Dodaj do ulubionych

Banner na "Sudetach"

01.08.06, 08:41
Wreszcie jakis pomysl na wykorzystanie hotelu "Sudety"...Moze tak okleic go
calego?A swoja droga to ciekawe czy wladze miejskie maja pomysl
na "aktywizacje" wlasciciela hotelu (jesli jest taka mozliwosc), czy gmach
bedzie nadal niszczał i straszył? Do spółki zreszta ze stającym nieopodal
palacykiem, bedacym w zarządzie ( a raczej niemocy) PKP...
Obserwuj wątek
    • boa-666 Re: Banner na "Sudetach" 01.08.06, 09:54
      nie trudno zauważyć, że władz miasta NIE INTERESUJE wygląd miasta.
      Wystarczy pojechać do Świebodzic, czy Jeleniej, a widać jakiego
      mają gospodarza. Jeżeli mieszkańcy muszą się wstydzić swojego miasta
      tzn. władza jest do d...! I nie ma co dorabiać innych ideologii.
    • Gość: arni Re: Banner na "Sudetach" IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 01.08.06, 09:59
      a co do tego budynku na przeciwko "Sudetów"to żal patrzeć jak niszczeje i jest
      w coraz gorszym stanie!A wisi na nim jakis banner że jest na sprzedaż ale
      widocznie PKP za dużo sobie życzy!
      • Gość: MIMI Re: Banner na "Sudetach" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 13:35
        Może nie na takim widoku ale na ulicy moniuszki został zdewastowany dom bo
        byłym PZM-cie a poźniej firmie telodl czy jakoś tak. Pikeny był ten dom a teraz
        zostało wyrwane wsyztko co było do wyrwania łącznie z oknami czkac tylko az
        sie zwaali
        • adrian_marcato Re: Banner na "Sudetach" 01.08.06, 13:56
          Az dziw bierze ze nasi obecni albo potencjalni wlodarze wykazuja tak malo
          inicjatywy w tym zakresie. Przeciez ida wybory i nawet jao "kielbasa wyborcza"
          taki temat moglby sie pojawic.Nawet nie mozna sie przyczepic ze w swoich
          obietnicach nie mowia nic o pieknych niegdys, a teraz zdewastowanych
          budynkach.Ale co tu duzo mowic..A "Lwi gród" na Starym Zdroju?Albo zburzona
          hala spacerowa również na tej dzielnicy?Nie macie wrazenia ze nawet samym
          walbrzyszanom malo na tym zalezy?
          • Gość: ... Re: Banner na "Sudetach" IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 01.08.06, 17:05
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=168&w=45888949
            • adrian_marcato Re: Banner na "Sudetach" 01.08.06, 18:22
              Rece opadaja...Moze naprawde (na ile bedzie to mozliwe) zadam pytanie dotyczace
              tego tematu potencjalnym walbrzyskim prezydentom w kampanii?Jak myslicie, ma to
              sens?
              • Gość: SLEPAJULA Re: Banner na "Sudetach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 10:52
                MOZESZ zadac, ale czy kandydaci będą mieli wystarczajacy iloraz inteligencji aby zrozumiec ... nie mowiac o odpowiedzi
                ..
                • Gość: kandydat Re: Banner na "Sudetach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 12:31
                  Mam zamiar startowac na radnego. WIem, ze sa pomysly na zagospodarowanie i
                  bylej willi przedwojennego wlasciciela Porcelany na Starym Zdroju i innych
                  obiektow. Oczywiscie nie sa to pomysly Kruczkowskiego, bo gdyby tak bylo, to
                  ten palacyk juz dawno by nie straszyl nikogo swym wygladem. Z kolei na Sudety
                  tez jest pomysl, ale poki co wlascicielem jest amerykanski Polak, ktory cos tam
                  remontuje. Wydaje mi sie, ze tak do konca nie bardzo wie, co z tym budynkiem
                  zrobic, bo hotelu to na pewno tam nie bedzie. Byc moze jakies mieszkania na
                  wynajem lub sprzedaz. Ja mam pomysl na ten hotel i w wyborach go przedstawie,
                  teraz jest troche za wczesnie, wiec badzcie cierpliwi:)))))))))
                  • Gość: hani Re: Banner na "Sudetach" IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 02.08.06, 12:49
                    ja też chyba wystartuje na radnego bo wiem co zrobic z dziurami na
                    drodze...ZAŁATAĆ !!!
                  • wielgus71 Willa von Tielscha - ustalmy w koncu fakty!! 02.08.06, 16:05
                    hmm... Panie kandydacie na radnego. To tak gwoli informacji 2 rzeczy.

