jezykozwierz 22.07.09, 16:00 czy nie pójście na imprezę rodzinną męża z którą nie żyjemy zbyt dobrze to faux pas? Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tretritra Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:04 wg mnie zależy na jaką imprezę. jeśli np. urodziny, imieniny dorosłej osoby to można to wybaczyć. ale jeśli święto związane z dzieckiem (chrzciny itp.) to chyba wypada iść. albo rocznica ślubu rodziców. czasami trzeba być ponad :) Odpowiedz Link Zgłoś
jezykozwierz Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:08 są to urodziny dziecka. Wymówki nie mamy ale nie mam ochoty tam iść i udawać że wszystko jest OK kiedy nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tretritra Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:11 jasne, że to ani miłe ani zdrowe udawać, że jest ok. ale dziecko się pewnie ucieszy, że wpadnie wujek z ciocią i przyniosą prezent. możecie wpaść na kawałek tortu, zachować uprzejmy dystans. bo co to dziecko winne zatargom między dorosłymi. ja bym się "zmusiła". ale nie na długo i bez wylewnych rozmów. Odpowiedz Link Zgłoś
happy_time Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:19 Jeżeli to urodziny dziecka to oczywiście iść. dziecko nie jest niczemu winne. Czas wizyty skrócić do minimum, porozmawiać chwilę z dzieckiem i wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:25 kulturalny człowiek będzie potrafił się zachować poprawnie w czasie krótkiej wizyty z okazji urodzin dziecka. Musowo trzeba pójść, nie dać się sprowokować, sprawić miłą niespodziankę dziecku i wyjść, jak już nie będzie dało się ukryć antypatii do rodziny męża. Odpowiedz Link Zgłoś
jezykozwierz Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:29 hmm... Pewnie macie rację tyle że ja każdą taką wizytę odchoruję (psychicznie słabo to znoszę). Wiem że może brzmi to dziwnie ale "dzięki" tym osobom nabawiłam się problemów zdrowotnych. Ale dzieck to dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:41 Co wy wszyscy we wszystko dzieci mieszacie? statystycznie te dzieci maja to w d... czy ktos przyjdzie czy nie przyjdzie a o danej personie maja UGRUNTOWANA WIEDZA z wypowiedzi rodzicow o delikwentach. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:50 ja mieszam, bo sama mam i choć mnie się słabo robiło na myśl o odwiedzinach teściowej w urodziny córki, wiedziałam, że byłoby jej przykro, gdyby (nie tak znów lubiana) babcia nie przyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: czy to faux pas? 22.07.09, 17:35 No to znasz ten bol. Ale z babciami to inna sprawa, bo sa tylko 2 babcie. I babcie dziecku sa potrzebne dla zdrowia psychicznego a ciotek ma dziecko wiele ... w dodatku nielubiana ciotka przez rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:28 Zadne faux pas. Postepujesz zgodnie z wlasnym sunieniem a nie pod presja falszywych "poprawnych" stosunkow z nieakceptowanymi osobami. Ostatecznie wyszlas za maz za konkretnego faceta nie za jego rodzine. Odpowiedz Link Zgłoś
jezykozwierz Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:37 Nic. On też waha się co zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:52 naprawdę ta rodzina to takie chamy, że nie potraficie przyjść na godzinę na urodziny dziecka i z nimi tyle wytrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: czy to faux pas? 22.07.09, 16:55 faux pas to pójć na polowanie we fraku, a nie opuścić imprezę. Co najwyżej może wywołać to żal czy niesnaski, ale samo w sobie nie jest naruszeniem sawłar-wyrwu. Odpowiedz Link Zgłoś
comedia_finita Re: czy to faux pas? 22.07.09, 19:14 a które to urodziny dziecka i jak bliska rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś