schab 07.08.02, 13:05 pytanie do jurka: jak są postrzegani obecnie polacy w rfn? czy coś zmieniło się na lepsze? co się mówi o polsce w kontekście rozszerzenia UE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zelgoszcz Re: Polska-RFN 07.08.02, 13:21 Schab mnie sie tez mozesz zapytac! Oto moje uwagi, ktore juz zacytowalem na lowickim forum. Mysle, ze ekonomiczne argumenty za i przeciw EU, zostaly dostatecznie zwalkowane w prasie i telewizji. Ogranicze sie do zjawisk ktore spowodowaly, ze ja jako Polak mieszkajacy w Niemczech, z entuzjasty zamienilem sie w sceptyka. Zauwazylem, ze w miare zblizajacego sie terminu wstapienia Polski do EU, w Niemczech mnoza sie glosy publiczne, ktore niby przypadkowo domagaja sie rewindykacji konsekwencji II wojny swiatowej, tzn. domagajacych sie zwrotu naszych Ziem Zachodnich. Od pewnego czasu pojawiaja sie w telewizji niemieckiej ckliwe filmy opisujace los uciekinierow wzglednie wysiedlonych ze Slaska, Pomorza, Mazur i Warmii. Conajmniej raz w tygodniu pojawiaja sie dyskusje telewizyjne w trakcie ktorych byli mieszkancy Ziem Zachodnich mowia o "gorzkiej krzywdzie" wypedzenia i domagaja sie "prawa powrotu" do Ojczyzny. Nie wiem dlaczego ale w tym wypadku nieodparcie nasuwa mi sie skojarzenie, ze II Wojna swiatowa, rowniez zaczela sie od hasel "krzywdzacego" traktatu wersalskiego i "prawa" do korytarza. Nie bez znaczenia jest rowniez, ogladanie na codzien jak sa w Niemczech traktowani Polacy i jakie zdanie maja Niemcy o nas. Kiedy we wspolnej stajence maja razem zamieszkajc wilk i owieczka, to wiadomo od razu, kto sie musi kogo bac i kto jest skazany na pozarcie. No nie? Odpowiedz Link Zgłoś
schab Re: Polska-RFN 08.08.02, 09:24 Tak jest, to polacy rozpętali II wojne wygnali niemców i doszczętnie zniszczyli kraj. szwab jest szwab i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colo Re: Polska-RFN IP: 195.117.14.* 08.08.02, 10:20 Ja miałem kontakt z Niemcami na szczeblu ludzi zajmujących się mniej więcej tym samym co ja i w tych kontaktach nie widać uprzedzeń historycznych. Może problem dotyczy wyłącznie ludzi starszych i tych którzy sympatyzują z nurtem neofaszystowskim? Odpowiedz Link Zgłoś
zelgoszcz Re: Polska-RFN 08.08.02, 10:31 Gość portalu: colo napisał(a): > Ja miałem kontakt z Niemcami na szczeblu ludzi zajmujących się mniej więcej tym > > samym co ja i w tych kontaktach nie widać uprzedzeń historycznych. Może problem > > dotyczy wyłącznie ludzi starszych i tych którzy sympatyzują z nurtem > neofaszystowskim? Nie colo! Problem w tym, ze Niemcy nigdy Tobie prosto w oczy nie powiedza co oni o Tobie mysla. Rozmowy z moimi kolegami w pracy zaczynaja sie zazwyczaj od ich zapewnien, ze oni to naprawde nic nie maja przeciwko Polakom. Ich prawdziwe zdanie na ten temat, dowiaduje sie droga okrezna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colo Re: Polska-RFN IP: 195.117.14.* 08.08.02, 10:48 Może i masz rację Zelgoszcz. Ale niestety uważam, że troszkę na tę opinię Polacy sami sobie zasłużyli, chociażby poprzez złodziejstwo. Nie zmienia to jednak faktu, że Polacy nie są lubiani na zachodzie Europy, szczególnie w państwach niemieckojęzycznych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś