Gość: M IP: *.pradnik.one.pl 08.11.03, 11:22 Dla mnie odpowiedzi na te pytania sa jasne ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiddy Re: Banicja IP: *.aster.pl / 10.66.3.* 08.11.03, 17:34 Przecież napisała - "inteligentnym ludziom..." :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narcyz Re: Banicja IP: *.pl / 192.168.0.* 08.11.03, 19:28 i tak powinna pani postąpić,czym predzęj wyjechać i przestać pisać te nudne felietony. p.s to ja jestem pępkiem świata nie pani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewab i ja IP: *.satfilm.net.pl / 10.0.17.* 08.11.03, 23:10 mogłabym w takim razie pisac felietony na cała stronę...ale ja nie jestem hasłem w encyklopedii :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Banicja IP: *.in-addr.btopenworld.com 09.11.03, 16:30 jesli cicho i pusto odpowiada za stan Twojego umyslu, to po co byl Ci ten test? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IrMa Re: Banicja IP: *.elartnet.pl 09.11.03, 20:04 Droga Pani Joanno, proszę się nie martwić, mądrali z rodzaju komentatorów, ci u nas dostatek, więc Pani i mój IQ nie obniży wysokiej średniej krajowej tych co to "Polam - wszystko jasne". Dla mnie tego rodzaju testy to chińszczyzna, ale nie wyjadę i będę dalej czytać Pani feletony. Ścigać się na czas z wszystkowiedzącymi nie muszę, to im się spieszy nie mnie, ja wolę smakować życie z rozmysłem, a nie przegonić je jak chart za zającem. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na czasie Re: Banicja IP: 199.243.200.* 17.11.03, 19:55 A nie "Osram - wszystko wszystko jasne"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka hmm... IP: 62.121.73.* 09.11.03, 20:10 W pełni się zgadzam z obserwacją Pani Joanny - pytania są tendencyjne :). Jeżeli przez inteligencję rozumieć utarte schematy myślowe, to może i da się tym zmierzyć IQ. Jeśli natomiast inteligencja to, poza umiejętnoscią dostrzegania analogii czy łączenia elementów w grupy, także zdolność do samodzielnego budowania skojarzeń, to traktowanie tego testu jako wyznacznika inteligencji jest po prostu chybione. I nie może być mowy o skojarzeniach "oczywistych" i "dalszych". Każde skojarzenie jakie się nam zrodzi w głowie jest OK. Odzwierciedla ono przeważnie osobiste doświadczenia. Bo czy prawdą jest, że jeśli 20 osobom Boże Narodzenie się kojarzy z choinką, to z 21 osobą jest coś nie tak, jeśli jej pierwszym skojarzeniem jest Wigilia? Stąd też zupełnie nie rozumiem skąd ten zamęt wokół "narodowego testu inteligencji". Ale co tam. Zostaliśmy sklasyfikowani, przyklejono nam numerek i teraz wiadomo kto jest lepszy a kto gorszy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOANNA Re: Banicja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.03, 20:39 Pani Joanno ! Uwielbiam Pani felietony, ten (a także wiele innych) kolejny raz mnie zachwycił. Felieton "Banicja" jest po prostu wspaniały! Czytając go ubawiłam się wyśmienicie. Stokrotne dzięki. Joanna S. (nie Szczepkowska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uma Re: Banicja IP: 80.51.59.* 10.11.03, 13:08 uha ha , dawno się tak nie uśmiałam , naprawdę... bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Banicja IP: 12.75.157.* 10.11.03, 17:27 Gratulacje! Tylko dlaczego nie potrafisz pojac rzeczy podstawowej - podpowiadam: odpowiedz na pytanie 'o czym jest ten tekst?'