29.01.06, 22:18
zaczelam tanczyc. mam jednak problem z wyczuciem rytmu. Jak sie tego nauczyc?
Czy wogole mozna nauczyc sie wyczucia rytmu? Co o tym myslicie? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • octavius2 Re: rytm 30.01.06, 11:14
      Można się tego nauczyć, przynajmniej w jakimś podstawowym stopniu. Trochę trzeba
      nad tym popracować, ale chyba warto :)
      • beatak5 metody 30.01.06, 21:31
        a czy znasz moze jakies sprawdzone metody? jak najlepiej sie tego nauczyc?
        • octavius2 Re: metody 31.01.06, 12:59
          Sam miewam z tym jeszcze problemy, chociaż chyba jest coraz lepiej. Najlepsza
          metoda, jaką mogę zaproponować, to po prostu tańczyć jak najwięcej, i słuchać
          dużo muzyki. Słuchać muzyki, do której tańczysz, nawet, kiedy nie tańczysz. Na
          początku będziesz musiała bardzo tego rytmu pilnować w czasie tańca, potem
          zacznie wychodzić samo. Życzę powodzenia :)
          • beatak5 Re: metody 01.02.06, 21:26
            dzieki octavius2.... cwiczyc. cwiczyc i cwiczyc... bede probowac:) Pozdrawiam
            • rab.ren Re: metody 02.02.06, 10:07
              Proponuję wybrać nie za szybką muzykę z wyraźnym rytmem, tzn. taką, w której
              słychać miarowe uderzenia i starać się równo z tym klaskać, chodzić, skakać -
              idealnie z akcentem w muzyce. Podstawa to wyczucie tych akcentów. Jeżeli masz z
              kim ćwiczyć, to niech druga osoba wystuka ci jakiś rytm, a ty spróbuj to
              powtórzyć klaszcząc, tupiąc, kiwając głową itp.

powodzenia :o)
              rr
              • octavius2 Re: metody 02.02.06, 13:52
                To, co mowi rab.ren, jest rowniez dosyc sensowne. Przylaczam sie do tych zalecen
                i zycze jeszcze raz powodzenia.
    • samwieszkimjestem Re: rytm 27.05.06, 22:15
      Ja uczę moich uczniów puszczając im muzykę i klaszcząc do rytmu - tak, żeby
      mogli wyróżnić najmocniejsze uderzenia. Żeby dobrze poczuć rytm, trzeba
      najpierw popracować nad słuchem. Włącz sobie np. tango i słuchaj tylko jednego
      instrumentu ze ścieżki dźwiękowej. Słuchaj dużo i zawsze staraj się słuchać
      rytmu, dopiero potem melodii. Ludzi często zwodzi melodia. Dlatego najpierw
      słuchaj podkładu - jak go opanujesz, to na jego kanwie możesz interpretować
      zaworowania melodii.

Tu masz link do tanga
      www.todotango.com/english/seleccion/alfabetico.asp?letra=L#

Wybierz sobie La cumparsita - tą środkową, bo są trzy. Jest najłatwiesza.
      Posłuchaj kilka razy, wyczuj puls utworu. Jeśli po dłuższym czasie takich
      ćwiczeń dalej nie będziesz wiedzieć, czy tańczysz w rytmie, czy poza nim - nie
      martw się, z pewnością masz jakiś inny talent. Powodzenia!
    • witamina-c Re: rytm 09.06.06, 22:02
      hmm zalezy tez co tanczysz, bo np ja tancze flamenco i tam rytm jest bardzo
      wazny bo bardzo zauwazalny - duzo sie klaszcze (palmas) i stepuje. Dlatego do
      cwiczenia stepu albo po prostu osluchania sie z rytmem sa specjalne escobillas -
      sa to utwory zazwyczaj tylko z cajonem (jest to instrument perkusyjny, ktory
      brzmi troche jak duza grzechotka i latwo wystukuje wyrazny rytm), albo samo
      palmas i dzieki temu latwiej jest sie z tym osluchac. Nie wiem niestety co
      tanczysz, ale moze w tym tancu istnieja rowniez takie specjalne utwory jak we
      flamenco escobillas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka