ebusia_fam_fatal 16.08.05, 20:43 czasem mam ochote, a nie mam przepisu ;) podzielcie sie kilkoma:P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paenka Re: kącik kulinarny 16.08.05, 21:35 Własnie podzielcie się bo ja tu z głodu umieram , dzisiaj juz zjadłam 3 sloiki przecieru jabłkowego z głodu/ Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: kącik kulinarny 17.08.05, 08:22 Ebusiu, masz ochotę? napisz na co, bo trudno tu podawać jakieś przepisy nie znająć Twoich upodobań kulinarnych, jak nie wiesz na co to wejdź tutaj i sobie pooglądaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=777 tam też sa przepisy, polecam i pozdrawiam B. - Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kącik kulinarny 17.08.05, 08:48 po prostu przepisy, na ciasta, chleby, alkohole, drinki nawet, picce, zupy, kotlety ;-) salatki, surowki...... nie to zebyscie przepisywali ksiazke kucharska swojej Babci, ale zaczac mozecie od skopiowania przepisow z wątku o sliwkach Zodiaka :) ktos moze potrzebuje jakis przepis? moze tu szukac lub pytac, moze cos wymysliliscie sami? super, podzielcie sie... link rowniez z pewnoscia sie przyda :-) swoja droga to bardzo ciekawy ewenement - rzadko kiedy dyskusja toczy sie w żądanym przez autora kierunku. a gdy sie zrobi wątek taki, o jakim toczyla sie dyskusja, to juz nie ma kto dyskutowac..... czyzby to nowe "prawo murphiego"? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: kącik kulinarny 17.08.05, 09:46 ebusia_fam_fatal napisała: > swoja droga to bardzo ciekawy ewenement - rzadko kiedy dyskusja toczy sie w > żądanym przez autora kierunku. a gdy sie zrobi wątek taki, o jakim toczyla sie > dyskusja, to juz nie ma kto dyskutowac..... > czyzby to nowe "prawo murphiego"? ;-) wszyscy poszli do kuchni, nie ma kto dyskutować ;) Swoją drogą dlaczego chcecie odesłać sezonowy wątek o śliwkach do kąta w tym wypadku kulinarnego? Moje skromne możliwości ograniczają się do spontanicznych wypadów w tym kierunku. Mówię to po nokaucie zodiakowym ciastem ;) Nie mamy szans na powtórkę sukcesu konkurencji, o której pisała babeczka (znam, karmię oczy i czytam babeczko twoje tam wpisy :)), ale może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kącik kulinarny 17.08.05, 09:52 nie chce odeslac tamtego wątku do kąta. ja tylko dążę do tego,by posty byly na temat Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Tarta 17.08.05, 13:43 www.przyjaciolka.wp.pl/kat,24827,wid,7754140,wiadomosc.html?rfbawp=1124278632.335&ticaid=1 Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Tarta 17.08.05, 14:48 nie rozumiem, chciałas wklejac przepisy czy linki do przepisów? ja myślałam, że mają to być sprawdzone przepisy a nie coś wyrwane z neta ? pozdrawiam choc myśle, że to forum troche schodzi na psy, nie dziwie się ze niektórzy nie mają ochoty tu pisać, i proszę się od razu nie obrażać, B. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Tarta 17.08.05, 14:59 nie obrazam sie tylko nie rozumiem op co sie czepiasz. Mial byc przepis to jest. Nie wszyscy zawziecie gotuja. A ze wpadla mi pod myszke ta strone to postanowilam umiescic tu link. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Tarta 17.08.05, 15:04 jasne, nikt nie mówi że ja się na wszystkim znam ale w ten sposób możemy sie zarzucic beznadziejnymi przepisami, najwartościowsze sa te sprawdzone, to tylko moje zdanie,pozdrawiam B. Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: Tarta 17.08.05, 17:36 No to może paenka przetestuje ten przepis i wtedy będzie ok. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal chleb 17.08.05, 15:27 a co. babeczko, juz Ci sie nie chce tu pisac? bo prosi sie o napisanie na temat? nie chodzi tu o moje "widzimisie" kulinarne. ale jesli tak to bardzo prosze, moze zaczniemy od nowa: ma ktos sprawdzony przepis na chleb? zdrowy, moze byc z ziarnami, chcialabym sama upiec i nie wiem jak Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal do sbi 17.08.05, 15:22 prosze o usuniecie tego wątku:) nie pasuje on tu, bo przez niego forum schodzi na psy, a b. nie chce juz tu pisac najlepiej w wątkach o sliwkach pisac przepisy na ciasto. a w wątkach o chirurgach szczekowych - o dentystach :) macie racje. sbi, czekam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana protestuję ;))) 17.08.05, 15:34 w tytule wątku były śliwki i nalewki - można było o śliwkach w mięsie, w cieście i w kompocie a także o nalewkach nieśliwkowych. Przydałoby się jakieś ciasto z kremem i tylko z rzutem dalekim może być problem :D Pozdrawiam bojowo- kulinarnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: protestuję ;))) 17.08.05, 15:38 a w tytule mojego watku jest kacik i jest kulinarny:) mozna wiec o kątach - w matematyce, budownictwie... mozna tez kulinarnie: jakie kafelki do kuchni, jakie ksiazki kucharskie, jaki piecyk do pieczenia kupic... ps. w tytule watku zodiaka byl tez czas - mozna bylo o szpitalach, domach starosci, przemijajacej urodzie.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: protestuję ;))) 17.08.05, 16:20 ahahahahahhaha to sie usmialam dooobre brawo ebusia:) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 czy Wy -kobiety, nie macie większych problemow?;-) 17.08.05, 18:52 Naprawdę musicie się klócić o takie bzdety, jak przepisy kulinarne? Widzę, że muszę tu wkroczyć to akcji - i porozstawiać kazdą z Was do osobnego pokoju, tak na parę godzin odosobnienia - to Wam przejdzie;-) Wątek o przepisach - uważam, że jest pasujący do tego forum. Nie dodalem w nim nic od siebie - bo to nie jest dziedzina, gdzie mialbym aż TYLE do powiedzenia, by o tym pisać. Poza wyjątkami - ktore podałem w watku o śliwkach;-) W kwestii tego, że przez takie wątki to forum 'schodzi na psy' - nic prostszego, jak 'zakamuflować' je czymś sensownym napisanym od siebie. Czyli po prostu napisać coś, co zainteresowaloby innych. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: czy Wy -kobiety, nie macie większych problemo 17.08.05, 19:16 a ktoś to potraktował poważnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: czy Wy -kobiety, nie macie większych problemo 17.08.05, 19:18 > ... Widzę, że muszę tu wkroczyć to akcji - i porozstawiać kazdą z Was do > osobnego pokoju, tak na parę godzin odosobnienia - to Wam przejdzie;-) Z jedną to można jeszcze dać sobie radę, ale z czterema to już bym nie próbował :D Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: czy Wy -kobiety, nie macie większych problemo 17.08.05, 21:27 przegiales zodiak buehehehe :) podajcie mi lepiej jakis przepis na chlebek, powaznie chcialabym Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa a może byc przepis na pizze?sprawdzony :) 17.08.05, 21:40 Składniki: - 1,5 szkl mąki, - 3 dkg drożdży, - 3 łyżeczki oleju, - 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej, - 0,5 łyżeczki soli, - 0,5 łyżeczki cukru. Jak przyrządzić? Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam. Na początk włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej potrzebujemy to 225 stopni. Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser :) Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ). Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza. I tyle. A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac je specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo ziół, zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku powinni wziąć więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania. Pieczemy to cudo zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach jeśli sie je ominie przy smarowaniu tym sosikiem :) Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm. Na takim cieście można przygotować pyszny niemiecki zwiebelkuchen : na ciasto kładziemy podduszoną cebulę, polewamy mieszanką śmietany i 2 całych jaj z pieprzem, solą i cząbrem suszonym (troszeczkę). Posypujemy tartym serem. pieczemy na złoty kolor. Pycha !!! Polecam z białym winem... Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Brushetta - prosto z Gargano:D 17.08.05, 22:12 Dobra to ja dam taki prosciutki przepis na super smaczna przekąske. Składniki: Chleb krojony oliwa pomidory bazylia (najlepiej swieza ale moze byc tez suszona) sol pieprz Pomidory obieramy ze skórki (jesli komus szkodzi). Pozbywamy się środka pomidora tzn tych jątek bo one są kwaśne, bez nich pomidor jest slodki. HJak ktos chce mzoe zostawić środek. Kroimy na drobna kostke tylko nie za drobno żeby to nie była jakaś breja:) Dodajemy troche oliwy, doprawiamy sola i pieprzem. POdpiekamy na grilu, tudzież opiekaczu czy piekarniku, chlebek z obu stron. Na tak przygotoany chlebek, najlepiej jeszcze ciepły nakładamy trochę pomidorów i przybieramy kilkoma listkami bazylii. Jesli ktos nie ma swiezej bazylii to mozna dodac tez tej suchej rozdrobnionej tez pysznie smakuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Brushetta - prosto z Gargano:D 17.08.05, 22:13 A wedlug mojej receptury to smakuje jeszcze lepiej gdy grzanke zanim polozymy opmidory, posmarujemy np serkiem almette jogurtowym:) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Brushetta - prosto z Gargano:D 17.08.05, 22:15 no prosze:) to tez mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: Brushetta - prosto z Gargano:D 17.08.05, 22:22 boshe gdzie ja mam glowe:) jeszcze czosnek sie dodaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: a może byc przepis na pizze?sprawdzony :) 17.08.05, 22:14 mniam ! Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: do sbi 17.08.05, 19:04 nie napisałam, że przez ten watek forum schodzi na psy, prosze nie czytać między wierszami, gdybym nie chciała tu pisać to nie wchodziłabym na to forum... Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: kącik kulinarny 17.08.05, 22:27 Za tydzień podrzucę Wam trochę swoich ulubionych przepisów, bo od jutra mnie niet;) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak ;-) ale mam ubaw ;-) 18.08.05, 17:19 Wątek prosty jak budowa cepa, ale taki kobiecy ;-) No i co prawie 30 postów kłutni, żeby pojwił się jeden i drugi przepis ;-) zodiak - nie po pokojach rozstawiać, a po kuchniach ;-) Jak się dziewczyny naumią gotować to będą pisać ;-) (już widzę, te gromy jakie na mnie lecą za ostatnie zdanie ;-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: ;-) ale mam ubaw ;-) 18.08.05, 17:41 ale dlaczego kobiety? przeciez to faceci sa najlepszymi kucharzami swiata:P a Ty jak sie naumiesz pisac, to wtedy sie wypowiadaj ;) i to nie są gromy:P Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: kącik kulinarny 30.08.05, 19:19 Ja robię debeściarską jajeczniczkę z pomidorkami i szyneczką, mniam:) Przepis prosty: pokroic pomidorka (jeden starczy) w droba kostke, poddusic na masełku najlepiej az sie rozmaśla:D dodajemy pokrojoną szyneczke, podsmazamy chwile, dodajemy jajka, solimy (ja nie pieprze, bo pieprzu nie lubie:D) i se smazymy az sie zetnie. Prosze:P Odpowiedz Link Zgłoś
esie Re: kącik kulinarny 30.08.05, 19:21 spróbuj do pomidorów dodać szczyptę cynamonu, będzie jeszcze lepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: kącik kulinarny 30.08.05, 19:23 O nie nie, nie lubie cynamonu, no chyba ze na kopytkach z masełkiem i cukrem..mniam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
szaramysza9 Re: kącik kulinarny 30.08.05, 19:42 Kopytka z cynamonem?? Kopytka to te z ziemniakow? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: kącik kulinarny 30.08.05, 19:43 Tak to te z zmieniaków, a co?:> Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal wiecej o jajecznicach forumowiczow:D 30.08.05, 19:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=22927007&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: pipki 30.08.05, 20:18 Wcześniej piekłam gęś z jabłkami, a że szyi nikt u nas nie je, więc robie gęsie pipki (przepis bardzo popularny w Sieradzu, ale wśród żydowskich mieszkańców). Zdejmuje się skórę z szyi gęsi, zszywa jeden koniec a powstałą w ten sposób torebkę wypycha się farszem - rozmemłana wątroba, do tego jabłka, rodzynki, cebula, koper, jajko, namoczone pół bułki, wszystko wymieszać, dodać sól, pieprz i cukier. Zszyć drugi koniec. Piec na gęsim smalcu. Podaje się toto na ciepło lub na zimno. Pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: pipki 30.08.05, 20:20 Jak sa w tym rodzynki to ja nie skorzystam, fuj rodzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: pipki 30.08.05, 20:22 można bez:) zresztą farsz do wyboru, chodzi o to, że pieczony w skórze daje rewelacyjny smak Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: pipki 30.08.05, 20:26 Może jak kiedyś upoluje jakąś gęś to przyżądze tę potrawe:-) Albo własny dom w kótrym bede mogła nabałaganic bez problemu:D Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: pipki 30.08.05, 20:32 Szyjki można kupić bez pozostałości gęsiego kadłuba. A farsz robisz w jednym garze, wiec śmiecenie nie wchodzi w rachubę. Jeśli lubisz nadziewaną kaczkę, to możesz taki sam farsz wepchnąć w skórę po gęsi, kaczka toto nie będzie, ale farsz tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: pipki 30.08.05, 20:36 A już myslałam, że będe mogła zapolować na gęś:D Ja lubie robić bałagan jak cos gotuje, wtedy widac ze cos robiłam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: pipki 30.08.05, 20:40 Jeśli chcesz polować, to nie rób tego jesienią, bo gęsiny nie da się wtedy zjeść:) Kiedyś zrobiliśmy gęś na przepis radzieckich sołdatów - pozostają pióra a gęś oblepia się gliną i do ognia. Niestety wraz z gliną pióra nie odeszły:) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_sdz Re: pipki 30.08.05, 20:43 A może jakieś inne pyszności znaz niekoniecznie z gesią związane?:> Odpowiedz Link Zgłoś
paenka do babeczki bo sie zna 21.04.06, 14:46 czym sie roznia szparagi zielone od bialych? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: do babeczki bo sie zna 21.04.06, 14:51 no wlasnie dlatego pytam babeczki bo facet zawsze po najmniejszej linii oporu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: do babeczki bo sie zna 21.04.06, 14:55 hmmm, skąd mam wiedzieć? smakiem, hihihhiih Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: do babeczki bo sie zna 21.04.06, 14:56 bo podobno babeczki sie znaja na kuichni, no wlasnei chodzi mi o ten smak, w jakim stopniu sie rozni? bo wiem ze ten bialy to jest hodowlany a ten zielony to dziki, w przepisie mam zapotrzebowanie na zielony a ja znalazlam tylko bialy i nie iwem jak bardzo zawazy to na przepisie. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: do babeczki bo sie zna 21.04.06, 17:08 ja bym nie przesadzała :) ale wczoraj w sklepie widziałam i białe i zielone ale w słoiku, takie mogą być? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: do babeczki bo sie zna 21.04.06, 22:34 no nie bardzo , swieze musza byc Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: do babeczki bo sie zna 22.04.06, 02:07 pychotka.pl/pychotka/content/view/2899/150/ a tu maci baby wszystko 66.249.93.104/search?q=cache:mAA7B6oqUnMJ:europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do%3Furi% 3DDD:03:26:31999R2377:PL:PDF+szparagi+bia%C5%82e+zielone&hl=pl&ct=clnk&cd=5 Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: do babeczki bo sie zna 22.04.06, 02:09 a to faceci są mymrotni dla dziewczynek? Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: do babeczki bo sie zna 22.04.06, 08:21 a co to znaczy? mymrotni? hihihhhih jasiek53 napisał: > a to faceci są mymrotni dla dziewczynek? > Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: do babeczki bo sie zna 22.04.06, 08:47 Super jasiek dzięki ;) Nie wiem co to znaczy mymrotni, ale chodziło mi o to , że zadjac pytanie facetowi zawsze dostana najprosztza z mozliwych odpowiedzi i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś