beatak5 29.01.06, 22:18 zaczelam tanczyc. mam jednak problem z wyczuciem rytmu. Jak sie tego nauczyc? Czy wogole mozna nauczyc sie wyczucia rytmu? Co o tym myslicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
octavius2 Re: rytm 30.01.06, 11:14 Można się tego nauczyć, przynajmniej w jakimś podstawowym stopniu. Trochę trzeba nad tym popracować, ale chyba warto :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatak5 metody 30.01.06, 21:31 a czy znasz moze jakies sprawdzone metody? jak najlepiej sie tego nauczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: metody 31.01.06, 12:59 Sam miewam z tym jeszcze problemy, chociaż chyba jest coraz lepiej. Najlepsza metoda, jaką mogę zaproponować, to po prostu tańczyć jak najwięcej, i słuchać dużo muzyki. Słuchać muzyki, do której tańczysz, nawet, kiedy nie tańczysz. Na początku będziesz musiała bardzo tego rytmu pilnować w czasie tańca, potem zacznie wychodzić samo. Życzę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatak5 Re: metody 01.02.06, 21:26 dzieki octavius2.... cwiczyc. cwiczyc i cwiczyc... bede probowac:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rab.ren Re: metody 02.02.06, 10:07 Proponuję wybrać nie za szybką muzykę z wyraźnym rytmem, tzn. taką, w której słychać miarowe uderzenia i starać się równo z tym klaskać, chodzić, skakać - idealnie z akcentem w muzyce. Podstawa to wyczucie tych akcentów. Jeżeli masz z kim ćwiczyć, to niech druga osoba wystuka ci jakiś rytm, a ty spróbuj to powtórzyć klaszcząc, tupiąc, kiwając głową itp. powodzenia :o) rr Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: metody 02.02.06, 13:52 To, co mowi rab.ren, jest rowniez dosyc sensowne. Przylaczam sie do tych zalecen i zycze jeszcze raz powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
samwieszkimjestem Re: rytm 27.05.06, 22:15 Ja uczę moich uczniów puszczając im muzykę i klaszcząc do rytmu - tak, żeby mogli wyróżnić najmocniejsze uderzenia. Żeby dobrze poczuć rytm, trzeba najpierw popracować nad słuchem. Włącz sobie np. tango i słuchaj tylko jednego instrumentu ze ścieżki dźwiękowej. Słuchaj dużo i zawsze staraj się słuchać rytmu, dopiero potem melodii. Ludzi często zwodzi melodia. Dlatego najpierw słuchaj podkładu - jak go opanujesz, to na jego kanwie możesz interpretować zaworowania melodii. Tu masz link do tanga www.todotango.com/english/seleccion/alfabetico.asp?letra=L# Wybierz sobie La cumparsita - tą środkową, bo są trzy. Jest najłatwiesza. Posłuchaj kilka razy, wyczuj puls utworu. Jeśli po dłuższym czasie takich ćwiczeń dalej nie będziesz wiedzieć, czy tańczysz w rytmie, czy poza nim - nie martw się, z pewnością masz jakiś inny talent. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
witamina-c Re: rytm 09.06.06, 22:02 hmm zalezy tez co tanczysz, bo np ja tancze flamenco i tam rytm jest bardzo wazny bo bardzo zauwazalny - duzo sie klaszcze (palmas) i stepuje. Dlatego do cwiczenia stepu albo po prostu osluchania sie z rytmem sa specjalne escobillas - sa to utwory zazwyczaj tylko z cajonem (jest to instrument perkusyjny, ktory brzmi troche jak duza grzechotka i latwo wystukuje wyrazny rytm), albo samo palmas i dzieki temu latwiej jest sie z tym osluchac. Nie wiem niestety co tanczysz, ale moze w tym tancu istnieja rowniez takie specjalne utwory jak we flamenco escobillas? Odpowiedz Link Zgłoś