Dodaj do ulubionych

Ary Sternfeld

07.04.06, 16:45
postac od roku (ja mi się wydaje) ostro promowana w Sieradzu.

Teoretyk kosmonautyki, hm. Jedno w jego biografii wydaje mi się
zastanawiające- w roku 1935 wyjechał do ZSRR.

Rok 35...o roku ów... 12 miesiący po odstrzeleniu Kirowa. Pokazowe procesy
Bucharina, Kamieniewa...huh- o ile pamiętam takiego Tupolewa czy Petlakowa
(konstruktorów lotniczych) wybuch wojny (no zatem juz w 41) zastał w
więzieniach. A pan Sterfeld wyjżdza i tworzy w najlepsze swe dzieła.

Ktoś zna jakoweś szczegóły? Diablom ciekaw tego fragmentu jego biografii -
-jakim cudem się to mu _udało_?

Dopisek- nie- to czy miał czy nie miał dziadka w Wehrmachcie mnie nie
interesuje;) MSPANC:)
Obserwuj wątek
    • sieradzak Re: Ary Sternfeld 07.04.06, 16:53
      adamw napisał:

> postac od roku (ja mi się wydaje) ostro promowana w Sieradzu.
      >
      > Teoretyk kosmonautyki, hm. Jedno w jego biografii wydaje mi się
      > zastanawiające- w roku 1935 wyjechał do ZSRR.
      >
      > Rok 35...o roku ów... 12 miesiący po odstrzeleniu Kirowa. Pokazowe procesy
      > Bucharina, Kamieniewa...huh- o ile pamiętam takiego Tupolewa czy Petlakowa
      > (konstruktorów lotniczych) wybuch wojny (no zatem juz w 41) zastał w
      > więzieniach. A pan Sterfeld wyjżdza i tworzy w najlepsze swe dzieła.
      >
      > Ktoś zna jakoweś szczegóły? Diablom ciekaw tego fragmentu jego biografii -
      > -jakim cudem się to mu _udało_?
      >
      > Dopisek- nie- to czy miał czy nie miał dziadka w Wehrmachcie mnie nie
      > interesuje;) MSPANC:)

Jakoś nigdy w to nie wnikałem, ale jakoś mam podobne obiekcje i wątpliwości jak
      Ty ? Zapewne ciekawa postac u zapewne historia godna uwagi, ale czy ta historia
      będzie tak jednoznaczna ?
      • adamw Re: Ary Sternfeld 07.04.06, 17:14
        jasne ze nie bedzie jednoznaczna- brakuje tego fragmentu biografii,ot- oceniac
        jej nie zamierzam. Inna rzecz, ze pomysłodawcy wypromowania tej postaci winni
        to chyba sprawdzic, skoro obecnie karierę robi tzw. "poilityka historyczna";)
        • zodiak72 Re: Ary Sternfeld 07.04.06, 19:39
          Nie bardzo rozumiem, gdzie dostrzegasz promowanie postaci Sternfelda i to od jakiegoś roku? W czym ta promocja się przejawia? Nie wydaje mi sie, by promowano go bardziej, czy mniej, niż mnie o nim uczono w podstawowce szmat czasu temu. Ale nie o tym chcę mowić.

Sternfeld wyjechał do Rosji sowieckiej w 1935 namówiony do tego przez innego genialnego pioniera kosmonautyki - obywatela radzieckiego - Konstantego Ciołkowskiego. Obaj korespondowali ze sobą w latach 1932-35. Sternfeld pierwszy raz pojechał do Rosji w 1932 roku, wlaśnie na zaproszenie Ciołkowskiego. Wygłosił wtedy wyklady, gdzie z entuzjastycznym przyjeciem spotkała się jego teza poparta obliczeniami, że lot do gwiazd będzie w przyszlości teoretycznie mozliwy. Niestety - takiego entuzjazmu do jego tez i książki zabrakło w Polsce i Francji. Po prostu teorię lotów kosmicznych i zasiedlania innych planet uznano po prostu za zbyt nierealną. W Rosji sowieckiej DANO MU WIĘC WIARĘ. Uwierzono mu i dlatego tam się osiedlił. Nie oznacza to, że w czasie terroru stalinowskiego lat 1936-37, pozwolono mu bez przeszkód pracować. Z tego, co wiem, przeniesiono go do pracy w jakimś Instytucie Przemysłowym, nie związanym bezpośrednio z tym, co go najbardziej interesowało. A po wybuchu wojny w 1941 przesiedlono go wraz z rodziną na Ural, gdzie uczył w jakimś technikum. Jednak faktem jest, że Sternfelda ominęły represje gorszego typu (np. osadzenie w obozie na Syberii) - co spotkało np. jego ucznia Siergieja Korolowa (siedział w obozie w specjalnym oddziale dla uczonych) - późniejszego konstruktora rakiety Wostok 1, ktorą poleciał Gagarin. W obozach też siedzieli np. Konstanty Strachowicz i Andriej Tupolew.

Być może okolicznością, która wplynęla na wmiarę łagodne traktowanie Sternfelda w czasie czystek stalinowskich lat 30tych i czasu wojny, bylo to, iż był on narodowości żydowskiej. Żydów Stalin w zasadzie 'nie ruszał', aż do początku lat 50tych. Wielu Żydów pelnilo w Rosji Stalinowskiej wysokie funkcje (np. żona Wiaczeslawa Mołotowa - Polina Żemczużina, była Żydówką).

Wydaje mi się też, że na decyzję o wyjeżdzie Sternfelda z rodziną z Polski do Rosji mogł mieć wplyw wlasnie fakt, że byl on Zydem. Trzeba się cofnąć do Polski lat 30tych i przypomnieć sobie, ze nie zawsze Żydzi byli pozytywnie postrzegani wtedy (apogeum rządów sanacji, mocna pozycja Kosciola Katolickiego, podział sal wykladowych na uniwersytetach na miejsca polskie i żydowskie itd.).

Dodając do tego rozczarowanie Sternfelda brakiem zainteresowania jego teoriami - nie należy się dziwić, że wyjechał. Tym bardziej, że z Zachodu nadchodziło w 1935 roku o wiele większe niebezpieczeństwo dla niego, jako Zyda.
          • esie J23 znów nadaje :) 07.04.06, 20:03
            Trochę nie na temat więc wybaczcie :)
            Pamiętam że to jeden z twoich ulubionych seriali - dzisiaj był pierwszy odcinek w TVP2 o 19.00

PS. Do paenki i ebusi - nie mogłem się dopisać w starym wątku bo jest już zarchiwizowany ;P
            • zodiak72 Re: J23 znów nadaje :) 07.04.06, 20:32
              O -nie wiedzialem! Ale nic straconego: mam wszystkie odcinki na wideo, czasem włączam sobie ktoryś na chybil trafił jako usypiankę;-) A usypia mnie chyba to, że czlowiek zna te dialogi już prawie na pamięć;-)
            • paenka Re: J23 znów nadaje :) 08.04.06, 00:41
              spoko spoko wybaczamy ;)
              • ebusia_fam_fatal Re: J23 znów nadaje :) 08.04.06, 10:14
                wybaczamy, ale jednak warto by przypomniec tamte watki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=23226557&a=24091053
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=23348807&a=23361489

tzn ja znalazlam takie niezarchiwizowane :)
                • esie Re: J23 znów nadaje :) 08.04.06, 19:07
                  Myślałem o takim filmowym :)
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=21422916&a=21422916
                  • ebusia_fam_fatal Re: J23 znów nadaje :) 08.04.06, 19:29
                    buehehee
                    mysle ze jednak i tamte linki i ten co dales - sie przydadza :D
          • sieradzak Re: Ary Sternfeld 07.04.06, 20:15

W zasadzie wygląda nieźle ;) Jednak sporo przypuszczeń i domysłów.
            Zasadniczo dobrze, że pojawił się jakieś konkrety, dane i informacje w tej materii.
            Przeczytałe z ciekawością i uwagą ;)
          • adamw Re: Ary Sternfeld 07.04.06, 20:57
            o, i teraz mam jasnosc. Dziękuję.
    • svdmos Re: Ary Sternfeld 17.04.06, 19:53
      To juz chyba rok minal jak na tym forum pytalem o Sternfelda. Najlepsza
      odpowiedz dotyczaca roku 1935 dal chyba Zodiak. Podobne materialy takze i sam
      zebralem. W tej postaci jest cos bardzo intrygujacego czego do konca nie
      rozumiem. Otoz zydzi rosyjscy sa dosc dobrze zorganizowani i sprzedaja sie
      doskonale. Przez chyba dwa miesiace probowalem znalezc krewniakow Sternfelda w
      Moskwie i nic. Kamien w wode. Jakos pod koniec lat 90 w Jaroslawliu nad Wolga
      szukalem krewnych zupelnie szraczkowego zydka i znalazlem bez trudu. Co do
      Sternfelda jakis chyba szlaban. Niemozliwe, aby wszyscy wymarli. Jesli ktos cos
      wie prosze o slowko
      • zodiak72 Re: Ary Sternfeld - jego krewni: BEATA MELLOUIL 18.04.06, 08:23
        Udało mi się znależć informację, że w Izraelu mieszka do dziś krewna Arego Sternfelda. Nazywa się Beata Mellouil. Sternfeld był jej wujem. Wyemigrowała do Izraela w 1959 roku, jako poltoraroczne dziecko. Została zaproszona wraz z rodziną do Polski na uroczystość nadania lodzkiemu plaetarium imienia Arego Sternfelda.
      • hajdana Re: Ary Sternfeld 19.04.06, 22:07
        nie podoba mi się określenie "żydek", powinno się go unikać, pewnie się tylko
        tak klepnęło, mam nadzieję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka