgorsze, że na takich zagraniach najbardziej ucierpi pamięc Agaty. Wielu ludzi jej bliskim podkreślało, że ona sama nigdy niczego nie chciała dla innych, zawsze była chętna do pomocy i wydaje mi się, że raczej nie chciałaby być nazywaną 'świętą'. beda mnadrzay to stypendium nie przyjma albo przekaza dla innego bardziej potrzebujacego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:59 poecia1 napisał(a): > Ja to odbieram jako objaw wdzięczności, podziękowania, pamięci. i co jeszcze? moze co roku bedziemy wspominac w mediach rocznice Jej odejscia???? > > > Żołądek i nakarmienie głodnych dzieci to po prostu inna sprawa. czyzby??? > A znieczulica i brak reakcji na krzywdę wokół jeszcze jenna. jaka znieczulica? Wspolczuje najblizszej rodzinie i Malej Lilianie, ale w takim razie moze ty ufunduj takie stypendium? Bo jakos nie widze potrzeby by z MOICH pieniedzy dziecko dostalo stypendium tylko dlatego, ze Jej matka byla znana siatkarka. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 16:51 na dobro spoleczenstwa pracuja wszyscy...sprzataczki i sklepowe takze...im tez nalezy sie wdziecznosc...i to o wiele wieksza, bo one pomagaja zyc...a nie tylko dostarczaja rozrywki Odpowiedz Link Zgłoś
hsirk Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 17:25 alez nikt nie bron ci ufundowac prywatnego stypendium dla niej. dlaczego chcesz jednak zmuszac mnie do tego? moze mam jakies dzieci ktorym bardziej chcialbym dac??? Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:57 menk.a napisała: > Zn jest dziedziczką sukcesów swojej matki i dlatego ma inny żołądek niż inne dzieci?;) > Poeciu, nie przesadzajmy.;) dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 12:09 Typowa polska zawiść. Albo wszystkim albo nikomu. Jakby dali Jasiowi z Kielc, to by sie poruszyły głosy, dlaczego nie Małgosi z Katowic. Najlepiej jakby podzielić kase dla wszytkich potrzebujących. Każdemu po symbolicznej złotówce, aby gawiedź poczuła sie dobrze i żeby wszyscy dostali po równo i żeby wreszcie było sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:50 semijo napisał(a): > Typowa polska zawiść. jaka zawisc?Nie myl sprawiedliwosci i zdrowego rozsadku z zawiscia, i nie uzywaj slow znaczenia, ktorych nie rozumiesz... > Albo wszystkim albo nikomu. owszem,w szystkim poszkodowanym, bo w czym jest lepsza Ola bez rodzicow -np.oboje zgineli w wypadku od malej Lilianki Olszewskiej, ktora ma ojca????Zdrowego ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 12:13 Prezydent przyznał jej pośmiertnie - bodajże - Order Orła Białego. Za walkę z rakiem? Za to, że przegrała ją? Czy za to, że była siatkarką? Jeżeli to ostatnie, to inne dziewczyny też powinny go otrzymać. Jak za dwa pierwsze, to dlaczego? Mój dyrektor zmarł w marcu. Starano się o odznaczenie pośmiertne dla Niego z uwagi na naprawdę liczne zasługi. Ale jaśnie pan prezydent zwyczajnie olał. Nie uważał za stosowne nawet odpisać. Mój dyrektor także umarł na raka. Wracał z chemioterapii od razu do ciężkiej pracy, pracował po nocach, bo był oddany temu, co kochał. Nie patrzył na pieniądze, na zarobki, czy mu się opłaca. Zostawił żonę, 2 dorosłych dzieci i ukochanego wnuka. Ale widać za mało. Zresztą, kto tam Go zna, prasa owszem, pisze o Nim, ale to nie to co sportowcy. Jego sukcesy były na mniej medialnym polu... Strasznie mi dziewczyny żal. Młoda, piękna, całe życie przed nią było. I tak niewiele brakowało, by się jej udało! Ale teraz, zamiast wzbudzać te same uczucia co kiedyś, utkwi nam w pamięci stypendium dla jej dziecka. Ech, tak już bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 13:56 poecia1 napisał(a): > Mam odmienne zdanie niż większość z was. Agata Mróz była wielokrotną reprezentantką Polski, dwa razy zdobyła złoto dla naszego kraju, w naszych barwach, z sukcesów siatkarek cieszyli się wszyscy. I właśnie uważam, że tak jak jej się należało tak i teraz jej dziecku. slucham???????????? a od kiedy to zaslugi rodzicow przechodza na dzieci????? > A osieroconego dzieci "ulicy" to zdecydowanie inna sprawa, która > powinna być rozwiązana jak najszybciej. taaak? a w czym jest gorsze dziecko osierocone gdy rodzice zgineli w wypadku samochodowym??? Liliana ma ojca, tamte dzieci sa calkiem SAME -potrafisz to sobie wyobrazic??? Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 16:08 > taaak? a w czym jest gorsze dziecko osierocone gdy rodzice zgineli > w wypadku samochodowym??? Liliana ma ojca, tamte dzieci sa calkiem > SAME -potrafisz to sobie wyobrazic??? Tak potrafię to sobie wyobrazić, mam koleżankę, która nie ma rodziców i jest utrzymywana przez państwo. Co nie zmienia mojego zdania na ten temat koniec. I myślę (mam nadzieję) że mam pełne prawo do tego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 16:21 przez nas a nie przez państwo Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 16:42 trypel napisał: > przez nas a nie przez państwo taaa ale do poeci i jej podobnych to nie dociera... Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 16:44 No to teraz zasugerowałaś, że wszystkim sierotom powinni zabrać bo są utrzymywane przez nas. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 17:08 Nie. Sugeruję że skoro są to nasze cięzko zarobione pieniądze to trzeba sie powaznie zastanowic na co sie je wydaje i czy na pewno jest to niezbędnie potrzebne. Bo jesli jest to wyrzucanie pieniędzy po to żeby sobie zrobic dobry PR i podnieść wyniki w sondażach to chyba coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 19:41 trypel napisał: > Nie. Sugeruję że skoro są to nasze cięzko zarobione pieniądze to trzeba sie > powaznie zastanowic na co sie je wydaje i czy na pewno jest to niezbędnie > potrzebne. No własnie niby nasze, ale uważasz że to ty powinienies decydować na co idą. Ja np wolę dac takiej Liliannie, bo wierzę, że tę kase dobrze w przyszłości wykorzysta niż na zapomogę dla Pana Stasia spod budki z piwem, który tylko cwaniakuje ile jeszcze wyrwie z państwowej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 19:47 Przeciez bylo o sierotach, a nie o panach popijajacych pod budka. To zupelnie inna inszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 20:19 semijo napisała: > No własnie niby nasze, ale uważasz że to ty powinienies decydować na co idą. Ja np wolę dac takiej Liliannie, bo wierzę, że tę kase > dobrze w przyszłości wykorzysta niż na zapomogę dla Pana Stasia spod budki z piwem, który tylko cwaniakuje ile jeszcze wyrwie z > państwowej kasy. a ja mysle, ze Lilianka i bez stypendium bedzie miala zycie w dobrych warunkach materialnych, w przeciwienstwie do dzieci osieroconych i nie mam tu na mysli rodzin patologicznych, ktorych dzieci sa w domach dziecka....Wez pod uwage, ze w domach dziecka jest masa dzieci z NORMALNYCH rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
mundialinska Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 23:17 iberia.pl napisała: > a ja mysle, ze Lilianka i bez stypendium bedzie miala zycie w > dobrych warunkach materialnych, w przeciwienstwie do dzieci > osieroconych i nie mam tu na mysli rodzin patologicznych, ktorych > dzieci sa w domach dziecka....Wez pod uwage, ze w domach dziecka > jest masa dzieci z NORMALNYCH rodzin. Akurat znam trochę specyfikę domów dziecka i wierz mi, ze tam nie ma dzieci z normalnych rodzin. W normalnych rodzinach jak umierają rodzice, to dzieckiem zajmują sie dziadkowie, ciotki albo inne osoby, dzieci nie lądują w sierocincach. Wszystkim biednym sierotkom sie nie da pomóc. Taka jest prawda, wiec waszym zdaniem lepiej nie dawać nikomu. Zawsze takie głosy pojawiają sie przy okazji wręczania kasy osobom po tragediach ( katowice, gornicy itp) No bo przecież codziennie ktoś ginie itp.. A ja sie pytam co wam to szkodzi??? zazdrościcie czy co?? Przeciez jesli nie dostanie jej Liliana, wam tej kasy nikt nie zwróci. Pójdzie na nowy samochód albo wyposazenie biura pana ministra. Taka jest prawda. Bpo chyba nie łudzicie sie że ta kasa pójdzie na jakiś szcytny cel. > Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 23:22 nie rozumiesz? chodzi o zwykla sprawiedliwosc...zabieranie bogatym i dawnie biednym a nie na odwrot chodzi o nie rozdawanie cudzej kasy na wlasne cele polityczne...bo to kurestwo wieksze niz Łyzwinski chodzi o prawdziwa i nieskazona wrazliwosc na krzywde a nie mode na wrazliwosc Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 10.06.08, 07:42 Tygrysio Ty też nie rozumiesz :) Zabieranie bogatym i dawanie biednym to też złodziejstwo, takie same jak odwrotne. Chodzi żeby ta pula której pozbawiono NAS w imieniu zbierania podatków była rozdzielona maksymalnie rozsądnie, z szacunkiem dla ludzi ktorzy na to zapracowali. Natomiast obecnie dycydenci zachowują się jakby to były ICH pieniądze z którymi mogą robić co chcą. Takie fajne opowiadanie czytałem sf o utopii gdzies tam w kosmosie. Każdy urzędnik nosił na szyi obroże z ładunkiem wybuchowym a każdy obywatel miał prawo go ocenić wciskając guzik w urzędzie, dodatni lub ujemny. Jesli ilość ujemnych przekrosczyła jakąs wartość to ładunek eksplodował... ehhh marzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 10.06.08, 08:22 mundialinska napisała: > Akurat znam trochę specyfikę domów dziecka i wierz mi, ze tam nie ma dzieci z normalnych rodzin. W normalnych rodzinach jak umierają > rodzice, to dzieckiem zajmują sie dziadkowie, ciotki albo inne > osoby, dzieci nie lądują w sierocincach. jakie inne osoby ? Uwazasz, ze kazdas ciotka, dziadek, wujek ma warunki by zajac sie np. dodatkowa dwojka dzieci???? Optymistka.... naiwna. >Wszystkim biednym sierotkom sie nie da pomóc. niestety. >Taka jest prawda, wiec waszym zdaniem lepiej nie > dawać nikomu. NIC nie zrozumialas. > Zawsze takie głosy pojawiają sie przy okazji wręczania > kasy osobom po tragediach ( katowice, gornicy itp) No bo przecież > codziennie ktoś ginie itp.. A ja sie pytam co wam to szkodzi??? > zazdrościcie czy co?? Przeciez jesli nie dostanie jej Liliana, wam > tej kasy nikt nie zwróci. Pójdzie na nowy samochód albo wyposazenie biura pana ministra. Taka jest prawda. Bpo chyba nie łudzicie sie że ta kasa pójdzie na jakiś szcytny cel. twoja naiwnosc jest porazajaca... > > > Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 18:45 poecia1 napisała: > No to teraz zasugerowałaś, że wszystkim sierotom powinni zabrać bo > są utrzymywane przez nas. a czemu zabrac? DAJMY wszystkim, skoros taka hojna. > Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 19:54 Nie rozumiem tylko skąd tyle w Tobie agresji, dlaczego na mnie napadasz? Bo się nie zgadzam z Twoim postem? Bo mam inny pogląd akurat na ten temat? Uważam, że to stypendiu jest wyrazem pamięci i podziękowania, że dziękujemy naszej wybitnej reprezentantce i nie zostawimy jej dziecka samemu sobie. Nie rozumiem niektórych komentarzy, że się nie należy, że z naszych podatków i ktoś sobie nie życzy. Po prostu trochę przykro, że jak są sukcesy, medale, żwycięztwa, to się naród solidaryzuje, wywiesza flagi, każdy jest wielkim patriotą w biało- czerwonej koszulce. Ale jak sprawa chociaż trochę zahacza o pieniądze to od razu się wrzaski podnoszą i wielkie larum. Przykro naprawdę przykro... Odpowiedz Link Zgłoś
anna_heche Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 20:01 poecia1 napisała: > Uważam, że to stypendiu jest wyrazem pamięci i podziękowania, że > dziękujemy naszej wybitnej reprezentantce i nie zostawimy jej > dziecka samemu sobie. Nie rozumiem niektórych komentarzy, że się nie > należy, że z naszych podatków i ktoś sobie nie życzy. Po prostu > trochę przykro, że jak są sukcesy, medale, żwycięztwa, to się naród > solidaryzuje, wywiesza flagi, każdy jest wielkim patriotą w biało- > czerwonej koszulce. Ale jak sprawa chociaż trochę zahacza o > pieniądze to od razu się wrzaski podnoszą i wielkie larum. Przykro > naprawdę przykro... Nie kazdy jest fanem siatkowki. To po pierwsze ale najmniej wazne. A po drugie-z jednej strony podziękowania się nalezą ale z drugiej sportowcy odnoszący sukcesy są najczęsciej w o wiele lepszej sytuacji finansowej niż przeciętny Polak. Jestesmy biednym krajem. NFZ co chwila zabiera komus dofinansowanie leku, ludzie umierają. Wiec trudno się dziwic, ze stawiamy pytanie czy na pewno temu akurat dziecku nalezą się pieniądze. Mozemy podziękowac ale czy akurat finansowo? I jeszcze cos-mąz Agaty Mróz nie przyjął odznaczenia bo niby się Agacie nie nalezy, tylko lekarzom. A czy stypendium tez oddal jakiemus biednemu dziecku, ktore nie ma rodziny ani perspektyw? Bo mam wrazenie uniosl się honorem tak polowicznie. No chyba, że o czyms się nie wiem i tego stypendium tez się zrzekł. Odpowiedz Link Zgłoś
ishtarr Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 21:08 > I jeszcze cos-mąz Agaty Mróz nie przyjął odznaczenia bo niby się > Agacie nie nalezy, tylko lekarzom. A czy stypendium tez oddal > jakiemus biednemu dziecku, ktore nie ma rodziny ani perspektyw? Bo > mam wrazenie uniosl się honorem tak polowicznie. No chyba, że o > czyms się nie wiem i tego stypendium tez się zrzekł. Ludzie, rany, dzis pogrzeb jego zony, a Wy wymagacie zeby zrzekl sie czegos, czego jeszcze nie ma. Dajcie facetowi uczcic w spokoju pamiec zony. A znajac naszych politykow, na medialnym szumie sie skonczy. W koncu przyznanie medalu mniej kosztuje a jest bardziej widowiskowe, niz wyplacanie stypendiow przez x lat. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 20:17 poecia1 napisała: > Nie rozumiem tylko skąd tyle w Tobie agresji, dlaczego na mnie > napadasz? Bo się nie zgadzam z Twoim postem? Bo mam inny pogląd > akurat na ten temat? kobieto, gdzie ty masz te rzekoma agresje? mam inne zdanie niz ty, to jest dyskusja.... > > Uważam, że to stypendiu jest wyrazem pamięci i podziękowania, że > dziękujemy naszej wybitnej reprezentantce i nie zostawimy jej > dziecka samemu sobie. nie przesadzajmy z ta wybitnoscia, wszak siatkowka to gra zespolowa....po drugie to dziecko nie jest samo! Ma ojca i rodzine. >Nie rozumiem niektórych komentarzy, że się nie > należy, że z naszych podatków i ktoś sobie nie życzy. i nie daje ci to do myslenia? Wytlumacz mi czym sie rozni mala Lilinka O. od Kasi Nowak, ktorej rodzice zgineli w wypadku samochodowym ?I dlaczego tejze Kasi z Pikutkowa Dolnego panstwo nie ufunduje stypendium? > Po prostu trochę przykro, że jak są sukcesy, medale, żwycięztwa, to się naród solidaryzuje, wywiesza flagi, każdy jest wielkim patriotą w biało- > czerwonej koszulce. Ale jak sprawa chociaż trochę zahacza o > pieniądze to od razu się wrzaski podnoszą i wielkie larum. Przykro > naprawdę przykro... przykre jest to, ze panstwo INACZEJ czytaj lepiej traktuje dziecko sportowca niz dziecko Xksnisnkiej....a podbno "wszystkie dzieci nasze sa".... Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 20:29 Agresja chociażby w zdaniu, że do poeci nic nie dociera, wybacz, ale nie uważam, że to stwierdzenie na miejscu. Można się nie zgadzać to normalne, ale bez takich osobistych wycieczek. Poza tym mam wrażenie, że próbujesz prowadzić tą dyskusje jakby Twoje życie od niej zależało. Czyżby, aż tak fakt tego stypendium Cię zabolał? Liczysz ile Ci z tego ubędzie czy co? Owszem przykre, że inne dzieci są zapominane czy gorzej traktowane, ale to jest temat na inną dyskusję. Tak samo fakt marnowania naszych pieniędzy przez kolejne rządy na każdym kroku. Ale to uważam jest gest, symbol ku pamięci naszej reprezentantki. I nie pisze tego bo jestem jakimś wybitnym kibicem siatkówki, bo tak nie jest. Jednak cała sprawa mnie mocno poruszyła i nadal uważam, że wypominanie i wielkie larum o to stypendium jest lekko nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 20:48 poecia1 napisała: > Agresja chociażby w zdaniu, że do poeci nic nie dociera, wybacz, ale nie uważam, że to stwierdzenie na miejscu. przesadzasz, widocznie jestes przewrazliwiona na swoim punkcie... >Można się nie zgadzać to > normalne, ale bez takich osobistych wycieczek. Poza tym mam > wrażenie, że próbujesz prowadzić tą dyskusje jakby Twoje życie od > niej zależało. Czyżby, aż tak fakt tego stypendium Cię zabolał? > Liczysz ile Ci z tego ubędzie czy co? nie, po prostu mam alergie na taka pokazowke i...NIESPRAWIEDLIWOSC... > > > Owszem przykre, że inne dzieci są zapominane czy gorzej traktowane, ale to jest temat na inną dyskusję. czyzby? zadalm ci juz chyba ze trzy razy pytanie w czym sie rozni corka Agaty od innych dzieci i jakos nie odpowiedzialas-no tak z braku argumentow jest to wygodne. > Ale to uważam jest gest, symbol ku pamięci naszej reprezentantki. I nie pisze tego bo jestem jakimś wybitnym kibicem siatkówki, bo tak nie jest. postawmy moze jeszcze pomnik, co? Nie przesadzajmy z ta gloryfikacja siatkarki. > Jednak cała sprawa mnie mocno poruszyła i nadal uważam, że wypominanie i wielkie larum o to stypendium jest lekko nie na miejscu. nie na miejscu jest jawna niesprawiedliwosc,jestem ciekawa czy potrafilabys spojrzec w oczy dziecku, ktore jest w domu dziecka, bo jego rodzice zgineli i jest na lasce panstwa ? Ja na twoim miejscu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
poecia1 Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 09.06.08, 21:02 > przesadzasz, widocznie jestes przewrazliwiona na swoim punkcie... mozliwe, a może po prostu nie jestem przyzwyczajona do takich dyskusji, gdzie napada się na tego, który ma inne zdanie. > nie, po prostu mam alergie na taka pokazowke i...NIESPRAWIEDLIWOSC... Tak świat jest zły i niesprawiedliwy, ale to chyba nie nowość. czyzby? zadalm ci juz chyba ze trzy razy pytanie w czym sie rozni > corka Agaty od innych dzieci i jakos nie odpowiedzialas-no tak z > braku argumentow jest to wygodne. Niczym się nie rożni, ale dlaczego mamy odmawiać jej pomocy? Bo nie możemy pomoc każdemu, to nie pomożemy nikomu. > postawmy moze jeszcze pomnik, co? Nie przesadzajmy z ta gloryfikacja > siatkarki. Nikogo nie gloryfikuję, ale mam dość empatii by wczuć się w sytuację i nie szczekać na forum, że jej sie nie należy. > nie na miejscu jest jawna niesprawiedliwosc,jestem ciekawa czy > potrafilabys spojrzec w oczy dziecku, ktore jest w domu dziecka, bo > jego rodzice zgineli i jest na lasce panstwa ? Ja na twoim miejscu > nie. Przepraszam Cię bardzo, ale na jakiej podstawie mnie oceniasz? Pomagasz dzieciom z domów dziecka, skoro ich los jest Ci tak bliski? Bo ja wyobraź sobie w miarę możliwości staram się pomogać osobom w moim otoczeniu, które znalazły się w potrzebie. I tak marzy mi się swiat, gdzie nie będzie biednych, głodujących, chorych i osieroconych dzieci, ale to chyba niemozliwe, zwłaszcza w tym kraju. I nie uważam, że święte oburzenie w związku z pomocą dla jednego dziecka coś by tu dało. I może już warto sobie odpuścić tą dyskusję, bo dziecko straciło matkę i żadne miliony z naszych cennych podatków tego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz????? 10.06.08, 08:26 poecia1 napisała: > mozliwe, a może po prostu nie jestem przyzwyczajona do takich > dyskusji, gdzie napada się na tego, który ma inne zdanie. kobieto jakie napadac? Skoro dwie oosby maja inne zdanie to logiczne, ze sa przy tym jakies emocje, nie myl emocji z AGRESJA... > czyzby? zadalm ci juz chyba ze trzy razy pytanie w czym sie rozni > > corka Agaty od innych dzieci i jakos nie odpowiedzialas-no tak z > > braku argumentow jest to wygodne. > > > Niczym się nie rożni, ale dlaczego mamy odmawiać jej pomocy? Bo nie możemy pomoc każdemu, to nie pomożemy nikomu. a dlaczego tej pomocy nie udzielic BARDZIEJ potrzebujacym, ktorzy nie mieli znanej matki? > Nikogo nie gloryfikuję, ale mam dość empatii by wczuć się w sytuację i nie szczekać na forum, że jej sie nie należy. wg mnie wlasnie gloryfikujesz, a empatia nie jest mi obca, naprawde. > > nie na miejscu jest jawna niesprawiedliwosc,jestem ciekawa czy > > potrafilabys spojrzec w oczy dziecku, ktore jest w domu dziecka, > bo jego rodzice zgineli i jest na lasce panstwa ? Ja na twoim miejscu > nie. > > Przepraszam Cię bardzo, ale na jakiej podstawie mnie oceniasz? po prostu zadalam pytanie....widocznie dla Ciebie za treudne.... > Pomagasz dzieciom z domów dziecka, skoro ich los jest Ci tak bliski? nie mam mozliwosci finansowych nad czym bardzo ubolewam, ale nie raz i nie dwa moja rodzina pomagala rodzinom gorzej sytuowanym... > Bo ja wyobraź sobie w miarę możliwości staram się pomogać osobom w > moim otoczeniu, które znalazły się w potrzebie. witaj w klubie. > I może już warto sobie odpuścić tą dyskusję, bo dziecko straciło > matkę i żadne miliony z naszych cennych podatków tego nie zmienią. ciesze sie, ze sama doszlas do tego wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:29 iberia.pl napisała: z calyms zacunkiem dla zmarlej, ale na > Boga w czym Jej dziecko bedzie lepsze od setki tysiecy innych > osieroconych dzieci????? Właśnie... Tylu moich znajomych nie doczekało przeszczepów, za życia byli wspaniałymi ludźmi a jakoś nikt ich pośmiertnie nie odznacza, nie opiekuje się rodziną... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:49 dlatego podobała mi się postawa męża, który odmówił przyjęcia odznaczenia, słusznie twierdząc, iż należy się ono lekarzom Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:51 pani.misiowa napisała: > dlatego podobała mi się postawa męża, który odmówił przyjęcia > odznaczenia, słusznie twierdząc, iż należy się ono lekarzom widac, ze chlop zachowal resztki zdrowego rozsadaku, ale jak rozumiem kwestii stypendium nie dementowal? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:59 nie wiem tego, bo o tym odznaczeniu było w artykule dotyczacym jej pogrzebu byc moze jeszcze nie mial szansy sie wypowiedziec w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
mini_kks Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:52 Dobrze zrobił, też mi się to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:44 no niby jest to niesprawiedliwe... Ale z drugiej strony - Agata Mróz przez to, ze była znana i lubiana, zrobiła duzo dobrego dla innych chorych. Zwróciła uwagę na chorobę, wezwała do pomocy. Ludzie licznie oddawali krew, zglaszali sie jako dawcy szpiku, zacheceni przez nią. Pewnie posrednio dzięki niej udalo się uratować więcej ludzi, niż bez takiego szumu medialnego. Moze też jakieś cudze dzieci... Pomoc dla jej dziecka mnie nie razi. w sumie, gdyby jej nie dostało - mógłby być szum pt. "tyle sie trąbi, ze tak bohatersko walczyła, ze podjeła odważnie tę decyzję o macierzyństwie, ordery, przemowy, ogólnonarodowy płacz - a biedna sierotę bez pomocy zostawili" Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 14:42 > zglaszali sie jako > dawcy szpiku, zacheceni przez nią Chętnych jest wielu, ale nie ma pieniędzy na przebadanie ich, czyli niewiele dało nawoływanie. To dobrze, że dzieki mediom ludzie stali się bardziej świadomi tej choroby. Tylko po co od razu stawiać jej pomnik. Pewnie było by jej wstyd, gdyby musiała teraz na to patrzeć. Swoją drogą, gdyby przeżyła, czy ktoś pomyślałby, że na przeszczepie walka z tą chorobą się nie kończy? Chyba nikomu nie przyszłoby wtedy do głowy ustanawiać jej córce stypendium ani odznaczać jej samej medalami. Paradoksalnie - jej córka i mąż będą mogli teraz "spokojnie" żyć, bez strachu o nawrót choroby i pieniądze na dalsze leczenie. Ech, brzmi okropnie to, co napisałam:/ Naprawdę strasznie mi jej żal:( Tak niewiele brakowało, by jej się udało:( Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 18:06 Ja mam do tego trochę inne podejście... Uważam, że społeczeństwo potrzebuje bohaterów, potrzebuje wzorów. Może to się wydawać napompowane sztucznie - ale taki "pomnik" jest potrzebny, żeby uwrażliwiać ludzi, żeby dać siłę i odwagę chorym. Trudno, tak już jest, że na pomnik najlepiej nadaje się ktoś znany, odnoszący sukcesy itd. Z socjologicznego punktu widzenia - to jest pożyteczne. I na potrzeby zwykłych, szarych ludzi w podobnej sytuacji - też będzie łatwiej zebrać pieniądze, czy krew - dzięki takim osobom jak Agata Mróz. Poza tym taka publiczna walka z chorobą osoby znanej i lubianej sprawia, że choroba nie jest już tak stygmatyzująca -to ułatwia zwykłym chorym ludziom normalnie żyć. I może pani Gienia spod siódemki przestanie się na widok chorej na białaczkę sąsiadki żegnać z popłochem w oczach, ale się uśmiechnie i spyta, czy może w czymś pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
happy_time Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 13:58 iberia.pl napisała: > co o tym sadzicie? uważam dokładnie tak jak Ty. Jej dziecko ma jeszcze ojca. jest mnóstwo dzieci, które nie mają żadnej rodziny, są same na świecie i nikogo nie obchodzą. Dlaczego jej dziecko ma dostać pieniądze? Dlatego, że ona była sławna. Była młoda, zdolna,sławna, miała całe życie przed sobą, ale to mnie nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sad-ex Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 15:54 cóż, tak to już jest. pamiętam artykuł w "polityce" na temat zbierania funduszy/pomocy dla rodzin, które straciły bliskich w tragedii w katowicach, gdy się zawalił dach. jakiś ksiądz, który też się zajmował zbiórką, wspominał, jak zgłosiły się do niego dzieci, które straciły obydwoje rodziców w wypadku samochodowym. mówiły, że szkoda, że ich rodzice nie zginęli w hali, może wtedy też by ktoś im zaoferował pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 17:02 W tym samym czasie co pani Agata na leczeniu przebywała i miała robiony przeszczep 36 letnia mieszkanka Koluszek, której danych z oczywistych względów nie podam.Zmarła 23 