1. Nie willa von Tielscha tylko biurowiec. Pierwszy biurowiec w Wałbrzychu. Nie
                    jest znana dokladna data jego budowy - pojawil sie gdzie pomiedzy 1864 a 1880
                    rokiem. Zbudowany w przedziwny sposob. W pieknym ogrodzie, ktory notabene
                    zostal wyciety po wojnie (przyczynil sie do tego posrednio ogrodnik von
                    Tielsch,a ktory w liscie do wladz tymczasowych skarzyl sie na repatriantow,
                    ktorzy w bezmyslny sposob niszcza unikatowe stanowiska roslin. Odpowiedz wladz
                    byla prosta - wyciac ogrod.), ktory zostal przedzielony kilka lat po zbudowaniu
                    linia kolejowa.

Von Tielsch, mozna powiedziec, byl wizjonerem, czlowiekem o poteznych
                    horyzontach biznesowych, zadziwiajace dlaczego nie przewidzial rozwoju
                    kolejnictwa budujac ten budynek. tym bardziej, ze w owym czasie byla juz
                    doprowadzona nitka kolejowa Wroclaw - Swiebodzice, budowano Dworzec Glowny.

Nie zmienia to faktu, ze budynek nigdy nie byl willa, nie bylo w niej mieszkan.
                    Byl siedziba firmy Tielscha do 1920 roku, nastepnie, odkupiony przez firme
                    Leopold Ernst i syn - pelnil te sama role do 1945 roku.

2. Chodza sluchy, ze z sudetami jest problem natury europejskiej, ze tak
                    powiem. Z tego co wiem, mial byc tam hotel, potem akademik... niestey - okazuje
                    sie, ze szerokosc korytarzy nie spelnia europejskich norm przeciwpozarowych.
                    Przebudowa pochlonelaby niebotyczne fundusze - o wiele wieksze niz ewentualny
                    koszt rozbiorki budynku i ponownego zagospodarowania placu. Glowy za to jednak
                    na pieniek nie poloze.

Pozdrawiam
                    • Gość: Rebel Yell Re: Willa von Tielscha - ustalmy w koncu fakty!! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.06, 21:55
                      Opis robi wrazenie, prawie jak bys byl swiadkiem budowy :) Mozna wiedziec skad
                      czerpales tak dokladne informacje ?
                      • wielgus71 Re: Willa von Tielscha - ustalmy w koncu fakty!! 05.08.06, 23:00
                        Wiekszosc informacji pochodzi z artykułu red. Marka Malinowskiego "Najstarszy
                        wałbrzyski biurowiec", z któregos z WIK-ów z lat 96-99. Historie o ogrodniku
                        opowiedział mi dyrektor Zydlik z Muzeum Wałbrzyskiego.

Mialem kiedys pomysl zrobienia fotoreportazu o tym budynku - bo serce mi sie
                        kraje kiedy na niego patrze. Niestety, nie udalo mi sie dostac do srodka, zeby
                        go sfotografowac. Garsc inforymacji, kilka starych fotografii i rzut planu
                        kondygnacji parterowej to wszystko co udalo mi sie zebrac.

Dziwny, cudnej urody budynek, bedacy prawieze ikona miasta - skonczy pewnie jak
                        ksiezna Daisy i hala spacerowa na Starym Zdroju - zaorany przez buldozery. I
                        nikt za to nie poniesie odpowiedzialnosci. Bo i po co? Po co komu taki rupiec.
                        Lepiej snuć mrzonki o podziemnych parkingach i cudnej galerii na ulicy
                        Gdanskiej.