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Banicja IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 18:20 To jest o tym że jedna pani nie potrafiła właściwie odpowiedzieć na dość proste pytania z testu na IQ i zasłąnia się notką w encyklopedi dla ratowania swojego poczucia ważności. A po prosu nie potrafi przyjąć do wiadomości że specjalnie inteligentna nie jest, ani logiczna, o czym z resztą można było się przekonać czytując jej felietony (nie wiem co ona robi w takiej gazecie jak GW, już bardziej toto pasuje do "Poradnika domowego" albo innej "Przyjaciółki") A z resztą współczynnik IQ nie jest żadną miara człowieczeństwa i pewnie w społeczeństwie tak samo są potrzebni myślący inaczej niż logicznie. I nie ma się co obrażać na swoje niskie IQ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barolo Re: Banicja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.03, 18:24 Kobitooo ales ty madra!! lepiej by bylo gdybys juz nie wracala do Polski chyba... tymczasem zjedz swoj asfalt z trąbką.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOANNA Re: Banicja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.03, 19:23 O czym jest ten artykuł?? Dla tych, którzy poza mechanicznym rozwiązywaniem zadań matematycznych, potrafią jeszcze pochylić się na człowiekiem i jego indywidualnością, artykuł jest klarowny i im nie potrzeba niczego wyjaśniać. Problem maja tylko Ci dla których jedyną miarą inteligencji są zadania w stylu: A ma się tak do B jak..., czy podaj następna liczbę w ciągu 8954, 6523, 5646..... A może felietony Pani Joanny Szczepkowskiej są dla nich po prostu za inteligentne? Joanna S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fairy Re: Banicja IP: *.kalisz.mm.pl 10.11.03, 20:07 Test na inteligencję testem na inteligencję, ale test na poczucie humoru niewiele z wypowiadających się tu osób by zdało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor: Żenujący felieton IP: *.swic.dialup.inetia.pl 11.11.03, 03:27 Zadałem sobie trud znalezienia tej strony tylko w nadziei, że Autorka felietonu może tu zagląda. Łudzę się, że moja bez przykrości wyrażona opinia trafi nie tylko do zagorzałych Pani wielbicielek, ale może i do Pani samej także. Przejdę do sedna - "Banicja" to jeden z niewielu Pani felietonów, które przeczytałem, z pewnością zaś ostatni. Ta sama myśl kołatała mi się po głowie już przy okazji poprzedniego żenującego felietonu (poświęconego także osobie Pani, a w szczególności Pani brakowi "uzdolnień matematycznych"), teraz jednak zakrzepła i skrystalizowała się w formie mocnego postanowienia. Ostani Pani felieton jest bardziej nawet żenujący niż ów poprzedni, bardziej też niż, skądinąd słabe i takoż na osobie autora skupione, felietony pana Pilcha (tygodnik Polityka). Nie twierdzę, że Narodowy Test Inteligencji był tworem doskonałym, o nie! Ale był bardzo zbliżony do standardowych testów IQ i myślę, że udzielenie prawidłowych odpowiedzi na większość (w tym cytowanych przez Panią) pytań nie powinno średnio inteligentnemu człowiekowi sprawić problemu. Mnie, który dyplom wyższej uczelni zdobędę dopiero za dwa bez mała lata, a własną notkę w encyklopedii w odległej przyszłości dopiero (tak mi dopomóż Bóg), nie sprawiło. Ale wróćmy do sedna sprawy - drugiego już z felietonów (z tych, które czytałem) o Pani samej, napisanego dla oczyszczenia się z matematycznych (i, jak pokazuje ten najnopwszy, nie tylko) kompleksów. Rozumiem je jako próbę ośmieszenia i zdyskredytowania czegoś, na co nas nie stać, co jest poza zasięgiem. Widzę je, jako sposób myślenia wedle zasady "Jeśli ja nie potrafię, to albo to jest głupie, albo nieprzydatne, a w ogóle, to ja zasiadam w kapitule NIKE i nie muszę tego potrafić". Mam nadzieję, że mój osąd nie jest zbyt surowy? Ale jeśli by był, to jaki jest cel Pani felietonu? Cały świat pełen jest ciekawych tematów, zwykle da się znaleźć coś poza granicami własnej osoby (panie Pilch, do Pana też to się odnosi!). Polecam lekturę zawsze ciekawych i zabawnych felietonów Ludwika Stommy (tygodnik Polityka), oraz mojego osobistego ideału felietonisty - Jamesa Burke'a (dawny Świat Nauki, dziś już Go tam nie ma, obawiam się), którego felietony, dla odmiany, zawsze były kopalnią wiedzy i interesujących faktów z historii ludzkości. PS. Przy okazji ustosunkuję się do wypowiedzi *milki*: Dyskusja o definicji inteligencji i jej rodzajach wykracza poza ramy tego forum. Zauważę jedynie, że "utarte schematy myślowe" to czasem po prostu optymalne rozwiązania (każdy może sobie skonstruować rower na trójkątnych kołach; uwolni się dzięki temu od schematu, ale ruszy tylko zimą i to z górki). Natomiast z "Każde skojarzenie (...) jest OK" nie mogę się zgodzić. Po pierwsze, pytania w teście są (lub powinny być) JEDNOZNACZNE. Nie ma pytań typu "Podaj dowolną liczbę", na które faktycznie każda odpowiedź jest dobra (choć kto wie, co odpowiedziałaby pani Szczepkowska, w okowach letargu lub piaskowj burzy?). Po drugie zaś, biorąc udział w teście, przyjmujemy pewne z góry założone reguły. Nikt przecież Autorki felietonu nie zmuszał do zabawy w test. Podejmując wyzwanie powinna ona przyjąć reguły gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Żenujący felieton IP: *.epana.net 12.11.03, 21:30 Jestes starym, zramolalym piernikiem, pozbawionym poczucia humoru. Prawdziwa zgroza Gość portalu: Autor: napisał(a): > Zadałem sobie trud znalezienia tej strony tylko w nadziei, że > Autorka felietonu może tu zagląda. Łudzę się, że moja bez > przykrości wyrażona opinia trafi nie tylko do zagorzałych Pani > wielbicielek, ale może i do Pani samej także. > Przejdę do sedna - "Banicja" to jeden z niewielu Pani > felietonów, które przeczytałem, z pewnością zaś ostatni. Ta > sama myśl kołatała mi się po głowie już przy okazji > poprzedniego żenującego felietonu (poświęconego także osobie > Pani, a w szczególności Pani brakowi "uzdolnień > matematycznych"), teraz jednak zakrzepła i skrystalizowała się > w formie mocnego postanowienia. Ostani Pani felieton jest > bardziej nawet żenujący niż ów poprzedni, bardziej też niż, > skądinąd słabe i takoż na osobie autora skupione, felietony > pana Pilcha (tygodnik Polityka). > Nie twierdzę, że Narodowy Test Inteligencji był tworem > doskonałym, o nie! Ale był bardzo zbliżony do standardowych > testów IQ i myślę, że udzielenie prawidłowych odpowiedzi na > większość (w tym cytowanych przez Panią) pytań nie powinno > średnio inteligentnemu człowiekowi sprawić problemu. Mnie, > który dyplom wyższej uczelni zdobędę dopiero za dwa bez mała > lata, a własną notkę w encyklopedii w odległej przyszłości > dopiero (tak mi dopomóż Bóg), nie sprawiło. > Ale wróćmy do sedna sprawy - drugiego już z felietonów (z tych, > które czytałem) o Pani samej, napisanego dla oczyszczenia się z > matematycznych (i, jak pokazuje ten najnopwszy, nie tylko) > kompleksów. Rozumiem je jako próbę ośmieszenia i > zdyskredytowania czegoś, na co nas nie stać, co jest poza > zasięgiem. Widzę je, jako sposób myślenia wedle zasady "Jeśli > ja nie potrafię, to albo to jest głupie, albo nieprzydatne, a w > ogóle, to ja zasiadam w kapitule NIKE i nie muszę tego > potrafić". > Mam nadzieję, że mój osąd nie jest zbyt surowy? Ale jeśli by > był, to jaki jest cel Pani felietonu? > Cały świat pełen jest ciekawych tematów, zwykle da się znaleźć > coś poza granicami własnej osoby (panie Pilch, do Pana też to > się odnosi!). Polecam lekturę zawsze ciekawych i zabawnych > felietonów Ludwika Stommy (tygodnik Polityka), oraz mojego > osobistego ideału felietonisty - Jamesa Burke'a (dawny Świat > Nauki, dziś już Go tam nie ma, obawiam się), którego felietony, > dla odmiany, zawsze były kopalnią wiedzy i interesujących > faktów z historii ludzkości. > > PS. Przy okazji ustosunkuję się do wypowiedzi *milki*: > Dyskusja o definicji inteligencji i jej rodzajach wykracza poza > ramy tego forum. Zauważę jedynie, że "utarte schematy myślowe" > to czasem po prostu optymalne rozwiązania (każdy może sobie > skonstruować rower na trójkątnych kołach; uwolni się dzięki > temu od schematu, ale ruszy tylko zimą i to z górki). Natomiast > z "Każde skojarzenie (...) jest OK" nie mogę się zgodzić. Po > pierwsze, pytania w teście są (lub powinny być) JEDNOZNACZNE. > Nie ma pytań typu "Podaj dowolną liczbę", na które faktycznie > każda odpowiedź jest dobra (choć kto wie, co odpowiedziałaby > pani Szczepkowska, w okowach letargu lub piaskowj burzy?). Po > drugie zaś, biorąc udział w teście, przyjmujemy pewne z góry > założone reguły. Nikt przecież Autorki felietonu nie zmuszał do > zabawy w test. Podejmując wyzwanie powinna ona przyjąć reguły > gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor: Re: Żenujący felieton IP: *.swic.dialup.inetia.pl 13.11.03, 00:42 > Jestes starym, zramolalym piernikiem, pozbawionym poczucia > humoru. Prawdziwa zgroza Jestem młodym, zramolałym piernikiem, co najwyżej. Uważny czytelnik znajdzie w mojej opinii informację, iż za dwa lata kończę studia. Ponieważ studiuję w najzwyklejszym trybie (oraz chodziłem do liceum), oznacza to, że liczę sobie zaledwie 22 wiosny. Formalny styl moich wypowiedzi sugerować może kompletny brak poczucia humoru, przyznaję to uczciwie. Jeśli jednak podstawą tegoż zarzutu jest sama treść mojego komentarza - nie mam nic, o zgrozo, na swą obronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owca Re: Żenujący felieton IP: *.acn.waw.pl 17.11.03, 09:03 podobno miarą inteligencji jest również poczucie humoru :-) pozdrawiam owca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Żenujący felieton IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.03, 22:43 Pani Joanno, A my Mensjanie myślimy właśnie o nadaniu Pani honorowego członkowstwa w Mensie Polkiej :o) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Żenujący felieton IP: *.acn.pl 06.03.04, 19:22 Gość portalu: Autor: napisał(a): > Zadałem sobie trud znalezienia tej strony tylko w nadziei, że > Autorka felietonu może tu zagląda. Łudzę się, że moja bez > przykrości wyrażona opinia trafi nie tylko do zagorzałych Pani > wielbicielek, ale może i do Pani samej także. > Przejdę do sedna - "Banicja" to jeden z niewielu Pani > felietonów, które przeczytałem, z pewnością zaś ostatni. Ta > sama myśl kołatała mi się po głowie już przy okazji > poprzedniego żenującego felietonu (poświęconego także osobie > Pani, a w szczególności Pani brakowi "uzdolnień > matematycznych"), teraz jednak zakrzepła i skrystalizowała się > w formie mocnego postanowienia. Ostani Pani felieton jest > bardziej nawet żenujący niż ów poprzedni, bardziej też niż, > skądinąd słabe i takoż na osobie autora skupione, felietony > pana Pilcha (tygodnik Polityka). > Nie twierdzę, że Narodowy Test Inteligencji był tworem > doskonałym, o nie! Ale był bardzo zbliżony do standardowych > testów IQ i myślę, że udzielenie prawidłowych odpowiedzi na > większość (w tym cytowanych przez Panią) pytań nie powinno > średnio inteligentnemu człowiekowi sprawić problemu. Mnie, > który dyplom wyższej uczelni zdobędę dopiero za dwa bez mała > lata, a własną notkę w encyklopedii w odległej przyszłości > dopiero (tak mi dopomóż Bóg), nie sprawiło. > Ale wróćmy do sedna sprawy - drugiego już z felietonów (z tych, > które czytałem) o Pani samej, napisanego dla oczyszczenia się z > matematycznych (i, jak pokazuje ten najnopwszy, nie tylko) > kompleksów. Rozumiem je jako próbę ośmieszenia i > zdyskredytowania czegoś, na co nas nie stać, co jest poza > zasięgiem. Widzę je, jako sposób myślenia wedle zasady "Jeśli > ja nie potrafię, to albo to jest głupie, albo nieprzydatne, a w > ogóle, to ja zasiadam w kapitule NIKE i nie muszę tego > potrafić". > Mam nadzieję, że mój osąd nie jest zbyt surowy? Ale jeśli by > był, to jaki jest cel Pani felietonu? > Cały świat pełen jest ciekawych tematów, zwykle da się znaleźć > coś poza granicami własnej osoby (panie Pilch, do Pana też to > się odnosi!). Polecam lekturę zawsze ciekawych i zabawnych > felietonów Ludwika Stommy (tygodnik Polityka), oraz mojego > osobistego ideału felietonisty - Jamesa Burke'a (dawny Świat > Nauki, dziś już Go tam nie ma, obawiam się), którego felietony, > dla odmiany, zawsze były kopalnią wiedzy i interesujących > faktów z historii ludzkości. > > PS. Przy okazji ustosunkuję się do wypowiedzi *milki*: > Dyskusja o definicji inteligencji i jej rodzajach wykracza poza > ramy tego forum. Zauważę jedynie, że "utarte schematy myślowe" > to czasem po prostu optymalne rozwiązania (każdy może sobie > skonstruować rower na trójkątnych kołach; uwolni się dzięki > temu od schematu, ale ruszy tylko zimą i to z górki). Natomiast > z "Każde skojarzenie (...) jest OK" nie mogę się zgodzić. Po > pierwsze, pytania w teście są (lub powinny być) JEDNOZNACZNE. > Nie ma pytań typu "Podaj dowolną liczbę", na które faktycznie > każda odpowiedź jest dobra (choć kto wie, co odpowiedziałaby > pani Szczepkowska, w okowach letargu lub piaskowj burzy?). Po > drugie zaś, biorąc udział w teście, przyjmujemy pewne z góry > założone reguły. Nikt przecież Autorki felietonu nie zmuszał do > zabawy w test. Podejmując wyzwanie powinna ona przyjąć reguły > gry. Kretyn. Widac ze mlody, dumny, ze w ogole gazety czyta. Pewnie niedawno sie nauczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olunieczka Re: Banicja IP: *.staffordhouse.co.nz 11.11.03, 04:17 Niesamowite, ile osob bierze te felietony na serio. Na 99% jestem pewna, ze p. Szczepkowska rozwiazala ten test prawidlowo (jesli tylko jej sie chcialo), ale posluzyl jej on tez do rozmyslan na tematy ogolnoludzkie. Przy odrobinie wyobrazni mozna sie z nia zgodzic, np. na temat tych instrumentow. Oczywiste jest, ze gitara odpada, ale jesli chcialoby sie posluchac ich na zywo, to ja takze glosowalabym za zostawieniem gitary. Felietony p. Szczepkowskiej czyta sie milo, chociaz sa troche oderwane od rzeczywistosci, tak jak powiedzmy "Ania z Zielonego Wzgorza" czy Jezycjada. Duzo mniej strawne sa dla mnie felietony p. Kingi Dunin - strasznie belkotliwe i napastliwe. No ale de gustibus... (czy jak tam to lecialo) :-) Pozdrawiam i zycze wiecej dystansu i poczucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mooncake Re: Banicja IP: *.netvigator.com 11.11.03, 06:03 Test IQ jest straszliwie mechaniczny, okresla jedynie logiczny, racjonalny i podporzadkowany regulom sposob myslenia, zwany rowniez mysleniem seryjnym. Nic z kreatywnosci: tworzenia nowych czy lamania starych regul, wolnego wyboru, transformacji swiadomosci, wlasnej zdolnosci oceny sytuacji, itd. Od lat wiadomo, ze do okreslenia calkowitej inteligencji czlowieka potrzebne jest wykonanie rowniez testow EQ i SQ. Po tych trzech testach mogloby sie okazac, ze wysmiewacze p. Szczepkowskiej plasuja sie za nia daleko w tyle:) A felieton jest swietny:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspen Re: Banicja IP: *.sikt.chalmers.se 11.11.03, 17:22 Pierwsza mysl o napisaniu tego postu zakielkowala mi juz wczoraj, zaraz po przeczytaniu felietonu, ale ostatecznie skrystalizowala sie po lekturze kilku poprzednich wypowiedzi serdecznie opluwajacych autorke i wyszydzajacych jej problemy z poprawnym rozwiazaniem testu. Pisze zatem: droga pani Joanno, nie twierdze, ze bezkrytycznie podoba mi sie kazdy pani felieton (to tak, zeby unkinac zarzutu podlizywania sie), ale ten akurat nie tylko serdecznie mnie rozbawil, ale przede wszystkim zdecydowanie poprawil mi samopoczucie. Mnie tez zaczyna nieprzyjemnie sciskac w dolku przy kazdym tescie IQ, zas podliczenie punktow nieodmiennie wywoluje pragnienie schowania sie pod najblizsza koldre razem z glowa i niewychodzenia przynajmniej do czasu nastepnego posilku (no, chyba, ze wczesniej leci akurat Scrapheap Challenge na Discovery). Wynik nieodmiennie wskazuje na to, ze ktos musial miec powazne zacmienie umyslowe dajac mi dyplom wyzszej uczelni technicznej (na dobra sprawe, nawet swiadectwo maturalne nie powinno nigdy bylo trafic mi do rak), a juz moj ulubiony nauczyciel, za fakt zaoferowania mi doktoratu, powinien dawno siedziec w areszcie pod zarzutem malwersacji, platnej (biszkoptem?) protekcji i sprzeniewierzenia publicznych pieniedzy. Uzupelnianie ciagow liczbowych jest fantastyczne; podobno jestem nieoficjalnym mistrzem podawania najbardziej absurdalnych rozwiazan i wymyslania dla nich najbardziej karkolomnych (aczkolwiek wciaz sensownych!) uzasadnien. Kwadraty z rysuneczkami najlepiej mi sie wypelnia na podstawie ogolnie rozumianego poczucia estetyki kompozycji (mam szczegolny sentyment do srodka symetrii). W kwestii pytan typu 1 i 2 mamy podobna opinie, natomiast kompletnie nie zgadzam sie z pania w szczegolach: 1. To oczywiste, ze prawidlowa odpowiedzia na pytanie 1 jest FLET. Slyszala pani kiedys np. orkiestre jazzowa z fletem? 2. W pytaniu 2, prawidlowa odpowiedzia jest DYWAN, nie linoleum. Dlaczego? Niech pani sprobuje zrolowac 3 metry biezace parkietu, linoleum i asfaltu, odpowiedz bedzie jasna. Pozdrawiam zatem pania oraz wszystkich inteligentnych, tak czy inaczej. Jak rowniez wszystkich kreatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haletha Re: Banicja IP: *.aster.pl / 10.68.3.* 12.11.03, 18:06 Czy wiesz, że brak poczucia humoru jest oznaką niskiego ilorazu inteligencji? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Banicja IP: 193.171.89.* 24.11.03, 13:38 przesylam adres strony "wlasciwego" testu na inteligencje www.kurde.pl/flash/iqtost.html .pozdrawiam.monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Banicja IP: *.pp.com.pl / 10.0.0.* 09.02.04, 14:32 o co chodzi z tymi ciagami logicznymi do cholery bo ja niewiem Odpowiedz Link Zgłoś