czerwca, osierociła 12 letniego syna. Jej śmierć nie stała się wydarzeniem medialnym, pieniądze na leczenie i potrzebną krew oddawali rodzina i znajomi, nie cała Polska. Była dobrym człowiekiem. Jej synek świadomy swojej straty cierpi z pewnością dotkliwiej niż maleńka córeczka pani Agaty. Sytuacja materialna rodziny nie jest łatwa. Ale wsparcie finansowe otrzyma osoba, dzięki której można zrobić show. Podważamy tu prawo do stypendium dziecka zmarłej siatkarki, mamy do tego prawo. Czy nie uważacie, że zarówno osierocone dziecko jak rodzina pani Agaty są wykorzystywane przez polityków chcących poprawić swój wizerunek? Chcą pokazać swoją wrażliwość żerując na cudzym nieszczęściu. Pomoc udzielona zwykłym ludziom nie zwróciłaby uwagi mediów. Nie sądzę, że decyzja o stypendium dla dziecka wynika z doceniania zasług matki, myślę że to po prostu element gry politycznej służący polepszaniu wizerunku władz, a w szczególności niezbyt lubianego prezydenta.Ktoś podsuwa pomysł, ktoś nagłaśnia sprawę, że władze są tak miłosierne i wspierające a litościwy pan prezydent chętnie przyznaje pośmiertne odznaczenia,stypendia, .....Ale społeczeństwo ma chyba dość gestów pod publiczkę o czym świadczą wcześniejsze posty. Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 18:53 Mam podobne odczucia jak Ty. Żal każdego dziecka, które nie ma rodzica/rodziców i nie widzę żadnych okoliczności, które czyniłyby tą sytuację wyjątkową - poza tym, że malutka miała znaną mamę. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 18:56 pewnie ze paranoja- tym bardziej ze pewnie na koncie maja duzo wiecej niz inni hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Stypendium dla córki A.Mróz 09.06.08, 19:39 co jedna wiadomosc dzisiejszego dnia to lepsza.... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa a autokar rozbity we francji? 09.06.08, 19:52 krew mnie zalala, jak sie dowiedzialam, ze z moich pieniedzy zostana przekazane srodki na pomoc rodzinom ofiar przeciez te osoby byly obiete obowiazkowym ubezpieczeniem NNW i na pewno ich rodziny dostana/ dostaly te pieniadze ale uwczesna wladza musiala pokazac pod publiczke jaka to jest dobra i hojna chcieli podwyzszyc swe notowania kosztem tragedii ludzi ciekawe czy bracia gesinscy byliby rownie chetni do pomocy, gdyby do przepasci spadl autokar z gejami i lesbijkami wracajacymi z parady w berlinie Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Teraz... Kanonizacja! 10.06.08, 08:52 Stypendium i order to jeszcze nic. Są propozycje kanonizacji: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5296089,Agata_Mroz_swieta_.html Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Teraz... Kanonizacja! 10.06.08, 09:00 za miesiac pojawią sie pierwsze projekty pomników... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiowa Re: Teraz... Kanonizacja! 10.06.08, 11:08 no i sie hieny zebraly by kosztem kogos znanego ugrac coś dla siebie ciekawe czy ten klecha zastanowil sie choc chwile, czy zmarla i jej rodzina chcialaby takiego szumu wokol siebie a przeciez nie urodzila dziecka by stac sie meczennica tylko by spelnic swoje marzenie o macierzynstwie Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode przecież to dziecko ma jeszcze ojca!!!! 10.06.08, 10:43 faktycznie dziwny pomysł...tak jakby nie miało Odpowiedz Link Zgłoś
angry_mob Re: Stypendium dla córki A.Mróz 10.06.08, 11:29 Zgadzam się. Gdyby to było dziecko kobiety, która nie jest znana, to nikt by nawet o tym nie pomyślał. Poza ty, nie sądzę, aby takie stypendium było akurat jej potrzebne. Są tysiące innych dzieci, które bardziej tego potrzebują. Stanowcze NIE! Odpowiedz Link Zgłoś