Cala sytuacja przywodzi mi na mysl wersy z wiersza Okudzawy "... a jednak zal,
                        ze po Moskwie nie suna juz sanie... i nie ma juz san - i nie wroca juz nigdy, a
                        zal..."
                        • Gość: Rebel Yell Re: Willa von Tielscha - ustalmy w koncu fakty!! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.06, 21:49
                          A cos na temat browaru walbrzyskiego ? Byl w zasadzie nie zabezpieczony na
                          koniec i wiem ze kilka osob robilo tam zdjecia. Chociaz tyle zostalo.
                          • wielgus71 Re: Willa von Tielscha - ustalmy w koncu fakty!! 06.08.06, 21:52
                            Browar- mam 2 fotki przedwojenne - ale takie bardzo popularne, jesli mozna tak
                            powiedziec. Jutro bede wiedzial cos wiecej - moze uda sie zdobyc kilka fotek
                            powojennych - dam znac wieczorkiem.

pozdrawiam
                            • Gość: Rebel Yell Re: Willa von Tielscha - ustalmy w koncu fakty!! IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.06, 22:00
                              No wlasnie wspomniales nazwisko Pana Zydlika. A czytales

www.nww.pl/artykul.php?artykul=4472&s=2
                              No to jak nam sie za to pani Halina wezmie, to na cos podobnego do muzeum
                              powstania warszawskiego szans nie mamy. Nawet boje sie pomyslec co ona mogla y
                              z tym zrobic, ale moze nie zdazy.
                              • wielgus71 Re: Willa von Tielscha - ustalmy w koncu fakty!! 06.08.06, 22:26
                                Wszystkim z nas, a szczegolnie temu gentemanowi, ktory pisze o "zaawansowanym
                                wieku emerytalnym" dyr. Zydlika zycze takiej jasnosci umyslu i otwartej glowy
                                jak on. No a pani HP (nie mylic z drukarkami, bo te są OK - hehehe) jak sie
                                weżmie za to, to jest szansa ze z muzeum zrobi pizzerie, albo cos rownie
                                milego. Szkoda gadac. Ciekawe czy Mykytyszyn zadal sobie trud porozmawiania z
                                dyr. Zydlikiem, czy panem Ratajczakiem o dzialalnosci muzeum, czy skoncentrowal
                                sie na rewelacjach anononimowego rozmowcy.

Ciekawe dlaczego nikt sie nie zainteresowal tym, ze miasto w beznadziejnie
                                bezmozgi sposob, lekka reka oddalo Kudowie Skansen w Pstraznej. Oczywiscie nie
                                bezposrednio, ale odmowilo finansowania go. A Kudowa mniejsza, biedniejsza - a
                                skansen przyjela z otwartymi ramionami i łoi na nim kaske - turysci
                                przyjezdzaja - i wszyscy sa zadowoleni.
                                Ale nie - lepiej powolywac sie na REWELACJE anonimowego pracownika - co za
                                zenada - toz ta gazeta sie robi gorsza niz FAKT albo inny brukowiec.

Jutro oddaje do ostatecznej korekty Kroniki Wałbrzyskie - które właśnie mówią o
                                działalności muzeum. Polecam lekture panu Mykytyszynowi. Moze w glowie mu sie
                                przejasni - chociaz pozycja gruba i moze nie starczyc mu czasu na lekture
                                pomiedzy owocnymi rozmowami z kolejnymi anonimowymi rozmowcami.

pozdrawiam
                                • Gość: sprawdziłem Re: Willa von Tielscha - ustalmy w koncu fakty!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 22:34
                                  Trudno nie przyznać racji.
                                  A co do "otwartości" umysłu pana Mykytyszyna to... Może lepiej niech dalej
                                  ogląda Jaya Leno...
    • Gość: Forrest Re: Banner na "Sudetach" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.06, 12:55
      Tak każdy z Was ma pomysł jak szybko sie nachapać i wykorzystać prawo w Polsce
      zeby potem za okres swoich błędnych decyzji nie odpowiadać przez własnymi i
      "niewłasnymi" wyborcami. Budynek do PKP miał zostać zabezpieczony przez PKP, aby
      nie doszło do rozpaczliwej sytuacji jaka zreszta teraz ma miejsce, a wiec
      niszczenie zabytku. Mieli dopilność PKP aby zadbali o budynek i co - do roboty
      nie roby w tym ratuszu... Chronić to co najpiekniejsze w Wałbrzychu, a nie
      własne stołki...
      Pozdrawiam wszystkich z Wałbrzycha...mam nadzieje ze bedzie tu jeszcze pieknie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka